Vizesiz ülkeler hangileri bana en çok sorulan sorular arasında. Malum, artık Schengen vizesi almak bir çoğumuz için hem oldukça zor hem de çok zahmetli bir süreç oldu. Her başvuruda ödediğimiz Schengen vize ücreti, artan kurla birlikte seyahat bütçemize ciddi bir yük getiriyor. Her tatil dönemi yaklaştığında bu sürecin belirsizliği ve maliyeti bizi vizesiz ülkeler arayışına itiyor haklı olarak.

Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler güncel listesini ciddi araştırmalarla hazırladım. Her vize uygulamaları değişikliklerini ince eleyip sık dokuyarak araştırıp, mümkün olan en doğru bilgi olacak şekilde içerikte güncelleme yapıyorum. Aşağıda vize istemeyen ülkeler ile birlikte kapıda vize veren ülkeleri de göreceksiniz. Bu liste umuma mahsus yani bordo pasaport ile vizesiz gidilen ülkeler listesini içeriyor.

⚠️ Aşağıda yaklaşık 10 yıldır güncelledim vizesiz ülkeler listesi olsa da verdiğim bilgiler hiç bir zaman ‘kesin doğru’ olarak kabul edilmemelidir. Otel rezervasyonu yaparken veya uçak bileti alırken bu durumu mutlaka göz önünde bulundurun. Sık değişebilen vize uygulamaları nedeniyle, Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları resmi sayfası mfa.gov.tr sitesinde ve ilgili ülkenin büyük elçiliğinden durumu teyit etmenizde fayda var.

Vizesiz ülkelere nasıl gidilir: Vizesiz ülkelere gitmek için gidiş dönüş uçak biletiniz ve otel rezervasyonunuzun olması yeterli. Her ikisini ülkeye girişte pasaport kontrolünde sorabilirler. Sorduklarında göstermek zorundasınız. Göstermediğinizde pasaport memurunun sizi geri gönderme durumu olabilir.

Malta

Serbia

Hiç yurtdışına çıkmadıysanız, deneyim için vizesiz turlardan birine katılabilirsiniz. Vizesiz Balkan turları bunlardan en çok ilgi görenler. Henüz pasaportunuz yoksa Pasaport Nedir ve Pasaport Nasıl Çıkartılır blog yazılarımı okuyun. Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır ile Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur yazılarıma da mutlaka göz atın.

YO-Line-Belgeler

Vizesiz Ülkeler Listesi 2024

Vizesiz ülkeler hangileri öğrenmek için Control-F veya Mac kullanıyorsanız cmd-F yaparak arama kutusuna aradığınız vizesiz ülkeyi doğru yazın. Böylece listede daha hızlı bulabilirsiniz. Aşağıdaki listede umuma mahsus pasaporta vize istemeyen ülkeler listesini ve kalış süreleriyle ilgili bilgileri görebilirsiniz.

Andorra – Avrupa ülkesi Andorra vizesiz ve 90 gün kalabiliyorsunuz. Fransa ve İspanya arasında küçük bir ülke olduğundan gitmek için önce Fransa’ya veya İspanya’ya gitmeniz gerek. Bu da Schengen vizesi almanız gerekiyor anlamına gelir. Andorra’ya gitmek için en yakın şehirler Barselona ve Toulouse.

Antigua-Barbuda – Karayip Denizinin doğusunda, Küçük Antiller ada grubundaki bağımsız ada ülkesi Antigua-Barbuda tüm pasaportlar için 180 Gün vizesiz.

Arjantin – Güney Amerika Kıtasında yer alan Arjantin vizesiz 90 gün. Ayrıca yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeler arasında.

vize istemeyen ülkeler

Arnavutluk – Sevdiğim Balkan ülkesi Arnavutluk tüm pasaportlar için 90 gün vizesiz. Kapsamlı Arnavutluk rehberleri hazırladım. Ayrıca diğer sevdiğim yerleri Berat, Kruja yazıları da blogda var.

Azerbaycan – Pasaportsuz, yeni tip çipli kimlik kartımızla Azerbaycan’a 90 gün kalış süreli vizesiz turistik seyahat yapabiliyoruz. Türkiye dışındaki bir ülkeden Azerbaycan’a gidişlerde ise pasaport şart. Ülkede 15 günden fazla kalmayı düşünüyorsanız, Azerbaycan Devlet Göç İdaresine adres beyanı yapmanız şart. Daha fazla bilgi için Azerbaycan vizesi blog yazıma göz atın.

Bahamalar – Karayip ülkesi Bahamalar’a vizesiz giriş yapılabiliyor ve 90 gün kalınabiliyor. Turizm amacıyla seyahat ettiğinizi Bahamalar gümrük yetkililerine ispat etmek zorundasınız. Bunun için otel rezervasyonunuzu mutlaka yapın. Bahamalar’da ABD Doları geçerli. Dikkat haziran-kasım arası fırtınalı geçiyor.

Bahreyn – Bahreyn kapı vizesi ile 15 gün vizesiz. Ülkede 15 gün daha dilerseniz uzatılabiliyorsunuz. Ayrıca dilerseniz Kingdom of Bahrain eVisa System ile internet üzerinden e-vize başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Çok girişli Bahreyn vizesi 25 Bahreyn Dinarı, 3 ay geçerli ve her girişte 2 hafta kalış süreli vize internet sitesinden 29 Bahreyn Dinarına alınabiliyor.

Bangladeş – Bordo pasaporta vize istiyor. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaf. Son 10 yıl içerisinde alınmış ve en az 2 boş sayfası boş olan pasaportlarla başvuru yapılabiliyor. Bangladeş, İsrail’i diplomatik olarak tanımayan bir ülke. Eğer pasaportunuzda İsrail vizesi varsa Bangladeş’e girmeniz mümkün değil.

Barbados – Karayiplerde yer alan Kuzey Amerika ülkesi Barbados 90 gün vizesiz.

Belarus – Beyaz Rusya olarak da bilinen Belarus vizesiz gidilen bir ülke ve 30 gün kalınabiliyor. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az 1 yıl olması lazım. Seyahat sağlık sigortası yaptırılması ve göçmen kayıt kartının doldurulması şart. Otelde konaklıyorsanız bilgileriniz otel tarafından göçmen kayıt bürosuna beyan ediliyor. Ev tuttuysanız göçmen kayıt kartını ülkeye giriş tarihinden itibaren en geç 5 gün içerisinde göç bürosuna götürüp onaylatmanız gerek. Minsk gece hayatı çok ünlü.

Belize – Orta Amerika’da yer alan Belize tüm pasaportlar için 90 gün vizesiz.

Bhutan – Bhutan’ın diğer ülkelerden çok farklı bir vize politikası var. Butan seyahati öncesinde bir tur operatörü ile bağlantıya geçiyorsunuz ve ödemeyi yapmanız gerekiyor. Tur operatörü adınıza Bhutan’ın başkenti Thimpu’daki Bhutan Turizm Konseyine online olarak başvuru yapıyor. Bu konsey tur ücretinizin tamamının ödenip ödenmediğini kontrol ettikten sonra tur operatörüne onay yazısı geçiyor. Bhutan vize başvurunuz onaylandığında Bakanlık, Bhutan milli havayolu Druk Air’e ile tur operatörünüze bir onay numarası gönderiyor. Bu onay numarasıyla Bhutan’a gitmek mümkün oluyor

Birleşik Arap Emirlikleri – BAE ve Dubai e-vize ile gidilebiliyor. THY, Pegasus, Emirates, FlyDubai havayolu firmaları ile uçuyorsanız bu firmalar üzerinden vize alabilirsiniz. Havayolu üzerinden vize aldığınızda ülkeye mutlaka o havayolu ile girip çıkmanız gerekiyor. Vize başvurusunu seyahat tarihinden en az 7 iş günü öncesinde yapmış olmak gerekiyor. Vizeniz onaylanınca biletinizi alıyorsunuz. Eğer konakladığınız otel lüks iyi bir otelse vize için aracılık edebilir. Aktarma yapacaksanız ve bekleme süreniz 8 saatten az ise vize istemiyor. Kısa süreli geçiş yapacak olanlar için ise 96 saatlik transit vize adı altında bir vize uygulaması var. Gri, yeşil ve diplomatik pasaport için Dubai vizesi gerekmiyor. BAE’de en fazla kalış süresi 29 gün.

Bolivya – Vizesiz Güney Amerika ülkeleri listesindeki Bolivya’da 90 gün kalabiliyorsunuz.

Bosna Hersek – Balkanlarda seyahat etmekten en keyif aldığım ülkeler Bosna Hersek vizesiz bir ülke.180 günde 90 günü aşmayacak şekilde gezebilirsiniz. Saraybosna Gezi Rehberi ve Mostar Köprüsü blog yazılarıma göz atın. Vizesiz gidilecek yakın yerler listesinde de yer verdim.

Botswana – Afrika ülkesi Botswana‘ya sınırda ücretsiz vize alabiliyorsunuz ve 90 gün kalabiliyorsunuz. Zimbabwe-Botsvana sınır kapısı Kasane’den vize aldım. Aşı gerekmiyor. Chobe Ulusal Parkı ve Okavango Deltası gördüğüm yerleri oldu.

Brezilya – Güney Amerika kıtasının en büyük ve en kalabalık ülkesi Brezilya vize istemeyen ülkeler arasında ve ülkede 90 gün seyahat edebiliyorsunuz.

Britanya Virjin Adaları – Karayiplerde bulunan Birleşik Krallık’a bağlı adalar topluluğu Britanya Virjin Adaları (British Virgin Islands) vizesiz ülkeler listesinde. Britanya Virjin Adaları’na ulaşmak için Amsterdam, Paris, Londra, Washington ya da New York üzerinden aktarma yapmanız gerekiyor. 6 ay kalınabiliyor.

Brunei Sultanlığı – Pasaport türüne bakılmaksızın 30 gün süreyle vizeden muaf. Brunei’de içki satışı yasak, sadece Müslüman olmayanların ülkeye girerken belli miktarda bulundurmasına izin veriliyor. Ayrıca, Brunei’de sigara satışı da yok. Getirdiğiniz sigarayı gümrükte bildirmek şart ve yüksek bir vergisi var. Brunei’de uyuşturucu kaçakçılığı suçunun cezası idam. Daha önce ülkeye girmeye çalışmıştım ama o zaman Brunei vizesiz ülke değildi.

Cape Verde – Atlas Okyanusunda, Senegal ve Moritanya açıklarında bulunan bir Afrika ülkesi. Portekizin eski kolonilerinden olan Yeşil Burun Adaları olarak bilinen Cabo Verde havalimanında 25€ karşılığı vize veriyor. Herhangi bir aşı yaptırmanız gerekmiyor. Portekiz üzerinden aktarmalarla gidilebilir.

Cibuti – Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ülkeye yapacakları 90 güne kadar vizeden muaf. Umuma mahsus pasaport için Türk vatandaşları vize uyguluyor. Ancak pratikte sınır kapılarında vize veriyor. Resmi bir rejim söz konusu olmadığından Cibuti Büyükelçiliklerinden seyahat öncesi vize temin edilmesi tavsiye edilir. Cibuti’nin Paris, Kahire veya Addis Ababa Büyükelçiliklerinden Cibuti vizesi alınabilir. Türkiye’de Fransa büyükelçiliği aracılığıyla vize alınabiliyor.

Doğu Timor – Doğu Timor vizesi kara sınır kapılarında 30$ karşılığında 90 gün ikamet süreli tek veya çoklu girişli veriliyor. Presidente Nicolau Lobato Uluslararası Havalimanı veya Deniz Limanı varışlı ziyaretlerde 30 gün süreyle geçerli tek girişli Doğu Timor vizesi alabiliyor. Dubai, Denpasar (Bali) üzerinden 2 aktarmayla gidilebilir.

Dominik Cumhuriyeti – Havalimanında veya limanlarda 10$ karşılığında 30 gün alınabiliyor. Pasaporta vize pulu olarak yapıştırılıyor. Schengen vizesi yoksa Avrupa üzerinden aktarmalı uçuşlarda transit vize almanız gerekebilir. Haziran-Kasım arasında fırtına ve kasırgalar görüldüğünden dikkatli olmalı.

Ekvador – Güney Amerika ülkesi Ekvator vizesiz gidilen ülkelerden biri. Havalimanında veya sınır geçişlerinde 90 gün vize alabiliyorsunuz.

El Salvador – Orta Amerika’daki El Salvador 90 gün süreyle vizesiz gidilen ülkeler arasında.

Endonezya – Asya’da yer alan sevdiğim ülkelerden Endonezya, Diplomatik ve Hizmet pasaportu sahipleri için vizesiz ama maalesef artık bordo pasaportlular için vizeli. Ülkeye girişten sonra 30 gün kalabiliyorsunuz. Daha sonra Imigration ofislerinde Endonezya vizesi 1 ay daha uzatılabilir. Vizesiz balayı için Bali gidilebilecek en güzel ve en eğlenceli yerlerden biri.

Ermenistan – Yalnızca bordo pasaportlulara sınırda 21 gün süreyle 10$ karşılığında vize veriliyor. Yeşil pasaportlular kabul edilmiyor (çok nadiren de olsa vize yeşil pasaportuyla sınırda girebilenleri duydum). Yeşiliniz varsa Ermenistan’a gitmeniz şartsa ikinci pasaport olarak Bordo pasaport çıkartıp gidebilirsiniz. Pasaportunuzda Ermenistan kaşesi varsa Azerbaycan vize vermiyor. Ermenistan vizesine online başvurusu yapılabiliyor. Mail ile gönderilen vize kağıdına kaşe basılıyor.

Fas – 90 gün süreyle vizesiz giriş yapılabiliyor. Ülkeye girişte ve çıkışta verilen formların doğru ve eksiksiz doldurulması önemli. İstanbul-Kazablanka arasında haftanın her günü uçak bileti bulmak mümkün.

Fiji – Okyanusya kıtasında yer alan Fiji adalarında iki hafta geçirmiştim. Ülkeye 120 gün süreyle vizesiz ziyaret edilebiliyor. Fiji adaları Pasifik okyanusunun güneyinde bir dizi adadan oluşuyor. Viseisei Köyü, Coral Cost, Kuata Adası ve Waya Lai Lai Adası‘nda kaldım.

Filipinler – Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler vizesiz bir ülke. 30 güne kadar ülkede vizesiz gezilebilir. Imigration ofislerde Filipinler vizesi uzatma yapılabiliyor. El Nido, Palawan Adası, Sagada, Batad, Banaue, Boracay Adası, Panglao Adası, Sumilon Adası, Bohol Adası tavsiye ettiğim yerler. Vizesiz tatil yapılacak yerler için arayışta olanlar listeye almalı. Favori ülkelerimden. Yurtdışı vizesiz ülkeler içinde en güel tatil rotalarından biri.

Filistin – Orta Doğu’da, tarihi Filistin bölgesindeki Arap devleti Filistin vize istemeyen ülkeler listesinde, ancak İsrail üzerinden gidilmesi durumunda İsrail vizesi almak gerekiyor. Filistin Gazze Şeridi’ne Mısır üzerinden gidilebiliyor. Ancak Mısır da vize istiyor. Filistin’e vizesiz girişle 30 gün kalabiliyorsunuz.

Fildişi Sahili – Afrika kıtasının batı kısmında yer alan Fildişi Sahili e-vize ile vize veriyor. Başvuru formu doldurulduğunda e-posta adres bilgisi girildikten sonra sistem tarafından otomatik olarak onay kodu gönderiliyor. Bu kodun başvuru formuna girilmesi gerekiyor. İstenen belgeler pasaportun ilk 3 sayfası, uçak bileti ve otel rezervasyonu taranarak sisteme yükleniyor. Sonra kredi kartıyla ödeme aşaması geliyor. En geç 48 saat içinde e-posta adresine ülkeye giriş izni veren barkotlu bir belge gönderiliyor. Bu belgenin çıktısı alınarak ülkeye giriş yapılması gereken Abidjan Havalimanında ibraz edilmeli. Sarı humma aşısı zorunlu.

Guatemala –Orta Amerika kıtasında yer alan Guatemala Kuzeyde Meksika, doğuda Belize ve Honduras, güneyde ise El Salvador ile komşu. Guetamala vize istemiyor. Ülkeye girişte kapıda vize alarak ülkede 90 gün kalınabilir.

Güney Afrika – Afrika kıtasının en zengin ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti vize istemiyor. 2016 Aralık ayında 1 ay gezmiştim. Sınır kapılarında veya havalimanı girişlerinde ücretsiz vize alıp 30 gün kalabiliyorsunuz. Ülkede vizeyi uzatamıyorsunuz (Kitabına uydurma yolları var). Daha fazla kalmak isteyenler ülke dışına çıkıp dönmesi gerekiyor.

Güney Kore – Vize istemeyen ülkeler listesinde. 90 gün kalınabilir.

Gürcistan – Güney Kafkasya’da yer alan Gürcistan vizesiz gidilebilen ülkeler listesinde. Gürcistan vizesi kaşe olarak kapıda pasaportunuza vuruluyor. Ayrıca pasaportsuz kimlikle veya nüfus cüzdanıyla giriş yapılabiliyor. Nüfus cüzdanının yeni, kırışmamış, 10 yıldan eski olmaması şart. Ülkede vizesiz 1 yıl kalabiliyorsunuz.

Haiti – Küba’nın karşısında, Dominik Cumhuriyeti ile aynı ada üzerinde yer alan Karayipler ülkesi Haiti sınırda vize alınabilen ülkelerden biri. Kuzey Amerika kıtasındaki ülkeye girişlerinde havaalanında 10$ karşılığında 90 gün kalma olanağı veren ve turist kartı olarak adlandırılan giriş vizesi alınabiliyor.

Honduras – Kuzey Amerika ülkesi Honduras90 gün vizesiz. Tropikal iklimin yaşandığı Honduras’ta Haziran-Kasım döneminde fırtına ve kasırgalar görülebiliyor. Tatil planı yaparken dikkat etmekte fayda var.

Hong Kong – Çin’in güney kıyısında bulunan Hong Kong, Çin Halk Cumhuriyetine bağlı özel bir yönetim bölgesi. Hong Kong vize istemiyor ve 90 gün süreyle kalabiliyorsunuz. Pasaport geçerlilik süresi en az 6 ay olmalı. Çin Makao özel yönetim bölgesine gitmek isterseniz sınır polisi hesabınızda 5000 Hong Kong Doları ederinde paranız olup olmadığını sorabilir. Macao’ya gidecekseniz bunu dikkate alın.

İran – Asya kıtasında yer alan Ortadoğu ülkesi İran vize istemiyor ve 90 gün süreyle ülkede kalabiliyorsunuz. Çok sevdiğim, şimdiye kadar 3 defa ziyaret ettiğim bir ülke. Blogda İran hakkında yirmiden fazla yazım var. Tahran, İsfahan, Kiş Adası, Şiraz yazılarına göz atın.

Irak – Ortadoğu ülkesi Irak vizesi farklı uygulamaya sahip. Sadece bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları, sadece Türkiye’den havayoluyla direk Bağdat, Basra, Musul, Erbil ve Süleymaniye’ye gidişlerinde havalimanında 10 gün kalışlı Irak vizesi alabiliyor. Karayolu ile Irak’a seyahat etmek isteyenlerin Irak’ın dış temsilciklerinden vize almaları gerekiyor. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf.

Jamaika – Orta Amerika’da, Küba’nın güneyindeki Karayipler ülkesi Jamaika 90 günü vizesiz. Tropikal iklimin yaşandığı Jamaika’da Haziran-Kasım döneminde fırtına ve kasırgalar görülebiliyor.

Japonya – Büyük Okyanus’ta bulunan, Asya Kıtası ülkesi Japonya 90 gün vizesiz. Vizesiz gidilebilen yerler arasında en çok görmek istediğim ülkelerden.

Kenya – Afrika kıtasının doğu kısmındaki Kenya, sınır kapılarında parmak izi ve retina taraması yaparak 50$ karşılığında vize veriyor. Ayrıca evisa.go.ke sayfasından da e-vize veriyor. Seyahatten en az 2 gün önce başvurup verilen e-vizeyi çıktısını almak şart. En az 6 ay geçerli pasaport, otel rezervasyonu, seyahat programı, ziyaret edilecek yerlerin listesi ve iş ya da arkadaş ziyaretler edenler için davet mektubu gibi belgeleri sınır polisine ibraz etmek gerekiyor. Pasaport türüne bakılmaksızın vize ücreti alınıyor. East Afrika Visa ile Kenya, Uganda ve Ruanda ülkeleri tek seferde gezilebilir.

Kuveyt – Arabistan Yarımadasının kuzeydoğusundaki Ortadoğu ülkesi Kuveyt sınırda vize veren ülkeler arasında. Yanınızda mutlaka gidiş dönüş uçak bileti ve otel rezervasyonu olmalı. Kalış süresi 90 gün. Pasaportunda İsrail vizesi bulunanlar Kuveyt’e giremiyor.

Komor Adaları – Afrika kıtasında, Mozambik açıklarındaki Hint Okyanusundaki Komorlar Birliği’ne (Comoros) Türk vatandaşları sınır kapısında 45 gün kalışlı vize alabiliyor. Dönüş uçak biletinizin olması şart

Kamboçya – Asya ülkesi Kamboçya‘da 1 ay seyahat ettim. 30 gün kalışlı Kamboçya vizesi sınır kapılarında veya havalimanında 30$ karşılığında vize pulu olarak pasaporta yapıştırılıyor. Başvuru formu, 2 adet vesikalık fotoğraf ve pasaport fotokopisi gerekiyor. Kamboçya vizesi evisa.gov.kh sitesinden 3 iş gününde e-vize olarak alınabiliyor. Kamboçya sınır geçişlerinde e-posta çıktısını göndermeniz yeterli. Kamboçya Vizesi Nasıl Alınır, Angkor Wat, Kamboçya Turu, Siem Reap, Phnom Penh, Kep, Kampot, Sihanoukville yazılarıma göz atın.

Katar – Ortadoğu ülkesi Katar vizesiz ülkeler arasında. Havalimanında ücretsiz 30 gün Katar vizesi alabiliyorsunuz. Görevli memur bana sadece otelimin adını sormuştu.

Karadağ – Sevdiğim Balkan ülkelerinden Karadağ 90 gün vizesiz kalış veriyor. Karadağ tatili planlıyorsanız Karadağ Gezi Rehberi, Karadağ Gezilecek Yerler, Karadağ’a Nasıl Gidilir, Budva yazılarıma göz atın. Vizesiz gidilebilen yerler arasında tatil için en güzel rotalardan biri.

Kazakistan – Coğrafi olarak Avrupa ülkesi sayılan Orta Asya ülkesi Kazakistan 30 gün vizesiz. Kazakistan’da 5 günden fazla kalacaksanız, ülkeye girişten en geç 5 gün içerisinde göç polisine kayıt yaptırmanız gerekiyor. Başka bir şehre gittiğinizde kayıt yenilemeniz zorunlu.

Kırgızistan – Orta Asya ülkesi Kırgızistan‘da 10 gün seyahat ettim. Bu olağanüstü ülke vize istemiyor. Ülkede 90 gün vizesiz kalabiliyorsunuz. Vizesiz gidilen yerler listesinde.

Kolombiya – Güney Amerika’da yer alan Kolombiya vizesiz gidilen yerler listesinde ve 90 gün ülkede vizesiz seyahat edebiliyorsunuz.

Kosova – Balkan ülkesi Kosova vize istemeyen ülkelerden biri. Denize kıyısı olmayan bu ülkede 90 gün kalabiliyorsunuz.

Kosta Rika – Orta Amerika ülkesi Costa Rica vizesiz gidilebilen ülkeler arasında. 30 gün kalabiliyorsunuz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti – Akdeniz’de yer alan Kuzey Kıbrıs sadece kimlikle girebileceğiniz bir ülke. 30 gün kalabiliyorsunuz. Nüfus cüzdanı ile seyahat etmek isteyen bu kişiler sadece annesi ile seyahat edecekse, babasının muvafakatnamesi, sadece babası ile seyahat edecekse, annesinin muvafakatnamesi ve anne babanın haricinde birisiyle veya yalnız gidiliyor ise anne ve babanın her ikisinin de muvafakatnamesi gerekiyor. Pasaportla Kıbrıs vizesi alırsanız Yunanistan’a giremiyorsunuz.

Lübnan – Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesi olan Lübnan vize istemeyen ülkeler arasında. Lübnan’da 90 gün kalabiliyorsunuz. Lübnan vizesi hakkında bilgi; pasaportunuzda İsrail’e giriş-çıkış damgası varsa Lübnan’a gidemiyorsunuz. Lübnan vize ücreti yok, en az 3 ay geçerli pasaport gerekli.

Makedonya – Balkanlar’ın gözde ülkelerinden Makedonya, vizesiz ülkeler arasında. Makedonya’da 90 gün kalabiliyorsunuz. Nadiren havalimanında girişe izin verilmediği haberleri okuyorum. Kalacağınız gün başına 50€, otel bilgileri belgesi ve dönüş uçak bileti sorulabilir. Başka bir ülkeye geçecekseniz ispat olarak geçilecek ülkedeki otel rezervasyonu istenebilir. Ben iki defa karadan, bir defa da havalimanından giriş yaptım hiç bir sorunla karşılaşmadım. Avrupa vizesiz ülkeler listesinde ilk gidilmesini tavsiye ettiği ülkelerden.

Makau – Çin’in güney kıyısındaki Macau özel yönetim bölgesi vizesiz gidilen yerler arasında. 30 gün.

Maldivler – Hint Okyanusunda 1.200 adadan oluşan Balayı ve tatil ülkesi Maldivler, resmî adıyla Maldiv Cumhuriyeti vizesiz gidilen ülkeler arasında. 1 ay kalınabiliyor. Türkiye vizesiz ülkeler listesinde balayı tatili rotası olarak tercih edilebilir.

Malezya – Güneydoğu Asya ülkesi Malezya’ya 5-6 defa gittim. Borneo Adası da Malezya’ya bağlı. Malezya vizesiz gidilen yerler listesinde ve 90 gün vizesiz seyahat edebiliyorsunuz. Malezya hakkında bilgiler için Malezya Gezi Rehberi, Tioman Adası, Cameron Highlands, Langkawi, Penang Adası blog yazılarıma göz atın.

Madagaskar – Afrika kıtasına bağlı bir ada ülkesi Madagascar benim en çok görmek istediğim üç adadan biri. Diğerleri olan Tazmanya ve Borneo’yu gördüm. Havalimanına varışta Madagaskar vizesi pasaportunuza 20€ karşılığında 1 aylık olarak vuruluyor. Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden veya Sarıhumma bulaşma riski olan ülkenin havalimanında 12 saatten fazla transit kalarak gelen 9 aylık ve üzeri tüm yolculardan Sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası istiyorlar.

Mauritius – Afrika kıtasında yer alan tatil adası Mauritius vize istemeyen ülkeler arasında.

Meksika – Kuzey Amerika’nın güney yarısında yer alan, resmî adıyla Meksika Birleşik Devletleri e-vize ile bize 180 gün vize veriyor. Meksika e-vize için inm.gob.mx sitesinden başvuru yapıyorsunuz. En az 1 yıl geçerliliği olan Schengen vizesi veya geçerli bir ABD vizesi bulunan Türk vatandaşları Meksika’ya visa on arrival olarak girebiliyor. Hangi havayolu ile geldiğinizin bir önemi yok. Air France ile Paris aktarmalı Mexico City uçak bileti aldığınızda Fransa transit vize istemiyor. Yeşil pasaporta vize isteniyor, aynı uygulama ile e-vize alınabilir. Meksika e-vize ücreti yok.

Mısır – Kuzey Afrika’da yer alan Ortadoğu ülkesi Mısır vize isteyen bir ülke. 18 yaş altı ve 45 yaş üstü herkes vizesiz girebiliyor ve kapıda 15$ karşılığı vizesini alıyor. Bu yaşların dışındakilerin Mısır vizesi alması gerekiyor. Pasaportumda 4 adet Mısır vizesi pulu var. Mısır vizesi alınması ortalama 2 haftayı bazen 3-5 ayı bulabiliyor.

Mısır vizesi için bir istisna uygulamaya başlandı. Sınai bölgesini oluşturan Şharm El Şeyh, Taba, Dahab, Nuweiba ve Saint Catherine için vizesiz giriş sunmaya başladı. Biletinizi alıp direkt bu bölgelere uçarsanız Mısır vizesi almanıza gerek yok. Eğer Kahire’ye gidecekseniz, Şharm Havalimanında 25$ ödeyerek kapı vizesi yerine geçen belgeyle Kahire’ye gidebilirsiniz. Yeşil pasaport sahipleri için Kahire vizesiz.

Moğolistan – Orta Asya’da bulunan Moğolistan 30 gün vizesiz seyahat edilen ülkeler arasında.

Mozambik – Afrika kıtasının güneydoğusunda yer alan Mozambik vizesi Maputo havalimanında 84$ karşılığı 30 günlük veriliyor. Mozambik’in komşuları; Tanzanya, Malavi, Zambiya, Zimbabwe, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Svaziland. Johannesburg, Nairobi ya da Addis Ababa gibi şehirlerden tek aktarma ile Mozambik’in başkenti Maputo’ya ulaşabilirsiniz.

Myanmar – Güneydoğu Asya’da yer alan Myanmar e-vize ile 28 gün vize veriyor. Myanmar vizesi için evisa.moip.gov.mm sitesinden başvuru yapılıyor. Fotoğrafınızı sisteme yüklüyor, gerekli bilgileri girip 50$ ödüyorsunuz. Dış ilişkiler ve Arakan meselesi yüzünden vizeniz red edilebilir. Myanmar kapıda vize uygulaması yok. Kırmızı, yeşil pasaport fark etmeksizin vize isteniyor. 1 fotoğraf ve konsoloslukta dolduracağınız formla Bangkok’taki veya Chiang Mai’deki elçiliğe de başvurabilirsiniz (30$).

Moldova – Doğu Avrupa’da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan Moldova vize istemeyen ülkeler arasında. 17 Ekim 2018’den bu yana Türkiye ve Moldova arasında pasaport yerine kimlikle seyahat dönemi başladı. Yeni TC Kimik kartınız varsa pasaportsuz Moldova’ya gidebiliyorsunuz. Umuma mahsus, Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaf.

Nepal – Asya’nın mistik ülkesi Nepal sınır kapısında vize veriyor. Nepal vize ücretleri 15 gün 25$, 30 gün 40$ ve 90 gün kalış için 100$. Kathmandu havaalanından kiosklarda pasaportunuzu taratıp işlemlerinizi yapıyorsunuz. Web kamerasıyla fotoğrafınız çekiliyor. Doldurulması gereken bir kısa form ile birlikte ödemeyi yaptıktan sonra makbuzla birlikte pasaport memuruna gidiyorsunuz. Nepal vizesi, hem Kathmandu hem de Pokhara’daki immigration officelerde uzatılabiliyor. Nepal vizesi aynı yıl içinde en fazla 150 gün uzatılabiliyor.

Nikaragua – Orta Amerika’nın en büyük ülkesi Nikaraguza vize istemiyor. 90 gün kalabiliyorsunuz.

Niue – Büyük Okyanus’ta kısmen Yeni Zelanda’ya bağlı ada Niue vizesiz 30 gün.

Özbekistan – Denize kıyısı olmayan Özbekistan 30 gün süreyle vizesiz gidilebilen ülkeler listesine girdi. Avrupa ve Asya arasındaki tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Özbekistan, Orta Asya’nın en kalabalık ülkesi aynı zamanda. Semerkant, Taşkent ve Buhara görmek istediğim şehirleri. Kuzeyinde Kazakistan, doğusunda Kırgızistan ve Tacikistan, güneyinde Türkmenistan ve Afganistan yer alıyor. Özbekistan’a gidildiğinde 3 gün içinde otelde veya yabancılar polisine başvurarak geçici ikamet kaydının yapılması gerekiyor.

Pakistan – Pakistan vizesi e-vize yöntemiyle alınabiliyor. En az 2-3 gün öncesinden visa.nadra.gov.pk sayfasından başvuru yapılabiliyor. Ücreti 25$. 3 ay geçerliliği olan 30 gün kalışlı vize alıyorsunuz. 3 aydan fazla çoklu girişli vize almak istiyorsanız vize ücreti olarak 37,5 dolar ödüyorsunuz. Otel rezervasyonunuz veya davet mektubunuzun olması gerekiyor. Ayrıca Türkiye vatandaşlarına kapıda 30 günlük çok girişli vize alınabileceği de web sitesinde belirtilmiş.

Palau – Okyanusya ülkesi Plau vizesiz gidilecek ülkeler arasında. Papua Yeni Gine’nin kuzeyinde kalıyor. Vizeler kalktı haberleri sonrası ekşi sözlükte bayağı bir dalga geçilmişti ama oysa ki cennet gibi ada devleti burası. Palau yaklaşık 300 kadar adadan oluşuyor. Palau’da vizesiz 30 gün kalabiliyorsunuz.

Panama – Orta Amerika’da yer alan Panama vizesiz 180 gün.

Paraguay – Güney Amerika ülkesi Paraguay Cumhuriyeti vizesiz gidilen yerler arasında. 90 gün.

Peru – Güney Amerika ülkesi Peru vizesiz giriş yapılan ülkeler listesinde. 90 gün vizesiz.

Ruanda – Afrika kıtasının orta kısmında yer alan Ruanda kapıda vize veriyor. Transit yolcular için 3 gün geçerli vize 30$, tek girişli maksimum 30 gün kalabileceğiniz vize 50$. Online veya kapıda East Africa Touristic Visa (Doğu Afrika turist vizesi) alırsanız 3 ay boyunca Ruanda, Uganda ve Kenya’ya sınırsız giriş yapabilirsiniz. Benzer şekilde Uganda veya Kenya’dan alınmış ve geçerliliği olan East Africa Touristic Visa için 100$ ödeyip Ruanda’ya vize alıp giriş yapılabiliyor. Bu vizeyi almakta sıkıntılar yaşanabiliyor, iyi araştırmakta fayda var.

Samoa – Güney Büyük Okyanus’unda, Polinezya’da bulunan Samoa ya da resmî adı ile Bağımsız Samoa Devleti, vizesiz bir ülke ve 60 gün kalabiliyorsunuz. Schengen ülkesi vatandaşları 90 gün kadar ücret ödemeden kalabiliyor. Her sene sonunda yeni yılı ilk karşılayan ülkeye girebilmek için en az 6 ay geçerliliği olan pasaportunuzun olması lazım. mfat.gov.ws/visas sitesinde detaylı bilgiler var. Dönüş bileti şart.

Saint Kitts ve Nevis Adaları – Kuzey Amerika kıtasında olan Karayiplerdeki Saint Kitts ya da Saint Christopher Adası ve Nevis Adaları Türk vatandaşları için 180 gün içinde 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaf.

Saint Lucia – Karayiplerde Küçük Antiller’in bir parçası konumunda St. Lucia, vizesiz gidilebilen 45 Gün-6 Hafta kalabileceğiniz bir ülke.

Saint Vincent ve Grenadinler Adaları – Orta Amerika’ya dahil karayiplerdeki St. Vincent-Grenadines 30 gün vizesiz gidilebilen yerler arassında.

San Marino – Güney Avrupa’da İtalya içerisinde kalan San Marino vizesiz, ancak ülkeye Schengen vizesi isteyen İtalya üzerinden giriş yapıldığından Schengen şart.

Senegal – Batı Afrika’da yer alan Senegal internetten online vize veriyor deniliyor ama maalesef visasenegal.sn sitesi açmıyor (?). Ülkeye giriş için sarıhumma aşısı yaptırılması zorunlu.

Seyşeller – Hint Okyanusu’nda yer alan, Afrika’ya bağlı ada ülkesi Seyşeller vizesiz giriş yapılan ülkeler arasında ve 90 gün vizesiz.

SırbistanVizesiz Balkan ülkeleri arasında yer alan gözde ülkelerinden Sırbistan 90 gün dolaşım izni veriyor. Hem de pasaportsuz kimlikle ülkeye gidebilirsiniz. Belgrad Gezi Rehberi yazıma göz atabilirsiniz. Belgrad vizesiz gidilecek yakın şehirler listesinde iyi bir seçenek.

Singapur – Güney Asya ülkelerinden Singapur’a 6-7 defa gitme fırsatı buldum. Singapur vizesiz giriş yapılan ülkeler listeside ve 90 gün kalış izni veriyor. Singapur Gezi Rehberi blog yazılarıma göz atın.

Sri Lanka – Güney Asya’da, Hindistan’ın 31 kilometre güneyinde, Hint Okyanusunda yer alan Sri Lanka vizesi ülkeye gelmeden e-visa ile veriliyor. eta.gov.lk sitesinden 30 günlük vize 30$’a alınabiliyor. Sri Lanka kapı vizesi de veriyor 40$.

Sudan – Afrika’nın en geniş 3. ülkesi Sudan vizesini Hartum Uluslararası Havalimanında 105$ karşılığında 30 günlük kalış veriyor. Ülkeye girdikten sonraki 1 hafta içerisinde polis merkezinde ya da havalimanında kayıt yaptırmak gerekiyor.

Suriye – Orta Doğu ülkesi komşumuz Suriye vizesiz gidilen ülkeler arasında. Suriye’de Türklere vizesiz 90 gün, ancak seyahat için güvenli değil.

Swaziland – Afrika kıtasının güneyinde yer alan Svaziland ya da resmî adıyla Svaziland Krallığı vizesiz gidilen ülkeler listesinde. 30 gün vizesiz.

Şili – Güney Amerika ülkesi Şili vizesiz gidebileceğimiz ülkeler listesinde. 90 gün kalışlı.

Tacikistan – Orta Asya’da denize kıyısı olmayan Tacikistan, güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin Halk Cumhuriyeti ile komşu. Ülkeye gitmeden e-vize başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Başvuru sitesi visa.gov.tj. Ayrıca Duşanbe Havalimanındaki Tacikistan Dışişleri Bakanlığının Konsolosluk Bürosundan da 60 gün geçerli vize alınabiliyor.

Tanzanya – Afrika’nın orta-doğu bölgesinde yer alan Tanzanya vizesi normal pasaport sahipleri için havalimanında 50$ ödeyerek 90 gün kalışlı olarak alınabiliyor. East Africa Tourist Visa listesine girdiğine dair bir kaynak bulmuştum, ama emin olunca paylaşacağım. Çok girişli vizeyi ülkelerin havalimanlarında ya da kara sınırındaki sınır kapılarında pasaportunuz, aşı kartınız ve 100$ ile birlikte alabiliyorsunuz.

Tayland – Güneydoğu Asya ülkesi Tayland, dünyada en uzun süre kaldığım ve en çok ziyaret ettiğim ülke oldu. Tayland vizesi havalimanında 30 gün olarak veriliyor. Tayland Gezi Rehberi, Tayland Gezisi Önerileri, Bangkok’ta Gezilecek Yerler, Pattaya, Krabi, Koh Phi Phi, Chiang Mai blog yazılarımda ülke hakkında bilgiler yer alıyor.

Tayvan – Doğu Asya ülkesi Tayvan, resmi adıyla Çin Cumhuriyeti, Tayvan Adası olarak biliniyor. 30 güne kadar ikamet süreli tek girişli vizeyi başkent Taipei’deki Taoyuan Uluslararası Havalimanından giriş yapmaları şartıyla sınırda ücretsiz alabiliyorsunuz. Yanınızda gidiş-dönüş uçak bileti, vize müracaat formu, iki adet vesikalık fotoğraf olması gerekiyor.

Togo – Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan Togo kapı vizesi ülkenin sınır kapılarında ve Lomé Havalimanında 7 gün süreli alınabiliyor. Togo’ya girebilmek için en az 10 gün önce yapılmış sarı humma aşısı zorunlu.

Tonga – Pasifik Okyanusunun güneyinde bulunan ada devleti Tonga Krallığı vizesi havalimanına varışta 31 gün olarak alınabiliyor.

Trinidad ve Tobago – Karayiplerde yer alan, Güney Amerika kıtasındaki Trinidad ve Tobago adlı iki farklı adadan oluşan ülke vizesiz gidebileceğimiz ülkeler listesi içerisinde. 30 gün vizesiz.

Tunus – Kuzey Afrika’da, Akdeniz’e kıyısı olan Tunus 90 gün vizesiz seyahat edilen ülkeler arasında.

Turks ve Caicos Adaları – Karayiplerde, Kuzey Atlas Okyanusunda yer alan ve iki takımadadan oluşan Turks ve Caicos Adaları 90 gün vizesiz.

Tuvalu – Büyük Okyanus’ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesi Tuvalu Okyanusya kıtasında yer alıyor ve 30 gün vizesiz ziyaret edilebile ülkelerden.

Uganda – Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan Uganda’ya sınırda alınan 50$’lık bir vize alarak 90 gün boyunca gezebiliyorsunuz. East Africa Visa denilen Kenya, Uganda ve Ruanda ülkelerini kapsayan çok girişli vizeyi ülkelerin havalimanlarında ya da kara sınırındaki sınır kapılarında pasaportunuz, aşı kartınız ve 100$ ile birlikte alabiliyorsunuz. Uganda’dan Doğu Afrika vizesi talep edilirken Kenya veya Ruanda’ya uçak biletiniz olması gerekiyor. Eğer biletiniz yoksa size bu vizeyi vermek istemeyebilirler, zorlayın. Pasaportunuzun 6 ay geçerliliği olması önemli.

Ukrayna – Avrupa kıtasının en geniş ülkesi Ukrayna vizesiz 60 gün. Pasaportsuz gidilebilen ülkeler arasında yer alan Ukrayna’ya sadece yeni tip TC Kimlik Kartı ile vizesiz giriş yapabiliyorsunuz. Nüfus cüzdanı ile giriş kabul edilmiyor.

Umman – Güneybatı Asya’da, Arap Yarımadasının güneydoğusu kıyısında yer alan Ortadoğu ülkesi Umman Sultanlığı veya Oman’a e-vize ile gidilebiliyor. Umman vizesi için evisa.rop.gov.om sitesinden başvuru yapılabilir. 30 günlük turist vizesi 20.000 Umman Riyali, 1 yıllık multi vize 50.000 Riyal.

Uruguay – Güney Amerika ülkesi Uruguay vizesiz gidebileceğimiz ülkeler arasında. 90 gün vizesiz.

Ürdün – Ortadoğu ülkesi Ürdün 90 gün vizesiz. Ürdün hakkında yazılarım; Akabe Gezi Rehberi, Petra, Nebatiler, Akabe’de Dalış, Wadi Rum.

Vanuatu – Okyanusya kıtasında, Güney Büyük Okyanus’ta yer alan ada ülkesi Vanuatu ya da resmî adıyla Vanuatu Cumhuriyeti, vizesiz gidilen ülkeler arasında. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 güne kadar vizeden muaf.

Vatikan – İtalya’nın Roma şehrinde bulunan, Hıristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi Vatikan vizesiz bir ülke. Ancak İtalya içerisinde kaldığından öncelikle Roma’ya gitmeniz gerektiğinden Schengen vizesi şart.

Venezuela – Güney Amerika’da yer alan Venezuela vizesiz gidebileceğimiz ülkeler arasında. 90 gün.

Zambiya – Afrika ülkesi Zambiya’ya 2016’da gittim. Zambiya vizesi sınır kapılarında tek girişli 50$, çift girişli 80$ verilerek 90 günlük alınabiliyor. Günübirlik Zambia vizesi ise 20$. Vize pulu vuruluyor. Eğer Zimbabve’ye de geçip Victoria Şelalelerini görmek istiyorsanız çok girişli vize alın. Aşı gerekmiyor. eservices.zambiaimmigration.gov.zm sayfasından evize alınabiliyor ama bu evize sadece Kenneth Kuanda Havalimanı girişleri için geçerli.

Zimbabwe – Afrika ülkesi Zimbabwe’ye de 2016’da gittim. Zimbabve kapı vizesi 50$, çift girişli 80$. Vize pulu olarak pasaporta yapıştırılıyor. Eğer Zambiya’ya da geçip Victoria Şelalelerini görmek istiyorsanız çok girişli vize alın.

YO-Line-Belgeler

Kimlikle Gidilebilen Ülkeler

GürcistanGürcistan vizesiz gidilebilen yerler listesinde Türk vatandaşlarının en çok ziyaret ettiği ülke konumunda. Sadece Nüfus Cüzdanı veya TC Kimlik Kartı ile gidilebilir. Pasaportsuz ziyaret edilebilen ülkenin Batum şehri hakkında çok detaylı rehberler hazırladım. Batum Gezi Rehberi yazıma göz atın.

Kuzey Kıbrıs – Sadece Nüfus Cüzdanı veya TC Kimlik Kartı ile pasaportsuz gidilebilir.

Ukrayna – Pasaport olmadan sadece TC Kimlik Kartı ile gidilebilir.

Azerbaycan – Pasaport olmadan sadece TC Kimlik Kartı ile gidilebilir. Pasaport göstermeden sadece yeni tip fotoğraflı ve çipli kimlik belgenizle seyahat edebilirsiniz. 90 günü aşmamak kaydıyla pasaportsuz giriş-çıkış yapabilirsiniz.

Moldova – Pasaport olmadan sadece TC Kimlik Kartı ile girilmesi kabul edilen son ülke oldu. 90 günü aşmayacak seyahatleriniz için vize muafiyetinden yararlanarak ülkeye giriş yapabilirsiniz.

vizesiz gidilen ülkeler

Vizesiz gidilen ülkeler hakkında önemli bilgiler

  • Ülkelere giriş için aldığınız vize mutlak hak sağlamadığını akılda tutmakta fayda var.
  • Yanınızda her zaman otel rezervasyonunuz, otelin adresi ve telefonu bulunsun.
  • Ülkeye girişte sınır polisi dönüş uçak biletinizi görmek isteyebilir.
  • Kapıda vize veren ülkeler vesikalık fotoğraf isteyebilir. Yanınızda bulundurun.
  • Bazı ülkeler için belli aşılar yaptırmanız gerekebilir. seyahatsagligi.gov.tr sitesine bakın.
  • Bazı havalimanlarında Türkiye’ye dönerken Departure Tax denen vergi istenebilir.
  • 18 yaş altındaki çocukların vize müracaatlarında ebeveynlerinden her ikisinin de muvafakatı gerekir. Anne ve babası ayrı veya birinin hayatta olmadığını durumlarda çocuğun velayetine sahip olduğunu gösteren belgenin ibraz edilmesi gerekebilir.
  • Turist vizesi başvurularında davet mektubu ibraz edilmesi halinde mektupta, davet eden kişinin, açık kimliği, ikamet adresi, irtibat numarası, kalınacak süre ve amaç, başvuru sahibi ile akrabalık bağının olup olmadığı belirtilmeli.

Vizesiz ülkeler listesi eldeki son bilgileri içeriyor ve her yeni resmi değişiklikte listeyi güncelliyorum. Vize uygulamalarında gözlenen olası güncelleme nedeniyle, seyahat öncesinde ilgili ülkenin büyükelçiliği ile temas kurulmasını tavsiye ederim.

Son vize bilgileri için kaynağı olarak daha çok T.C. Dışişleri Bakanlığı verilerini kulladım. Ayrıca Wikipedia, IATA ve ülkelerin resmi sayfalarından da araştırma ve karşılaştırmalar yaptım. Yalnız Dışişleri sitesinin kendisinde dahi güncel veriyle çelişen bilgiler var. Elçilik sayfaları bu noktada güncel veri sağlıyor. Ayrıca Ekşi Sözlük sayfaları da vize konusunda güncel bilgiler içeriyor olabilir. Göz atın.

Basında yer alan bir ülke ile daha vizeler kalktı manşetlerine güvenmemek gerekiyor. Siyasilerin görüşmeleriyle bu kararlar alınmış olsa da protokollerin belirlenmesi, bunun uygulanması, resmi gazetede yayınlanması uzun bir süreç alabiliyor. Bazen de kaldırılan vizeler sadece yeşil pasaport veya diplomatik pasaportu kapsıyor olabilir. Oysa ki bir çoğumuz çipli bordo pasaport sahibiyiz. Dış politikada ilişkilerinin gelişmesiyle vizesiz gidilen ülkeler sayısının artmasını umuyoruz.

Yeni bir ülke ile vize anlaşmaları imzalanıp vize istemeyen ülkeler listesine girdiğinde bu yazıyı güncelliyorum. Sizin de vize deneyimleriniz ve önerileriniz olursa yorum kısmından katkıda bulunabilirsiniz.

Vizesiz ülkeler listesi en son 22 Ocak 2024 tarihinde güncellendi.

Serbia

103 Yorumlar

  1. Merhaba
    Bilgiler ve gayretleriniz için teşekkürler.
    Makedonya ile ilgili olarak, Yunanistan Makedonya giriş damgası olan pasaportlara 3 aydan fazla vize vermiyor ve giriş kaşesini başka bir A4 kağıda basarak uyguluyor.
    Sürekli Yunanistan’a gittiğimden en son vizem 2 senelikti, Makedonya’ya gittikten sonra “herhalde bu sefer 3 senelik verirler” diye düşünürken 3 aylık vizeyi lütfen verdiler ve giriş kaşesini pasaporta vurmamaya başladılar.
    Pasaportumu süresi bittiğinden yeniledim, tekrar ilk başvurumda 1 senelik verdiler.

  2. Schengen vizesi kalkmadıkça, isterse dünyanın kalanı vizesiz gezilebiliyor olsun, bireysel açıdan hiçbir faydası yok bana. En yakın ve en güzel yer, en ucuza gidebileceğin yerler Avrupa’da çünkü birçok arkadaşımla birlikte.

  3. Biz arkadaşımla Dubrovnik ve etrafını gezmek istiyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım (pasaportum yok kimliğim var) vize almam gerekiyor mu? Teşekkürler.

  4. Kosova-Makedonya arası geçişlerde şu an bir sıkıntı var mı? Sırbistan, Kosovayı tanımadığı için pasaportta Kosova ile ilgili bir ibare görürse sınırdan geri çevirebilir mi? Bilgi verirseniz sevinirim.

    • Bildiğim kadarıyla geri çevirmiyor. Yalnızca pasaportundaki Kosova mührünün üzerine “Poništeno/Annule” mührü vuruyorlar geçersiz olduğunu belirtmek için.

  5. Selam Kemal Bey 2 Sorum Olacak 1. Ben ALmanyaya Geçmek İstiyorum Sırbistan üzeri yani sirbıstana gidecem ucakla ordanda karayolu ile almanyaya geçecem sınır varmıdır peki 2 . Sorum ise Rusyadan Polonyaya Geçe bilirmiyim karayolu ile sınır varmıdır Cevabınızı Anlamlı Şekilde Bekliyorum Abi SaYGILAR

  6. İyi akşamlar Kemal Bey, ben Türk vatandaşıyım. Kuzey Irak’tan Rusya’ya bir kaç defa gittim vizesiz. Ben Rusya’da iken başka Avrupa ülkesine vizesiz geçiş yapa bilir miyim? Şimdiden şükranlarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz