Malezya, Güney Asya’nın kalbinde bulunan oldukça renkli ve çekici bir ülke. Bozulmamış etkileyici plajların, egzotik adaların, zengin bir etnik ve kültürel mirasın, nadide fauna ve flora ile birlikte, dünya klasmanında modern turizm ve tatil seçenekleri ile harmanlandığı nadir ülkelerden biri. Yıl boyunca tropikal iklime sahip olan Malezya, Güney Asya’nın en çok turist ziyareti alan ülkelerinin de başında geliyor.

Malezya, modern yaşamın çok kültürlülük ile harmanlandığı, canlı bir atmosfere sahip oldukça renkli bir ülke. Bir yanda gökdelenler ve modern alışveriş merkezlerinin yükseldiği ışıldayan başkent Kuala Lumpur, diğer yanda 130 milyon yıllık dünyanın en yaşlı yağmur ormanları Taman Negara gibi birbirine tezat şeyleri tek bir coğrafyada sunuyor.

Melezya

Güneydoğu Asya’ya seyahat planı yapan birçok kişi rotasını Bali ve Phuket gibi gözde turizm destinasyonlarına çeviriyor. Malezya, popüler destinasyonlarla karşılaştırıldığında birkaç adım geride kalsa da egzotik lezzetler, bakir doğa, el değmemiş kumsallar ve gökdelenlerle çevrili metropolleriyle onlarca farklı alternatifi bir arada sunuyor.

Çarpıcı doğayı serin bir iklim ile sunan Cameron Highlands, kırmızı renkli binaları ile Hollanda sömürge döneminin mirasını sunan UNESCO mirası şehir Melaka, Çin kültürünün derin izlerini dokusunda yaşatan Penang, olağanüstü plajları ve modern resortları ile Langkawi Adası gibi tatil noktaları var.

Malta

Güney Asya’nın en yüksek Dağı Mount Kinabalu, dünya klasmanında dalış merkezleri, dünyanın en büyük kireçtaşı mağarası, içlerinde orangutanların ve kaplanların olduğu soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan 286 canlı türü, ilk yerleşimleri 25 bin yıl öncesine dayanan 30’dan fazla etnik kabilesi, çok zengin kültürü ile renkli bir ülke olan Malezya, gerçek bir Asya deneyimi vadediyor.

Malezya Gezi Rehberi 🇲🇾

Malezya, Güneydoğu Asya’nın ortasında, 18 bin adadan oluşan, iki ana kara kütlesine ayrılan şahane bir coğrafya. Batı Malezya, Tayland ile paylaşılan bir yarımadanın güney yarısını kaplarken, ülkenin Güney Çin Denizi’ndeki Borneo adasında bulunan yarısı da Doğu Malezya’yı oluşturuyor.

Güney Asya’nın en istikrarlı, güvenli ve kolay gezilebilir ülkelerinden biri olan Malezya, 28,3 milyonluk nüfusa sahip ve federatif anayasal monarşi ile yönetiliyor. 13 eyalet ve ikisi Malezya yarımadasında, biri Borneo kısmında olan 3 federal bölgeden oluşuyor.

Ülkenin altyapısı turizme uygun bir şekilde dizayn edilmiş. Ülkenin herhangi bir yerinde seyahat etmek oldukça kolay. Doğal güzellikleri, vahşi yaşamın izlerinin görüldüğü bakir bölgeleri, muhteşem tarihi evleri ve ağız sulandıran yerel mutfağı ile Malezya, Asya’nın en etkileyici destinasyonları arasında.

Ülkenin Tayland, Endonezya ve Bruney Sultanlığı ile kara sınırı bulunuyor. Johor Bahru-Singapur arasında bulunan köprü ile de Singapur bağlantısı bulunuyor. Sulu Denizi ile Filipinler’e ve Güney Çin Denizi’yle de Vietnam’la deniz sınırı bulunuyor.

Büyük adalardan dağlara, yaylalardan yağmur ormanlarına kadar çeşitliliğin görüldüğü bir coğrafyada yer alıyor. Ülkenin %60’dan fazlası tropikal yağmur ormanları ile kaplı. Tarih öncesi dönemden beri var ola gelen yağmur ormanları, dünyada başka hiçbir yerde olmayan hayvanları ile dünyanın en zengin biyoçeşitliliğine sahip 12. ülkesi.

Birçok farklı gelenek, mutfak, etnik köken ve inançtan insanın barış içinde birlikte yaşadığı bir ülke. 31 Ağustos 1957 İngiliz sömürgeliğinden bağımsızlığını ilan etmiş. Halkın %50,4 Malay, %23,7 Çinli, %11 yerliler ve %7,1 Hintlilerden oluşturuyor.

Resmi dil Malayca. Halkın büyük bir bölümü şahane İngilizce konuşabiliyor. Siz İngilizce bilmeseniz dahi bilgi ve yer sorularınızı çekinmeden sorabilirsiniz. Müslüman, Budist, Hıristiyan, Hindu, Daoist yanında birçok farklı din bulunuyor.

Elektrik Priz Tipi 230V/50Hz. İngiliz tipi 3 soketli prizler kullanılıyor. Uluslararası elektrik adaptörü kullanmak şart. Malezya saat olarak Türkiye’den 5 saat ileride. Türk vatandaşları her bir yıl için 90 günü aşmamak koşuluyla Malezya’da vizesiz kalabiliyor. Malezya vizesi kapıdan kolaylıkla alınabiliyor.

Malezya Para Birimi Ringgit (MYR) (RM) 1 MYR= 2 TL ediyor. Kredi kartı şehirlerdeki mekanların büyük bir bölümünde geçerli olsa da küçük kasabalar ve lokal gece marketlerinde nakit kabul edilir. ATM makineleri ve döviz büroları hemen her yerde yaygın.

Malezya için çok fazla bir harcama bütçesi ayırmak da gerekmiyor. Sunduğu kalite ve fiyat oranına bakıldığında Güney Asya’nın en iyi gezilecek ülkelerinden. Yeme içme aynı şekilde Türkiye’ye kıyasla çok daha ucuz. Günlük 30 Ringgit’e sokak yemekleriyle 3 öğün karınımı doyuruyordum. Ulaşım masrafları kabul edilebilir düzeyde.

Benim Malezya ve Borneo’daki 53 günlük sırt çantalı gezimin günlük harcama ortalaması ise 60 TL oldu (2012). Bu tarihte TL, Malezya parasının 2 katı değerliydi, şimdiyse tam tersi olması ne kadar üzücü!

Malezya Gezilecek Yerler 📌

Malezya gezilecek yerlerin birçoğuna en az 2 gün ayırmanızı tavsiye ediyorum. Kuala Lumpur 2, Melaka 1 (günübirlik belki), Tioman Adası 3, Langkawi 3, Penang 2, Perhentian Adası 3 gün olacak şekilde (en az) gezi planı yapın.

Çok yer görmektense gidilen yeri daha iyi tanıyacak şekilde vakit ayırılmasından taraftarım. Malezya’yı 6 defa ziyaret ettim. Dünya turumda Malezya’da 53 gün geçirmişim. Ana yarımadada 13 gün, Borneo Adasında ise 40 gün. Sonraki yıllarda ise tekrar tekrar gitim ve 15 günden fazla yine kaldım.

İlk ziyaretimde: Medan (Endonezya)→ Kuala Lumpur→ Melaka→ Mersing→ Tioman Adası→ Singapur→ Miri (Borneo, Malezya)→ Kota Kinabalu→ Semporna→ Lahad Datu→ Sandakan→ Kinabatangan→ Kota Kinabalu→ Manila (Filipinler)

İkinci ziyaretimde: Singapur→ Kuala Lumpur→ Georgetown→ Hat Yai (Tayland)

Üçüncü ziyaretimde: Satun (Tayland)→ Langkawi Adası→ Cameron Highlands→ Kuala Lumpur→ Singapur

Dördüncü ziyaretimde: Kuala Lumpur→ Tioman Adası→ Melaka→ Kuala Lumpur→ Taman Nagara→ Perhentian Adası→ Penang Adası→ Langkawi Adası→ Satun (Tayland) rotalarını izledim.

1. Kuala Lumpur

malezya rehberi
KL Tower’dan Kuala Lumpur ve Petronas İkiz Kuleleri

Kuala Lumpur, Asya’nın en kozmopolit şehirlerinden birisi. 200 yıldan daha kısa bir süre önce Batı Malezya’da sakin bir kalay madenciliği kasabasıydı. 1857’de Gombak ve Klang nehirlerinin kesiştiği coğrafyada kurulan o kasaba, bugün ülkenin federal başkenti ve en büyük metropolü olarak gelişti.

Kelime anlamı ‘Çamurlu kavşak’ olan şehir, tepelerle çevrelenmiş bir vadide, yarımadanın batı sahilinde yer alıyor. Çinlilerin ormanları keserek oluşturduğu şehir, çok iddialı olmayan bir sahil şeridiyken İngilizlerin kolonileştirmesi ile şık binaların yükseldiği bir yere dönüştü. Dünyanın en iyi alışveriş şehirlerinden biri olarak da adından sıklıkla söz ettiriyor.

Başkent Kuala Lumpur, renkli kültürlerin bir arada yaşadığı, pırıltılı gökdelenler, gösterişli alışveriş merkezleri, Çin ve Hint Mahalleleri, camiler ve yemyeşil parkları, kocaman ağaçları ile etkileyici bir karaktere sahip. Yerliler tarafından sıklıkla KL olarak adlandırılan bu canlı şehir etkileyici gökdelenler, alışveriş merkezleri ve caddeleriyle 24 saat hareketliliğin olduğu bir görünüme sahip.

Yeşil ve çeliğin en iyi harmanlandığı şehirlerden biri olduğunu söyleyebilirim. KL’nin gerçek bir şehir merkezi yok, daha çok çeşitli sayıda etkinlik merkezleri var. Eski sömürge bölgesi özgün bir mimariye ve keyifli Merdeka Meydanı’na sahip. Chinatown meşgul bir turizm merkezi iken Golden Triangle kentin modern yüzünü ünlü ve en çarpıcı binası olan Petronas Towers’la birlikte sunuyor.

Petronas İkiz Kuleleri, 2004 yılına kadar dünyanın en uzun kuleleriydi. Taipei 101’in inşa edilmesiyle birlikte bu unvanını kaybetti. Halen dünyanın en uzun ikiz kuleleri olan yapılar topluluğu 88 kattan oluşuyor. İkiz kuleler, Malezya’daki İslam kültürünü sembolize ediyor. Her iki kule 41 ve 42. katlarında bulunan köprüler aracılığıyla birbirine bağlanıyor.

KL Tower, farklı kültürlere ait mimarileri iç içe barındıran Merdeka Meydanı, hediyelik eşya mekanlarının sıralandığı Pasar Seni (Central Market), Hint mahallesi olan Little India, hemen her şeyin ucuzunun bulunabileceği Chinatown gezilecek yerlerin başında geliyor. Orkide, Kelebek ve Kuş Parkları, hayvanat bahçesi, Ulusal Müze ve İslami Sanatlar Müzesi de görülecek yerler arasında yer alıyor.

Batu Caves, Kuala Lumpur’a 11 km uzaklıkta yer alan kutsal tapınaklar içeren bir yer. Hindistan dışındaki en önemli Hindu dini bölgelerinden biri. Mağaranın önünde dünyanın en büyük Gindu heykeli yer alıyor. Hindu seremonilerini yakından incelemek için iyi bir fırsat olabilir. Malezyalı Hindular için kutsal olan bu mekâna, 272 basamakla çıkılıyor. Kuala Lumpur’un 20 km kuzeyinde yer alan Batu Mağaraları, adını bulunduğu Sungai Batu Tepesi’nden alıyor. Hindistan dışındaki en popüler Hindu festivali olan Thaipusam Festivali çok renkli.

Bukit Bintang, Kuala Lumpur’un ana alışveriş bölgesi. Dünyanın en büyük alışveriş bölgesi olarak da bilinen bu bölgede Benaya Times Meydanı da dahil olmak üzere alışveriş yapılabilecek çok sayıda mağaza, butik dükkan ve AVM bulunuyor. Özellikle elektronik ürünlerde uzmanlaşan bu bölge şehri ziyaret eden yabancı turistlerin gözdesi.



2. Melaka

Melaka

Melaka (Malakka), sömürge döneminden önce Malezya Krallığının başkentiydi. Batı Malezya’nın güneybatı sahilinde, Hindistan ile Çin arasındaki yoğun deniz yolunda önemli bir yere sahip olan Melaka, yüzyıllardır Hint, Portekiz, İngiliz ve Hollanda hükümetleri arasında el değiştirdi.

Artık mimarisi, kültürü, gelenekleri ve mutfağını barındıran tüm bu zengin mirası ile Malezya’da gezilecek en iyi yerlerden. Melaka’daki Portekiz Yerleşimi büyüleyici villalar ve eski bir kalenin kalıntıları ile görülürken, Hollanda bölgesi Doğu’daki en eski Hollanda mimarisi özelliklerini taşıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Melaka, Kuala Lumpur’a sadece 2 saat uzaklıkta, günübirlik dahi ziyaret edilebilir. Ben 2 defa ziyaret ettim ve ilkinde birkaç gün kaldım. Uzun süreli seyahat ediyorsanız birkaç gün kalabileceğiniz renkliliğe sahip.

Mesih Kilisesi, Hollandalılar tarafından 18. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş, şehrin sembol yapılarından biri. İnşa edildiği dönemde Malezya’daki en eski Protestan kilisesi olan Mesih Kilisesi günümüzde Anglikan kilisesi olarak hizmet veriyor. Eski Hollanda belediye binası Stadthuys, Mesih Kilisesi ve Melaka’daki diğer Hollanda Sömürge binaları ile birlikte kırmızı rengi taşıyor.

Jonker Caddesi, Melaka’daki Çin Mahallesi’nin merkezi. Burada yer alan Baba ve Nyonya Miras Müzesi, özgün Malay Çin kültürüne dair bilgiler edinebileceğiniz nefis biz müze. Aziz Paul Kilisesi, 1521’de Portekizli bir kaptan tarafından şapel olarak kente hakim bir tepede hoş bir manzaraya sahip.

Cheng Hoon Teng Tapınağı ise Malezya’da ibadete açık en eski tapınak unvanına sahip. Taoculuk, Konfüçyüsçülük ve Budizm gibi üç geleneksel Çin doktrinini de uyguluyor. Birçok camiye ve tapınağa ev sahipliği yapan Harmony caddesinde yer alan tapınağın Çin aslanlarıyla döşenmiş görkemli süslü bir kapısı var.

Melaka’yı 1456’dan 1477’ye kadar yöneten sultan Mansur Şah’ın sarayının orijinaline uygun biçimde 1984’te inşa edilen Melaka Sultanlığı Sarayı, sultanın günlük yaşantısını sembolize eden odalara ve bölümlere sahip.

3. Cameron Highlands

cameron highlands

Cameron Highlands, Malezya’nın Karadeniz’i diyebileceğimiz enfes bir yer. Kuala Lumpur’un 200 km kuzeyinde yer alan bu doğa harikası yer, ilk olarak kıyıların sıcağından kaçmak isteyen İngilizler tarafından 1920’li yıllarda keşfedilmiş. Tropikal iklime sahip ülke insanı için serin bir kaçamak yeri. Rakımı 1300 metreden başlayıp, 1829 metreye kadar yükseliyor.

İngiliz bahçelerinin cazibesiyle geliştirilen bu güzel yayla, yemyeşil bir manzara, ormanlar, göller ve vahşi yaşama tanık olma fırsatı sunuyor. Malezya’nın doğa koruma bölgelerinden. Malezya’nın en büyük çay ve çiçek üreticisi burası.

Yağmur ormanları arasında, serin bir iklimde tatil düşleyenler için 2-3 günlük bir ayırabilir. Yürüyüş rotalarının çevresindeki tapınak bölgelerinde muhteşem güzellikte çay tarlaları bulunuyor. Kuydu, yosun bağlamış trekking rotalarında yürümek için dahi gidilir.



4. Penang Adası

penang malezya
penang, georgetown
Dhammikarama Burmese Buddhist Temple

Penang Adası, ülkenin kuzeydoğu kısmında yer alan, renkli kültürel mirasına dair tarihi binaların ve tapınakların bulunduğu, kendine münhasır bir karaktere sahip bir ada. İngiltere Kralı 3. George’ın adı verilen başkenti Georgetown, UNESCO Dünya Mirası Listesinde.

Yahoo Travel, adayı ölmeden önce görülmesi gereken 10 ada listesinde sıralarken, CNN Penang Laksa’sını dünyanın en lezzetli yemekleri listesinde 7. sıraya yerleştirmiş. Sömürge izlerini taşıyan Georgetown, ana karaya ülkenin en uzun köprüsü olan Penang Köprüsü ile bağlı.

Nüfusunun büyük bir bölümünü Çinli ve Malaylar oluşturuyor. Ayrıca Hintli, Avrupalı, Taylandlı ve Burmalılar da ada sakinleri arasında yer alıyor. Çin mimarisine özgü yapılar ve tapınaklar yanında, İngiliz koloni dönemi mimarisi ile dikkate çeken Georgetown, yürünerek keşfedilecek çok sayıda güzellikler de sunuyor.

Şehrin her yanında duvarları murallar süslüyor. Vakti olmayanlar ise turizm acentelerinden alabilecekleri yarım günlük şehir turu ile şehrin birçok yerini hızlıca gezebilir. Penang, Malezya ve Asya mutfağından lezzetler bulabileceğiniz sokak pazarlarıyla tanınıyor.

Penang Hill, Güney Asya’nın en büyük Budist tapınağı kompleksi Kek Lok Si Temple, köklü bir Çinli aileye ait Penang Khoo Khongsi Müzesi, Peranakan Museum, Dharmikarama Burmese Temple yanında batik sanatı ile işlemeler yapan shoplar ziyaret edilebilir.

5. Langkawi Adası

Langkawi
langkawi malezya

Langkawi Adaları, Andaman denizinin Melaka boğazıyla buluştuğu, Malezya’nın enfes güzelliklerinin keşfedileceği cennet yerlerin başında geliyor. Vergisiz alışveriş fırsatı da sunan dünyaca ünlü balayı destinasyonlarından biri. Adalar, Tayland sınırına bitişik olan Kedah eyaletinin bir parçası.

Langkawi, 99 plajdan, yağmur ormanı, mangrov ve orman kaplı dağlardan oluşan bir takımadalar grubu. Turkuaz sakin denizi, beyaz kumlu plajları, yağmur ormanları ile kaplı tepeleri, engebeli dağ zirveleri, bozulmamış doğası, lüks resortları yanında ekonomik konaklama avantajıyla da görülmeye değer.

Asya’da berrak suları ve uçsuz bucaksız sahilleriyle binlerce ada bulunsa da bu adaların birçoğu artık ‘el değmiş’ kategoride. Langkawi ise bu kategoriye dahil değil. Doğanın kendisine bahşettiği güzellikleri korumayı başarmış. Yılın her dönemi turist akınına uğruyor.

Malezya Turizm Bakanlığının adayı bir turizm destinasyonu olarak tanıtmaya başladığı 1999’dan bu yana, Malezya’nın 1 numaralı ve dünyanın da sayılı top klas tatil destinasyonları arasında yerini almış. 1987’den bu yana Duty Free Zone, yani vergisiz alış-veriş imkanı getirilen ada aynı zamanda tam bir alışveriş cenneti.

Adalarının, plajlarının, dağlarının güzelliği ile UNESCO Küresel Jeopark seçilen ilk yer olan Langkawi’de adaların en büyüğü Pulau’nun nüfusu yaklaşık 65 bin ve adanın yakınlarındaki Pulau Tuba üzerinde yaşam olan tek diğer ada. Uzun, beyaz kumsallarla süslü sahil, ormanla kaplı tepeler ve engebeli dağ zirveleri ile çevrili olan adanın neden Malezya’nın en çok tanıtımını yaptığı turizm bölgesi olduğunu anlamak çok kolay.



Uluslararası havaalanı, mükemmel karayolları, modern marinaları, enfes plajları ve olağanüstü doğası ile Langkawi, dünyanın en iyi tatil merkezleri arasında yer alıyor. Tatilin ayrılmaz üçlüsü deniz-kum-güneş yanında, olağanüstü plajları, şahane doğası, her bütçeye uygun otelleri, çok sayıda eğlence ve aktivite fırsatı sunması ile de öne çıkıyor.

Bozulmamış beyaz kumlu plajları ve dingin denizi, sıcak ve yıl boyunca davetkar iklimi, onlarca cennet parçası adalarıyla her türlü tatil keyfi beklentisini karşılıyor. Langkawi Cable Car ve Skybridge, Oriental Village, Underwater World, Cenang Plajı ve Pregnant Lady Lake, Pulau Payar Marine Park gezilecek yerlerin başında geliyor.

6. Perhentian Adaları

Perhentian Adası

Perhentian Adaları, Malezya’nın kuzeydoğusunda, Tayland sınırına çok yakın bir bölgede bulunuyor. Mercan resifleriyle bezeli iki ana ada ve çok sayıda küçük adadan oluşuyor. Adalar muhteşem sahillere, dalış noktalarına ve ucuz konaklama seçeneklerine sahip. İki adada da turkuaz deniz, beyaz kumsallar ve palmiye ağaçlarını bulabilirsiniz.

Ana adalardan Perhentian Besar (Büyük Perhentian) daha çok lüks tatilden hoşlanan üst gelir grubuna hitap ediyor. Perhentian Kecil (Küçük Perhentian) ise düşük bütçeli, sırt çantalı gezginlerin uğrak noktası. İki ada da turkuaz deniz, beyaz kumsallar ve palmiye ağaçları ile bezeli.

7. Taman Nagara

taman nagara malezya
Taman Nagara
Orang Asli Köyü, Taman Nagara

Taman Negara, Malay dilinde ‘ulusal park’ anlamına gelse de bulunduğu coğrafya dünyanın en yaşlı yağmur ormanlarına ev sahipliği yapıyor. Popüler bir ekoturizm ve macera merkezi olan bu ulusal park ender bitkilerden egzotik kuşlara, Malay Kaplanı, Asya fili ve Sumatra Gergedanı gibi nadir hayvanlara kadar yabani hayata ev sahipliği yapıyor.

Devasa ağaçlar, şelaleler ve yürüyüş rotalarıyla parkur, ziyaretçilere herhangi bir rehberlik hizmeti almadan yürüyebilecek şekilde işaretlenmiş. Taman Negara’da yapılacak en popüler şeylerden biri ziyaretçilerin egzotik kuşları gezebildikleri ve ağaçların üstünde kurulu uzun bir asma köprüsü olan Canopy Walk’ta gezinti yapmak.

Yalnızca geceleri çiçek açan bitkiler, karanlıkta parıldayan mantarlar, baykuşlar, leopar kedileri ve su ejderleri gibi gece yaratıkları görmek için de klavuzlu gece safarileri mevcut.

8. Tioman Adası

Tioman Adası
Tioman Adası

Tioman Adası, Malezya Yarımadasının doğu kıyısında bulunan küçük bir ada. 1970’te Times Magazine, adayı dünyanın en güzel adası olarak seçmiş. O dönemden bu yana turist hareketliliğinin artarak devam ettiği ada, 39 km uzunluk ve 12 km genişliğe sahip.

Muhteşem bitki örtüsü, el değmemiş ormanları, mercan kayalıkları ve dalış alanlarıyla öne çıkan ada, insan etkisinin en az görüldüğü muhteşem bir rota. Kasımdan şubat ayına kadar olan muson döneminde bir hayli kalabalık olan ada, yılın geri kalanında daha sakin ve huzurlu bir atmosfere sahip.

Beyaz kumsallar ve mercan kayalıklarıyla bezeli ada dalış tutkunlarının gözdesi. Kasımdan şubat ayına kadar devam eden muson döneminde adanın turist nüfusu yerli nüfusu geçiyor. Şimdiye kadar 2 def ziyaret ettim. Macerasever gezginlere balayı rotası olarak da önerebilirim.

9. Redang Adası

Redang Adası

Redang Adası, beyaz kum plajları, turkuaz denizi ve dalış noktalarıyla plaj severler için tam bir cennet. Doğu Malay Yarımadasındaki en büyük adalardan biri olmasına rağmen, ziyaretçilerin yürüyerek keşfedebileceği kadar küçük. Tamamı doğa koruma bölgesi olan ada, doğayla baş başa tatil arayanların gözdesi.

Beyaz kum plajları, berrak okyanus suyu ve şnorkelle dalma noktaları şahane. Tüplü dalış deneyimleri adanın en çok turist çeken cazibesi. Doğa yürüyüşü tutkunları için onlarca alternatif parkura sahip olan adada zamanın durduğuna tanık olabiliyorsunuz.

10. Borneo Adası

Orangutan, Borneo
Sepilok Orangutan Rehabilitasyon Merkezi

Borneo Adası, sıra dışı deneyimlerin peşinden giden macera sever gezginlerin gözdesi. Dünyanın en büyük adalarından biri olan, ekvator çizgisi altındaki ada, dünyanın en zengin fauna ve florasına sahip birkaç yerinden birisi.

Malezya, Bruney Sultanlığı ve Endonezya tarafından ikiye bölünmüş bir siyasi yönetime sahip. Endonezya, Kalimantan ile adanın güney ve doğusunu, Malezya ise kuzey ve kuzeybatıda uzanan Sarawak ve Sabah eyaletlerini yönetiyor. Bruney Sultanlığı ise adanın batı kıyısında iki Malezya eyaleti arasında yer alıyor.

Adada, nehirler, tropik yağmur ormanları, kilometrelerce uzanan plajlar ve mağaralar bulunuyor. Hayal bile edemeyeceğiniz kadar canlı türü Borneo Adası’ndaki yağmur ormanlarında yaşıyor.

Sabah Eyaleti, Borneo’nun kuzeydoğusunda yer alan, Malezya’yı bir araya getiren 14 eyaletten en büyük ikinci olanı. Macera arayanlara sahilleri ve orman dokusunda muhteşem fırsatlar sunan Sabah, kartpostalları andıran doğal güzellikleri ile görülmeye değer.

Muhteşem manzaraları, yemyeşil yağmur ormanları, mercan kayalıkları ve yerli kültürlerin izlerini taşıyan eyalet Güneydoğu Asya’nın gizli hazinesi olarak da biliniyor.

Sabah eyaletinin yarısından fazlası doğal koruma bölgesi olarak milli park ve orman rezervi ilan edilmiş durumda. Koruma bölgesinin içerisinde yer alan yağmur ormanlarında Sumatra gergedanı ve Asya fili sürüleri gibi nadir görülen memeli türleri bulunuyor.

Sabah Eyaleti’nin başkenti Kota Knabulu’ya botla sadece 15 dakika uzaklıkta bulunan Tunku Abdul Rahman Park, nefes kesen adaları, beyaz kumsalları ile güneş, şnorkel ve zengin deniz altı hayatına düşkün olanları çekiyor.

sabah borneo adası
Sapi Adası, Sabah, Borneo

Kota Kinabalu, en az Sabah’ın diğer popüler rotaları kadar zengin alternatiflere sahip.Waterfront Esplanade, diğer bir deyişle Anjung Samudera, el sanatları ürünleri satan dükkanlar, kafe, restoran ve barlar bulabileceğiniz deniz kıyısında uzun bir cadde.



Caddenin kuzeydoğu ucunda her gün 07.30-17.30 saatleri arasında açık olan El Sanatları Pazarı’nı bulabilirsiniz. Bir başka popüler el sanatları pazarı ise yalnızca pazar günleri kurulan, sabahın erken saatlerinden öğleye kadar açık olan Gaya Caddesi Pazarı.

Tunku Abdul Rahman Deniz Parkı, bu şehirde mutlaka görülmesi gereken bir yer. 1970’lerin ortasından beri koruma altında olan bu alan, Kota Kinabalu sahilinden yaklaşık 8 km uzakta bulunan 5 adadan oluşuyor. Manukan ve Sapi gibi adalarda restoranlar, tesisler, dalış kulüpleri ve beyaz kumlu plajlar var.

Kinabalu Dağı, 4 bin 95 metre zirve yüksekliği ile Güney Asya’nın en yüksek dağı. Dağ, muazzam botanik ve biyolojik türlerin biyoçeşitliliği nedeniyle dünya çapında iyi biliniyor. Kinabalu Dağı ve çevresinde 600’den fazla bitki, 326 kuş türü ve 100 memeli türü bulunuyor. Dağın ana zirvesine fiziksel durumu iyi olan biri kolaylıkla tırmanabiliyor.

Sepilok Orangutan Rehabilitasyon Merkezi, 1964’te toplama alanlardan, plantasyonlardan, yasadışı avcılıktan kurtarılan ve yetim kalan bebek orangutanları için açıldı. Öksüz orangutanlar vahşi doğada tekrar hayatta kalacak şekilde eğitiliyor ve hazır oldukları anda serbest bırakılıyorlar. Rehabilitasyon Merkezi, el değmemiş yağmur ormanı Kabili-Sepilok Orman Rezervinde bulunuyor. Rezervde yaklaşık 60 ila 80 orangutan özgür bir şekilde yaşıyor.

Mabul ve Sipadan adaları dünyanın en iyi dalış noktalarından biri. Sipadan’da yıl boyunca iyi dalış imkanı bulunuyor ancak mart ayından eylül ayına kadar en iyi sezon olarak kabul ediliyor.

Kinebatangann Nehri, Kinabatangan Nehri, dağlardan Sulu Denizine kadar yaklaşık 550 km uzanan Malezya’nın en uzun ikinci nehri. Nehir çok çeşitli vahşi yaşam ve bitki örtüsü ile ünlü. Vahşi hayatı ve kuşları izlemek için yağmur ormanlarındaki kamplara katılmak diğer bir seçenek.

Yürüyüşleriniz sırasında orangutan, papağan maymunu, gibbon, lemur, civet, Malezya güneş ayısı gibi diğer canlılarla karşılaşabiliyorsunuz. Burada guguk kuşu ve balıkçıllar gibi yüzlerce kuş türü de bulunuyor.

borneo adası
The Pinnacles

Sarawak Eyaleti, Borneo Adası’nın Malezya’ya ait olan diğer bölümü. Tropikal yağmur ormanları bir zamanlar Sarawak’ın toplam yüzölçümünün yüzde 70’inden fazlasını oluşturuyordu. Bu ormanlar, sadece egzotik bitki ve hayvan türleri için değil, aynı zamanda bölgedeki sayısız yerli etnik gruplar için de yaşam alanı sağlıyordu.

Kuching, eyalet başkenti. Sarawak gezisinin en popüler organizasyonlarından biri de Kuching bölgesine yapılan köy ziyaretleri. Yerel yaşamı görebileceğiniz bu turlar 2 haftalık uzunluktaki konaklamalı turlara kadar farklı alternatiflere sahip. İlkel kabilelerin yaşadığı bu bölgede çok sayıda farklı etnik kökenden insan yaşıyor.

Mulu National Park, dağlık bir ekvatoral yağmur ormanı ortamında mağaralar ve karstik oluşumlarını kapsıyor. Malezya gezimin en heyecan verici yerlerinden biriydi. Mulu Mağaraları, Borneo’daki Gunung Mulu Ulusal Parkı’nda bulunuyor.



Mulu Mağaralarından Deer Mağarası’ndaki Kırışık Dudaklı Yarasa Kolonisi ise her akşam toplu halde yemek aramak için dışarı çıkıyor. Sarawak odası dünyanın en büyük mağara odası. Odanın kanatları çakışmadan yaklaşık 40 Boeing 747’yi içine alacak kadar büyük.

Deer Cave, Sarawak, Borneo
Deer Cave, Sarawak, Borneo

Park içerisindeki The Pinnacles ise formunda olan trekking severlere tavsiye ederim. Yağmur ormanlarında kulübede uyuyun. Bundan daha 50 yıl önce kafatası avcılığı yapan yerlilerin şimdi nasıl barış içerisinde yaşadığını keşfedin.

Semenggoh Doğal Koruma Bölgesi, yetim veya kurtarılan orangutanlara vahşi ortamlarında yaşamayı öğrettiği orangutan oryantasyon programı ile ünlü. Bu nedenle çevredeki ormanlar vahşi doğada yetişen orangutanların gelişen bir nüfusuna sahip.

Bako Ulusal Parkı, açık hava keyfini seven gezginler için Sarawak’ın en çok ilgi gören doğal koruma alanlarından. Park çok büyük değil ama boyutlarına göre içinde sayısız eğlence barındırıyor.

Malezya gezisi hakkında pratik bilgiler

Malezya, İslami kuralların da geçerli olduğu bir ülke. O nedenle sokakta, alışveriş merkezinde, toplu taşımada ve işyerlerinde hemen her yerde kapalı kadınlar görmek mümkün. Çin kökenli Malezyalılar ise kısa şortları ve derin dekolteleri ile buna bir kontrast yaratıyor.

Malezya tatili için özel kıyafetler hazırlamak gerekmiyor. İbadet yerleri için yapılacak ziyaretler için hemen her ülkede olduğu gibi burada da kolları ve bacakları kapatan kıyafetler gerekiyor. Bunun için sarong kullanılabilir. Yine birçok camiye giriş için turistler için hazırlanmış kıyafetler de görevliler tarafından sağlanıyor.

Malayların sıcaklığı ve samimiyeti insanı şaşırtabiliyor. Malaylar yabancı kültürden olanlarla tanışmayı ve sohbet etmeyi seviyor. O nedenle karşılaştığınız hemen herkesle rahatlıkla sohbet edebilirsiniz. Malezya hakkından önceden basın veya TV yoluyla edinilmiş önyargıları evde bırakmakta fayda var.

Otelde, tekne veya diğer aktivite turlarında veya yolculuklarda Malaylarla sohbet edebilirsiniz. Birlikte fotoğraf çekmeye ve Facebook arkadaşınız olmaya da meraklılar. Çekinmeyin sohbet edin.

Yerler, eşyalar ya da kişiler gösterilirken işaret parmağı kullanılması saygısızlık olarak kabul ediliyor. Bunun yerine, sağ elin baş parmağı yukarıda, diğer dört parmak avuca doğru kıvrık şekil göstermeli veya avuç ucu yukarı gelecek şekilde tüm elle işaret edilebilir.

Tapınak gibi yerlerin yakınlarında otururken ayak tabanları tapınağı veya kutsal mekanları gösterecek şekilde uzatılması yine saygısızlık olarak kabul edilir. Özellikle Budist kültür bu konuda daha hassas.



Şimdiye kadar toplamda 6 defadan fazla Malezya’da bulundum ve şunu diyebilirim ki Malezya oldukça güvenilir bir ülke. Herhangi bir sorun durumunda, özellikle turistik yerlerin çevresinde bulunabilecek, Malezya Turist Polisi ile temasa geçin.

Malezya ölüm cezasını uygulayan ülkelerden biri. Alkollü araç kullanarak veya uyuşturucu etkisiyle birinin ölümüne sebep olmanın karşılığı ölüm cezası. 15 gram üzerinde uyuşturucu ile yakalanmış herkes bir uyuşturucu kaçakçısı olarak kabul ediliyor. Kimsenin bagajını taşımayın. Mümkünse bagajlarınızın fermuarlarına küçük kilitler takın.

Malezya’da tapınakları ziyaret etmeyi planlıyorsanız yanınıza uzun bir pantolon ve uzun kollu giysiler almanız önerilir. Yine baş örtüsü olarak kullanılabilecek bir sarong iyi fikir olabilir. Trekking veya orman yürüyüşler planlayanlar yanlarına bir spor ayakkabı alabilirler.

Derin ormanlık yerlere yapılacak gezilerde, sülüklerden ve diğer böcek ısırıklarından korunmak için, mutlaka bolca sinek ve böcek koruyucu sprey kullanılmalı, pantolonlar gerekirse çorapların içerisinde konmalıdır. Böcek ısırıkları sonrası kullanılabilecek krem ve alerji tabletleri de çantaya konabilir.

Daha önce nemli ve tropikal kuşaktaki ülkelere seyahat etmeyenler, ülkenin havasına alışmakta güçlük çekebilirler. Çok terleme ile kaybedilen su, bolca su tüketilerek yerine konmalıdır. Yine meyve suları da bunun için tavsiye edilir.

Sıtma yönünden ülkenin ana destinasyonları güvenli. Borneo Adası, Taman Negara gibi yağmur ormanları yönünden zengin yerlere ziyaret yapacaksanız arzu ederseniz önceden aşı yaptırın. Zorunlu değil. Sivrisineklerden korunmak için çantanızda mutlaka sinek koruyucu sprey olsun.

Plaj keyfi sevenler mutlaka güneş kremi kullanmalı ve birkaç saatte bir yenilemeli. Doğrudan güneş altında uzun süre kalmak sağlık açısından riskli. Güvenli bir seyahat için seyahat sağlık sigortası yaptırın.

Malezya resmi dili olan Bahasa Melayu dışında İngilizce, Çince (Cantonese ve Hokkien), yerli kabile dili Iban ve Tamil azınlık dilleri de konuşuluyor.

1 satu
2 dua
3 tiga
4 impat
5 lima
6 enam
7 tujuh
8 lapan
9 sembilan
10 sepuluh

Fiyat ne kadar -Berapakah Harganya
Ne-Apa?
Neresi-Mana?
Ne kadar-Berapa?
Adın nedir-Siapa Namamu
Saat kaç-Siapa itu?
Nereye gidiyorsun-Nak ke mana?
Nasılsın-Apa Khabar?
Nerelisin-Anda Dari Mana?

Ekmek-roti
Su-air
Şeker-gula
Tuz-garam
Kahve-kopi
Çay-teh
Tavuk-ayam
Et-lembu
Balık-ekan
Sebze-sayur
Buz-ais
Sıcak-panas
Soğuk-sejuk

Malezya yeme ve içme

Malay, Çin, Hint ve Avrupa yemeklerinin zengin kombinasyonu olan Malay Mutfağı zengin seçenekler sunuyor. Yeni lezzetlere açık olanlar, deniz ürünleri sevenler için çok şey vadediyor. Sütlü çay ‘teh tarik’, gevrek yağlı ekmek ‘roti canai’, Hindistan cevizi suyu ile hazırlanan bir pilav olan “nasi lemak”en az bir defa denenmelidir.

Deniz ürünü sevenleri ise çok daha zengin seçenekler bekliyor. Tutucu damak tadına sahip olanlar, batı tarzı yemekler sunan restoranalar veya fastfood zincirlerine takılabilir. Kullanılan yağ, sos ve malzemelerden dolayı umulan tadı beklemek hata olacaktır, şimdiden söyleyeyim. Yeni lezzetlere açık olmakta fayda var.

Sadece Malezya’da değil, Güney Asya ülkelerinin hemen hepsinde, hemen her yemekte şeker veya şekerli soslar kullanılıyor. Şeker hastaları veya şekere alerjisi olanlar dikkat etmeli. Geleneksel Malay mutfağında şekersiz yemekler bulmak neredeyse imkansız. Çoğunlukla ben musluk sularını tercih etsem de güvensizseniz şişse suyu kullanın.

Sokak tezgahlarında veya pazarlarda satılan ürünler bütçe dostu. Çoğunlukla restoranlardan daha lezzetli ve nerdeyse üçte bir fiyata. Ülkede zaten yeme içme fiyatları ucuz.

Malezya alışveriş

malezya hakkında bilgiler
Kuala Lumpur

Malezya dünyanın Top 10 alışveriş destinasyonu arasında yer alıyor. Konfeksiyon ürünlerinden el sanatlarına, elektronik ürünlerden aksesuarlara kadar çok zengin alışveriş fırsatları sunuyor. Alışveriş düşkünleri yanlarında boş bir bavulla gelebilirler. Malezya alışveriş merkezleri 10.00-22.00 arası açık.

Top klas mağazalar dışında hemen her yerde mutlaka sıkı pazarlık yapmak gerekiyor. Özellikle elektronik ürünlerde pazarlık alışverişin olmazsa olmazı. Batik ürünleri, sarong, egzotik el sanatları ürünleri, takılar alınabilir. Ben Canon 60D kameramı, MacBook Air bilgisayarımı Kuala Lumpur’dan aldım. Türkiye fiyatları ile kıyaslanmayacak derecede ucuzdu.

Malezya ne zaman gidilir

Malezya, ekvatoral iklime sahip sıcak ve yüksek nemli bir ülke. Yılın hemen her mevsimi sıcak. Gündüz hava sıcaklığı 32 derece civarındayken, gece ise 22 derece civarında. Buna uygun hafif kıyafetler almakta fayda var.

Kuala Lumpur ve batı kıyıları tüm yıl boyunca tatil yapmaya elverişli bir iklime sahip. Malezya tatili için en uygun mevsimler ise Aralık-Mart arasındaki aylardır. Bu dönemlerde görülen ara yağmurlar havayı serinletir.

Kasım-Şubat arası Malezya Yarımadası kuzeydoğu kıyıları boyunca yoğun muson yağmurları görülür. Bu dönem bu kıyılar için uygun mevsim değildir. Deniz çoğunlukla aşırı yüksek dalgalar görüldüğünden deniz ulaşımının çoğu iptal edilir. Mart ve Ekim arası dönem Malezya tatili için en uygun mevsimlerdir.

Olası yağmur durumlarına karşı küçük bir şemsiye, yağmurluk ve parmak arası terlik tavsiye edilir. Yine Malezya’da marketlerden alınabilecek plastikten yapılma tek kullanımlık yağmurluklardan bir tane çantada bulundurmak iyi fikir.

Malezya nerede kalınır

malezya kültürü
Katıldığım Colours of 1Malaysia 2013 Festivali’nden bir sahne

Dileyene dünya klasmanında lüks veya iyi hizmeti sunan otel ve resortlarda konaklama fırsatı sunarken aynı zamanda düşük bütçeli gezginler için çok uygun konaklama avantajları sunan oldukça çok hostel ve guest house fırsatı sunuyor.

Genellikler seyahat masraflarının büyük bir bölümünü kapsayan konaklama masrafları açısından, ülke çok zengin ekonomik seçenekler sunuyor. Oda fiyatları 40-60 Ringgit arasında değişiyor. Hostel paylaşımlı odalarda kalmak isteyenler için ise konaklama masrafı ortalama 20-30 Ringit civarında.

Ülkenin hemen her yerinde yıldızlı ve yüksek kalitede hizmet sunan oteller ve resortlar bulunuyor. Dileyen lüks resort tatili yapabiliyor, dileyen ucuz konaklama seçeneği sunan guest house veya hostel seçeneklerinden faydalanabiliyor. Malezya’da uygun oteller için tıklayın.

Malezya’ya nasıl gidilir

Türk Havayolları, Malaysia Airlines ve Etihad Airways’in İstanbul-Kuala Lumpur arası direkt seferleri bulunuyor. Yolculuk yaklaşık 10,5 saat sürüyor. Singapur Airlines ile Singapur aktarmalı, Emirates’in İstanbul-Dubai, Malaysia Airlines’ın Dubai-Kuala Lumpur ortak seferleri de tercih edilebilir.

Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı, Kuala Lumpur’a 50 km mesafede Sepang’da, şehir merkezine yaklaşık bir saatlik bir mesafede bulunuyor. Subang’daki Sultan Abdul Aziz Shah Havalanı ise yurt içi uçuşlar için bölgesel havayolları tarafından kullanılıyor. Diğer önemli havaalanları Penang, Kuching, Kota Kinabalu ve Langkawi’dedir. Tayland ve Singapur ile kara ve demiryolu ile iyi bir bağlantısı vardır.

Havalimanından KL şehir merkezine ulaşmanın en uygun yollarından birisi, 15 dakika arayla kalkan ve 28 dakikalık bir yolculukla Kuala Lumpur Merkez İstasyonu’na bırakan KLIA Ekspres’tir. KLIA Ekspres, sabah 05.00 ile gece 01.00 saatleri arasında çalışıyor. Yine C Blok kapısındaki kapalı otoparkın içinde bulunan otobüs durağındaki ekspres otobüslerle de şehre ulaşılabilir.

Malezya’da kara, demiryolu ve hava taşımacılığı oldukça gelişmiş. Malezya içi ucuz uçak bileti bulmak için Airasia, Maswings ve Berjaya Air sayfalarına göz atın. Ülkenin şahane bir ulaşım ağı var. Yollar ise oldukça güvenli ve düzgün. Sürücüler ise yavaş ve saygılı araç kullanıyorlar.

malezya nasıl gidilir
Tioman Adasına uçtuğu küçük pırpır uçak

Bu nedenle destinasyonlar arasında kilometreleri zaman planı yaparken hesaplarken düşündüğünüzün 2 katı bir süre ayırın. Örneğin Türkiye’de 100 km’lik bir yolu çoğu sürücü 1 saate alıyor. Ancak Asya’da bu süre 2 saatten fazla sürüyor.

Otobüsler oldukça konforlu ve ucuz. Yalnız Asya’da hemen her ülkede olduğu gibi yolculuk esnasında klimaları dondurucu olabiliyor. Bu tür seyahatler için uzun kollu şeyler, hırka ve pantolon giymek tavsiye edilir. Otobüs koltukları geniş ve sırt kısmı çok yatan tiplerden olduğundan uyumak için elverişli.

Malezya’da trafik soldan akıyor ve hız limit 110 kilometre. Sürücüler yayalara çok saygılı. Araç veya motosiklet kiralarken bunu akılda tutmakta fayda var. İlk defa sağdan akan trafikte araç kullanacaklar için Malezya güvenli bir sürüş deneyimi fırsatı sağlıyor. Aile olarak seyahat edenler için araç kiralamak uygun bir ulaşım yöntemi olabilir. Malezya, otostopla seyahat etmeyi sevenler için mükemmel bir ülke. Bazen bir miktar ödeme yapmanızı bekleyebilirler.

Taksiler kısa mesafeli ulaşım için tercih edilebilir. Genelde taksimetre açmayı kabul etmeseler de önerilen fiyatların çoğu makul ama mutlaka pazarlık yapın. Kısa mesafeler için 20RM uygundur. Gece tarifleri ise oldukça yüksek olabilir.

Kristal berraklığında denizi, bembeyaz göz alıcı kumsalları, zengin deniz altı yaşamı ile Malezya adaları tam bir tatil cenneti. Deniz-kum-güneş üçlüsünü vazgeçilmez gören tatilciler için bir cennet. İster eğlenme, ister tatil, ister keşfetme odaklı seyahat edin, Malezya beklentileri karşılayacak fırsatlar sunuyor.

91 Yorumlar

  1. Kemal bey merhaba, Ocak ayında o bölgeye gideceğiz gezi rotamız içinde 5 gece bir ada üzerinde yoğunlaşmak istiyoruz. Beklentimiz ben amatör 1* dalış brövesine sahibim, biraz dalış-şnorkel yapmak, yürümek, yüzmek, yatmak şeklinde sakin bir tatil. Sizce hangi ada konaklamak ve bunu faaliyetler için uygun olur. Teşekkür ederim şimdiden ilginiz için.

  2. Malezya’ya hiç gitmedim ama yazılı ve görsel basından takip ettiğim kadarıyla turizmde epey yol almışlar. Özellikle Kuala Lumpur’daki Petronans Kuleleri en çok aklıllarda kalan yer galiba, her yerde onu görüyorum.

  3. Merhaba, Malezya, endonezya gibi ülkeler tek yön biletle ülkeye almıyorlar ve dönüş bileti veya başka bir noktaya uçak bileti göstermenizi istiyorlar. Net bir program olmadan gezenler için bu sürekli olarak kullanılmayacak ikinci bir bilet masrafı demek oluyor. Siz bunlara nasıl çözüm ürettiniz, Malezya girişinde ucuz yollu bir çıkış bileti almadan uçağa alınmadım. Endonezya için de aynısı söyleniyor.

      • Merhaba tekrar,

        Pasaport kontrolde karşılaştığım bir durum değil direk o ülkeye gidecek uçağa gidişte bagaj teslim ederken kontuarda “sistemde dönüş bileti gözükmüyor bu şekilde uçağa alamayız” dediler ve rezervasyon da kabul etmediler. Sizin daha önce tek yön biletle girdiniz mi hiç özellikle Malezya ve Endonezya’ya. Eğer bu yaşadığım durum size yabancı geliyorsa bir sonrakinde tekrar şansımı deneyeceğim bu şekilde her yere gidiş dönüş bilet almak biraz yordu açıkçası

  4. Kemal bey merhaba, kafanızı agritmak istemem ama sizin cevapiniz benim esimle yapacağımız ilk tatilimiz ve balayımız olucak.
    Tayland, Kuala Lumpur, Singapur yapmak istiyoruz.

    Toplam 40 gün kadar var bunun 3-4 günü Singapur digerileri Tayland ve Malezya için mumkun olursa Endenozya.
    Ucak biletini Taylanda alip, orda gezip, Malezya’ya gecip gezip Singapur da mı bitirelim diyoruz? ordan dönüş Tr?
    Rotamızı nasıl belirleyelim ve malum 40 gün veya daha fazla kalicagiz daha uygun bilet nereye bulabiliriz.
    Keske sizinle seyahat edebilsek!

    Kusadasi Guzelcamli Milli Parkta oturuyoruz. Mutlaka gorulmesi gerekilen bir yer emailden ulasman yeter abi Basimin ustunde yerin var.

    • Selam Emrah. 40 güzel bir süre. Tayland gidiş, sonra Malezya, Singapur, oradan Bali ve oradan TR’ye dönüş güzel bir rota olur. Ancak biletleri çok önceden almış olmanız gerekirdi. Şimdilerde Hem Tayland’a gidiş hem de o taraflardan TR’ye dönüş çok da uygun fiyatlı değil.

      Dolayısı ile rotanızı uçak bileti fiyatlarına göre belirlemeniz gerekiyor.

      Eğer TR’den Singapur’a daha ucuz biler varsa önce İSngapur, sonra karayolu ile Malezya ve Tayland yaptıktan sonra oradan Bali’ye uçun.

      Tayland’da Bangkok, Pattaya, Phuket, Krabi, oradan Malezya Langkawi, Penang, Cameron Highlands, Kuala Lumpur, Melaka ve oradan Singapur rotası önerim.
      Bali için en az 7 gün ayırın.

  5. Malezya’dan Merhabalar Kemal Bey,
    Sitenize ve yazilariniza bazi rehberlik acentalari ararken denk geldim:( Buraya seyahatiniz sirasinda Malezya`da degildim hatta buraya cikip gelicegim aklimin ucundan gecmiyordu iki yil once. Iki yilimi doldurdum ve burada yuksek lisans ogrencisiyim. Ulkenin en guzel yerlerinde bulunmussunuz zaten. Eger yolunuzun dusme ihtimali olursa ben burada aracli rehberlik yapiyorum kosede kuytuda kalmis guzelliklerini kesfedip buralari gormek isteyenlere tanitiyorum. Sizi seve seve agirlarim.
    Saglikli ve bereketli gezmeler..

  6. Merhaba,
    12 gun surecek malezya gezimiz icin asagidaki gibi bir rota dusunduk.
    Kuala lumpur – camoron highlands – penang – langkawi
    Bu rota uzerinde ulasim nasil yapilabilir? Anladigim kadariyla ucak ile ulasim sadece kuala lumpurdan

  7. Kemal bey merhaba benim İngiltere’de lise eğitimi görmekte olan bir oğlum var. Seneye üniversite eğitimine başlayacak. Malezya üniversite eğitimi için sizce uygun mudur? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim

  8. Merhaba Kemal Bey,
    Yazınızı okudum. Çok yararlı oldu, teşekkür ederiz. Bir arkadaşımla somestire tatilinde 14 günlük Malezya turuna çıkacağız. Gidiş dönüş Kuala Lumpur bileti aldık. Çok fazla güzel yer var. Langkawi’de netleştik. Sizce diğer iki gideceğimiz yer nereler olmalı? Büyük şehirlendense küçük egzotik alanları tercih ederiz. Yardımcı olabilirseniz çok seviniriz.

      • Kemal Bey cevabınız için çok teşekkür ederim. Borneo aklımızda kaldı. Ocak sonu şubat başı muson yağmurları olduğu zamanmış. Yağmur bizi çok zorlar mı? Emin olamadık. Bilginiz varsa yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Sevgiler,

        • Yağmurun ne zaman yağacağı ne zaman duracağı belli olmaz. Bazen sadece 1 saat sürer bazen belki 3 gün. Genedel kısa yağışlar halinde olur, sonra güneş açar. Yağmurun şiddetini ve seyahati nasıl etkileyeceğini tahmin etmek zor. Ben Ekim ayında oradaydım ve hava gayet güzeldi.

  9. Sevgili Kemal bey 11-23 Eylül arası Malezya’da olacağım. Kuala Lumpur, Cameron Highlands ve Lankawi Adası’na 3 er gün ayıracağım. Uçak biletim hazır, yaklaşık 13 gün. Gezim için 6000₺ yeterli mi? Saygılarımla

  10. Merhaba ;

    Singapur’dan KL a gece trenle geçip yataklı vagonda geceyi geçirmek istiyorum. Nasıl bilet alabilirim ? Önceden mi alınmalı orada zaman kaybetmeden kolayca bilet bulabilir miyim? Tren istasyonuna nasıl ulaşılır? gibi konularda tecrübe etmiş arkadaşlardan destek rica ediyorum. Tşkler.

  11. Kemal Bey merhaba;

    Malezya’da Johor eyaletinde 2 yıla yakın yaşadım. Şuan Türkiye’deyim ve yeniden gitme planım var. Yaklasık olarak 4-5 ay kalabilirim. İçinden çıkamadığım bir soru var konu hakkında bilgi sahibi oldugunuzu düşünüyorum. Diyelim ki Malezya’ya geldim ve oradan diğer ülkeleri de gezmek istiyorum. Tayland Malezya, Endonezya Malezya, Filipinler Malezya. Kısacası Malezya benim seyahat üssüm olacak. Fakat vizem tek giriş için mi 90 gün yoksa devamlı girip cıkabiliyor muyum ? 90 günlük vize izni en son damganın tarihinden mi yoksa ilk giriş damgasının tarihinden mi geçerlidir. Kısacası benı vize uygulaması hakkında bilgilendirir misiniz ? 1,5 ay önce multiple vizemin süresi doldu. Bu bana giriş çıkış sırasında sıkıntı çıkarır mı? Şimdiden teşekkür ederim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz