Kampanyalı uçak bileti fırsatlarını değerlendirip indirimli uçak bileti alarak ucuza uçmak hepimizin arzusu. Ancak ucuz uçak bileti, indirimli uçak bileti veya uçak bileti kampanyaları birbirinden biraz da olsa farklı şeyler aslında. Seyahat etmeyi hepimiz seviyoruz. Ucuza bilet bulabilmek için çok da kavramlara takılmadan pratik bazı şeyleri anlamamız gerekiyor. Bazı şeylerin nasıl yürüdüğünü anlamakta fayda var.

Belli bir rotaya uçan havayolu firmaları ve bunların satışa sunduğu uçuşların fiyatı belli. Diyelim ki İstanbul’dan İzmir’e haftaya uçacaksınız. İnternete girdiniz ve havayolu firmasının ya da uçak bileti arama motorları üzerinden araştırma yaparak en uygun fiyat olan 100TL’ye ucuz uçak biletinizi aldınız. İşte bu bilet, tam da o tarihte o rotaya bulabileceğiniz en ucuz uçak bileti idi. Ama bu ucuza uçtuğunuz anlamına gelmez.

Uçak Bileti Kampanyaları

Havayolu firmaları başlangıçta indirimli uçak bileti fiyatı ile koltukları satışa çıkarıyor. Erken rezervasyon yapıp bu dönemde biletleri alırsanız indirimli uçak bileti fırsatını değerlendirmiş oluyorsunuz. Özellikle düşük bütçeli havayolları ucuz biletleri en erken tükenenlerden.

Sonrasında satılan her koltukla birlikte bilet fiyatları yükselmeye başlıyor. Öyle ki 50 gün önce 500TL olan uçak bileti uçuş günü 2000TL bile olabiliyor. Eğer öngörülemeyen bir tarihte bir yerden bir yere uçacaksanız yapabileceğiniz fazla bir şey yok.

Malta

En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır yazımı mutlaka okuyun!

Tatil zamanımız belliyse uçak bileti kampanyaları kavramı üzerinde ciddi şekilde durmak gerekiyor. Kimse pahalı tatil yapmak istemez.

Görünce bizi heyecanlandıran uçak bileti kampanyaları genellikle çok kısıtlı sürelerde yapılıyor. Hatta bazıları belli koltuk sayısıyla sınırlı olduğu için erken harekete geçen alıyor, sonradan gelen de normal fiyatları görünce “Bu kampanya duyurularıyla insanları kandırıyorlar” demeye başlıyor.

Bazen de yapılan yeni kampanya fiyatını görenler, fiyatı bütçelerine göre yüksek bulunca “Böyle kampanya mı olur!?” diyebiliyor. Oysaki kampanyalı uçak bileti fiyatı normal zamanlardaki fiyatının yarısı olduğunda dahi böyle söylenebiliyoruz.

Uçak Bileti Kampanyaları nasıl bulunur

Uçak bileti kampanyaları nasıl bulunur, nasıl haberdar olunur konularına derinlemesine bakalım. Ortada bir kampanya varsa bundan haberdar olmamız lazım değil mi? Peki bu nasıl olacak?

1. Hava yolu firmaları e-posta listesine kaydolun. Önemli!

Uçak bileti kampanyaları fırsatlarından zamanında haberdar olmanın en önemli yolu hava yolu firmasının e-posta listesine kaydolmaktan. Yapmanız gereken en önemli şey bu. Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas Global, Anadolu Jet, Onur Air, SunExpress e-posta listelerine kaydolun.

Sitelerine girin, mail adresiniz ve telefonunuzla üye olun. Üye olurken “Kampanyalardan haberdar edilmek istiyorum” seçeneğini işaretleyin. Herhangi bir kampanya yapıldığında firmalar bunu ilk üyelerine gönderiyor. Sonra banner, radyo ve TV reklamları ile her yerde duyurmaya başlıyor.

Gelen maili değerlendirin. İlginizi çeken bir destinasyona dair promosyonlu uçuşlar duyurulduğunda gecikmeden biletlerinizi alın. Geçen gün bir arkadaşım arayıp Madrid’e 105€’ya bir kampanya olduğunu söyledi. Haberi havayolu firmasının duyurduğu kampanya mailinden öğrenmişti. 10 dakikada karar verip biletini aldı.

Schengen vizeniz yoksa vizesiz Balkan ülkeleri veya yurtiçi yerler rotanızda olsun. İzmir-İstanbul gidiş dönüş 27 TL’ye biletler gördüm ben bu kampanyalarda. Sadece tatili bekleyin, hafta sonlarınızı değerlendirerek ucuz bileti kapıp cebinize koyun. Otel bulmak, nereleri gezeceğinizi öğrenmek kolay nasılsa.

2. Havayolu firmaları Instagram hesabını takip edin. Önemli!

Artık Instagram çağındayız. En son seyahat trendleri, gezilecek yerler, az bildiğimiz, hatta hiç duymadığımız yerler hakkında, Instagram’ı bir mikro blog gibi kullanan hesaplar sayesinde çok şey öğreniyoruz. Instagram’da bu hesapları takip ettiğiniz gibi havayolu firmaları ve uçak bileti arama motorlarının Instagram hesaplarını da takip edin.

Bazen kampanyalar ilk önce/sadece Instagram, Facebook veya Twitter hesaplarından duyurulabiliyor. Aynı şekilde bu sosyal medya hesaplarına özgü hediye uçak bileti çekilişlerine katılıp şansınızı deneyin.

3. Hava yolu firmaları kampanyalar sayfalarını sık kullanılanlara ekleyin

Mailleri sık sık kontrol etmiyor, sosyal medya ile de pek aranız yoksa yapmanız gereken şey havayolu firmalarının kampanyalı ve promosyonlu uçak biletleri sayfalarını sık kullanılanlara eklemek. 24 saat süren ve kısıtlı koltukla gerçekleştirilen kampanyaları kaçırma şansınız yüksek.

4. Uçak bileti arama motorlarını kullanın

“Ucuz uçak bileti ara” cümlesi deneyimsiz seyahat severlerin Google’da en sık aradığı kelimelerden biri. Oysa günümüzde bulunduğunuz ve gideceğiniz yeri girip gidiş-dönüş tarihini verdiğinizde sizin için tüm aramaları yapan uçak bileti arama motorları siteleri var. Tek tek havayolu firmalarının sitelerine girip, gün gün arayıp, ölçüp tartarak uçak bileti aramak yerine bu siteleri kullanmak hem zamandan hem de bütçeden tasarruf yapmanızı sağlıyor. Hızlı ve kolay.

Bazen havayolu firmaları uçak bileti sitesine özel kampanyalar yapabiliyor. Qatar Airways, KLM, Air France, Kore Havayolları, Asiana Havayolları, Saudi Arabian Airlines, Etihad Havayolları bunu sıklıkla yapıyor. Ucuz uçak bileti arama motorları sitelerine üyeliklerinizi yapın ve e-posta listelerine kaydolun.

5. Özel günlere yapılan özel indirimleri kaçırmayın

Yılbaşı, sevgililer günü, sömestr, bayram dönemleri için havayolu firmaları çok güzel kampanyalar yapıyor. Hani bu kampanyalarla 1 yıllık seyahatlerinin tüm biletlerini bir günde kapanlar dahi var. Bu sene tam bir Black Friday indirim çılgınlığı yaşandı ve bu uçak bilet fiyatlarına da yansıdı. Kara Cuma kapsamında yeni bir kampanya başlatan Pegasus, 24 Kasım’da uçak bileti fiyatlarını yarı yarıya indirdi.

Pegasus, 3.087.769 koltuğu bu kampanya ile yarı yarıya satışa çıkardı. Kampanyayı Pegasus Instagram hesabından ve e-posta listesinden duyurmuştu. Bu tür fırsatlara hazır olmak için öncesinde tatil zamanlarınızı belirleyin, hatta işyerinizde bu dönemler için alabileceğiniz izinler konusunu şimdiden karara bağlayın.

Bugün sadece cuma günü alınacak bir izinle pazar dönüşlü şekilde 3 günde birçok yeri güzelce gezmek mümkün. Özel günlerde yapılan kampanyalı uçak bileti fırsatları avını bekleyen bir avcı gibi gündeminizde olsun.

6. Havayolu firması uygulamalarını akıllı telefonunuza indirin

Tatil programımızı yapmak için laptopa bağımlı değiliz. Elimizde akıllı telefon varken yapamayacağımız şey yok. Havayolu ve uçak bilet satışı yapan firmaların mobil internet sitesi yerine mobil uygulamalarını indirmeyi tercih edin. Hem daha hızlı hem daha pratik. Mobil sitelere göre internet data kullanımları daha da az. Özel günlerde yapılan kampanyaları olduğundan hemen telefondan bileti almak çok daha hızlı ve kolay.

Bazen kampanyalarda internet siteleri çökerken mobil uygulamalar aktif şekilde kullanılabiliyor. Ayrıca akıllı uygulamalar push mesaj yöntemiyle de kampanyaları haberdar ediyor. Seyahat öncesi check-in yapmak, biniş kartını mobil cihaza indirmek dahi havayolu sitesi mobil uygulamalarını indirmek için yeterli sebep.

7. Yakın destinasyon kampanyalarını hafta sonu gezileri için değerlendirin

Belki hepimizin Schengen vizesi yok, Avrupalılar gibi şanslı değiliz ama bizim de yanı başımızda ziyaret edebileceğimiz nefis yurt içi ve yurtdışı rotalar var. Vizesiz Balkan ülkeleri olan Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ benim defalarca gittiğim ve çok sevdiğim yerler. Yurtiçinde bir haftasonu gezisi olarak Adana-Mersin, Gaziantep, Hatay, Kars, Urfa, Kayseri, İzmir neden olmasın?

Büyük kampanyaların dışında bu rotalara sık sık kampanyalar havayolu kampanyalar sayfasından veya sosyal medya hesaplarından duyuruluyor. Gitmeyi düşündüğümüz bir yere kampanya gördüğümüzde hemen harekete geçmemiz pratik.

8. Uçak bileti kampanyalarını değerlendirirken seyahatlerinizde esnek olun

Kışın tatile gitmem, deniz olmayan yere gitmem, gittiğim şehre bir daha gitmem, haftaiçi tatil yapmam, yurtiçi gezmeye vaktimi ayırmam, yurtdışına para kaptırmam, şu havayoluyla asla uçmam, uçaklardan korkarım vs… gibi seyahat kültürünü olumsuz etkileyen şeyleri öncelikle bir kenara bırakın. Esnek olun! Nereye ne zaman ucuz bilet kampanyası varsa onu değerlendirin. Konfor sınırınızı genişletin.

Herkes yaz tatilinde bir yerlere gitmenin derdinde. Oysaki her açıdan en pahalı ve en az keyif veren dönem yaz dönemi. İlkbahar ve sonbaharda neden gezmeyelim. Zaten uçak bileti kampanyalarının çoğu da yaz dönemi dışındaki tarihler için öncelikle düzenleniyor. Kampanya hangi dönemlerde varsa tatillerinizi, izinlerinizi o dönemlere kaydırın.

9. Seyahat zamanına göre kampanyaları takip edin

En uygun bilet fiyatları ortalama olarak dünyada 56 gün öncesi bulunabiliyor. Bu rotaya, gidilen ülkeye, mevsime göre değişir elbet. Ortalama olarak seyahatten 6-7 hafta öncesi uçak biletlerinin en ucuz olduğu zamanlar olduğuna göre uçak biletimizi bu tarihlerde almak şart. Daha de geç kaldığınızda hem kampanya bulmanız hem ucuza bilet bulmanız zorlaşıyor.

10. İndirimli uçak bileti için ‘fiyat alarmı’ kullanın

Bilet almadan birkaç ay öncesinden araştırmaya başlamak ve değişen uçak bileti fiyatlarından haberdar olmak büyük önem taşıyor. Havayolu firmaları bilet fiyatlarında günlük hatta saatlik değişiklikler uygulayabiliyorlar. Genellikle uçuş tarihine yaklaşıldıkça bilet fiyatlarında artış görülüyor.

Uçak bileti fiyatları yükseldiği gibi düşebiliyor da. Aylar öncesinden uçak bileti fiyatları sisteme giriliyor. Talep düşük olduğundan bilet fiyatları düşebiliyor. Eğer seçtiğiniz rota üzerinde en iyi uçak bileti fiyatlarını yakalamak istiyorsanız benden size bir ip ucu fiyat alarmı kullanın!



Çoğu havayolu firması, kampanyalı en ucuz koltukları sattıktan sonra, kalan diğer koltukları daha yüksek fiyat aralıklarında satma yoluna gider. Yine de bu her zaman doğru olmayabilir. Özellikle köklü, büyük havayollarında istisnai durumlar olabiliyor. Rekabete, doluluk durumuna, uçaktaki rezervasyonlarda herhangi bir iptal olup olmamasına bağlı olarak fiyatların her an düşmesi de mümkün.

Uçuş fiyatları her an değişebildiğinden, bu sık fiyat hareketlerini yoğun günlük programınızda sürekli kontrol etmeniz mümkün olmayabilir. Sürekli sayfa yenilemek veya her gün bilet fiyatlarını kontrol etmek yerine ‘Fiyat alarmı’ oluşturun. Böylece alacağınız biletin fiyatı düştüğü an otomatik bir e-postayla anında haberdar olun.

İstediğiniz uçuş için arama yaptığınızda, bazı havayolu ve uçak bileti firmaları ‘Fiyat Uyarısı Oluştur’ seçeneği de sunuyor. Çıkan kutucuğa e-posta adresinizi yazıp ‘Uyarı oluştur’ butonuna bastığınızda gideceğiniz yerin fiyatındaki her değişiklikte size anında bir e-posta gönderiyor. Her ne kadar son dakikacı bir millet olsak da bence bu tür hizmetler indirimli bilet bulmamızda bize çok faydalı olur.

11. İndirimli uçak biletleri için ‘bütçene göre ara’ veya ‘her yere’ seçenekleri

indirimli uçak bileti

Pegasus’un ‘Bütçene Göre Ara’ seçeneğini bence çok azımız biliyor. Bulunduğun yer, gideceğin ayı ve maksimum bilet fiyatını verdiğimde 43.9TL’ye Kayseri, 53.9TL’ye Adana’ya bilet buldum.

Diğer bazı uçak bileti arama motorlarının seyahat arama ekranında “Her Yere” seçeneği size, tercih ettiğiniz kalkış noktasından gidebileceğiniz en ucuz destinasyonu ve oraya gidebileceğiniz en ucuz zamanı gösteriyor.

Nereye indirimli bilet varsa oraya uçun, pahalı rotalara ise en güzel uçak bileti kampanyası olduğunda uçun.

12. Belli meslek gruplarına uygulanan indirimleri değerlendirin

Öğretmenler, öğrenciler, engelliler için sıklıkla kampanya yapıldığını görüyoruz. Mesela Anadolu Jet öğretmenler ve aileleri için 20 Kasım-31 Mart 2018 arasındaki seyahatlerde %25 iç hat indirimi uygulamıştı. Bu tarz meslek gruplarına yapılan indirimli biletleri değerlendirin.

13. Kredi kartı kampanyalarını değerlendirin

Hemen hemen her havayolu firması belli kredi kartlarına dönem dönem indirim veriyor. Örneğin Maksimum kart 1 -30 Kasım 2017 bazı uçak bileti arama motorlarından tek seferde yapacağınız 500TL ve üzeri ilk alışverişinde 30TL MaxiPuan vermişti. Her halükârda bilet almanız zorunluysa neden indirimden faydalanmayasınız.

16 Yorumlar

  1. Bir çok bilet sitelerini karşılaştırdım ama havayolu şirketinden biraz pahallıya satıyor ama eliztur sitesinde havayolu şirketiyle fiyatlar aynı ama beni daha çok etkileyen ise aldığınız her bilet ücretinin bir kısmını yardım kuruluşlarına bağışlaması beni daha çok etkiledi.

  2. Kararınızı verdiniz ve en uygun rotayı çıkardınız. Peki ya uçak bileti ve konaklamayı ayarladınız mı? Biletlix.com ile en uygun uçak bileti ve otel fiyatlarını karşılaştırın size ve cebinize en uygun olanı seçin ve tatilin,eğlencenin ve gezilerinizin tadını çıkartın.

  3. Değerli bilgileriniz çok önemli açıklayıcı bir yazı olmuş. Biz de TÜRKİYE genelinde şoförlü vip taşımacılık yapıyoruz müşterilerimize arkalarına yaslanıp yolculuğun keyfini çıkarmak kalıyor.

  4. Konu hakkında araştırma yapmak için sitenize giriş yaptım ve gerçekten de blog siteleri yazarları titiz çalışmayla bilgileri bizlere sunuyorlar. Diğer web sitelerinde bilgiyi elekten geçirmeden direkt sunuyorlar fakat konuya özgü yazılar veren blog siteleri yazarları bizlerin hassasiyetini anlayıp buna uygun davranıyorlar. Emekleriniz için teşekkür ederiz.

  5. esky.com.tr’de de istediğiniz uçuş için fiyat alarmı oluşturabiliyorsunuz. ayrıca low cost hava yolları ile uygun uçuş fiyatları bulunabiliyor esky.com.tr/firsatlar

  6. Fiyatlar bu yaz sezonunda genelde yükselir, düşmez. Rotasız seyahat etmeyi sevenler için ideal. Aynı anda 8-10 Avrupa şehrini kaydediyorsun. Gelen fiyatlara bakıp, bütçe nereye elveriyorsa oraya uçuyorsun. 🙂

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz