Şarm El Şeyh, Kızıldeniz’e uzanan Sina Yarımadası’nın tam güney ucunda yer alıyor. Kızıldeniz kıyısında yer alan Mısır’ın dünyaca ünlü bu tatil kenti, altın renkli kumlu plajları, kristal berraklığındaki denizi, zengin sualtı yaşamı ve mercan resifleriyle doğanın cömertçe göz önüne serildiği çarpıcı bir coğrafya. Kahire’ye 488 kilometre uzaklıkta bulunan Şarm El Şeyh, Mısır’ın Sina Yarımadasındaki eşsiz konumu ile Asya ve Afrika arasında bir buluşma noktası.
‘City of Peace’ yani, ‘Barış Şehri’ olarak da anılan, Mısır turları gözdesi Şarm El Şeyh’te hayat turizm üzerine kurulu. Güneşin on iki ay boyunca cömertliğini esirgemediği Şarm El Şeyh, deniz, güneş ve kum üçlüsünü seven tatilciler için bir cennet. Lacivert renkli Kızıldeniz’in tüm güzelliğini sarmalayan pembemsi dağların arasında kurulmuş bu tatil beldesinde, kış aylarında bile denize girilebiliyor.
Şarm El Şeyh, Mısır turizm gelirleri açısından en önemli şehir pozisyonunda. Son derece genç olan kent, seksenli yıllara kadar basit bir balıkçı kasabası iken yapılan turizm projeleriyle hızlı bir değişim geçirdi. 1980’lerde birbiri ardına açılan lüks otel ve resortlar ile eşine güç rastlanır bir turizm atılımı içine girdi.
Tarih, turizm, sanayi ve tarımı birleştiren farklı özellikleri ile Sina tarihinin en büyük şehri olarak ortaya çıktı. Dört mevsim ikliminin tatil için elverişli olması, deniz suyu sıcaklığının 20 derecenin altına inmemesi ve Avrupa ülkelerine olan yakınlığı nedeniyle son yıllarda yıldızı parlayan tatil destinasyonlarından birisi. Denizinin güzelliği ve özgün dokusu nedeniyle şehir, bir cazibe merkezine dönüştü.
Şarm El Şeyh’e 10 yıl aradan sonra ikinci gidişimden sonra bu yazıyı hazırladım. Burası ilk defa dalış yaptığım da bir yerdi. Sadece Kızıldeniz bile Şarm El Şeyh’e gitmek için yeterli bir sebep bana göre. Direkt uçuş var, ulaşım süresi kısa, kaliteli ekonomik otelleri var, nem olmadığından dolayı yılın her mevsimi gidilebilecek bir yer.
Şarm El Şeyh Gezi Rehberi
Şarm El Şeyh, Mısır’ın popüler turistik şehirlerinden birisi. Bir zamanlar küçük bir Bedevi kasabası olan Şarm El Şeyh, seksenli yıllardan sonra yapılan turizm yatırımlarıyla hızla gelişerek, dünya klasmanında tatil seçenekleri sunan bir tatil beldesine dönüştü. Kızıldeniz’in berrak suları, mercan resifleri ve zengin su altı yaşamı, kısa sürede buranın gözde bir uluslararası tatil merkezi haline gelme nedenlerinden birisi.
Asya ile Afrika’yı birleştiren Sina Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Şarm el Şeyh, ‘Şeyhin Koyu’ anlamına geliyor ve Arapça’da ‘Şarmeşşeyh’ diye telaffuz ediliyor. Bir yanda görkemli Sina sıradağları ve uçsuz bucaksız gibi görünen Sina Çölü uzanırken; diğer yanda dantel gibi işlenmiş kıyı şeridi ile misafirlerine unutulmaz bir tatil vadediyor.
Mısır kültürü ve tarihinin zenginliği, kültür turlarından ekstrem sporlara, şık akşam yemeklerinden Bedevi sofralarına kadar geniş seçenekli alternatif etkinlikler, renkli gece hayatı ve eğlence olanakları, Avrupa ve Türkiye gibi yerlere yakın oluşuyla dikkatleri üzerine toplamayı başarmış.
Balıkçılıkla geçimini sağlayan bir liman kasabasıyken doğru bir strateji ile turistik bir tatil cennetine dönüşen Şarm, dağlarla sarılı coğrafyasında denize kucak açıyor. Karayolu boyunca dizilmiş 4 farklı bölge üzerine yayılmış bir şehir. Bunlar; Nabq Bay (Na-bik diye okunuyor), Naama Bay, Hadaba (Ras um Sidd) ve Şarm Old Town.
ŞARM EL ŞEYH NEREDE
📍Şarm El Şeyh, Kuzey Afrika ülkesi Mısır’da, Kızıldeniz kıyısı boyunca uzanan Sina Yarımadasının güney ucunda yer alıyor. Sina Yarımadası, Asya’nın bir parçası. Süveyş Kanalı ile bölünmüş olan Mısır’ın geri kalanı Afrika’da yer alıyor. Şarm El Şeyh, başkent Kahire’ye 512 km, İskenderiye’ye 750 km, Luksor’a ise 413 km uzaklıkta.
SHARM’A GİTMEK İÇİN NE GEREKİYOR?
ⓘ Şharm El Şeyh’e gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Mısır vizesi almanız gerekiyor. 20 yaşından küçük, 45 yaşından büyük Türkiye vatandaşları sınır kapılarında bir ay oturumlu giriş vizesi alabiliyor. Bu yaş aralığı dışındakilerin vize alması gerekiyor.
🛂 Şarm El Şeyh’e girişte vize gerekiyor mu? Güzel haber ise artık gerekmiyor! Şarm El Şeyh’e giriş için ise Türkiye vatandaşlarına ücretsiz 15 günlük kapıda vize veriliyor.
Vize süreci ise belirsiz, bazen 1 ayda vizenizin çıkmadığı durumlarla dahi karşılaşabilirsiniz. Alınan vize ile ülkede 30 gün kalınabiliyor. En az 6 ay geçerliliği olan pasaport ve 2 fotoğraf gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir.
Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazımda Türkiye’den vize istemeyen ülkeleri detaylıca yazdım. Daha uygun bir Şharm el Şeyh tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.
ŞARM EL ŞEYH HAKKINDA KISA BİLGİLER ℹ️
Mısır telefon kodu; 20. Türkiye’yi aramak için + 90 212 123 4567 şeklinde tuşlamanız gerekiyor. Para Birimi; Mısır Paundu (Egyptian pound ya da LE). Paund da piaster denilen 100 kuruşa bölünür. Elektrik; Mısır’da elektrik 220 volttur ve Türkiye’deki gibi Avrupa tipi elektrik prizleri kullanılıyor.
Sağlık; Güneş gözlüğü, şapka ve güneş kremi mutlaka çantada olmalı. Bolca su tüketilmesi tavsiye edilir. Mısır gezisi için herhangi bir aşı yaptırmak gerekmiyor. Internet; Otellerde ve cafelerde ücretsiz Wi-Fi hizmeti veriliyor. Yaygın kullanılan Vodafone SIM kart ve internet paketi alınabilir.
Güvenlik; Şarm El Şeyh’in, oldukça güvenli olduğunu söylenebilir. Naama Bay bölgesinde, sabahın ilk ışıklarına kadar turistleri sokaklarda ve cafelerde görmek mümkün. Seyahatlerde genel kural olarak yanınızda çok fazla nakit taşımayın. Günlük yapılacak harcamalar için cebinizde para bulundurun ve ödeme yaparken tüm paranızı çıkarıp göstermeyin.
Kıyafet seçimi; Şarm El Şeyh modern bir tatil kenti. O nedenle giyim konusunda herhangi bir şeye özellikle dikkat etmek gerekmiyor. Gezerken t-shirt ve şort giymekte bir soru yok. Serin geceler için yanınızda ince uzun kollu bir kıyafet bulundurmakta fayda var. Plajlarda üstsüz güneşlenmenin Mısır’da yasak olduğunu hatırlatayım. Şnorkel ve paletinizi de yanınıza almayı unutmayın. Otelden alınan havlular, plajda veya tekne turlarında kullanılabilir, yük etmeyin.
Resmi tatil günleri; Cuma günleri Mısır’da genellikle tatil ilan ediliyor. Cumartesi gününe kadar iş yerleri ve bankalar kapalı oluyor. 7 Ocak Coptic Christmas adını verdikleri bayramlarını kutluyorlar. 22 Şubat ise Mısırlılar’ın Birleşme Günü olarak kutlanıyor. 25 Nisan’da ise Sina Yarımadası’nın Kurtuluş Günü. 1 Mayıs Mısır’da da İşçi Bayramı olarak kutlanıyor.
SHARM EL ŞEYH’E NASIL GİDİLİR
✈️ Sharm el Sheikh International Airport (İsrail’den kalma ‘Ophira’ olarak da adlandırılıyor), Mısır’ın en yoğun ikinci havalimanı. İstanbul Havalimanından Türk Hava Yollarının, Sabiha Gökçen Havalimanından ise Pegasus Hava Yollarının Şarm El Şeyh’e direkt seferleri bulunuyor. İstanbul-Şarm El Şeyh uçuş süresi 2 saat 45 dakika. Ayrıca Hurgada’daya uçup oradan Şarm El Şeyh’e feribot ile de geçebilirsiniz.
Havalimanı Terminal 1’in çıkışında yer alan minibüsler, dolukça hareket ediyor. Düzenli sefer saati olmayan bu araçlarla 15 dakikada şehir merkezine gidilebiliyor. Mavi ya da beyaz renkli kayıtlı taksiler en hızlı ulaşım seçeneği. Taksiye binmeden önce ücret konusunda anlaşmak şart. Taksimetre birçok takside çalıştırılmıyor.
Şehirde bir yerden bir yere gitmek için en ideali taksi kullanmak. Yalnız araçlarda taksimetre kullanılmıyor. 20-40 Mısır Pound bir çok yere gitmek için yeterli. Taksiye binmeden gidilecek yer hakkında ücret miktarını otel resepsiyonundan öğrenip, taksicilerle öylece pazarlık yapmak iyi fikir. Gezilecek bazı yerler ve alışveriş merkezleri için ücretsiz Shuttle Bus olup olmadığını da otelinizden öğrenebilirsiniz. Birçok otelin kendisine ait günlük shuttle servisleri oluyor. Öğrenmekte fayda var.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
ŞARM EL ŞEYH’E NE ZAMAN GİDİLİR
☀️ Ekim-Nisan arası Şarm El Şeyh’in kış mevsimi ve hava sıcaklığı 20-30C arasında seyrediyor. Mayıs-Eylül arası ise sıcak olsa da tatil için elverişli bir iklim sunuyor. Nem düşük ve serin esen çöl rüzgârı nedeniyle tatil için elverişli bir iklime sahip, bunaltmıyor. Bu dönem yine dalış için de en uygun vakitler. Akşamları çölden gelen esinti ile şahane bir hava oluşuyor. Ekim-Kasım arası en uygun mevsimler, ancak bu dönem Şarm El Şeyh oldukça çok ilgi gördüğünden otel fiyatları daha yüksek olabiliyor. Gitmeden erken rezervasyon yaptırmakta fayda var.
ŞHARM EL ŞEYH’TE NEREDE KALINIR
🏨 Son yıllarda yıldızı yükselen Şarm El Şeyh, turizm açısından Türkiye için önemli bir rakip. 35 bin nüfuslu şehirde, 200’den fazla otel ve tatil köyü bulunuyor. Dünya kalitesinde 5 yıldızlı hizmet sunan Sharm El Sheikh otelleri Avrupai görünümde. Neredeyse tüm tesislerin her şey dahil sistemini uyguladığı Şarm El Şeyh, bu özelliğiyle Antalya’ya çok benziyor.
Four Seasons’tan Sheraton’a, Hilton’dan Mövenpick ve Savoy otellerine kadar dünyanın bütün ünlü otellerinin yan yana bulmak mümkün. Kaldığım Rixos ve Savoy otelleri şahaneydi!
⛱ Savoy Sharm El Sheikh Hotel, Sina Dağları ile Kızıldeniz arasında meşhur Soho Square’in hemen yanında yer alan 5 yıldızlı bir otel. Hareketli Soho civarında zaman geçirmek isterseniz harika bir konaklama tercihi olur. Plajda deniz paraşütü, rüzgar sörfü ve su kayağı gibi ekipmanlar da bulunurken, portatif iskele denize açıktan girmek isteyenler için kolaylık sağlıyor.
⛱ Sierra Sharm El Sheikh Hotel, 5 yıldızlı, her şey dahil konseptte enfes bir hizmet sunuyor. 7 farklı bina grubundan oluşan otelin, 2 bin metrekarelik açık havuzu var. Savoy Sharm El Sheikh Otel ile birlikte kullanılan White Knight Plajı özel kumuyla tatilcileri Kızıldeniz’in mavisiyle buluşuyor. 7 restoranında dünya mutfaklarının yemek ve şaraplarını servis ediyor. Sina Dağı manzarası eşliğinde açık havada yemek imkanı sunulan 3 farklı barı var.
⛱ Rixos Sharm El Sheikh Resort, Akabe Körfezi girişindeki Tiran Adası manzaralı, Nabq Körfezinde bulunuyor. Kendisine özel beyaz kumlu plajı, 11 yüzme havuzu, 7 alakart restoranı ve 5 barı ile tatilcileri kendine hayran bırakacak güzellikte. Plaja kurulmuş özel kamelyalarda ilave ücret karşılığında özel uşak hizmeti dahi veriliyor. İskelenin bitiminde ise nefis bir mercan resif alanı başlıyor. Rengârenk balıkları denize girmeden dahi görebiliyorsunuz.
● Naama Bay Hotel & Resort ise Naama Bay’in merkezinde kaldığım bir otel. Denize kıyısı yok. Otel fena değildi, ama insan denize daha yakın olmayı arzuluyor, hele deniz de Kızıldeniz ise. Diğer yandan, akşamları hareketli gece hayatının içine kolayca dalabiliyordum. Gündüzün turlara katılırım, denize yürüyerek giderim ama gece iyi eğlenirim diyorsanız tam size göre.
Şarm El Şeyh Gezilecek Yerler 📌
Şarm El Şeyh, canlı ve renkli bir yer. Nargile aroması kokan sokakları, renkli el sanatları ile Bedevi kültürü ile egzotik dururken; lüks restoran ve kafeleri ve lüks otelleriyle tam bir tatil kenti. Nisan ayının sonlarına doğru gittiğim Şarm El Şeyh’in sokakları özellikle Doğu Avrupa ve Rus tatilcilerle dolup taşıyordu. Kışın bile 20-25°C olan hava sıcaklığının bunda büyük etkisi var tabi.
Şarm El Şeyh, 10 yıl önce gördüğümden bu yana çok değişmiş ve gelişmiş olsa da burada hala değişmeyen bir şey var. Türkiye’den geldiğinizi söylediğinizde, Mısırlılar önce selam verip, ardından “Hasan Şaş, yaveş yaveş, arkadaş” sözlerini hala söylemeye devam ediyorlar. 2002’de Türkiye’nin 3. olduğu Dünya Kupası’nın etkisi bu.
1. Naama Bay
Naama Bay, şehrin turistik merkezi diyebileceğimiz bir yer. Kentin eğlence ve alışveriş merkezi olan Naama Bay, her damak zevkine uygun restoranlardan, Hard Rock Cafe’ye, fast food zincirlerinden, otantik seçeneklerin olduğu kafelere kadar turistik bir çeşitlilik sunuyor. Burası neredeyse 24 saat açık.
Mısır, 1983 yılında Sina Yarımadasını İsrail’den geri aldığı zaman, Naama Koyunda herhangi bir yerleşim bulunmuyordu. Şimdi ise şık restoranları, ünlü otelleri, fast food zincirleri, bar ve gece kulüpleriyle, Marmaris ve Bodrum’u aratmayacak şekilde, oldukça renkli ve hareketli bir bölge.
Sina Yarımadasının güney kıyısı boyunca, 30 km boyunca uzayan kumsallar üzerine kurulu Şarm El Şeyh’in kalbinde yer alan Naama Plajı, deniz sevdalılarının aradığı her şeyi bulabileceği bir yer. Güneşlenmek için olduğu kadar su sporları ve aktiviteleri ile de kendini not ettiriyor. Yol kenarlarında sıralanan cafelerde, yere serili minderlerde dinlenerek çay veya Türk kahvesi içmek ve nargile tüttürmek mümkün.
Glassboat, yani altı camdan tekneler ile Kızıldeniz’in renkli dünyasını ıslanmadan izlemek mümkün. Sharm El Maya koyundan kalkan ve üstü tekne alt kısmı suyun içerisinde camlı bölmeleriyle denizaltı şeklindeki tekneler ise deniz yaşamını görmek için kaçırılmayacak bir fırsat.
Alışverişin kalbi kesinlikle Naama kıyı kesiminde atıyor. Hediyelik eşyalar, Eski Mısır kültürüne dair heykelleri, papirüsler, mercan, gümüş ve altın kolyeler, egzotik parfümler, eşarplar, şallar satan çok sayıda alışveriş mekânlarında sıkı pazarlıklar sürüyor. Giyim-kuşam mağazaları yanı sıra mücevher dükkanları da dikkat çekici çeşit ve yoğunlukta.
Akşamları ışıklı caddeleri, sokakları dolduran kalabalıkları ve mekânlardan yükselen müzik sesleri ile Naama gece hayatı capcanlı. Deniz, kum ve güneşin keyfini çıkaran yorgun turistler, akşamları cifelerde yere serili şark köşesi tarzındaki minderlere uzanıp, kahvelerini içip nargileleri fokurdatıyorlar.
Naama Bay’da bulunan Hard Rock Café, Pasha, Bus Stop, Black House, Camel Bar, Taj Mahal ve El Adaba’da bulunan El Fanara Açıkhava Diskosu Şarm El Şeyh’in en ünlü mekanları. Naama Bay, Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanına 8 km uzaklıkta yer alıyor.
2. Sharm El Sheikh Eski Şehir
Old Town, Şarm El Şeyh’in en otantik yönünün görülebileceği tek yer olan bu Eski Şehir bölgesi, diğer turistik yerlerden farklı olarak, esnaf dükkanlarının ve lokantalarının olduğu, bana daha sıcak gelen bir yer. Nargile sevenlerin veya kahve içmek isteyenlerin için mutlaka bir akşam uğranması gereken bir yer. Her gece bir meydanda Arap müziği eşliğinde dans gösterileri yapılıyor. Mısır’ın ünlü yerel dansı olan Tennure gösterileri meydanda izlenebilir. Hediyelik eşya almak için ise fiyatlar daha uygun.
3. Hadaba
Hadaba, Naama Bay’dan sonra gelen, Kızıldeniz boyunca uzanan bu yerleşim alanı, 5 yıldızlı otellerin yanında 3 ve 4 yıldızlı ekonomik otellere ve lüks villalara ev sahipliği yapıyor. Hadaba’daki Ras Um Sid bölgesi yüzmek ve şnorkelle dalmak için en uygun yerlerden birisi. Al Hadaba bölgesinin ana alışveriş noktası ise Il Mercato.
4. Nabq Bay
Nabq Bay, Şarm El Şeyh’in en Kuzeyinde kalan ve şehrin en yeni gelişen bölümün adı. Çok sayıda yeni otel ve villalar inşa edilmeye devam ediyor. Nabq bölgesinde Al Khan ve La Strada adlı iki alışveriş merkezi bulunuyor. Nabq Bay, Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı’na 8 km uzaklıkta yer alıyor.
5. Ras Muhammed Milli Parkı
Ras Muhammed Milli Parkı, iki yüzden fazla mercan türü, binin üzerinde deniz altı yaşam zenginliğiyle dalgıçların hayallerini süsleyen bir yer. Kızıldeniz’in kıyısındaki Şarm El Şeyh dalış açısından da dünyanın en ünlü yerlerinden biri. Deniz sıcaklığının kış aylarında bile 20 °C’nin altına düşmemesi, göz kamaştırıcı mercan resifleri, zengin deniz altı yaşamı, Avrupa ülkelerine yakınlığı bunun en büyük nedenleri arasında.
Yazın Kızıldeniz’de, balıktan çok scuba dalgıçlarının olduğu esprileri de sık sık yapılıyor. Tiran Adası yakınlarındaki Jackson, Gordon ve Ras Bob resifleri en ünlü dalış noktaları arasında. SS Thistlegorm Batığı (1941’de batan bir İngiliz gemisi) derin dalışlar açısından dünyaca ünlü. Bu batık, Mısır’a Piramitlerden çok gelir getiriyor.
Naama’nın batısında yer alan Ras Um Sid ise şnorkelle dalışlarının en gözde mekanı. Başta mercan kayaları olmak üzere, su altının eşsiz güzellikleri görülmeye değer.
Kızıldeniz keşif turuna Cinderella tur ile katılabilirsiniz. Deniz gözlükleriyle bile rahatlıkla gözlemlenebilen sualtı yaşamına submarine tekneyle daha da yakından bakınca bir başka gezegende olduğunuzu hissedersiniz. Rusya’dan, Danimarka’dan, Almanya ve İtalya’dan gelen turistlerle özenle korunan Kızıldeniz’i hayran hayran izlemiştim…
Şarm El Şey Çölleri ise bir başka eğlence sunuyor. Sina Bedevileri eşliğinde, çölde heyecan dolu ATV veya Jeep Safarileri, buraya gelen hemen herkesin mutlaka yaptığı aktiviteler arasında yer alıyor. Özellikle gün doğumu ya da gün batımında yapılan safarilerde size inanılmaz çöl manzaraları eşlik ediyor.
6. Sina Çölünde Safari
Şarm El Şeyh’e gelenlerin Kızıldeniz’den sonraki olmazsa olmaz etkinliklerinden biri de Sina çölünde safari. Oasis Safari ile ben turu gerçekleştirdim. Sina Çölünde yüzümüz poşu ile sarılı, gözümüzde gözlüklerimizle çıktığımız ATV’li yolculukta çölde yaşama tanıklık ettik. Güneşin batmasına kısa bir süre kala sıcaklığın bir anda tersine döndüğü çölde muhteşem kareler yakalarken; çoğuna ancak belgesel ve filmlerde rastlanacak anları hissederek yaşamanın verdiği keyfe diyecek yoktu.
7. Soho Square
Soho Square, “Yemek, dans, alışveriş ile yaşayan yer” mottosuyla Şarm El Şeyh’i ziyaret eden tüm turistlerin en az bir gecesini ayırdığı enfes bir kompleks. Ssunduğu alternatiflerle akla gelebilecek tüm ihtiyaçlara yanıt veriyor. Genci yaşlısı, çocuklusu yalnızı demeden tüm yaş grupları ve kesimlere hitap eden Soho Square güvenli yapısı ve rengarenk dünyası ile insanın başını döndürüyor.
Soho’nun ana caddesi üzerinde yer alan en büyük hediyelik eşya mağazalarından biri olan Simba Gallery’nin içerisinde hareket etmek ne kadar zor olsa da birbirinden farklı hediyeliklerle insan adeta çıldırıyor. Şarm El Şeyh’ten ne hediye götürsem sorusunun en güzel yanıtı Simba Gallery‘de bulunuyor.
Biblolar, anahtarlıklar, buzdolabı süsleri, şapkalar, su küreleri ve ufak tefek aklınıza gelen gelmeyen türlü çeşit hediyelik… Dar koridorlarda her an bir şey kırabilirim endişesine kapılsanız da harika hediyelikler arasında en az yarım saat geçirebilirsiniz.
Soho’yu soho yapan, anlamlandıran, insanların buluştuğu, soluklandığı, dinlendiği alan. Soho’daki tüm aktiviteler için ana buluşma noktası olan havuzbaşı farklı ilgileri ile farklı mağazalara giden çiftlerin belli bir saatte yeniden bir araya geldiği bir nokta aynı zamanda.
Saat başı yapılan su gösteriyle ziyaretçileri heyecanlandıran havuzbaşında soluklanmak Soho’yu anlamayı kolaylaştırıyor.
Soho Square’in en eğlenceli mekanı diyebiliriz. Pangaea Night Club, Ice Bar ve Oxygen Bar üçlemesi hem eğlenmek hem de sakin ve sessizce bir şeyler yudumlamak isteyenlere aynı anda farklı deneyimler yaşatıyor.
Dünyanın farklı ülkelerinde örnekleri olan Ice Bar, Soho’da en çok ilgi gören yerler arasında. Her şeyden öte en güzeli de renk renk aydınlatılan Ice Bar sandalyelerinde oturmak.
En otantik, bir kadar da özel hediyelikler için doğru adres Aladin Gift Shop. Khan el Kahalili Çarşısı’nın hemen girişinde yer alan küçük ama bir o kadar dolu Aladin’de, Mısır yerel kültürüne ait konsept hediyelikler bulmak mümkün.
Hiçbir satış baskısı altında kalmadan ziyaret edebileceğiniz dükkanda, fiyatlar konsepte göre değişse de pazarlık yaparak uygun bir noktada buluşulabiliyor.
Soho’yu Soho yapan en önemli değerlerden biri havuzbaşıysa en az onun kadar değerli olan bir başka değer de sahnedir kuşkusuz. Akşam saatlerinden itibaren geleneksel Mısır müzikleri ve dansları olmak üzere farklı kültürler ve coğrafyaları temsil eden grupların izleyicilerle buluştuğu sahne önemli bir buluşma noktası.
Animatörler, dansçılar, pandomim şovları ve görsel sanatların sergilendiği sahnenin karşısında 500 kişilik devasa bir kafe bulunuyor. Nargilenizi fokurdatıp kahvenizi içerken sahneyi izlerken rahatça sohbetinizi de gerçekleştirebiliyorsunuz.
8. St. Catherine’s Monastery
St. Catherine’s Monastery (Azize Katerina Manastırı), Şarm El Şeyh’in 230 km kuzeyinde, iki yanı pembeye çalan dağların çevrelediği gizli bir vadide, binlerce yıllık bir manastır. Hıristiyanlık, İslam ve Yahudilik için de kutsal kabul edilen St. Catherine Manastırı, Musa Dağı eteklerinde, 8-35 metre yüksekliğinde granit duvarlarla çevrili. Bahçesinde devasa servi ağaçları yükseliyor.
Zamanın durduğu yer St. Catherine Manastırı, halen aktif olarak kullanılan dünyanın en eski manastırlarından birisi. Ayasofya’yı da yaptıran, Bizans imparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılmış. 14 yüz yıllık varlığı boyunca sayısız saldırılara dayanmış olan bu efsanevi manastır gerçekten zengin bir tarihe sahip. Musa Peygamberin yanan çalılığı (Burning Bush) gördüğü ve On Emir’in indirildiği yer olarak rivayet ediliyor.
Manastırdaki atmosfer insanı sanki tarihte bir yolculuğa çıkarıyor. Arap mozaikler, ikonlar, yağlıboya ve mum üzerine resimler, kadehler, kutsal emanetler gibi paha biçilemeyen sanat eserleri… Manastır, dünyanın en büyük elyazmaları koleksiyonuna sahip. Öyle ki arşivinin Vatikan’dan zengin olduğu ileri sürülüyor.
ŞHARM EL ŞEYH GECE HAYATI
Şarm El Şeyh gece hayatı çok renkli. Gün boyun deniz, kum ve güneşin keyfini çıkaran tatilciler, hava karardıktan Şarm sokaklarını doldurmaya başlıyor. Kelimenin tam anlamıyla şehir bir parti havasına bürünüyor ve bu sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Naama Bay bölgesi, turistlerin en çok rağbet ettiği yerlerden bir tanesi.
Burada yer alan Hard Rock Café, Pasha, Bus Stop, Camel Bar, Black House, El Adaba’da bulunan El Fanara Açıkhava Diskosu ve Taj Mahal Şarm El Şeyh’in en ünlü mekanları. Hard Rock ve Little Buddha gibi mekanlar ise gün boyu restoran olarak hizmet verirken; gece 12.00’den sonra gece kulübüne dönüşüyor.
Şarm El Şeyh gece hayatının en ünlü ve en çok ilgi gören yeri ise çölde, açık havada yer alan La Dolce Vita Disco. Burası, arabayla şehrin 20 dakika kadar dışında yer alıyor.
Şehrin en prestijli ve en büyük eğlence yerlerinden biri de Soho Square. Burası Naama Bay’e göre daha sakin ve düzgün. Avrupai mekanlar, dünya mutfağından seçmeler sunan restoranlar, Irish Publar ve Discolar ve alışveriş shoplarıyla keyifli bir akşam geçirmek için uygun bir yer.
Mısır’ın, artık Kahire kadar bilinen şehri Şarm El Şeyh, Kızıldeniz’in kristal berraklığındaki masmavi sularının sakladığı sürprizlerin, en azından bir kısmını görebilmek için seçilebilecek ideal bir uçuş noktası. Tropikal bir iklimin tadını, çok daha uzaklara gitmelerine gerek kalmadan, misafirlerine sunan yakın bir destinasyon.
Kızıldeniz’in en güzel sahiline sahip Şarm El Şeyh, bu yıl da alternatif tatil planı yapan tatilcilerin gözdesi olmaya devam ediyor. Eşsiz deniz tatili, konforlu ve ekonomik otelleri, damak tadına uygun lezzetler sunan restoranlar, eğlenceli kafeleri, gece kulüpleri ve casinoları ile Mısır’ın modern yüzü olan şehir keşfedilmeyi bekliyor.
Pasaportumun süresi aralıkta doluyor. Ağustosta şarm el şeyh e gidebilir miyim ?
Genelde sorun çıkmıyor, ama genel uluslararası kural, seyahat süresinden önce en az 6 aylık pasaport sürenizi kalmasını isterler. Kapıdan geçerkenki gümrük polisinin insiyatifine kalmış. Dilerse geri gönderebilir, ancak bence hiçbir sorun çıkmaz.
Şubat ayında deniz girilir mi acaba…
Evet, Ben bir doğum günümde Kızıldeniz’deydim, istisna günler hariç deniz suyu sıcak ve yüzülebilir.
14 şubat sevgililer günü için Sharm el şeyh doğru tercih mi ? Denize giriliyordu şubat 14 ‘te?
Mısır’a hiç gitmedim. Türkiye’de dalışı öğrenip, Şarm ve Hurgada’nın renkli sularına dalmak istiyorum. Vize için en 40 gün önceden başvurmak gerekiyor diye duydum. Şu vize sorunu olmas gezecek çok yer var.
Mısırı gerçekten böyle bilmezdim 😳
Brhaba,
Biz 4 bayan olarak Sharm’a gidip ordan Kahire’ye gecmek istiyoruz. Yanlız tur ile gitmek istemiyoruz. Ama orda rehbere ihtiyac duyacagız. Sizce Sharm’da turkce bilen rehber temin etme olasılıgımız var mıdır?
Tesekkurler
Gezilecek ve görülecek çok yer var. Bu nedenle elimizi çabuk tutmalı ve yola koyulmalıyız. Şarm El Şeyh ile yola başlamak lazım; ilk hedefimiz Kızıldeniz ileri!
Merhaba, Mart ayında balayı için Sharm el Sheikh düşünüyorum. Mart ayında orada deniz, hava nasıldır? Denize girilebilir mi?
Şubat ayında da oradaydım ve denize girilebiliyordu. Mart ayında da denize girilir.
Şarm’da Naama Bay bölgesinde yerel turizm acenteleri var. Acentelerden Thislegorm Savaş Batığı, otobüs ile Süveyş Kanalı tünelinden Kahire, çölde atv ile bedevi çadırı ve gökyüzünü teleskop ile izleme turlarına uygun fiyata katılabilirsiniz. Sırf pazarlık için hediyelik eşyacılar ile pazarlığa girebilirsiniz (Almayacağınız ürünler için pazarlığa tutuşmayın! Çay ikram edilirse o ürün illa satılıcak 🙂 )
Şarm El Şeyh’le ilgili sorularınız için http://www.misiragel.com
instagram : misiragelcom
merhaba,
bookingden okudugum yorumlara göre otel yemeklerınden genelde kımse memnun değil, hersey dahil otel tercihi yerine merkezde bir otelde kalıp kahvaltı dahil bir konaklama seçip gunun geri kalanında merkezdeki yerlerden damak tadımıza göre yemek yemek ne derece uygun ve ekonomik olur? merkezdeki yerlerde cok pahalı mıdır yemek fiyatları açısından.
Şarm El Şeyh’ten Hurgada ve Akabe’ye geçebilir miyim? Ulaşım var mıdır?
Ben haziranda şarm el şeyh teydim. Akabe ve hurghada ters yerlerde.. Akabeye oradan turlar var onlar ile gidebilirsiniz. Ben tur kataloğunu incelerken fiyatını görmüştüm 1200Egypt paundu idi. Oda yaklaşık 160$ civarı yapar. 1$ = 7,60Egyp paundu.
Kendiniz nasıl geçersiniz bilmiyorum. Hughada ya uçakla gitmek isterseniz çok pahalı olur çünkü önce kahireye gidip sonra oraya gitmeniz lazım. 2 uçak değiştiriyorsunuz. Sadece egypt air var. Gidiş geliş 400$ tutar. Şimdi baktım sharm el sekh hurghada direk uçuaklarda başlamış ben orda iken yoktu oda gidiş geliş 130$ civarı.. Hurghada ya Feribot ile geçme imkanı var diye okudum ama bu gittiğimde vakit yetmediği için araştırmadım.
Hurghada ya giderseniz LUXOR ada gidin derim. Günü birlik turlar var. Kemal beyin yazısı vardı.
Kahireye 6 saat süren lüks otobüsler ile gidebilirsiniz. oda 25$ civarı..
Kendi paramı kazanmaya başlayıp, kendi imkanlarımla seyahat edebilecek duruma geldiğimde, ilk kez bundan üç sene önce gittim Şarm-el Şeyh’e. THY uçuşlarını yeni başlatmıştı… Kasım ayının ortasında sıcak güneşe tekrar kavuşmak ve efsane denizinde muhteşem görünümdeki balıklar eşliğinde yüzmek kelimelerle tarif edemeyeceğim kadar güzel anılar bırakıyor insana… İlk destinasyonumu Şarm-el Şeyh olarak seçmem, bu açıdan büyük isabet oldu. Damağımda farklı lezzetler bırakan bu şehir, gezmeye olan tutku ve merakımı daha da çok artırdı… Henüz yeni yeni gezmeye başlayabilmiş biri olarak, şunu söyleyebilirim ki Mısır kesinlikle güvenli bir ülke. Ne Şarm’da, ne Kahire’de, ne de Şarm’dan Kahire’ye yapmış olduğum 6-7 saatlik kara yolculuğu boyunca hiçbir olumsuz olayla karşılaşmadım, rahat olabilirsiniz… Ve bütün gezginlerin Şarm’a uğramasını öneriririm, kesinlikle göremeye değer…
Şarm-el Şeyh’i sadece deniz ve güneşten ibaret küçük bir turizm şehri olarak düşünmek büyük hata olur; çünkü burada yapabileceğiniz envai çeşit aktivite bulunuyor. Kendi deneyimlerimden yola çıkarak, öncelikle kesinlikle tekne turlarına katılmanızı öneririm. Yerel turların da yardımıyla Ras Mohammed milli parkına ya da Tiran adasına yapılan tekne turlarından birine katılabilirsiniz. (Eğer ihtiyacınız olursa yerel turlar için de önerilerim olabilir…) Benim tavsiyem Tiran Adası turuna katılmanız… Ras Mohammed de kesinlikle görülmesi gereken muhteşem bir yer; ancak Ras Mohammed’e kara yolu ile gitmek, yolculuk esnasında unutmayacağınız güzellikteki çöl manzaralarını, meşhur tuzlu “Magic Lake”i ve “Allah Kapısı”nı daha yakından görme fırsatı verecektir. Tiran adasına yapılan tekne turunda ise eğer yanınızda şnorkel takımlarınızı götürdüyseniz, dalmaya hiç gerek kalmadan Kızıldeniz’in muhteşem mercanlarını ve tropik balıklarını dokunabilecek kadar yakından görebilirsiniz.
Mısır’a gidip de çölü görmeden olmaz tabi ki… Bir başka önerim ise kesinlikle çöl safarilerine katılmanız. Yalnız dikkat edin de çölde “quad biking” yaparken kumdan bir kadın ya da adama dönüşmeyin 🙂 Yüzünüzü ve gözlerinizi kumdan koruyabilmek için kesinlikle yanınızda eski bir güneş gözlüğü ve başınızı tamamen kapayabileceğiniz puşi benzeri örtülerden götürmelisiniz… Çölde yapmanızı tavsiye edeceğim bir başka aktivite ise “star gazing” turlarına katılmanız. Öğleden sonra 3 gibi başlayan ve akşam 8 civarlarında biten bu tur boyunca bedevi hayatlarını daha yakından görecek, bedevi yemeklerinden tadacak ve çöllerin olmazsa olmazı develere binme şansı bulacaksınız 🙂 Yıldızları bir kere de çölden izleyin, gerçekten etkileneceğinizden eminim… Uçsuz bucaksız karanlık bir çölün ortasında dans şovları izlemek, bedevilerle sohbet etmek ve yanınızda getirebileceğiniz hediyelik eşyalar için yine bedevilerden alışveriş yapmak da yapılması gerekenlerden…
Eğer bir macera severseniz ve adrenalinsiz yapamıyorsanız; kesinlikle Sina dağına tırmanmalısınız. Dağa tırmanmak insanı gerçekten yoruyor, hele de Şarm’ın sıcak havasını geride bırakıp, o soğukta çeşitli bedevi çadırlarında kısa kısa molalar verip, üzerinize alacağınız kiralık bir battaniye ile zirveye çıkmaya çalışmak ilk başta kulağa pek hoş gelmiyor ama zirveden izleyeceğiniz gün doğumu gerçekten buna değiyor. Yeterli zamanınız varsa yapılması gerekenlerden. Hem hazır oraya kadar gitmişken Saint Catherine manastırını ve Dahab’ı da görmeyi es geçmeyin… Sevimli bir turistik belde olan Dahab’da yine hediyelik eşya alışverişinizi de yapabilirsiniz…
Kısacası Şarm ile ilgili tavsiyelerim saya saya bitmez gerçekten… Soho’yu görmelisiniz, “Old Town” a gitmelisiniz, mistik “coffee shop”larından birinde küçük cam bardaklarda sunulan lezzetli kahvesinden içmelisiniz, “Naama Bay” daki rengarenk mekanlarından birinde oturup dans eden erkeklerin şovlarını izlemelisiniz… Eminim ki bir sefer yetmeyecek daha sonrasında da yine defalarca gitmek isteyeceksiniz ve hiçbir zaman unutamayacağınız anılar eşliğinde döneceksiniz…
Merhabalar,
Blogunuz gerçekten çok yardımcı oldu bize. Temmuz ayında yapmayı planladığımız gezimizi blogunuzu okuyunca Sharm el Sheikh olarak karar verdik.
Blogunuzda denememizi tavsiye ettiğiniz yemek vb.. Varsa onları da paylaşmanızı rica ederiz.
Keyifli seyahatler..