Azerbaycan, Kafkasya coğrafyasında yer alan bir ülke. Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktasındaki ülke, Türkiye’nin hem komşu hem de kardeş ülkesi. 17 Kasım 1991’de bağımsızlığa kavuşan Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye oldu.
Azerbaycan’ın kuzeyinde Gürcistan ile Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, güneyinde İran İslam Cumhuriyeti, batısında Ermenistan ve Türkiye Cumhuriyeti, doğusunda ise Hazar Denizi uzanıyor. Türkiye’nin gönlündeki yeri farklı olan ve sıklıkla ‘iki devlet, bir millet’ olarak andığımız Azerbaycan’a vize olmadan sadece kimlik kartımızla giriş yapabiliyoruz.

Azerbaycan son yıllarda turizm platformlarında keşfedilecek ülkeler listesinde üst sıralarda yer almaya başladı. Ben de 2021 yılının Eylül ayında 2 haftamı bu güzel ülkeye ayırdım.
Azerbaycan Vizesi
Azerbaycan’a gitmek için vize gerekmiyor. Sadece TC Kimlik kartınız ile pasaport gerekmeden kimlikle giriş yapabilirsiniz. 25 Şubat 2020’de imzalanan ikili anlaşma ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Vize Muafiyetine Dair Anlaşma’nın yürürlüğe girdi. Karşılıklı olarak gidiş gelişlerini teşvik edecek bir anlaşma oldu.
1 Nisan 2021’de yürürlüğe giren anlaşma ile de pasaport olmadan, yeni tip çipli TC kimlik kartı ile Azerbaycan’a 90 gün kalış süreli vizesiz turistik seyahat yapabiliyoruz. Diğer ülkelerden değil de direkt Türkiye’den Azerbaycan’a uçtuğumuzda bu geçerli. Başka ülkeden Azerbaycan’a gidecekseniz pasaportunuzun ile Azerbaycan’a giriş yapmanız gerekiyor.
Türkiye’den Azerbaycan’a gidişlerde, ülkemiz havalimanlarında iki dilli ‘Giriş-Çıkış Formu’ üzerine giriş-çıkış damgaları basılıyor. Bu belgeyi Azerbaycan’da bulunduğunu süre içerisinde beraberinizde taşıyın ve giriş-çıkışları sırasında kimlik kartlarıyla birlikte sınır kapılarındaki görevlilere ibraz ettirin. Olur da bu belgeyi kaybetme ihtimalinize karşı yanınızda fotoğraflı başka bir kimlik belgeniz olsun.
Yeni tip çipli kimlik kartlarıyla Azerbaycan’da ikamet izni başvurusu yapamıyorsunuz. Eğer Azerbaycan’da 90 günden daha fazla kalmak istiyorsanız istenilen süreden 60 gün daha fazla geçerlilik süresi olan pasaportunuzla ikamet izni başvurusunda bulunmanız gerekiyor.
Azerbaycan’da 15 günden fazla kalmayı düşünüyorsanız eğer Azerbaycan Devlet Göç İdaresine adres beyanı yapmanız gerekiyor. Bu yüzden, Azerbaycan’da 15 günden fazla kalmacakların ülkeden çıkışta cezai işlemle karşı karşıya kalmamaları için adres beyanı şartını zamanında yerine getirmesi önemli.
Web sitesinde ‘REGISTRATION UPON PLACE OF STAY’ sayfası üzerinden gerekli formu doldurarak başvuruyorsunuz. Azerbaycan’da kaldığınız otelden bilgi alırsanız onlar da size yardımcı olurlar.
Turistik amaçların dışında, çalışma ya da öğrenim gibi durumlar için Azerbaycan’a gidecekseniz Azerbaycan vizesi almanız gerekiyor. Bu sebeple Azerbaycan Cumhuriyeti temsilciliklerine vize için müracaat etmeniz gerek.
Türkiye’den hava yoluyla gelen 18 yaşın üzerindeki yolcuların aşı belgesi ve ülkeye girişden 72 saat öncesini kapsayan negatif PCR testinin her ikisini ibraz etmeleri şart. 1-18 yaş aralığında olan yolcuların ise sadece 72 saat öncesini kapsayan negatif test sonucu ibraz etmeleri yeterli. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.
Bakü’ye nasıl gidilir blog yazımda Azerbaycan’a gidiş hakkında detaylı bilgiler var. Azerbaycan gezisi planlıyorsanız göz atabilirsiniz.
Azerbaycan’a gidilir 👍👍
Bilgiler için çok sağolun, aradığım bilgiydi yardımcı oldu