Katar, İran Körfezinin kıyısında yer alıyor ve nüfusunun yarısından çoğunu Asya ülkelerinden gelen çalışan kişiler oluşturuyor. Ülke eğitime ve araştırmaya adanmış büyük bir ekonomik merkez, ayrıca uluslararası seminerlerin ve zirvelerin de merkezi. Katar gökdelenleri, pahalı otelleri ve yapay adalarıyla lüks bir resim çizerken, yerel yaşamın tüm renklerini barındıran eski şehir bölgesiyle, Katar kültürünü keşfe çıkarıyor.

Doha, Katar’ın hem başkenti hem de en büyük şehri. Şehir genellikle iş seyahati yapanlarla dolu, keyif için gelen turistler ise alışverişe ya da İslami Sanatlar Müzesine ve el yapımı ürünlerin yapıldığı yerlere gidiyorlar.

Katar Gezi Rehberi

Katar Gezi Rehberi

Katar’da yaşayan 400.000 kişinin aslen %25’i Katarlı. Katarlıların büyük bölümünün kökleri Pers İmparatorluğu’na dayanmasına rağmen hemen hepsi Najdi yani Arabistan’ın merkezinden.

Tüm temel ihtiyaçlar ücretsiz olarak sunulduğu, lüks ve aşırı tüketim ile dini muhafazakârlığın bir araya geldiği Doha’da, cuma günleri camiden çıktıktan sonra başlayan alışveriş çılgınlığı ilginç bir detay olarak göze çarpıyor. Son zamanlarda, bir hafta sonu aktivitesi olarak dışarıda kahvaltı yapmak ise ülke genelinde popülerleşmeye başlayan bir aktivite.

Malta

Tutucu, muhafazakar bir İslam ülkesi olan Katar’da giyim-kuşam konusunda zorunlu kurallar olmamasına rağmen yerel halk bu konuda geleneksel yapıyla uyumlu. Baş kapatmak ve örtünme gibi sıkı kuralların uygulanmadığı ülkede diz ve omzu kapalı kıyafetler tercih ediliyor. Katarlıların büyük çoğunluğu İslam’ın katı mezhebi Vehhabilik mezhebine mensup. Fakat diğer İslami ülkelere nazaran Katar’da İslam’ın kuralları çok daha rahat. Ülke genelinde diğer dinlere saygı duyuluyor.

İslam ülkelerinin genelinde olduğu gibi iş ve sosyal yaşam ay takvimine göre düzenleniyor. Çalışma günleri pazar günü başlıyor, perşembe günü sona eriyor. Cuma ve cumartesi günleri hafta sonu tatili uygulanıyor. Ramazan ve Kurban bayramları ülkenin en uzun tatil dönemi. Bayram döneminde resmi kurumlar, bankalar ve birçok nokta kapalı ve kısıtlı saatlerde hizmet veriyor. Ulusal Spor Günü (her yıl şubat ayının ikinci salı günü) ve Katar Ulusal Günü (18 Aralık) resmi tatil.

Katar gezilecek yerler

Doha Körfezi’ni çevreleyen kordonda yedi kilometrelik bir gezinti yeri olan Corniche, merkezî iş bölgesinin göğe yükselen kulelerinden İslam Eserleri Müzesi’nin göze çarpan yapılarına muhteşem şehir manzarası sunuyor. Körfezi dolduran geleneksel ahşap Arap yelkenlileri, Katar’ın köklü denizcilik geçmişini hissettiriyor.

1. Al Corniche

Katar Rehberi

Al Corniche, Doha Körfezi kıyısında uzayan 7 kmlik bir kordon boyu. Diğer körfez şehirlerine göre Doha’nın kıyı şeridi çok daha güzel ve çekici. Elbette bunda dikkatlice doldurularak hilal şekli verilen Doha Koyu’nun etkisi hayli büyük. Geleneksel tekneler kıyı boyunca demirlemiş. Koydaki en mükemmel manzara ise İslami Sanatlar Müzesi’nden görünen sudaki yelkenliler ve suyun diğer yakasında bulunan Batı Koyu’ndaki gökdelenlerden oluşuyor.

Katarlı ailelerin ve her ülkeden insanın toplandığı cuma akşam üzeri, koyu gezmek için en uygun saatler. Batı koyunun etrafında harika bir akşamüstü gezintisi için, İslami Sanatlar Müzesi’nden 1 ya da 1,5 saatlik yürüme mesafesinde olan Sheraton’a kadar, 5 km uzunluğundaki yürüyüş yolu ideal.

Corniche’in güney sınırında yer alan Ras abu Abboung St Flyover’da, küçük bir park içerisindeki dekoratif rüzgâr kuleleri Corniche’in ‘miras’ bölgesine geldiğinizin göstergesi. Sağ tarafta görünen beyaz badanalı geleneksel evler topluluğu, büyük beş yıldızlı otel Al Sharq Village Resort &Spa’ya ait. Bu yolun sonunda mutlaka durulması gereken yer, bir şekilde bölgenin modernliğinden kaçmış tamamen geleneksel bir kahve evi olan Halul Coofehouse.

2. Souq Waqif Çarşısı

Qatar Rehberi

Doha’nın büyük bölümünün ışıltılı bir metropol olmasının yanında, Souq Waqif Çarşısı’nın da dâhil olduğu eski şehir merkezi, ülkenin otantik kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Bazı meydanlarda halen eski Arabistan’da olduğu gibi alışveriş yapılıyor, yemekler geleneksel lokantalarda yeniyor.

1970’lerde yeniden inşa edilen Doha, turistler için popüler olmasına rağmen otantik atmosferini korumaya özen gösteren bir kent. Yerli halk Doğan Çarşısı’ndan kuş satın alırken evlenmek üzere olan çiftlerin uğrak adresi de Altın Çarşısı. Bu bölgeler Doha’nın çok kültürlü ve çok boyutlu atmosferini hissedebileceğiniz, farklı, renkli ve hem çağdaş hem de tutucu noktaları.

Fanar, Qatar Islamic Cultural Center, Doha’da özgün mimarisiyle adından sıkça söz ettiren bir yapı. Souq Waqif Çarşısı’nın yanında bulunan yapı kültür merkezi ve araştırma birimi olarak kullanılıyor. Doha ile ilgili birçok görselde Souq Waqif ile birlikte aynı karede yer alan Fanar, şehrin otantik yapısı ile uyumlu.

3. İslam Eserleri Müzesi

katar gezi rehberi blog

İslam Eserleri Müzesi, İslam kültürünün yansımalarına tanıklık eden en ideal adres. Farklı coğrafyalarda hüküm sürmüş İslam medeniyetinin izlerini sürmek isterseniz İslam Sanatları Müzesi, Doha Limanı’nda yer alıyor. Bir Amerikalı mimar tarafından tasarlanarak Türkler tarafından inşa edilen müze, aynı zamanda Doha’nın en turistik yapısı. Üstüste eklemlenmiş küplere benzer bir mimariye sahip.

2008’de ziyarete açılan müzede 7 ile 19. yüzyıllar arasına ait çok değerli eserler sergileniyor. Müzede seramikten yazım sanatlarına ve dünyanın en eski Kuran’larına dek Orta Doğu’nun en etkileyici İslami Sanat eserlerini görebilirsiniz. Osmanlı kılıçlarından, Kanuni Sultan Süleyman’ın fermanına, Kütahya çinilerinden, İspanya ve Mısır, hatta Hindistan’dan getirilmiş koleksiyonlar sergileniyor. Giriş ücretsiz.

4. İslam Kültür Merkezi

İslam Kültür Merkezi, İslami Eserler Müzesi’nin hemen bir cadde yukarısında farklı mimarisi ile mutlaka görülmesi gereken adreslerden biri. İlginç yapısı ile dikkat çeken merkezde, İslam kültürüne dair pek çok şey bulabilirsiniz.

5. Katara Kültür Köyü

Katara Kültür Köyü

Katara Kültür Köyü, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayacak en iyi turistik cazibe merkezi olarak tasarlanmış. Katara, ülkedeki kültürel ve yenilikçi faaliyetlerin beslenmesi ve etkinleştirilmesi için uygun bir ortam yaratmayı, eğitimli ve yaratıcı bir kültür merkezi ve buluşma yeri olmayı hedefleyen bir alan. Köyün ana hedeflerinden biri, festivaller, sergiler, forumlar ve diğer kültürel etkinlikler yoluyla toplumsal kültürel farkındalığını arttırmak.

Katara, açık bir amfitiyatro, bir opera binası, tiyatro tiyatrosu, çok amaçlı bir salon, el sanatları restoranı, kitap duraklığı ve bir kumsal olarak ikiye katlanabilen bir sinemaya sahip. Kültür köyünde yalnızca yerel sanatçılar ve yetenekler geliştirmek değil, aynı zamanda uluslararası sanatçılar da geliştirmeyi hedefliyor.

Katara Plajı, Doha’nın tek halk plajı. Hemen yanında yer alan Güvercin Kuleleri ise, farklı havası ve kültürü ile farklı bir bölge. Mini golf araçları ile gezinti imkânı sunan bölge, akşam saatlerinde ise düzenlenen çeşitli aktivitelerle daha da hareketleniyor.

6. Katar Ulusal Müzesi

National Museum of Qatar

Katar Ulusal Müzesi, ülkenin kurucusu kabul edilen Sheikh Ab- dullah bin Jassim Al Thani’nin (1880-1957) eski emirlik sarayını da içine alan bir yapı topluluğu. Ünlü Fransız mimar Jean Nouvelle’in imzasını taşıyan büyük bir proje. Nisan 2019’da açılışına Victoria Beckham’dan Johnny Depp gibi Hollywood yıldızlarına, Fransa eski cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve eşi Carla Bruni’den Miuccia Prada gibi modacılara dek Batı dünyasının ünlü simaları katılmıştı.

Nouvelle’in çöl bitkilerinden esinlenerek tasarladığı müzede, Katar’ın ulusal kimliği, geçmişle bağını kuvvetlendiriyor. İçerisinde 11 farklı galeri ve bunlar arasıdna uzayan 1500 mtrelik bir yol sizi bekliyor. Sadece Katar’ın değil, Arap Yarımadasının tarihine ve kültürüne yolculuğa çıkarıyor. Büyük çağdaş sanat koleksiyonunun da yer aldığı Ulusal Müze’de, eski saray binaları da geleneksel yaşantının sergileneceği mekanlara dönüştürülmüş.

7. Al Khor Müzesi

Al Khor Müzesi, çok sayıda müze, sanat galerisi ve tarihi yapının bulunduğu Katar’da ziyaret edilebilecek müzelerden biri. Deniz kıyısında, kendi ismiyle anılan arkeolojik bölgeden çıkartılan eserlerin sergilendiği müzede, ilk çağ ve orta çağa dek uzanan geniş bir zaman dilimini simgeleyen kalıntılar bulunuyor.

8. Rumeila Parkı

Rumeila Parkı, Al Corniche ile City Center arasında yer alan yemyeşil bir alan. Kentte soluk almak isteyenlerin buluşma noktası olan park, kompleks bir yapı gösteren rekreasyon alanı. İçerisinde açık hava tiyatrosu, çocuk oyun alanları, sanat galerisi, kafeterya ve oyun sahaları bulunduğu Rumeila Parkı çevresinde sıralanan hediyelik eşya dükkanlarıyla da gözde bir bölge.

9. Pearl Qatar

Pearl Qatar

Pearl-Qatar, West Bay Sahili’nin açıklarında Akdeniz tarzı yat marinaları, rezidans kuleleri, villalar ve otellerin yanı sıra en önde gelen markaların butikleriyle lüks alışveriş imkânı sunan insan yapımı bir ada. Aynı zamanda Katar’ın insan eliyle, denizin doldurulmasıyla yapılmış Pearl Katar, Doha’ya köprülerle bağlı. Deniz kıyısı boyunca uzanan gökdelenlerin altında şık cafeler, pahalı butikler ve göz alıcı mekanlar dizili.

Doha Marinasının da yer aldığı ada çevresinde teknelerle tur da yapabiliyorsunuz. Popüler bir yemek noktası olan adanın kordondaki gezinti yerleri ferahlatıcı bir dondurmadan beş yıldızlı yemek deneyimine her türlü lezzeti sunan kafeler ve restoranlarla çevrili. Pearl, şıklığı ve ‘Arap Rivierası’ olarak adlandırılıyor. Sokaklardaki mazgallardan klimaların seri hava üflediği, lüksün, zenginliğin sembolü bir yer burası.

10. Al Zubarah Kalesi

Al Zubarah Kalesi

Al Zubarah Kalesi, Katar’ın kuzeybatı kıyısında, Doha’ya 105 km mesafede yer alan tarihi bir yapı. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Al Zubarah Kalesi ve onu çevreleyen 60 hektarlık arkeolojik alan, bölgedeki 18’inci ve 19’uncu yüzyıl yerleşiminin en kapsamlı ve en iyi korunmuş örneklerinden.

Al Zubarah, Hint Okyanusu’na uzanan bağlantılarıyla bir zamanlar körfezin en önemli inci dalgıçlığı ve ticaret merkezlerinden biri olan etrafı duvarlarla çevrili bir sahil şehrinin kalıntılarını da kapsıyor. Bölgede görülebilecek sadece bu kale var, gidiş geliş süresi uzun olduğunda vakti olanlar için tavsiye edebilirim.

11. Khor Al Adaid

qatar katar rehberi

Khor Al Adaid, Katar’ın güneydoğu köşesinde Doha’dan yaklaşık olarak 60 km uzaklıkta Katar’ın en etkileyici doğa harikalarından biri. “İç Deniz” olarak adlandırılan Khor Al Adaid, kendine özgü ekosistemiyle UNESCO tarafından tanınan bir doğal koruma alanı. Khor Al Adaid, denizin çölün kalbine kadar ilerlediği dünyadaki ender yerlerden biri. Kara yoluyla erişim olmayan bu sakin su cennetine yalnızca kum tepeleri aşılarak ulaşılabiliyor.

12. Banana Island

doha gezi rehberi

Muza benzeyen şeklinden dolayı Banana Island olarak adlandırılan, 700 metrelik sahil şeridine sahip ada, Doha’da en uzun kumsala sahip doğal ada unvanını taşıyor. Beyaz, ince taneli kumsalı, uzun ince palmiyeleri ve turkuaz denizi ile Maldivleri hissettiren ada lüks kategorisinde.

Çocuklu aileler ve balayı tatili düşünenler için tıpkı Maldivler ve Uzak Doğu ülkelerinde olduğu gibi denizin üzerinde bağımsız konaklama birimleri bulunuyor. Orta Doğu’nun en büyük wellness merkezine sahip resort otelini de bünyesinde taşıyan Banan Island’a şehir merkezinden teknelerle ile ulaşılıyor.

13. Sea Line Çölü

doha gezilecek yerler
Regency Holiday Camp, Sealine

Sea Line Çölü, Doha’da çölde konaklama deneyimi sunan, geleneksel turizm merkezi. Yerel halkın da hafta sonlarını geçirdiği bir yer olan Sea Line Çölü’nde farklı bütçelere hitap eden çok sayıda konaklama tesisi bulunuyor.

Arap geleneklerinin yaşatıldığı çöl otelleri çadırlardan oluşuyor. Her bir çadır klimalı, içerisinde tuvaleti ve banyosu olan geniş bir suit odayı andırıyor. Bedevi mutfağından çeşitli lezzetler sunan yemek menüleri ile tam anlamıyla kültürel bir tanıtım etkinliğine dönüşen bu deneyimde geceleri aniden düşen hava sıcaklığına karşı çadırların önünde ateş yakılıyor.

Katar alışveriş

Geleneksel pazar yerleri ile modern alışveriş merkezleri Doha’nın tarihi geçmişi ile modern dünyadaki konumunu karşılaştırma fırsatı bulabileceğiniz iki zıt kutup. Hava sıcaklığının genellikle yüksek seyrettiği kentte büyük alışveriş merkezlerinin tamamı nitelikli soğutma sistemleri ile halkın sıcaktan kaçmak için buluştuğu birer sosyalleşme merkezi.

Modern alışveriş merkezleri bünyesinde banka, süpermarket, restoran, kafe, kahve dükkanı, bowling, buz pateni ve sinema salonları sosyal alanda ihtiyaç duyulan birçok şeyi bir arada sunuyor.

Souq olarak geçen geleneksel pazar yerleri ise daha çok yerel halkın günlük ihtiyaçlarını giderdiği, şehir merkezinde iş çıkışı sosyalleştiği ve zaman geçirmekten keyif aldığı noktalar. Souqlar arasında en bilineni ise Souq Waqif. Gümüş ve altın işlemeli eşyalar, tekstil ve gıda ürünleri, baharat, kahve ve çay satan dükkanlar ile yöresel el ürünleri souq’ta bulabileceğiniz ürünler arasında.

Katar’da ne yenir

katar ne yenir
Ard Canaan Restaurant, Katara Kültür Köyü, Doha

Sınırlı tarım faaliyetlerine rağmen, Katar’ın geleneksel mutfağındaki yemekler şaşırtıcı derecede çeşitli. Nüfusunun ağırlıklı olarak yabancılardan, bu nüfusun da Güneydoğu Asyalılardan oluşması nedeniyle Doha’da Hint, Çin, Filipin, Tayland ve Vietnam mutfağının ağırlığı göze çarpıyor.

Orta Doğu yemeklerinin yanı sıra Avrupa mutfağı da şehrin her noktasında bulunuyor. Amerikan fast food markaları ve beş yıldızlı otellerdeki lüks restoranlarda her damak tadına göre yemek yemek mümkün.

Bu yemekler arasında yoğurtla servis edilen deniz mahsullü veya etli bol baharatlı pirinç pilavı ve koyun etinden oluşan machboos; pilav ve kuru yemiş yatağında bütün kuzu rostodan oluşan ghuzi ve çeşnili pilavla servis edilen haşlanmış koyun veya keçi dolması yer alıyor.

Yemeğin bu en önemli ögesine genellikle tavuk, balık, sebze ve salata gibi çeşitli yan yiyecekler eşlik ediyor. Tipik bir Katar yemeği yerel olarak yetiştirilen hurmalar, taze meyve ve helva veya Umm Ali gibi tatlılarla tamamlanıyor.

Doha’da, orta doğu mutfağının yanı sıra İtalyan, Çin ve Hint mutfağından lezzetler sunan restoranlar da bulunuyor. Size Doha’da unutulmaz bir mutfak deneyimi sağlayacak restoranlar arasında ise Belgia Cafe, La Dolce Vita ve Chopsticks bulunuyor. Diğer yandan Souq Waqif alışverişin dışında çeşitli kafe ve restorana da ev sahipliği yapıyor.

Meyve suları ve asitli içecekler bulabileceğiniz seçenekleri oluşturuyor. Büyük otellerde barlar bulunuyor ancak sadece müşterilerin ya da üyelerin girmesine izin veriliyor. Doha’nın dışında ise restoran bulmanız çok zor. Katar’da Ne Yenir blog yazımda detaylı bilgiler paylaşmıştım.

Katar’da nerede kalınır

katar nerede kalınır
Katar’a ilk gidişte kaldığım W Doha Hotel

Katar, konaklama açısından biraz pahalı sayılabilecek bir şehir. Dünyada kalabileceğiniz en iyi tesisler ve en yüksek standartların bulunduğu kentteki otellerin dörtte üçünü 4 ve 5 yıldızlı oteller karşılıyor. Başkentin büyük otellerinin çoğu kendine yeten bağımsız resort oteller olmakla beraber merkezî iş bölgesine ve şehrin başlıca turist atraksiyonlarına birkaç adımlık mesafede yer alıyor.

Otellerin tamamı çok çeşitli otel içi tesisler ve hizmetlerin yanı sıra, pek çoğu da sahil şeridinde özel tesislere sahip. Bu otelleri özel butik oteller ve servisli daireler de dâhil olmak üzere şehir merkezinde çeşitli işletmeler tamamlıyor.

Katar’ın başkenti Doha’da bulunan gökdelen oteller arasında, lüks ve kaliteli hizmet anlayışı ile fark yaratan Shangri-La Hotel Doha, modern ve gösterişli mimarisiyle beğeni topluyor.

West Bay bölgesinde yer alan 50 katlı bir konaklama tesisi olan otel, tüm dünya kültürlerinden izler taşıyan restoranları, geniş odaları, modern mobilyaları ve müşteri memnuniyetini ilk sıraya koyan hizmet anlayışı ile konuklarını ağırlıyor.

Dünya mutfaklarının birbirinden leziz yemeklerini ve eğlence anlayışlarını konukları ile buluşturan bu lüks otelde, yedi farklı restoran yer alıyor.

Lüks konaklama tercih edenler için Four Seasons Hotel Doha ve Marsa Malaz Kempinski; daha düşük bütçeli konaklama tercih ederseniz de InterContinental Doha ve Musheireb-Souq Waqif Boutique Hotels doğru adresler olabilir.

Katar gece hayatı

Doha’nın gece hayatın söz konusu olduğunda canlı müzik mekânları, barlar ve kulüpler çoğunlukla uluslararası otellerin çevresinde bulunabiliyor. Eğer gittiğiniz mekân otele ait değilse mutlaka yanınızda kimliğinizi taşıyın ve gidilen yerin sadece üyelerin girebileceği bir yer olup olmadığını da kontrol edin.

Unutmayın ki uluslararası otellerin dışında alkol tüketimi tamamen yasak. Otelin müşteri hizmetleri bu konular hakkında en detaylı bilgileri alabileceğiniz yerler.

Katar’a ne zaman gidilir

Doha’nın iklimi ılıman ve harika kış mevsimlerinden dayanılmaz sıcak ve nemli yazlara kadar değişebiliyor ve sıcaklık 40 dereceyi bulabiliyor. Bazı günlerde 50 dereceye kadar yükselen sıcaklıklar çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor.

Kum ve toz fırtınaları kış ve bahar aylarında çok sık olmasa da ara ara görülebiliyor. Tüm bunları hesaba kattığımızda ise gidilmek için en güzel ay Ekim – Nisan ayları arası diyebiliriz. Sıcaklıklar 22 dereceyi nadir olarak aşıyor ve nem oranı da çok düşük seviyelerde kalıyor.

Katar’a nasıl gidilir

Katar’a, İstanbul’dan direkt uçuş seferleri var. Türk Hava Yolları, Qatar Airways, Air Arabia ve Pegasus ile yaklaşık 4 saatlik bir yolculuğun ardından Katar’ın başkenti Doha’ya ulaşmak mümkün. 2014 yılında açılan Hamad Uluslararası Havalimanı, şehir merkezine oldukça yakın.

Katar’da otobüs ya da dolmuş gibi bir sistem yok ya araba kiralarsınız ya da normal taksi ile yolculuk edersiniz. Tüm taksilerde taksimetre bulunduğundan ücret konusunda herhangi bir pazarlık söz konusu değil.

Malta

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz