Cameron Highlands, zirvesinde dumanı eksik olmayan dağları, bu dağları kaplayan, tabanı yosun kaplı kadim yağmur ormanları, yeşil bir çarşaf gibi vadileri saran çay bahçeleri ile ünlü güzel bir tatil beldesi. Malezya’nın ortasında, başkent Kuala Lumpur’un 200 km kuzeyinde yer alan bu doğa harikası, tropikal iklime sahip ülke insanı için serin bir kaçamak yeri.

Cameron Highlands, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’un 200 km kadar kuzeyinde yer alıyor. Nefes kesen manzaraya sahip tepeler ortasında yer alan çay tarlaları ve çilek bahçeleri arasında keyifli bir tatilin tadının çıkarılacağı bir yer. Bizde yaylalar ne demekse, Cameron Highlands Malezyalılar için o anlama geliyor.

Cameron Highlands gezi rehberi

Malezya hakkındaki aklımıza ilk gelen başkent Kuala Lumpur ve ünlü gökdeleni Petronas İkiz Kuleleri. Oysa Malezya, şahane doğası, dünyanın en eski yağmur ormanları, renkli ve kozmopolit kültürü, beyaz kumlu etkileyici tropikal adaları ve egzotik lezzetleri ile oldukça ilgi çekici bir ülke.

Malezya tatil yerleri arasında dikkat çekenlerden birisi de serin iklime sahip, çay ve sebze tarlaları ile ünlü Cameron Highlands. Güneş, kum, deniz ve sualtı macerası anlayışından farklı olarak, mükemmel bir doğa tatili için ilgi çekici bir destinasyon olarak Cameron Highlands karşımıza çıkıyor.

Malta

Serbia

Cameron Highlands Gezi Rehberi

Cameron Highlands, Malezya’nın Perak eyaletinin sınırları içerisinde kalıyor. Malezya’da yerleşimin olduğu en yüksek yerlerden. Rakımı 1300 m.’de başlayıp, 1829 m.ye kadar yükseliyor. 712 km kareli bir alana yayılan bu doğa harikası yer, tam olarak Singapur büyüklüğünde.

Burası İngiliz kadastrocu William Cameron tarafından 1885’de keşfedilmiş, ancak öylece kalmış. 1925 yılında Sir George Maxwell tarafından yeniden keşfedilen yer, bir sayfiye yeri olarak yeniden tasarlanmış. Şöhreti sömürge döneminde büyüyen bu yer, ülkedeki sıcak havadan bunalan İngilizlerin tatil için kaçamak yaptıkları bir yer haline geliyor.

Malezya’nın aşırı sıcak ve nemli havasından bunalan zengin İngilizler buraya yerleşmeye başlıyor. Onları çay yetiştiricileri, Çinli sebze çiftçileri izliyor. Bizdeki yayla kültürüne benzeyen bir ilgi gören Cameron Highlands, bugünlerde ülkenin en popüler turistik yerlerinden birisi.

Bir yanda yağmur ormanları ve güneş altında pırıl pırıl parlayan çay bahçeleri, diğer yanda bu bereketli topraklarda yetiştirilen çilek, meyve ve sebze tarlaları, gül ve kaktüs bahçeleri, şelaleler ile tam bir tatil beldesi olan yer, serin iklimi, temiz havası ile Malezya’nın en ünlü tatil yerleri arasında yer alıyor.

İngiliz sömürgesi olduğu dönemden kazandığı dağlık karakterini neredeyse bozulmadan günümüze kadar koruyabilmiş olsa da son yıllarda üstü üste yükselen ve buranın dokusuyla pek de uyuşmayan binalarıyla Cameron Highlands, eski İngiliz atmosferini yavaş yavaş kaybediyor.

Legal olmayan yollarla doğa tahrip edilip, su yatakları çiftliklere yol olsun diye dolduruluyor ve değiştiriliyor. Gelişen erozyon, doğanın da bozulmasına neden oluyor.

Çiçek ve çilek bahçeleri, renkli Hindu ve Budist tapınakları, zemini yosunlarla kaplı yaşlı orman içerisinde uzayıp giden çok sayıdaki trekking rotaları, şelaleleri ve tepeleri yemyeşil bir örtü gibi kaplayan çay tarlaları ile çok beğendiğim bir yer oldu.

Cameron Highlands

Ipoh şehrine ise 85 km uzaklıkta olan ve yaklaşık Singapur büyüklüğündeki bu bölgede 43.000 kişi yaşıyor. 1.500 metre rakımıyla Malezya’nın en yüksek yeri olan Cameron Highlands, tropikal bir iklime sahip olan ülkenin en serin yeri. Gündüzün 25 °C olan hava sıcaklığı gece 12 °C civarında seyrediyor.

Tudor tarzı mimariye sahip evleri ile, sanki burası Asya değil de bir Avrupa şehriymiş gibi bir his uyandırıyor. Yüksek Fransız kapıları, ahşap kirişli tavanları ve panjurlu pencereleriyle Cameron Highlands, sömürge mirasının tüm ihtişamı ve nostaljisinin yaşanabileceği bir yer. Buraya Asya’da İngiltere’den bir köşe demeleri de bundan.

Malezya’nın en büyük seracılık merkezi olan Cameron Highlands, burada yetişen sebze ve meyveleriyle sadece Malezya’yı değil Singapur’u da besliyor. %70’i yağmur ormanlarından oluşan bu bölgenin ancak %30’luk bir bölümü yerleşim ve tarım alanı olarak kullanılıyor. Malezya çay üretiminin ana merkezi de yine burası.

Çiçek ve sebze seraları, çiçek ve meyve bahçeleri, rengarenk tapınaklar, oldukça yaşlı orman içerisinde uzayıp giden trekking rotaları, şelaleleri ve dağlarıyla doğayla iç içe bir tatil düşleyenleri davet ediyor. Güney Asya’nın sıcak ve nemli tropikal iklimiyle kıyaslandığında, 14-28°C arasındaki iklimiyle bir cennet gibi.

Serin iklime sahip olan bu yer, yılın her mevsimi yağmur alabiliyor. Muson mevsimi olan kasım-şubat arası, en çok yağmurun yağdığı dönem. şubat-nisan arası Cameron Highlands’a gitmek için en uygun zaman. Okul tatil dönemleri olan nisan, ağustos ve aralık ayları ve festival dönemlerinde ise oldukça çok ziyaretçi alıyor. Haziran ve temmuz da yine ziyaret için uygun bir zaman.

Bu bölgede gezilecek ve yapılacak çok şey var. Burada birkaç günlük geziye sığdırılabilecek olanları yazdım. Bunların birçoğu tek başına da yapılabilir, ancak zamanı verimli kullanmak isteyenler, paket turlar organize eden acentelerden faydalanabilirler.

Cameron-Highlands-Tanah-Rata-Malaysia
Tanah Rata

Uzun süre yollarda olunca zaman kavramı anlamını yitiriyor. Bazen çok tembel hareket edebiliyorum, bir rehavet durumu. Dün Langawi Adası’ndan ayrılmak için yola çıktığımda öğleden sonrası olmuştu bile. Sırtımda, ağırlığı 30 kg’a varan sırtçantam ile yola geçip taksi sürücüleriyle pazarlık yaptım, ancak beklediğim indirimi yapmadılar.

Ben de yoldan geçen araçları durdurup pazarlığı yapıp Langkawi Feribot iskelesine geçtim (24 Ringit, 14TL). Malezyalı taksiciler, taksimetreyi açmaktansa belirledikleri bir fiyatı müşterilerine veriyorlar ve bu da her zaman normalinden çok daha yüksek bir ücret oluyor.

Keyifli bir feribot yolculuğu ile langkawi Adası’ndan, anakaradaki Kuala Perlis şehrine geçtim (18 RM). Hemen yakındaki otobüs terminalinden ülkenin bir çok yerine otobüsler kalkıyor. Ipoh otobüsüne atladım (26 RM). Niyetim bu gece serin iklime sahip bir yerde uyumaktı. Saat 15’te kalkan otobüs, 5-6 saat süren bir yolculuk sonrası Ipoh’a vardığında neredeyse gece yarısı olmuştu.

Plansız seyahat etmenin ne kadar güzel yanı varsa bir o kadar da sürprizleri var. Bu gece otobüsle Cameron Highlands’e geçeceğimi düşünmüştüm ama yanılmıştım. Kendimi Ipoh’ta sokak sokak gezip otel ararken buldum. Hotel Bajet’in daracık mı daracık odasında uykuya daldığımda, hayalini kurduğum yerde değildim.

Sürpriz bunun neresinde mi? Bilmediğiniz ve kalacağınızı hiç düşünmediğiniz bir diyarda uykuya dalmakta, huzurla…

Ertesi sabah Ipoh otobüs terminaline geçip Cameron Highlands için otobüs bileti aldım (15 RM). 2 saatlik yağmur altında, bizim Karedeniz’in bile kıskanacağı güzellikte yollardan geçip, nihayet sisler içerisindeki Cameron Higlands‘e vardığımda üşüdüğümü fark ettim. Uzun süredir tropikal iklimde seyahat eden ben için ilginç bir deneyimdi.

Etrafındaki dağları kadim yağmur ormanları ile kaplı bir kasabada, çiseleyen yağmur altında, kendime şahane manzaralı bir otel odası buldum: TJ Lodge. Gecelik konaklaması sadece 12 TL’ydi. Şahane manzarası olan, kendime ait bir odam ve kablosuz internetim vardı.

Bir Hint restoranında Teh Tarik (sütlü çay) içerek içimi ısıtırken, uzun süredir üşümediğim kadar üşüyordum.

Day 652: Malezya:5 Langkawi, 16 Mayıs 2012

Cameron Highlands Gezilecek Yerler

Cameron Highlands, kuzeyden güneye doğru uzanan 25 km’lik bir hat üzerinde kurulmuş. Uzayıp giden yemyeşil tepeler, çay tarlaları ve ormanlar; ana kasabalar olan Ringlet, Tanah Rata, Brinchang, Kampung Raja’nın etrafını sarmış durumda.

Kuala Lumpur yönünden gelenler için Tapah’tan döndükten sonra gelen ilk kasaba olan Ringlet, deniz seviyesinden 1.200 metre yükseklikte. Bölgenin ve aynı zamanda ülkenin ana tarım merkezi. Kasabanın 5 km dışında yer alan Bertam Valley, bölgenin en çok çiçek ve sebzenin yetiştirildiği yer. Turistik bir yönü olmayan kasabada konaklayacak yer bulmak çok zor.

Cameron Highlands’ın idari merkezi olana Tanah Rata, Ringlet’tin 12 km sonrasında yer alıyor. Genellikle sakin olan bu yer, turistik sezonda kalabalıklaşıyor. Daha çok sırtçantalı turistlerin tercihi olan bu yer, büyük lüks otel ve restoranların bulunduğu Brinchang bölgesine kıyasla daha karakterli ve sakin olduğundan huzur verici bir yer arayanlar için daha uygun bir yer. Çok sayıda uygun fiyatlı küçük otel, guest house ve butik oteller bu bölgede bulunuyor.

Ana otobüs terminali, hastane ve diğer resmi kurumlar da yine bu kasabada yer alıyor. İnternet kafe, hediyelik eşya dükkanları, döviz büroları, çevredeki gezilecek yerlere tur düzenleyen çok sayıda acenteyi burada bulmak mümkün. Birçok ünlü trekking rotaları ve şelalelere giden yolların büyük bir çoğunluğunun başlangıç rotası da burada yer alıyor.

Tanah Rata’nın 5 km sonrasında ise Brinchang başlıyor. Çok sayıda lüks otel ve restoran, dağ evi ve butik otelleriyle oldukça turistik bir yer olsa da Tanah Rata ile kıyaslandığında karakter olarak daha zayıf kalıyor. Her cumartesi kurulan gece pazarında satılan taze sebze ve meyveler, çeşitli rengarenk çiçekler ve diğer hediyelik eşyalar oldukça ilgi çekiyor. Özellikle hafta sonları ve yüksek sezonda daha kalabalık oluyor.

Brinchang kasabasının sonrasında Kea Farm, Tringkap, Kuala Terla&Kampung Raja uzanıyor. Kea Farm çevresinde çok sayıda gezilecek yerler bulunuyor. Çilek, sebze, çiçek, kaktüs bahçeleri ve kelebek çiftlikleri bunların başında yer alıyor.

Cameron Highlands için 2-3 günlük bir süre ayırmak yeterli, ancak trekking rotaları ve çay bahçeleri daha uzun bir ziyareti hak ediyor.

1. Mossy Forest, Gunung Brinchang

Cameron Highlands
Cameron Highlands
Malezya-Cameron-Highlands

Mossy Forest, Gunung Brinchang (Brinchang Dağı), 2.000 metre yüksekliği ile Cameron Highlands’ın en yüksek ikinci dağı. Bulutlar arasında sisli havası ve harika manzarası ile görülmeye değer bir yer. Orman tabanı ve ağaç gövdeleri yosunlarla sarılmış olmasından dolayı Yosunlu Orman olarak adlandırılıyor.

Eğreltiotu ailesine ait ağaçları (fern) ve vahşi orkide çeşitlerinin süslediği bu ormanı, Harry Potter veya Lord of the Rings’te gördüğümüz mistik ormanları anımsatıyor.

Cameron Highlands’ta 14 farklı trekking rotası bulunuyor. Ben tek başıma 11 nolu trekking rotasını yürüdüm, 5 saat sürdü. Rotanın tamamı yürünmese bile mutlaka, bu olağanüstü orman görülmeli. Ancak filmlerde, belgesellerde görülebilecek bir atmosfere sahip.

Çoğu yürüyüş rotası temiz ve iyi işaretlenmiş olsa da bazı bölümler insanı şaşırtabiliyor. Kendine güvenenler ve deneyimli olanlar tek başına rehber olmadan gidebilir. Kaldığım oteldeki bilgi aldığım arkadaş, bu rotalarda çok kimsenin kaybolduğunu da iletti.

Hatta polis timlerinden biri de kaybolmuş diye gülerek anlattı. Yanınıza yeteri kadar su, cep telefonu, hava durumuna göre yağmurluk almayı unutmayın.

2. Boh’s Sungai Palas Tea Estate

cameron highlands

Boh’s Sungai Palas Tea Estate, Güney Asya’nın en büyük çay ekim alanı olan bu bölge gezilecek yerlerin başında geliyor. Boh Tea Estate’in kurucusu JA Russell tarafından ilk çay fideleri 1929 yılında dikilmiş. Bu işletmenin ürettiği çaylar şu an Malezya’nın en ünlü çay markalarını oluşturuyor.

Buraya ulaşmak için, Tanah Rata ve Kampung Raja arasında çalışan halk otobüsleri ile Gunung Brinchang’a giden kavşakta inip şahane bir yolda 1 saat kadar yürümek gerekiyor. Yaklaşık 4 km uzunluğunda olan yol, en güzel trekking rotalarından biri.

Yol üzerinde görülebilecek bir Hindu tapınağı bulunuyor. Bu çay üretim ve sunum merkezinde bölgenin tarihi hakkında bilgi veren bir video salonu bulunuyor. Çay bahçeleri, pazartesi hariç hatanın 6 günü 09.00-16.30 saatleri arasında ziyarete açık. Boh’s Sungai Palas Tea Estate girişi ücretsiz.

3. Rose Centre, Kea Farm

Rose Centre, Kea Farm, Brinchang’ın 5 km uzağında yer alıyor. 89 yılında kurulan çiftlik, 10 katlı teras halinde hazırlanmış. Cameron Highlands’ın turistik atraksiyonlarının başında geliyor.

4. The Sam Poh Temple

The Sam Poh Temple, Brinchang’da ana yolun 1 km kadar dışında, hoş manzaralı bir tepede kurulmuş. Tapınak, 10.000 Budha tapınağı olarak da biliniyor. Malezya’nın en büyük 4. Budist tapınağı olan yer, 1972’de yapılmış. Tapınağa girerken ayakkabılarınızı çıkarmayı unutmayın. Mermer zemin kaygan olabiliyor.

5. Ee Feng Gu Honey Bee Farm

Ee Feng Gu Honey Bee Farm (www.eefenggu.com, ücretsiz, 08-19.00), Brinchang merkezin 5 km dışında yer alıyor ve çoğunlukla da alınacak tur paketlerine dahildir. Çiçek dolu bahçelerde bal üretimi yapan bahçelerde arıcılık ve bal üretimi konusunda bilgiler veriliyor. Bal alınabilir.

6. Raju’s Hill Strawberry Farm

Strawberry-Garden-Malezya

Raju’s Hill Strawberry Farm, (Kea Farm, ücretiz). Lezzetli çileklerden tatmak için gidilecek yerlerden birisidir. Tur programlarına çoğunlukla dahildir. Çilek reçeli alınabilir. Fiyatlar diğer yerlere göre yüksek olsa da lezzetli.

7. Cactus Valley

Cactus Valley (Pekan Lama, Brinchang; 4 RM; 08-18.00) Çok çeşitli yerel çiçek, meyve ve sebzeler yanında, kaktüslerle dolu bir teras boyunca dolaşılabilir. Kaktüslerin bazıları 60 yıllıktır. Saksı bitkileri alınabilir. Giriş ücreti 4 RM.

8. Butterfly Farm, Kea Farm

Butterfly Farm, çeşitli kelebek ve Malezya’ya özgü kuş türleri görülebilir. Tanah Rata’nın 20 km dışında yer alıyor. Giriş ücreti 5 RM.

9. Orang Asli Village

Orang-Asli-Village-Malaysia
Orang Asli Village, Malezya

Orang Asli Village, bu bölgenin yerli insanlarının yaşadığı bir köy. Resmi rehber eşliğinde tur firmaları aracılığı ile tüm gün keşif turlarına dahil olarak (80 RM, 45TL) gidiliyor. Geleneksel kıyafetlerle misafirler karşılanıyor.

Fotoğraf çekmeden önce sormak gerekiyor. Ben bağımsız olarak gitmiş ve köyden bazılarıyla sohbet etmiştim. Fotoğraflarının çekilmesinden hoşlanmıyorlar.

10. Rafflesia Tour

Rafflesia Tour, dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia, el değmemiş yağmur ormanlarında bulunuyor. Kokusundan dolayı ceset çiçeği olarak da adlandırılıyor. Yalnızca 2 haftalık ömre sahip çiçeğe sahip olan Rafflesia bitkisi, 1818 yılında Dr. Joseph Arnold tarafından Endonezya yağmur ormanlarında keşfedilmiş.

Sumatra, Malezya, Borneo ve Tayland’ın güneyinde yer alan Khao Sok Milli Parkı’nda görülebiliyor. 1 metre genişliğe kadar büyüyebilen Rafflesia’nın ağırlığı 11 kilograma kadar ulaşabiliyor. Rafflesia görmek için düzenlenen turlara eşlik edilebilir.

Cameron Highlands yeme–içme

En uygun fiyatlı restoran ve kafeler Tanah Rata’da bulunuyor. Malay, Hint ve Çin mutfaklarına ait tatlar keşfedilebilir. Hint restoranlarında tandoori chicken, fish-head curry ve vejetaryen yemekler tadılabilir. Ünlü sütlü çay teh tarik (çekme çay) denenmeli.

Batı mutfağına ait menüler de kolaylıkla kasabada bulunabiliyor. Makarna, şnitzel, sandviç, patates kızartması gibi yiyecekler yanında pastane ürünü şeyler de bulunuyor. Brinchang’de cumartesi akşamları kurulan gece marketi zengin yeme-içme fırsatı sunuyor.

Brinchang’da yerel ürünlerin satıldığı Multicrops Central Market, çilek, meyve, bal, reçel ve diğer pek çok şeylerin satın alınabileceği bir yer. Bölgede yetiştirilen taze ürünler bu pazarda bulunabiliyor. Orang Asli kabilesi tarafından yapılmış el oyması ürünler yanında, Asya’ya özgü farklı hatıra eşyalar alınabilir.

Cameron-Highlands-malezya

Cameron Highlands nerede kalınır

Cameron Highlands otel seçenekleri olarak oldukça zengin. Bölgede 90’dan fazla otel bulunuyor. İster Tudor mimarisine sahip butik otelde ister orman içerisinde kurulmuş yıldızlı otelde kalabilirsiniz.

Doğa içerisinde konaklayacaksanız kasaba merkezinin biraz dışındakileri tercih edin. Lüks oteller de daha çok merkezin dışında yer alıyor. Tanah Rata bölgesinde uygun fiyatlı konaklama seçenekleri daha çok bulunuyor. Brinchang civarı ise daha çok top klas lüks otellere ev sahipliği yapıyor.

Kısıtlı sayıda da orta segment konaklama seçenekleri bulunuyor. Nisan, Ağustos ve Aralık dönemlerindeki okul tatilleri döneminde yer bulmakta sıkıntı yaşanabiliyor. Bazı oteller hafta sonunda fiyatları yukarı çekebiliyor. Bu zamanlara denk gelen seyahatlerde kesinlikle rezervasyon yapmadan gitmemeli.

Budget Daniel’s Lodge (Tanah Rata): Kang Travellers Lodge olarak da bilinen popüler bir hostel. Dünyanın çeşitli yerlerinden diğer gezginlerle tanışmak için uygun bir yer. Sakin bir yer arayanlar için uygun sayılmayabilir. Ücretsiz kablosuz internet ve yüzme havuzu hizmeti, bünyesinde bir restoran ve bir adet bar bulunuyor. Paylaşımlı banyolu 18-35 TL, özel oda ve banyo 35 TL.

Camellia Budget Inn (Tanah Rata): Çok çeşitli oda tipleri bulunuyor. İçerisinde banyosu olanlarının fiyatı biraz daha yüksek. (40-50 TL)

Hillview Inn (Tanah Rata): Kasaba ortasında yer alıyor. Odalarda kasa ve kablo/uydu TV, buzdolabı, telefon ve özel banyo bulunuyor. Turlar konusunda yardımcı oluyorlar. Kahvaltı servisi var. Akşam yemeği restoranda alınabiliyor. Wi-fi ücretsiz.

Planters Hotel (Tanah Rata): 24 saat resepsiyon ile ücretsiz kablosuz internet, iş merkezi ve asansör sunmaktadır. Aynı zamanda çamaşır hizmeti ve çamaşır yıkama hizmetleri hizmeti veriyor. Özel banyo, LCD TV ve kablo/uydu TV, çay ve kahve makinası bulunuyor. Otel, ailelerin konaklaması için uygun. Otelin restoranı bulunuyor.

Country Lodge Resort (Brinchang): Kasaba merkezine 10 dakika uzaklıkta yer alıyor. 24 saat resepsiyon ile çamaşır hizmeti, çamaşır yıkama hizmetleri ve ücretsiz kablosuz internet sunuyor. Kahvaltı açık büfe. Aileler için uygun, odalarda LCD TV, kablo/uydu TV ve buzdolabı bulunuyor.

Silverstar Hotel (Brinchang): Bu ekonomik otel, Brinchang merkezine taksiyle birkaç dakika uzaklıkta. Ücretsiz kablosuz internet bulunuyor. Otelin personeli tur rezervasyonlarınızı organize edebiliyor. Tüm odalar geniş, özel banyo, LCD TV ve çay ve kahve makinası var. Aile olarak kalmak isteyenler için ise kiralanacak apartmanlar bulunuyor.

Cameron Highlands otellerinin fiyatlarını karşılaştırmak, otellerle ilgili yorumları/görüşleri okumak ve otel resimlerini incelemek için tıklayın.

Cameron Highlands nerede kalınır

Cameron Highlands nasıl gidilir

Kuala Lumpur’un 200 km kuzeyinde Cameron Highlands’a gidebilmek için öncelikle Kuala Lumpur’a uçmak gerekiyor. Uygun uçak bileti bulabilmek iiçin Türk hava Yolları, Singapur Airlines ve Malaysian Airlines web sitelerine göz atın.

Kuala Lumpur’dan buraya ulaşmak için en uygun yol otobüs. Kuala Lumpur-Ipoh-Butterworth güzergâhı üzerinde bulunuyor. KL Pasar Seni yakınlarındaki Puduraya Bus Terminal’den bilet alınabilir. 8.00am 10.30am 1.00pm 4.30pm saatlerinde olmak üzere günde 4 sefer yapılıyor, fiyat ise 35 Ringgit.

Taman Negara National Park, Penang, Ipoh, Perhentian Adası ve Langkawi’den de buraya otobüsle seferleri yapılıyor. Yağmur ormanları ve eşsiz güzellikte çiftliklerin arasından kıvrıla kıvrıla uzanan yolda, uyumak yerine manzarayı izlemek doğru bir tercih olur.

Malezya’da taksi ücretleri Türkiye’ye göre daha ucuz. Tanah Rata’dan, Brinchang (10 RM), Boh Tea Estate (RM30), Gunung Brinchang gidiş ve geliş (70 RM) için taksi kullanılabilir. 1 saatlik taksi ücretleri ise ortalama 50-60 RM civarında. Pazarlık yapmak mümkün.

Tanah Rata’dan Kuala Lumpur’a günde 8 otobüs kalkıyor (30 RM). Yine buradan Penang, Singapur, Kuala Tahan (Taman Negara Milli Parkı) yönüne kalkan otobüsler de bulunuyor.

Cameron Highlands, aileler, balayı çiftleri ve yolu buraya düşen gezginler için keyifli aktiviteler ve iştah kabartıcı lezzetler sunan, tüm yıl boyunca ziyaret edilebilecek bir tatil yeri. Serin iklimde, yemyeşil bir vadi içerisinde uzanan kasaba, misafirlerine unutulmaz bir tatil vadediyor.

Serbia

20 Yorumlar

  1. Cameron Highland’ı biz eşimle çok beğendik. 2 gün geçirdik ama tadına dyamadık. Ormanların içetisinde, sisler içinde serin hoş bir yer. Bir çok bahçe gezdik hepsinden çok etkilendik.

    • Malezya’ya turla mı gıttınız? Hangı tur hangı program yardımcı olursanız sevınırım, gıtmek ıstıyorum. Bir de cılek bahcelerı adı altında gırmıstım, muz tarlalarına gıdebıldınız mı? Muz urunlerı nasıl merak edıyorum? Bılgı verırsenız sevınırım.

      • Malezya’ya kendim gittim. Bu bölge serin olduğundan daha çok çay,sebze ve meyve yetiştiriliyor. Malezya ve Tayland’ın bir çok yerinde muz da yetişiyor. Muz ürünleri nasıl ne demek istediğinizi bilmiyorum?

  2. Merhaba, daha önce Malezya anakara’da bir ay gezmiştim. Cameron Highlands’te ve Taman Negara’da mümkün olan, otelinden çıktıktan sonra yürüyerek 5 dakikada ormanın içinde olabilmeyi seviyorum.

    Ekim ayında 2 haftalık tekrar Malezya’ya gideceğim, Borneo benim için bilinmez, toplu taşıma aracı kullanmadan veya tura katılmadan trekking yapabilme imkanınız olabiliyor mu?

    Teşekkürler.

    • Borneo dünyanın en iyi yağmur ormanlarına sahip olan yerlerden birisi. Sahip olduğu ekosistem de çok zengin canlı hayatını barındırıyor. Her ne kadar akla Borneo akla jungle ve yağmur ormanları olarak kalsa da, oldukça gelişmiş bir turizm altyapısı var.

      Kota Kinabalu Dağı’nın olduğu Kinabalu parkı trekking severler için atlanmaması gereken bir yer. Unesco Dünya Mirasında olan bu yer sınırlı sayıda ziyaretçi aldığından önceden randevu alınması gerekebiliyor. Bu parkta çok sayıda trekking rotası var.

      Kinabatangan ormanlarına ise organize turlarla gitmek gerekiyor. Gece ormandaki kulübelerde kapaklanılıyor. Benim kaldığım Kinabatangan Nehri yanındaki Uncle Tan’a ait bir yerdi.

      Bunun dışında Danum Valley Conservation Area adlı yer ise sadece bilim adamı ve araştırmacılara açık. Aslında orya da gidilebilir ancak biraz uğraştırabilir. 

      Sukau Rainforest ve Tabin Wildlife bölgeleri de mükemmel. Ancak tek başına, turlara bağlı kalmadan trekking imkanı konusunda net bilgi veremem.

      Bütün kasabaların çevresinde, Kota Kinabalu çevresinde mutlaka vardır, ancak korunmuş ve bozulmamış yağmur ormanları için trekking turlarına katılmak şart görünüyor.

      Sarawak’te yer alan UNESCO Dünya Mirası Mulu National Park tavsiye edeceğim yerlerdendir. Burada da turlarla gitmek zorundasınız ana kesinlikle değer.

  3. Malezya tatil planimi yaparken Cameron Highlands’i atlamistim. Tekrar listeye alsam iyi olacak galiba. Cay bahcelerini merak ediyorjm. Fotograflar cok guzel.

  4. Anladığım akdarıyla pek de büyük bir yer değil ama, böylesi küçücük yerlerde bile ne çok yapıalcak şey ve aktivite yaratmışlar. İlginç geliyor bana. Bizim meşhur Şirince köyümüz var mesela. İçerisinde 2 saat vakit geçirince bitiyor, sıkılmaya başlıyorsun. Oysa burada ve diğer yazılarınızda okuduğum akdarıyla burada ayalrca da yaşasanız yapacak bir şey bulursunuz.

    Bizde mi bir şeyler eksik, yoksa başka ülkeler mi daha yaratıcılar anlamak zorlaşıyor. Memlekette kimse kalkıp çilek tarlasına tura gitmez ama orada bu turizmin bir parçası olumuş.

  5. Şu an iş yerindeyim ve bence dünyanın en sıkıcı işlerinden birinde çalışıyorum. çünkü yıllık izin kullanamıyoruz. 3 sene de sadece 10 gün, onlar da hastalık dönemlerinde kesinlikle tatil yok 🙁

    Şu an sakin müştererim yok ve ben yazılarını okuyup o fotoğrafların çekildiği anlarda olmayı hayal ediyorum. Çok şanslısın, Ama belki de şansını kendin yarattın bilmiyorum.

    Seyahat etmeyi çok seven, ama yurtdışına çıkmaya hiç fırsatı olmamış (belki de o fırsatı yaratmamış) biri olarak içim gitti ya. İyi ki fotoğraflamışsın ve bende iyi ki keşfetmişim blogunu.

  6. Biz 2 yıl önce eşimle Malezya turu yapınca buraya gitmeye niyetlendik ama adalarda fazla takıldığımzıdan zaman kalmamıştı. Yoksa izin rotayı takip edip langkawi sonrası Kuala Lumpur’a dönmeden buraya uğrayacaktık. Keşke uğrasaymışsız 🙂 Artık bi dahaki sefere.

    • Langkawi görmeye değer çok güzel bir ada. Hoş Güney Asya’nın tropikal adalarından kötü olanı yoktur ki! İSter Tayland olsun ister Malezya veya Endonezya her biri olağan üstü adalar serpilmiş kıyılara. Fırsatınız olunca Langkawi’yi görün derim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz