İsfahan, İran’da İsfahan Eyaleti’nin yönetim merkezi ve aynı zamanda ülkenin üçüncü büyük şehri. Orta Doğu coğrafyasında zengin tarihi geçmişini her bir köşesinde görebileceğiniz İsfahan, İran’ın en çok ziyaretçi ağırlayan kentlerinden. İsfahan, döneminde, tarihi İpek Yolu’nun geçtiği dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi.

Geçmişindeki ihtişamlı dönemlerinden miras kalan eserler hala şehri süslemeye devam ediyor. İran‘ın kavşak noktalarından biri olan İsfahan şehrinin ortasından geçen Zayende Nehri üzerinde, bazılarının yaşı 400 yıla kadar olan 6 tarihi köprü bulunuyor. Bu nehir üzerinde yer alan Siosepol Köprüsü ise güzelliği ile oldukça etkileyici.

SieSePol-Koprusu-Isfahan-Iran

Siosepol Köprüsü hakkında bilgiler

Siesepol (Si-E-Se), Farsça’da 33 demek. Mimarları Siesepol Köprüsü’nü Zayende üzerine kurarken 33 tane göz yapmışlar. Kendisini ayakta tutan 33 sütun üzerine inşa edildiğinden bu ismi almış.S afevi Hanedanları için en görkemlisi sayılan I. Abbas’ın gözde generali Allahverdi Han tarafından 1599 ile 1602 tarihleri arasında yapılmış.

Yapan mimarın adına ithafen Allahverdi Han Köprüsü olarak da anılan köprü, 300 metre uzunluğunda ve 14 metre genişliğinde. Araç trafiğine kapalı olan köprü, günbatımı sonrasında yanan ışıklarla birlikte karanlığın içinde etkileyici bir atmosfere bürünüyor. Bu şehre gelenler köprünün gece halini mutlaka görmeli.

Malta

Serbia

Siosepol Köprüsü’nün altındaki kafeler bir zamanlar uzun sohbetlerin nargile ve çay eşliğinde yapıldığı bir yerdi. Açık alanda nargile içilmesi yasaklanınca burası sıcak İsfahan gecelerinde serinleme ve dinlenme yeri olarak kullanılıyor.

Sütunlar arasında gizlice nehre doğu nargile içen gençleri görmek mümkün. İtalyan Rönesansı’nın etkilerini taşıyan Siosepol Köprüsü, İsfahanlıların, şehirlerindeki en çok sevdiği yerlerin başında geliyor.

Serbia

4 Yorumlar

  1. Si u se= otuz ve uc=otuzuc. yek du se car penc ses haft (hafta ordan geliyor).
    yeksembe=haftanin ilk gunu=pazar. dusembe sesembe
    carsembe=dorduncu gun. pensembe=5inci gun.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz