Kish Adası (Kiş Adası), İran’ın Fars Körfezi’nde yer alan kendisi küçük ama İranlı tatilcileri için önemi büyük güzel bir tatil adası. Üzerinde 5,000 kişinin yaşadığı bu minnacık ada, İran denilince akla gelen şeyleri yeniden düşünmeniz gerektiğini de hatırlatan bir yer.

Yaklaşık 90 km karelik bir alanı kaplayan Kiş Adası, uçsuz bucaksız kumsalları, mercanlarla dolu berrak denizi, tropik iklimi ve sakin atmosferiyle İranlıların Hawai’si gibi. Yılın her ayında, bir çoğu İranlı olmak üzere körfez ülkelerinden yılda 1 milyondan fazla turisti ağırlıyor.

Kish Adası, İran

En çok da Dubai’de vize süresi dolanların yurtdışına giriş çıkış yaptıkları bir yer. Zaten Kish Adası İranlılar ve Ortadoğulu turistler arasında “Küçük Dubai” olarak adlandırılıyor.

Kish Air’e ait minik pervaneli bir uçağın kokpitinde uçarak indiğim Kish Adası Dubai ile ilgisi olmasa da, çölün ortasında bir vaha yaratılarak oluşturulmuş bir tatil rotası olarak tavsiye edebileceğim bir yer olarak beni ikna edebildi.

Malta

Serbia

Tüm İran’ın hayal ederseniz eğer, burası İranlıların beach resort tatili yapabilecekleri tek yer aynı zamanda. Bir zamanlar çöl gibi olan bu ada, 1960’lı yıllarda Son Şah’ın burayı zengin İranlılar için bir yaşam alanı haline getirmeye çalışmış.

Bugün Kish Adası, 30’u aktif, 30’u da inşa halinde olan lüks otelleri, Apart otel ve resortları, eğlence parkları, devasa ticaret ve alışveriş merkezleri, bisiklet yolları, dalış yerleri, lüks arabaları ile bambaşka bir İran resmi yansıtıyor.

Kiş Adası, İran
Kiş Adası, İran

Elli yıl öncesinde İranlıların da fazlaca ilgisini çekmeyen, hatta bir dönem yarı açık cezaevi olarak kullanılan ada, 1989’da Free Zone (serbest bölge) projesinin hayata geçirilmesiyle hızlıca gelişmeye başlamış. Küçücük Kish Adası şimdilerde koca bir şantiye alanına benziyor.

Trafik ışığının olmadığı, lüks araba ve taksilerin, İran’ın diğer şehirlerinde göreceğiniz kaos trafiğinden uzakta, kornasız ilerlemeleri beni şaşırttı. Adada standart tarife taksi ücreti var, nereden nereye giderseniz ödeyeceğiniz ücret 10 TL’nin altında kalıyor hep.

İran Kiş Adası
İran Kiş Adası

Adada sıcaklık 25-30 C arasında seyrediyor, düşünün ülkemizde Kış mevsimi yaşanırken, gelip bu adada yüzebiliyor, dalış yapabiliyor, tatilin keyfini çıkarabiliyorsunuz. Kış tatilinde deniz ve güneş keyfi yapmak isteyenler için en ucuz alternatiflerden bir tanesi Kiş.

Adada 3 yıldızlı oteller günlük 100 TL civarında. 5 Yıldızlı oteller ise ortalama 350 TL civarında. Adanın yatak kapasitesini düşünür ve anakaradan uzak olmanın maliyetini de eklersek bu fiyatlar makul denilebilecek düzeyde.

Marina Park Otel
Marina Park Otel

Kiş Adası görece olarak İranlılar içim özgürlükler adası olsa da, İran’ın her tarafında olduğu gibi burada da kadınların başörtüsü takma zorunluluğu bulunuyor. Kadınlar adada denize girebiliyor; kadın ve erkek plajları da ayrı yerlerde. Plaj fiyatları ise kişi başı ortalama 7-8 TL arasında değişiyor. Erkekler adada halka açık kıyılarından ücretsiz faydalanabiliyorlar tabi.

Ayrıca adada su sporları da oldukça ekonomik. Ben başara Körfezinde ilk dalışımı burada yaptım. Yaklaşık 60 TL civarında, körfezde mercanlar arasında dalış yapabiliyorsunuz. Erkekler bir teknede, kadınlar diğer bir tekneden kadın scuba master aracılığı ile dalış yapıyorlar. Denizdeki balık çeşitliliği ise etkileyiciydi.

Kish Island Diving
Kish Island Diving

Ada, Kariz e Kish adında, 2500 yıllık bir yer altı şehri ve 800 yıllık bir yerleşim yerinin kalıntılarını da barındırıyor. Doğrusu adanın tarihinin bu kadar eskilere uzayabildiğinden habersizdim.

Yerin 16 metre kadar altına inip de tarihi yer altı şehrinin labirenti andıran, iyi aydınlatılmış sokakları arasında dolaşırken şaşırmadım değil. 10,000 metre akre yer kaplanayan yer altı şehrinde odalar, minik dükkanlar, cafe, köprüler, binlerce yıllık fosiller ve kalıntılar etkileyici.

Kariz, Kish Island
Kariz, Kish Island
Kariz e Kish
Kariz e Kish

8. Yüzyılda inşa edilmiş Harireh Antik Şehri ise adada görülebilecek diğer bir tarihi yer. Sasanilerin hükümranlığının son dönemlerinde inşa edildiği söylenen Harireh, 3 km karelik alana yayılıyor ve adanın Kuzey’inde yer alıyor.

Adada harika bisiklet yolları var. Kiraladığınız bisiklet ile palmiye ve begonvil ağaçlarının süslediği yollarda keyifli bir sürü yapmak mümkün. Ayrıca elektrikli mobiletler de kiralanabiliyor.

Gyroscope, Kish Island, iran
Gyroscope, Kish Island, iran

Jirokopter adı verilen, minik helikopter ile adanın üzerinde 15 dakikalık yolculuğum ise heyecan vericiydi. Kısa mesafelerde uçmak için kullanılan küçük ve çok hafif bir tür helikopter olan jirokopter, ilk başta biraz ürkütücü olsa da en güvenli hava araçlarından biriymiş. Fotoğraf çekmek ve Adayı yukarıdan görmek için nefis bir seçenek oldu benim için.

Mysterious Greek Ship, olarak adlandırılan batık Yunan gemisinin olduğu batı kıyısı ise her akşam neredeyse binlerce turistin toplandığı ve günbatımının keyfini çıkardığı bir yer. Büyük bir bölümü suyun üzerinden görülen İngiliz yapımı, Yunan bayraklı gemi İran Körfezi’nde 1966’da batmış.

Greek Ship Sunset
Greek Ship Sunset
Mysterious Greek Ship, Kish Island
Mysterious Greek Ship, Kish Island

Türk Hava Yolları ile önce Şiraz‘a uçup, aynı gün oradan Kish Air ile adaya uçtum. Kish Adası otel ve adadaki bazı organizasyonlarımı Şiraz’da hizmet veren www.samandtravel.com şirketinden Amin Bey yaptı (info@samandtravel.com). Adada Marina Park Otel’de kaldım.

Kiş Adası, bildiğimiz İran karakterinden uzak, kendine münhasır bir tatil destinasyonu. Çok iddialı bir cümle olsa da; “Biz Dubai’ye rakip olacağız” cümlesini sık sık yerellerin ağzından duyabiliyorsunuz. Kish Adası bir Dubai olur mu bilinmez ama şimdilik burası girişte vizenin uygulanmadığı, verginin olmadığı, özgür atmosferin olduğu bir cazibe adası.

Serbia

15 Yorumlar

  1. Aşağı yukarı 40 yıl önce İran Şahı burayı (Kiş Adası) bir turizim cenneti yapmaya başladığında Dubai bir çölden ibaretti ama ne yazık ki İran devrimi bu fırsatı İran’dan almış oldu. Petrolun ve en önemlisi batının sermayesiyle Dubai yaratıldı. Tabi İranlıların da sermayesi ve yatırımları oraya kaydı. Kiş Adası birgün Dubai’nin yerini alır veya almaz onu bilemem ama İran’da durumlar değişir ve İran sermayesi tekrar dönerse o zaman çok şeyler yapılabilir.

    Dubai bir şişirilmiş balondur ve her an patlayabilir, ancak 2500 yılı aşan bir kültür ve medeniyete sahip olan İran hakkında bunu söylemek mümkün değildir. İran’da batıya evet deyip boyun eğseydi bir değil belkide onlarca Dubai yapılırdı İran’da şimdiye kadar. Bir gerçek var o da İran’ın onurunu kırmak çok zordur

  2. Merhaba ben yaklasik 7 yildir burda yasiyorum aynen dediginiz gibi burasi. Turist az geliyor keske biraz daha cok gelse de diger hoteller ve mall’lar faliyete gecse. Benim geldigimde cok sakindi insanlar burayi tam olarak kesfetmemisti. Yeni yeni guzel oluyor. Burda İran kanunlari gecer. En azindan emniyeti cok iyi. Yazin cok sicak 35 ile 45 kisin 20 ile 30 derece arasinda gecer. Sizlere de tavsiye ederim gelip gormenizi.

  3. İnsanımıza doğru düzgün tarih öğretilse ve İran’ı da din devleti yapmasalardı herhalde çoktan on kere giderdim. Yine de gitmek lazım gibi.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz