Singapur, sadece Güney Doğu Asya’da değil, dünya genelinde de adından söz ettiren önemli bir ticari ve turistik merkez. Yüksek refah seviyesi, gelişmiş eğitim sistemi ve çok sayıda uluslararası kurum ve kuruluşa ev sahipliği yapan Singapur, Güney Doğu Asya’nın önde gelen iş, eğlence ve tatil merkezlerinden birisi.

Kendisi küçük olsa da sunduğu gezilip görülecek yerler, aktiviteleri, kültür ve sanat aktiviteleri, eğlence ve alışveriş imkanlarıyla insanın başını döndürüyor. Singapur hakkında bildiğinizi düşündüğünüz her şey her an değişebilir. Defalarca yolumun düştüğü bu ülkeye her gittiğimde yepyeni yerlerini keşfediyorum.

Singapur

Singapur Gezi Rehberi

Singapur, Güneydoğu Asya‘da Malay Yarımadasının güney ucunda, Ekvator’un 137 km kuzeyinde yer alıyor. 1819’da İngiliz şirket temsilcisi Sir Stamford Raffles tarafından ticari bir durak olarak kurulmuş. Bugün Güneydoğu Asya’nın ekonomi anlamındaki başarı öyküsü sayılan bir ada ülkesi olan Singapur’un uzun bir ticari geçmişi bulunuyor.

Avrupalılar Singapur topraklarına ayak basmadan yüzyıllar önce Çinli tüccarlar burayı çoktan ziyaret etmeye başlamışlardı. Detaylar çok bilinmese de, günümüzde Endonezya ve Malezya olarak bilinen ülkelerin krallıkları Singapur üzerinde hâkimiyet kazanmaya çalışmış.

Malta

Serbia

Portekizliler bölgeye on altıncı yüzyılın başlarında ayak basmışlar ve Singapur’un batı kıyısındaki Melaka isimli bölgeyi ticaret limanı haline getirmişler. Portekizlilerden sonra Hollandalılar ve onların ardından 1818’de, son bulan Napolyon Savaşları’nı takiben İngilizler Singapur’a ilgi duymuşlar.

Sir Stamford Raffles’ın planları dâhilinde, Singapur’da o dönemlerde İngiltere hâkimiyeti altında olan Melaka ve Penang önemli limanlar haline gelmiş. Raffles, Singapur’u etnik bölgelere ayırdığı zaman da dâhil olma üzere kısa bir süre geçirmesine rağmen, aldığı kararların Singapur’un bugün geldiği noktada önemli bir rol oynadığı biliniyor.

Singapur’un İngiliz hâkimiyeti altında bulunduğu dönemde, ülke çok sayıda Çin ve Hintli göçmen almış. O dönemlerdeki yaşam şartları oldukça güç olsa da, göçmenler için ülkeyi cazip kılan para kazanma olanakları olmuş. Zaman içerisinde, günümüzde de geçerli olan standartların korunduğu çalışma etiği koşulları geliştirilmiş.

Elmas şeklindeki ada, günümüzde başarı öyküsü olarak gösteriliyor. Aslanlı şehir olarak da bilinen Singapur, yüksek refah sunan sınırlarında Avrupalı, Çinli, Malay, Hint, Araplardan oluşan nüfusu ile kozmopolit bir yapıda. Farklılıklar beraberinde çok kültürlülüğü, hoşgörüyü ve tüm zevklere hitap eden renkli bir dünyayı da beraberinde getirmiş.

Geleneksel ile moderni bir arada nefis bir şekilde harmanlamış Singapur’daki etnik çeşitlilik şehri ziyaret edenler için farklı bir deneyim yaşatıyor. Her bir köşeyi döndüğünüzde farklı sürprizlerle karşılaşabiliyorsunuz. Giyimden yemeğe, aksandan fiziksel özelliklere kadar her renk ve görüntü, şehir için oldukça sıradan.

Nüfusun %77’ni Çinliler, %14’nü Malaylar, %8’ini Hintliler, gerisini de diğer azınlıklar oluşturuyor. Singapur’un kendisine ait 40 kadar adacıkla birlikte yüzölçümü 622 km2 kadar. Nüfus yoğunluğu oldukça yüksek ve kilometre kareye yaklaşık 4488 kişi düşüyor. Eğitim seviyesi yüksek, nüfusun %96’sı okur yazar.

Çok zengin bir kültür ve tarihe sahip olan ülke, toplamda 4 resmi diliyle oldukça dikkat çekiyor. Çince, Malayca, İngilizce ve Tamil olarak bilinen Hint dilinin kullanıldığı yerde, etnik kökenler önemli rol oynuyor.

Adaya ilk gelindiğinde yerli halkın Malaylar olması resmi dil ilan edilmesinde etken olurken, günümüzde nüfusun çoğunun Çinlilerden oluşması resmi dillere bir yenisinin eklenmesinin sebepleri arasında.

Her mevsim yağışlı bir iklime sahip olan Singapur’da bu duruma karşı önlem almak gerekiyor. İnce bir yağmurluk ve taşıması kolay şemsiye tüm seyahat boyunca işinizi kolaylaştıracak. Dışarıdaki nemli ve sıcak havaya karşın kapalı mekânlardaki aşırı soğuk hava dalgasına karşı şal ya da ince bir polar taşımalısınız.

🏨 Konaklama tavsiyelerim: Orchard Road’da kalmak isteyenler Orchard Hotel‘de kalabilirler. Clarke Quay’ide nefis konumdaki Paradox Singapore Merchant Court enfes bir tercih olabilir. Marina Bay bölgesindeki ise kaldığım Park Royal Hotel Marina Bay şahane bir tercih.

Hostel tercih edecekler için CapsulePod@Aljunied ve Galaxy Pods Capsule Hotel kapsül otelleri oldukça merkezi. Ayrıca Backpacker Cozy Corner Guesthouse ve Bluewaters Pods 38 Hongkong St radarınızda olsun ✔️

Singapur Gezilecek Yerler 📌

Asya ülkelerinin karakteristik özelliklerini pek de taşımayan Singapur’a şimdiye kadar 5 defa gitme fırsatı buldum. Kendisi küçük olmasına rağmen, gezilecek ve görülecek yerlerinin zenginliğiyle, her defasında henüz göremediğim ne kadar da çok yerinin olduğunu farketmek beni şaşırtıyor.

Singapur vizesiz ülkeler arasında yer alıyor. Ülkeye girişte sınır geçişlerinde veya havalimanında 90 günlük turist vizesi veriliyor. Son zamanlarda güvenlik sorunları nedeniyle girişte bekletilirseniz şaşırmayın, sakin olun. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az 6 ay olmasına dikkat edin. Keşfetmeyi sevenlere bu ülke için en az 3 gün ayırmasını öneriyorum.

Turistleri gezdiren hop on & hop off turist otobüsleriyle de Singapur gezilebilir. Bu otobüsler Orchard Road, Bugis Junction, Suntec City, Boat Quay, Chinatown, Little India ve Singapure Botanic Garden arasında saat 9.00 – 18.00 saatleri arasında ulaşım sunuyor.

1. Marina Bay

Singapur gezilecek yerler

Marina Bay, Singapur’un doldurma yaparak kazandığı, Singapur Nehri boyunca uzanan bir alan üzerinde oluşturulmuş, şehrin en gözde yeri. Bölge, sahip olduğu çok sayıda otel, restoran, gökdelen ve iş merkeziyle Singapur’un kalbi konumunda.

Marina Bay bölgesi müzeleri, eski binaları, modern tasarımlarıyla yarım günü geçirebilecek bir yer. Geceleri ise Singapur’un en gözde yerleri arasında yerini alıyor. Şehrin en gösterişli ve şaşaalı yüzünü görmek için doğru adres. Marina Bay çevresinde uzun bir yürüyüş yapın.

Marina Bay Sands Oteli, bölgenin yıldızı ve odak noktası. Singapur ile özdeşleşen 5.5 milyar Singapur Doları değerindeki yapı dünyanın en pahalı ve yer bulması zor otellerinden biri.

Sands SkyPark, Singapur’un en iyi manzaralarından birine sahip. Marina Bay Sands Hotel’in tepesine kurulmuş mimari bir şaheser teras, Eyfel Kulesi’nden daha yüksekte ve yaklaşık 4 buçuk A380 jumbo jetinin park edilebileceği kadar da geniş. Dünyanın en ünlü havuzlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Merlion, Marina Bay’ın en iyi fotoğraf noktalarından biri. Alt kısmı denizatı, başı aslan şeklindeki ilginç heykel, altmış metre uzunluğa sahip. Aslan bölümü Singa Pura’yı (Aslan Şehri), balık bölümü ise Temasek’i (Deniz Şehrini) temsil ediyor. Singapore Turizm Board tarafından 1964’dan bu yana şehrin simgesi olarak belirlenmiş.

Singapur’un simgesi Merlion Heykeli, bir heykelden çok daha fazlası. Heykelin bunduğu alandan karşı tarafa doğru baktığınızda, Esplanada Kültür Merkezi ve Marina Square’i görebilirsiniz. Ayrıca fıskiyenin sağ yanında da körfezin her iki tarafını birbirine bağlayan uzun köprü Benjamin Sheares Bridge yer alıyor.

Marina Bay demek Singapur demek. Buraya hem gündüzün hem de geceleyin gelin. İki farklı karakteri de yaşayın. Singapur’un doldurma yaparak kazandığı alanların en büyük örneklerinden biri. Dünyanın en yüksekteki klüplerinden 1-Altitude, enfes bir Marina Bay manzarasına sahip.

Marina Bay Sands ve Gardens By The Bay’e en yakın metro durağı Circle Hattı’nda yer alan Bayfront Metro Durağı, Singapur Flayer’e en yakın metro durağına en yakın metro durakları Promenade Metro Durağı, Singapur Nehri ve çevresinde görülecek yerlere en yakın metro durağı ise Raffles Place Metro Durağı.

2. Gardens By The Bay

Gardens By The Bay, Singapur
Gardens By The Bay, Singapur
Super Trees, Singapur
Super Trees, Singapur

Gardens By The Bay, eşi benzeri olmayan, üyülü atmosfere sahip bir yer. Bitkilerin insanlarla ilişkisi ve türlerin ekosistem içerisindeki çeşitliliğini konu edinen iki farklı bölümden oluşan tematik bir park. 2012’de Dünya Mimari Festivalinde yılın yapısı seçilen Gardens by the Bay, Marina Reservoir yanında konumlanıyor.

Devasa deniz kabuğu şeklindeki seraların içerisinde yüzlerce çeşit bitki ve inanılmaz bir şelale var. Gardens By the Bay iki ayrı kapalı bölümden oluşuyor. Daha çok Akdeniz, Güney Amerika, Güney Afrika gibi bölgelerde yetişen çiçek türlerinin sergilendiği Flower Dome bölümünde, Monkey Puzzle ağaçları, Kanarya Adaları’nın palmiyeleri ve dünyanın bir çok yerinden getirilmiş çok sayıda çiçek, bitki ve ağaçlarla, devasa bir ekosistemi bir arada gözler önüne seriliyor.

Gardens By the Bay ikinci bölümü olan Cloud Forest içerisinde yer alan Bulut Dağı (Cloud Mountain),Dünyanın farklı coğrafyalarını gezerek ancak görebileceğiniz bitkiler ve çiçekler, ilginç yapının her yanına bezenmiş halde karşınızda duruyor. 35 metre yüksekliğindeki Cloud Mountain ihtişamıyla Gardens by the Bay’in en etkileyici yapısı bana göre.

Cloud Mountain, 3 kattan oluşuyor, zemin katında deniz seviyesinde yetişen bitkiler; Secret Garden adındaki orta katta Yeni Zelanda‘da nehir kenarlarında yetişen bitkiler ve en üst kat olan Lost World bölümünde ise daha çok böcek kapan bitkisi gibi egzotik bitkiler ve dikenli türler sergileniyor. Bu bölümlere oldukça keyifli olan yürüyüş yolu ya da asansörle çıkabiliyorsunuz.

Devasa, renkli ve fütüristik bir parkta ünlü Supertree Grove (Süper Ağaçlar) muazzam yeşillikte ve renklerdeki bahçeleri yukarıdan izleme fırsatı sunuyor. Bu ağaçlara süper denmesinin nedeniyse, bahçe içindeki orkide ve diğer bitkiler için gerekli gölge alanı sağlamaları, bitkilerin fotosentezi için güneş ışığını absorbe edebilmeleri ve yağmur suyunu toplayarak gerekli sulak alanı oluşturmalarından kaynaklanıyor. Bu devasa ağaçlar ayrıca binanın soğutulmasında da görev alıyor.

Doğanın güzelliği, Körfezin gerçeküstü manzaraları, cenneti andıran gür yeşillikleriyle burada hayat bulmuş. Singapur gezilecek yerler listenize en başa koyup ıskalamayın. Singapur’un kalbinde bir cennet nasıl olur görmek için uğramanız gereken yer.

Gardens By The Bay her gün sabah 9 akşam 9 arasında açık. Son ziyaretçi 20.30’da kabul ediliyor. Bilet fiyatları ise nereleri gezeceğinize göre değişiyor. Floral Fantasy 15S$, Flower Dome + Cloud Forest 28S$, OCBC Skyway 10S$, Supertree Observatory 14S$.

Gardens By The Bay Tickets Combo bileti 35S$. Bu biletle Singapur Botanik Bahçeleri Ulusal Orkide Bahçesine giriş hakkı da kazanıyorsunuz. Farklı bilet kombinasyonlarıyla farklı aktiviteleri birleştirebileceğiniz çok seçenek var.

3. Civic District ve Raffles Place

Raffles Palace
Raffles Palace

Civic District, şehrin önemli hükümet binaları, parkları, müzeleri ve anıtlarının bulunduğu bir yer. Burada, birbirinden güzel alışveriş yerleri, farklı dünya mutfaklarının lezzetlerini sunan restoranları ile zamanı olanların uğraması gereken bir yer.

Dünyanın en ünlü otellerinden tarihi Raffles Hotel, The National Museum Singapore, St Andrews Cathedral, Fort Canning Park, Asian Civilisations Museum ve Singapore Art Museum görülecek yerler arasında.

Singapur Nehri boyunca yürüyüş yapılarak, şehirde koloni zamanlarından kalma izler sürülebiliyor. Singapur’un en eski binası, 1820’lerde inşa edilen Parlamento Binası da bu rotada yer alıyor. Parlamento Binasını turlar eşliğinde gezmek de mümkün.

Singapur’un tarihi merkezinde birbirinden özel müzeler, sanat galerileri, yemyeşil Fort Canning Parkı ve Singapur’un simgesi olan Raffles Oteli bulunuyor. İngiliz koloni dönemi mimari tarzına sahip Raffles Otel, birbirine şık bahçelere ve mekanlara sahip. Çok şık döşenmiş oteli ziyaret edin.

Otelin en üst katında bir müze, Raffles City’nin karşısında ise ilginç yapı topluluğu olan Chijmes bölgesi yer alıyor. Otelin ünlü Long Bar’ında, Singapore Sling adını taşıyan ülkenin ulusal kokteyli tadın. Yediğiniz kabuklu çerezleri yere atmaktan çekinmeyin. Singapur Nehrinin güney ağzında yer alan Raffles Otel’da kalmak istiyorsanız eğer en az 6 ay öncesinden rezervasyon yapmanız gerekiyor.

Yakınındaki Metro Durakları: City Hall MRT and Esplanade MRT. Bölgeye ulaşım, Kuzey-Güney Hattı (kırmızı hat) ve Doğu-Batı hattı (yeşil hat) üzerindeki City Hall Durağı aracılığıyla sağlanıyor.

4. Clarke Quay & Riverside

Clarke Quay

Clarke Quay ve çevresindeki Riverside, şehrin gece hayatının kalbinin attığı yerlerden. Singapur’un en sevdiğim yerlerinden biri. Cezbedici ışıklı gece hayatının yanı sıra burası, gelenlere günün her saati nehir kenarında mükemmel bir yemek fırsatı sunuyor.

Genel olarak Çinlilerin eski evleri, dükkanları ve finans yerlerinden oluşan alandaki kullanılmayan yerler günümüzde restoran, bar ve gece kulüplerine dönüştürülmüş. Günün yorgunluğunu nefis mekanlarında atmak için birebir.

Singapur Nehri boyunca yapılan tekne turları Boat Quay ve Raffles Landing’den kalkıyor ve Marina Bay’a kadar uzuyor. Singapur’un hem tarihi bölgeleri hem de tam zıttı olan modern gökdelenleri görülebiliyor.

Yakınındaki Metro Durakları: Clarke Quay MRT. Singapur’un eğlence mekanlarının kalbi olan Clarke Quay’e ulaşmak oldukça basit; Clarke Quay Alışveriş Merkezi içerisindeki Clarke Quay metro durağı, en iyi barların, restoranların ve kulüplerin olduğu bölgeye yürüme mesafesinde.

5. Chinatown

Singapur Chinatown
Chinatown, Singapur 2011

Chinatown Singapur’un ikonlaşmış bölgeleri arasında sayılıyor. Bir çok kişi Singapur’un yapaylığından şikayet ediyor. Singapur’un renkli ve zengin kültürel yüzünü gösteren Chinatown’ı gezmelerini tavsiye ediyorum böyle düşünenlere. Güzel korunmuş mirası, uygun fiyatlı mağazaları, hediyelik eşya için en iyi seçenekleri sunan sokak tezgahları, işportacıları, yeme içme mekanlarıyla kendine hayran bırakan bir yer. Çin mutfağının lezzetleri denenebiliyor.

Kolonyal mimariyi andıran binaları, egzotik hava kokan güzel sokaklarında kaybolunası bir yer burası. Chinese Heritage Centre, Singapur’un en eski Hint tapınağı sayılan Sri Mariamma, Buddha Tooth Relic ve Singapur’un en eski tapınağı Thian Hock Keng Tapınakları görülmeye değer.

Buddha Tooth Relic Tapınağının hemen bitişiğinde yer alan Chinatown Visitor’s Center‘a uğrayın, ücretsiz haritalardan alın. Hergün saat öğleden sonra 2’de, Chinatown Heritage Center’da başlayan ücretsiz yürüyüş turlarına katılın.

Pagoda Caddesi’ndeki Chinatown Mirası Merkezi (Chinatown Heritage Centre), bölgenin tarihi hakkında bilgi veriyor. Merkezde, Çinli göçmenlere, onların zorlu yaşam şartlarına ve Singapur’un kuruluşundaki katkılarına dair detaylı bilgiler sunuluyor. Güneydoğu Asya’nın Viktorya dönemlerinden kalma en büyük filigran dökme demir yapısı Lau Pa Sat, tam bir lezzet durağı.

Club Caddesi ve Ann Siang Hill Tepesi, dar ve tarihi sokaklarda birçok restoran ve bar var. Singapur’daki her türde lezzetin denenebileceği popüler bir yeme içme pazarı. Maxwell Sokak Marketi yeme içme için uğramanız gereken yer.

Yakınındaki Metro Durakları: Chinatown MRT, Teylok Ayer MRT, Outram Park MRT, Tanjong Pagar MRT and Raffles Place MRT. Singapur’un capcanlı ve tarihi bölgesi olan Chinatown’un (Çin Bölgesi) kendine ait bir metro durağı bulunuyor. Metro durağından hem Kuzeydoğu hattı (mor hat) hem de Şehir Merkezi hattı (mavi hat) geçiyor.

5. Orchard Road

Orchard Road
Adını 17. yüzyılda bu bölgede yer alan orkidelerden alan Orchard Road, Singapur’un dünyaca ünlü en önemli alışveriş yeri

Orchard Yolu, yaklaşık 2 km’yi geçen uzunluğuyla ülkenin en ünlü caddelerinden biri. 1830’larda üzerinde bulunan orkide ağaçlarından adını almış olan cadde boyunca devasa oteller, farklı ve çok katlı alışveriş merkezleri, lüks mağazalar, kafe ve restoranlar sıralanıyor.

Manhattan’ın 5. Caddesini ya da Paris’in Champ Elysees’ini anımsatıyor. En çok ziyaret edilen alışveriş yerlerinden olan yol, ayrıca kafe ve dinlenme alanlarıyla ilgi görüyor.

Benim gibi alışverişten pek hazzetmiyorsanız pek de ilgisini çekecek bir cadde değil. Marka dükkanlardan alışveriş yaparım diyorsanız burası tam size göre. Alışveriş insanıysanız temmuz ayında başlayıp üç hafta kadar süren ‘Büyük Singapur İndirimli Satışları’ dönemini kaçırmayın.

Orchard Caddesinde Singapur Ulusal Müzesi (National Museum of Singapore) ile Singapur Sanat Müzesi (Singapore Art Museum) ve bazı fotoğraf sergilerini ziyaret edebilirsiniz.

Yakınındaki Metro Durakları: Orchard MRT, Somerset MRT, Dhoby Ghaut MRT. Orchard Caddesi’ne yakın olan üç ana durak bulunuyor. Orchard metro istasyonu caddenin en kuzey noktasında, Somerset metro durağı caddenin orta bölgesinde, Dhoby Ghaut metro durağı ise Orchard Caddesi’nin diğer ucunda yer alıyor.

6. Bugis ve Kampong Glam

Kampong Glam

Bugis ve Kampong Glam, Arap ve Müslüman toplumların izlerinin hakim olduğu, Singapur’da pazar ve çarşıların en rahat keşfedilebileceği yerlerden. Kampong Glam’ın kalbi Sultan Camii ve çok sayıda Türk restoranı ve nefis kafelerin yer aldığı Arab Street görmeniz gereken yerler.

Kafeleri ve renkli görüntüsüyle ilgi çekici sokak Haji Lane ve Hindu tapınağı Kwan Im Thong Hood Cho ve Malay Heritage Centre görmeniz gereken yerlerden diğerleri.

Singapur çarşı ve bit pazarlarının yoğunlukta olduğu bölge, uygun fiyatlı kıyafetler ve eşyaların satıldığı dükkanlar, elektronik ve envai çeşit teknolojik ürünler sunan dev çok katlı binalarıyla tüm gün hareketli.

Özellikle Kampong Glam yöresel lezzetleri ve farklı menüler sunan nefis kafeleriyle mola vermeniz gereken bir yer. Burada çok sayıda Türk restoranı da var. İlginç bir kafe keşfetmek isteyenler Selfie Cafe’ye uğrayabilir. 5000 kişilik Sultan Cami’yi ziyaret edin.

Yakınındaki Metro Durakları: Bugis MRT. Bugis ve Kampong Glam bölgelerine yakın istasyonlar Bugis metro durağı ve (yeşil Doğu-Batı hattı ile mavi Şehir Merkezi hattının kesişiminde yer alıyor) ve kısa bir mesafe uzaklıktaki Nicoll Highway durağı.

7. Little India

Singapurda gezilecek yerler
Little India’da çok sayıda Hindu tapınağı var

Little India, Singapur’un en renkli ve en heyecan verici bölgelerinden. Pek çok mağaza ve restoranın bulunduğu bölge, sanılanın aksine Hintlilerin ağırlıklı yaşadığı değil, ticaret yaptığı bir bölge. Asya yemeklerini tatmak, Hint kültürünü gözlemlemek ve Hindu tapınaklarını ziyaret etmek isteyenler için harika bir fırsat.

Singapur Nehrinin doğusunda yer alan bölge, Tamilce yazılı işaretleri, rengarenk binaları, Hint mutfağına özgü kokularıyla hemen kendini belli ediyor. Bölge Hint mutfağını deneyimlemek isteyenlerin gözdesi.

Sri Veeramakaliamman Tapınağı, bölgenin en değerli tapınağı. 1855’te yapılmış tapınak sekiz kollu tanrıça Kali’ye ithaf edilmiş. Ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Girişte mutlaka ayakkabıları çıkarmak gerekiyor.

House of Tan Teng Niah (Tan Teng Niah Evi), Little India’nın en hoş ve en renkli binalarından biri. Küçük Hindistan’da yer alıyor olmasına rağmen ev, 1900’lerde burada ikamet eden Çinli bir iş adamına ait.

Tekka Market, Singapurluların sabah saatlerinde taze et ve deniz ürünleri alışverişine çıktıkları bir pazar. Little India’nın en popüler noktalarından biri de 24 saat boyunca açık olan Mustafa Center. Singapur geneline göre nispeten ucuza elektronik eşya buradan alınabilir.

Yakınındaki Metro Durakları: Little India MRT, Farrer Park MRT. İki durak da Kuzeydoğu hattı (mor hat) üzerinde yer alıyor.

10. Sentosa Adası

Sentosa Adası, Singapur
Sentosa Adası, Singapur

Sentosa Adası, tamamı insan yapımı olan bir rekreasyon alanı ve eğlence kompleksi. Eğlence düşkünlerinin rotasında ilk sırada olmalı. Singapur’u oluşturan 50 adadan biri olan Sentosa Adası, ülkenin ana yerleşik adasının hemen güneyinde yer alıyor. Asya kıtasının Güney Yarımküre’ye en yakın noktası olan bu ada, ana adaya bir köprü ile bağlı. Faber Tepesi ile Sentosa arasında ulaşım teleferik ile de sağlanıyor. Giriş ücreti biraz pahalı olsa da, ailecek eğlenmek için mükemmel bir seçenek.

Konsantre eğlence seçenekleri sunan ve ‘Singapur’un Bahçesi’ lakaplı Sentosa Adası, tüm aktviteleri ve eğlenceleri ile belki de bir haftanın yetersiz geleceği bir yer. 2010’da açılan Resorts World Sentosa ve Güneydoğu Asya’nın tek Universal Studios tema parkı ile eğlence seçeneklerini sürekli genişletiyor.

Universal Studios, Sontosa’da gidilmesi gereken bir tema parkı. Parkın içerisinde 20’den fazla tematik bölge bulunuyor; Kayıp Dünya, Antik Mısır, New York, Hollywood, Madagaskar bu tematik alanların sadece birkaçı. Dünyanın en büyük hız treni de burada.

Asya’nın en büyük tüp akvaryumu da bu adada. Binlerce sualtı canlısını görebileceğiniz Underwater World ve pembe yunusları görebileceğiniz Dolphin Lagoon, tireyen koltukları ve effektleriyle gerçekliği hissettiren the Sentosa 4D Magix cinema; 450m uzunluğundaki MegaZip Adventure Park ve çocukların seveceği Port of Lost Wonder önereceğim aktiviteler arasında. Singapur’un en popüler eğlence ve tatil adası, ayrıca pek çok hediyelik eşya dükkanına da sahip.

Sentosa adasına teleferikle gidilebildiği gibi otobüsle de geçebilmeniz mümkün. Harbour Front’tan kalkan ücretsiz otobüslerle de Sentosa’ya gidilebilir, ama siz teleferiği tercih edin. Akşamları Musical Fountain da şahane ışık ve ses gösterisi sunuluyor.

Yakınındaki Metro Durakları: Harbourfront MRT. Sentosa Adası’na ulaşmanın en iyi yöntemi, Circle hattı (sarı hat) ile önce Harbourfrount metro durağına gitmek. Bu duraktan çıkışta Vivo City alışveriş merkezine ulaşılıyor. Buradan adaya ulaşmak için Sentosa Express vapurlarına binmek gerekiyor. Bir diğer seçenek de, anakarayı Sentosa Adası’yla bağlayan köprüyü yürüyerek geçmek. Köprü haftaiçi 1 Singapur Doları karşılığında, haftasonları ise ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

11. National Orchid Garden

National Orchid Garden

Singapur Ulusal Orkide Bahçesi, dünyanın en büyük orkide bahçesi olarak biliniyor. Devasa bir alana yayılmış olan bahçede çok çeşitli orkideler görmeniz mümkün. Singapur’un sembolü hâline gelen orkide bitkisinin birbirinden güzel düzenlemelerini göreceğiniz bu bahçe adeta bir cennet. Orkide, Singapur’un sembolü zaten.

Singapur Orkide Bahçeleri, belki bin türlü tropikal bitki ve çiçeğin ve özellikle orkide türlerinin büyük bir özen ve güzellikle yetiştirildiği bir park. Oldukça keyif alarak ziyaret edebileceğiniz, çok güzel bir park.

İlgisi olanların mutlaka görmesi gereken bir alan. Sonrasında vaktiniz varsa yandaki Singapur Botanik Park içerisinde bir yürüyüş yapın. Banklarda oturun, havuzlardan akan suları izleyin, acele etmeyin. Piknik sepetinizi hazırlayın, doğanın kucağında piknik yapın.

Singapur alışveriş

Ürün çeşitliliği ve rekabetçi fiyatlar sayesinde Singapur tam bir alışveriş cenneti olarak nam salmış durumda. Bali, Çin, Filipinler, Hindistan ve Malezya’dan ithal edilen antik ürünler, batik kumaş ve kıyafetler, kameralar, Çin, Hint ve İran halıları, özel dikim ya da ithal giyim ürünleri, takılar, ayakkabılar, çanta ve cüzdanlar…

Alışveriş, Singapur’da ulusal bir eğlence olarak kabul edildiği için oldukça önemli bir yere sahip. Elektronik ürünler satın almak için en nokta atışı adresler Funan Digitalife Mall ve Sim Lim Square. Ancak alışveriş seçenekleri elektronik ürünler için alışveriş merkezleriyle sınırlı değil. Bugis Junction bölgesi alışverişten yeme içmeye, eğlenceye, metro istasyonuna kadar her şeyin yer aldığı, gece geç saatlere kadar restoranlarının açık olduğu bir yer.

Kampong Glam’daki Haji Lane’deki butik mağazalar, Sungei Caddesindeki bitpazarı da elektronik ürünlerin tedarik edilebileceği yerlerden. Çoğu outlet, batı tarzında sabit fiyatlara sahip olsa da, bazı mağazalar pazarlık payı bırakıyor. Özellikle Sungei Caddesi’nde pazarlık yaparak çok daha uygun fiyatlı ürünler alınabiliyor.

En çok ziyaret edilen yerler arasındaki Orchard Yolu, alışveriş tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Işıl ışıl sokaklarıyla adeta festival havasına bürünen yol, modern alışveriş merkezleri ve otelleriyle gelenleri büyülüyor. Özellikle Noel zamanı daha da renklenen yer, göz kamaştırıyor.

“GST” olarak adlandırılan ürün ve servis vergisi, çoğu ürün ve servise yüzde yedi oranında ekleniyor. Turist Vergi İadesi merkezleri bu vergiyi turistlere iade ediyor. Ancak bunun için bazı şartlar mevcut. Vergi iadesi talep edebilmek için, üç faturayı geçmemek şartıyla aynı gün içerisinden ve aynı satıcıdan en az 100$’lık alışveriş yapmış olmak gerekiyor. Ürünlerin Singapur sınırları dâhilinde kullanılmaması ve alışveriş esnasında pasaportun gösterilmesi gerekli.

Vergi iadeleri Singapur’dan ayrılırken uçuş öncesinde alınabiliyor. Yeni bir elektronik sistem sayesinde, alışveriş yapan turistlere satıcılar tarafından verilen “eTRS” isimli kart ve fatura ibraz edildiğinde, havaalanındaki elektronik makinadan vergi iadesi alınabiliyor.

Singapur gece hayatı

1-Altitude
1-Altitude BAr Restauran Singapur’un en hoş manzaralı yerlerinden birisi

Singapur, gezilecek yerleri ve yeşilin içinde kaybolan bahçeleriyle güzel olduğu kadar, renkli gece hayatıyla da oldukça çekici bir yer. Havanın karamasıyla ışıl ışıl olan sokakları ve müzik sesleriyle burası, ziyaretçilerine günün her saati farklı deneyimler sunuyor.

Güneydoğu Asya ülkelerine geneline kıyasla, Singapur’daki alkol ücretleri biraz daha pahalı. Şehirde gece hayatının deneyimlenebileceği birçok bari club, disko ve karaoke bar mevcut. ‘happy hour’ ya da genellikle hafta ortalarına denk gelen günlerde Ladies Night’larda alkollü içecek ve kokteyllerde indirimler yapılıyor.

Alkol kullanmayanlar için ise, sokak operaları, kurulan gece pazarları, nehir cruise’leri, sinemalar, tiyatrolar ve uluslararası sahne gösterileri birer alternatif oluşturuyor. Marina Bay ve Sentosa Adasında da casinolar hizmet veriyor.

Eğlence için en popüler bölgeler Boat Quay ve Clarke Quay. Bu iki bölge, nehir kenarında konuşlanmış birçok restoran ve hareketli bara sahip. Kampong Glam, Holland Village, Club Street gece hayatının hareketli olduğu diğer bölgeler. Orchard Caddesi yakınındaki mekânlara göz atmak isteyenler için Peranakan ve Emerald Hill Caddesi farklı seçenekler sunuyor.

Geceleri puba dönüşen çok sayıda mekanı, özellikle çatı barlarının manzarası ve birbirinden lezzetli kokteylleriyle şehir, her anın keyfini çıkarmak isteyenlerin gözdesi. Sadece gündüz gezildiğinde adeta yarım bir tablo gibi kalan yer, rengarenk geceleriyle bunu tamamlıyor.

Marina Bay’in nefis manzarasına bakan dünyanın en yüksekteki roof barlarından 1-Altitude, günü harika bir yerde bitirmek için ideal. Singapore Sling içkisi Singapur’un yerel kokteyli ve bu yıl 100 yaşını doldurdu. Burada tadına bakın derim.

Yıl ortasında yapılan Büyük Singapur İndirimi ile pek çok yer fiyatlarını oldukça indirerek gelenleri utlu ediyor. Çoğu zaman %25 ile %30 arasında yapılan indirim zamanında, mağazalardan karşılaştırma yaparak en uygununu seçmek ve kredi kartıyla ödeme yapmak mümkün.

Singapur mutfağı

“Singapurlular yemek yemek için yaşar” sözü oldukça anlamlı. Mütevazı sokak standlarından 5 yıldızlı restoranlara birçok yiyecek noktası bulunan Singapur, gurmeler için tam bir lezzet cenneti. Ülke, 30’un üzerinde yemek kültürü barındırıyor. Bölgesel Çin mutfağı, Amerika, İngiliz, Fransız, Hint, Endonezya, İtalya, Japon, Kore, Malezya, Rus ve İsviçre mutfağı yalnızca birkaç örnek.

En öne çıkan mutfaklar, Malezya, Hint ve Çin mutfakları. Malezya mutfağında en sık kullanılan malzemeler baharatlar ve hindistan cevizi sütü. Çoğu Malezyalı Müslüman olduğu için Malezya yemeklerinde domuz eti kullanılmıyor. Hint mutfağının kökenleri ise, Güney Hindistan’a uzanıyor ve baharatlı vejetaryen yemeklerin ağırlıklı olmasının sebebi bu kökenlere dayanıyor.

Birçok fazla lezzetten azar azar denemek için, genellikle muz yaprağı üzerinde servis edilen Thali isimli siparişi vermek yeterli. En popüler bölgesel Çin mutfağı da, Kanton mutfağı ve mutfağın lezzetleri wokta kızartılan ve dim sum olarak adlandırılan yemeklerden oluşuyor.

Singapur’da ne yenir

  • Sığır etinden rendang (köri sosu ve hindistan cevizi ile hazırlanıyor)
  • Char kway teow (soya sosunda kızartılan, karides ve istiridye ile hazırlanan ve genellikle yumurta eklenen pirinç noodle’ı)
  • Kırmızıbiberli yengeç (acı domates sosu ile hazırlanan taze yengeç)
  • Gado gado (Yer fıstığı soslu meyve ve sebze salatası)
  • Hainanese tavuklu pirinç (pirinç ile servis edilen buharlanmış tavuk, zencefil ve acı kırmızıbiber içeriyor)
  • Ikan assam (ekşi hint hurması soslu balık)
  • Laksa (Baharatlı, hindistan cevizli noodle çorbası; karides, tavuk ve fasulye içeriyor)
  • Masala dosa (atıştırmalık olarak ya da kahvaltıda yenilen vejetaryen, körili krep)
  • Satay (Baharatlı yer fıstığı sosu ile hazırlanan et şiş; soğan, hindistan cevizi, salatalık ve pilav ile servis ediliyor)

Singapur’da ne içilir

  • Bandung (gül şurubu içeren süt)
  • Köpüklü çay (geniş pipetle servis edilen, içerisinde tapioca isimli bitkinin taneleri bulunan tatlı ve sütlü çay)
  • Kopi (sütlü ya da sade servis edilen kahve)
  • Sarsi ( üzerinde dondurma eklenebilen ve kavanozlarda servis edilen kök birası).
  • Singapore Sling (cin, kiraz likörü, Fransız portakal likörü, benedictine, ananas suyu, limon suyu, nar şurubu ve angostura ağacı özü içeren kokteyl). Kokteyl, 20. Yüzyılın başlarında Singapur’daki Raffles Oteli’ne özel olarak hazırlanmış.
  • Soya sütü.
  • Şeker kamışı suyu.
  • Teh tarik (Bir bardaktan diğer bardağa aktarılıp, soğutulup sütle karıştırılarak hazırlanan köpüklü çay)
  • Tiger Birası (yerel bira).

Singapurlu yetkililer, sokaktaki seyyar yiyecek satıcılarının çoğunun standlarını kapatmış olsalar da, yemek standları hala yaygın durumda. Bu standlarda, farklı mutfakların yemekleri açık havada satılıyor. Yemek yemek için bir diğer seçenek de kopitiam olarak adlandırılan ve kahvenin yanısıra yemek servisi de yapan cafeler.

Restoranlar ve alışveriş merkezindeki seçenekler de oldukça yaygın. Restoranlar, oteller ve havaalanlarında uygulanmaması tavsiye edilen servis ücreti birçok restoranda %10 oranında fişlere yansıtılıyor.

Lau Pa Sat Food Court şehrin en iyi yemek alanlarından biri. Sıra sıra restoranlardan beğendiğinizi seçip ortak alanda yiyiyorsunuz. Esplanade’deki Makansutra Gluttons Bay yerel yemeklerini beğendiğim bir yer oldu. Ayrıca Arab Street’te yer alan Mamanda da iyiydi.

Singapur-Yemek
Swissotel Merchant Court Otel’den

Asya kültüründe kahvaltının özel bir anlamı veya tarzı genelde yok. İnsanlar öğlen veya akşam ne yiyorlarsa kahvaltıda aynısını tercih edebiliyorlar. Ya Kun Kaya Toast adlı mekan bu kahvaltının en popüler adresi ve çıkış yeri.

Singapur’da biraz da Batının etkisiyle Kaya tost dedikleri bir kahvaltı beğenilerek tercih ediliyor. Az haşlanmış yumurta yanında 2 dilim kızarmış ekmek, reçel ve kahveyle servis ediliyor. Tropik meyvelerden papaya, rambutan, mangosteen, chiku ve durian denenmeli. Taze sıkılmış meyve suları da hemen hemen her köşe başında sizi bekliyor.

Singapore Sling ise Singapur’da tadına bakabileceğiniz ünlü yerel bir kokteyl. Singapur kültürünün bir parçası haline gelmiş bu kokteyl ilk olarak, İranlı 2 Ermeni kardeşin yaptırdığı 128 yıllık kolonyal bina Raffles Oteli’nin Ngiam Tong Boon adlı barmeni tarafından hazırlanmış.

Singapur’a ne zaman gidilir

Ekvator’un 137 km kuzeyinde yer alan Singapur’da tropikal iklim görülüyor. Tüm yıl boyunca nemli ve sıcak bir havanın hissedildiği ülkede ortalama sıcaklık gün içerisinde yıl boyu 31ºC olarak ölçülüyor. Mevsimler arasında çok fark bulunmamasına rağmen nisan ve mayıs ayları, aralık ve ocak aylarına oranla daha sıcak geçiyor. Geceleri hava sıcaklıkları genellikle 23ºC’nin altına düşmüyor. Ülkede kaydedilmiş en düşük gece sıcaklığı ise 19ºC.

Önemli oranda yağış alan Singapur’da yıllık yağış ortalaması 2 bin 340 mm. Keskin bir kuru ve yağışlı mevsim ayrımı olmasa da bölge iki farklı muson ikliminin etkisi altında. Kuzeydoğu musonları, Singapur’u aralık-mart döneminde etkisi altına alarak yağışa sebep oluyor. Kasım ve ocak aralığındaki zaman diliminde de yağmur gözlemlenebiliyor.

Güneybatı musonu ise mayıs ve eylül arasındaki aylarda Singapur’da daha kuru bir iklim olarak etkisini gösteriyor. Genel anlamda az yağış etkisi ile tanımlanan güneybatı musonunun etki ettiği sürelerde, özellikle haziran ve ağustos arasında sabahın erken saatlerinde yağış gözlemlenebiliyor.

İki muson sezonun başlangıç ve bitişindeki geçişler net biçimde hissedilmiyor ancak nisan-mayıs ve ekim-kasım ayları ara muson sezonları olarak adlandırılıyor. Bu geçişlerde de akşamüstü ve akşam yağmurları yaygın. Bu saatlerdeki yağışlar epey yoğun ancak çok kısa sürüyor.

Singapur, aşırı nemli bir iklime sahip. Ülkede nem oranı genellikle yüzde 70 ve yüzde 90 arasında seyrediyor. Özellikle sabahları yoğun olan bunaltıcı nem, akşam saatlerine doğru dağılıyor. Yağmurlu günlerde nem oranı yüzde 100’e kadar çıkabiliyor. Singapur’u ziyaret edenlerin sık sık su içmeleri ve bunaltıcı iç mekanlarda fazla vakit geçirmemeleri öneriliyor.

Singapur’un en önemli festivalleri Çin Yeni Yılı (21 Ocak-25 Şubat dönemi), Fener Festivali (Mart ayı) ve Singapur Sanat Festivali (Mart ayının ikinci haftası). Formula 1 yarışlarının olduğu dönemde konaklama fiyatlarının tavan yaptığını belirtmekte yarar var.

Singapur’da kültürel deneyim için ise Ft. Canning Parkında WOMAD Festivalini ağustos ayında, Uluslararası Sanat Festivalini haziranda, Singapur Film Festivalini nisanda ziyaret etmek en doğru zaman seçimi. Mükemmel bir lezzet deneyimi için Temmuz ayında düzenlenen Singapur Yemek Festivali öneriliyor.

singapur gezi rehberi
Marina Bay

Singapur ulaşım

Verimli ve temiz bir ulaşım ağına sahip Singapur, gelenlere şehrin her köşesini gezme fırsatı sunuyor. Otobüs, taksi, MRT olarak adlandırılan yeraltı demiryolu hattı, kiralık arabalar, motosiklet ya da yürüyerek kent baştan başa gezilebiliyor.

Mass Rapid Transit isimli metro sistemi oldukça modern, konforlu, yaygın ve Singapur’u ucuza keşfetmek için elverişli. Metrolar sabah 5:30’dan geceyarısına kadar çalışıyor. Pazar günleri çalışma saatleri daha geç başlayan metro sistemi, her duraktan altı dakikada bir geçecek şekilde işliyor. Yaklaşık 90 adet metro istasyonu Singapur şehir merkezi ve benliyölerini birbirine bağlıyor. MRT metro sistemi Changi Havaalanı’na kadar uzanıyor.

Singapur’daki metro sistemi, Light Rail Transit (LRT) adlı demiryolu ile destekleniyor. Demiryolu genelde banliyöler ve şehir merkezi arasında düzenli gidip gelen çalışanlar tarafından tercih ediliyor.

Singapur Harbour Front Tower Two ve Sentosa Adası arasında bir tramvay hattı bulunuyor. Tramvay kullanımı, otobüs ya da Sentosa Adası’na yürüyerek geçme seçeneklerinden daha pahalı.

Singapur’un otobüs ağı oldukça gelişmiş. Sabah 06:00 – gece 24:00 saatleri arasında işleyen halk otobüslerinin ücretleri MRT’ye göre daha ucuz ve ağları daha geniş. Ana otobüs firmalarının isimleri SMRT ve SBS. SMRT Otobüste nakit ödeme yapılabiliyor ya da EZ-Link Kartları veya Turist Pass kartları ile geçilebiliyor.

EZ-Link kartı, metro duraklarından alınabilen ve doldurulduğu oranda kullanım sağlayan uygun fiyatlı bir toplu taşıma kartı. Singapur Turist Kartı alarak, gün içerisinde toplu taşıma araçlarını sınırsız kullanmak bir diğer seçenek.

Birçok otobüsün kullandığı “sightseers” yolu haricinde, Singapur şehri gezen Trans-Island Otobüs Servisi ve Singapore Otobüs Servisi adında 2 gezi hizmetine de sahip. Otobüs fiyatlarının klimalı ya da klimasız olmasına ve güzergah uzunluğuna bağlı olarak değiştiğini de belirtmek gerek.

Singapur’un geleneksel üç tekerleklileri, pedal çeviren yerli bir şoför ile beraber hem ulaşım kolaylığı hem de Singapur’u izleyerek gezme rahatlığı sağlıyor. Üç tekerleklilere binmeden önce fiyat konusunda şoförle anlaşmak öneriliyor.

Singapur’da sayıca çok taksi bulunuyor ve taksi ücretleri nispeten ucuz. Yoğun saatlerce, geceleri ya da yağmur yağdığında taksi bulmak zorlaşabiliyor. Otellerin yardımıyla, duraklardan ya da sokaklardaki belirli noktalardan taksilere binilebiliyor. Taksimetre sistemi kullanılmasına rağmen, ilave bedeller taksimetrede görülmüyor. Saatlik ya da günlük turlar için taksicilerle pazarlık yapılabiliyor.

Bot turları nehir boyunca Clarke Quay ve Boat Quay dahil olmak üzere nehir boyunca birçok noktadan hareket ediyor. Singapur’un güneyindeki adalara giden feribotlar Marina South İskelesinden, Pulau Ubin’e giden feribotlar ise Changi Point Vapur İskelesinden kalkıyor. Mayıs 2012’de hizmete açılan Uluslararası Cruise Terminali olarak da bilinen Marina Bay Cruise Centre Singapore, Marina South İskelesi’nin yanıbaşında, Marina South’da yer alıyor.

Ana yollarda, trafiğin çok yoğun olması sebebiyle bisiklet sürmenin hoş bir deneyim olduğu söylenemez. Ana adanın birbirinden güzel parklarındaki bisiklet yollarını tercih etmek çok daha iyi bir seçenek. Birçok parkta bisiklet kiralama noktası bulunuyor.

Singapur’u ziyaret eden ve araç kullanmak isteyenler bir ay boyunca kendi ülkelerinden aldıkları ulusal ehliyetlerinden faydalanabiliyor. Bir aydan sonrası için uluslararası sürücü izni gerekiyor. Singapur’da aracı yolun solundan kullanmak, ön ve arka koltuklarda kemer takmak ve araç kullanırken telefonla konuşmamak gerekiyor.

Ana yolları ve iş merkezi bölgesini kullanan tüm motor sürücüleri, ERP (Elektronik Yol Ücreti) ödemekle yükümlü. Bu ücret araç, benzin istasyonları ve 7-Eleven marketlerinden alınan özel bir kart aracılığıyla makinalara yapılıyor.

Singapur’un trafiği epeyce kaotik olsa da, şehrin küçük olması karayolu ile ulaşımı kolay hale getiriyor. Şehirdeki toplu taşımanın müthiş derecede gelişmiş olması, turistlerin araçla karayolunu kullanmasını çok fazla gerektirmiyor. Otoyollar genellikle şehrin çevresinde. Bir otoyol da, iş merkezlerinin bulunduğu güney bölge ile Woodlands isimli kuzey bölgesi yönünde bulunuyor. Aynı otoyol, Singapur’u Malezya ile bağlıyor.

Singapur nerede 📍

Singapur, Asya kıtasında yer alan bir ülke. Malay Yarımadası’nın güney ucunda, ekvatorun 137 km kuzeyinde yer alan Singapur, Hint Okyanusu ile Güney Çin Denizi arasında yer alıyor. Kuzeyinde Malezya ile komşu.

Kuzeyde Malezya’nın Johor eyaletine bir köprü ile bağlı. Güneyde Endonezya’nın Riau adaları ile çevrili. Doğusuna baktığınızda ise epeyce ötede yine Endonezya’ya ait Sumatra Adası’nı görüyorsunuz. Dünyanın en küçük ülkeleri arasında yer alan ada ülkesi Singapur’un 60 kadar da adası var ve bunlardan Jurong Adası, Pulau Tekong, Pulau Ubin ve Sentosa Adası en çok bilinenleri.

Singapur’a nasıl gidilir ✈️

Singapur’a hava yoluyla ulaşım: Singapur’a direkt uçuşlarla ya da Bangkok aktarmalı olarak gidilebiliyor. Şimdiye kadar Singapur’da 6 defa bulundum. İstanbul-Singapur arası Singapur Airlines ile direk uçuşla 2 defa uçtum, bir defasında da Filipinler’in başkenti Manila’dan Singapur’a uçmuştum ve 2 hafta kadar Singapur’da vakit geçirmiştim. Diğer Singapur gezilerim hep Malezya üzerinden karayoluyla ile oldu.

Eğer İstanbul’dan direk Singapur’a uçmayı planlıyorsanız Singapur Havayolları ve Türk Hava Yolları en iyi seçenekler. Qatar Airways ile Katar’ın başkenti Doha üzerinden aktarmalı olarak veya Emirates ile Dubai üzerinden, Ethiad ile de Abu Dabi aktarması ile Singapur’a gidilebilir.

Direk uçtuğunuzda İstanbul-Singapur uçuşu 11 saat sürüyor. Gidiş rotanıza bağlı olarak aktarmalı uçak yolculukları 15-20 saat kadar sürüyor. Uçak bileti nerede ucuz bulursanız oradan uçun. Singapur, Türkiye’den vize istemiyor, ancak pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az altı ay olmasına dikkat edin.

Singapur’un 20 km kuzey doğusundaki, dünyanın en keyifli havalimanlarından Singapore Changi Airport, yılda 55.4 milyon yolcunun ziyaret ettiği, yaklaşık 80 ülke ve 320 şehre uçuş yapan 100’den fazla havayolu şirketinin uğradığı bir havaalanı. Changi Havalimanındaki 3 Terminal birbirine ücretsiz tramvay hattı ile bağlı.

Singapur Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım: Havaalanından şehir merkezine MRT adlı metro sistemi, otobüs ve taksi aracılığıyla kolaylıkla ulaşım mümkün. Şehir merkezine yaklaşık yarım saatte gidebileceğiniz metronun bilet fiyatı 2,50 Singapur Doları. Önce havalimanından Tanah Merah istasyonuna gidiyorsunuz, orada inip merkeze giden Joo Koon yönündeki yeşil hata biniyorsunuz.

Singapur’da dolaşmak için tavsiyem yürümek veya metroyu kullanmak. Kalabalıksanız taksi de uygun ,ama metro bence en güzeli. Sabah saat altıdan gece yarısına kadar aralıksız çalışıyor.

Serbia

44 Yorumlar

  1. Mrb singapura vizesiz girip 15 gün kalabilirmiyim turist olarak nasıl bir yol izlemeliyim ve covid 19 nedeniyle karantina varmi bu ülkede cevap yazarsanız sevinirim

    • Singapur vize istemiyor. 15 günden fazla bile kalabilirsiniz. COVID nedeniyle ülkeye giriş hakkındaki en doğru bilgiyi o ülkenin elçiliğinde, elçilik sayfalarından veya havayollarından bilgi alabilirsiniz.

  2. Merhaba biz 2 arkadas Tayland’a gideceğiz kasım 2019 da uçuslarımızı Singapur üzerinden yapmak istiyoruz. Bekleme suremiz 12 saat. Singapur’u bu sure içinde gezebilir miyiz? Turist vizesi verirler mi bize? Tesekkürler.

    • Singapur vize istemiyor. Havalimanından şehre geçip kendiniz gezebilirsiniz. Singapur Changi Airport’da aktarma süresi 6 saatin üzerinde olanlar için ücretsiz şehir turları var. Havalimanındaki info masasından bilgi alabilirsiniz, yoksa da kendiniz gezebilirsiniz.

  3. Merhaba arkadaşım ve ben yazın Tayland, Singapur, Malezya, Endonezya ve Ekvator çizgisi gezisi yapmayı planlıyoruz. Alman resmi seyahat sitesinde o ülkelerde hırsızlık, tecavüz ve terörizm olduğunu okuduk. 2 kız olarak gideceğimiz için endişelendik bize tavsiyeleriniz neler olur?

    Gitmemizi tavsiye ederseniz yanımızda ortalama ne kadar TL götürmeliyiz? Şimdiden teşekkür ederiz.

    • 685 gün süren Okyanusya ve Güney Asya ülkelerine yaptığım gezinin 1 yıldan fazlası Güney Asya bölgesinde geçti.

      Bilgi için: Rota

      Bu bölge sırt çantalı ucuz gezi için mükemmel organize edilmiş rotalara ve ulaşıma sahip. Dediğiniz ülkelerde Türkiye’de olduğundan daha güvende seyahat etiğimi söyleyebilirim. Ben tek başına seyahat ediyordum, aynı şekilde tek başına veys 2 kız veya grup olarak seyahat eden çok sayıda kişiyle de yolda tanıştım ve karşılaştım.

      Temel seyahat güvenliği kurallarını uygularsanız, bu bölgenin dünyanın en güvenilir seyahat bölgesi olduğunu söyleyebilirim.

      Almanların raporunu bilmem ama, Türkiye’de yaşanan bu tür suçların oranı sanırım o tarafların oranını defalarca katlar. Ayrıca o bölgede turiste karşı bir saygı ve neredeyse dokunulmazlık var. Benim bildiğim budur.

      Harcayacağınız para ise seyahat tarzınıza, konfor sınırınıza, aktivitelere meraklı olup olmamanıza göre değişir. Günde 50 TL-100 TL bir masraf düşünebilirsiniz. Tabi hostel veya guest house türü yerlerde kaldığınızı, yeme içmeyi lokal yapacağınızı düşünerek söylüyorum.

      Gideceğiniz ülkelerdeki otel fiyatlarına booking.com üzerinden bakıp fikir sahibi olabilirsiniz. Rezervasyonalrınızı yoldaolmak.com sitemin saü tafaındaki booking.com kutusundan da yapabilirsiniz.

      yoldaolmak.com Asya bölümünde deneyimlerimi görebilirsiniz. Yazıları okursanız size fikir verebilir.

  4. Singapur’a 2 kez gittim. Mutlaka gidilip görülmesi gereken bir ülke. Sokaklarda sigara içmek ve ciklet çiğnemek de yasak aynı zamanda. Sentoza Ada’sına vakit ayırıp gezmenizi tavsiye ederim. Sentozada akşam su, lazer, müzik ile hazırmış eşsiz bir şov var. Orkide bahçesi, hayvanat bahçesi gece Safari’si de görülmeye değer.

  5. Gezmezi kolay güzel bir ülke. Güvenli, ulaşım kolay, bir çok yere yürüyerek gidebiliyorsunuz. en sevdiğim yerleri Marina Bay ve Clark oldu. Little India hem yeme içme hem de konaklama için ucuz.

  6. 1 ay önce asya gezimi tamamladım. Gezi rehberiniz çok işime yaradı teşekkürler. Singapur aşırı pahalı bir ülke Tayland da 25 günde harcadığım parayı burada 4 günde harcadım.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz