Tioman Adası (Pulau Tioman), Güney Çin Denizinde, dünyanın en iyi tropikal ada kaçamaklarından biri olarak yatıyor. Malezya doğu kıyılarının en büyük ve en etkileyici adası huzur, sükunet, deniz-kum-güneş üçlüsünü arayanlar için enfesi bir tatil yeri.

Palmiye ağaçları arasındaki sevimli köyleri ve dost canlısı insanları, yağmur ormanları, berrak suları, beyaz kumlu plajları, mercan resifleri, zengin deniz yaşamı ile baştan çıkarıcı. Kalabalık ve gürültülü aşırı turistik adaların karakterinden uzakta, tropikal bir tatil kaçamağı yaşamak isteyenler için uygun bir adres.

Tioman Adası

Tioman Adasına şimdiye kadar iki defa ziyaret ettim. İlkinde gel git nedeniyle sular çekildiğinden Mersing kasabasında konaklamak zorunda kalmıştım. İkinci gidişim ise Kuala Lumpur’dan uçakla oldu.

Asya ve Okyanusya’da geçen seyahatimin 409. günümde Malezya’nın Melaka şehrinden, Tioman Adasına geçmek için yola çıktım. Adaya feribotla ulaşmak için öncelikle Mersing şehrindeki iskeleye gidilmesi gerekiyor. Melaka-Mersing arasında günde 3 defa direkt otobüsü seferleri yapılıyor.

Malta

Serbia

Melaka’dan 2 saatlik bir otobüs yolculuğu ile Kampung kasabasına, oradan da başka bir halk otobüsü ile Mersing’e geçtim. İran asıllı Hollandalı yol arkadaşım Farid ile seyahat ediyorum. Her bir otobüs yolculuğumuz 2 saat sürdü. Otobüslerde klima yoktu, ancak hareket halindeyken camlardan gelen hava serinlemek için yeterli.

Mersing otobüs terminalinde inip Tioman Adasına bilet satan acentenin ofisinden biletlerimi aldım. Bugünkü tüm seferler deniz suyunun çekilmesi nedeniyle iskeledeki su azlığı yüzünden iptal edilmiş.

Mersing şehir merkezine geçip kalabileceğim bir otel buldum. Otellerin genel durumu berbat. Klimalı bir odayı RM45’e kiraladım. Mersing küçük bir şehir, görülesi pek bir yeri yok. Bir Çin restoranında yemeğimizi aldıktan sonra feribot iskelesi yanındaki bir barda oturup vaktimi yazarak geçirdim. Ertesi sabah feribot iskelesine gidip Boarding Pass kartımı aldım.

‼️ Tioman Adasına biletinizi almış olsanız dahi eğer feribot doldu ise size boarding pass kartı verilmiyor. Bu yüzden erken saatte orada olmanız ve hangi feribot ile adaya gidecekseniz ilgili kontuarda beklemeniz gerekiyor. Nitekim feribot dolunca geride kalan bir Çinli çift yetkililerle bunun tartışmasını yapıyordu. Bir sonraki 11.00 feribotunu beklemek zorunda kaldılar.

Feribot, Tioman’ın merkez kasabası Tekek iskelesine yanaşıyor. İskele yakınında bir ATM var ama yine de yanınızda Malezya Ringgiti olsun. Adada döviz bozdurmak mümkün, fakat kur oranları iyi değil. Havalimanında küçük bir duty-free shop var. Ayrıca adadaki otellerde ve bazı kafelerde internet bağlantısı bulmak mümkün.

🏨 Air Batang olarak adlandırılan bölgede indikten sonra daha önce telefonla rezervasyon yaptığım ABC Hotel‘e yerleştim (RM50). Ahşaptan yapılan klübelerde tuvalet ve duş da bulunuyor. Saunadan farkı olmayan odada bir de vantilatör var. Küçük bir koy etrafına kurulmuş olan ABC hotelinin güzel kumlu bir plajı var.

Tioman Island
En huzurlu anlarımdan biri. ABC Sahili, Tioman Adası

Tioman Adası Gezi Rehberi

Tioman Adası, Malezya tatil beldeleri içerisinde oldukça ünlü. Malezya’nın en büyük eyaletlerinden olan Pahang Eyaletinin 56 km açıklarında, kuzey-güney yönünde 20 km uzunluğunda, 11 km genişliğinde olan Tioman Adası, şekil olarak bir kaplumbağayı andırıyor.

Geçen bin yıl boyunca, önemli bir seyir rotası üzerinde olması, tatlı içme suyu ve kereste açısından zengin kaynak sunması nedeniyle Çin, Arap ve Avrupa ticaret gemilerine ev sahipliği yapmış olan ada, II. Dünya Savaşı boyunca hem İngilizler hem de Japonlar tarafından kullanılmış.

Time Dergisinin 1970’li yıllarda dünyanın en güzel adalarından biri olarak seçtiği yer, 1959’da Hollywood müzikali South Pacific (1958) filmine ev sahipliği yapmasından sonra ünlenmeye başlamış. Hükümetin tanıtma çalışmalarına verdiği önem sonrasında her yıl ziyaretçisi artan ada, yılda yaklaşık 200 bin ziyaretçi alıyor.

Yerleşim yerleri ve tatil otellerinin çoğu adanın batı kıyısına dağılmış. Yerleşim alanlarının kasabadan çok köyleri andırdığı adada, binaların en fazla üç kat inşa edilmesine izin veriliyor.

Adanın ana yerleşim merkezi olan Tekek Kasabası, 2 bin nüfusa sahip. Ada halkının büyük bir bölümü turizm endüstrisi için çalışıyor. Uçakların ineceği küçük bir pisti olan havalimanı ise kasabanın merkezinde yer alıyor.

Tekek ile adanın diğer kıyısında bulunan Juara arasında, yağmur ormanlarının içinden geçen oldukça dik çıkışlı ve inişli bir yol bulunuyor. Bunun dışında yolların bir çoğu patikalardan ibaret.

Anakara Malezya gibi, Tioman Adası da sıcak ve nemli tropikal bir iklime sahip. Öğleden sonraları güneş daha yakıcı. Mayıs ve Ağustos ayları arası adayı ziyaret etmek için en uygun zamanlar. Muson sezonu, şiddetli yağmurlar ve fırtına ile birlikte Ekim’de başlayıp Ocak ayına kadar sürüyor.

Deniz ürünleri sevenler daha çok seçeneğe sahip olduğu ada, ne yazık ki tutucu damak tadına sahip olanlara fazla bir seçenek vaat etmiyor. Yerleşim yeri etrafındaki salaş lokantalar Malay mutfağı yanında, zaman zaman spagetti, pizza veya hamburger gibi batı yemekleri de yapabiliyor.

Vergisiz bir ada olan Tioman alkol ürünleri ve sigara ucuz. Diğer bir vergisiz ada olan Langkawi gibi gelişmiş bir alışveriş, konaklama ve restoran hizmetleri sunamıyor.

Koyu çevreleyen ormanın içerisinde kurulmuş bungalovların manzarası muhteşem. Adanın bazı bölümlerindeki plajlarda volkanik kayalar bulunduğundan yüzebilmek mümkün değil.

Tioman Adası Gezilecek Yerler

Air Batang, genellikle basitçe ABC olarak anılan ana kasabalardan biri. Komşu Salang köyüne göre daha geniş bir restoran ve konaklama seçeneği yelpazesine sahip. uzun sahili yürüyüş yapmak için enfes.

Salang, Tioman Adasının sırt çantalı gezgin merkezi olarak biliniyor, adadaki en popüler köylerden biri. Yakındaki bazı resiflere yüzebileceğiniz için adada şnorkelle yüzmeye gitmek için en iyi yer. Akşamları bu köyün ünlü plaj partilerine katılabilirsiniz.

Adada yapılacak şeylerin başında plaj keyfi, dalış, şnorkel ve ormanda yürüyüş gibi aktiviteler geliyor. Paya, Tekek, Genting Ayer, Batang, Mukut, Juara Beach, Monkey Bay, Monkey Beach gibi koylar görülmeye değer.

Nipah Beach, Tioman Adasındaki en izole plajlardan biri. Tahmin edeceğiniz gibi, aynı zamanda en bozulmamış yerlerden biri. Bu yüzden gitmeye değer.

Nadide doğal yaşama ev sahipliği yapan yağmur ormanlarıyla kaplı Tioman Adası, özellikle açık ve güneşli bir günde nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor.

Ada çevresindeki güzel koyları görmek için Tioman Adası tekne turu (80 MYR) yapılabilir. Özel turlar pahalı olduğundan paket turların seçilmesi avantajlı. Tekne turu sırasında görülebilen Gunung Nenek Semukut ikiz tepeleri adanın en güzel manzaralarından birisini sunuyor.

1. Salang Plajı

Salang Beach
Salang Beach

Salang Plajı, sırt çantalı gezginlerin Tioman’daki favori yeri. Tioman’ın mercan resifinde deniz yaşamının ne kadar şaşırtıcı olduğunu kendi gözlerinizle görebileceğiniz bir plajı.

Tioman’da deniz kayağı için en iyi yer. Mercan resifleri sahile çok yakın olduğundan şnorkelli yüzme için de mükemmel. Adada şnorkelli yüzme ekipmanı kiralamak nispeten çok ucuz, yaklaşık 15 RM. Bazı turistler kano kiralayıp şnorkelle yüzmeye gidip her iki aktiviteyi birlikte yapıyor.

2. Asah Şelalesi

Asah Waterfall
Asah Waterfall

Asah Şelalesi, Tioman gezilecek yerler arasına alınmayı hakkediyor. Mukut Köyüne yakın olduğu için bazen Mukut Şelalesi olarak da adlandırılıyor. Tioman Adasında bulunan birçok şelaleden biri. 1958’de Güney Pasifik filminde yer alan şelaleye ulaşmanın birkaç yolu var.

Tioman Tekne turlarına katılacaksanız tekneler sizi buraya getiriyor. Teknenin demir attığı kıyıdan 20 dakikalık bir yürüyüşle ulaşılabiliyor. Yürümeyi sevenlerdenseniz Kampung Mukut’tan yürüyüş yaparak ulaşabilirsiniz.

Tioman’ın el değmemiş yağmur ormanlarında bulunan Asah Şelalesine yürüyüş yaparak ulaşmak, adadaki en iyi aktivitelerden biri. Şelaleye giderken zengin bir yaban hayatını ve doğal ekosistemin içerisinden geçiyorsunuz.

Tioman’ın en yüksek şelalesi Asah Şelalesi, Tioman’ın yağmur ormanlarının gür yeşillikleri içinden granit levhalarla çevrili bir havuza dökülüyor.

3. Mukut Köyü

Mukut Köyü
Mukut Köyü, Tioman Adası

Mukut Köyü, Tioman Adası’ndaki sekiz ana köyden biri ve aynı zamanda en güzellerinden biri. Kristal berraklığında denize uzanan altın renkli bir kumsala sahip. Sakin köy Mukut, Asah Şelalesine yaklaşık 6 km uzaklıkta. Asah’tan 2 saatlik bir yürüyüşe köye ulaşıyorsunuz.

Adada turizmin gelişmesine rağmen Mukut Tioman’da çok az şey değişmiş. Hala köyün ana gelir kaynağı hala balıkçılık. Turizm burada oldukça yeni, sadece bir avuç konaklama var. Ancak geleneksel köy yaşamını gözlemlemek için harika bir yer.

Mukut’ta iken şnorkelli dalış yapmaya çalışın. Buradaki tatil köylerinden bazılarının şnorkelli yüzme için harika resifleri ve iskeleleri var. Japamala Resort ve Minang Cove Resort ve Simukut Place Mukut Köyünde kalabileceğiniz iyi resortlar ✔️

4. Tekek-Juara Jungle Trekking, Tioman

Tioman gezilecek yerler
Tekek-Juara Jungle Trekking

Tioman ormanındaki patikalarda trekking yapmaya en az bir gününüzü ayırın. Tioman Yağmur ormanları 45 memeli türü ve 138 kuş çeşidini barındırıyor. Uzun kuyruklu şebek, dev siyah sincap, civet, minik fare boyutlarında geyik, monitör lizard ve dahası. Daha önce monitor lizard kertenkelesi görmeyenler, muhtemelen bu trekking esnasında görebilir.

Tioman’da trekking yapabileceğiniz iki patika var. Biri Tekek Köyünden Juara’ya uzanıyor. Diğer ise Salang Körfezinden Maymun Koyuna veya Kaplumbağa Koyuna uzanan patika.

Trekking rotaları çok zor değil, ancak sıcak ve nemli tropik iklimde biraz yorucu. Yanınıza yeteri kadar su almayı ihmal etmeyin. Bolca böcek kovucu sürdükten sonra, uygun kıyafet ve ayakkabıyla trekkinge çıkın.

Tioman’daki son günümüzü trekking yaparak geçirdik. Tekek ve Juara kasabaları arasında, yağmur ormanları içerisinde uzanan 8 kmlik patika doğa severler için muhteşem. Ada içme suyunun kaynağını oluşturan dağdan gelen nehir boyunca uzayan patika, oldukça düzgün işaretlenmiş.

Önce bulunduğumuz ABC bölgesinden yarım saat uzaklıktaki Tekek kasabasına yürüdük. Oradan da ormanın içerisinden 7 kmlik yolu yürüdük. Bazı yerlerde patikalar biraz belirsiz olsa da yürüyüş patikası güzeldi. Bazı tırmanma yerlerinde merdivenler yapılmış.

Orman içerisindeki dağdan akan yağmur suları bir bölgede toplanıp, borularla Tekek şehrinedeki arıtma bölümüne ulaştırılıyor. Dağdan gelen bu taze nehir suyu ile su şişemi doldurdum. Adanın diğer kıyısındaki Juara kasabasına iki saatlik bir yürüyüşle varabildik.

Tekek-Juara treekking rotası formda değilseniz en az 3-4 saat sürebilir. Bazı yerleri biraz zorlayıcı olsa da genelde herkesin rahatlıkla yapabileceği bir trekking parkuru sunuyor. Yağmur ormanlarında yürüyüş yapmamış olanların kaçırmayacakları bir fırsat gibi duruyor.

5. Juara Kasabası, Tioman

Juara Plajı
Juara Plajı
Juara, Tioman Adası
Juara, Tioman Adası

Juara, tam anlamıyla harikulade bir yer. Küçük otel ve bungalovlardan ibaret kasaba bir koy üzerine kurulmuş. Koyun ortasında uzunca hoş görünümlü bir iskele var. İskeleden denize baktığınızda bir araya kümelenmiş binlerce balığı ve bunları avlamaya çalışan baracudaları görebilirsiniz.

Baracudaların uçarcasına suyun üzerinde hareket ettiğini görebilirsiniz. Hemen şortlarımızı giyinip kendimizi türkuaz renkteki sulara sahip denize bıraktık. Plaj boyunca uzanan çok sayıda restoran ve kafe yeme-içme açısından uygun.

Yemek yemek için henüz bir restorana geçmişti ki uzakta görünen yağmuru ve bulutları arkadaşlara göstermemle ani bastıran yağmurun gelmesi bir oldu. Çok şiddetli bir yağmur altında restoranda muhteşem manzaraya karşı öğlen yemeğimizi aldık.

Arzu edenler otostop çekerek veya moto taksilerle tekrar Tekek kasabasına veya adanın diğer yanındaki yerlere ulaşabilir. Aynı rotadan geri dönülecekse hava kararmadan yola çıkmakta fayda var. Orman tabanında havanın daha erken karardığı unutulmamalı.

Vakti olanların, veya bir yerde şöyle sessiz sakin bir tatil geçirip yılın yorgunluğunu atayım diye düşünenler için paha biçilmez bir yer. Geldiğimiz yoldan geri döndüğümüzde toplamda 14 km jungle trekkingimizi tamamlamış olduk.

Juara köyü de çekici bir şelaleye sahip. Tekek ve Juara arasındaki trekking rotasında yer alan Juara şelalesi Asah kadar etkileyici değil.

6. Marine Park Information Centre

Marine Park Information Centre (Tioman Adası Deniz Parkı Bilgi Merkezi), dünyanın bu bölgesindeki deniz yaşamı hakkında bilmek istediğiniz her şeyi size anlatacak bir bilgi merkezi.

Park, Tioman Adası çevresindeki denizlerdeki deniz yaşamı hakkında bir dizi televizyon programı yürütüyor ve ayrıca farklı mercan türlerinin sergilenmesi gibi başka sergiler de bulacaksınız.

Ayrıca burada denizlerin altında uzanan flora ve fauna hakkında çok sayıda eğitici bilgi var. Tioman Adasındayken dalış yapmak istiyorsanız, dalışa başlamadan önce ziyaret etmek için harika bir yer.

7. Tioman Adası Dalış

Tioman Island Diving

Tioman Adası, Malezya’nın diğer ünlü adaları Pulau Redang, Mabul Adası ve Sipadan Adası ile birlikte ülkenin en ünlü dalış merkezleri arasında anılıyor. Tekek ve Salang Beach çevresinde dalış okulları ve merkezleri bulunuyor. İçerisinde konaklamanın da dahil olduğu PADI sertifikalı dalış kursları buradan alınabilir.

Adaya geliş amaçlarımdan birisi burada dalmak. Ziyaret ettiğimiz birkaç dalış okulundan en düşük fiyat olarak 110RM veren Blue Heaven Divers‘ı seçtim. Dalış için gezerken, dalış okulunun birinin tahtasında Valentine ismini görünce, acaba Endonezya‘nın Sumatra şehrinde tanıştığım İsviçreli genç DJ gezgin arkadaşım Valentine olur mu diye araştırmaya başladım.

Evet, Valentine oradaydı. Sumatra’da Lake Toba’da iken tanıştığımız Valentine ile yine Kuala Lumpur’da görüşmüş ve ben Melaka’ya doğru yola çıkarken, o da Kuzey Malezya’ya gideceğini söylemişti. Facebook vasıtası ile gönderdiği mesajda niyetini değiştirdiğini söylemişti ama nerede olduğunu bilmiyordum.

Sonra fikrini değiştirmiş ve benim Borneo hakkındaki paylaşımlarımdan etkilenip önce dalış kursunu almak için Tioman Adası’na gelmiş. Sonrasında benim gibi Borneo’ya dalışa gitme fikri var. Adada sıklıkla birlikte vakit geçirdik.

Adadaki ikinci günümüzde dalıştaydık. Gün içerisinde iki dalış gerçekleştirdik. İlki kıyıya yakın bir batık gemiye oldu. Akıntılar nedeniyle deniz suyu berrak olmadığından görüş alanı beş metreye kadar düştüğünden pek de beklediğim gibi bir dalış olmadı.

Batık geminin olduğu dalış bölgesinden ayrılıp yine kıyıya yakın, çok küçük bir adanın yanında teknemiz demirledi. İkinci dalışımız için geçirmemiz gereken zamanı snorkelle dalarak geçirdim. Bir önceki dalışımdan çok daha keyifliydi.

Rengarenk mercanlar, yüzerken elinizi uzatsanız dokunucakmışcasına yakındılar. Deniz altı canlı hayatı oldukça zengin ve rengarenkti. Her yanımız balıklarla doluydu. İkinci dalışımız çok daha keyifli geçti. İlk defa müren balığı gördüm. Yine deniz salatalıkları, Aslan balığı, baracudalar ve adını bilmediğim birçok deniz canlısı.

Tioman Adasında nerede kalınır

Ada her bütçeye uygun konaklama seçenekleri sunuyor. Ucuz bungalovlardan, koyları kaplamış lüks resortlara kadar geniş alternatifli konaklama fırsatları bulmak mümkün.

Havalimanının bulunduğu Tekek’e yürüyerek 40 dakika uzaklıkta bulunan Air Batang bölgesi (ABC olarak da bilinir), düşük bütçeli gezginlerin tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Bu bölgede oldukça ekonomik fiyatlarda (30-50 MYR) bungalovlar bulmak mümkün.

Tioman Adasına ilk ziyaretimde bu bölgede yer alan ABC Hotel konakladığım yer olmuştu (RM50). Tuvalet ve duş olan basit bir ahşap kulübeydi. Oldukça basit olan bungalovlar fazla bir konfor sunmasa da bütçe dostu olmaları nedeniyle tercih edilebilir.

Adaya feribotla gelenler ABC iskelesinde inip, patika boyunca uzanan budget otellere göz atabilirler. Ucuz bira eşliğinde şahane gün batımlarının da izlenebileceği ortalama bir plajı bulunuyor. Yüksek sezonda yer ayırtmak gerekebilir.

Tioman Gezi Rehberi
Berjaya Tioman Resort

Berjaya Tioman Resort, devasa alanıyla Pulau Tioman’ın en büyük oteli. Tekek Köyü batı kenarında uzun ve güzel bir plaj üzerinde kurulmuş, modern bir dört yıldızlı tesis. Adaya ikinci ziyaretimde burada kaldım. Gece kulübü, spa salonları, dalış merkezi, yüzme havuzları ve çeşitli restoranları ile şahane bir resort.

Dağın eteğinde, kazıklar üzerine tünemiş geleneksel köy mimarisinden ilham alınarak inşa edilmiş iki katlı dubleks ahşap binalardan oluşan resort, mimarisi yanında şahane bahçesi ve havuzuyla da enfes

Tekek havaalanına veya iskeleye ücretsiz transfer hizmeti sunuluyor. Ayrıca resortta, nefis bir manzara ortasında muhteşem bir 18 delikli bir golf sahası var. Benim en sevdiğim şey ise içkimi alıp olağanüstü gün batımlarını izlemek oldu.

Tioman Adasına nasıl gidilir

Adaya feribot veya uçakla ulaşmak mümkün. Malezya’nın batı kıyısında yer alan Mersing kasabasından Tioman Adasına üç saatlik bir feribot yolculuğu ile ulaşılabiliyor (35RM). Bunun dışında Mersing’in 35 km kuzeyinde yer alan Tanjong Gemok’tan da adaya feribot ile gidilebilir.

Feribot adanın Kampung Genting, Kampung Paya, Berjaya Tioman, Tekek, Air Batang (ABC) ve Salang iskelelerine uğruyor. Günde 3 defa karşılıklı düzenlenen seferler, aşırı fırtına veya deniz suyunun çekilmesi durumunda günlük olarak iptal edilebiliyor.

Ana yerleşim merkezi olan Tekek’te küçük uçakların inmesi için bir pist bulunuyor. Uçakla adaya ulaşmak isteyenler Kuala Lumpur Subang Havalimanından genellikle günde 1 sefer yapan Berjaya Air’i tercih edebilir.

48 koltuklu Dash-7 turboprops tipli küçük uçaklarla, yaklaşık 1 saatte Kuala Lumpur’dan adaya uçulabiliyor. Muson sezonunda uçuşlar haftada bire kadar inebiliyor. Uçak tercih edenler bagaj limitinin 10 kg ile limitli olduğunu unutmamalı.

Dalış, snorkeling, yüzmek, güneşlenmek, jungle trekking, maymunları, monitör lizard ve diğer orman canlılarını görebilmek, ucuz duty-free bira ve alkol içebilmek… Bunların hepisini bir arada bulabileceğiniz bir ada Tioman Adası.

Day 409, ML:09, Tioman Island, Malaysia. 17 Eylül 2011, Cumartesi

Serbia

12 Yorumlar

  1. Berjaya air ile ilgili turkçe bilgi bulamadım. Uçuş saatleri ve fiyatı bildiğim bilet arama motorlarında cıkmıyor. Ocak- subat gitsem hava durumu nasıldır acaba? Yazı için teşekkürler.

  2. 2 yıl önce yağmur sezonunda son anda gitmekten vazgeçmiştim. Zamanım yoktu beklemek için, Yazılarınızdan tekrar ilham aldım 🙂 Sanırım bir defa daha Malezya yapsam iyi olacak. Bu defa doğu kıyıları istiyorum bakalım. Fazla turistik olmadan keşfetmeli buraları.

    • Redang Adasına girmedim. Pulau Perhentian’a gitmek istiyordum ama yağmurlu sezon başladığından gidememiştim. Tioman Adası dalış ve ormanda trekking için güzel bir yer. Gideceğiniz sezona göre tervih yapmanız gerekiyor.

      Muson zamanı Pulau Perhentian ve Tioman hemen hemen ziyaretçilere kapanıyor. Redang hakkında ise fazla bir bilgim yok.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz