Güney pasifik denizin’in en çok tercih edilen ülkelerinden Fiji‘nin, volkanik Yasawa Adaları, birer inci gibi denize düzülmiş gibi duruyor. Etkileyici, sakin plajları, şnorkelle dalış için ideal olan renkli denizi ile rüya adalar sınıfına girmeye aday.
Sarp kayalıklı zirvesiyle dikkat çeken ada, düşük bütçeli sırtçantalılar ve tatilciler için bir cennet olan Waya Lailai Adası, Fiji‘nin Yasawa Adaları grubuna bağlı. Kaldığım Kuata Adası’nın hemen karşısında bulunuyor.
Ada üzerinde yer alan Wayalailai Resort, %100 yerli Fijililerce işletiliyor. Waya Lailai Adası, yerel Fiji köy hayatının nasıl olduğunu keşfetmek isteyenler için de doğru adres. Güleryüzlü ve sıcakkanlı yüzler, faklı bir gültür, egzotik bir ortam, deniz, güneş, kum… Kulağa hoş geliyor.
Kahvaltı sonrası kanoyla çevreyi keşfe çıkmaya karar verdim. Gidip resort çalışanlarından birine söyledim ve sonrasında birlikte kanoyu denize çektik, kürekleri aldım. Öncelike kaldığım Kuata Adası’nın insan yüzüne benzeyen kayalıklarına doğru gidip biraz dolaştıktan sonra, kanonun yönünü karşıdaki Waya Lailai Adası‘na çevirdim.
Yol boyunca dinlenmek, yüzen rengarenk balıkları, mavi deniz yıldızlarını ve mercanları görebilmek için sık sık mola verdim. Bu kristal berraklığında ve büyüleyici güzellikteki denizi ilk olarak Mısır’ın Sharm El-Sheikh şehrinde, Kızıldeniz’de görmüştüm.
Kuata Adası’ndan Waya Lailai Adası’na
Kano ile yaklaşık 45 dakikalık bir süre sonra Waya Lailai Adası’na vardım. Bir adadan diğer adaya kanoyla geçmek kulağa hoş geliyor değil mi! Vardığım kıyının hemen ardındaki evlerde köy halkı kalıyormuş. Sarımsı beyaz renkteki plaj kumluk alanı oldukça geniş. Kanoyu dalgaların erişemeyeceği kadar içeri çektikten sonra sahilin diğer tarafına doğru yürüyünce, çok sayıda misafirin güneşlendiği küçük bir koy şeklindeki resortun upuzun plajıyla karşılaştım.
Waya LaiLai’nin plajının kaldığım Kuata Adası’nın plajından daha iyi olduğu söyleyebilirim. Kuata Adası’nın resortun önünde bulunan plajı volkanik kayalıkalrdan oluşuyor, yüzmek için pek elverişli değil, ancak biraz ötede bembeyaz kumsalıyla hoş bir plajı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Wayay LaiLai’nin kumları ise daha çok sarıya çalıyor.
Waya Lailai Resort
Bil adlı bir resort çalışanıyla tanıştım, oda fiyatlarını öğrenmek istediğimi söyleyince kendisini takip etmemi istedi, yürürken resrtun dalış ofisini görünce heyecanlandım doğrusu. Çünkü önceliklerimden biri dalış sertifikamı almaktı. 3 gün süren dalış kurs ücreti 660FJ$ olduğunu öğrendim. İçeride kalabalık bir check-out grubu görünce ben de şöyle bir resortu dolaşayım dedim.
Waya Lailai Resort, Kuata Adası’ndaki kaldığım Kuata Natural Resort’a göre oldukça planlı, organize ve şık bir yer, sıra halinde bungalovların çatısı Okyanusya’daki adalara özgü kamışlarla yapılmış. Dorm odasınun bulunduğu bina ise biraz yüksekçe bir yere kurulduğundan güzel bir deniz manzarası var. Dorm fiyatları kaldığım resortla aynı, 72FJ$, ancak bungalovların günlüğü 200FJ$. Çadır kampı yapmak isteyenlerin gecelik 55Fj$ ödemeleri yeterli.
Resepsiyondakilerin işi uzun sürünce ben de Bil ile sohbet ettim. Burada aynı zamanda köyde kalınabildiğini ve bir arkadaşımın tavsiye ettiğini söyleyince, Elbette, benim evde kalabilirsin dedi. Fiyatı sorduğumda, birkaç saniye düşündükten sonra 40$ olduğunu söyleyince, arkadaşım 25$ kalmış dedim bende. Bill bu defa hiç düşünmeden OK dedi. Bu fiyata 3 öğün yemek dahil. Adanın diğer kıyısında 45 dakika yürüme mesafesi uzaklığındaki 3. köy olan Naboro adlı köyde yaşıyorlarmış. Eşinin kız kardeşinin resortun dalış bölümünde master olduğunu ve bana bilgi verebileceğini söyleyerek onu gönderdi ve gitti.
<Bill’in baldızı Sorby, bana Naboro köyü, ailesi, ne zaman, nasıl köye gidebileceğimiz ve kalacağım yer hakkında bilgiler verdi. Köyde 2 veya 4 gün kalacağım. Bunun için öncelikle Awesome Adventures Boat dönüş biletimin tarihini değiştirmem gerekiyor. Benim kaldığım Kuata Natural Resort çalışanlarının bunu organize edebileceğini söyledi.
Kuata Adası’na Dönüş
Kanoma atlayıp küreklere asıldım ve Kuata Adası’na döndüm. Fiji anakaraya tekne ile dönüş tarihimi değiştirdim. Dönüş bileti üzerindeki tarihi kalemle değiştirmek yeterliymiş.
Sorby yarın gelip beni kaldığım Kuata Adası’ndan, Waya Adası’ndaki köyündeki evine motorlu tekne ile götürecek. Viseisei Köyü’nden sonra göreceğim ikinci gerçek Fiji köyü olacağından merak ediyorum doğrusu. Temiz, sineksiz ve böceksiz olması aslında yeterli benim için, ancak böylesi bir yer bu coğrafyada düşünmek hayal sanırım. Tabi ki geceliğine 400-5.000$ ödemedikçe. Nitekim Fiji adalarının bazılarında ultra lüks konaklama hizmeti veriliyor.
Dorm odama dönünce tıklım tıklım buldum. Daha önce sadece tekli yataklar varken, yeni gelen kalabalık bir grup yüzünden, bu tekli yatakların üzerine ek yataklar eklenerek ranzalara dönüştürmüşler. Yan taraftaki yeni dormun inşaatı sürüyor, bolca gürültü. Arada yağmur, arada güneş…
Kava Seremonisi
Bu akşam, her ayın 5’inde düzenledikleri kava seremonisi var. Köy halkı ve çalışanlar yerel kıyafetler giyinmiş. Şef pozisyonundaki kişi Fiji kültürü ve köy hayatı hakkında bilgi verdikten sonra biz misafirlere kava ikram edildi.
Bugün özel bir gün olduğundan akşam yemeği önceki günlerdekine göre daha zengin, ancak bu defa çatal-bıçak yok,yemekler elle yenilecek. Tatlı patates, dana eti, balık, ıspanak, tavuk, salata, sebzeli bir şeyler ve karpuz ile ananas. Yemek nefis, gün batımı enfes!
Day 275: Fiji:7, Kuata Natural Resort 5.Gün, 5 Nisan 2011
Merhaba Kemal hocam. İngilizce dil eğitimi için Fiji ve Filipinler’i önermişsiniz, fakat fiyatlardan bahsetmemişsiniz.
Fiji’de 3 ay kalsam, aylık konaklama ve kurs giderleri için ne kadar ödeme yapmam gerekir?
Filipinler Baguio’da dil eğitimi almış koreli kız hangi yılda ne kadar ödeme yapmıştı?
Filipinler veya Fiji’de bağlantı kurabileceğim birini tanıyor musunuz?
Şimdiden teşekkür ederim.
Bu konuda net bir şey söylemem imkansız. Fiyat araştırması yapmadım. Sadece alternatif dil eğitimi destinasyonları ve tarzı olarak bahsetmiştim. Filipinler çok şey açısından ekonomik fırsatlar sunuyor. Dil okulu açısından da öyle. Haliyle konaklama ve yeme içme de ucuz. Yurtdışı dil eğitimi için düşük bütçe ayıranlar için uygun bir yer olduğunu söylemek istemiştim.
Filipinler’de İngilizce eğitimi, kabaca diğer ülkelerin üçte biri oranında. Tabi eğitim kalitesi asla İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelandaki gibi değildir. Ama yerel halkı sıcak kanlıdır. Herkes İngilizce konuşur. Bu açıdan fayda sağlar.
Fiji ise alternatif uç bir örnek. Orada dil okulu değil de, bir ailenin yanında kalarak, veya bir okul öğretmeninden anlaşarak ucuza birebir ders alarak kendini geliştirmek mümkün. Diğer yandan uçak bileti dikkate alıancak kadar pahalı.
Filipinler ucuz bir ülke olduğu için özellikle ingilizce eğitimi için bire bir ders mantığını geliştirmişler. Büyük dil okullarının bir çoğu bire bir ders veriyorlar. Yani bir öğretmene bir öğrenci. Bu sayede 3 kata etkili bir ingilizce eğitimi almanız mümkün. İngiltere veya diğer ülkeler tamam eyvallah anadilleri ancak en az 12 kişilik sınıflar bu da öğrenmeyi zorlaştırıyor.
Özellikle beginner, elementary, intermediate iseniz Filipinler ingilizce eğitimi için diğer ülkelere göre çok daha etkili olacaktır. En büyük dil okulları Cebu adasında bulunmaktadır. Bunun nedeni turist popülasyonunun çok olması ve suç oranının diğer bölgelere göre çok düşük olması. QQEnglish, 3D academy gibi bir çok büyük dil okulunu cebuda araştırabilirsiniz.