Sumilon Adası, Filipinler’in Cebu Adasının güneybatısında yer alan yirmi dört hektarlık minicik, ancak bir o kadar da büyüleyici bir ada. Filipinler’e seyahat edenler tarafından pek fazla bilinmemesinin nedeni, küçüklüğünden dolayı haritada bile görebilmek için iyice zoom yapmayı gerektirmesi. Romantik bir tatil ve kafa dinlemek isteyenler için ideal.

Ben pek bir sevdim burayı. Sumilon Adası, üzerinde yerleşim bulunmayan, olağanüstü dalış imkânları sunan mercan kayalıklarıyla çevrili. Bir ucunda ‘sandbar’ isimli kumsaldan kıvrılarak denize doğru uzayıp giden ve yağlı boya bir tabloyu andıran, gün batımlarının izlenebileceği kumluk bir alana sahip. Adada yerleşim yok, ancak ada üzerinde bir resort yer alıyor.

🧭 Singapur’da 3 gün kaldıktan sonra Filipinler gezime başlamıştım. Singapur Airlines ile Singapur-Manila uçuşu sonraası başkentte hiç kalmadan hemen Palawan Adası’nın başkenti Puerto Princesa’ya uçtum. Aynı gün oradan da Puerta Princesa Yeraltı Nehri’nin olduğu Sabang’a geçtim.

Sonrasında El Nido turu sonrası Puerto Princesa’ya dönüp oradan da Cebu’ya uçtum. Panglao Adası, Bohol Adası, Sumilon Adası ve Boracay Adası rotasını izleyip 2 hafta gezdikten sonra üçüncü Filipinler gezimi tamamlamış oldum. Filipinler, benim Güney Doğu Asya’da Endonezya ve Tayland ile birlikte en sevdiğim ülkelerden biri.

Malta

Sumilon Adası Gezi Rehberi

Sumilon Adası, Filipinler’in 3 ana bölgesinden biri olan Central Visayas’ta yer alıyor. Cebu’daki Oslob’da yer alan ada, Filipinler’deki en egzotik adalardan biri. Cebu’nun güneyinde yer alan ada, Filipinler’deki en küçük adalardan biri. Adını yerel dilde ‘sığınmak’ anlamına gelen ‘Sumilong’ kelimesinden alıyor.

Filipinler’de yaygın görülen şiddetli tayfunlarda balıkçıların sığınağı görevi görmüş ada, Filipinler’deki ilk deniz parkı Sumilon Marine Reserve bölgesi içeriside yer alıyor. Ada çevresindeki deniz zengin mercan resiflerine ve deniz çayırlarına ev sahipliği yapıyor. Sumilon Adası çevresindeki denizde yaşayan balina köpekbalıkları da koruma altında.

Sumilon Adası Gezi Rehberi blog yazım ile size seyahate çıkmadan önce bilmeniz gerekenler, gezilecek yerler, yapılacak harika aktiviteler, nasıl gidilir gibi tüm temel konularda bilgilerimi paylaşmaya gayret ettim.

SUMILON ADASINA NASIL GİDİLİR
✈️ Sumilon Adası, Cebu’nun güneydoğu ucunda ve Dumaguete şehrinin kuzeyinde yer alıyor. Ben kaldığım Panglao Adası‘ndan Sumilon’a geçtim. Panglao’d Kaldığım Bluewater Panglao Resort, aynı zamanda Sumilon Adasındaki Sumilon Bluewater Resort‘un da sahibi. Transferimi Panglao Bluewater hızlı tekneyle yaptı.

Sumilon’a en yakın havalimanları Cebu ile Dumaguete havaalanları. Manila’dan Dumaguete’ye ve Cebu’ya her gün birkaç uçuş var. Cebu’ya uçuyorsanız, adaya giden teknelerin kalktığı iskelenin yer aldığı Oslob’a ulaşmak için otobüs veya taksiye binmeniz gerek. Oslob iskeleden Sumilon Adasına tekneler 08.00, 09.30 ve 11.00 saatlerinde kalkıyor.

⛴ Sumilon Adasında tam gün geçirmek için ilk tekneye binmeye gayret edin. Aynı gün dönecekseniz Sumilon Adası’ndan anakara Bancogo’ya saat 12.00, 13.30, 15.30 ve 17.00’de kalkan teknelere binebilirsiniz. Gidiş-dönüş tekne yolculuğu yaklaşık 10 $ tuuyor. Yaklaşık 15 ila 20 dakikada adaya ulaşıyorsunuz.

Oslob’da Balina Köpekbalıkları turu aldıysanız, bu turların bazıları Sumilon Adası’na da uğruyor. Her ikisini de bir günden yapmak istiyorsanız turunuzu ona göre seçin.

SUMILON ADASINA NE ZAMAN GİDİLİR
🌤 Sumilon Adasına gitmek için en iyi zaman Kasım’dan Nisan’a kadar olan dönem. Sumilon’da konaklamayı planlıyorsanız, özellikle Noel ve Yeni Yıl civarında tatil yerinin hızla dolduğunu unutmayın. Birkaç gün geçirmeyi planlıyorsanız, yerinizi önceden ayırtın.

🌧 Filipinler’deki adalar, Tayfunların gazabına eğilimli bir ülke. Bu yüzden aralıksız yağışlarla birlikte fırtınaların ülkenin farklı bölgelerini vurduğu Haziran ayından Ekim ayının sonlarına kadar bölgeden uzak durabilirsiniz.

Sumilon Adası, birçok açıdan çok özel bir ada. Adada, eski bir deniz feneri ve muhteşem manzaraların izlenebileceği bir yürüyüş rotası bulunuyor. Sumilon özel bir ada olmasına rağmen turistlerin ziyaret etmesine ve vakit geçirmesine izin veriliyor. Küçük boyutuna rağmen, Sumilon Adası’nda yapılacak çok harika şeyler var. Bütçenize uyuyorsa günübirlik değil de konaklayın.

İzole konumu sayesinde, adayı çevreleyen kilometrelerce deniz suyu çok berrak ve bol deniz yaşamına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle her türlü su sporu için bolca fırsat sunuyor. Masmavi sularından birkaç adım ötede kano, pedallı bot gibi aktivitelerin yapılabileceği yemyeşil mangrove ağaçlarıyla sınırları çizilmiş bir lagünün bulunduğu bir cennet adası burası.

Sumilon Bluewater Resort’un arka kesiminde, yoğun tropik ormanlarla çevrili Sumilon Lagünü tatlı su göleti yer alıyor. Burası kano kullanmak için harika bir yer. Ayrıca dilerseniz ayakta durarak kullandığınız standing paddle ile de göleti gezebilirsiniz. Mangrovlar sayesinde gölge olduğundan öğleden sonraları denizi çok sıcak bulursanız, bu lagüne kaçın.

Sumilon Adası SandBar, adadaki en çarpıcı yer. Bu muhteşem cennet parçasına ulaşmak için adanın ana girişinden itibaren 5 dakikalık bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Denize uzayan ince beyaz kumul, gelgitlere göre değişen kum desenlerine sahip. Deniz çekildiğinde sığ sularla daha geniş bir alanı kaplayan kumul, deniz yükseldikçe kristal berraklığında denizin altında kalıyor.

Sumilon Island Sandbar, dinlenmek ve gün batımının muhteşem manzarasının keyfini çıkarmak için şahane. Adada kalıyorsanız gün içerisinde diğer başka aktivitelerle zaman geçip, en sona burayı saklayın. Gün batımlarında muhteşem ötesi bir atmosfere sahip oluyor. Anın keyfini çıkarın!

Muhteşem plajları, olağanüstü gündoğumu ve günbatımı manzaraları, şahane kıyı manzaraları eşliğinde ada çevresinde yapılacak yürüyüşler, yemyeşil bir lagünde su sporları, denize doğru kıvrılarak gidip denizde kaybolan plajında yüzme gibi imkanlarıyla Sumilon, tam rüya adası.

Sumilon Bluewater Resort adada yer alan tek resort. Sumilon Adasında, sınırlı sayıda deluxe oda, balayı ve aile villası konaklaması ile çadır hizmeti veriyor. Anakaradaki kendi iskelesinden Sumilon Adasına ulaşan misafirler, otelin çalışanları tarafından iskelede karşılanıyor.

Ufak bir kütüphane ve oldukça şık dekore edilmiş okuma köşesinin yer aldığı resepsiyonun bulunduğu alanda, sabah, öğlen ve akşamları açık büfe öğünler sunan deniz manzaralı bir restoran var.

Deluxe oda ve villaların kıyı şeridi boyunca yan yana olduğu otelin, tek katlı ufak yazlıklar şeklinde inşa edilmiş ve kapısını açtığınızda deniz manzarasını görebileceğiniz deluxe odaları oldukça sade ve ferah şekilde döşenmiş.

Her bir oda, önünde masa ve sandalyenin yer aldığı verandalar bulunuyor. Odalarda geniş banyolar, masa, koltuk ve televizyon var. Kalabalıklardan uzakta, adayı yalnızca az sayıda diğer misafirler ile paylaştığınız için Sumilon Bluewater Resorts adeta tüm ada size aitmiş hissini veriyor.

Sumilon Bluewater Resorts’un resort dendiğinde akla gelmeyen bir özelliği var; Glamping adı verilen lüks kamp deneyimi! Glamping terimi, İngilizce’deki ‘glamorous’ (gösterişli) ve ‘camping’ (kamp) kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşmuş. Lüks kamp deneyimi, hem doğayla iç içe olup hem de konforlu bir konaklama deneyimi arayanların yükselen trendi.

Kamp alanı, hemen önünde olağanüstü dalış imkânları sunan resiflerin yer aldığı kıyının hemen arkasındaki alanda, Filipinler’e özgü yemyeşil mangrove ağaçlarıyla çevrili zümrüt yeşili bir lagünün kıyısına kurulmuş.

Çadırlar, alışılmış kamp ve çadır anlayışını altüst edecek lükse sahip. İçerisinde iki kişilik yatak, gece lambası, masa, sandalye hatta minibar bulunan dört farklı çadır, hem resort olanaklarını hem de doğanın kucağında dalga sesleriyle uyuma imkânı sağlıyor. Çadır alanının hemen yanında duş ve banyonun yer aldığı ufak bir bina bulunuyor.

Glamping çadırlarında konaklama fiyatları hafta içlerinde 10.000 Peso (600 TL), hafta sonları ise 12.000 Peso (720 TL). Villa şeklinde inşa edilmiş okyanus manzaralı verandalara sahip, nezih görünümünü sade dekorasyonuna borçlu iki kişilik odalarda konaklamanın ücreti ise hafta içlerinde 15.000 Peso (900 TL), hafta sonlarında 17.000 Peso’dan (1000 TL) başlıyor.

Adanın doğu kısmındaki plaj daha dalgalı, ancak kuzeybatı kısmında yer alan Sandbar çevresindeki berrak sularda yüzmek şahane bir duygu. Otelin ayrıca adanın restoranının da bulunduğu yüksek noktasına yapılmış deniz manzaralı mükemmel bir sonsuzluk havuzu da bulunuyor.

Sumilon Adasının bir tarafından sabahları deniz üzerinde doğan güneş izlenebildiği gibi, akşamları da yalnızca beş dakika yürüyerek adanın diğer tarafında güneşin batışına ve akşam saatlerinde birbirinden güzel renklere bürünen gökyüzüne tanık oluyorsunuz.

Sumilon, ülkedeki ilk korunan milli park olduğundan Filipinler’de dalış için en iyi yerlerden biri. Benim dalma fırsatım olmadı ama dalış resiflerinin ününü çok okudum. Sumilon’da dört büyük dalış alanı var: Garden Eel Plaza, Nikk’s Wall, Coral Landscape, Julie’s Rock.

Tüm dalış noktalarında pek çok balık türü, kaplumbağalar, balina köpekbalıkları, siyah uçlu resif köpekbalıkları, balinalar, yunuslar ve geniş, renkli mercan resifleri görülebiliyor. Diğer yelerden farklı olarak inanılmaz bir görünürlüğe sahip deniz suyu var.

Daha önce hiç dalış yapmadıysanız dahi fun diving denilen, bazı temel bilgileri alıp rehberlerle dalabilirsiniz.

Cebu anakarasındaki Oslob kentinde yer alan balina köpekbalığı dalış noktası Sumilon Adasına çok yakın. Adadan 15 dakikalık bir bot transferi ve sonrasında on dakikalık kara yolculuğuyla, dev balina köpekbalıklarıyla dalış ve şnorkel yapılabiliyor.

Cebu’dan otobüsle ya da Bohol’un Panglao Adasından Dumaguete Vapur İskelesinden dileyen misafirlerine transfer ayarlayan otel, kendi bot durağının bulunduğu anakaradan Sumilon Adasına özel botlarıyla ulaşım sağlıyor.



Filipinler’in en özel aktivitelerinden biri olan balina köpekbalığı dalış noktasına yakınlığı ve eko turizmin dört dörtlük bir örneği olan glamping deneyimi için Sumilon Bluewater Resorts harika bir seçim.

Hem konaklama seçenekleri, hem sonsuzluk havuzu hem de yalnızca sandbar’ı için bile gelinebilecek Sumilon Bluewater Resorts, hem aktivite sevenler hem de romantik bir tatil ya da balayı için gelen çiftler için unutulmaz Filipinler Adalarından olacak.

Sumilon Adası, Filipinler’in popüler seyahat noktaları arasında yer almasa da keşfedilmeyi bekleyen bir cennet parçası. Sumilon Adası Gezi Rehberi blog yazımda, adanın en önemli gezilecek yerleri ile adayı nasıl keşfedeceğinize dair deneyimlerimi paylaştım. Ziyaret etme fırsatınız olduysa diğer okuyucular için önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz