Kamboçya, turizmin hızla geliştiği bir ülke. Pek kendini reklam etmeyi bilen bir ülke değil ama yine de ülkenin her şeye sahip olduğunu söyleyeyim ben. Kartpostal kıvamında mükemmel adalar, Tarzan’a yakışır el değmemiş ormanlar ve insanın ağzını açık bırakılacak görkemde antik tapınaklardan zengin kültürüne ve sıcak insanlarına kadar pek çok şeye sahip.

Ucuz yaşam şartları ve hızlı interneti sayesinde son yıllarda oldukça ilgi görmeye başladı. Hem ülke hem de ülkede gezilecek yerler ile ilgili Kamboçya Gezi Rehberi blog yazımda ihtiyacınız olacak tüm detaylı bilgileri paylaştım. Bu yazımda ise daha çok rota yapma ve ülkede nereleri ziyaret ettiğim hakkında bilgiler paylaşacağım.

★ Kamboçya sıcak ve nemli tropik iklime sahip. Kamboçya ziyaret etmek için en uygun zamanlar Ekim-Mart arası. Bu mevsimler arasında hava güneşli ve şehri gezmek için oldukça uygun. Nisan ve Ağustos ayları arası ise yağışlı sezon olduğundan hava hem daha sıcak, hem de yüksek nem oranlarına sahip.

★ Kamboçya sıcak ve nemli bir tropik iklime sahip. Hafif giysiler, pamuklu kumaşlar en uygun tercih. Aşırı klima çalıştıran otobüsler, otel veya restoranlar için yanınızda yine de bir hırka olsun. Şapka, yüksek faktörlü güneş kremi ve sivrisineklere karşı böcek koruyucu spreyi ise olmazsa olmaz. Siem Reap’da çok sivrisinek vardı.

Malta

Serbia

Kamboçya vizesi, ülkeye girişte sınır kapılarından ve havalimanından alınabiliyor. Ben Tayland’taki Kamboçya Büyükelçiliğinden almıştım. Vize ücreti 20 USD olmasına rağmen 30$ talep ettikleri de oluyor. Bu vizenizi ne kadar hızlı istediğine göre değişebiliyor.

★ Kamboçya’da ulusal para birimi Kamboçya Rieli. Tüm ülkede USD ve birçok sınır kentinde Tayland Bahtı da çok sık kullanılıyor. Batılılara hizmet veren birçok otel, restoran ve mağazada fiyatlar USD üzerinden veriliyor. Daha küçük alışverişler genellikle Rielle yapılıyor ve para üstleri de Riel olarak veriliyor.

Kamboçya Turu Gezi Rotam

Kamboçya ne kadar harcarım

Kamboçya‘da toplam 28 gün kaldım. Kamboçya, şimdiye kadar ziyaret ettiğimiz en ucuz ülke oldu. Kamboçya’daki 28 günlük seyahatimde, her şey dahil günlük ortalama 35 TL (20$-2012) harcadım. Bundan bile daha az harcayarak gezebilirdim. Diğer ülkelere nazaran Kamboçya’da daha az aktivitelere katılmam da bunda etki etmiş olabilir.

Dalış, trekking gibi deneyimlerim olmadı. İçerisinde LCD TV, banyo ve büyük yatağın olduğu otel odalarını 5-15$ arası bulabiliyorsunuz. Yeme içme ise sokakta 1$. Restoranlarda ise en fazla 5$. Günlük 10-20$ konaklama, ulaşım ve yeme içme masraflarını karşılamak için yeterli.

KAMBOÇYA TURU 📌
★ Koh Chang 🇹🇭 ⛴ 🚍 ➜ Hat Lek–Cham Yeam ➜ ① Koh Kong 🇰🇭 🚍 ➜ ② Sihanoukville 🚍 ③ Kampot 🚍 ➜ ④ Kep 🚍 ➜ ⑤ Phnom Penh 🚍 ➜ ⑥ Siem Reap 🛺 ➜ ⑦ Angkor Wat 🛺 ➜ Siem Reap 🛺 ➜ ⑧ Tonle Sap Gölü 🛺 ➜ Siem Reap 🚍 ➜ Poipet–Aranyaprathet 🚍 ➜ Koh Samet 🇹🇭

Kamboçya Turu

Kamboçya Turu Planlama

Kamboçya’ya Tayland’ın Koh Chang Adası‘ndan Hat Lek–Cham Yeam sınır kapısına geçerek gittim. Tayland’ın sınır kapısı Hat Lek sonrasında Kamboçya sınır kapısı Cham Yeam sınır kapısı bulunuyor.

Kamboçya Cham Yeam uluslararası geçiş kapısı, her gün saat 07.00 ile 20.00 saatleri arasında açık. Kamboçya vizesi olmayanlar burada 20$-25$ karşılığında 30 günlük vize alabiliyor. Bazen de 30$-50$ gibi bir ücret ödemek durumunda kalıyorsunuz.

Biraz gümrük görevlilerinin keyfiyetine kalmış. Bunları daha önce duyduğumdan ben vizemi Bangkok’tan 10 dakika içinde almıştım. Birçok yabancı forumda, bu sınır kapısı ile ilgili şikayetler uzayıp gidiyor. Bunları daha önce duyduğumdan ben vizemi Bangkok’tan 10 dakika içinde almıştım. Birçok yabancı forumda, bu sınır kapısı ile ilgili şikayetler uzayıp gidiyor.

Burası herkesin elini kolunu sallayarak gezdiği, nerenin ofis, kimin görevli olduğu belli olmayan bir yer. Dikkat edilmesi gerekenlerin başında burada kimseye güvenmemek geliyor. Öyle ki sınırdan girdiğinizde karşınıza çıkıp pasaportunuzu isteyen resmi görevliye bile güvenmeyin. Burada böyle sahte kıyafetlerle dolaşan dolandırıcılar da rapor ediliyor. Tabi diğer bir konu çantanızı taşımak için size yardım edenlere de güvenmemeniz.

Etrafta süren koşuşturmacayı, gelip de size işleri hızlandırmayı söyleyenleri dinlemeyin. Otobüsü kaçıracağınızı, diğer otobüsün saatler sonra olduğunu söyleyenleri de dinlemeyin. Sonuçta kapıdan geçen turistlerin sayısına göre buradaki harcanan süre 10 dakika ile 30 dakika arasında değişiyor.

Yine birileri yanınıza gelip, elinizdeki Thai Baht’ını bozdurmanız gerektiğini veya sınır sonrasında ATM bulamayacağınızı söylerse de inanmayın. Kamboçya’nın birçok şehrinde Baht ile bile ödeme yapabiliyorsunuz. Sınır geçişinde yanınızda hem Thai Bahtı hem de Dolar bulundurmak en iyisi.

Koh Kong, Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır geçişlerinde yer alan popüler bir sınır kasabası. Krong Koh Kong olarak da anılan Koh Kong, Kamboçya sınır kapısı Cham Yeam’den 10 km içeride bulunuyor. Koh Kong’da temiz ve kaliteli ucuz otel ve hızlı internet bulunca 6 gün burada kaldım.

Şu an okuduğunuz bu blogu yenileme çalışmalarını burada yaptım. Burası çevredeki adalara tekne turu ile gitmek, nehir ve orman turlarına katılma sonrasında bir gece kalmanın yeterli olduğu bir kasaba. Sonrasındaki rotam Sihanoukville oldu.

Sihanoukville, Kamboçya’nın en popüler resort ve tatil şehri. Sanki yabancılar için kurulmuş gibi bir şehir. Çok sayıda Avrupalı ve Avustralyalı burada yaşıyor. Burada ise 12 gün kaldım. Çoğunlukla zamanın laptop başında geçti, Bamboo Adası tekne turu yapmak burada oldukça keyifli oldu.

Burada 4 gece kalmanızı tavsiye ediyorum. Tam 1 gününüzü Bamboo Adasına, 1 gününüzü de Koh Rong’a ayırın. Ben Songkran Festivali‘ni burada kutladıktan sonra Kampot kasabasına geçtim

Kampot, küçük bir kıyı Kamboçya kenti. Yeşil ahşap panjurlu Fransız kolonyal binaları şahane. Bokor National Park’ına gidiş çin tercih ediliyor. Ben burada 2 gece kaldım. Siz 3 gün kalın. 1 gününü Kep kasabasına günübirlik bir geziye ayırın.

Kep, oldukça şirin tropikal bir sahil bölgesi. Kasaba merkezi çok küçük. Kafa dinlemelik bir kasaba. Bisikletle dolaşmak harika. Ben Kep’te ise 3 gece kaldım. Zamanınız yoksa atlayın ya da Kampot’tan günübirlik uğrayın. Zaman çoksa 2 gece kalın.

Phnom Penh, Kamboçya’nın başkenti ve en büyük şehri. Çirkin, karmaşık, gürültülü bir şehir. Zaman ayırırsanız ve Asya dokusunu seviyorsanız burayı da zamanla seversiniz. Ben Phnom Penh’te birkaç gün kaldım. Ölüm Tarlaları (Killing Fields) ve Tuol Sleng Soykırım Müzesi’ni gezdim.

Kraliyet Sarayı, Ulusal Müze ve yukarıdaki iki yeri gezip ayrılın. Bunun için de 2 tam gün yeterli. Efsanevi dünyanın en büyük tapınak şehri Angkor Wat’ı görmek için Siem Reap’a geçtim

Siem Reap, Angkor Wat Tapınakları için bir kapı görevini gören turistik bir şehir. Kasaba her yönüyle güzel bence. Aradığınız her şey bir arada, müzeler, cafeler, yerel pazarlar, modern mekanlar, canlı gece hayatı, gezilecek önemli yerlere yakınlığı. Yaşanır denilen bir şehir burası.

En az 5 gün ayırın bu şehre. Angkor Wat, müzeler, çarşı-pazar, tapınaklar ve masaj için vakit ayırın. Uzun soluklu gezginseniz ucuz konaklama seçenekleri ve canlı mekanları olduğundan burada sıkılmadan dinlenebilirsiniz.

Angkor Wat, Khmer İmparatorluğunun geçmiş parlak günlerinden kalma yüzlerce antik tapınak, dini yapı ve kalıntılarla dolu. Angkor Arkeoloji Parkı’nda mola vermeden Kamboçya’ya hiçbir gezi tamamlanmış sayılmaz. Tapınağa 2 tam gününüzü ayırın. Aceleciyseniz 1 günde pek çok yerini aceleyle de olsa görürsünüz.

En güzeli 3 günlük pass bilet alıp keyifle, gündoğumu ve gün batımlarının tadını çıkarıp dinlenerek gezmek. Muhteşem yapıları aceleyle ve yorgunlukla gezerseniz hepsi birbirine benzemeye ve aynılaşmaya başlar. Keyif azalır. Eğer benim gibi arkeolojik yerlere ve tarihi miraslara düşkünseniz beni dinleyin, aceleye getirmeyin.

Bir ara gününüzü Tonle Sap Gölüne ayırıp tekrar Angkor Wat’ı ziyaret edebilirsiniz. Kamboçya turu planı yaparken, yüzen köylerin olduğu Tonle Sap Gölü mutlaka lstenizde olsun.

Tonle Sap Gölü, benzersiz ekolojik su rezervlerinden biri. Dışardan bakınca bulanık akan bir nehir ama aslında milyonlarca insan için çok değerli bir ekosistem. Güneydoğu Asya’daki en büyük tatlı su gölü ve üzerindeki yüzen köyler için 1 tam gününüzü ayırın. Chong Khneas köyüne gidin.

Türkiye’den Siem Reap’a direkt uçuş yok. İstanbul’dan Siem Reap’a iki ya da üç aktarma ile yolculuk yapılabiliyor. Türk Hava Yolları, Oman Air, Air Astana, Aeroflot firmalarını kullanarak Bangkok ya da Singapur üzerinden 23-26 saatlik yolculukla Siem Reap’a ulaşabilirsiniz.

Siem Reap Havalimanı, şehir merkezine 7 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine tuk tuklar ve taksilerle ulaşım sağlanıyor. Tuk tuklarla 4 dolara, taksi lerle ise 7 dolara şehir merkezine gidilebiliyor.

Kamboçya turu sonrası sonrası bulunduğum Siem Reap şehrinden Kamboçya’nın sınır kasabası Poipet’e geçtim. Poipet–Aranyaprathet sınır geçişi ile önce Pattaya‘ya oradan da Ko Samet aadasına geçtim. Kamboçya turum 28 gün sürdü.

Poipet – Aranyaprathet sınır kapısı, Kamboçya turu sonrası Tayland’a dönüş kapım oldu. Kamboçya’nın Poipet sınırının diğer tarafında ise Tayland’a ait ve Bangkok’a 4 saat uzaklıkta bulunan Aranyaprathet şehri bulunuyor.

Poipet – Siem Reap arasındaki 155 km yol taksi ile 2-3 sürüyor. Aynı yol otobüs ile pek çok farklı duruma göre 5 ile 10 saat arası sürebiliyor. Siem Reap’ta tanıştığım Bangkok’lu Pat ve onun Japon arkadaşı ile birlikte kaldığımız otelin ayarladığı bir taksi ile (28$) Siem Reap’ten Poipet’e doğru sabah kahvaltısı sonrasında yola çıktık.

Poipet, Kamboçya-Tayland arası seyahatlerde en çok kullanılan Kamboçya sınır kasabası. Tayland’a kumarın yasak olmasından dolayı, çok sayıda Taylandlının kumar için geldiği bu kasaba, Kamboçya’nın beşinci büyük şehri olmasına rağmen bir şehir kimliği taşımıyor.

Şehrin, bu sınır geçişlerinde turistleri dolandırmaktan dolayı kötü bir ünü var. Poipet-Aranyaprathet sınır geçişi yankesicilerin, kapkaççıların, dolandırıcı pasaport ve gümrük görevlileri kılığındaki insanların, taksi mafyasının, gerçek fiyatının üzerinde şarj eden restoranların olduğu tam bir kaos ortamı.

Kamboçya-Tayland arasındaki bu sınır geçişinde uygulanan klasik dolandırıcılık yöntemleri var. Son otobüsün kalktığı ve taksi tutmanız gerektiği söyleniyor. Vize ücretleri veya vergilerin değiştiği söyleniyor.

Otobüs veya taksi sürücüleri bir döviz bürosunun önünde durup, buranın son fırsat olduğunu, sınırda veya şehirde döviz bürosu ve bankanın olamadığı söyleniyor. Tabi bir de bir eli cebinizde veya çantanızda olan hırsızları da unutmamak gerekiyor. Tüm bunlar Güneydoğu Asya’nın bu sınır geçişini oldukça popüler yapmış.

Kamboçya yol güzergahlarını seviyorum. Henüz modern hayatının yaşam tarzına uzak yerleşimlerin ve yaşamın olduğu bu ülkede ilginç görsel deneyimlere şahit olabiliyorsunuz. Çok değil belki birkaç on yıl sonrası buralar da tamamen değişecek ve bir daha bu deneyimleri elde etmek pek de mümkün olmayacak.

Avrupa’nın kadim kiliseleri, müzeleri, anıtları ve meydanları hala yerinde olacak, ama dünyanın bu coğrafyasını bir daha eski tadında bulmak imkansızlaşacak. O nedenle hep derim; seyahate Uzak Asya’dan başlamalı. Hem ucuz, hem kolay hem ilginç.

Day 634: Tayland:1 Muaeng Rayong, Banpee, 28 Nisan 2012

Serbia

15 Yorumlar

  1. Ben de ocakta Pattaya’dan Kambocya’ya geçmeyi düşünüyorum. Yalnızca tapinak bölgesini görüp Pattaya’ya donücem yeterli olur mu acaba?

  2. Kemal hocam merhabalar. eylül ayında kamboçya – Vietnam gezisi yapacağım. kamboçya’da yaşayan bir arkadaşımdan duyduğum bizim ehliyetlerin orada geçersiz olduğuydu. Bu konuda bilginiz var mı? Çünkü orayı motor kiralayıp hızlıca gezme niyetim var.
    Ve ayrıca Vietnam vizesinin sıkıntılı oluşundan dolayı Kamboçyadan gidiş dönüş uçak bileti alarak çözmeyi düşünüyorum. sizce başarılı olabilecek miyim. Kafamda deli sorular abi. Şu garip kardeşine bir yol göstermelisin bence 🙂

  3. Motosiklette domuz taşıyan adamlar, yankesiciler, çamurlu yollar, kırsalın zor yaşamı ve de öyküleyici anlatım. Kesinlikle seyahata uzak doğudan başlanmalı.

  4. Blog süper öncelikle gezi yazılarının çoğunu okuyorum takip ediyorum. 🙂 Aileden biri gibi oldunuz sizin rotalarınızdan birine gidiyorsak öncelikle sizin yazılarınızı çalışıyorum. 🙂 Şimdiki rotamız Kamboçya ve Vietnam gerçi tursuz gitmeye cesaret edemiyorduk ama sanırım kendimiz ayarlayacağız yazılarınız beni cesaretlendirdi.

    Bir de Guney Amerika turu için sizi bekliyorum. 😉 Umarım yeni rotalarınızın içerisinde Guney Amerika vardır. Sevgiler,

  5. Merhaba 🙂 Geçen sene Singapur, Hong Kong ve Tayland’a tursuz yani bağımsız gittik 2 kız kardeş 🙂

    Cidden insanın “yabancı” hissettiği bir yer uzakdoğu ve Güney Asya… Bu sene de Kasım sonu ya da Aralık başında Malezya’ya gitmeyi planlıyoruz. Fakat bir sonraki durak konusunda emin olamıyoruz; Kamboçya vs Filipinler.

    Aslında gece hayatı ya da denizden ziyade kültürel zenginlik ve hareket ilgimizi çekiyor.
    Birini seçme şansınız olsa hangisini seçerdiniz?

    • Hiç tartışmasız bir sonraki rotanız Filipinler olsun derim. Filipinler’i az biliyoruz, ancak dünyanın en güzel adaları orada.

      Kuzey kısımları ise zengin bir kültüre sahip. Banaue, Batad, Sagada Filipin yerlilerinin yaşadığı yerler ve şahane bir doğa var. 2000 yıllık pirinç tarlalarının seyrine doyum olmaz, benden söylemesi.

      Güney Filipinler ise deniz, kum, güneş üçlüsünü sevenlerin aşık olacağı yerler.

      Kamboçya’da güzeldir. Ama ulaşım zordur, henüz çok turistik olamadığından daha sakin bir atmosferi vardır. Ancak denizi ve plajları, ne de adaları Tayland ve Filipinler ile yarışamaz. Siem Reap ve Angkor Wat mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. 

      Gelecekte Kuzey Tayland, Laos ve Kamboçya turunu bir arada yapsanız daha iyi olabilir.

    • Merhaba, sorunuza bildiklerim kadarıyla cevap vermek isterim.sorunuz kişiden kişiye değişir tabi ki ancak sadece barınma ve yemek olarak 1000 tl yi geçmez. Hostel ve pansiyon tarzı yerler saydıgınız ulkelerde genel olarak 10 dolar cıvarındadır singapur hariç tabiki orası genel olarak pahalı bir ülkedir ayrıca vietnam vizesi almak epey zordur. Bende eylül başı 1 aylık asya turuna çıkıcam benimde vietnam hayalim vardı ama zor görünüyor, onun yerine rotama Filipinleri eklemeyi düşünüyorum.

      İyi tatiller

    • Herşeyden önce ucuz yaşama ve seyahat etme becerisi önemli. Hostelde kalabiliyor ve yemeklerinizi sokak tezgahlarında yiyebiliyorsanız günlük masraf 50TL’yi geçmez.

      Dediğiniz ülkeler’den sadece Singapur’da konaklama ücreti pahalıdır. Hostel ücretleri 3$ ile 15$ arasında değişir. 3 haftalık süre üçerisinde Tayland, Kamboçya, Vietnam, Singapur ve Malezya gezisi yapmanız mümkün değildir. Her ülke için gidiş, kalış ve dönüş olarak düşünülürse en az 2-3 gün gerekir. Buna eğer bir de gezme ve bazı şehirlerden diğer şehirlere geçme eklenirse bu süre de bu ülkeleri gezmek mümkün olmayacaktır. tabi eğer gezmekten kasıt gidip başkentte bir gece kalmaksa bir şey diyemem.

      Birçok ülkede görülecek yerlerin başında başkentleri değil de diğer şehirleri gelir (bana göre). O nedenle öneri arzu ederseniz eğer Singapur-Malezya-Tayland rotası 3 hafta için uygundur yada Tayland-Kamboçya-Vietnam şeklinde de olabilir.

      Eğer orta sınıf yıldızlı otellerde kalmak istiyorum ve yemeklerimi restoranlarda yieceğim deseniz 100-150 TL günlük konaklama ve yeme-içme masrafı sizi bekliyor.

  6. Yazılarınız gerçekten çok güzel. Ailecek yararlanıyoruz Biz de Koh Samet’ten sonra Trat’tan Kamboçya’ya geçmeyi düşünüyoruz, ama sizin yazılardan sonra Bambu Adası yakınlarında bir yerden sonra Siem Reap’e mi geçsek? veya direkt Siem Reap’e Trat’tan gidilebilir mi?

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz