Tatile giderken önceliğimiz çoğunlukla vizesiz ülkeler oluyor. Schengen vizesi için evrak toparlama ve 600 lirayı bulan başvuru masrafı ile uğraşmak istemeyenler rotayı vizesiz gidilecek yakın ülkelere çeviriyor. Üstelik Türkiye’ye yakın gezilecek vizesiz ülkeler, Schengen vizesi isteyen diğer Avrupa ülkelerinden çok daha da ucuz. Schengen vizesi alırken harcamak zorunda olduğunuz vize parasıyla bu ülkelerde rahatlıkla bir hafta sonu gezebiliyorsunuz. Sadece uçak bileti alıp gitmeniz yeterli.

Couchsurfing veya Airbnb’den ev kiralayıp konaklamayı da ucuza getirdiniz mi masrafınız daha da azalıyor. Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur ve Ucuz Uçak Bileti Bulma Yolları yazılarıma göz atıp biletinizi ucuza alıp rotanızı bu ülkelere çevirin. İlk defa yurtdışı tatile çıkıyorsanız bu ülkelerin hepsi de başlangıç için nefis rotalar. Vizesiz gidilecek en yakın ülkeler listesine göz atıp ülkenizi seçin. Bazı ülkeleri araç kiralayarak gezmek en güzel, çekinmeyin. Aşağıdaki ülkelerden Balkanlar rotasına düzenlenen çok uygun fiyatlı turlar var. Tek başına gitmeyenler turlarla gidebilir.

Vizesiz Gidilecek En Yakın Ülkeler

1. Küllerinden yeniden doğan ülke Bosna-Hersek

Vizesiz gidilecek en yakın ülkeler
Vizesiz gidilecek en yakın ülkeler: Mostar Köprüsü, Bosna Hersek

Yakın tarihte yaşadığı acı günleri geride bırakan Bosna Hersek, küllerinden yeniden doğan bir ülke. Savaşın 1990’larda yıkıma uğrattığı ülke Avrupa’nın içerisinde kendi kültürünü korumayı başarabilmiş. Beş yüz yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde varlığını sürdürmüş Balkan ülkesi Bosna-Hersek, Türk vatandaşlarının hiç yabancılık çekmeyeceği bir ülke. Günümüzde Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar bir arada yaşıyor. Ülkenin tarihi önemini ve misafirperverliğini de eklerseniz ortaya çok hoş bir ülke çıkıyor. İnsanı heyecanlandıracak şehirleri belki yok ama gittiğim her şehrinin atmosferi orayı sevmemi sağladı.

Saraybosna şehri Bosna Hersek’in başkenti ve Balkanlar’daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri. Saraybosna, Miljacka Nehri etrafında, onu çevreleyen yemyeşil tepelerin eteklerine kurulmuş. Batı ve Doğu medeniyetlerinin harmanlandığı şehir Avrupa’nın Kudüs’ü olarak anılıyor. Yüzyıllar boyunca Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Museviler bir arada yaşamışlar. Avrupa’nın en müstesna çarşısı Başçarşı‘ya sahip. Çarşının kalbinde yer alan ahşap şadırvan Başçarşı Sebili (Sebilj), Saat Kulesi, Gazi Hüsrev Bey Cami ve Medresesi, Latin Köprüsü, Başçarşı ve Ferhadija camileri, Moriça Han, Bezistan ve Ferhadiye Caddesi şehirde gezilecek yerler arasında. İstanbul-Saraybosna uçuşu 2 saat.

Malta

Mostar şehri ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Tarihi Mostar Köprüsü ile ünlü. Türkiye’den düzenlenen Balkan turlarının önemli bir ziyaret noktası. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılmış olan Mostar, Türk kültürünü çok yakından hissedeceğiniz bir şehir. Şehrin eski çarşısında dolaşırken kendinizi Anadolu’nun bozulmamış köylerinden birinde sanıyorsunuz. Bosna Hersek’in Hersek bölgesinin en büyük bu şehrinde Koski Mehmet Paşa Cami, Eski Hamam, Eğri köprü, Tabaşica Cami görülecek yerler arasında. Mostar’a gitmek için önce Saraybosna’ya uçmanız gerekiyor.

Bosna Hersek’te gidilebilecek diğer yerler ise Travnik, Trebinje, Stolac ve Poçitel. Avrupa’da en çok yerleşik Müslüman nüfusunun bulunduğu Bosna-Hersek’e Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz olarak seyahat edebiliyor.

2. Vizesiz gidilecek yakın ülkelerden Sırbistan

vizesiz gidilecek yakin ulkeler

Sırbistan benim vizesiz Balkan ülkeleri listemde de ilk sıralarda. Şimdiye kadar 3 defa gitme fırsatı buldum. Balkanlar’da yer alan ve eski Yugoslavya’nın bir zamanlar kalbi olan Sırbistan, 420 yıl Osmanlı toprağı olarak kalmış. Balkanların tam kalbinde bulunan Sırbistan, konaklama, yeme içme ve eğlence konusunda makul fiyatlara sahip. Sırbistan mutfağı, yemek kültürü olarak Türk mutfağı ile büyük benzerlik gösteriyor. Uzun tarihî süreçteki beraber yaşama sonucunda Sırbistan mutfağında, bugün Türk yiyeceği sayılan birçok lezzeti görmek mümkün; sarma (sarma), kebap (ćebap, ćevap), güveç (đuveć), baklava (baklava), börek (burek) bunlardan bazıları.

Belgrad, Sırbistan’ın Tuna ve Sava Nehirlerinin birleştiği noktada kurulu. Nehir kenarına kurulmuş şehirlerin ortak özelliği olan hoş bir manzaraya sahip. Yemyeşil parkları, tarihi yapıları, dinamik meydanları ve renkli gece hayatıyla Belgrad ülkenin göz bebeği. Belgrad turu görülecek yerler listesinde Belgrad Kalesi, Sırbistan Ulusal Müzesi, Skadarlija, Nikola Pasic Meydanı, Aziz Sava Katedrali, Nikola Tesla Müzesi, Knez Mihailova Caddesi, Taş Meydan, Zemun, Belgrad Sarayı yer alıyor. Her biri görülmeye değer. Belgrad’a gitmek için vize almanıza gerek yok. İstanbul-Belgrad uçuşu sadece 1 saat 15 dakika.

Sırbistan’a 90 güne kadar seyahatlerde vizesiz giriş imkânı bulunuyor. Vizesiz yurt dışında gidilecek ülkeler arasında ilk sıralarda yer almalı. Hem Sırbistan hem de Bosna Hersek’i kapsayan Belgrad, Novisad, Srebrenica, Saraybosna, Mostar, Blagaj şeklinde 1 haftalık Balkan turu rotası önerebilirim.

3. Türkiye’ye komşu ülkelerden Gürcistan

Vizesiz yakın ülkeler
Vizesiz yakın ülkeler: Batum, Gürcistan

Türkiye’ye en yakın Avrupa ülkeleri arasındaki Gürcistan her ne kadar Doğu sınır komşumuz olsa da Avrupa kıtasında yer alan bir ülke. Nüfus cüzdanı ve TC kimlikle gezilebilen Gürcistan, vizesiz gidilen ülkeler arasında en çok ziyaret ettiğimiz ülke. Batum ve Tiflis şehirleri ise vizesiz gidilecek şehirler arasında liste başında. Kuzeyinde Karadeniz ve Kafkas Dağlarının uzandığı coğrafya hem tarihi hem doğal hem de kültürel zenginliğiyle gidilmeye değer. Gürcü mutfağı oldukça zengin. Muhteşem kalitedeki şarapları dünyaca ünlü. Gürcistan hem bize yakın hem de ucuz. Çok göz ardı edilse de insanları da çok dost canlısı.

Tiflis, Sovyet etkisinin hala gözlemlenebildiği bir şehir. Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Mktvari Nehri boyunca uzanan, yeni ve eskinin iç içe geçtiği hoş bir şehir. Bugüne dek 29 kez yıkılıp yeniden kurulan Tiflis, Kafkas Dağları muhteşem manzarası, Pers ve Sovyet kültürü ile Art Nouveau mimarisi ile öne çıkıyor. Kura Irmağı’nın iki kıyısında kurulu.

Abanotubani hamam bölgesi, Cvari Manastırı, Svetitshoveli Katedrali, Georgian National Museum, Samtavro Manastırı, Art Museum of Georgia, Narikala, Tusheti Milli Parkı Tiflis gezilecek yerler arasında. Gürcü yerel dans gösterileri eşliğinde akşam yemeği en çok tercih edilecek aktivitelerden. İstanbul’da yaşayanlar için tam bir hafta sonu kaçamağı olabilir. İlkbahar ve sonbahar ayları gitmek için en uygun zamanlar. İstanbul-Tiflis uçak yolculuğu 2 saat 15 dakika sürüyor. Pegasus, Atlas Global, THY direk uçuyor.

Batum, yeşil ve mavinin buluştuğu, Kafkasların en ünlü tatil beldelerinden biri. Doğu Karadeniz turları ile birlikte pazarlandığından en çok ilgi gören Gürcü şehirleri arasında. Batum, temiz, güzel, huzurlu bir şehir. Şahane yemekler, iyi plaj, iyi oteller var. Orta Camii, Aziz Nikola Kilisesi, Virgin Mary Kilisesi, Piazza, Şehir Parkı, Batum Limanı, Batum Bulvarı, Aşk Heykeli, Avrupa Meydanı, Medea Anıtı, Opera Meydanı ve Batum Botanik Bahçesi şehirde gezilecek ve görülecek yerler. İstanbul-Batum 1 saat 55 dakika sürüyor ve sadece THY Türkiye’den Batuma aktarmasız gidiyor. Gidenlerin çoğu genelde hayal kırıklığına uğradığınız söylese de ben Batum’u severim. Şimdiye kadar 3 defa ziyaret etme fırsatım oldu. Blogda Batum hakkında çok sayıda yazım var, göz atın mutlaka.

Coğrafi bakımından çok fazla çeşitliliğe sahip ülkede Batum ve Kobuleti yazın gidilebilecek deniz kenarı şehirler. Kutaisi şehrini görmedim ama burası da bolca övgü alıyor. Yaşanacak en ucuz ülkeler arasındaki Gürcistan’a pasaportsuz kimlikle giriş yapabiliyorsunuz. İlk giriş tarihinden itibaren 1 yıl boyunca ülkede kalmak mümkün.

4. Balkanlar’ın keşfedilmemiş köşesi Arnavutluk

vizesiz gidilebilecek yakin ulkeler
Vizesiz gidilebilecek yakın ülkelerden Arnavutluk’un Berat şehri

Arnavutluk, Balkanlar’da yer alan, zengin kültürü, köklü tarihi, farklı mimarisi ilginç bir ülke. Türkiye’ye yakın gezilecek ülkeler arasında, ancak ülke reklamını yapmadığından çok azımız ülke hakkında doğru düzgün bilgilere sahibiz. Geçen gün bana araçla Arnavutluk’ta gitmek güvenli mi diye soran dahi oldu. Ülkede toplu taşıma kullanarak sırt çantamla 10 gün kadar gezdim ve şaşırtıcı şekilde beni etkilemeyi başardı. Ülke keşif açısından tam bir hazine ve üstelik çok da ucuz. Bir yanda olağanüstü kumsalları var, diğer yanda UNESCO Mirası kasabaları, enfes doğası ve misafirperver insanları. Daha ne olsun! Yeme içme açısından da insanı mutlu edecek menüye sahip. Bildik yerler dışında alternatif rota arayanlara tavsiyemdir.

Tiran, ülkenin başkenti ve uçakla gidebileceğiniz tek şehir. Çoğunlukla kültür turizmi sevenlerin tercih ettiği şehrin mimari açıdan etkileyici bir yönü yok. Tiran’da Tabak Köprüsü, Skanderbeg Meydanı, Hacı Ethem Bey Camii, Justinyen Kalesi, Büyük Park, Kaplan Paşa Türbesi, teleferikle ulaşabileceğiniz Dajti Dağı görülmesi gereken yerlerden. Osmanlı döneminde Akçahisar adıyla anılan Kruja, Arnavutluk’ta gördüğüm en güzel şehirlerden biri. Kruja Bektaşi Tekkesi ve Kruja Kalesi görülmesi gereken yerlerden. Çarşısı da çok hoş. Tiran’dan günübirlik ziyaret edilebilir. Yine başkentten günlük gezilecek diğer bir şehir de Adriyatik kıyısında yer alan Durres.

Pencereli Kent olarak da bilinen UNESCO Listesindeki Berat, bizim Safranbolu mimarisine sahip evleriyle ünlü. Kış günü gitmiştim ve bir bahar mevsiminde tekrar görmek isteyeceğim kadar beğendiğim bir yer oldu. Gjirokaster şehri de Berat gibi Arnavutluk’un UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan tarihi bir yerleşim yeri.

Balkanlar’ın en büyük gölü Skadar Gölü ile Taraboş Dağlarının çevrelediği İşkodra da görülesi küçük bir şehir. Arnavutluk Rivierasının en önemli turistik yerleri Saranda, Vlore ve Ksamil deniz, güneş ve kum tatili düşünenler için not edilmesi gereken yerler. Beyaz kumları ve turkuaz deniziyle Türkiye’ye yakın gezilecek ülkeler listenize alın.

Türk vatandaşlarının ilk giriş tarihinden itibaren 90 güne kadar vizesiz Arnavutluk’ta seyahat edebiliyor. İstanbul-Tiran uçuşu 1 saat 45 dakika sürüyor. Tiran’dan araç kiralayarak ülkeyi gezmek tavsiyem. Tiran, Kruja, Durres, Elbasan, Berat, Vlora, Gjirokastra, Saranda, Butrint rotasını izleyin. Schengen vizesi sorunu olmayanlar Saranda’dan Yunanistan’ın Korfu Adası’na da geçebilir.

5. Balkanlar’ın gözdesi Makedonya

vizesiz gezilecek yakın ülkeler
Vzesiz gidilebilen yakın ülkelerden Makedonya’nın Ohrid şehri

Balkanların ortasındaki şirin ülke Makedonya, ülkemizden en çok ziyaret alan vizesiz Balkan ülkesi. Denize kıyısı olmayan ülke oldukça dağlık. Ormanlarla kaplı tepeler ve dağlar oldukça etkileyici manzara sunuyor. Olağanüstü yeşil doğası, geleneksel lezzetleri ve sıcakkanlı insanlarıyla Avrupa’da kendine has kültürü ve özelliklerini korumayı başarmış ülkelerden. Balkan Turları arasında ilgi gören Makedonya, Türkiye’ye göre oldukça da ucuz bir ülke. Üsküp, Manastır ve Ohrid şehirleri en çok ilgi görenler yerler arasında.

Üsküp, Vardar Nehri kenarında kurulmuş ve ülkenin başkenti. Tarihi ve kültürel özellikleri ile yabancılık hissetmediğimiz bir şehir. Osmanlının Rumeli coğrafyasındaki önemli kültür merkezlerinden biri. Eski çarşısı, kalesi, camileri, Vardar Nehrini süsleyen Taş Köprüsüyle sanki bir Anadolu yerleşimi gibi. Makedonya Meydanı, Taş Köprü, Türk Çarşısı, Mustafa Paşa Cami, Kurşunlu Han, Davut Paşa Hamamı, İsa Bey Cami ve Kapan Han, Üsküp Kalesi, Rahibe Teresa Evi, Vodno Dağı ve Makedonya Köyü görülmesi gerken yerlerden bazıları. Şehirde 2 gece konaklama yeterli. Matka Kanyonu’da mutlaka ziyaret edilmeli. Konaklama önerim Park Hotel, dizayn ve benzersiz tasarımıyla tek kelimeyle şahane! Daha önce konakladığım Hi Skopje Hostel ve UNITY Hostel Skopje ucuz konaklama isteyenler için uygun.

Ohrid şehri Balkanlar’ın hiç kuşkusuz en güzel şehirlerinden biri. Ohri Gölü kenarına kurulmuş, Makedonya’nın gözbebeği şehir, küçük, şirin, huzurlu ve yeşil. UNESCO Dünya Mirası Listesinde. Saint Naum Manastırı, Saint Sophia ve Sveti Kliment Ohridski Kilisesi ile Samuel Kalesi Ohrid gezilecek yerler listesinde. Ohrid’e yarım saat uzaklıktaki Struga şehri de düzenlenen sanat geceleri, şiir festivalleriyle tanınıyor. Ohrid’den günübirlik ziyaret edilebilir.

Bitola (Manastır), ülkenin ikinci en büyük şehri, küçük, şirin ve temiz. Atatürk’ün okuduğu ve çok kültürlü yapısıyla öne çıkan şehrin sokakları Türk dizilerine uzun süre mekân olmuş. Ohrid’den günübirlik ziyaret edilebilir.

Tetova ise Şar Dağları’nın eteklerinde, Pena Nehri kenarına kurulu. Şehri merkezi pek cazip olmasa da, Makedonya’daki dini yapılar içinde gerek mimari gerekse de kalem işi süslemeleri bakımından özel bir konuma sahip Alaca Camii görülmeli. Harabati tekkesi de ilgi gören yerlerden. Tetova şehri Üsküp’e yarım saat uzaklıkta yer alıyor.

Mavrovo, son yıllarda doğa turizmi ve kayak tatili için göze çarpan bir yer. Çam ormanlarıyla kaplı Mavrovo National Parkı, Şara Dağ ve Pind Dağları’nın göze çarptığı ve 2000 metreden yüksekte 52 adet zirvenin olduğu geniş bir alanı kaplıyor. Türkiye’ye en yakın Avrupa ülkeleri arasındaki Makedonya doğa ve trekking seveler için harika bir rota olabilir.

Türk vatandaşları Makedonya’yı 90 güne kadar vizesiz ziyaret edebiliyor. İstanbul-Üsküp uçuşu 1 saat 35 dakika sürüyor. Üsküp, Tetovo, Mavrovo, Gostivar, Struga, Ohrid, Bitola şeklinde 7-10 günlük bir rota planlanabilir.

6. Yurt dışında gidilecek ülkelerden az bilinen İran

vizesiz gezilebilen ulkeler iran
Yurt dışında gidilecek ülkelerden İran’ın Persepolis Antik Kenti

İran‘a yaptığım ilk gezim 28 gün sürmüştü. 685 gün süren Okyanusya ve Güney Asya gezimin son durağıydı. Asya’nın tropik adaları ve yağmur ormanları sonrasında adım attığım sarı ve kurak ülke beni o kadar etkiledi ki daha sonra 2 defa daha gittim. Ülkeye dair önyargılar nedeniyle çok ihmal ettiğimiz ülke favori ülkelerim listesinde rahatlıkla ilk 5 arasında yer alıyor. Doğu komşumuz İran köklü bir geçmişe, benzersiz bir tarihi mirasa sahip. Uluslararası ambargolar nedeniyle kitlesel turizmin getirdiği yozlaşmadan uzak, kendine ait kültürü muhafaza etmeyi başarmış. Hayatımda gördüğüm en misafirperver insanlarla yine burada tanıştım. Güvenli, keyifli, keşfedilesi bir ülke. Türkiye’ye komşu ülkelerden İran’ın başkenti Tahran başta olmak üzere Tebriz, Şiraz, İsfahan, Yezd, Kiş Adası gibi şehirler İran’da gezilecek yerlerin başında. Hepsi de çok beğendiğim şehirler.

Tahran, İran’ın başkenti ve en kalabalık şehri. Ülkenin ekonomi, politika ve sanayi merkezi şehir, Fars kültürü ve sanatı ile süslü, estetik kaygıyla inşa edilmiş binaları olsa da genel olarak göze hoş gelmeyen bir şehir. Nadide eseler barındıran müzeler, büyük meydanlar, çok sayıda park ve bahçe var. İran Ulusal Müzesi, Ulusal Mücevher Müzesi, İmam Humeyni Camisi, Azadi Meydanı, Burç el Milad, UNESCO Listesindeki Gülistan Sarayı, Kaçarlar ve Pehlevi Hanedanına ev sahipliği yapmış Sadabad Sarayı, sayfiye yeri Derbend ve ülke ekonomisinin kalbi Bazar-ı Bozurg Tahran gezilecek yerler arasında.

İsfahan, görkemli mimarisi ile bir kartpostal güzelliğinde olmasının yanı sıra, tarihi boyunca bir kültür, sanat ve bilim merkezi olmasıyla, adeta Avrupa Rönesans’ının başkenti Floransa’yı anımsatıyor. Tarihi İpek Yolu şehri ve eski İran başkenti, Roma ve Atina ile karşılaştırılabilecek ölçekte, Şark’ın en büyük şehriydi ve yarım milyondan fazla insan yaşıyordu.

UNESCO mirası İmam Meydanı, yedi renkli mozaik çini süslemeli İmam Camii, İsfahan’ın büyük saraylarından Ali Gapu Sarayı, kendisini ayakta tutan 33 sütun üzerine inşa edilmiş Siosepol Köprüsü, Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan Mescid-i Cuma, çini işlemeleriyle ünlü Şeyh Lütfullah Camii, tarihi Çehar Bağ Mesire Alanı, duvarlarını süsleyen 17. yüzyıl resimleriyle ünlü Çehel Sütün Sarayı, Safevî döneminin son sultanlarının yaşadıkları görkemli saraylarından Heşt Beheşt Sarayı, tarihi 11. yüzyıla kadar giden İsfahan Büyük Çarşısı, Ermenilerin yaşadığı Culfa Mahallesi ve Vank Katedrali, Zerdüştlerin sönmeyen kutsal bir ateşine ev sahipliği yapan Ateşkadeh (Ateşgadeh) görülmesi gereken yerler.

Şiraz, geçmişte dünyanın en romantik şehirlerinden biri olarak adı geçen, aşk ile anılan bir şehir. 2000 yıldan fazladır Pers kültürünün kalbinin attığı bu sofistike şehir, Başkent Tahran’ın 919 km güneyinde yer alıyor. Ortaçağ İslam dünyasının en önemli şehirlerinden biri. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan antik kent Persepolis, kral mezarları Nakş-ı Rüstem arkeolojik alanı, Kerim Han Kalesi, Narenjestan Bahçesi, İran’ın en güzel kapalı çarşısı Vekil Pazarı, Vekil Camii ve Kerim Han’ın özel hamamı Müşir Sarayı, dünyanın en renkli camisi Nasr El-Mülk, çinili kubbesiyle göz kamaştırıcı Şah-e Çerağ Türbesi, Divan Edebiyatının en ünlü şairleri Hafız ve Sadî türbeleri ile İran bahçe mimarisinin göz alıcı bir örneği İrem Bağı Şiraz gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Kiş Adası, İran’ın en önemli turistik adalarından birisi. Fars Körfezi’nde yer alan kendisi küçük ama İranlı tatilciler için önemi büyük güzel bir tatil adası. Muhafazakâr tatil arayışında olanların da not etmesi gereken bir adres. Uçsuz bucaksız kumsalları, mercanlarla dolu berrak denizi, tropik iklimi ve sakin atmosferiyle çölün ortasında yaratılmış bir vaha gibi. 50’den fazla lüks otel, apart otel ve resortları, eğlence parkları, devasa ticaret ve alışveriş merkezleri, bisiklet yolları, dalış yerleri, lüks arabaları ile bambaşka bir İran resmi yansıtıyor. Kish Adası’na nasıl gidilir yazımda detaylar var. Otel tavsiyem Marina Park Otel.

Tüm pasaport türlerine sahip Türk vatandaşları İran’da 90 gün boyunca vizesiz kalabiliyor. Uçakla İstanbul-Tahran 3 saat, İstanbul-İsfahan 3 saat 25 dakika sürüyor.

7. Kışın gidilecek sıcak ülkelerden Ürdün

yurt disinda gidilecek yakın ülkeler
Yurt dışında gidilecek sıcak ülkelerden Ürdün’ün Petra Antik Kenti

Ürdün her güzel şeyin toplandığı küçük bir ülke gibi. Etkileyici bir tarih, muhteşem antik yerler, kusursuz oteller ve aktiviteler, alışveriş imkânı ve gelen ziyaretçilerin memnun kalmasından mutluluk duyan dost canlısı insanlar. Çok yönlü deneyim arayan gezgin ve tatilcilerin ilgisini çekecek bir ülke. Bir yandan antik dönemden kalma gizemli şehirler, Roma İmparatorluğu mirası antik kentler, diğer yanda olağanüstü güzel çöller ve envaı çeşit sualtı yaşamına sahip Kızıldeniz. Petra, Wadi Rum ve Kızıldeniz görülmeye değer nadide yerler. Kışın gidilecek sıcak ülkeler rotasında yer alabilir.

Akabe, Ürdün’ün güneyinde Akabe Körfezi kıyısında yer alan önemli bir liman şehri. Huzurlu kış iklimi ve tertemiz Akabe körfezini saran çöl dağları, Ürdün’ün bu kıyı bölgesini ilgi odağı yapmış. Şehrin kendisi egzotik ve Ürdün tarzı bir yaşamı görülebileceği en iyi yerlerden biri. Ülkenin deniz kıyısına sahip olan şehri Wadi Rum ve Petra gibi Ürdün’ün dünya çapında ünlü turistik destinasyonlarına ulaşmak için çok iyi başlangıç noktası. Plajları güzel, şnorkelle yüzmek ve dalış için ideal. Kızıl deniz muhteşem bir sualtı güzelliğine sahip.

Wadi Rum, dünyanın en güzel çöllerinden biri. Ürdün’ün Kızıldeniz kıyısındaki Akabe şehrinin 40 km uzağında bulunuyor. Kızıl renkli ilginç kayaların, dar boğazların ve büyük kum tepelerinin olduğu bu vadi nefes kesici güzelliğe sahip. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Sahip olduğu 12.000 yıllık eşsiz kültürel zenginliği ve etkileyici doğası benzersiz. Antik kent Petra’ya 40 km uzaklıktaki Wadi Rum, Ortadoğu coğrafyasında en önemli rotalardan biri.

Petra, hiç kuşkusuz Ürdün’ün en değerli hazinesi. Dünyanın en büyük ve en önemli arkeolojik alanlarından biri. MÖ 400 ile MS 106 yılları arasında Nebatilere başkentlik yapmış. Bir zamanlar kayıp olan bu antik şehirdeki kaya mezarları, mimarileri ve süslemeli cepheleriyle göz kamaştırıyor. Kayalara oyulmuş, her biri birer sanat harikası olan mekanlar hayranlık uyandırıcı türden. 1985’de UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi. Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak da seçilen Petra, Ürdün’ün en tanınan sembollerinden birisi. Sadece Petra’yı görmek için dahi Ürdün’e gidilir.

Kızıldeniz, Afrika ile Arap Yarımadası arasında yer alan; Mısır, Ürdün, İsrail ve Suudi Arabistan tarafından paylaşılan bir deniz. Ben de farklı zamanlarda gerek Mısır gerekse Ürdün gezilerimde Kızıldeniz’e 5 defa gitme şansı buldum. Kızıldeniz’in muhteşem bir sualtı güzelliğine sahip, şnorkelle yüzmek ve dalış için ideal. Akabe şehrinden Kızıldeniz’e girebiliyorsunuz. Akabe, 30’dan fazla dalış noktası ile göz dolduruyor. Dalış noktalarının çoğu koruma altındaki Aqaba Marine Park sınırları içerisinde kalıyor. Mercan resiflerinin olduğu 7 km kıyı uzunluğuna sahip bu Marina parkta balık avlamak yasak. Her seviyeden scuba dalışçılar için uygun dalış noktaları var. Dalış sertifikanız olmasa dahi yolunuz düşerse fun diving denilen, amatör dalışını tavsiye ederim.

Ortadoğu ülkesi Ürdün vizesiz 90 gün seyahat edebildiğimiz bir ülke. İstanbul’dan başken Amman ve Akabe şehirlerine direk uçuşlar var. İstanbul-Amman 2 saat 25 dakika sürüyor. Pegasus çok güzel kampanyaları yapıyor. Istanbul-S.Gökçen’den Ankara veya Antalya aktarmalı Amman’a uçuyor. Türk Havayolları İstanbul-Akabe arası direk seferler düzenliyor ve 2 saat 50 dakika sürüyor. Ayrıca Royal Jordanian da Ürdün’e seferler düzenliyor.

8. Dünyanın en güzel körfezine nazır Karadağ

Turkiyeye yakın Avrupa ülkeleri
Turkiye’ye yakın Avrupa ülkelerinden Karadağ’ın Kotor şehri

Karadağ, Adriyatik kıyılarında yer alan eşsiz güzellikteki kıyıları, yeşil ve mavinin içiçe geçtiği çok hoş ülkelerden biri. Diğer adı Montenegro olan ülke Karadağ, güzel kumsalları, temiz denizi, hoş doğası ve renkli gece hayatı, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle misafirlerini mutlu edebilecek güzelliklere sahip. Vizesiz Balkan ülkeleri turlarının da gözdesi. 2,500 yıllık geçmişi ile Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden. Orta Çağ’dan kalma kentleri görmeye değer. Karadağ diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok daha ucuz bir ülke, ancak para birimi olarak Euro kullandığından Balkan ülkelerine nazaran daha pahalı bir yer.

Kotor, dünyanın en güzel körfezleri arasında ilk onda sayılan Kotor Körfezi etrafına kurulmuş Karadağ’ın görülmesi gereken bir şehri. Büyüleyici koy, fiyort benzeri yapısıyla eşsiz bir doğa manzarası sunuyor. Tepeye çıkıp manzaraya bakınca anlıyorsunuz. Görkemli taş yapıların süslediği sokaklara sahip tarihi şehir merkezi Stari Grad’a UNESCO Listesinde. Sur içine girdiğiniz andan itibaren muhteşem bir taş ev mimarisi ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Tam da sokaklarından kaybolunacak yer.

Budva, ülkenin en çok ziyaret edilen tatil şehirlerinden biri. Nefis kumlu upuzun plajları, şahane koyları, kayalıkları, küçük adaları ve oldukça renkli geçen gece hayatı ile “Karadağ’ın Miami’si” olarak biliniyor. 2014 yılına bu şehirde girmiştim. Deniz, kum, güneş, iyi yemek, eğlenceli gece hayatı arayanlar için nefis bir rota. Sırtını dağ yamaçlarına, yüzünü denize çevirmiş. Budva’nın eski şehir bölgesi olan Budva Stari Grad yüksek ve korunaklı kale duvarların arkasında, labirent gibi uzayan dar sokaklarıyla insanı tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Sveti Stefan Adası, Akdeniz’de kendine münhasır sıra dışı bir yer. Hollywood yıldızlarının tatil yaptığı, magazin programlarında sıkça gündeme gelen sakin bir ada. On beşinci yüzyıldan kalma bir dokuya sahip olan yer, dar sokakları, yakuta çalan kırmızı çatılı evleri ile Karadağ’ın en ikonik manzaralarından birine sahip. Lonely Planet tarafından Dünyada en göz alıcı 10 yerden birisi olarak seçilmiş. Ada otel olarak kullanılıyor ve günümüzde ada içerisini maalesef yalnızca otel veya restoran müşterileri gezebiliyor.

Karadağ’ı ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları 90 güne kadar olan girişlerde vizesiz seyahat imkânından yararlanabiliyor. Başkent Podgorica’nın şehir merkezine 11 km uzaklıktaki Podgorica Havalimanı ülkenin uluslararası uçuşlar için en çok kullanılan havalimanı. Türk Hava Yolları Podgorica’ya direk seferler düzenliyor. İstanbul-Podgorica uçuşu 1 saat 45 dakika sürüyor. Uçak biletleri genelde pahalı olduğundan uygun uçak bileti kampanyalarını takip etmekte fayda var. Başkent Podgorica’dan otobüs ve kiralık arabayla Budva ve Kotor’a gidilebilir. Kotor’a yakın Tivat Havalimanı da özellikle yaz dönemlerinde yoğun olarak kullanılıyor.

9. Tarih, eğlence, doğa, tatil rotası Kıbrıs

yurtdışı tatilinde gidilecek şehirler

Yavru vatan olarak anılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Türk vatandaşlarının pasaporta gerek kalmadan kimlikle girebildiği ülkelerden biri. Aşk tanrıçası Afrodit’in doğduğu ve Adonis ile aşkının geçtiği, İngiliz yazar William Shakespeare’in ünlü Othello trajedyasını yazarken ilham aldığı Kuzey Kıbrıs, altın sarısı kumları, muhteşem plajlarının yanı sıra şahane otelleri ve renkli eğlence hayatı ile özellikle çiftlerin ve gençlerin rotasına girebilecek bir ülke. Sonbahar ve kış aylarındaki yumuşak iklimi ve kolay ulaşılabilir olması Kıbrıs’ın cazibesini artıran özellikler arasında.

Yıllık ortalama sıcaklık 19 derece olduğundan yılın her mevsimi tatil için elverişli eğlenceli bir rota. Akdeniz’in Sicilya ve Sardunya’dan sonra üçüncü büyük adası olan Kıbrıs’ta müthiş bir yemek kültürü ve çeşitliliği de var. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa, sahil kenti Girne ve Gazimagusa, ülkede en çok tercih edilen rotalardan. Başkent Lefkoşa tarihi ve kültürel yapısıyla ilgi çekerken, Girne ve Gazi Magosa deniz, kum ve güneş tatili anlayışına hizmet veriyor.

Lefkoşa, Kıbrıs’ın başkenti ve ülkenin en kalabalık ve hareketli şehri. Avrupa’nın bölünmüş tek başkenti unvanını taşıyan Lefkoşa’nın kuzeyi Türk yönetiminde. Surların içinde kalan eski şehir ve surların dışındaki yeni şehir iki ayrı dünyayı temsil ediyor. Dar, çıkmaz sokaklarla çevrili eski Lefkoşa, adanın tarihi geçmişinden kesitler sunuyor. Adanın ortasında yer alan şehirde Arap Ahmet Sokağı, St. Sophia Katedrali’nden dönüştürülen Selimiye Camii, Barbarlık Müzesi, St. Nikholas Kilisesi, Arasta Sokak ve Haydar Paşa Camisi gezilecek yerler arasında. İstanbul’a 1 saat 15 dakikalık uçuş mesafesindeki Lefkoşa’da Ercan Uluslararası Havalimanı bulunuyor. Mersin Taşucu ve Antalya Alanya’dan feribotla adaya ulaşım imkânı var.

Girne, Beşparmak Dağlarının eteklerinde yer alıyor. Görkemli beş yıldızlı otelleri, kumarhaneleri, sahil boyunca uzanan restoranlarıyla ünlü. Girne’ye adanın eğlence merkezi demek doğru olur. Ünlü sanatçıların sahne aldığı lüks otellerinde misafirler için özel programlar düzenleniyor. Girne Kalesi, Beylerbeyi (Bellapais Manastırı), St. Hilarion Kalesi, St. Sophia Katedrali (Selimiye Camii), Batık Gemi Müzesi, St. Nicholas Katedrali (Lala Mustafa Paşa Camii), Bufavento Kalesi, Barış ve Özgürlük Müzesi, Halk Sanatları Müzesi ve daha pek çok yer görülebilecek yerler arasında. Girne KKTC’yi dünyaya bağlayan Ercan Havalimanına 40km uzaklıkta yer alıyor. Girne’ye İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Hatay ve Gaziantep’ten direk uçuş bulunuyor.

Gazimağusa, her köşesinde tarih kokusunu alacağınız yerlerden biri. Küçük bir ticaret limanı olan Gazimagusa, adanın doğusunda yer alıyor. Altın rengi kumsalları ve uluslararası festivalleriyle ünlü şehir, şirin bir kasaba atmosferine sahip. Salamis Antik Kenti, St. Barnabas Manastırı ve W. Shakespeare’in Othello Trajedyası’na konu olan hikâyenin geçtiği Venedik yapısı Othello Kulesi gezilecek yerler arasında.

Türkiye’nin birçok kentinden direkt uçak seferlerinin olduğu Kıbrıs’a Mersin Taşucu’ndan feribot seferleri de var. KKTC’ye yapılacak seyahatlerde, kimlikle girişlerde 30 güne kadar vizesiz kalınabiliyor. Pasaportla Kıbrıs vizesi alırsanız Yunanistan’a giremiyorsunuz. Kimlikle girmekte fayda var.

10. Kimlikle gidilecek ülkelerden Ukrayna

en yakın vizesiz ülkeler

Ukrayna, son yılların en popüler rotaları arasına girdi. Türkiye’ye yakın konumu, TC Kimlik Kartı ile pasaportsuz ve vize almadan gidebilme imkânının çok önemli bir rolü var. Düzenlenen ucuz uçak bileti kampanyaları bu ilgiyi artırdı. Avrupa’nın en çok turist çeken sekizinci ülkesi Ukrayna, doğal güzelliklerinin yanı sıra renkli gece hayatı ve ucuz olması da popüler olmasında büyük etken. Ukrayna’da bitmeyen bir gece hayatı var, hafta içi veya hafta sonu olsun fark etmiyor. Türkiye’ye en yakın Avrupa ülkeleri arasında tatil yapılacak en ucuz ülke. Ukrayna’da başkent Kiev, Karadeniz liman kenti Odessa, Avrupa esintili Lviv şehirleri en çok tercih edilen noktalardan.

Lviv, Ukrayna’nın kültür başkenti olarak görülüyor. Ukrayna’nın batısında, Polonya sınırına sadece 70 km uzaklıkta olan Lviv Avrupai havaya sahip. Tüm meydanlar kalabalık, cıvıl cıvıl, mekanlar ve cafeler capcanlı. Şehir merkezindeki gezilecek ve görülecek yerlerin birçoğu neredeyse yürüme mesafesinde. UNESCO Listesinde yer alan tarihi şehir merkezinin yanında Dormition Kilisesi, St George’s Katedrali, Eczane Müzesi, Boim Şapeli, Ulusal Sanat Galerisi, Golden Rose Sinagogu, Bira Müzesi, Ivan Frankı Parkı, Lviv Katedrali ve Kalesi gezilecek yerler arasında. Lviv’de kaliteli ve bol eğlenceli bir gece hayatı mümkün.

Kiev, Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehri. Kuruluş tarihi 1500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Yaklaşık 500 yıl boyunca Türkler tarafından yönetildi. Kiev’de pek çok tarihi yapı, müze, meydan ve katedral bulunuyor. Aziz Andreas Katedrali, St. Volodymyr’s Katedrali, Aziz Sofya Katedrali, Kiev Pechersk Lavra, Golden Gate, Pyrohiv, Ulusal Tarih Müzesi, Mother Motherland, St. Michael Altın Kubbeli Katedral gibi birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan şehir, ülkenin en ünlü turizm adreslerinden. İstanbul-Kiev uçuşu 1 saat 50 dakika sürüyor.

Kharkiv, Ukrayna’nın kuzeydoğusunda yer alıyor ve ülkenin Kiev’den sonraki en büyük şehri. Kentin çok eskilere uzanan geçmişi var. Geniş caddeleri ve Sovyet mimarisi ile oldukça etkileyici. Dünyanın en büyük Ortodoks katedrali Annunciation, gösterişli bir mimariye sahip Pokrovsky Manastırı, 1895’ten günümüze kadar gelmiş ünlü Maxim Gorky Parkı, UNESCO Listesindeki Mirror Fountain, İngiliz Gotik mimarisi tarzında inşa edilmiş Chimeraslı Kharkiv Evi Kharkiv’de gezilecek yerlerin başında. Tarihi binaların karşılıklı sıralandığı Sumskaya Caddesi, Özgürlük Meydanı, Puşkin Caddesi, Sanat ve Tarih Müzesi görülecek diğer yerler. İstanbul-Kharkiv uçuşu 2 saat sürüyor. Kharkiv’de gece hayatı oldukça canlı.

Odessa, Ukrayna’ya giden turist ve gezginlerin favori ziyaret noktalarından. Karadeniz kıyısındaki en büyük limanlardan birine ev sahipliği yapan Odessa’nın birbirinden güzel plajları, kaplıcaları ve göz alıcı doğası var. Karadeniz kıyılarını süsleyen etkileyici bir liman şehri olan Odessa, Arcadia, Plyazh Delfin ve Plyazh Luzanovka plajları, Puşkin Müzesi, Odessa Sanat Müzesi, Vorontsov Feneri, Deribasivska Caddesi, Odessa Şehir Parkı, Shevchenko Parkı, Odessa Arkeoloji Müzesi bulunuyor. Renkli gece hayatıyla da ülkemizde ilgi gören bir şehir. İstanbul-Odesa uçuşu 1 saat 30 dakika sürüyor.

Vizesiz gidilecek en yakın ülkeler arasındaki Ukrayna’ya ilk giriş tarihinden itibaren 60 gün boyunca vizesiz seyahat edilebiliyor. Sık düzenlenen uçak bileti kampanyalarını takip etmeye gayret edin. Nüfus cüzdanı değil yeni tip Kimlikle girildiğini anımsatayım. Türkiye’ye yakın en güzel keşif rotalarından.

Malta

16 Yorumlar

  1. Bosna Hersek-Hırvatistan-Karadağ bölgesi ve Arnavutluk Makedonya Kosova olmak üzere iki tur ile iki baştan gezdik. Bir tek Belgrad Sırbistan kaldı. İlk fırsatta oraya hareket…

  2. 15 gün önce Ukrayna turu yaptık…7 gece 8 gün harikaydı. 300 euro bozdurdum 2 kişi bol bol yedik. İlginç bir ülke. Tarımına bayıldık, turizme alışık değiller. Yyemek siparişini hızlı kesinleştirin yoksa aç kalırsınız. Garsonlar ilgisizi sadece Odessa turizme alışık servis hızlı.

  3. Arkadaşlar, Balkanlar’da vizesiz gidilecek ülkeler arasında
    1-Karadağ
    2-Sırbistan
    3-Makedonya(Bilhassa Ohrid)
    4 Hırvatistan (Dubrovnik) artık maalesef buraya vize kondu değecek yerler.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz