Siem Reap, Kamboçya’nın kuzey batısında yer alan ve en çok turist çeken bu şehri varlığını efsanevi Angkor Wat Tapınağına borçlu. Angkor Wat’ın 1992 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesiyle son 10 yılda yıldızı parlayan bu şehir, sadece tapınak ile değil, butik otelciliğin en güzel örnekleri, birbirinden şık kafe ve restoranları, canlı gece hayatı ile tam bir cazibe merkezi haline gelmiş.

Şehirde turizm işiyle uğraşan yabancılar dışındı, hayatını burada sürdüren çok sayıda expat bulunuyor. Acı dolu bir tarihi geride bırakıp henüz kapılarını dış dünyaya açmış bir ülkenin, turizm açısından en çok ziyaretçi çeken şehri Siem Reap, bir gezginin tüm beklentilerini karşılayabilecek özellikte.

Siem Reap
Siem Reap

🧭 Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’te, Kızıl Kmerler’in yarattığı trajediyi, Ölüm Tarlaları ve Tuol Sleng Soykırım Müzesi gezileri ile gördükten sonra otobüsle Siem Reap’a geçtim (8$). Otobüs terminalinde bir tuktuk sürücüsü ile anlaşıp birkaç otel baktıktan sonra Happy Guest House’a yerleştim (6$). Kalabalık ve pek de sevimli olmayan Phnom Penh’ten sonra Siem Reap’a hemen içim ısındı.

Day 631: Kamboçya:25 Siem Reap, 24 Nisan 2012

Malta

Serbia

Siem Reap Gezi Rehberi

Siem Reap, resmi adı Kamboçya Krallığı olan Kamboçya’nın şehri. ‘Siyam Yenildi’ anlamına gelen şehrin ismi, Siyam ve Khmer halkları arasındaki asırlık çatışmayı simgeliyor. Siyam Krallığı ordusu burada Khmerlere yenildiğinden bu isimle çağrılmaya başlanıyor.

Siem Reap, Angkor Wat Tapınakları için bir kapı görevini görüyor. Khmer mirası Angkor Tapınaklarını görmek için gelen milyonlarca ziyaretçi, şehrin yüzünü değiştirmiş. Her yıl bir yenisi açılan lüks oteller ve yeni eklenen spa merkezleri, butik oteller ve misafirhaneleri ile bu Kamboçya şehri aşırı hızda büyümeye devam ediyor.

Şehir, özgün bir kültür, bin yıllık tapınaklar, ağaç ve taş oymacılığı başta olmak üzere, dans ve resim alanında zengin bir sanat, isteyene ekonomik isteyene lüks yeme içme ve konaklama seçenekleri bulma fırsatı sunuyor. Fiyatlar Kamboçya’nın diğer şehirleri Sihanoukville ve Kampot’tan daha yüksek olsa da pahalı denemez. Sadece 5$’a bile oda bulabilmek mümkün.

16,8 milyona yakın nüfusa sahip Kamboçya’nın 245 binlik bu şehrinin belki de tek eksiği, beyaz kumlara sahip plaj ve denizinin olmaması diyebilirim. Deniz keyfinin yerini doldurmasa da Tonle Sap Nehri ve şehrin içerisinden geçen Siem Reap Nehri bir nebze bu ihtiyacı karşılayabiliyor.

Siem Reap’ta Kamboçya’nın resmi dili Kmerce konuşuluyor. Şehirde Mon ve Vietnam dillerinin yanı sıra İngilizce de yaygın olarak konuşulabiliyor. Kamboçya para birimi Riel (KHR). Siem Reap, Türkiye’den 4 saat ileride. Şehrin nüfusu 145 bin. Amerikan Doları, Kamboçya para birimi olan Riel gibi ülkenin her yerinde yaygın olarak kullanılıyor.

Kamboçya bayrağının üzerinde de yer alan Angkor Wat Tapınağı başta olmak üzere sayısız Budist ve Hindu tapınağına ev sahipliği yapan Siem Reap, zengin tarihi geçmişi ve kültürel dokusuyla ziyaretçilerini etkileyen, huzurlu bir şehir.

Siem Reap

Siem Reap’a gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Kamboçya vizesi almanız gerekiyor. Kamboçya vizesi internetten ya da sınır geçişi sırasında alınabiliyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vize almakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız vize istemeyen Vizesiz Avrupa Ülkeleri tavsiyelerimi inceleyin. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.

Kamboçya Gezi Rehberi blog yazımda ülkede gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun bir Siem Reap tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

SIEM REAP NEREDE
📍 Siem Reap, Asya kıtasında yer alan Kamboçya’nın bir şehri. Kamboçya’nın kuzeybatısında, Tonle Sap Gölünün kıyısında yer alan Siem Reap şehrinin merkezi Sivutha Street ve Psar Chas çevresinde kurulu. Ülkenin dünyaca ünlü kutsal yapısı Angkor Wat Tapınağına 5,5 km mesafede yer alıyor.

SIEM REAP NASIL GİDİLİR
✈️Türkiye’den Siem Reap’a en hızlı ulaşım İstanbul Havalimanından Türk Hava Yolları ile Hanoi ya da Bangkok üzerinden tek aktarmalı uçuşu kullanmak. THY ile uçtuktan sonra Hanoi’den Vietnam Hava Yolları, Bangkok’tan ise Bangkok Hava Yolları ile bağlantılı uçuş kullanılıyor.

İstanbul’dan Siem Reap’a tek aktarmalı diğer bir uçuş seçeneği de Thai Airways ile Bangkok üzerinden seyahat etmek. Her 3 alternatifte de toplam uçuş süresi beklemelerle birlikte 13 saat 20 dakika sürüyor. Çok sayıda uluslararası havayolu şirketinin, Phnom Penh, Bangkok ve Ho Chi Minh şehirlerinden Siem Reap’e uçuşları var.

İstanbul’dan Siem Reap’a daha ekonomik bir yolculuk yapmak isteyenlerin tercihi iki ve üç aktarmalı uçuşlar. Oman Air ile Maskat ve Bangkok, Air Astana ile Almatı, Bangkok, Phnom Penh, Aeroflot ile Moskova, Bangkok, Phnom Penh üzerinden 3 ayrı uçak kullanarak daha ekonomik bir yolculuk yapabilirsiniz. Bu uçuşlar 19 ile 37 saat arasında değişiyor.

🛺 The Angkor Uluslararası Havalimanı şehrin 15 dakika uzağında bulunuyor. Havalimanından şehir merkezine tuktukla 15 dakikalık yolculuk 4-7 dolar tutuyor, pazarlık şart! Taksi ücreti ise 7 dolar. Havayolu ile ülke çıkışında ayrıca 25$ çıkış harcı alınıyor.

🚍 Siem Reap’a uçakla ulaşımın pahalı ve aktarmalı olması nedeniyle Tayland’ın başkenti Bangkok’tan otobüsle ulaşım da tercih edilen seçeneklerden biri. Bangkok Otobüs Terminalinden hareket eden otobüslerle 7 saatte Siem Reap’a gidiliyor. Sınır geçişindeki bekleme süresi bu süreye dahil değil.

Karayolu ile başkent Phnom Penh’den Siem Reap’a otobüsle ulaşım 5-6 saat alıyor, yol gayet düzgün. Gün içerisinde çok sayıda karşılıklı seferler düzenleniyor. Yine Sihanoukville ve Battambang şehirleri ile Siem Reap arasında otobüs seferleri düzenleniyor. Tayland’tan gelenler, Tayland-Kamboçya sınır geçişi kapılarından Poipet, sonrası taksi veya otobüsler ile Siem Reap’a ulaşabilir.

SIEM REAP NE ZAMAN GİDİLİR
🌤 Siem Reap’e gitmek için en iyi zaman Kasım ve Nisan ayları arası. Aralık ve Ocak ayları ise güneşli havadan dolayı Siem Reap’e gitmek için en mükemmel dönem. Bu ayların şehrin en yoğun sezonu olacağını unutmayın. Her yerde daha kalabalık ve fiyatlar daha da yüksek.

Nisan ve Ağustos ayları arası ise yağışlı sezon olduğundan hava hem daha sıcak, hem de yüksek nem oranlarına sahip. Yağmur sezonunda fiyatlar düştüğünden, dar bütçeyle seyahat eden gezginler için bir fırsat olduğu da unutulmamalı. Sezon sonu Nisan ayında ben ziyaret ettim.

SIEM REAP NEREDE KALINIR
Siem Reap otelleri herkesin bütçesine uygun seçenekler sunuyor. Lüks otellerin çoğu şehrin merkezi dışında, havalimanı ile şehir arasındaki yol üzerinde sıralanmış. Sırt çantalılar için Wat Bo Bölgesi bence en uygun yer. Eğlenceye düşkünseniz Pub Street ve Old French Quarter bölgeleri ideal.

Hostel fiyatları, 10-12 yataklı dormlarında bir yatak gecelik yaklaşık 3 USD’den başlarken, 4-6 yataklı daha küçük dormler gecelik 6-10 USD civarı. Banyolu özel çift kişilik oda için ise gecelik 15-25 USD ödemeniz muhtemelen gerekecek. Pansiyonların hiçbirinde ne kahvaltı var ne de yemek yapabileceğiniz mutfak. Airbnb ise gecelik 25$’dan başlıyor.

Charles de Gaulle Bulvarı, Angkor Wat tapınaklarına kadar uzanan geniş bir cadde. Oldukça sakin akan Siem Reap Nehri üzerindeki köprüden geçerek ulaştığım ana caddede çok sayıda lüks restoran ve kafe sıralanıyor. Bulvar, aynı zamanda lüks konaklama otelleri Raffles Grand Hotel d’Angkor, Le Meridien Angkor ve Tara Angkor Hotel’e ev sahipliği yapıyor.

Özellikle Angkor Wat’ı ziyaret etmek için Siem Reap’teyseniz ve Barlar Sokağı yakınında kalmayı gerçekten umursamıyorsanız, Charles de Gaulle Bulvarı’nın çevresi harika bir yer. Siem Reap otelleri arasında büyük 5 yıldızlı lüks otellerin çoğu burada.

🏨 Bölgedeki en beğenilen otellerden bazıları lüks oteller kategorisinde Raffles Grand Hotel d’Angkor veya Sofitel Angkor Phokeethra Golf & Spa Resort. Orta segment oteller Montra Nivesha Residence veya Tara Angkor Hotel. Düşük bütçeliler için ise Alis’ House ✔︎

Old French Quarter (Eski Fransız Mahallesi), Pub Caddesinin (Sokak 08) kuzeyindeki alanı ifade ediyor. Fransız sömürge tarzında inşa edilmiş güzel miras binaları ile karakterize hoş bir sokak. Siem Reap’e ilk kez geliyorsanız, özellikle Barlar Sokağı yakınında olmak istiyorsanız, burası kalmak için en uygun yerlerden biri.

Çoğu sade ve basit olan çok sayıda alışveriş dükkanı, kafe ve restoranlar sıralanıyor. Dükkânlarda hemen her şeyi bulmak mümkün. El yapımı ürünler, ipek ile yapılmış tekstil ürünleri, Kamboçya’nın ünlü kuklaları ve tropik meyvelerle dolu tezgahlar alışveriş severlerin ilgisini çekebilir. Spa ve masaj salonları ise keyif düşkünlerini ağırlamaya hazır.

Asya’nın hangi ülkesine yolunuz düşerse düşsün mutlaka masaj yaptırın. Gittiğim her ülkede en az bir defa bunu deneyimlemek olmazsa olmazlarım arasında. Günün yorgunluğunu atmak için önce masaj, sonrasında ise güzel bir akşam yemeği gibisi yok.

🏨 Eski Fransız Mahallesi her bütçeye uygun konaklama seçenekleri sunuyor. Lüks oteller Koulen Hotel veya Luxury Siem Reap Private Pool Villa by La San. Orta segment oteller La Rivière d’ Angkor Resort veya Memoire d’ Angkor Boutique Hotel. Düşük bütçeliler için Angkor Leap Hotel veya Le Water Villa ✔︎

Wat Bo Bölgesi, Sieam Reap’te kaldığım yerdi. Adını şehrin en eski tapınaklarından biri olan Wat Bo’dan almış. Siem Reap Nehrinin diğer tarafında, Eski Fransız Mahallesi’nin doğusundaki bölgeyi kapsıyor. Bu bölge merkez diyebileceğimiz Old Market bölgesine yürüyerek 10 dakika uzaklıkta.

Barlar Sokağı çevresi geceleri oldukça gürültülü, bu yüzden burada kalmayı tercih ettim. Çok daha sessiz ve Pub Street’e sadece 10 dakikalık yürüme mesafede. Butik otellerinde ağırlıklı olduğu bu çevrede çok sayıda bahçeli stilinde bar ve restoranlar da sıralanıyor. Gündüzün sessiz olan bu bölge gece ise oldukça canlı.

🏨 Wat Bo Road’ın çevresi ekonomik konaklama isteyenler için uygun seçenekler sunuyor. Bölgedeki en beğenilen otellerden bazıları lüks kategoride PRVILEGE FLOOR by Borei Angkor. Orta segment oteller Viroth’s Hotel, düşük bütçeliler için ise Riversoul Boutique ve Central Privilege Hotel ✔︎

Siem Reap Gezilecek Yerler

Tapınağın yarattığı şehir Siem Reap, başkent Phnom Penh’den sonra Kamboçya’da en çok ziyaret edilen ikinci şehir. İnsanların büyük çoğunluğu tapınakları görmek için buraya gidiyor. Ben de öyle. UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Angkor Wat, Güneydoğu Asya’daki en önemli arkeolojik alanlardan biri.

Şehir dünyanın birçok popüler turist şehriyle kıyaslandığında ise oldukça güvenilir. Raporlanmış suç oranları düşük, özellikle gece bile rahatlıkla şehrin sokaklarında, Siem Reap Nehri ve Pub Street’te güvenle dolaşmak mümkün.

Şehir merkezi daha çok Sivutha Street ve Psar Chas (Old Market) çevresinde odaklanmış. Eski sömürge döneminden kalma binalar, dükkanlar ve iş merkezleri bu alanda bulunuyor. Wat Bo çevresinde çok sayıda uygun fiyatlı guest house ve otel yer alırken, Psar Leu çevresinde daha çok el sanatları ürünleri içeren dükkanlar yer alıyor.

Şehri keşfetmek için tuk tuk, motosiklet veya bisiklet kulanılabilir. Ulaşım için her dakika kolayca tuk tuk bulunabiliyor ve çoğu mesafe için 1$ ödemek yeterli. Ancak tuk tuk ile gün boyu seyahatin biraz gürültülü olabileceği unutulmamalı.

Günlük tuk tuk kiralama ise 15 dolar civarında. Zamanı olmayanlar taksi kiralayarak kısa zamanda daha çok yeri hızlıca ziyaret edebilirler. Kaldığım otelden kiraladığım bisiklet ile yakın çevreyi gezdim.

1. Angkor National Museum

Angkor National Museum

Angkor National Museum (Angkor Ulusal Müzesi), Khmer uygarlığı hakkında son teknoloji ürünü sergilerle Khmer gelenekleri ve Angkor mirasını yakından tanıma fırsat sunan önemli bir müze. Khmer uygarlığının yükselişi, imparatorluğun dini, Angkor Wat’ın nasıl ve neden inşa edildiğine ve antik Khmer kıyafetlerine dair bilgiler ediniyorsunuz.

Phnom Penh’deki Ulusal Müze’den daha az heykel sergileniyor gibi görünse de Angkor dönemine ait 1300 parçadan fazla sergisi ve Bin Buda Galerisine ile görmeye değer. Angkor Wat tapınaklarını ziyaret etmeden önce ziyaret etseniz iyi olur. Müze saat 09.00-20.00 arasında açık.

Müze tamamen klimalı olduğundan, gün ortasında bir ziyaret planlayın. Khmer İmparatorluğunun Altın Çağı hakkındaki sergileri derinlemesine gezeyim derseniz 2 saat ayırmanız gerek. Giriş ücreti ise 12$. Fotoğraf çekmek isterseniz ek 3 USD ödemeniz gerek.

2. Angkor Tapınakları

Siem Reap Rehberi
Ta Prohm (Thomb Rider Temple), Angkor Wat

Angkor Tapınakları, şüphesiz Kamboçya’nın bir numaralı turistik yeri. UNESCO Dünya Mirası Alanı olan devasa Angkor Wat, bir zamanlar Güneydoğu Asya’nın çoğunu yöneten Khmer İmparatorluğunun merkeziydi. Angkor Wat, Angkor kompleksinin mücevheri ve en ünlü tapınağı. 12. yüzyılda inşa edilmiş. Dünyanın en büyük dini anıtı olarak kabul ediliyor.

Yüzlerce yıldır orman tarafından yutulmuş muhteşem tapınaklar, 1840’larda ‘yeniden keşfedildi. O zamandan bu yana Güney Asya’nın en popüler cazibe merkezlerinden biri. Tapınak kompleksinde 70’den fazla tapınak var. En popüler tapınaklar Angkor Wat, Bayon, Ta Phrom ve Angkor Thom. Görülmeye değer küçük, daha az popüler tapınaklar da var.

Angkor Arkeoloji Parkı’na girmek için Pass bilet almanız gerekiyor. 1 günlük Pass 37 USD, 3 günlük 62 USD ve 7 günlük ise 72 USD. Angkor Pass 3 günlük geçiş bir hafta, 7 günlük geçiş bir ay boyunca geçerli. Ardışık günlerde kullanmak zorunda değilsiniz.

Angkor tapınaklarına aşırı bir ilginiz yoksa ve görebildiğiniz kadarını görmek istemiyorsanız, 3 günlük geçişin mükemmel olur. Zamanınız yoksa 1 günlük geziye gün doğumunda başlayıp, sıcağa ve yorgunluğa aldırmadan gün batımına kadar pek çok yeri rahatlıkla görebilirsiniz.

Angkor Wat, Ta Phrom, Angkor Thom ve Banteay Srei gibi en popüler tapınakları önceliğinize alın. Tapınaklar ne kadar görkemli olursa olsun sıcak ve yorgunluğun etkisi başlayınca, ilk birkaç tapınak ziyaretinden sonra biraz ‘aynı’ görünmeye başlayabilir. Sadece bu dördünü ziyaret etmek çoğunuza tatmin edici bir Angkor deneyimi yaşatacağına inanıyorum.

Tapınaklar devasa bir alana yayıldığından gezmek için tuktuk kiralamak en iyi yol. Genellikle günlük 25 USD civarında. Her yeri iyi bildiklerinden en kısa sürede en çok yer görmenizi sağlarlar. Hostelde kalıyorsanız yanınıza yol arkadaşı bulup ücreti bölüşebilirsiniz.

Angkor Wat biletinizi saat 17.00’den sonra alırsanız, teknik olarak gün kaybı yaşamazsınız ve bilet tipinize göre hala 1, 3 veya 7 gününüz olduğu anlamına gelir.

3. Landmine Museum

Landmine Museum (Kara Mayını Müzesi), adından da anlaşılacağı gibi, Kamboçya’daki kara mayınlarının hikayesini ve bunların ülke üzerindeki kalıcı etkilerini anlatıyor. Angkor Wat dışında Siem Reap’te gerçekten görülmesi gereken pek bir şey yok, ancak şehrin hemen dışındaki bu müze tartışmasız gezilecek yerlerden biri.

Eski bir Khmer Rouge çocuk asker olan ve kara mayınlarını etkisiz hale getiren Aki Ra tarafından kurulmuş. Pek kimse bilmez ama Pol Pot döneminde, Kamboçya’da otuz yıllık savaş sırasında tahmini dört ila altı milyon kara mayını hakkında hiçbir kayıt tutulmadan Kamboçya topraklarına serpiştirilmiş.

Bugün Kamboçya’da yaklaşık 40 bin kişi bu mayınlar yüzünden vücutlarının bir bölümünü kaybetmiş halde yaşıyor. Müze, çoğu kırsal alanlarda yaşayan ve mayın riski altında olan köy çocuklarına bir yardım tesisi olarak da hizmet ediyor. Müze oldukça küçük, keşfedilecek sadece üç-dört sergi odası var.

Tüm müzeyi bir saatten az bir zamanda gezebilirsiniz Kara Mayını Müzesi Bantaey Srei Tapınağı ziyareti sonrası şehre dönerken yol üstünde. Giriş 3 USD.

4. Tonle Sap Nehri ve Chong Kneas Köyü

Siem Reap’e 45 dakika uzakta olan Tonle Sap’a gitmek için, kaldığım otelde tanıştığım Taylandlı ve onun Japon arkadaşı 2 kızla birlikte tuktuk kiraladık (10$). Geldiğimiz göl kenarında biletimizi alıp tekneye geçtik (15$). Göl üzerinde yüzen evlerde geleneksel yaşamını sürdüren bölge halkının, günlük hayatına ve yaşam tarzına tanık olduğumuz ilginç ve güzel bir tekne turu yaptık.

Tekene turunda birkaç farklı yerde isteğe göre mola verebiliyor. Gecko Çevre Merkezi denen yerde, göl ve çevresindeki biyo çeşitlilik hakkında bilgi alınabiliyor. Biz yemek veya içecek bir şeyler için, hediyelik eşyaların da satıldığı bir restoranda mola verdik. Restoranda aynı zamanda timsah çiftliği de bulunuyordu. Timsah eti yörede sıklıkla tercih edildiğini de bilirtmeli.

Kamboçya’nın henüz keşfedilmemiş yerlerinden Chong Kneas köyünde, asırlık göl hayatı geleneklerini sürdüren çalışkan Kamboçyalılar, su üstüne yaptıkları tekne evleri ile balıkçılık ve karides, timsah çiftçiliği ile geçimlerini sağlıyorlar.

Bu köyde her şey yüzüyor, yüzen okul, yüzen polis karakolu, yüzen market, yüzen tapınak ve benzin istasyonu. Bazılarının çok uzun süreler karaya ayak basmadığı, Güneydoğu Asya’nın en büyük gölünde, bizim hiç de alışkın olmadığımız türde hayatları geride bırakıp Siem Reap’e döndük.

SIAM REAP YEME İÇME
Akşam yemeği için geçtiğim barlar sokağı, çok turistik olsa da hem eğlence hem de yeme içme açısından oldukça zengin seçenekler sunuyor. Menülerde oldukça zengin batı mutfağı yemekleri yanında, pek de aşina olmadığım çeşitli Kamboçya mutfağı yemeklerini de içeriyor.

Kamboçya yemekleri, Tayland ve Vietnam mutfağına benziyor. Genel olarak Kamboçya mutfağı çok çeşitli erişte çorbaları (nnodle soup), patates kızartması, köriler, kızarmış pilav ve tatlılar içeriyor. Fransız kolonizasyonu nedeniyle baget sandviç (num pang pâté) bulabiliyorsunuz.

Popüler Kamboçya yemekleri arasında kahvaltıda servis edilen hafif fermente bir pirinç şehriye yemeği olan num banhchok; amok trei, körili balık yemeği ve sebzeler, kavrulmuş pirinç ve yayın balığı veya domuz eti ile doldurulmuş doyurucu bir çorba olan samlar kako denenebilir.

Pirinç ve erişte yemeklerini 1,5 USD’ye, sıradan restoranlarda ise 2-3 USD’ye öğle yemeği bulabilirsiniz. Akşam yemeği için orta sınıf restoranlarda pilav balık gibi geleneksel Kamboçya yemekleri 5-6 USD tutuyor.

Uzun zamandır Asya yemekleri tüketen biri olarak, Kamboçya’da hem ekonomik hem de lezzetli batı yemeklerini bulunca tercihim de bu yanda oldu. Özellikle Fransız bagetinden sandviç ve yanında tropikal meyve suları güzel bir kombinasyon.

Batı yemekleri tabi daha pahalı. Pizza 4 USD, burger 7 USD ve makarna ise 6-8 USD civarında. Batı yemeği olsa da yine de Asya dokunuşları var tabi. İçecek olarak bira 1 USD’den daha ucuz genelde. Bir kadeh şarap 3 USD ve kokteyller ise 3-5 USD aralığında.

Küçük masa üstü ızgaralarda kendinizin pişireceği çeşitli etler içeren phnom pleung veya Kamboçya barbeküsünü deneyebilirsiniz. Hatta et olarak kanguru, timsah, yılan, dana eti ve karidesten oluşan egzotik bir seti seçme şansınız var. Eğlenceli bir deneyim olabilir.

Angkor Wat Tapınağı nedeniyle her yıl milyonlarca turist ağırlayan Siem Reap, ortasından nehir geçen, yeşilin binbir tonuyla sarmalanmış şehir merkezi, dünya mutfağından lezzetler sunan restoran ve kafeleri ve Kamboçya geleneksel kültürünü yansıtan atmosferi ile görmeye değer.

Day 632: Kamboçya:26, Siem Reap, 25 Nisan 2012

Serbia

23 Yorumlar

  1. Ad verilişi ilginçmiş…
    Ilk baktığımda yerin nerede oldugunu tahmin yaptım ama tutturamadım
    Tanıtım için editör teşekkürler
    Sayenizde coğrafyam ve kültürüm de gelişiyor…

  2. Merhaba biz ili kişi ocak ayında bangkok tan phanom penh ve siem rep e geçmeyi düşünüyoruz. 4 gün yeterli olurmu? Uçaklamı geçmek mantıklı yoksa otobüslemi? Siem remp ten chiang mai geçeceğiz bu geçişi otobüsle yapalım diyoruz? Bilgi verirseniz sevinirim tşk ederim.

  3. Merhaba biz iki arkadaş Eylül ayında 7 gün Bangkok 5 gün Siam Reap olarak tatil programı yaptık. Yalnız eylül ayındaki yağışlar bizi düşündürüyor. Acaba rahat gezebilirmiyiz? Yoksa programımızı başka bir tarihe ertelemek daha mı uygun olur? İlgi ve yardımlarınızı bekleriz.

    • Yağmurlu sezonu bence sıkıntı etmeyin çünkü ekim ve kasım gibide devam edecek ama bu değildir ki her dakika her an. Şiddetli bile yağsa bir iki saat sürer ve yavaşlar. Güneş açınca herşey normale döner ve ısı derecesi cok büyük bi düşüş göstermez. 7 gün Bangkok için çok uzun bir süre. Pattaya yakın bir şehir. Benim de şahsen yaşadığım şehir, değerlendirmenizi tavsiye ederim. Siam Reap Anchor Wat müthiş oraya 3 gün yakışır. Şimdiden hayırlı tatiller.

  4. Yeme, içme konusunu özellikle Asya’da nasıl hallediyorsunuz? Uzun zamandır Asya yemeklerini tüketiyorum demişsiniz, mesela domuz eti veya domuzdan elde edilmiş ürünleri yiyor musunuz ya da ne bulursam onu yerim diyenlerden misiniz? Özel olduysa cevaplamayabilirsiniz. 🙂

  5. Güzel anlatımınızla içimiz açılıyor. Kamboçya gitmek istediğim yerlerin başında geliyor. Yolunuz herdaim açık olsun. Sevgiler.

  6. Ucuz bütçeyle yolculuk yapan gezginler için, kaçırılmaması gereken bir fırsat. Yazıyı okurken tropikal yağmurlar altında, sırt çantamla gezdiğimi düşündüm. Özellikle son resimdeki sokakta masaj yapan arkadaşın, arkasındaki tabela da dikkatimi çekti. Masaj 1$ yazıyor. Hem ucuz hem de eğlenceli bir deneyim.

    • Kaldığım hostelde kendime ait oda 10 liraydı, bisikleti ise 2 Liraya kiraladım. Yine ayak masajıda 1 liraydı. Pazarda yediğim meyve de 1$’dı. Kamboçya’da her şey 1 dolar. 🙂

      • Bizim şu meşhur 1 milyoncular gibiymiş ne güzel. 🙂 Uygun fiyatlı olması sebebiyle nereye gitsem kararsızlığında olan yurt dışı tatil meraklıları için not edilmesi gereken bir yer o halde.

        Kemal bey sitede dikkatimi çeken bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum.

        Gittiğiniz ülkelerde edindiğiniz tecrübeler, gördüğünüz yerler hakkında makaleler yazarken oralarda yaşadığınız olumlu/olumsuz tecrübeleri daha fazla yazarsanız, o ülkelere gidecek insanlar için çok faydalı olacaktır. Örneğin (atıyorum) “Şu bölgede yürürken hırsızlık olaylarına karşı dikkatli olun, şu ülkeye giderken yanınızda spor ayakkabınız, şemsiyeniz olsun, x bölgesindeki oteller kötü/iyi, …. ülkesi çok pahalı vs…” gibi uyarılardan bahsediyorum. Yazmıyorsunuz diyemem ancak bana yeterli gelmedi. Yanlış anlaşılmamıştır umarım. 🙂 Benim ki sadece naçizane bir öneri.

        Sevgiler…

  7. Etnik renkler içerisindeki seyahatleriniz en çok dikkatimi çekenler oluyor. Bu yazınız da her zamanki gibi özendirici. Umarım ben de bir gün kendimi esen rüzgara bırakabilirim. Heyecanınızı hiç kaybetmemeniz ve bu yazılarınızdan bizi mahrum bırakmamanız dileğiyle. 🙂

  8. Umarim kendim hic çıkmadığm yurt disina senin sebep olmanla cikarim. Kemal seni duzenli takip ediyorum ve giptayla, takdirle, hevesle hep izliyorum. Gezmeye devam sevgili Kemal, izlemedeyiz her daim.

  9. Merhaba, Kurban bayraminda Bangkok’u merkez olarak kullanarak Bangkok-Siem Reap-Hong Kong turu yapacagim.

    Zamandan tasarruf etmek icin Bangkok’dan Siem Reap’e ucak ile gidip 2 gece kalacagim. Donuşumu tekrar Bangkok’a yapip oradan ucak ile Hong Kong’a gitmeyi planliyorum. Bu turu 9 gunluk bir sureye sigdiracagim icin zamani efektif kullanmam gerekiyor.

    Size iki sorum olacak:
    Siem Reap’den Bangkok’a oglen ucak ile yada minivan ile donebilirim. Gorsellik acisindan donusu karayolu ile yapmami tavsiye eder misiniz?

    Siem Reap’de konaklamak icin Old Market (Pub Street),Wat Bo Road ve Charles de Gaulle den hangisini tavsiye edersiniz. Teşekkürler.

    • Angkor Wat görmeye değer Asya’daki en önemi turistik noktalardan birisi. Siem Reap otelleri içerisinde Charles de Gaulle bölgesi anımsadığım kadarıyla pahalı otellere sahip ve tavsiye etmem. Old Market bölgesi gece hayatı ve şehrin hareketli yerlerine ulaşmak için en uygun yer.

      Ayrıca bu bölgede de çok güzel butik oteller görmüştüm. 

      Bütçeniz uygun ve zamanınız darsa Siem Reap-bangkok uçak şeklinde ulaşım daha iyi olur. Güzergah boyunca görünecek şey ise bolca hindistan cevizi ağacı, ve yem yeşil tarlalar. Kamboçya-Tayland sınır geçişi kolay. Oradan minibüsle Pattaya’ya geçebilirsiniz. Vaktiniz varsa ve daha önce Asya’da böyle uzun yolculuklar yapmadıysanız tavsiye ederim. Yolda farklı şeylere şahit olmak güzeldir. Biraz yorucu olsa da benim için her zaman değer.

  10. Siem Riep, Kamboçya şehirleri içerisinde belki de şehre en çok benzeyeni galiba, ben en azından öyle düşündüm. Phnom Penh de büyük, başkent ne de olsa. Diğer şehirler daha çok kasaba havasında. Bizim bildiğimiz şehir kavramından biraz uzaklar. Ben Siem Reap’i beğendim. Restoranlar ve kafeler çok güzel. Tek derdim havaın çok sacak olması ve sivrisineklerdi.

    • Siem Reap’de bir çok yabancı yaşıyor. Şehri sevdiklerinden, yaşanır yer olduğundan beğendiklerini söylüyorlar. Tazmanya’da evlerinde bir süre yaşadığım bir ailenin genç oğlu da burada yaşıyor ve çalışıyor.

  11. Phom Penh, Siem Riep’e ve Sihanoukville’ye gittim, diğer bazı şehirlerinden de geçtim, kalmadım. Kamboçya Tayland gibi değil, çok fakir bir ülke. Siem Reap Kamboçya’nın diğer şehirleri gibi değil çok gelişmiş. Diğer şehirler zaten kasaba gibi.

    Angkor Watt’ı görmelisiniz, denizi sevenler benim gibi güney’e inmeli 🙂 Çok ucuz ve güzel.

  12. Çok teşekkürler İbrahim Bey. Bisikeltle hem Siem Reap şehrini gezebilir hem de Angkor Wat tapınaklarını keşfedebilirsiniz. Zamanınız vasa bunun için 2-3 gün ayrımanız iyi olacaktır. Tapınaklar şehir merkezine 5-6 kilometre uzakta bulunuyor. İyi bir bisiklet olması sizi daha az yoracaktır.

    • Yakın zamanda Kamboçya’ya gitme düşüncesinde biri olarak; yazılarınız gerçekten çok ilgi çekici. Teşekkür ederim.

  13. Selamlar,

    Websiteniz gerçekten çok başarılı olmuş. Kısa bir soru sormak istiyorum, şehirde bisiklet kiralarsam tapınaklara rahat ve kolay bir ulaşım sağlayabilir miyim? Teşekkürler.

    • Bence bu bölgeyi gezmenin en güzel yolu tuktuk kiralamak. Hem ucuz hem de pratik. Bir tuktuka 4 kişi binebiliyor. Sıcağa dayanamam diyeneler için turist minibüsleri var. Acentelerden bu minibüslerle yapılan Angor Wat turu satın alınabiliyor, tabi daha pahalı.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz