Penang Adası, Malezya’nın en renkli adalarından biri. Adanın başkent Georgetown, gökdelenler, alışveriş merkezleri, İngiliz sömürge binaları, Çin mağazaları, tapınaklar, camiler ve olağanüstü bir sanat ortamı ile harmanlanmış eski ve modernin nefis bir karışımı. Eski Georgetown sokakları hala iyi korunmuş durumda.

UNESCO listesindeki George Town, Asya’daki 254 şehir arasından yaşam kalitesi açısından en yüksek onuncu şehir seçilmiş. Yahoo Travel adayı ölmeden önce görülmesi gereken 10 ada listesinde sıralarken, CNN Penang Laksa’sını dünyanın en lezzetli yemekleri listesinde 7. sıraya yerleştirmiş.

Georgetown, Penang Adası, Penang Adasi
Georgetown, Penang Adası

Kuala Lumpur’dan sabah 10.30’da hareket eden, içerisinin havası kutupları aratmayan otobüsüm yemyeşil ormanlar arasındaki şahane yollardan geçip öğleden sonra 14.00 gibi Penang’a gideceğim Perai şehrine ulaştı. Penang ve Georgetown hakkında hiçbir şey bilmeden ve okumadan gelmiştim.

Feribottan inen birçoğu gibi ben de indim. Feribotun nerde olduğunu öğrenmek için birkaç kişiye sordum. O arada birkaç taksici gelip 60 Malezya Ringiti (35TL) karşılığı beni Georgetown’a götürmeyi teklif etti. Oysa birkaç dakika sonra sadece 1,2RM ödediğim feribotta Georgetown’a geçtim.

Malta

Serbia

İskelede feribottan indikten sonra, yer ayırttığım otelimin olduğu Love Lane (aşk sokağı) yürüdüm. Kaldığım Red Inn Heritage Guest House’ta klimalı dorm odasına yerleştim (30 MRY). Sabah kahvaltısı, ücretsiz çay, kahve ve wi-fi bulunuyor. Eşyalarımı bıraktıktan sonra kendimi sokağa attım.

Penang Adası: George Town

Penang Adası (Pulau Pinang), Malaya yarımadasının kuzeybatı kıyısında, Malaka Boğazında yer alıyor. Stratejik konumu nedeniyle , Britanyalılar 1786’da burada bir İngiliz kolonisi kurmuş. Nedeyse ıssız olan Penang Adası, Hindistan-Çin seferini yapan yelkenli gemiler için mükemmel bir sığınak olmuş.

Hızlı bir şekilde Çinli, Hintli, Sumatra ve Burmalılardan oluşan kozmopolit bir nüfusu kendine çekmiş. Malay Yarımadasındaki diğer tüm ticaret merkezlerini sollamış. Uzun zaman boyunca Asya’nın büyük krallıkları ile Avrupa ve Batı Asya pazarları arasında ticari bir merkez olmuş.

1802’de George Town’da yaklaşık 14 dil konuşulmuş. 1829’a gelindiğinde, Çin kökenli gruplar etnik çoğunluk haline gelmiş. Ticareti elde tutan Çinli ve Avrupalılar kentsel alanda yaşarken, kırsal kesimde geleneklerini koruyan Malaylar yaşamış.

Ana karaya 14 kmlik bir köprü ile bağlı Penang Adasında neredeyse 2 milyona yaklaşan insan yaşıyor. Nüfusun %80’nini benzer oranda Çinli ve Malay nüfusu oluştururken, bunun yanında adada Hint, Avrupalılar, Tayland ve Burmalılar da var. 2010’dan bu yana Malaylar adadaki en büyük etnik grup.

Yaygın olarak konuşulan dil İngilizce. Pek çok yerli, Hokkien Çin lehçesinin dilbilgisi yapısına sahip İngilizce temelli bir dil olan ‘Manglish’ (Malezya-İngilizce) konuşuyor. Vurgu için cümlelerin sonuna ‘lah’ kelimesi ekleniyor. Pek de İngilizce’ye benzediği söylenemez.

Yabancılar, Penang Adasındaki nüfusunun yüzde altısını oluşturuyor. Birçoğu, uzun süreli vize almayı kolaylaştıran Malaysia My Second Home (MM2H) adlı bir programdan yararlanıyor.

Adada AMD, Intel, Dell, Motorola, Hitachi, Bosch and Seagate gibi yüksek teknoloji firmalarının fabrikaları bulunuyor. Şehir merkezine yarım saat uzaklıkta Penang Bayan Lepas uluslararası havalimanına sahip.

Pek çok seyyah Penang’ı, sömürge döneminden kalma çekici başkenti, UNESCO Dünya Mirası listesindeki George Town’un dar sokaklarında dolaşmak için ziyaret ediyor.

Penang Adası

George Town, Penang Adasının ana şehri. Ana şehir Georgetown, gökdelenler, alışveriş merkezleri, İngiliz sömürge binaları, Çin mağaza evleri, camiler ve olağanüstü bir sanat ortamı ile eski ve modernin bir karışımı.

Adanın kalbi kozmopolit şehirde, devasa gökdeleneler sahil boyunca uzanıyor. Hemen yakınında ise köklü Çin tapınakları ve fenerlerle süslü çin mağazalarının sıralanıyor. Yoldan geçen trishaws’ardan yükselen egzoz kokuları arasında dolaşırken eski dünyanın Asya’sını gözlerinizin önüne seren bir şehir merkezi var.

Goergetown, Malezya’da en sevdiğim şehir. Sömürge dönemi mimarisine sahip. Binaların çoğu kullanımda olduğundan, şehirler diğer Asya ülkesi şehirlerine benzemiyor. Tarihi binaların çoğu otel ve restoran olarak kullanılıyor.

Kendinizi bir sokakta Çin’de hissederken diğer bir sokağa adımınızı attığınızda Hindistan havası soluyabilirsiniz. Hindu, Budist, Taoist tapınakları, cami ve kiliseleri bir arada görmek mümkün bu şehirde. Zamanında Ermeni kilisesi bile varmış. Şehrin yeni yerleşim yeri ise 50 katlı gökdelenlerle dolu.

Penang Chinatown, dünyada UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan üç Çin Mahallesinden biri (diğer ikisi Malacca ve Laos’ta). Çin Mahallesi klan evlerinin, hediyelik eşya tezgahlarının, çay evlerinin ve restoranların büyüleyici bir karışımı.

Penang Adası, Malezya
Penang Adası, Malezya

Penang Gezilecek Yerler

Penang Adası, her Malezya turu programının önemli bir rotası olmalı. Sokak sanatının zengin karışımı, lezzetli sokak yemekleri ve Kek Lok Si Tapınağı gibi ziyaret etmek için inanılmaz epik yerleri var. Başlı başına en az 1 hafta vakit isteyen bir ada.

Sokaklar, pazarları, lezzetli yemekleri, plajları, enfes bahçeleri ve ulusal parkı ile gidilesi, görülesi ve yapılası çok aktivite var. Adaya kısa vakit ayıranların, şöyle bir görüp geçenlerin adayı seveceğini sanmıyorum. Zaman ayırıp adanın hikayesine derinlemesine dalmanız gerek.

Bunu gerçekten hak ediyor. Şimdiye kadar iki kez ziyaret ettiğim şehrin tarihi kalbi George Town tam bir hazine çünkü. Tam bir lezzet şehri. Yemek kültürü açısından bizdeki Gaziantep veya Hatay ne ise Malezya için Georgetown o.

Litvanyalı sanatçı Ernest Zacharevic’in şehrin dört bir yanına dağılmış çok sayıda muhteşem ve ilginç sokak sanatı eseri var. Duvar resimlerinden bazıları, sizi sanat eseriyle etkileşime girmeye teşvik eden salıncaklar ve motosikletler gibi fiziksel nesneler içeriyor.

Penang Turist Bilgi Merkezi, her cumartesi, salı ve perşembe saat 10.30’da 90 dakikalık ücretsiz yürüyüş turları düzenliyor. Denk gelirseniz bu fırsatı kaçırmayın. Rezervasyon sistemi biraz garip, yerinizi tur günü erken giderek ayarlıyorsunuz. Önceki günden rezervasyon yapamıyorsunuz.

Penang’daki sahil beldelerini atlamanızı tavsiye ederim. Adanın tarihi dokusunu keşfetmeye bakın. Georgetown’da plajlar gerçekten o kadar güzel değil. Hevesinizi Langkawi’ye saklayın.

1. Love Lane 🚥

Penang Adası, Malezya
Love Lane, George Town

Love Lane, Georgetown’un tarihi bölgesinde, parlak renkli kolonyal tarzda evlere sahip bir sokak. Şehrin bu bölümündeki evler 2-3 katlı ve çoğu 19. yüzyıl İngiliz kolonisi dönemini yansıtan mimariye sahip. Pek çoğu sırt çantalu gezginlere hizmet veren pansiyon veya hostellere dönüştürülmüş.

Bir zamanlar Penang’ın redlight ve genelev bölgesine ev sahipliği yapan sokakta, bazı misafir evlerinde gecelik konaklama fiyatları 12 MRY’ye kadar düşüyor. Hem bu kadar popüler bir ada hem de konaklama ücretleri makul. Reggae Hostel ve Love Lane Inn sokağın en çok tercih edilen mekanları. Buradaki Holy Guacamole restoranı her zaman delice dolu.

2. Armenian Street

Penang Adası Gezi Rehberi
Armenian Street , Penang.
Turizm Danışma ofislerinden duvar resimlerinin yerlerini gösteren ücretsiz özel bir harita alın.

Armenian Street (Lebuh Armenian), eski dükkanların yanı sıra çok sayıda muhteşem sokak sanatına ev sahipliği yapan canlı ve parlak renkli tarihi bir cadde. Georgetown’un UNESCO miras bölgesinin kalbinde yer alıyor.

Sanatçı galerilerine, hediyelik eşya dükkanlarına, kafelere ve çay salonlarına ev sahipliği yapan Ermeni Caddesi, adını 19. yüzyılın başlarında şimdiki Lebuh Ermeni ve Lebuh Pantai kavşağında kalan Ermeni bir aileden alıyor. Ermeniler Hindistan yoluyla Penang’a gelmişler.

Georgetown’u farklı kılan bir şey de şehrin dört bir yanına dağılmış muhteşem sokak sanatları. Her şey 2012’de Penang Belediye Meclisinin Litvanyalı sanatçı Ernest Zachareviç’i kasaba çevresinde bir dizi canlı çizim ve duvar resmi yapması için işe almasıyla başlamış.

Şehrin köklü tarihi evlerine yeni bir soluk getirmek, sokakların zengin tarihini tanıtmak istemişler. Tabi resimlerinin bu kadar ilgi göreceğini kimse beklememiş. Louis Gan gibi diğer sanatçılar tarafından da yeni parçalar eklenmiş.

Zachareviç’in eserleri, çoğu tarihi mahallede yoğunlaşmış olsa da çok geniş bir alana yayılmış. Ermeni Sokağı, Weld Quay, Lebuh Leith ve diğer tarihi caddeler boyunca sokak sokak gezmeniz gerek.

Georgetown çevresindeki duvarlara yapıştırılan karikatür 3D metal sanat eserleri de bir o kadar çekici. Bunlar çok ilgi gören sokak sanatı resimlerinden daha önce yapılmış. Zachareviç’in çalışmaları kadar tanınmasa da izini sürmeye değer.

Ermeniler uzun zaman önce ayrıldıklarından sokak günümüzde daha çok Çin topluluğuyla ilişkili, tapınaklar ve Klan Evlerine ev sahipliği yapıyor. Bu bölgedeki tüm Çin Tapınaklarının en güzeli ve süslüsü Khoo Kongsi Tapınağı.

3. Khoo Kongsi

Chinatown, Penang
Chinatown, Penang

Leong San Tong Khoo Kongsi veya kısaca Khoo Kongsi, George Town Penang’daki tüm klan evlerinin en güzeli ve süslüsü. 650 yıl öncesine kadar uzanan geniş soyu, birbirine sıkı sıkıya bağlı Khoo Klanının muhteşem bir evi. Penang’da gezilecek en değerli yerlerden biri.

Khoo klanının üyeleri, Fujian eyaletindeki Xiancheng’den gelen zengin tüccarlar. Topluluk olarak hep bir arada yaşamışlar. 19. yüzyılda Penang’daki Hokkien topluluğunun temeli olan 5 önde gelen Çin klanından biri.

Servetlerini 17. yüzyılda Malacca ve Penang’da ticaretle sağlamışlar. Khoo Kongsi, 19. yüzyıla gelindiğinde eğitim, finans ve aile işlerini yöneten kendi inanılmaz klan evi inşa etmişler. Çin dışındaki en iyi klan evi olduğu söyleniyor.

Khoo Kongsi, yanan bir tapınağın yerine 1906’da inşa edilmiş. II. Dünya Savaşı sırasında bombalansa da o zamanın klan üyeleri tarafından restore edilmiş. Klan için eski faaliyetlerinin çoğu çoktan durdurmuş olsa da muazzam kültürel değere sahip.

Kompleksin kalbi olan Leong San Tong, ofisleri ve toplantı salonuyla yönetim merkezi olarak hizmet vermiş. Ayrıca bir amfi tiyatro, klanın köklerine adanmış küçük bir müze ve geniş de bir avlu var.

Ayrıntılı taş ve ahşap oymalar, yaldızlı altın varak duvar resimleri ve karmaşık kiremitli taş işçiliği ile tapınağın neredeyse her santimini muazzam. Tapınağın altında, Çin’deki atalarının köyü Sin Kang’a kadar uzanan Khoo klanının tarihi hakkında bilgi edinebileceğiniz küçük bir müze var.

Leong San Tong Khoo Kongsi’nin Klan Evi ve Müzesi, pazar ve resmi tatiller dahil olmak üzere her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti 10 RM.

4. Kuan Yin Teng

Kuan Yin Teng

Kuan Yin Teng (Goddess of Mercy Temple), Penang Chinatown’da yer alıyor. Çin Mahallesini dolaşmanın en iyi yolu, Penang’ın 1728’de inşa edilen en eski Taocu tapınağı olan Kuan Yin Teng Tapınağından başlamak. Penang’daki en önemli tapınaklardan biri.

George Town’daki en büyük veya en süslü tapınak olmasa da en eskisi. Çin tapınaklarına özgü geniş çatılara sahip. Taocu ve Budist tanrıların resimleriyle süslenmiş devasa kapıları var.

5. Blue Mansion 🏠

Blue Mansion, Penang
Cheong Fatt Tze Mansion

Blue Mansion, George Town’da en çok fotoğrafı çekilen bina. 1880’lerde inşa edilmiş 38 odalı, 220 pencereli bu muhteşem konak, 1990’larda restore edilerek harabeden kurtarılmış. Bugün Doğu ve Batı mimari tarzlarının eklektik bir birleşimine sahip, gösterişli antikalarla dolu bir otel.

Kendine çivit mavisi renkli dış cephesi, binanın feng shui’sini tamamlayan bir renk. Ücretli, bir saat kadar süren rehberli turlarda biraz da teatral olarak konağın benzersiz özellikleri misafirlere açıklanıyor.

Hikayenin baş aktörü Çin’i beş parasız bir genç olarak terk eden; Doğu Asya’da geniş bir ticari imparatorluk kurarak “Doğu’nun Rockefeller’ı” ve “Son Mandarin” gibi lakaplarını kazan Cheong Fatt Tze.

En sevdiği yedinci eşi için malikaneyi yaptıran Cheong Fatt Tze’nin 1916’daki ölümünün ardından sadece birkaç yıl içinde bakımı çok para isteyen ev harap hale geldi. Kalabalık çinli ailelere küçük paralar karşılığı kiraya verildi

Konak, altı yıllık bir restorasyonla orijinal ihtişamına geri döndürüldü. Çin porselen karo işçiliğini art nouveau vitray ve İngiliz çini yer karolarıyla harmanlanan konak, dönemin zengin Çinlilerinin tercih ettiği eklektik mimari tarzın hayatta kalan en güzel örneği.

6. Kek Lok Si Temple 🛕

Kek Lok Si Temple
Kek Lok Si Temple
Georgetown gezilecek yerler

Kek Lok Si Temple, Georgetown’un hemen dışındaki Air Itam’da bir tepenin üzerinde yer alan çarpıcı ve muazzam bir tapınak. Ülkenin en büyük Budist tapınağı. Her yıl Güney Doğu Asya’nın dört bir yanından binlerce insan burada ibadet etmek için Penang’ı ziyaret ediyor.

Tapınak, bir dizi görkemli manastır, ibadethaneler, hediyelik eşya dükkanları, enfes peyzaja sahip bahçeler ve yedi katlı etkileyici bir Rama VI Pagodası’ndan oluşuyor. Cennet gibi yer. 1905’te tamamlanan Kek Lok Si’nin anlamı ‘Cennet Tapınağı’ zaten.

Ayrıca bir de kaplumbağa göleti var. Pek de iyi bir ortamı yoktu. Çin efsanesi, kaplumbağalar dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü sembolize ediyor. Tapınak kompleksinin en tepesinde, adanın muhteşem manzarasına sahip Kuan Yin’in (Merhamet Tanrıçası) 30.2 m yüksekliğinde bronz bir heykeli var.

Bir Budist tapınağından beklendiği gibi, keşfedilecek o kadar çok salon, koridor ve oda var ki her birini dolaşmak için zaman ayırmanız gerekiyor. Rama VI’nın inanılmaz yedi katlı yüksek pagodası tapınağın en etkileyici yeri.

Tapınağı gezmek ücretsiz, ancak Kek Lok Si’nin Pagoda kısmına erişmek için küçük bir giriş ücreti var. Tüm basamakları tırmanıp da zirveye çıkanları, Penang’ın kartpostal manzarası ödülü bekliyor.

Tapınakta en çok ziyaret edilen yerlerden biri de Merhamet Tanrıçası Kuan Yin’in 35 metre yüksekliğindeki bronz heykeli. Bu çarpıcı heykel kompleksin en tepesinde, Air Itam dağındaki en yüksek noktada yer alıyor. Bu yüzden her biri yönü 3 MYR giriş ücretine mal olan bir füniküler asansörü kullanmanız gerekiyor.

Georgetown merkezden GRAB taksi uygulaması ile doğrudan tapınağa gitmek 12 MYR’ye mal oluyor. Dilerseniz otobüs de var (2 RM). Komtar Merkez Otobüs Terminali’nden # 203 veya # 204 numaralı otobüse binebilirsiniz. Yaklaşık 30 dk sürüyor.

Tapınak keşfinizden sonra dinlenmek ve yemek için Air Itam pazarındaki sayısız yiyecek tezgahlarına dalın. Körili mee ve kızarmış bee hoon satan iki yaşlı kız kardeşin işlettiği çok eski ve ünlü Sister’s Curry Mee’yi ziyaret edin. Salı hariç her gün 07.30-13.00 arası açık.

8. Tropical Spice Garden

penangda gezilecek yerler

Tropical Spice Garden, doğanın kültürle buluştuğu, biyo-çeşitlilik açısından zengin yaşayan bir müze. Güneydoğu Asya’da türünün ilk örneği olan Tropical Spice Garden’a günübirlik bir gezi olmadan Penang turu eksik kalmış olur. Güneydoğu Asya’nın tek ödüllü baharat bahçesi.

Malakka Boğazına ve Teluk Bahang’ın güzel kıyı şeridine bakan nefis bir yere kurulmuş. Baharat ve şifalı bitkilere özel olarak odaklanan 500’den fazla flora ve fauna türüne sahip, yemyeşil ve peyzajlı 8 dönümlük bir bahçe.

Arkanıza yaslanıp hayranlıkla izleyebileceğiniz bir atmosfere sahip. Baharat bahçesini ziyaret ederseniz, baharatları tanırsınız ve tüm faydalarını öğrenirsiniz. Malezya yapımı hediyeler için hediyelik eşya dükkanına uğrayın.

7. Pinang Peranakan Mansion

Pinang Peranakan Mansion, II Dünya Savaşından sonra çürümeye terk edildikten sonra 2004’te restore edilmiş bir Çin avlusu tarzı konak. 19. yüzyılın sonlarında Penang’ın en zengin adamı olan Chung Keng Kwee’nin ikametgahı olarak hizmet vermiş. Şimdi binden fazla antika ve koleksiyon parçası barındıran Penang’ın Peranakan mirasına adanmış bir müze.

İçerideki dekor muhteşem. İngiliz yer karoları ve İskoç demir işçiliği ile birlikte Çin yapımı ahşap paneller içeren hem doğudan hem de batıdan mimari unsurlara sahip. Pinang Peranakan Konağı giriş ücreti 20 MYR. Rehberli turlar da mevcut.

10. Clan Jetties Of Penang

Georgetown Penang Jetty


Clan Jetties Of Penang, adanın ana feribot terminalinin yakınında bulunan, bir asırdan daha eski olan altı aile iskelesi. Klanlar geniş aileleriyle bir arada, birbirine bitişik teras evlerle bir köy gibi birbirine kenetlenmiş bir yerleşim oluşturmuşlar.

Her birinin kendine has bir karakteri var. Bazıları çok sayıda hediyelik eşya dükkanı gibi turistlere yönelik olsa da bazıları konut olarak kullanılıyor.

Merhamet Tanrıçası adanan bu Budist tapınağı Hean Boo Thean Kuan Yim Temple (Goddess of Mercy Temple Penang) oldukça yakın. Ünlü klan iskelelerinin yakınında bulunan bu ‘yüzen tapınak’ suyun üzerinde yapılmış. Georgetown’un gizli mücevherlerinden biri. Tapınağın mimarisi, geleneksel Çin tarzında.

9. Komtar Kulesi

Komtar Kulesi, Penang’daki en yüksek kule. Altındaki alışveriş merkezi, çeşitli cazibe merkezleri ve tema parkları, özellikle de seyyar yemek merkezleri barındırıyor. Komtar Kulesinin 58. katı çevredeki körfezin panoramik manzarasını sunan inanılmaz bir seyir terası.

Kulenin çatısında, kavisli bir cam çıkıntı üzerinde yürüyüp, Georgetown sokaklarını fotoğraflayabileceğiniz açık hava Rainbow Skywalk bulunuyor. Gün batımından hemen önce gitmenizi tavsiye ederim. Biraz pahalı (68RM’den başlayan fiyatlarla), ama manzara harika.

Penang Adasında ne yenir 🥘

Penang Adası, Malezya’nın mutfak başkenti, yemek severler için bir cennet. George Town, Hokkien, Hakka ve Teochew konuşan Çin toplulukları, Hint Tamilleri, Malaylar ve İngilizler de dahil olmak üzere adanın kültürünü şekillendirilen halkların zengin mutfağı ile tam bir hazine.

Penang’d salaş bir ortamda ucuz ve lezzetli güneydoğu Asya sokak yemekleri sunan çok sayıda büyük seyyar satıcı merkezi var. Yemekler genellikle 3 MYR ile 10 MYR arasında.

Georgetown’da ziyaret edilecek en iyi seyyar satıcı merkezleri, Red Garden Food Paradise, CF Food Court ve Sri Weld Food Court. O kadar seçenek var ki ne yiyeceğinizi şaşırıyorsunuz. Denemek için en iyi yemekler arasında char kway teow ve istiridye omleti.

Little India’nın bir parçası olan şehrinin en eski sokaklarından biri olan Lebuh Chulia’da çokça bar ve restoran yer alıyor. Love Lane ile Lebuh Chulia’nın kesiştiği noktada, sokak yemeği satan tezgahları göreceksiniz.

Feribottan indiğimde iskelede spring roll adı verilen içerisinde sebze ve soyanın bulunduğu böreklerden atıştırmıştım. Red Garden adındaki 200 masalı, gece canlı müzik konseri olup gece ikiye kadar açık olan food korta gidip güzel bir akşam yemeğimi yedim (14MRY).

Penang’ın sosyal hayatı kopitiam denilen küçük kafeler etrafında dönüyor. Açık havada eski piski bu mekanlar her zaman kalabalık. Eski tarz olanlar açık hava, aşınmış ve her zaman kalabalık. Yenileri genellikle klimalı.

Sabahları kahvesini içen, gazete okuyan, haberleri tartışan yaşlı adamlar bulurken, öğle yemeğinde iş toplantıları yapan iş adamlarına rastlarsanız şaşırmayın. Purrfect Cat Café, Caffeine Chemistry ve Moustache Houze favori yerler.

Little India, Georgetown’un kalbinde yaklaşık 3 caddeyi kapsayan renkli bir bölge. Yemek için burayı da tercih edebilirsiniz. Her ziyaretimde tandır tavuk ve naan seti ve mango lassi sipariş etmiştim. Çok sayıda iyi Hint vejetaryen restoranı da var.

Penang’a nasıl gidilir

Cameron Highlands’den Penang’a: Günde 4 direkt otobüs var. Yolculuk süresi yaklaşık 4,5 saat. Popüler bir güzergah olduğundan önceden rezervasyon yapın. Otobüs sizi Penang’daki Sungai Nibong Otobüs Terminaline veya Georgetown’daki KOMTAR’a bırakıyor. Eğer yer bulamazsanız, 2 saat uzaklıktaki Ipoh kasabasına giden bir otobüse binin ve oradan Penang’a giden birçok otobüs var.

Malezya Asya kıtasındaki en iyi karayolu sistemlerinden birine sahip. Ülke karayollarının toplam uzunluğu 79.055 km, demiryolları ise 2.667 km’yi buluyor. Ulaşım rahat, kolay ve güvenilir. Şoförler Bali’nin çılgın sürücüleri gibi değil.

Uber, adanın George Town, Batu Ferringhi ve havaalanı arasında dolaşmanın en iyi yolu. Taksiler de var, ancak pek tavsiye etmem. Yaygın kırmızı-beyaz taksiler taksimetre kullanmıyor. Mavi taksiler daha pahalı olsa da tercihiniz olsun.


Ertesi sabah erken kalkıp karpuz, omlet, tereyağı ve reçelden oluşan hostel kahvaltımı yaptıktan sonra bir taksiye atlayıp (15MR) Tayland elçiliğine gittim.

Tayland’a kara yolu ile gireceğimden verilecek 15 günlük vize yetersiz geleceğinden 2 aylık vize almam gerekiyordu. Elçilik bahçesi girişinde birisi önümü kesip foto, foto diyince bir ahh ettim.

Yanıma fotoğraf almamıştım. 6 fotoğraf ve pasaport fotokopisi için 20MYR yerine 15MYR’de anlaştık. Evrakları vize işlemleri için içeri verince, öğleden sonra üçte gelip alacağımı söylediler.

Yarım saat yürüyerek ana caddelerden birine ulaşıp gelen otobüse atlayıp otelime döndüm. Japonya’nın Kyoto şehrinden IT mühendisi Satoshi ile tanıştım. Çocuk 16 yıl önce evinden ayrılmış ve bir daha dönmemiş. Patronu ona izin vermiş gidip ailesini görmesi için ama o kendini Malezya’ya tatile atmış.

Öğleden sonra otobüse atlayıp Tayland Elçiliğine gidip pasaportumu aldım. Yeni pasaportumda ilk defa bir ülkenin vize (110MYR) pulu vurulmuştu. Persiaran caddesine yürüyüp oradan sahili takip edip, bolca fotoğraflar çekerek otelime döndüm.

Yönümü kuzeye çevirmek zorundayım, Tayland’a. Yılbaşına Full Moon Party ile dünyaca ünlü Phangan Adasında gireceğimden, bir an önce oraya gidip diğer gezgin arkadaşım Bekran ile buluşmam gerekiyor. Yarın o Phuket’ten, bense Georgetown’dan yola çıkıp akşam saatinde orada buluşacağız. Parti zamanı!

Day 510: MY:3 Georgetown, Penang, 26 Aralık 2011

Serbia

4 Yorumlar

  1. Merhaba, balayi icin Malezya’ya gidiyorum ordan da Singapur. 11 nisan gidis 18 nisan donus seklinde biletimi aldim. Konaklamayi hangi sekilde yapmaliyim? Tavsiyelerinizi bekliyorum.

    • Balayı için Malezya ve Singapur çok güzel bir tercih olmuş fakat, Gün  olarak bu güzellikleri keşfetmeniz için biraz az olmuş.

      Eğer kültür turu yapalım şehirleri keşfedelim diyorsanız. Kuala Lumpur’da 2 gün geçirmekle başlayabilir sonra kısa, zevkli, rahat bir otobüs yolcuğu yaptıktan sonra, Unesco kültür mirası listesine girmiş olan Melaka  şehrine 1 gün ayırabilir sonraki zamanınızı da Singapur da tamamlaya bilirsiniz. Gittiğiniz şehirlerde bir çok gezilecek yerler mevcut bunları internetten yardım alarak öğrenebilirsiniz.

      Eğer Deniz, dalış tatili yapmak isterseniz Langkawi adası bulunduğu Penang  ve Sabah eyaletlerinin Turistlik otellerini  tercih edebilirsiniz. İyi tatiller dilerim.

    • Eger 7 gununuz varsa balayiicin bir yer tercih ariyorsaiz. Tioman veya Redang adalarini tavsiye ederim. Kuala Lumpur’dan bu adalara ucakla varmaniz mumkun.Inanilmazdrecee guzel adalar. Diger arkadasiminizn onerdigi Penang ve Lankawi de cok populer ancak biraz da ticari.

  2. Merhaba, Malezya turumuzda Penang Adası’na da gitmeye karar verdik ve 2 gün ayırdık. Penang laksa yemeğini tatmak istiyoruz 🙂 2 gün yetmese de bu adayı görmeden dönmek istemiyoruz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz