Batum, komşumuz Gürcistan’ın en popüler şehirlerinden birisi. Gürcistan’ın üç özerk bölgesinden biri olan Acara Özerk Cumhuriyetinin başkenti olan Batum, son zamanlarda ülkemizde de gözde bir tatil adresi konumuna geldi. Dağ, deniz ve ormanı birleştiren etkileyici doğası, yaşlı manolya ağaçlarının süslediği geniş bulvarları ve yemyeşil parklarıyla görenlerin hemen gönlünü çalan bir şehir.

Liman kenti özellikleri taşıyan şehir, büyük turistik gemilerin durak noktası olması nedeniyle çok sayıda turisti ağırlıyor. Tarihi bir dokusu olan şehirde, Sovyet Rusya dönemi mimarisine sahip çok katlı binaları yanında, gotik temalı sıra dışı mimariye sahip binalar sırt sırta vermiş durumda.

Batum Gezilecek Yerler

Batum, kendi bayrağı, kendi lehçesi ve kendi lezzetli mutfağı olan özerk bir bölge Acara’nın başkenti. Bölgenin benzersiz kültürü, tarihi ve dini yapısı ile Gürcistan’ın diğer bölgelerinden ayırıyor. Koyu renkli kuma sahip sahil şeridi, muhteşem ormanlarla kaplı tepeler ve dağları, sıcak ve nemli bir iklimi ile Sovyet döneminde bu yana popüler bir yaz tatili yeri.

İlk olarak bir Yunan kolonisi olarak kurulmuş şehir, tarih boyunca Pers, Pontus Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Moğol egemenliğine girmiş. Kanuni döneminde fethedilen ve 314 yıl Osmanlı egemenliğinde kalan şehir sonradan Ruslara bırakılmış. Gürcistan’ın 1991’de bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Acara Özerk Cumhuriyetinin başkenti olmuş.

Malta

Batum’u ilk Mayıs 2013’te ziyaret ettiğimde, pek de beğendiğimi söyleyemem. Şehir bir şantiye gibiydi, her yerde vinçler vardı. Bir yanda eski Sovyet binaları, diğer yanda devasa modern binaların iskeleti yükseliyordu. Şehrin eski yıpranmış dokusu ve yeni mimari dönüşümü birbirine tezat gibiydi. Google Map veya bloglara bakınca gezilecek pek de bir yer yok gibiydi.

Doğrusu gezilmesi gereken yerler de öyle çok göz alıcı değildi. Haziran 2014’te Batum Turizm Ofisi tarafından davet edildim. Şehir, geçen bir yılda öylesine değişmişti ki şaşırmıştım. Üstelik şehri iyi bilenler tarafında gezdirilince şehrin karakterini daha iyi anlamış oldum. Bu rehberleri de ilk o zaman hazırladım.

Batum’a yolum Ekim 2016’da tekrar düştü. Bu defa karşımda tam anlamıyla bir turizm şehri gördüm. Şehir beni beklenmedik şekillerde etkiledi. Aklımda “Ben bu şehirde yaşarım” hissi bile belirmişti! İlk seferinde beni şaşırtan tüm tuhaflıklar ve tutarsızlıklar kaybolup gitmişti. İlk başta bana yüzeysel gelen Batum, serpilip güzelleşmiş, artık bir kalbi ve ruhu olan bir şehir olmuştu.

Şehirde artık keşfedilecek pek çok şey var. Pek çok övgüyü hak ediyor şimdilerde. Old Town denilen tarihi bölgede pek çok şey yürüme mesafesinde, müzeler, meydanlar, anıtlar, kiliseler ve şahane yeşil alanlar… Açılan müthiş cafe ve restoranlar, mekanlar şehri daha da cazip hale getirmiş. Deniz, güneş, kum zaten hep vardı.

Yanıbaşımızdaki pasaportsuz, sadece kimlikle ziyaret edebildiğimiz Batum’u artık herkese tavsiye ediyorum. İster hafta sonu kaçamağı olarak gidin, ister romantik bir balayı tatili için isterseniz de Gürcistan gezinizin başlangıç veya bitiş şehri olarak. Yalnız ucuz Batum uçak bileti bulmakta sıkıntımız var. Mutlaka 6 ay hatta 1 yıl önceden biletlerinizi almaya bakın.

Güncellenmiş Batum Gezilecek Yerler Rehberi ile size tam olarak Batum’u anlatmak istedim. Umarım, Batum’da yapılacak en güzel şeylerden oluşan bu liste, tatilinizin keyifli geçmesi için size ilham verir. Bu kapsamlı Batum blog yazımda, Batum’da gezilecek en iyi yerleri, günübirlik gezi rotalarını, müzeleri, anıtları ve daha fazlasını anlattım.

BATUM’DA NEREDE KALINIR
🏨 Batum otel konusunda oldukça gelişme gösterdi ve çok yeni oteller açıldı. Şehirde kalınacak yerleri Batum Old Town, Batum Bulvarı veya 6 Mayıs Parkı’nın arkasındaki mahalle kısmında seçin. Deniz kesimi ve Old Town biraz daha pahalı olsa da daha haraketli. Ayrıca şehrin daha yeni kısmı olan New Boulevard denilen sahil boyunca da güzel konaklama yerleri bulabilirsiniz.

Sheraton Batumi, Intourist Palace Hotel, Radisson Blu Hotel ve Divan Suites en konforlu ve talep gören oteller. Hotel Park, Hotel Varios, Mariinsky Boutique Hotel ise oldukça merkezi konuma sahip temiz oteller. Hostel Old Batumi, Iveria ve Hostel California gibi hosteller ise sırt çantalılar için uygun ✔︎

Batum Gezilecek Yerler 📌

Batum, gözünüze biraz dağınık görünebilir ama yürüyerek, bisikletle ya da otobüsle gezmesi çok kolay. Şehrin Old Town denilen Eski Batumi sokaklarını yürüyerek, Batum Bulvarını ise bisikletle gezmenizi tavsiye ederim. Şehirde gezilecek yerlerin pek çoğunu 1 gün içerisinde rahatlıkla gezebilirsiniz, ancak şehri yakından hissetmek için en az 2 gün ayırın.

Batum çevresinde gezilecek yerleri de rotaya eklerseniz ek 1 güne daha ihtiyacınız olacak. Batum’da görmeyi planladığınız yerleri Google Map’te kaydedin ve birbirine yakın bu yerleri sırayla gezerek zamandan kazanın. Batum’u anlamak için Sputnik Tepesine çıkıp şehri yukarıdan izleyerek başlayabilirsiniz.

Ilıman bir iklime sahip Batum her mevsim ziyaret edilebilecek bir şehir. Yazın ziyaret ederseniz Karadeniz’de yüzme şansınız da olur. Taşlı plajlara sahip Batum’un sahil şeridi boyunca her yerde denize girilebiliyorsunuz. Yanınıza mayonuzu almayı unutmayın. Karadeniz’in hırçın yapısı Batum’da daha sakin.

1. Batum Bulvarı

Batum Bulvarı (Batumi Boulevard), şehir merkezinde, denize paralel uzanan 7 km uzunluğunda palmiyelerle süslü bir bulvar. Son derece güzel bir yürüyüş yoluna sahip bulvar, türünün Avrupa’daki en büyük parklarından biri. Batum tarihinin, kent yaşamının ve geleneklerinin ayrılmaz bir parçası olan bulvar, 1884 yılında kurulmuş.

Batum’un en eski bölgelerinden biri olan Batum Bulvarı, şehrin hem gururu hem de sevinci. Bulvar alanı, heykellerin süslediği şahane parklar, dans eden havuzların olduğu rekreasyon alanları, kafe ve yerel el sanatları dükkanlarının dizildiği yürüyüş ve bisiklet yolundan oluşuyor. Sahil boyunca dağılmış, çoğu romantizm temalı düzinelerce heykel var.

Limandan nerdeyse Türkiye sınırına kadar uzayan Geniş Sahil Gezinti Yolu ve Sahil Eğlence Parkı, Karadeniz kıyı şeridini kucaklıyor. Bugün burası tüm Batum’un egzersiz yapmak, sosyalleşmek ve oynamak için geldiği yer. Batum Bulvarı’nı keşfetmenin en iyi yolu, gözünüz keserse bir uçtan bir uca yürümek ya da parktaki satıcılardan birinden bisiklet kiralayıp bisikletle gezmek.

Bisiklet kiralama ücreti saat başına 5-8 GEL. Elektrikli scooterlar da mevcut. Akşamın erken saatlerinde ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Atmosfer harika. Batum gün batımları şahanedir! Batum Bulvarı boyunca ilerlerken görmeniz gereken birkaç şey var:

🐙 Batumi Octopus (Batum Ahtapot): 1975 yılında mimar George Chakhava ve mozaik sanatçısı Zurab Kapanadze tarafından inşa edilmiş, devasa üç boyutlu Sovyet tarzı mozaik bir heykelin içinde yer alan bir bir kafe. Hilton’un önündeki gezinti yolundaki yerin adı Cafe Fantasia olsa da yerel halk artık buraya ‘ahtapot’ diyor.

🇯🇵 Japanese Garden: Ahtapot’un hemen kuzeyinde, Batum Devlet Üniversitesinin önünde akçaağaçlarla dolu Japon tarzı güzel bir bahçe var.

🎭 Batumi Summer Theatre: Bulvar üzerindeki en özgün yapılardan biridi. Masif ahşap yapı, 1949’da inşa edilen ve 1990’larda çıkan yangında yıkılan eski tiyatronun bir kopyası. Batum Yazlık Tiyatrosunda gösteriler yaz aylarında düzenleniyor.

🌿 6 May Park: Bulvarda yer alan, yerlilerin sevdiği bir park. Alexander’s Garden olarak bilinen parkın ortasında hoş manzaraya sahip yapay bir göl olan Nurigeli Gölü bulunuyor. Batum’da beni en çok şaşırtan şeylerden biri sokak sanatı ortamıydı. 6 Mayıs Parkı çevresindeki banliyö sokaklarında çok sayıda duvar resmi mural bulabilirsiniz.

🦁 Batumi Zoo: Parkın Sheraton Batumi Hotel’e yakın kısmında, bazı hayvan ve kuş türlerinin görülebileceği küçük bir de hayvanat bahçesi var.

⛲️ Dancing Fountain: Günbatımında sonra, Batum bambaşka bir kimliğe bürünüyor. Batum Bulvarında yer alan dans eden çeşmeden yazın her gece 20.30’da, Beethoven veya Yunan Zorba melodileri yükselmeye başlıyor. Müziğin ritmine göre havuzun fıskiyeleri büyülü bir ilizyonla renken renge giriyor. Gösteri gece yarısına kadar sürüyor.

2. Piazza Meydanı

Piazza Meydanı (Piazza Square), Batum’un en beğendiğim yerlerinden biri. Bana Avrupa şehirlerini anımsatan meydan, Venedik mimarisinden ilham alan mimar Vazha Orbeladze tarafından tasarlanmış. Ne zaman yorulsam veya kahve içmek istesem kendimi hep burada buldum. İçerisinde otel, restoran, pub ve kafelerin olduğu Piazza kompleksi ile çevrili.

Batum’a gittiğinizde güzel bir akşam yemeği, sıcak soğuk bir şeyler içmek için çok hoş bir meydan. Gezmekten yorulduğunuzda, Batumlular için gözde bir buluşma yeri olan meydandaki cafede bir mola verin. Akşamları oldukça hareketli, çok güzel pasta ve kahve bulabilirsiniz.

Gösterişli bir saat kulesi ve etrafında kafelerin bulunduğu meydanın orta kısmındaki alanda yere döşenmiş, Avrupa’nın en büyük figüratif mermer mozaiğini gözden kaçırmayın. 15 farklı ülkeden toplanan mermerlerden yapılmış mozaik, Gürcü-İsviçreli tasarımcı Natali de Pita Amirejibi tarafından tasarlanmış.

⛪️ St. Nicolas Kilisesi (St. Nicolas Church), Piazza Meydanının hemen yakınında yer alan, güzel bir kilise biri. İnşaatı 1865 yılında, Osmanlı döneminde Yunanlılar tarafından başlatılmış. Osmanlı sultanı kilisede çan olmaması şartıyla inşatına izin vermiş. Yapımında kullanılan taşlar Trabzon’dan getirilmiş. İlk ayinin 1871’de yapıldığı kilise 2012’de tamamen yenilenmiş.

⛪️ Ermeni Apostolik Kilisesi (Armenian Apostolic Church), meydana yakın bir konumda. Orijinali ahşaptan yapılma olan kilise 1873’te yapılmış. Zarar görmüş olan kilise, bağışlarla 1880’lerde Avusturyalı mimarlarca yeniden yapılmış. Sovyet Rusya zamanında planetaryum olarak kullanılan kilise, planetaryumun 1992’de Batum Devlet Üniversitesi taşınması ile yeniden açılmış.

3. Avrupa Meydanı

Avrupa Meydanı (Europe Square), şehrin en güzel ve unutulmaz yerlerinden biri. Önceleri Era Meydanı olarak bilinen meydanın adı Gürcistan’ın Avrupa’ya yönelik özlemlerini vurgulamak için yeniden adlandırılmış. 19. yüzyıl mimarisine sahip görkemli binaları ve yerel motifleriyle birlikte ünlü Avrupa şehirleri mimari tarzına sahip.

Batum’un en önemli simgelerinden olan elinde altın koyun postu ile Colchis prensesi Medea Heykeli, meydanın ortasında yer alıyor. Altın Post, Yunan mitolojisinde ihtişamı, zenginliği ve iktidarı sembolize ediyor. Gürcistan’ın Avrupa kültürüyle bağları ve eski uygarlıklarla kültürel bağlantının bir sembolü olarak dikilen Medea Heykeli 1 milyon Lari’ye mal olmuş.

Batum’un bu en büyük meydanı, garip bir mimari tarz karışımıyla çevrili. Yeni binaların birçoğu ‘Belle Époque’ denen eski tarzda yapıldığından, hangisinin eski hangisinin yeni olduğunun ayrımını yapmak gerçekten zor. Ancak binaların en önemlisi olan eski Postane Binası, onlarca yıldır burada.

Aynı zamanda Çağ Meydanı olarak bilinen meydan dinlenmek için popüler bir alan. Batum’da her meydanda bulunan havuz fıskiyelerini burada da görüyoruz. Sıcak yaz akşamlarında çocuk cıvıltılarına ve hoş sohbetlere ev sahipliği yapan parkın ortasındaki büyük çeşme, sıcak yaz aylarında serinlemek için birebir. Eski Ulusal Banka binasının cephesine ise astronomik bir saat sabitlenmiş.

♈️ Astronomik Saat (Astronomic Clock), Prag ve Venedik’teki astronomik saatlerin bir benzeri. Yüksek sesle çalan saat, zamanı gösteriyor, güneşin, ayın, büyük gezegenlerin göreceli konumlarını ve gün doğumu ve gün batımı saatini gösteriyor. Saat, Inturist otelinin arkasında, Memed Abashidzade Bulvarı üzerinde yer alıyor.

4. Tiyatro Meydanı

Tiyatro Meydanı (Batumi Theater Square), şehrin en güzel meydanlarından biri. Altın renkli Poseidon Heykeli ve rengarenk çiçekleriyle, şehrin renkli meydanlarından biri olan Tiyatro Meydanı ise görülmeye değer. Meydanın hemen yanında 480 seyirci için tasarlanmış 125 yıllık geçmişe sahip Batumi Drama Tiyatrosu bulunuyor.

🎭 Batumi Drama Tiyatrosu, Gürcistan’ın halkı sanatçısı Gaioz Gogiberidze’nin adını taşıyan bir müzeye de sahip. Müze, tiyatronun yaratıcı etkinlikleri, arşiv materyalleri, prova ve performans günlükleri, fotoğraf ve video kayıtları, posterleri yansıtan sergiler var.

⛲️ Neptün Çeşmesi, Batum Drama Tiyatrosunun önünde bulunan anıtsal bir çeşme. Beş parçadan oluşan çeşmeyi oluşturan merkezdeki kaide üzerinde yaldızlı bir Neptün heykeli duruyor. Heykelin etrafını ise 4 deniz kızı figüründen oluşan bir çeşme süslüyor. Neptün çeşmesinin orijinal versiyonu, İtalya’nın Bologna kentinde aynı adı taşıyan Neptün Meydanında yer alıyor.

5. Orta Camii

Orta Camii (Batumi Mosque – Orta Jame), Batum’da ayakta kalan tek camii. Osmanlı yönetimi sırasında 1886’da diğer iki cami arasına inşa edildiğinden Orta Camii olarak adlandırılmış. 1946’da restore edilen cami, köşede yüksek bir minare ve merkezde büyük bir yaldızlı kubbesi olan dikdörtgen bir plana sahip.

Tüm diğer dini yapılarda olduğu gibi, Sovyet döneminde kapatılmış. 1990’lı yıllarda yenileme çalışmaları yürütülen Camii, şimdi Kuran Kursu ve Müftülük binası ile bir arada hizmet veriyor. Acara halkı, Roma döneminde Hristiyanlığı kabul etmiş. Osmanlının Kafkasya bölgesini fethiyle birlikte, 15. yüzyıldan itibaren halkın büyük bölümü Müslümanlığı benimsemiş.

6. Kutsal Meryem Ana Katedrali

Kutsal Meryem Ana Katedrali (Virgin Mary Kilisesi / Batum Tanrının Annesi Kilisesi), 19. yüzyılda inşa edilmiş oldukça görkemli ve güzel bir yapı. 1897’de, Gürcistan’ın dört bir yanındaki düzinelerce oteli, barınağı ve halk kütüphanesini finanse eden bir çift zengin tüccar Zubalashvili kardeşlerin bağışlarıyla inşa edilmiş.

Sovyet zamanlarda arşiv ve yüksek gerilim laboratuvarı olarak kullanılmış olan katedral, bugün Batum’un en büyük ana kilisesi. Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş 3 kubbeli katedral, Batumi ve Lazeti’nin piskoposluğunun ana katedrali konumunda. Eski Kentin batı ucunda yer alan katedralin büyük renkli vitray camlarında, pek çok dini sahne sergilenmiş.

Gürcistan 1991’de bağımsızlığı yeniden kazandıktan sonra, katedral Gürcü Ortodoks Kilisesine teslim edilmiş. Yok olmuş fresklerin birçoğu şu anda restore ediliyor. Omuzlar kapalı bir kıyafetle ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz. Batum Sinagogu da yakın sayılır. Açıksa 1904 yılında yapılmış Sinagogu da gezebilirsiniz.

7. Ali ve Nino Heykeli

Ali ve Nino Heykeli, Batum Limanın hemen yakınında deniz kıyısında bulunan, 7 metre yüksekliğinde metalden yapılmış heykel, Heykeltıraş Tamara Kvesitadze’nin eseri. Azerbaycanlı yazar Kurban Said’in, Sovyet istilası sonrası ayrı düşen Azerbaycanlı genç ile Gürcü kız arasındaki, Romeo ve Juliet tarzı bir aşk hikayesini anlattığı kitabından esinlenerek yapmış.

Genç çift ‘Ali ve Nino’ öyküsü, dönme dolabın yanında yaşıyor. Aşk Heykeli olarak da adlandırılan heykel, her gün akşam saat 19.00’da müzik eşliğinde hareket etmeye başlıyor ve iki figür tekrar ayrılmadan önce birbirlerini kucaklıyor. Dönerek pozisyon değiştiren bir kadın ve bir erkekten oluşan metal heykeller, birbirlerine doğru hareket ederek her 10 dakikada birleşiyor.

Günün herhangi bir saatinde ziyaret edebilirsiniz, ancak en iyisi saat 19.00’da dönen platformun hareket etmeye başladığında gidin. İki figür birlikte kayıyor, bir an için birleşiyor ve sonra tekrar ayrılıyor.

Batum Limana kadar uzayan, Ali & Nino yakınlarındaki Sahil Gezinti Yolu, Batum’un kıyılarında yaşayan şişe burunlu yunus sürüsünü görme şansınızın olabileceği hoş bir kordon boyu. Günbatımında görme şansınız var.

8. Miracle Park

Burası çok ilgi çekici modern ve fütüristik yapıların yer aladığı genişçe bir yeşil bir bölge. Batum Limanı tarafında kalan yeşil, sakin ve dingin bir yürüyüş alanı. Batum sahilinde Alfabe Kulesi, Dönme Dolap, Deniz Feneri Fener ve çeşitli heykeller barındırıyor. Alfabe kulesinin yakınında saati 5 Lariye bisiklet kiralayıp burayı ve yakın bölgeyi gezebilirsiniz. Akşam üzeri, gün batımı saatlerinde çok keyifli oluyor.

🛞 Ferris Wheel, Alfabe Kulesinin yakınındaki büyük bir dönme dolap. Batum Bulvarının limana yakın kısmında yer alan, 55 metre yüksekliğindeki dönme dolaptan şehri yukarıdan görmek isteyenler için eğlenceli olabilir. 250 kişi kapasiteli dönme dolap her bir turunu 15 dakika tamamlıyor.

🗼 Batum Fener Kulesi (Batumi Lighthouse), ilk olarak Osmanlı döneminde 1863’de inşa edilmiş. 1878 yılında Ruslar ikinci defa inşa etmişler. Günümüzdeki 21 metre yüksekliğindeki feneri ise 1882 yılında Fransız Mühendisleri inşa etmiş. Batum limanında Hotel Kempinski’nin yakınında yer alıyor.

9. Argo Teleferiği

Sputnik Tepesi, Argo Teleferiği ile çıkılan, şehrin manzarasını ve enfes gün batımlarını izleyebileceğiniz bir tepe. Batum’un en turistik aktivesi. Batum’un Argo Teleferiği, 2013 yılında liman bölgesini dağın zirvesindeki bir eğlence kompleksine bağlamak için inşa edilmiş. Yukarda sizi panoramik bir Batum manzarası bekliyor.

Denizden başlayarak, dağa doğru 250 metre yükselerek, Karadeniz’in muhteşem manzarasını izleyebileceğiniz noktaya sizi ulaştırıyor. Yukarıda kahve veya armutlu gazoz içebileceğiniz mekan da var. Gençler yerel müzik çalıyorlardı, bayılmıştım. Şarap satan dükkanlar da mevcut. Hava kapalıysa çıkmaya değmez.

Batum teleferiği yıl boyunca hafta içi 10.00-21.00 ve hafta sonu 11.00-21.00 saatleri arasında açık. Alt istasyon, Miracle Park’a 650 metre mesafede, deniz kıyısında yer alıyor. Gidiş-dönüş bilet fiyatları sezona göre kişi başı 30 GEL, hiç de ucuz değil. Fiyatı Türk Lirası ile oldukça pahalıya geliyor.

10. Alfabe Kulesi

Alfabe Kulesi (Alphabet Tower), Gürcü Alfabesine ithafen yapılmış. Radisson Hotel’in hemen yakınında yer alan kule 2012 yılında yapılmış. Üzerinde Gürcü alfabesinin 33 harfinin yazılı olduğu Alfabe Kulesi, DNA sarmallarına benzeyen mimariye sahip. Gürcüce, 2000 yıllık alfabesiyle yaşayan en eski dillerden birisi. Dünyada halen kullanılan 14 alfabeden biri.

Alfabe Kulesine çıkmak için 15 GEL ödemeniz gerekiyor. Tamamen camla kaplı olduğu için manzaralar ve fotoğraf fırsatları o kadar iyi değil. 130 metre yüksekliğindeki Alfabe Kulesi içindeki restoran-lounge popüler bir seçim, ancak dürüst olmak gerekirse pahalı olduğunu düşünüyorum.

🗼 Chacha Tower, Alfabe Kulesinin hemen yakınında yer alıyor. İzmir Konak Saat Kulesi’nin bir kopyası olan, 25 metre yüksekliğindeki 4 çeşmeli kuleden haftada bir kez 15 dakika boyunca güçlü Gürcü içkisi Chacha aktığı söyleniyor. Şehir efsanesi olsa gerek.

11. Batum Botanik Bahçesi

Batum Botanik Bahçesi, Batum merkeze 9 km uzaklıkta, Karadeniz kıyısında ‘Yeşil Burun’ olarak bilinen ‘Mtsvane Kontskhi’ bölgesinde yer alıyor. 100 yıldan fazla geçme sahip Batumi Botanik Bahçesi 3 Kasım 1912’de açılmış. 108 hektarlık yayıldığı alanıyla bahçe, dünyanın en büyük ve en zengin botanik bahçelerinden biri.

5 binden fazla bitki türü barındıran bahçede, Kafkasya’ya özgü yarı tropik bitkilerin yanı sıra Uzak Asya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Himalayalar, Avustralya ve Akdeniz bitkilerinin sergilendiği bölümler de bulunuyor. Karadeniz’in harika manzaralarını görebileceğiniz kolay yürüyüş parkurları ve gözetleme noktalarına sahip.

Park alanını gezmek yaklaşık 2-3 saat kadar sürebiliyor. Batum’dan bir taksi kiralayarak (yaklaşık 10 GEL) botanik bahçesine ulaşabilirsiniz. Mutlaka pazarlık yapın. Ana giriş yerine ikinci girişte inip oradan gezmeye başlarsanız aynı rotayı iki kez (ileri ve geri) yürümek zorunda kalmazsınız.

Batum’a geri dönüşte taksi yerine dolmuş kullanabilirsiniz. Batumi Botanik Bahçesi giriş ücreti ise 8 GEL. Bahçelerden sonra, Mtsvane Kontskhi Plajına gidip yüzebilirsiniz yahut Batum Balık Pazarı’na uğrayın. Taze yakalanmış hoşunuza balığı seçip yan taraftaki Fishlandia restoranda pişirtebilirsiniz.

12. Batum Müzeleri

Batum Arkeoloji Müzesi, Acara çevresindeki kazılarda, özellikle Pichvanri Yunan nekropolünde ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği bir müze. İki kata yayılan müzede, MÖ 5. yüzyıla tarihlenen boyalı çanak çömleklerden madeni paralara ve altın takılara kadar uzanan bir sergi var.

Kil amphora ve qvevri koleksiyonu özellikle etkileyici. Tabelaların çoğu sadece İngilizce hazırlanmış olsa da personel çok ilgiliydi. Çok fazla bir şey beklemeyin ama yağmurlu bir güne denk gelirseniz ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi hariç 10.00 – 18.00 arasında açık. Giriş ücreti 6 GEL.

Nobel Kardeşler Batum Teknoloji Müzesi (Nobel Brothers Batumi Technological Museum), şehrin kuzeyinde, tren istasyonunun hemen yanında yer alan küçük bir müze. Batum tarihinin ilginç bölümleri, petrol endüstrisi, matbaacılık ve fotoğrafçılık yine arşiv fotoğraf ve belgeleriyle sergilenmiş. Nobel kardeşler, Rotschilds ve Alexander Mantashev’in mirası hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız ziyaret edin.

Acara Müzesi (The Museum of Adjara), 1883’ten kalma güzel bir binasında yer alan Acara’nın amiral gemisi müzesi. İki katta düzenlenen eserler ve sergilerle bölgenin tarihini ortaya koyuyor.

Ethnographic Museum “Borjgalo”, Acar kültürünü korumayı ve sergilemeyi misyon edinmiş inanılmaz bir müze. Kemal Turmanidze adlı tek bir adamın eseri. Sürükleyici sergilerde ahşap oymacılığı, kostümler ve geleneksel konutlar sergilenmiş. Çocukla Batum’u gezisi yapıyorsanız uğramanızı tavsiye ederim. Batum’un güneyinde, Machakhela/Yukarı Acara yolu üzerinde yer alıyor.

Sanat Müzesi (The Museum of Art), 1995 yılında kurulan küçük bir sanat galerisi. Aralarında Niko Pirosmani ve Lado Gudiashvili’nin de bulunduğu önde gelen Gürcü ressamların eserleri sergileniyor.

13. Batum Sameba Kilisesi

Batum Sameba Kilisesi (Batumi Sameba Church / Holy Trinity Church), Batum çevresinde gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir kilise. Manzarası Argo Teleferiğinden bile daha iyi, üstelik ziyaret etmesi tamamen ücretsiz. Batum Sameba, ülkedeki en görkemli kiliseler arasında yer alıyor. Kilise, Trinity dağının tepesinde yer alıyor.

Kum rengi taş duvarları ve parıldayan kubbeleri, limandan baktığınızda görülebiliyor. 19. yüzyılın ortalarından beri buluna bir kilisenin yerine gördüğünüz bina 2002 yılında yapılmış. Karadeniz’e bakan geniş bir seyir platformu var. Kilise yaz aylarında sabah 10’dan akşam 6’ya kadar açık, ancak kışın erken kapanıyor.

Kiliseye gitmek için Bolt uygulamasından taksi ayarlarsanız 7 GEL’e mal oluyor ve yaklaşık 30 dakika sürüyor. Vaktiniz bol ve yürümeyi seviyorsanız 2 saat kadar yürüyerek şehre inebilirsiniz. Batum’un silüetini panoramik görebileceğiniz köyler arasından geçiyorsunuz.

14. Kobuleti

Kobuleti, Batum’un 30 kilometre kuzeyinde, Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında yer alan, yazlık bir tatil bölgesi. Temmuz ve ağustosta, şehrin plajlarına 100 bin turistin indiği söyleniyor. Bu çam kaplı, subtropikal kıyı şeridi, Rus İmparatorluğunun aristokrat bir yaz tatili için seçildiği günlerinden bu yana her yıl böyle.

Temiz havası ve kıyıları dolayısı ile 18. yüzyılın ortalarından itibaren Rus soylularının sayfiye yeri haline gelmiş Kobuleti’yi, haziran sonundan eylül ayının ilk haftalarına kadar ziyaret edebilirsiniz. Diğer mevsimlerde bizim terk edilmiş yazlık Ege kıyları gibi bir atmosfere bürünüyor.

Sovyet tarihi, mozaikler, terk edilmiş binalar, ilginç mimari ve yerel müzelerle ilgileniyorsanız, Kobuleti’ye yarım günden fazla zaman ayırabilirsiniz. Kobuleti’nin siyah çakıllı ve taşlık 11 km’lik bir sahili var. Kobuleti Beach, iyi altyapıya sahip iyi bir plaj. 4 metre sonra hemen derinleşiyor. Suyu temiz.

15. Gonio Kalesi

Gonio Kalesi (Gonio Fortress), Batum’un 12 kilometre güneyinde, Çoruh Nehrinin Karadenize kavuştuğu yerde kurulmuş bir Roma dönemi kalesi. Çoruh ve Acharistskali vadilerinin girişlerini koruyan Gonio kalesi, konumu nedeniyle Roma İmparatorluğunun ve ardından Bizans ve Osmanlının da temel direklerinden biri olmuş.

Türkiye Gürcistan sınırının 4 km kuzeyinde, Gonio köyünde yer alan kalenin eski adı Apsaros. Uzunluğu 228 metre, genişliği 195 metre. Gonio, kuleleri ile karmaşık bir yapı. Efsaneye göre İsa’nın 12 havarisinden biri olan Matthias da burada gömülü. Kalenin içinde antik silahların sergilendiği küçük bir müze var.

Yağmur yağarken kısa bir ziyaret yaptım. Kalan kale esas olarak bir Osmanlı yapısı. Dış duvarlar, kaleden geriye kalan hemen hemen tek şey. 2000 yıllık kalenin giriş ücreti 5 GEL. Batum’dan araçla yaklaşık 20 dakika sürüyor. Sarp Sınır Kapısına giderken yolun yarısını gitmiş oluyorsunuz zaten. 16 Nolu otobüsle gidebilirsiniz.

16. Makhuntseti Şelalesi

Makhuntseti Şelalesi, Batum’a 30 km uzakta, dağlık ve yeşil alan Keda köyünde yer alan hoş bir şelale. Bozulmamış bir doğanın içerisinde 36 metre yükseklikten tül gibi dökülüyor. Gürül gürül akan bir şelale beklemeyin. Şelalenin kendisi güzel ama çevresinde, şelalenin sihrini gölgeleyen seyyar satıcılar ve tezgahlar var.

Batum’dan Borjomi’ye giden yolda yer alan şelalenin yakınında cafelerde Gürcü yemekleri yiyebilirsiniz. Şelaleyi ziyaret ettikten sonra, sadece 300 metre ötede Adjaristskali nehri üzerinde yer alan Kraliçe Tamara’nın kemerli köprüsüne bir göz atmayı unutmayın. Köprünün yanında nehrin kumlu kıyısı yüzme alanı olarak kullanılıyor.

Batum’dan ulaşmanız yaklaşık 1 saatinizi alır. Buraya toplu taşıma ile gitmeyi düşünüyorsanız, Batum merkez otogarından, her yarım saatte bir kalkan marshrutka var. Zipline ve rafting olduğu da söyleniyor ama ben bu aktiviteleri yapmadım.

17. Şarap Tadım Turları

Şarap Tadım Turları, ilgi alanınıza giriyorsa katılabileceğiniz bir aktivite. Gürcüler şarabın anayurdunun toprakları olduğunu düşünüyor, bunu kanıtlayan 7 bin yıllık kalıntıları gösteriyorlar. 500’den fazla üzüm çeşidiyle dünyanın hemen her yerinden çok daha zengin bir çeşitliliğe sahipler.

Kafkas dağlarından akan taze ve temiz sular, ılık kış ayları ile sıcak yaz kombinasyonu üzümcülük ve şarap için mükemmel ortam sağlıyor. Acara Cumhuriyeti, Keda Belediyesine bağlı köylerde üretilen ‘Tsolikauri’ ve ‘Chkhaveri’ şarap çeşitleri oldukça popüler.

🍷 Adjarian Wine House (Acara Şarap Evi), Acharistskali Köyünde yer alan hoş bir şarap evi. Batum merkeze uzaklığı 20 km. İki fabrikada beyaz, pembe ve kırmızı şaraplar üretiyorlar. Etnografik unsurlarla dekore edilmiş mahzenini gezebiliyorsunuz. Tuğla dekorasyonu çok hoştu. Çok güzel bir kırsal ortamda, dağların muhteşem manzarasına sahip.

Şarap tadımı, hıngel yapımı, Acar peyniri yapımı; üzüm ezme ve Chacha damıtma gibi aktiviteleri var. Şaraphaneye giriş 30 GEL. Zarif bir ortama sahip bir Gürcü restoranı var. Otantik et ağırlıklı Gürcü akşam yemeği için tercih edilebilir. Kral Tamar Köprüsü ve Makhuntseti Şelalesine giderken ziyaret edebilirsiniz.

🍷 Lado Shavishvili’s Wine Cellar, Keda Belediyesi. Batum merkeze 45 km uzaklıkta, Karadeniz’e dökülen Çoruh nehrinin bir kolu olan küçük bir dere kenarında yer alıyor. Eski tarz bir şarap mahzeninde şarap tadımı, şarap satın alma ve konaklama imkanı bulunuyor. Sıcak ve esprili ev sahipleri var.

Gürcistan çok sesli müziğin de anavatanı. Gürcülerin bir müzik aleti olmadan yaptıkları polifonik müzik 3 bin yıllık geçmişe sahip ve UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alıyor. Herhangi bir müzik aleti kullanmadan sadece vokalle söylenen çok sesli halk türküleri dinlenebilir.

Black Sea Jazz Festival, Batum’un en büyük sanat etkinliklerinden olan Jaz festivali her yıl ünlü caz sanatçılarını ağırlıyor. Haziran-Temmuz dönemlerini jaz takvimi için takip etmek gerek. Biletler 50-100 Lari. Batumi Summer Set Fest, Ağustos ayının son haftasında Batum’da olanlar bu elektronik müzik festivaline katılabilir.

🥂 Batum gece hayatı, ülkemizde çok ilgi görüyor. Bunun de temelinde kumarın serbest olması var. Hemen her sokakta, makine oyunlarını oynayabileceğiniz salonlar var. Büyük kulüplerde ve otellerin casinolarında masa oyunları bulunuyor. Sınırı geçip sırf kumar oynamaya gelen Karadenizlilerden dolayı Batum’a Laz Vegas dendiği de oluyor!

🥘 Batum yemekleri, emin olun sizi mutlu edecek. Tabi doğru yerde doğru Acara mutfağı seçerseniz eğer. Haçapuri, Acara mutfağının olmazsa olmazı. Tatmadan Batum’dan dönmemeniz gerek. Süzme peynir ve tereyağı ile birleştirilmiş ince lavaş ekmeğinden yapılan Sinori, tatmanız gereken bir başka lezzet.

Çerkez mantısı da denilen hingel, yine menünüzde olsun. Bu yöresel mantı. kızgın tereyağ, sarımsaklı yoğurt ya da domatesli sos eşliğinde servis ediliyor. Batumi Plaza’nın arkasında, ev kadınlarının yaptığı ‘Khinkali Ludi‘ adlı küçük dükkanda yiyin. Taze ev yapımı yemekler yapıyorlar. Fiyatları da çok makul. Başka bir haçapuri türü olan açma, Acara ve Abhazya’da ünlü bir yerel lezzet.

Gürcü lezzetlerini tadabileceğiniz Laguna, Retro, BatuMarani, Garage Wines ve Cafe Adjara, iyi restoranlar. Et ve iyi şarap için Georgian Naturale Wine & Food, deniz ürünleri istiyorsanız sahildeki Fishlandia iyi. Batum Balık Pazarına gidip, balığınızı, seçip, temizletip oradaki restoranda pişirtebilirsiniz.

Kahvaltı için Blue Elephant, Acara baklavası için Baklava House, dondurma için Luca Polare, Türk kahvesi için Coffeetopia, kaliteli kahve için Rhino Coffee, tatlılar için de şehirdeki en iyi pastane olan Dona Bakery adreslerini not edin.

ChaCha Time, kokteyller ve Sami Ludi Craft Beer Pub ise bira konusunda uzmanlaşmış iki hoş bar. Mary’s Irish Bar Batum’da yaşayan yabancılar arasında popüler. Freespace, eğlenceli bir havaya sahip. Komuna da Batumluların sevdiği bir mekan.

Batum gezisi için bir hafta sonunu ayırmak ideal olur. Çoğu Batum turları hafta sonlarını kapsayacak şekilde düzenleniyor. Şehirleri her yönüyle yavaş keşfetmek isteyenler ise en az 2 gün ayırmalı.

Malta

40 Yorumlar

  1. Kucağımda çocuğumla gittim gezdim beğendim hiç bir saygısızlık görmedim, çılgın şöförleri bile bizi karşıdan karşıya geçerken gördüğünde dörtlü yakıp yolun ortasında yolu kapatacak şekilde yol veriyorlardı. Hatta sınırdan Türkiye’ye geçerken Gürcü Halkın bana çocuk var diye sonuna kadar yol vermesine mi şaşırayım, kalabalığın sonunda ki Türk Kadınının neden müsade edecekmişim kardeşim bekle biz nasıl beklediysek sen ve çocuğunda öyle beklesin demesine mi.

    Bunu gören Gürcü Polisin kalabalığın arasında işaret edip beni çağırıp pasaport kontrole yönlendirmesine mi anlamadım. Benim gezide gördüğüm gayet saygılı insanlar sokakta kimsenin kimseye dikip gözlerini bakmadığı restoranlarda gayet saygılı davranıldığı yayalara, kadın ve çocuklara öncelik verildiği bir şehir kim ne yaşamış bilmiyorum ama bence gayet hoşgörülü insanlar.

    Ayrıca şehir de gayet ferah yer yer kötü, yer yer güzel, yer yer temiz, yer yer kirli, yeni ve eskinin bir arada harmanlandığı Bir şehir Türkiye’ de bu hoşgörülü davranışları gezdiğim hiç bir şehirde göremedim. Kötüleyenler bence biraz da çuvaldızı kendisine batırmalı diye düşünüyorum. Bence gezilip görülecek bir yer Batum (Batumi)

  2. Batum gezılecek gorulecek yerlerden ilk üçe gırer. Yalnız bılmedıgınız bır yer, tanımadıgınız ınsanlar oldugu ıcın yanınızda bolgeyı bılen tanıyan bırılerının olması lazım. Hele de gece hayatı ıcın gıdenlerın çok dıkkatlı olması gereken bır yer Batum.

    • Gittiğimiz her yer ilk başta bilmediğimiz bir yer zaten, her defasında bölgeyi bilen, tanıyan birini olmasını aramak tam bir saçmalık olur. İzmir’de, İstanbul’da nasıl geziyorsanız gidin orada da öyle gezin.

  3. Batum gezisine giden arkadaşlarım bana mükemmel ve gezilecek bir yer olduğunu söylemişlerdi. Haftaya oraya bir gezi turu yapmayı düşünüyorum. Buradaki aydınlatıcı ve bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.

  4. Ben doğu Karadeniz de olmama rağmen daha gidemedim çok görmek istiyorum gerçekten özellikle binaları ve sahilini çok merak ediyorum bide botanik bahçesini

  5. Mert inan denen şajısa kesinlikle güvenmeyin. arkadaşlar tamamiyle safsata. Kısa bir süre önce oradaydım ve kendisi yerine başkası benimle ilgilendi. Tabi ilgilendi denirse.. Mekanlarda çok yüksek rakamlar geldi. Galiba Mert’in parasınıd a üstüne eklediler. Kesinlikle güvenilmez biri.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz