Azerbaycan, Kafkasya coğrafyasında yer alan bir ülke. Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktasındaki ülke, Türkiye’nin hem komşu hem de kardeş ülkesi. 17 Kasım 1991’de bağımsızlığa kavuşan Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye oldu.

Azerbaycan’ın kuzeyinde Gürcistan ile Rusya Federasyonuna bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, güneyinde İran İslam Cumhuriyeti, batısında Ermenistan ve Türkiye Cumhuriyeti, doğusunda ise Hazar Denizi uzanıyor. Türkiye’nin gönlündeki yeri farklı olan ve sıklıkla ‘iki devlet, bir millet’ olarak andığımız Azerbaycan’a vize olmadan sadece kimlik kartımızla giriş yapabiliyoruz.

Azerbaycan vizesi
Bakü, Azerbaycan

Azerbaycan son yıllarda turizm platformlarında keşfedilecek ülkeler listesinde üst sıralarda yer almaya başladı. Ben de 2021 yılının Eylül ayında 2 haftamı bu güzel ülkeye ayırdım. Sonrasında 5-6 defa daha ziyaret ettim. Eşim Azerbaycanlı olduğundan her sene birkaç defa gidiyorum.

Azerbaycan Vizesi

Azerbaycan’a gitmek için vize gerekmiyor. Sadece TC Kimlik kartınız ile pasaport gerekmeden kimlikle giriş yapabilirsiniz. 25 Şubat 2020’de imzalanan ikili anlaşma ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Vize Muafiyetine Dair Anlaşma’nın yürürlüğe girdi. Karşılıklı olarak gidiş gelişlerini teşvik edecek bir anlaşma oldu.

Malta

1 Nisan 2021’de yürürlüğe giren anlaşma ile de pasaport olmadan, yeni tip çipli TC kimlik kartı ile Azerbaycan’a 90 gün kalış süreli vizesiz turistik seyahat yapabiliyoruz. Diğer ülkelerden değil de direkt Türkiye’den Azerbaycan’a uçtuğumuzda bu geçerli. Başka ülkeden Azerbaycan’a gidecekseniz pasaportunuzun ile Azerbaycan’a giriş yapmanız gerekiyor.

Türkiye’den Azerbaycan’a gidişlerde, ülkemiz havalimanlarında iki dilli ‘Giriş-Çıkış Formu’ üzerine giriş-çıkış damgaları basılıyor. Bu belgeyi Azerbaycan’da bulunduğunu süre içerisinde beraberinizde taşıyın ve giriş-çıkışları sırasında kimlik kartlarıyla birlikte sınır kapılarındaki görevlilere ibraz ettirin. Olur da bu belgeyi kaybetme ihtimalinize karşı yanınızda fotoğraflı başka bir kimlik belgeniz olsun.

Yeni tip çipli kimlik kartlarıyla Azerbaycan’da ikamet izni başvurusu yapamıyorsunuz. Eğer Azerbaycan’da 90 günden daha fazla kalmak istiyorsanız istenilen süreden 60 gün daha fazla geçerlilik süresi olan pasaportunuzla ikamet izni başvurusunda bulunmanız gerekiyor.

Azerbaycan’da 15 günden fazla kalacaksanız eğer Azerbaycan Devlet Göç İdaresine adres beyanı yapmanız gerekiyor. Ülkeden çıkışta cezai işlemle karşı karşıya kalmamak için 5 işgünü içerisinde adres beyanı şartını zamanında yerine getirin. Otelde kalıyorsanız bunu otel sizin yerinize yapıyor.

Web sitesinde ‘REGISTRATION UPON PLACE OF STAY’ sayfası üzerinden gerekli formu doldurarak başvuruyorsunuz. Ben bir defasında beyanı unuttuğumdan 200 Manat ceza yemiştim.

Turistik amaçların dışında, çalışma ya da öğrenim gibi durumlar için Azerbaycan’a gidecekseniz Azerbaycan vizesi almanız gerekiyor. Bu sebeple Azerbaycan Cumhuriyeti temsilciliklerine vize için müracaat etmeniz gerek.

Türkiye’den hava yoluyla gelen 18 yaşın üzerindeki yolcuların aşı belgesi ve ülkeye girişden 72 saat öncesini kapsayan negatif PCR testinin her ikisini ibraz etmeleri şart. 1-18 yaş aralığında olan yolcuların ise sadece 72 saat öncesini kapsayan negatif test sonucu ibraz etmeleri yeterli. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

BAKÜ’DE NEREDE KALINIR
Bakü’de konaklama, genel olarak Avrupa şehirlerine göre uygun fiyatlı. Bakü ve çevresinde her bütçeye uygun otel ve pansiyon bulabilmeniz mümkün. Bakü’nün tarihi bölümü olan İçerişehir’de pek çok butik otel var. Özellikle Kız Kalesi ve Hazar Denizi manzaralı birçok otel bulabileceğiniz gibi, kent merkezinde de bir otel tercih edebilirsiniz.

Bakü merkezde Park Inn by Radisson Baku Hotel (★★★★★), Four Seasons Hotel Baku (★★★★★), Hilton Bakü (★★★★★) otellerinde konakladım. Hepsi de Bakü merkezin en iyi otelleri. Bütçeniz uygunsa hepsi de paranızın karşılığını veriyor.

Nizami Caddesinde Solo Inn Hotel (★★★★), Maestro Hotel (★★★★), City Inn Boutique Hotel (★★★★) ve Renaissance Hotel (★★★★) ise yine merkezi konumda kalabileceğiniz uygun fiyatlı iyi oteller.

Hostel veya daha uygun fiyatlı yer bakıyorsanız Rotterdam Hotel (★★★), Ciaan Hostel and Cafe, Shaan E Punjab Hostel, Travel Inn Hostel çok makul fiyatlarla konaklama seçenekleriniz. Hepsi de merkeze yakın.

Gebele’de Qafqaz Riverside Resort, Şeki’de Old Town Sheki Butik Otel konakladığım yerler oldu. Her ikisi de dört dörtlük otellerdi.

Bakü’ye nasıl gidilir blog yazımda Azerbaycan’a gidiş hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Azerbaycan gezisi planlıyorsanız göz atabilirsiniz. Azerbaycan Gezi Rehberi ve Bakü Gezi Rehberi blog yazılarım da Azerbaycan geziniz için aradığınız her türlü bilgiyi verecek şekilde hazırladım.

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz