Medea Heykeli, Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki Batum şehrinin Avrupa Meydanında gökyüzüne yükseliyor. Yunan mitolojisindeki Kolhisli prenses Midia’nın tasvir edildiği bir anıt, heykeltıraş David Khmaladze tarafından yapılmış. Şehrin hemen her yerinden görülen Medea Heykeli, 1 milyon Lari’ye mal olmuş ve 6 Haziran 2007’de açılmış.
Şehir merkezinde Astronomik Saat ve Neptün Meydanına uzak olmayan bir konumda yer alıyor. Batum şehrinin yeni sembollerinden Medea Heykeli, Kafkaslar’ın mitolojik yüzünü de temsil ediyor. Elinde altın kaplama olan Altın Postlu Medea heykeli, Gürcistan’ın zenginliğini, refahını ve Avrupa dünyasıyla bağlantısını simgeliyor.
Acara topraklarında bir zamanlar Colchis uygarlığının var olduğuna inanılıyor. MÖ 3. yüzyılda yaşamış Rodoslu şair Apollonios, Argonautika adlı ünlü eserinde Iason ve Argonotların, Yunan mitolojisinde zenginliği ve iktidarı sembolize eden Altın Post‘u ele geçirmek için yaptıkları efsanevi yolculuğunu anlatıyor.
Iason, Yunan mitolojisinde altın postu arayan Argonotların önderidir. Altın Post’u ele geçirmek için Argo isimli, elli kürekli bir gemiyle Yunan anakarasından denize açılarak Karadeniz’in doğu ucundaki Kolkhis ülkesine doğru zorlu bir yolculuğa çıkan elli kahramanın lideridir. Gemilerinin adı ‘Argo’ olmasından dolayı onlara Argonotlar denmiş.
Medea Heykeli, Batum
Yunan mitolojisinin en eski destanlarından Argonautica‘da yazanlara göre; Iason’un kral babası amcası tarafından Iason henüz küçük bir çocukken öldürülür. Iason, büyüyüp genç bir adam olduğunda krallığı amcasından geri almak ister. Bunun içinse uzak bir diyarda bulunan altın postu ele geçirmesi gerekir.
Zeus’a kurban edilen koçun altından olan postu Ares’e adanmış bir korulukta saklanmaktadır. Ege Denizinden yola çıkan Iason ve adamları, Altın Post’u alıp Yunanistan’a getirmek için Colchis’e (Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki bir bölge) gelirler. Uzun ve çok zor bir yolculuktan sonra Kral Aiet’in güçlü ve zengin krallığına varırlar.
Kral, Yunanlı kahramanları saygıyla karşılar ve Iason’un şartlarını yerine getirmesi halinde Altın Postu Yunanlılara vermeye razı olur. Iason önce ateş püskürten öküzlere boyun eğdirip, başlarına boyunduruk geçirecek ve büyük bir tarlayı sürecektir. Ayrıca Iason’un ejderhayı öldürmesi ve onun dişlerini toprağa ekmesi gerekmektedir.
Bu dişlerden savaşçılar çıkacaktır. Iason’un bu savaşçılarla savaşması ve onları da yenmesi gerekir. Bu şartları, Aiet’in dışında kimsenin yerine getirmesi mümkün olmamış. Bir büyücü olan kralın kızı Medea, ilk görüşte İason’a âşık olur ve ona yardım etmeye karar verir. Medea’nın yardımıyla, Iason başarılı olur ve Kraldan Altın Postu ister.
Kral, durumu anlar ve Altın Postu vermez. Bunun üzerine Medea, mitolojide uykunun kişi hali olan Hypnos ile işbirliği yaparak postu koruyan ejderhayı uyutur ve Iason’a bir mızrak verir. Ejderhayı öldüren Iason Altın Postu ele geçirir. Argonatlar, Medea’yı ve onun erkek kardeşini yanlarına alıp, gemilerine atladıkları gibi Yunanistan’a doğru yola çıkarlar.
Kral Aiet, Argonatların peşine düşer. Gürcü Kralın peşlerinde olduğunu gören Medea, kardeşini öldürüp parçalar halinde Karadeniz’e atar. Bunu anlayan Kral, oğlundan geride kalanları toplayıp dini merasim yapmak uğruna Argo gemisini yakalayamaz.
Karadeniz kıyısında yer alan Batum şehri hem yerel halk hem de Ruslar için Gürcistan’daki önemli turizm merkezlerinden biri. Vizesiz ve pasaportsuz gidebildiğimiz için Türkler de çok sık ziyaret ediyor. Batum Gezi Rehberi ve Batum Gezilecek Yerler yazılarımda çok daha detaylı bilgiler paylaştım. Batum Turu Yapmak İçin 9 Neden göz atmak isteyebileceğiniz diğer Batum blog yazım.
Bu hikayenin anlatımından anlamaktayım ki bir ülkeye gitmek bir kültürü tanımak için yeterli olmuyor. Hikayeyi anlatan kişi Gürcü ile Laz kökenli insanlar için çok önemli bir hata yapmış. Batum’da çok sayıda Laz yaşamaktadır, Gürcü de yaşamaktadır. Bu hikayedeki idrak hatası ile yazar Türkmen birine Arap demek kadar büyük bir hataya düşmüş. Olaydaki karakterler Laz kralı ve Laz kralının kızıdır. Acaba, yazarın karıştırdığı bu husus küçük bir hatadan ziyade bölgenin etnik kökeni hakkında bilgi sahibi olmamasından mı, önemsememesinden mi kaynaklanmaktadır? Çünkü insanların etnik kökenini yanlış lanse etmek çok önemli bir hatadır.
Kolhiler Lazların ataları zaten. Hikayenin kahramanları ise Argonotlar. Yunan mitolojisinde Truva Savaşından önceki yıllarda yaşamış kahraman bir grup bunlar. Lazlarla ilgisi yol. Altın Postun peşinde Kolhis’e geliyorlar. Bu olayın kesin bir tarihsel zamanı yoktur, çünkü mitolojik bir hikâye. Ancak, anlatıya göre İason, tahtı ele geçiren amcası Pelias’ın verdiği zorlu görev üzerine bu yolculuğa çıkmış. Antik dönemden bahsediyoruz.
Bu dönemde ne Laz kelimesi ne Laz milleti bilinmiyor ama kaynaklarda coğrafyanın Kolhis olduğu biliniyor. ‘Laz değil de Lazların ataları olduğu iddia edilen’ cümlesini Kolhis için kullanabiliriz. Kaynakları okumanızı tavsiye ederim. Antik Yunan ve Roma kaynakları, Lazları genellikle Kolhis’in devamı olarak kabul etmiş ve onları Karadeniz kıyısında denizcilik, tarım ve ticaretle uğraşan bir halk olarak betimlemiş.
Hikayesi olan şeyleri her zaman sevmişimdir. Bu heykel de hikayesi ve tasarımıyla pek çok heykelin önüne geçiyor.
1 haftalık tatil içinde kimlik yeterli oluyor mu ? Yoksa sadece günü birlik için mi?
İster 1 gün ister 1 hafta, fark etmez. Kimlikle giriş yapılabilir.
Yanlış bilgi var arkadaşlar. Hikayede ismi geçen Güneş soyundan gelen Kral Aietes Gürcü değil Lazdır. O zaman ki kitabelerde ki yazılarda eski laz dili olan tzan dili görülmektedir. Kral Aietesin laz bir kral olduğunu gösteren daha birçok örnek te bulunmaktadır. Mitolojik kaynaklardan ve o bölgede çıkartılan tarihi eserlerde ki yazılardan gerçek bilgi görünür lük kazanmakta kolaylaşmaktadır.
Batum’u gördüm çok güzel.
Ne hikayeler var yanı başımızda.
Gürcistan’ın Batum şehrinde günlük, haftalık veya aylık olarak ev kiralamak isteyenler, ya da satılık konut arayanlar bize ulaşabilirler..
Ben bu heykeli yerinde gördüm. Kesinlikle şehrin her yerden görünme gibi bir durum yok. Yanlış bilgi var burada.
Bence her şehrin böyle bir sembolü olmalı, bir büyük meydan ve ortasında görkemli bir heykel. Buluşma yeri… İzmir’de Sevinç olmaz yani, Cumhuriyet Meydanındaki heykelin özelliklerini kim hatırlıyor acaba?
Mitolojiler beni hep büyüler. Devamı da varmış, yazsaydın iyiydi.