Batum, yemyeşil dağlar ile kilometrelerce uzayıp giden bir kumsal arasındaki geniş bir düzlükte kurulmuş bir şehir. Gürcistan’ın üç özerk bölgesinden biri olan Acara Özerk Cumhuriyetinin başkenti olan şehir, manolya ağaçlarının eşlik ettiği geniş bulvarları, heykellerin süslediği parkları, tertemiz sahilleri ve şahane doğasıyla dağ ve denizi buluşturan güzel bir şehir.

Gürcistan’ın birçok şehrinden daha kısa bir tarihi olmasına rağmen, çekiciliği, mimarisi, hoş atmosferi, iyi restoranları ve gece hayatı ile Batum, dikkatleri üzerine çekiyor. Yemyeşil dağlar ile kilometrelerce uzayıp giden bir kumsal arasındaki geniş bir düzlükte kurulmuş bir şehir. Vizesiz, yalnızca kimlikle seyahat edebilen Batum kenti, bir Avrupa şehrindeymişsiniz hissi uyandırdı bende.

Batum

Batum Gezi Rehberi

Gürcistan’da kent uygarlığının gelişmesi dördüncü yüzyılda başlamış. Batum kentinin geçmişi de Orta Çağa kadar gidiyor. Tarih boyunca Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Osmanlı ve Rus akınlarına maruz kalmış. Gürcüler 4. yüzyılda Hıristiyanlığı kabul etmiş. 17. yüzyılda bazı etnik Gürcüler Müslüman olmuş.

Malta

Batum, 1564′te Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlılar tarafından fethedilerek, 314 yıl süreyle Lazistan Sancağının merkezi oldu. 1877-1878 arasında süren Osmanlı-Rus Savaşı nedeniyle Rusya’nın işgaline uğradı. Ayastefanos ve Berlin Antlaşmaları ile şehir Rusya’ya bırakıldı.

Batum’un gelişmesi 19. yüzyılı buluyor. Azerbaycan’ın Bakü şehrinden Batum limanına kadar uzayan demiryolu, o dönemde dünya petrolünün beşte birini sağlıyordu. Nobel ödülü ile bildiğimiz İsveçli Alfred Nobel’in kardeşi Ludwig Nobel tarafından yapılan petrol boru hattı ve rafineri ile birlikte, serbest liman özelliği kazanan Batum, Avrupa ve Asya arasında köprü olması özelliği ile hızla büyümeye başlamış.

I. Dünya Savaşı sırasında Rusya’nın bölgeden çekilmesiyle şehir Brest-Litovsk Antlaşması uyarınca tekrar Osmanlı Devleti’ne geri verildi ve bağımsız bir sancak oldu. Mondros Mütarekesi sonrasında ise önce İngilizlere, sonra Gürcistan’a bırakıldı. Batum, 1918’de kurulan Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti sınırları içinde kaldı. Şehir 16 Temmuz 1921′de kurulan Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi oldu.

Batum’u, Karadeniz bölgesinin cazibe merkezi haline dönüştürmeyi amaçlayan Gürcü hükümeti, son birkaç yıldır bu konuda çok yoğun çalışıyor. Buradaki inşaatların çoğunu Türk şirketleri yapıyor. Şehrin merkezinde büyük uluslararası otel zincirlerinin kumarhanesi olan dev otellerine, yenilerinin eklenmesi ile yakın gelecekte bölgenin Las Vegas’ı olmayı hedefliyor. Her geçen yıl daha da büyüyüp, gelişen şehirde eski binalar dokusuna sadık kalınarak onarılıyor ya da yerlerine, mimari açıdan dikkat çeken yenileri yapılıyor.

Batum; Gürcü, Ermeni, Rus, Azeri, Acar, Abhaz, Osetyalı ve diğer etnik gruplarla birlikte 180,000 nüfuslu bir şehir olarak milletler mozaiği görünümü sergiliyor. Nüfusun %60’ını Hristiyan Ortodokslar, %35’i Müslümanlar ve %5’ini de diğer dinler oluşturuyor. 7 km’lik sahil şeridinin etkisiyle yaz aylarında 400 bini aşan nüfusa sahip şehir, Türkiye sınırına 20 km uzaklıkta bulunuyor.

Gürcistan UTC+4 time bölgesinde yer alıyor. Türkiye’ye göre 2 saat ileride. Batum elektrik priziler, bizde olduğu gibi 2 pinli 220 volt AC, 50Hz kullanılıyor. Farklı cihazı olanlar için beraberinde adaptör olması iyi olur. Şehirde adaptör bulmak pek de kolay değil.

Batum, birçok Avrupa ülkesinden bile daha güvenli olduğu söylenebilir. Nadiren bildirilen yankesicilik olayları ise en güvenilir şehirlerde olan seviyede. Seyahatlerde genel kural olarak yanınızda çok fazla nakit taşımayın. Günlük yapılacak harcamalar için cebinizde para bulundurun ve ödeme yaparken tüm paranızı çıkarıp göstermeyin.

Batumlular genellikle dost canlısı ve misafirperver insanlar olarak biliniyor. Gürültülü sohbet ve tartışmalara girseler de pek kavgacı oldukları söylenemez. Turizm şehirde önemli bir gelir kaynağı ve herkes de bunun farkında olduğundan, turistlere karşı genelde saygılılar.

BATUM’A NASIL GİDİLİR
Batum ulaşım açısından oldukça kolay. İstanbul’dan Batum’a direkt uçuşlar var. Türkiye ve Gürcistan arasında gerçekleştirilen özel anlaşma ile Batum ve Hopa’ya yapılacak olan uçuşlar Batum Havalimanı üzerinden yapılıyor. Pegasus ve THY günlük seferler düzenliyor.

Ankara-Batum seferleri ise çarşamba ve cumartesi günleri olmak üzere haftada iki kere Anadolu Jet seferi olarak karşılıklı icra ediliyor. Ayrıca, Trabzon’dan günlük otobüs seferleri ile karayolu ile Batum’a geçmek mümkün. Havayolu ile Batum şehir merkezi arasında taksi veya dolmuş ile ulaşım sağlama imkanı bulunuyor.

Batum’da taksi ile ulaşım sağlamak Türkiye’ye kıyaslanmayacak derecede ucuz. Birçok yere ulaşabilmek için 5 Lari vermek yeterli. Biraz daha uzak mesafeler için 10 Lari yeterli. Batum’da dolmuşlar marshrutka olarak adlandırılıyor. Gürcistan’ın diğer şehirlerine ulaşmak için otobüs ve demiryolu bağlantıları var.

BATUM’A GİTMEK İÇİN NE GEREKİYOR
🛂 İki ülke arasında gerçekleştirilen özel anlaşma gereği, Türk vatandaşları pasaporta ihtiyaç duymadan, yeni TC Kimlik Kartı ve eski nüfus cüzdanlarıyla Gürcistan’a giriş yapılabilir. Aklınızda soru varsa ve bu Batum Gezi Rehberi blog yazımda bulamadıysanız, Gürcistan Vizesi hakkında detaylı bilgiler paylaştığım blog yazıma göz atın. Turistik amaçlı seyahatlerde 1 yıla kadar ülkede kalınabiliyor.

🪪 Eskimiş, deforme olmuş veya 10 yıldan eski nüfus cüzdanlarıyla giriş yapılamıyor. Nüfus cüzdanı seyahat süresince taşınmalı. Yeni kimlik çıkıncaya kadar verilen belgeyle giriş yapılamıyor. Geçici kimlikle Batum’a giriş yapabilen varsa yorum kısmına yazarsa sevinirim. Yurtdışı çıkış harcı olarak 150 TL ödüyorsunuz.

🪪 Sadece nüfus cüzdanıyla Gürcistan veya Batum’a gitmek isteyenlere çıkış işlemlerini gerçekleştiren görevlilerce ‘Giriş-Çıkış Formu’ veriliyor. Bu belgeyi Gürcistan veya Batum’da kalınan süre boyunca üzerinizde bulunması gerekiyor. KKTC vatandaşları AB pasaportu taşıyorlarsa vize mevzuatına göre hareket etmek zorunda, Türk kimliği taşıyorlarsa sadece kimlikle giriş yapabiliyor.

👶🏻 Bebekler dahil tüm kimliklerde fotoğraf bulunması zorunlu tutuluyor (Bebek olup da fotoğrafsız kimliklerle girebilenler de var ama bilginize). TURSAB internet sayfasında, Batum’a geçiş esnasında 18 yaş altı kişilerden resimli nüfus cüzdanı istendiği, resimsiz nüfus cüzdanı sahiplerinin ise tekrar Hopa’ya geri dönerek nüfus cüzdanlarını resimli çıkarttırmak zorunda bırakıldıkları belirtiliyor.

👨‍👩‍👧‍👦 Seyahatte 18 yaşından küçük çocukların aileleri ile olmaları gerekiyor. Aksi takdirde aile onaylı İngilizce veya Gürcüce vekaletname gerekiyor. 18 yaşını doldurmamış çocukların Batum/Hopa uçuşlarında kimlikle yalnız seyahat etmesi halinde, her iki ebeveynin muvafakatnamesinin; ebeveynlerinden sadece biriyle seyahat etmesi halinde, diğer ebeveynin muvafakatnamesin zorunlu.

🚘 Araçla geçişlerde, araç başkasının adınaysa noter onaylı İngilizce veya Gürcüce vekaletname taşınmalı. Yanlarında araç sahibi tarafından verilmiş araç kullanma vekaletnamesini ve vekaletnamenin Gürcistan’ın ülkemizdeki dış temsilciliklerince onaylanmış İngilizce veya Gürcüce tercümesini bulundurmaları gerekiyor. Gürcistan’da araç kullanacak sürücülerin emniyet kemerini takmaları, azami hız sınırına uymaları ve alkollü araç kullanmamanız gerekiyor. Şehir içi hız sınırının 40 km/s olduğunu unutmayın.

🛃 Sarp Gümrük Kapısından Gürcistan’a araçla geçişlerde 500 GEL tutarında ve en fazla 30 kg’lık ticari olmayan eşyaya vergi uygulanmıyor. Sigara ve içki Batum’da daha ucuz. Dutty Free bölümünden alışveriş yapabilmeniz için, Gürcistan’da, en az 3 gün kalmanız gerek. Kalış sürenize göre alışveriş imkanı var, ancak 4 LT alkollü içki ve 2 karton sigaraya alınmasına kimse bir şey demiyor.

💰 Gümrük mevzuatı gereği 30,000 Lari ve üzeri karşılığı olan para ya da altın bulunduran kişilerin beyanda bulunmaları gerekiyor. Ülkeye girişlerde ilaç, et ve süt ürünleri kesinlikle kabul edilmiyor.

💊 ‼️ Gürcistan’a seyahat esnasında, ağrı kesici dahil hiç bir ilaç götürmeyin! Ağır para ve hapis cezası var. Yanınızda ilacınızı ancak Yetkili Sağlık Müdürlükleri tarafından apostille mührüyle onaylanmış evraklarla yanınıza alabiliyorsunuz. Gürcistan’a seyahat edecek yolcuların bu konu ile ilgili herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için uyarılara dikkat etmesi gerekiyor ‼️

BATUM’A NE ZAMAN GİDİLİR
Bahar dönemleri Batum’a gitmek için en uygun zaman. Mayıs ortası ile havalar ısınmaya başlıyor. En sıcak aylar olan temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklıkları 22-24 °C civarında seyrediyor. Yaz sezonu boyunca Batum kıyıları, kafeler, restoranlar daha kalabalık. Daha sakin dönemde tatil yapmayı düşünenler Sonbahar başlarını tercih edebilir.

Batum subtropik bir iklime sahip. Yani kışları ılık, yazları ise serin. Yıl boyunca Karadeniz’den gelen sıcak ve nemli havanın etkisi altındaki Batum’da nemli bir tropik deniz iklimi egemen. Bu yüzden Karadeniz’in Akdeniz’i olarak da adlandırılıyor. Haziran’dan başlayarak Eylül sonuna kadar denize girilebiliyor. Deniz tatili sevenler için bu dönem ve sonrası uygun olabilir. Kış aylarında ise sıcaklık 4-6 °C arasında.

1-2 Ocak Yılbaşı, 7 Ocak Ortodoks Chiristmas, 19 Ocak Vaftiz Günü, 3 Mart Anneler Günü, 8 Mart Kadınlar Günü, 9 Nisan Şehitler Günü, 20 Nisan Paskalya Günleri (sadece 2014 yılı için geçerli), 9 Mayıs Zafer Bayramı, 12 Mayıs Anma Günü, 26 Mayıs Bağımsızlık Günü (Milli Gün), 28 Ağustos Mariamoba, 14 Ekim Din Bayramı, 23 Kasım Din Bayramı.

BATUM’DA NEREDE KALINIR
🏨 Batum’da otel seçenekleri konusunda hiçbir sıkıntı yok. Batum Old Town, Batum Bulvarı veya 6 Mayıs Parkının arkasındaki mahalle kısmında seçin. New Boulevard denilen şehrin sahil boyunca da güzel konaklama yerleri bulabilirsiniz. Sheraton Batumi, Intourist Palace Hotel, Radisson Blu Hotel ve Divan Suites en konforlu ve talep gören oteller.

Hotel Park, Hotel Varios, Mariinsky Boutique Hotel ise oldukça merkezi konuma sahip temiz oteller. Hostel Old Batumi, Iveria ve Hostel California gibi hosteller ise sırt çantalılar için uygun ✔︎

Batum Gezilecek Yerler 📌

Batum yenilikçi ve şaşırtıcı olmaktan zevk alan bir şehir. En iyisi yürüyerek gezmek. Yürümekten imtina edenler için en güzel çözüm ise bisiklet kiralamak. Turizm ofislerinden alınacak Batumvelo Kartı ile (20 Lari) kiralanabiliyor. Bisiklet terminalleri 24 saat kullanıma açık. Bisiklet kiralamanın saati ise 2 Lari.

Deniz kıyısında kurulmuş olan Batum, bir liman kenti özellikleri taşıyan şehir. Gürcistan sahil boyunca denize girilemeyen hiçbir kesim yok. Plajı oldukça taşlı bir yapıya sahip olan şehrin sahil şeridi boyunca her yerde denize girilebiliyor. Karadeniz’in hırçın yapısı Batum’da daha sakin bir havaya bürünmüş.

Şehir merkezindeki plaja paralel uzanan 7 km uzunluğundaki Batum Bulvarı, palmiyeleri, çeşmeleri, heykelleri, parkları, mekanlarıyla neden bizim şehirlerimizde böylesi yerler yok dedirtiyor. İtalyan mimarisine sahip Piazza Batumi Meydanı, altın renkli Posedion Heykelinin bulunduğu Tiyatro Meydanı, Avrupa Meydanı görülmeye değer.

Şehrin dikkat çeken mimari yapılarından biri olan Astronomik Saat, İzmir Saat Kulesinin kopyası olan Chacha Tower, 21 metre yüksekliğiyle Batum Feneri, büyük dönme dolap Ferris Wheel, 130 metre uzunluğundaki Alfabe Kulesi, bir aşk hikayesine ithafen yapılmış Ali Nino Heykeli şehirde görülmesi gereken yerlerden bazıları. Batum Gezilecek Yerler blog yazıma da göz atın.

1. Batum Bulvarı

batum rehberi blog

Batum Bulvarı, Batum sahil şeridinde, Karadeniz kıyısı boyunca uzanan, yakın coğrafyadaki en uzun ve en güzel bulvarlarından biri. Karadeniz kıyısı boyunca 7 km uzayan bulvar palmiyelerle süslü. Geçmişi 1881 yılına kadar dayanan ve başlangıçta 1,5 km olan bulvarın uzunluğu, tamamlandığında 15 km’den fazla olacak. Hemen önünde yüzülebilen taşlık Batum plajı uzanıyor.

Bulvar üzerinde yer alan çeşmeler, etkileyici heykellere, ilginç mimariye sahip yapılar, bisiklet yolu ayrı bir renk katıyor. Dağ ve deniz arasında kurulmuş şehirlerin cazibesini taşıyan Batum’u yaşamın en iyi yollarından biri de bu bulvarda uzun yürüyüşler yapmak. Gece saat 21.00 sonrasında Adalet Sarayı yakınlarındaki gölet üzerinde görkemli ışık su ansı gösterileri yapılıyor.

Batum Bulvarı yakınındaki Nurigeli Gölü ve onu çevreleyen 6 Mayıs Park huzur verici ortamı ile Batum gezisinde soluklanabileceğiniz bir yer. Yanındaki Batum Akvaryum, mimarisi Karadeniz’in çakıl taşlarından esinlenerek hayata geçirilmiş hem karadan hem denizden görülebilen akvaryumda çeşitli akvaryumlar ve hayvanat bahçesi bulunuyor.

Zootopia olarak bilinen Batumi Hayvanat Bahçesi de yine bu bölgede. Pek de iyi bir hayvanat bahçesi olmadığından tavsiye etmiyorum. Batum Bulvarı üzerinde en dikkat çeken yapı ise ters şekilde inşa edilmiş restoran. Bu yapısıyla oldukça dikkat çeken The White Restaurant, Laz yemekleri ağırlıklı menüsüyle 24 saat boyunca hizmet veriyor.

Binaların, parkların ve havuzların şahane bir ışıklandırmaya sahip olduğu Batum, geceleri bambaşka bir kimliğe bürünüyor. Akşam saatlerinde müzik eşliğinde su ve ışık gösterileri sunulduğu Batum Batum Bulvarı’nda akşam yürüyüşleri oldukça keyifli geçiyor. Saat akşam 9’dan sonra Adalet Sarayı yakınlarındaki gölet üzerinde ise çok daha görkemli sunumlara rastlamak mümkün.

2. Piazza Batumi

Batum Piazza Meydanı, şehrin merkezi sayılabilecek bir yer. Batum’un en güzel yerlerinden biri olan meydan Avrupa şehirlerinin meydanlarını anımsatıyor. Kentin buluşma noktası ve aynı zamanda küçük konserlere ev sahipliği yapan meydan mimari özellikleriyle tipik bir İtalyan meydanını anımsatıyor. Soluklanmak ve kahve içmek için şahane bir de kafeye sahip olan meydan yere döşenmiş mozaikleriyle de göze çarpıyor.

Burası şehrin merkezi de sayılabilecek bir yer. St Nickolas Church, Piazza Meydanının hemen karşısında yer alıyor. Batum en güzel yapılarından birisi. Ermeni Apostolik Kilisesi, 1873’te ahşaptan yapılmış bir kilise, 1880’de Avusturyalı mimarlarca yeniden yapılmış. Meydana oldukça yakın.

3. Tiyatro Meydanı

Tiyatro-Meydani-Batum

Tiyatro Meydanı, şehrin en güzel meydanlarından birisi. Meydanın ortasında elinde yabasıyla deniz ve deprem tanrısı Poseidon heykelinin yer aldığı gösterişli bir çeşme yer alıyor. Meydan günün her saati oldukça hareketli. Yine aynı meydanda yer alan, 125 yıllık geçmişe sahip Batum Opera Binası, meydanı çevreleyen komünist dönem eski konutlarına tezat görkemli bir mimariye sahip.

4. Avrupa Meydanı

batum avrupa meydanı
Elinde altın bir post olan Medea Heykeli, Avrupa Meydanının ortasında bulunuyor

Avrupa Meydanı (Europe Square), şehrin ana meydanı olarak geçiyor. İlhamını Avrupa’nın tanıdık yapılarından almış meydanın yanında da anıtsal binaları, kafeleri ve restoranlarıyla tam bir cazibe merkezi. Sıcak yaz akşamlarında kalabalıklaşan parkın merkezinde yer alan, elinde altın koyun postu ile Medea Heykeli yer alıyor.

Lazların Kralı Aietes’in kızı Medeia’yı simgeliyor. Medea Heykelinin elinde bulunan altın Post ise Yunan mitolojisinde ihtişamı, zenginliği ve iktidarı sembolize ediyor. Eski Yunanlılar için ‘dünyanın bittiği yer’ olan Kafkaslar, Yunan mitolojisinde önemli bir yeri olan Jason ve Argonotlar efsanesinin de yaşandığı yerdi.



Astronomik Saat (Astronomic Clock), Eski National Bank of Georgia binasının üzerinde bulunuyor. Batum’un en gösterişli ve dikkate değer binalarında biri olan Eski Postane Binası, şehrin iki merkez caddesinin kesiştiği noktada yükseliyor. Avrupa Meydanının yakınlarındaki Adjara Museum of Art müzesinde ise Gürcistan’dan ve genelde eski Sovyet ülkelerinden çağdaş sanatçıların eserleri sergileniyor.

5. Orta Camii

Orta Camii, Batum’da ayakta kalan tek cami. 1880 yıllarında diğer iki cami arasında yapıldığından Orta Camii olarak adlandırılmış. Türk esnafın fazla olmasından dolayı Türk Caddesi denilen yerde bulunuyor. Caddede iki taraflı Türk lokantaları var. Acara halkı, Roma döneminde Hristiyanlığı kabul etmiş. Osmanlının Kafkasya bölgesini fethiyle birlikte, 15. yüzyıldan itibaren halkın büyük bölümü Müslümanlığı benimsemiş.

6. Miracle Park ve Batum Limanı

Şehrin eski bölgesi olarak bilinen Liman bölgesi ve çevresinde bulunan bazı eski ve yeni eserler, Batum’da gezilecek yerler arasında yer alıyor. İzmir Konak Saat Kulesi’nin bir kopyası olan Chacha Tower, 21 metre yüksekliğindeki Batum Feneri, Ali Nino Heykeli olarak bilinen Aşk Heykeli, 55 metre yüksekliğinde 250 kişilik büyük dönme dolap Ferris Wheel, 130 metre uzunluğundaki Alfabe Kulesi görülebilir. Tüm bunların olduğu alan Miracle Park adıyla düzenlenmiş.

Dünyada halen kullanılan en eski dillerden biri olan Gürcüce’ye ithafen yapılmış Alfabe Kulesi (Alphabet Tower), Radisson Hotel’in hemen yakınında yer alıyor. Üzerinde Gürcü alfabesinin 33 harfinin yazılı olduğu, 130 metre yüksekliğindeki Alfabe Kulesi, kubbeli yapısı ve modern tasarımıyla dikkat çekiyor.

Alfabe Kulesi’nin yakınında, Batum Bulvarı’nın sonunda yer alan, 55 metre yüksekliğindeki dönme dolap Ferris Wheel Batum’un panoramik manzarasını görebilmek için iyi bir alternatif. Batum’un denize ve dağlara bakan dönme dolabı bir turunu 15 dakikada tamamlıyor. Dönme dolaba binmek ise sadece 3 Lari.

Ali ve Nino Heykeli, Batum’daki en dikkat çeken eserlerden biri. Heykeltıraş Tamara Kvesitadze’nin, Azeri yazar Kurban Said’in Azeri genç ile Gürcü kız arasındaki aşkı anlattığı Ali ve Nino öyküsünden esinlenerek yapılmış. Bir kadın ve bir erkekten oluşan, 7 metre yüksekliğindeki metal heykeller, birbirlerine doğru hareket ederek her 10 dakikada bir birleşiyor.

7. Sputnik Tepesi – Argo Teleferik

Sputnik Tepesi, deniz seviyesinden 250 metre yukarıda, teleferikle çıkılan, şehrin en yüksek noktalarından biri. 2,5 kmlik 15 dakika süren Argo Teleferik ile tepeye çıkılıyor (30 Lari). Arkanızda Anuria Dağı, önünüzde ise Batum ve Karadeniz uzanıyor. Tepede yer alan restoranda akşam yemeği yiyebilir ve Gürcü şaraplarından tadabilirsiniz.

8. Virgin Mary Kilisesi

Old-Batumi
Şort ve çok açık kıyafetlerle içeri girmenize izin verilmiyor.

Virgin Mary Katedrali (Holy Mother Virgins Nativity Cathedral), 19. yüzyılda inşa edilmiş, Batum’un en büyük ana kilisesi oldukça görkemli ve güzel bir yapı. 19. yüzyıl eseri olan bina, Meryem Ana’ya adanmış. Sovyet döneminde bilimsel faaliyetler için kullanılan yapı, rejim değişikliğinin ardından tekrar kilise olarak hizmet vermeye başlamış. Ortodoks kilisenin ikonaları görmeye değer.

9. Batum Botanik Bahçesi

batum botanik bahçesi
Kafkasya’dan Meksika ve Uzak Asya’ya uzanan coğrafyadan derlenmiş çok sayıda ağaç türü bulunuyor

Batum Botanik Bahçesi, Batum merkeze 9 km uzaklıkta, Karadeniz’in kıyısında Mtsvane Kontskhi bölgesinde yer alıyor. Karadeniz’in kıyısında, masmavi bir denizle sarmaş dolaş bir burunda kurulu bahçe, 100 yıldan fazla geçmişe sahip. İlk bilimsel araştırmalar ve çalışmaların 1889’de başladığı botanik bahçesi 1912’de açılmış.

Dünyanın en büyük botanik parkları arasında yer alan bahçeyi gezmek en az 1,5-2 saat sürüyor. Yaklaşık 114 hektara yayılan devasa parkta, toplam 3 bin 274 ağaç türü var. Neredeyse dünyanın bütün enlem ve boylamlarında yetişen bitki türlerini bu bahçede bir arada. Haftanın 7 günü 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Giriş ücreti 8 GEL.



10. Gonio Kalesi

Gonio Kalesi, Roma döneminde yapılmış kale denizle nerdeyse sıfır noktasında kurulmuş. Roma, Arap, Osmanlı ve Rus hâkimiyetine geçmiş. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Matthias’ın anıt mezarı ile bir Osmanlı hamamı kalede görebilecekleriniz arasında. Kalenin bahçesinde bir de Osmanlı mezarlığı bulunuyor. Kale, haftanın 7 günü 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Gonio Kalesi giriş ücreti 5GEL.

BATUM’DA NE YENİR
🥘 Bahçesinde geleneksel Acara evlerinin maketleri ve heykellerin olduğu Acharuli Gvinis Sakhli, şehir merkezinde yer alan Shemoixede Genatsvale, ters bina görünümündeki White Restaurant, San Remo Restaurant, Riviera ve Megrul Lazuri restoranları tercih edilebilir. Radisson Blu Hotel’in roofunda bulunan Clouds Bar, içkinizi yudumlamak ve güneşi batırmak için bir yer.

Haçapuri (Batum pidesi); Batum’a gidip ünlü Gürcü yemekleri tadılmadan gelinmez. Ortasında yumurta sarısı olan, bol peynirli ve tereyağlı pide haçapuri geliyor. Kenarlarından pide koparılarak, ortasındaki tereyağı ve yumurta sarısına bandırılarak yeniyor.

Hinkal (Gürcü mantısı); Dana kıyması, soğan, un ve et suyu olan; maydanoz, taze, fesleğen ve biberle harmanlanmış bu dev mantıyı elle yemek şart. Sabah, öğle, akşam demeden günün her saati herkesin afiyetle yediği hinkali deneyin.

Badricani; İnce dilimlenip kızartılmış patlıcan, cevizli ve hafif çemenli harçla ara katları doldurulup, bohça haline getiriliyor. Masasın temel mezeleri arasında yer alıyor.

Elarci; Bu bir peynirli mısır unu aslında, ustalar bunu hazırlarken, peyniri öyle bir zamanlamayla ekleyip harmanlıyorlar ki kıvamı mükemmel. Yanında da harço denilen hafif sulu bir et çorbası ile birlikte servis ediliyor.

Silor; Rulo şeklinde hazırlanıp dilimlenmiş yufka salçalı suyla pişirilip, sıcak servis edilen bir yemek. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve kırmızı biberli tereyağı gezdirilir.

Gürcü Şarabı; Batum’a gelmişken onların dünyaca meşhur şaraplarından tatmamak olmaz. Gürcistan, şarabın doğduğu ülkelerden bir olarak anılıyor. Verimli topraklarında 521 çeşit üzümün yetiştiriliyor. Hal böyle olunca da nefis şaraplar ortaya çıkıyor Acharistskali Köyü’nde yer alan Ajarian Wine House bunun için uygun bir seçim olur.

Borjomi (Gürcistan sodası); Kafkasya, özellikle de dağlarından gelen sağlıklı sularıyla meşhur. Sağlıklı maden sularından mutlaka içmelisiniz. Baharatlı ve armutlu gazozları mutlaka denenmeli.

Kahve; Batum günlük yaşamında kahve kültürünün önemli bir yeri var. Kapı önlerinde ayaküstü kahve sohbetleri yapmak eskiden gelen bir gelenek. Türk kahvesinden aromatik kahvelere kadar tat, koku ve sertlik derecelerine göre çok çeşitli kahveler bulunabiliyor.

Chacha (Gürcü içkisi); Gürcistan’ın geleneksel içkisi olan çaça, alkol oranı %70’i bulan, brendi benzeri bir içki. Şarap yapımından kalan posanın tekrar sıkılmasıyla elde ediliyor. Yüksek alkol oranından dolayı bilinçli ve kararında içmek şart. Chacha‘yı içerken ‘Sakartvelo gamarjos!’ (Çok yaşa Gürcistan!) deniliyor.

BATUM GECE HAYATI
Batum, temiz, güzel, huzurlu bir şehir. Şahane yemekler, iyi plaj, iyi oteller var, ancak eğlence ve gece hayatı açısından çok şey vadetmiyor. Gürcistan gece hayatı denince akla Batum geliyor, ancak Batum gece hayatı kulüplerde yüksek sesli müzik ve pahalı içeceklerden ibaret. Canlı müzik ve kalite açısından yetersizler.

Şehirde bar ve kafelerin yoğun olarak bulunduğu belirli bir sokak yok. Kaliteli müzik, nezih ve ferah alan, eğlenceli ve sosyal bir ortam gibi beklentileri karşılayamıyor. Ünlü Piazza Meydanı, yaz döneminde ise Batum Bulvarı çevresi hareketli olsa da mekan açısından çok fazla seçenek yok. Gece kulüplerinin birçoğunda giriş ücreti olarak 10-15 Lari ödenmesi gerekiyor.

Şehrin farklı yerlerine dağılmış Tarabua Beach Club, Privet Batumi Bae, Sector 26, Soho Lounge, Clup Discorium, Sublime Batumi, Pier Batumi Beach Club gibi dans ve eğlence için uygun seçimler olabilir. Gece 23.00 sonrası kulüpler kalabalık olmaya başlıyor ve sabah 04.00’e kadar bir çoğu açık.

Gürcistan’da yasal olan kumar turizmi çok popüler… Ağırlık verilen inşaatlarla modern mimarinin en farklı örneklerinin olduğu bu gündüzleri sakin geceleri hızlı şehirden ikinci bir Vegas yaratılmak isteniyor. Batum, Tiflis’ten sonra ülkenin en fazla sayıda otel açılan şehri.

Sınırı geçip sırf kumar oynamaya giden Karadenizlilerden dolayı Batum’a Laz Vegas dendiği de oluyor. Batum gece hayatı, Batum’a giden bazıları için ne yazık ki sadece kadın, kumar, bar, disko ve oteller gibi eğlence yerleri anlamına geliyor. Batuma’a her giden bu amaçlarla gitmese de böyle bir önyargı oluşmaya başladı bile.

‼️ Son birkaç yıldır Batum gece klüplerindeki mafya vari davranışlar, hesap şişirmeler, kazıklamalar hakkında o kadar çok olay var ki kesinlikle gitmeden çok iyi araştırmanızı, her şeyin fiyatını önceden sormanızı, anlaşmanızı ve bilinçli davranmanızı öneriyorum. Batum yazılarımın altındaki yorum kısımlarını mutlaka okuyun! Gitmeden önce mutlaka araştırma yapmanız yararlı olur. Batumi Soho Lounge, Batumi Club Sheraton, Arena, Star, Bomba, İstanbul clubları bu tür pazarlıkların döndüğü yerlerin başında geliyor.

Türkiye sınırına yakınlığı, pasaport bile gerektirmeyen vizesiz ülkeler arasında yer alması nedeniyle Türkiye’den son yıllarda artan bir şekilde ilgi görüyor.

Uzun sahili, tarih kokan renkli binaları ve Gürcü mutfağı ile Batum, son yıllarda Karadeniz’in en gözde tatil rotalarından birisi. Bahanelerinizi bir kenara bırakın ve Batum’a bir hafta sonu ziyaretine gidin. Karadeniz’in doğasıyla, mimarisiyle, kültürüyle kendisine hayran bıkacak güzellikteki kenti Batum, Gürcistan’da mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri.

113 Yorumlar

  1. Kaçın ve kurtarın kendinizi bu ülkede kumpas kuran paralı adam gözleyen çeteler var ilk işleri 3 -4 kişi bir araya gelip yalancı şahitlik yapmak sonrada sizi dunyanin en kotu hapishanelerine kapattirmak olacaktir. Sonra da çıkmak istiyor musun annesinin bir tanesi bize mal varlığından bahset diyeceklerdir.

  2. Yaklaşık 2 ay önce bir hafta sonu geçirmek için gittim. Hopaya gelir gelmez Batum’ a gideceğimi söylediğim taksici tanıdıklarım var yardımcı olurum dedi. Lokantacı sordu nereye gidiyorsun diye. Batum’ a deyince o da yardımcı olmak için bir telefon numarası verdi. Herşey güzeldi. Kapıdan geçer geçmez Batumlu taksici normalin iki katı fiyat çekerek başladı gezi. Batumda sokaklarda herkes Türkiyeden geldiğini anlıyor ve yardımcı olmak için seferber oluyor, şaşırıyorsunuz. Sonra Döviz bürolarını TL yi %30 daha ucuza alıyor. Restaurantta 10 Lari ye yemek yiyorsunuz suya 5 Lari sandalyeye 50 lari yazıyorlar. Kısacası dolandırılmaya karadenize indiğiniz an başlıyorsunuz. Batuma gittiğinizde Türkiye de aranan suçlular, dolandırıcılar cirit atıyor. Fotoğraflara videolara bakıp da boşuna merak etmeyin. Adamların geçim kaynağı Türkiyeden gelenleri dolandırmak. Size yardımcı olmak istediğini söyleyen hopalılara ve Batumda karşılaştığınız Türklere sakın güvenmeyin muhattap olmayın. Kısacası asla gitmeyin…

  3. Batum yorumlarda anlatıldığı gibi bir yer değil. Edebinizle gezerseniz hiç bir sıkıntı yok. Yorumlarda yazan “rehber” denen kişiler aslında pez…. Onların peşine takılıp, kadınla bir gece geçireceğim hayaliyle yaşayanlar, bir kaç yüz dolarından oluyor. Bu kafayla turist olarak taksime gidin. Daha beterini yaşarsınız.

    Gezmek için 2 gece kalmanız yeterli. Dendiği gibi Türklerden uzak durun. Çoğunluğu suçlu ya da kadın satıcısı. Oturacağınız yerleri tripadvisor gibi uygulamalardan bakın. Kontrol edip gönül rahatıyla eğlenebilirsiniz.

    • Başına bela almak istemeyen gitmesin başına bir şey geldikten sonra konsolosluk onların İçişleri karisamayiz diyor bu ülkede güvenmeyin acınacak duruma düşersiniz bu ülkeye gitmeyin

  4. Geçen hafta Batum’a gittim. Trabzonlu tekstilci Murat diye biri ile tanıştık. Hepsi kumpas. Beni türk bir bara götürdüler orda toplam 5 dakika oturdum bir redbull içtim bana 2.800 tl hesap çıkardılar. Zordan dövüş dava ile 350 tl verdim ama gerçekten rezil.

    Hepsi üçkağıtçı, hepsi ortak ortama düşürüyorlar. Kadınlar gözünün içine bakıyor, masana oturduğu an bir bardak iciti mi 500 tl. Sıkıntıdan geri sarp gümrüğüne geldim Türkiye giriş yaptı. Orda yalnız gezin dolaşın ve genellikle Gürcülerle muhatap olun. Yoksa vay halinize bara girerseniz!

  5. Kısa ve öz yazmak gerekir ise; bunlar dolandırıcılıkta, sahtekarlıkta vb. birçok konuda doktora öğrencileri hatta bazıları akademisyen kadrosunda. Size söyleyeceğim şeyler şunlar: 1- Size çok aileden biriymiş gibi yaklaşan ve ilk kez karşılaşmanıza rağmen bu kadar çok soru sorup da bilgi toplayan Türk rehberlerden uzak durun.
    2- Söylemiş oldukları isimlere inanmayın, hatta kimliklerini görmenizi tavsiye ederim, Hakan diye bildiğiniz kişi Mert çıkabiliyor, Umut diye bildiğiniz kişi ise Ümit çıkabiliyor.
    3- Götürdükleri özellikle gece kulübünde içki içiyor iseniz az için, veya iki kişi size eşlik ettiyse mutlaka onların peşinden ayrılmayın, çünkü hesap kitap işlerine gelince o aileden insanlar nedense kayboluyorlar veya biri kaybolup, olay karışınca yeniden kahraman edasıyla çıkıp geliyor. Kötü bir söylem olacak ama tuvalete bile gitseler sizde peşinden gidin taa ki kapıdan dışarı çıkana kadar, yoksa gecenin sonunda bir hesap gelir, sonunda tehdit(polis tehdididi vs) çıkmanız zorlaşabilir.
    4- Kadın gelir ise masaya kesinlikle yanınızdaki rehberleri dinlemeyin ve gelen içkilere çok dikkat edin, hele kızlar yanınızda iken rehberlerden biri kayboluyor ise bilin ki tuzaktasınız. O yüzden diyorum her yere onlar ile gidin sakın onlara güvenmeyin gerekirse sınırdan geçince kimliklerini doğrulayın.
    5- Size sohbet muhabbet ayağına mesleğinizi herşeyinizi öğrenebilirler, sakın ben bilirimi bunları düşüncesine kapılmayın bunlar artık bu konuda limited şirketi olmuş, gece kulübü garsonlarından, otel konaklamasına kadar tüm kişiler anlaşmalı bunu illa tatmanız gerekmiyor, Bu yazılanları dikkate alın yeter, İlla Batım’u görmek istiyor iseniz, zaten yarım gün ayırmanız yeterlidir. Eğer gece hayatı vs. işleriniz olmayacak ise.
    6- Orada çalışan Türk rehber biz aylık şu kadar para alıyoruz gibi söylemlerde bulunabilirler, kötü yorumlara karşı sizi çekebilmek veya size telefonlarından gelen birkaç misafirin yorumlarını okutup sizi aldatmaya çalışabilirler, sakın bu tuzağa düşmeyin arkadaşlar.
    7- Ha ben illa da deneyim etmek istiyorum diyorsanız bunları okuyun öyle hareket edin, çok resmi olmaya gerek yok, gezilecek yerleri gezin mümkünse sizden ayrılmalarına müsaade etmeyin, dediğim gibi kesinlikle kim olursa olsun sizi karşılayan ilk önce ismini sorun veya iletişime geçtiğiniz zaman telefonunuzun ses kaydını açık tutun ve vermiş oldukları bilgileri kayıt altına alın, kendileri ile de karşılaştığınız zaman kimliklerini görün mümkünse.
    Limited şirketi genel müdürü ve ekibine saygı ve sevgiler.

  6. Müsadenizle Astronomik Saat hakkında ekleme yapmak istiyorum. Astrnomik Saat Batum kentinin simgelerinden birisi. Prag’da ki muadili esinlenerek yapılmış. Kent merkezinde yer alan Intourist otelin hemen arka tarafında bulunan bulvarda yer alıyor. Eski National Bank of Georgia binasının üzerine yapılmış. Çek Cumhuriyeti başkenti Prag şehrindeki Astronomik saate göre daha basit duruyor.

  7. Arkadaşlar merhaba. Yorumlarda görüyorum ki son zamanlardada aynı talihsiz kazıklama ve dolandırma olayları devam ediyor. 4-5 yıldır sürekli giden bir olarak arkadaşlara tavsiyem disco gibi yerlere girmeden kendi işlerini kendileri görecek şekilde batımda güzel zaman geçirmeleri.

  8. 4 kişi Batum’a gittik. Abim ve ben şehri gezecektik. Diğer iki arkadaş da Mert diye bir karaktersizin önerdiği Cenk diye birisi sarı seyrek saçlı ve r leri söyleyemiyor. Bu kansız, haysiyetsizin numarasını aldılar. Telefonda görüştük Cenk denilen şerefsiz rehber ücretim 80 lira adam başı dedi. İşte kadın fiyatları da 100 liradan başlıyormuş. Gece saat 12 gibi diğer iki eleman cenki aradılar zaten akşamdan beri kontak halindeydiler. Ben aslında şüphelenmiştim biraz. Ama yaşça küçük olduğum için yanımdaki büyük abilerin illa ki bildiği vardır diye hiç araştırmaya girmedim. Adam akşamdan beri bizle konuşuyor. Hemen gelelim diyince de tamam diyor. Ulan dedim bu adam rehberse her saat başı ararlar bunu müsait olmaz. Bizimkiler de diyor ki herkesle zaten konuşuyordur sanki çok mu zor bir iş.

    Neyse saat 12 gibi yola çıktık 1,2 gibi batuma geçtik. Bu Cenk denen oç bizi batum tarafında karşıladı. Baktım vip bir taksi ile gelmiş. Varan 2 ulan hani şahsi aracın vardı onla gezdirecektin bizi? Yolda giderken tanışma faslı falan. Bu eleman güya burada bir araba galerisi işleten birinin yanında getir götür işleri yapıyormuş. Samsunluyum dedi. Bize sordu siz kadın istiyor musunuz diye. Dedim kardeş biz Batum’u gezeceğiz sadece. Niye ya buraya kadar gelmişsiniz işte şöyle böyle diyor. Neyse bir diskoya getirdi bizi. Üstü otel altı diskotek. Taksiden indik. Güya otelci denen bir herif karşıladı bizi. Baktım herifin burnunun üstü çizik yeni çizmişler. Dedim bir hengameye giriyoruz. Biz dedik ki abimle ben ikimiz aynı odada kalacağız bu arkadaşlar da hanım için geldi. Dediler siz diskoya geçin bir şeyler için odalarınız hazırlansın. Dedik herhalde adamlara karı seçtirecekler. Neyse içeri girdik. Bildiğin disko, içeride bayağı karı kız var. Neyse bu Cenk köpeği bunlar benim arkadaş bunlarla özel ilgilenin falan. Bir köşeye geçtik. Baktık kadınlar gelmeye başladı. Ne içersiniz diyorlar. Ben bir tane maden suyu istedim. Abim de bir tane bira aldı. Diğer arkadaşlar da karılarla falan konuşuyorlar. Baktım bize de karı geldi. Biz konuşmadık ama hiç. Hatta iki tanesi baktı konuşmuyoruz kalkıp gittiler. Diyorum ki garsona Kardeşim getirme biz istemiyoruz. Abi ne olacak ya sohbet edin muhabbet edin falan. Baktım masaya içkiler meyve tabakları cipsler yer fıstığı falan geldi. Dedim eyvah bunlar bize geçirecek. Abime diyorum ki arkadaşları ayıktır hesabı geçirecekler. Abim de diyor ki bırak bırak kendileri kaşındı. İçkiler bitiyor yenileri geliyor. Güller falan geliyor. Derken baktım Cenk iti kaybolmuş. Diğer iki eleman da kadınlarla anlaşamamış. Çok yüksek fiyatlar istemişler. Bir tane Kızı çağırdılar Türkçe bilmiyor. Bana sordurdu. Kız da bize bakıyordu acır gibi yemin ederim. Kız isteksiz geldi zaten masaya. Yanımdaki adına dedim ki ne kadar istiyorsun diyor. Kız 1000 dolar istedi. Sonra da bay dedi gitti. Aradan biraz zaman geçmeden bir garson geldi. Hesap kabarıyor. Kasadan çağırıyorlar sizi. Dedim şimdi yağlı kazığa oturdunuz. Kasaya gittik. 4850 lari hesap çıkarmışlar. Dedim ben öğrenciyim abi buraya da gezmeye gelmiştim. Cebimde de 50 lira var. Bir tane maden suyu içtim. Kadınlarla da konuşmadım. Ben buraya gezmek için gelmiştim. Bu arkadaşlar yüzünden içeri girdik yoksa ben abimle aynı odada kalacak sabah erkenden de gezmeye çıkacaktım dedim. Baktılar bende harbiden para yok. Beni kenara aldılar tamam diye. Sonra başta yumuşak başlayan konuşmalar tehdit, bağırma, korkutmaya döndü. Bir anda etrafımızı 7 8 kişi sardı. Elemanların üstündeki bütün nakitleri aldılar. Bir de kartlarından toplamda 4500 lari (9000 tl) çektiler. Dışarı çıktık. Dalga geçer gibi geçin mekan sizin yiyin için hatta otelde de kalın para istemiyoruz sizden dediler. Herhalde girsek bu sefer de elimizdeki telefonları falan alırlardı herhalde. Dedik abi biz gitmek istiyoruz. Bu da ders olsun. Diyorlar ki taksi tutalım gönderelim sizi bari. Dedik abi Allah razı olsun biz yürüyerek gideceğiz. Bir tanesi diyor 3 gün sürer buradan gitmeniz. Harbiden de bayağı uzaktı sınır kapısına. Baktılar adamlar bizde güvenecek hal kalmamış. Taksici vardı orada içerden para getirip verdiler. Taksici no problem diyince bindik çaresizce. Yolda giderken ulan dedim. Elin ülkesinde garibiz. Bir de taksici götürür polise dümen yapar beni soymaya kalktılar falan derse naparız. Allah’a şükür korktuğum gibi olmadı. Zaten yoldan giderken etrafa bakıyordum acaba geldiğimiz yoldan mı yoksa başka başka yere mi götürüyor diye. Taksici bizi sınır kapısına bıraktı…

    Demem o ki adamlar her istisnayı düşünüp ona göre tezgahını kurmuşlar. Bilerek ya da bilmeyerek tezgaha düşeni soyup soğana çeviriyorlar. Sizin olaya nasıl tepki vereceğinizi falan hep bilip ona göre davranıyorlar. Masaya getirdikleri şeylerin maliyeti 100 lari bile değildir. 4500 lari aldılar.

  9. 25 subat 2019 TARİHLİ GEZİMDEN SONRA YAZİYORUM, Sakin BATUMA gitmeyin, eğlenmek icin kibrisa gidin, taylanda gidin, Turkiyedeki batakhaneler bile buradan guvenli…
    Bu seyehatimizde hem biz dolandirildik, ( bizim basimiza gelmez demeyin cok profesyonel calisiyorlar) hemde bircok baska tuzaklara şahit oldum, Türkiyede ne kadar ückagitci varsa buraya gelmis kendi gibi Gurculer ile beraber calisiyorlar, Sanirim buranin devleti ve polisi de buna göz yumuyor çunku bukadar aleni insanlar ortada dolandiriliyor.
    Örnek 1 : ben gece 11 civarlari casinoya yuruyorum, acik bir alan var, park var, yollarda insanlar var, issiz degil ortalik, iki tane 7 _ 8 yaslarinda cocuk yolda yuruyen iki Turk Turisden para istedi, trustler hayir cevabi verince cocuklar dokunmaya sarilmaya basladi, birtanesi trustin ayagina sarildi ben cuzdani alacaklar sandim meger oyle degilmis, Trust cocuga sesini yukseltti ve eliyle cocugu uzaklastirmak isteyince cocuk dayak yemis gibi bagirmaya basladi, bir anda cocugun sahipleri geldi 25 30 yaslarinda 6_7 kisi Turist leri Tartakladilar ve sanirim paralarini aldilar, beni en cok sasirtan yani sehrin merkezinde, trustik bir meydanda, luks gazinolarin otellerin oldugu bir yerde, birsuru insanin ooldugu bir yerde 1 tane polis yok bunlara ne oluyor burada diyen yok, otellerin ozel guvanlikleride ses cikarmiyor, yani yolda yurumek bile guvenli degil,
    Mekanlarda, heryerde sadece disco pavyon tarzı normal cafelerde sanmayin, trustik hediyelik esya satilan dukkanlarda bile dolandiricilik senoryalari hazirlanmis ( tezgahlar kurulmus) bekleniyor ve yuzlerce insan buna kurban oluyor. Sakin gitmeyin zaten cok pahali herseyin fiyati Turkiyeden yuksek
    1 Lari = 2 TL
    Ucuz Otel gecelik kisi basi =80 TL ( 40 lari)
    Sigara = 12 (5,5 _6 lari)
    Yemek siradan lokantada porsiyon ortalama = 15_ 30 TL arası,
    Eoro diesel = 5 TL ( 2,45 lari)
    Elektronik esyalar %10 ucuz ( garantisiz)
    En cirkin fahişe 2 saat icin = 200 TL (100 lari istiyor)
    Orta halli 25 _ 30 yaslarinda 400 TL istiyor, bu hatunlar kucuk 35 _40 m2 yerlere masa sandalye koymuslar adina bar veya disco yazmislar boyle mekanlardan aliyorsunuz iceri girince masaya oturuyorsunuz onunuze a4 kagida fiyatlarin yazdigi bir menü getiriyorlar fiyatlar en ucuzu bira 20 tl, zaten hatun icin gittginiz icin birer bira iceriz diyorsunuz sonra tezgah basliyor ve bir anda mekanada en az 500 _ 600 Tl oduyorsunuz, 3000 _ 5000 odeyenlerde varmiş.
    Kesinlikle FHİSELERLE PAZARLİK YAPMAYİN, dedigi rakam butcenize uyuyorsa alin uymuyorsa sakin pazarlik yapmayin sizin istediginiz fiyati kabul ediyor ama sonra bir cesetle birlikte oluyorsunuz….
    Daha ne yazayim BATUMUN bizim Turkiyedeki batakhanelerden hic farki yok zaten batumdaki herkes Turkiyeden gelmis herkes Turk, Fahiseler bile Turkiyeden gelmis… neyse benden bu kadar.

  10. Batum dediğiniz yurtdışı. Hakkınızı savunacak birini bulmanız zordur. O nedenle kimseye güvenmeyin. Rehberdir anlatır gezdirir düşünmeyin. Rehberlik hizmeti istiyorsanız kurumsal firma araması yapın. Kişilere güvenmeyin. Otelinizi, gezeceğiniz yeri, yiyeceğinizi — Booking.com, TripAdvisor, foursquare gibi yerlerden araştırın. Zaman harcayın. Bunu yapamıyorsanız yurtdışına çıkmayın. Hangi ülke olursa olsun hepsinin kendine özgün dolandırıcılık yöntemleri vardır. Kolay yoldan her şeyi rehber anlatır düşünmeyin. Tekrar söylüyorum araştırmadan sınırdan dışarı ayağınızı atmayın.

  11. Size bir dost tavsiyesi biz yandık siz yanmayın! Hiç bir Türk rehbere itibar etmeyin. Bizi yakanın ismi Ömür.
    Ben ilk defa Batum’a gitmiyorum daha önce 6-7 defa batuma gitmişliğim var daha çok tlf almak maksatlı en son gitmemiz çok uzak değil bir gün önce o da değişiklik olsun diye. Batum bize yakın olduğu için gezip gelmek. Şunu da belirteyim ne kumar ne gece hayatı için. 3 arkadaş gittik ne tesadüftür bizi dolandıran kişi bizim arkadaşla tesadüfi bir şekilde bizim memlekette tanışıyolar tlf nunu veriyor. Abi Batuma gelirsen mutlaka ara. Batum’a gidiyoruz.

    Bizim arkadaş arıyor ulaşamıyor tamam diyoruz problem yok kalırız diğer günde kafamıza göre gezeriz işte olacak ya tlf çalıyor ömür arıyor bizimkiyle konuşuyor. Bizimki biz şurdayız diyor eleman vip araçla geliyor bizi alıyor bize kalacak yeriniz var mı diyor, henüz bakmadık dedik. Tamam benim yerim var orda kalırsınız gidiyoruz. Otele otelciye bunlar benim adamımdır bunlardan 100 er lira al diyor 3 oda veriyolar çıkıyoruz odaya. Sıradan bir 3. sınıf otel, Türkiye’de 50-60 liraya kalabileceğin yer. Sonra aşağıya iniyoruz bu kapıda gelin çay ısmarlayayım size diyor, iniyoruz otelin altına disko kadınlar masada. Hesapta disko bunun. Çağırıyor garsonları hava 1000 bunlar benim misafir a dan z ye ilgilenin, hakkında bana şikayet gelmesin diyor. Bu masadan masaya viski geldi kokteyl meyve suyu çerez 10 dk da bir masaya tekrar meyveler cerez geliyor ben garsona daha getirme dedim. Bu da bunları hesapa yazma dedi ben işkillendim. Biz de tevekkalız kendimiz gibi sanıyoruz. Adam misafirperverliğini gösteriyor sanıyoruz. Bu gidip geliyor masaya oturuyor bizle, hesapta misafiriyiz 10 numara ilgi.

    Bir gidiyor sonra masaya biz istemeden kadınlar oturdu oturur oturmaz peş peşe minik bardakta bunlara içecek geliyor. Sanırım elma suyu. Sonra garsonu çağırdık, bak dedik bunları biz çağırmadık bunları yazma hesaba. Bakarız abi dedi biz bir yandan Ömür’ü bekliyoruz. Gelse de konuşsak bu ne iş diye. Bir de dansöz çıkmaz mı dedim sakın bakmayın masaya gelecek, geldi de hiç bakmıyoruz yüzüne, diğer masaya gitti. Bekle Ömür gelecek, önce bizim arkadaşı çağırdılar kasaya, aradan 2 dk sonra diğer arkadaşı, sonra benim yanıma geldiler. Ceketini giy kasaya geç, bir gittik hesap ne beklersiniz 3580 lari 8500 TL! Oryantele 300 Lari, viskiye 150 lari kadınların içtiklerine 1600 lari! Düşünebiliyor musunuz! Her tarafınız çevrilmiş badiygardlar parçalayacak gibi bakıyor. Kapıyı kitlediler. Dedik Ömür nerde? O kimdir dediler! Sıradan garson parçası zorla parayı ödettirdiler. Allahtan arkadaşta kredi kartı vardı, yoksa nasıl çıkacaktık ordan.

    Üstü kalacağımız oteldi çıktık odaya, dedik burdan hemen çıkalım. Oda parayı 300 tl yi vermedi. Otelden çıktık, bir de dalga geçer gibi bize sınıra kadar ücretsiz taksi var diyolar. Ha şu arada şunu da söyleyeyim diğer masalarda da kurbanlar vardı, birinin hesabını gösterdiler 5800 lari! Oğlanı otutturmuşlar masaya 6-7 kişi başında, nerdeyse ağlayacak. Bilmiyorum onlar sağ çıkabildi mi ordan.

    Umarım yazdıklarımdan bir pay çıkarmışsınızdır. Siz siz olun internetten hiç bir rehbere güvenmeyin! Uzak durun! Kalırsınız gurbet ellerde donunuza kadar alırlar.

    • Arkadaslar ismim ibrahim ben 4 yıldır gürcistandayım ve tifliste yasıyorum batum da dikkat etmeniz gerekir bütün türkleri gazinoya para harcamaya geldi sanıyorlar ve yontuyorlar özellikle batumda diskolardan uzak durmanız gerekiyor başınıza öyle bir olayda gelecekse hissediyorsnız direk polis arayacagınızı söyleyin yada direk siz 112 yi arayın tiflis yasanacak gezilecek yerlerden birtanesi yasam cok güzel ve gürcüler misafirperver.

  12. Bir gün önce günü birlik gittik evet burada gösterilen yerleri gezdik güzeldi fakat ülkemize göre pahalı bir şehir bir su 1 Lari 2,5 Lira, botanik parka taksiler 10 Lariye götürüyor, giriş ücreti 15 Lari. Bizim gibi gezmekten yorgun gitmeyin yürümek eziyet oluyor. Yokuşlu, gezdirici araçlar var 5 Lariye götürüp tekrar 5 Lariye geri getiriyor. Bizim gibi günü birlik gidecekseniz botanik parka gerek yok.

    • Aslında Batum hem ucuz hem de güzel. Gezilecek çok yeri var. Sadece şehir merkezi gezilecekse 1 gün yetebilir ama bence birkaç gün ayrılıp gezebilecek akdar da güzel. Eskiden çok çok ucuzdu, kur farkları oluşunca artık bizim için çok da ucuzluğu kalmadı. Ama yine de pahalı sayılmaz. Çok uzun yıllar evvel Paris’te bir şişe küçük suya 3€ verdiğimi anımsıyorum. Şimdi çarpsak 20TL’den fazla yapıyor.

      Batum’u severim, hatta yaşanabilecek yer olduğunu düşünürüm. Dediğiniz gibi günübirlik gidecekler için Botanik Park’a gitmek pem makul olmaz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz