Pers İmparatorluğu’nun dünyaca ünlü şehri Persepolis’e ev sahipliği yapan Şiraz, İran’da ‘Aşkın ve Şiirin Şehri’ olarak anılıyor. Tarihte dünyanın en romantik kentlerinden biri olarak gösterilen Şiraz, köklü Pers medeniyetinin izlerini taşıyor. İran‘ın Fars yönetim bölgesinin merkezi olan Şiraz, başkent Tahran‘ın 930 km güneyinde konumlanıyor.

Dünyanın en romantik şehirlerinden biri olarak adı aşk ve ünlü şairleriyle anılan Şiraz, günümüzde İran kültürünün merkezi. 2 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan kent eski taş yapıları, cami ve türbeleri, dar sokakları ve meydanları ile Orta Doğu atmosferini hissettiriyor. İran edebiyatının en ünlü isimlerinden Hafız ve Sa’di’nin dizelerine ilham kaynağı olan Şiraz, devasa gül bahçeleri, enfes mimariye sahip camileri, kutsal mekanları, köprüleri ve meydanları ile İran’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir destinasyon.

şiraz nerede

Geçmişte dünyanın en romantik şehirlerinden biri olarak adı aşk ile anılan Şiraz, diğer aşk şehirlerinden oldukça farklı. Pers medeniyetinin izlerini taşıyan köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Şiraz, İran medeniyetine tanık olmak için en güzel duraklardan.

Geçmişle günümüz arasında köprü görevi gören eski taş yapıları, türbe ve camileri, dar sokakları ve avlularda oynayan çocuklarıyla Şiraz, 4 bin yıldır genel olarak aynı coğrafyada, birkaç kez yıkılıp yeniden kurularak bugüne kadar gelmeyi başarmış.

Malta

Şiraz Gezi Rehberi 🇮🇷

Şiraz, resmi adı İran İslam Cumhuriyeti olan İran’ın şehri. Pers İmparatorluğu’nun merkezi Persepolis Antik Kenti’ni de sınırlarında bulunduran Şiraz, İran’ın köklü medeniyetinin, edebiyatının ve kültürel geçmişinin sembol şehirlerinden.

Yerleşimin adı, antik Persepolis kent kalıntıları arasındaki yazıtlarda geçecek kadar eski tarihe uzanıyor. Pek çok anıt ve kültürel yapının, doğanın güzelliği içine özenle yerleştirildiği kent, ılıman iklimiyle dört mevsimi yaşıyor.

Şiraz, sahip olduğu kültür mirasının yanında insanlarının güler yüzlü ve içten dostluğuyla da ziyaretçilerinin etkilendiği bir şehir. Bu kadim kentin bilge insanlarıyla dost olarak, tekrar bu şehre gelmek için fırsat yaratmak mümkün.

Ahameniş İmparatorluğu döneminde kurulan ve zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Şiraz, Sasaniler Dönemi’nde Orta Doğu’nun en hareketli ticaret merkezlerinden biriydi. Bu dönemde hızla gelişen kent, Zend Hanedanlığının kente hakim olduğu 1747-1779 yıllarında en parlak yıllarını yaşamış. Zend Hanedanı Kerim Han’ın Şiraz’ı İran’a başkent ilan etmesi ve görkemli yapılar inşa ettirmesiyle kent baştan aşağıya değişmiş.

Kaçarlar’ın 1789’da ele geçirdiği kentte Kerim Han’dan kalan birçok yapı tahrip edilmiş. Eski parlak günlerine hasret duyan şehir önemli ticaret yolları üzerinde olması nedeniyle tarih sahnesinde yok olmadan günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Dünyaca ünlü Şiraz şarabının da merkezi olan şehir onlarca kültürel durağa sahip.

Şiraz’da İran’ın resmi dili Farsça konuşuluyor. Şehirde İngilizce bilinirliği düşük. Turistik noktalarda ve şehir merkezinde gençlerle İngilizce anlaşma şansınız var. İran para birimi Riyal. Şiraz, Türkiye’den 1.5 saat ileride.

Tarih, kültür, sanat, aşk ve şiirin merkezi olan Şiraz, tarihte ‘Bahçeler Şehri’, ‘Güller Şehri’ olarak anılıyor. İran kültürünün önemli isimilerinin sanatını icra ettikleri şehir çok sayıda şiire ve öyküye ilham olmuş. İran’ın en önemli tarihi merkezlerinden Persepolis Antik Kenti’nin kalıntılarının da bulunduğu Şiraz, bu özelliğiyle çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.

Şiraz’a gitmek için vize gerekmiyor. İran’ı ziyaret etmek isteyen Yeşil Pasaport, Gri Pasaport ve Bordo Pasaportlu Türk vatandaşları 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaf.

Pasaportunuzun en az 3 aylık süresinin olması gerekiyor. 6 aydan az süresi kalmış pasaportunuz varsa yenileseniz daha iyi olur. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Aşkın ve Şiirin Şehri: Şiraz ve Ünlü Pers Şehri: Persepolis blog yazılarımda şehirde gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.

Daha uygun ve verimli bir Şiraz tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarına göz atın.

Şiraz Gezilecek Yerler

Şiraz antik İran’ın kültürünü ve büyüklüğünü deneyimlemek için harika bir yer. Burada pek çok açıdan İran ve İslam kültürlerinin muhteşem bir birleşimini görmek mümkün.

Şiraz’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Kerim Han Kalesi, Pers Müzesi, Moshir Kervansarayı, Vekil Ulu Camii, İmam Guli Han’ın 1615′te kurduğu Han Medresesi, İmam Rıza’nın 17 kardeşinden biri olan Seyid Mir Ahmed Türbesi ve Persepolis Antik Kenti bulunuyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Persepolis şehri ve 200’den fazla tarihi önemi olan yerleri ile Şiraz’da hava, yıl boyunca gezilebilecek güzellikte. Şehirde, ağaçların çiçek açtığı ilkbahar sonu ve yaz başı şehri keşfetmek için en ideal dönem. Kış aylarında zaman zaman aşırı soğuklar yaşanabiliyor.

1. Bazar-ı Vekil

Bazar-ı Vekil
Bazarı Vekil, Şiraz
Bazar-ı Vekil’de İranlı arkadaşlarla

Vekil Çarşısı (Bazar-ı Vekil), İran naibi ve Zend hanedanının kurucusu Kerim Han’ın emriyle 1770-1774 yılları arasında inşa edilmiş, İran’ın en büyük kapalı çarşısı. Vekil Camii’nin yanı başında bulunuyor. Şehrin ticaretinin kalbinin attığı bu çarşı İran kültürünü hissettiren özel bir atmosfere sahip.

Bölgeyi ticari açıdan canlandırmak amacıyla Kerim Han tarafından inşa edilen çarşı labirente benzeyen dar koridorlarıyla muazzam büyüklükte. Çarşının yapımında taş, pişmiş tuğla, alçı harcı ve ahşap kullanılmış.

Şiraz’ın bu ünlü kapalı çarşısında geleneksel el sanatlarından meşhur Şiraz halılarına, yüzlerce baharat çeşidinden rengârenk kumaşlara uzanan binlerce çeşit ürün bulunuyor. Bir zamanlar uluslararası bir ticaret merkezi olan çarşıda ağırlıklı olarak halı, kilim, baharat, bakır el sanatları ve antika satan 180 dükkan bulunuyor.

Çarşının içerisinde bulunan 2 katlı Müşir Sarayını da mutlaka ziyaret edin. Bazar-ı Vekil Çarşısı haftanın 7 günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

2. Vekil Camisi

Vekil Camii

Vekil Çarşısı’ndan Vekil Camii’ne geçmek mümkün. İç avlusu nadide çinilerle bezenmiş Vekil Camisi, 1773’te Kerim Han tarafından yapılmış ve içindeki 48 sütunun tamamı tek parça taştan yontulmuş. Muhteşem taç kapısı ve üzerindeki alıcı çini desenleri, ince bir işçiliğin eseri.

Çiçek desenli işlemelerin çoğu ise sonrada camiye eklenmiş. Vekil Camii ziyaret saatleri 08.00-20.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Vekil Camii giriş ücreti 150 bin İran Riyali.

Vekil Camisi’nin bitişiğinde bulunan Kerim Han’ın özel hamamı Vekil Hamamı, kubbe ve tavan işlemeleri ile özgün bir eser. Günümüzde hamam olarak kullanılmayan yapı, geleneksel çay evi ve restoran olarak hizmet veriyor. Akşam yemeklerinin açık büfe verildiği restoranda klasik İran müziği dinletisi yapılıyor.

3. Kerim Han Kalesi

Kerim Han Kalesi

Zend Hanedanı Kerim Han Zend tarafından yaptırılan 250 yıllık Kerim Han Kalesi, Şiraz’ın en önemli tarihi eserlerinden. Daha çok yerel halkın akşam serinliğinde dolaşmak ve soluklanmak için geldiği kalenin dört burcu bulunuyor. Kalenin tuğla burçlarından birinin eğik görüntüsü tam fotoğraflık. Kerim Han Kalesi ziyaret saatleri 08.00-21.00. Haftanın 7 günü açık. Kerim Han Kalesi giriş ücreti 200 bin İran Riyali.

4. Şah-e Çerağ

Şiiliğin en önemli kutsal ziyaret yerlerinden Şah-e Çerağ Türbesi, mozaik şeklinde binlerce küçük ayna ile süslenen iç duvarları ve ışığın farklı renklerdeki yansımasıyla büyüleyici bir atmosfere sahip. Işıkların Şahı anlamına gelen türbede Şiilerin 8. İmamı İmam Rıza’nın kardeşi Seyyid Emir Ahmed’in mezarı bulunuyor.

Işıkların şahı anlamına gelen Şah Çerağ, adını, Şiilerin 8. imamı İmam Rıza’nın kardeşi Seyyid Emir Ahmed’e Şirazlıların verdiği lakaptan alıyor. İmam, kardeşinin yanına gitmek üzere Horasan’a doğru yoldayken Abbasi Halifesi Ma’mun’un adamları tarafından 835’te Şiraz’da öldürülmüş.

12. yüzyılda inşa edilen Şah-e Çerağ Türbesi ziyaret saatleri Ocak-Haziran döneminde 08.00-21.00, Temmuz-Aralık döneminde ise 08.00-20.00. Türbe haftanın 7 günü ziyarete açık. Şah-e Çerağ Türbesi giriş ücreti 100 bin İran Riyali.

5. Kur’an Kapısı

Kuran Kapısı, Şiraz

Gece aydınlatmasıyla birlikte tüm görkemiyle ziyaretçilerini karşılayan Dervaz-e Kur’an (Kuran Kapısı), 1950’de yıkılan bin yıllık kapının yerine inşa edilmiş. Geçmişte şehrin tek giriş noktası olan yerde bulunan kapının üst katındaki odadaki kutsal kitaplardan dolayı kapıya Kuran Kapısı ismi verilmiş.



6. Hafız ve Sadi türbeleri

Hafız'ın Türbesi
Hafız’ın Türbesi
Sadi'nin Türbesi
Sadi’nin Türbesi

İran kültürünün kalbinin attığı, şairlerin, aşkın, şarabın, bülbüllerin ve güllerin şehri Şiraz’da yaşanan kültür ve sanat geleneği ortamında yetişen ve şiir, edebiyat yanında mimarlık, hat sanatı ve resim alanında, asırlar sonrasında bile kendilerinden söz edilecek eserler ürettiler.

Şiraz’ın köklü İran şiiri geleneğinin en önemli temsilcilerinden Hafız ve Sadi’nin mezarları şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından. Hafıziye olarak bilinen Hafız türbesi geniş bir bahçe içinde, iki havuzla süslü. Kendi deyimiyle ‘Ruhsal açlığını doyurmak için’ yollara düşen Sadi’nin türbesi bir tepenin eteğinde, ‘Qanat’ adı verilen su yolu ile beslenen balıklı bir havuz başında, sakin ve huzurlu bir ortamda görülebiliyor.

Hafız’ın Mezarı ziyaret saatleri haftanın 7 günü 08.00-23.00. Hafız Mezarı giriş ücreti 200 bin İran Riyali. Sadi Mezarı ziyaret saatleri haftanın 7 günü 08.00-20.00. Sadi’nin Mezarı giriş ücreti 200 bin İran Riyali.

7. İrem Bağları

Şiraz gezi rehberi

İrem Bağları (Bagh-e-Eram), Şiraz’ın ‘İran Bahçeleri’ olarak UNESCO tarafından kayda alınan kültürel miras alanlarından biri. Kelimenin tam anlamıyla Cennet Bahçesi anlamına gelen Bagh-e-Eram, şehrin dört bir yanındaki muhteşem çiçeklerle bezeli bahçelerin en değerlisi.

Bu bahçeyi tam olarak kimin yaptırdığını kimse bilmiyor ama 18. yüzyılda Zend döneminde kurulduğu, Selçuklular döneminde geliştiği kayıtlarda geçen diğer bir bilgi. Daha sonra, Kaşkay kabilelerinin reislerinden birinin farklı bitki ve ağaç türlerinin dikilmesini ve orijinal konağın yapılmasını emrettiği söyleniyor.

Burada toplanmış dünyanın dört bir yanından sayısız bitki ve ağaç türünü göreceksiniz. Serin taze esinti teninize dokunurken upuzun ağaçların etrafında hoş bir yürüyüş yapın. Yanınızda akan derenin sesinin tadını çıkarırken ve aynı anda birçok farklı çiçek aromasını koklayın.

Bahçenin farklı bölümlerinde birbirinden güzel çiçekleri olan dekoratif bitkiler ve ağaçlar görebilirsiniz. 75 metre yüksekliğindeki sedir ağacını ziyaret etmeyi unutmayın. Botanik bahçesinin en güzel bölümlerinden biri de 200’den fazla gül türünün yer aldığı Gül bölümü.

Ayrıca bahçede Şiraz’dan hediyelik eşya ve el sanatları ürünlerini alabileceğiniz bir hediyelik eşya dükkanı var. Bağda bulunan, Kaçar Hanedanının sarayının dış cephe çini süslemeleri, Yusuf ve Züleyha ve Ferhat ile Şirin betimlemelerine sahip. Bağ-ı İrem ziyaret saatleri haftanın 7 günü 08.30-17.30. Bağ-ı İrem giriş ücreti 50 bin İran Riyali.

8. Persepolis

Persepolis, MÖ 6. yüzyıl sonlarında Pers Kralı I. Darius (Dara) tarafından kurulan Pers İmparatorluğunun görkemli başkenti. Şiraz’a gelen her gezginin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerin başında geliyor. Dünyanın ilk imparatorluğunu kuran Perslerin başkenti Persepolis, Farsça’da Taht-ı Cemşid yani Cemşid’in Tahtı anlamına geliyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Persepolis, duvar kabartma heykelleri, sütun başı heykelleri ve zamanın ötesindeki mimarisiyle büyüleyici bir yer. Yapılışı 180 yıl süren Persepolis sarayları 200 yıl ayakta kaldıktan sonra MÖ 330’da Büyük İskender tarafından yakılmış. Persepolis Antik Kenti, Şiraz’ın 60 km kuzeydoğusunda bulunuyor.



9. Fars Müzesi

Kerim Han Kalesi’nin yakınındaki Fars Müzesi, eski uygarlıklara ait çeşitli objelerin sergilendiği bir müze. Pers medeniyeti başta olmak üzere İran topraklarına egemen olan kültürleri simgeleyen eşyaları görebileceğiniz müze, Fars kültürünün önemli kilometre taşlarını görmek için ziyaret edilmeli.

Fars Müzesi ziyaret saatleri 08.00-17.00. Haftanın 7 günü açık. Fars Müzesi giriş ücreti 200 bin İran Riyali.

10. Atik Ulucamii

Atik Ulu Camii, Şiraz’da sanat üslubu açısından diğer camiilerden ayrılan en eski camii. Camiinin geçmişi 894 yılına, Amr Leys Saffari Dönemi’ne uzanıyor. Camiinin en önemli giriş kapısı, karşılıklı iki sütun üzerine çinilerle 12 imamın isimlerinin yazıldığı kuzey giriş kapısı. Mozaikleri açısından benzersiz olan bu bölüm büyüleyici güzellikte.

Atik Ulucamii ziyaret saatleri 08.00-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Atik Ulucamii giriş ücreti 150 bin İran Riyali.

Şiraz yeme-içme kültürü ile bize çok da yabancı olmayan bir şehir. Bolca baharat kullanılan yemekleri, safranlı pilavları, kebap çeşitleri, sebzeli tencere yemekleri ile şehirde her türlü zevke ve beğeniye uygun yemek bulunabiliyor. Tatlı, kuruyemiş ve meyve çeşitleri ise çok lezzetli.

Şiraz’da alışveriş için şehrin kalbinin attığı Bazar-ı Vekil Çarşısı en doğru adres. İran’ın en büyük kapalı çarşısında iğneden ipliğe binlerce ürün satılıyor. Şiraz halıları, gümüş ve altın takılar, el sanatları ürünleri ve baharat çeşitleri Şiraz’dan alınabilecek ürünlerden.

Şiraz nerede📍

Şiraz, Asya kıtasında bulunan İran’ın şehri. İran aynı zamanda bir Orta Doğu ülkesi. İran’ın güneyinde, başkent Tahran’ın 919 km güneyinde, Zagros Dağları’nda 1.600 metre yükseklikte kurulu olan Şiraz, Fars eyaletinin başkenti.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Şiraz’a nasıl gidilir ✈️

Türkiye’den Şiraz’a en kolay ulaşım yöntemi uçakla yolculuk. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yollarının Şiraz’a haftanın 7 günü direkt seferi bulunuyor. 20.30’da kalkan THY uçağı yerel saatle 22.00’de Şiraz’a ulaşıyor. Toplam uçuş süresi 3 saat 55 dakika.

Türkiye’den farklı hava yolu şirketleriyle Şiraz’a ulaşım imkanı da bulunuyor. Aktarmalı uçuşlar havalimanlarındaki bekleme süresine göre 7-12 saat arasında değişiyor.



Şiraz Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım: Şiraz Shahid Dastgheib Havalimanı, kent merkezine 8 km uzaklıkta. Havalimanı ile şehir merkezi arasında ulaşım için metro, otobüs, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleri bulunuyor.

Havalimanından şehir merkezine ulaşım için en konforlu, ucuz ve hızlı seçenek metro. Havalimanından 10 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan metro istasyonuna giderek toplamda 15 dakikalık bir yolculukla kent merkezine ulaşabilirsiniz. Otobüsler ise havalimanı çıkışından hareket ediyor.

Şiraz’a otobüsle nasıl gidilir: Şiraz’a İran’ın başkenti Tahran, İsfahan ve Kum şehirlerinden düzenli otobüs seferleri yapılıyor. Otobüsler lüks ve standart kategorisine göre ücretlendiriliyor. Lüks otobüslerde tuvalet, yiyecek-içecek servisi, klima, geniş koltuklar bulunuyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz