Ege Bölgesi, sahip olduğu antik kentler, kıyı şeridi boyunca uzanan kumsallar, ziyaretçi akınına uğrayan doğal güzellikleriyle ülkemizin en çok ilgi gören bölgesi. Adını dahi belki de hiç duymadığımız sakin, dingin ve güzel köyleriyle tatil ve keşif rotasına girmeyi hak eden çok güzel Ege köyleri var. Ege’de henüz kalabalıkların akınına uğramamış yerlerde, bir çınar ağacının gölgesinde çayınızı yudumlamaya gidin.

Ege kıyıları, Türkiye’nin batısında yer alan göz kamaştırıcı bir cennet. Ege’nin sakin ve berrak suları, kumsalları ve çevresini saran ormanlar, adeta tatilcilerin ve gezginlerin kalplerini çalmak için yaratılmış. Her köşesinden tarihi ve doğal güzellikleri fışkırıyor. İnsanı hoş sohbet ve cana yakın. Rotanızı seçin, keyfinizin istediği planlama yapın. Ege’nin saklı köylerini yaz rotanıza ekleyin.

Arabayla Ege Yaz Rotası 🚗

Ege kıyıları boyunca yapacağınız turla, bu muhteşem coğrafyanın tadını çıkarabilirsiniz. Sıcak güneşin altında ilerlerken, turkuaz renkteki sularda yüzmenin ve güzel koylarda güneşlenmenin keyfini çıkarın. Antik kentlerin kalıntıları, muhteşem koylar, doğal mağaralar ve adalar, Ege kıyılarının sunduğu zenginlikler arasında.

Kuzey Ege’den Güney Ege’ye kadar gezip gördüğüm, beğendiğim ve size tavsiye etmek istediğim tüm yerleri yazsam 3-5 yıl gezseniz yine de hala görecek yer kalır. O yüzden ben daha yüzeysel ve rota üzerinde görebileceğiniz ana şehir, kasaba ve köyleri ekledim. Aslında sizin zevkinize göre bu rotada önerdiğim yerler arasında seçim yapmanız gerekiyor.

Yüzmeye, güneşlenmeye ve plajda tembelce yatmaya düşkünseniz plajı ve denizi iyi olan rotalara odaklanmanız gerekiyor. Şöyle enfes bir orman içersinde yürümek, şelaleleri ve nehirleri izlemek isterseniz sizin için de bolca önerim var. Ege’nin saklı kalmış köylerinin sokaklarında dolaşayım, çınar altında kahvemi içeyim derseniz sizin için de bir şeyler var.

Şu özet halini dahi okumanız belki yarım saatinizi alacak görünüyor. Ancak iyi bir tatil, iyi bir planlamadan geçer. Hele de her şeyin elimizi yaktığı, alım gücümüzün düştüğü bir dönemde mecburan daha seçici olmak zorunda kalacağız.

Bazı rotalarda kaldığım otelleri de tavsiyelere ekledim. Bütçenize ve gönlünüze uygunsa kalın, VPN indirip booking üzerinden güvenle rezervasyon yapabilirsiniz.

Malta

Arabayla Kuzey Ege Yaz Rotası 🚘

Kuzey Ege, ülkemizin güneyi kadar hızlı keşfedilmediğinden olsa gerek hala aslında en bakir tatil bölgelerimizden biri. Gerçi son 10 yılda instagram sayesinden her yere gitmeden de görmüş ve bilmiş olsak da hala adını duymadığınız ama gördüğünüzde aklınızı başından alacak tatil noktaları var.

Bütçeniz düşükse Kuzey Ege’nin, Güney Ege’den daha da uygun bütçeyle gezilebileceğini söyleyebilirim. Ege kıyıları, Akdeniz kıyı şeridinin aksine turist hareketliliğinden daha az olumsuz etkilendi. Ege Denizi kıyısındaki tatil merkezlerinin bazıları hem doğayla iç içe hem de daha huzurlu. Üstelik muhteşem köyleriyle de ünlü.

Birçoğu dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip yerlerinden biri olan Kazdağları’nın eteklerinde olan tatil yerleri, özgün mimarisi, eğitimli nüfusu ve zengin kültürel ve tarihi geçmişiyle görülmeye değer. Ancak çok hızlı ve düzensiz, estetikten uzak yapılaşma bölgenin güzelliğine gölge düşürüyor.

Hem tarihi yerleri göreyim, arada denize girerim, köyleri gezerim, ormanda yürürüm, mangalımı yakarım diyorsanız bu bölgeyi seversiniz. Kalabalığa çok denk geleceksiniz bunu bilini. Hafta sonu ve yaz dönemi çok kalabalık oluyor ve kalabalık da daha çok kasabalar etrafına kümeleniyor. Denizi çivi gibi soğuktur ama hoştur. Her bütçeye uygun otel ve pansiyon da çoktur.

Kuzey Ege’yi aslında Gökçeada ve Bozcaada’dan başlatmak hatta daha daha da kuzeye çıkmak mümkün. Ancak konu araçla keyfe göre takılmak olunca ben rotayı Çanakkale’den başlatıyorum. Rotadaki her yeri gezip gördüm, bazısını defalarca ziyaret ettim. Hadi bakalım biraz keşfetmeye bakalım.

1. Assos, Çanakkale

Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin 17 km güneyinde yer alan Behramkale Köyü sınırlarında bulunuyor. Midilli Adası‘nın tam karşısında, eşsiz Ege Denizi manzarasıyla Kuzey Ege’nin özel yerlerinden biri. Osmanlı döneminde kurulan ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Behramkale, bölge halkı tarafından Behram olarak anılıyor.

Assos Antik Kenti, Antik Çağda Troas olarak adlandırılan bölgenin güney ucundaki volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarına, Midilli’den gelen Methymnalılar ve Aioller tarafından kurulmuş. Geçmişi MÖ 8. yüzyıla uzanan, bölgeye özgü bir taş olan andezit taşı ile inşa edilmiş antik yapılardan oluşuyor. Antik kentte 4 km uzunluğundaki surları içerisinde bulunan köyün en yüksek yerinde, Athena Tapınağı yer alıyor.

Antik surların içinde görülmeye değer aynı zamanda nekropol, amfi tiyatro, agora gibi kalıntılar var. AYine surlar içerisinde yer alan 150 haneli Behram Köyü, son 30 yıldır sit alanında yer aldığından yeni yapılaşmaya kapalı. Mevcut binaların ise yalnızca restorasyonuna izin veriliyor. Köy içinde muhteşem Ege Denizi manzaralı pansiyon ve butik oteller bulunuyor.

Kadırga Koyu, Pırıl pırıl denizi, serin suları ve uzun kumsalıyla, Assos’un hemen güneyinde, kara yoluyla 2 km mesafede yer alan bir koy. Assos bölgesinde denize girmek için en popüler yer olan Kadırga, her bütçeye uygun otel ve kamping alanlarıyla dolu. Geniş, uzun ve taşlık bir plajı bulunan Kadırga’nın berrak denizi de mavi bayraklı.

2. Kaz Dağları

araçla ege gezisi

Kaz Dağları, Antik dönemlerden bu yana pek çok efsaneye konu olan, ‘Tanrıların armağanı’ olarak tasvir edilen tam bir doğa harikası. Çanakkale ile Balıkesir il sınırları içerisinde yer alan ve Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi sınırlarını oluşturan Kaz Dağları, Anadolu yarım adasının kuzeybatısında yer alıyor.

İda Dağı olarak da bilinen Kazdağları, Sarıkız efsanesine de konu olan bir yer. Afrodit, Hera ve Athena’nın katıldığı ilk güzellik yarışmasının yapıldığı Kaz Dağı, Yunan mitolojisinin en önemli figürü Zeus’un da doğduğu yer olarak biliniyor. Mitolojik öykülerin anayurdu dağların bağrında saklı köyleri ziyaret edin.

Kaz Dağları çevresinde çok sayıda gezilecek görülecek durak bulunuyor. Kızılkeçeli Çayı üzerinde yer alan Sütüven Şelalesi ve yakınındaki Hasan Boğuldu Göleti, Kaz Dağlarının ormanları içerisinde şahane manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlayan enfes yerler. Roma döneminden kalma kemerli köprüsü, yemyeşil doğası, göletine akan Mıhlı Şelalesi ile burası tam anlamıyla gizli bir cennet.

Yeşilyurt Köyü, Çanakkale‘nin güneyindeki Ayvacık ilçesi sınırlarında bulunuyor. Yunan mitolojisinde sıkça bahsi geçen Kaz Dağının eteklerinde kurulu. Yeşilyurt Köyü, 1355’te Oğuzların Çepni boyu tarafından kurulmuş. Yeşilyurt’un 700 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin ediliyor. Geleneksel dokusunu büyük ölçüde korumuş köyün taş evleri, geleneksel mimarinin en güzel örneklerini sergiliyor.

Adatepe, Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesi, Küçükkuyu beldesi sınırlarında. Ege Denizinin doğu kıyısında, İda Dağının batı yamacında, Edremit Körfezinin kuzey ucunda bulunan köy, İlyada Destanında Gargaros olarak adı geçen bölgede kurulu. Yüzyıllardır yerleşik yaşamın aralıksız olarak devam ettiği köy, sessiz, sakin, huzurlu bir ortama sahip.

1980’li yıllarda bir grup arkadaşın dikkatini çeken köy bireysel girişimler ve yatırımlarla ilmek ilmek işlenmiş. Evler restore edilmiş, köyün o gizli mirası gün yüzüne çıkarılmış, damarlarındaki kan yeniden akmaya başlamış. Mis gibi, bol oksijenli hava, zeytin ve zeytinyağı, nefis mekanlar ve butik oteller Adatepe Köyünde zaman geçirmek için başlıca nedenler arasında.

Tahtakuşlar, Balıkesir, Edremit’e 17 km mesafede yer alan bir Alevi köyü, Köyün ismini ön plana çıkaran özelliği ise Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesinin bu köyde kurulmuş olması. Alibey Kudar’ın kurucusu olduğu Tahtakuşlar Etnografya Galerisi sayesinde köyü her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.

Yörük kültürüne ait objeler, Kazdağları bitkileri ve bazı hayvan kalıntılarının sergilendiği müze dışında köy, yalnızca Kazdağları’nda yetişen Kazdağları köknarının kozalağıyla da ünlü. Köyde yerel lezzetler sunan birkaç küçük kafe restoran bulunuyor.

Çamlıbel, yeşil bir vadiden Edremit Körfezine bakan bir dağ köyü. Son yıllarda pansiyon ve otel sayısı hayli arttıysa da etraf halen yeşil, halen baştan çıkarıcı ve betonsuz. Köyün hemen arkasında Kazdağları Milli Parkı bulunuyor. Balıkesir’in Edremit ilçesine 9 km uzaklıktaki köy, Akçay ve Altınoluk arasında yer alıyor. Çamlıbel’deki yapıların büyük kısmı ahşap malzemeden inşa edilmiş.

Kızılkeçili Köyü, Balıkesir’in Edremit ilçesi sınırlarında, Kazdağlarının eteklerinde yaklaşık bin 300 yıllık tarihi geçmişe sahip olan bir yerleşim yeri. Akçay’a 3 km uzaklıkta olan köyün ana geçim kaynağı zeytincilik. Zeytinin yanı sıra incir ve fıstık çamı üretimi de yapılan köyde 855 yaşında olan bir anıt ağaç da bulunuyor.

Yüksek oksijen seviyesiyle son yıllarda ekoturizm alanında gelişme gösteren köy, özellikle yürüyüş gruplarının rotasında yer alıyor. Köyün meydanındaki Çınarlı Kahve’de soluklanıp bir bardak çay eşliğinde oksijeni içinize çekebilirsiniz.

KAZDAĞLARINDA NEREDE KALINIR
🏡 Kaz Dağı çevresinde konaklama tesislerinin çoğunluğu kıyılara toplanmış. Edremit Çamlıbel Köyünde yer alan Albatross Dağ Evleri (0266) 387 3834) benim önerim. Her gittiğimde de burada kalıyorum. Huzurlu, temiz bir yer, ahşap bungalowlar da oldukça konforlu ve uygun fiyatlı.

Altınoluk’ta kalmak isterseniz Aeneas Hotel, Edremit’te Kazdağları Sağlıklı Yaşam Köyü, Küçükkuyu’da Hunnap Han, Güre’de Antik Manastır Otel (0552 509 01 01), Ramada Resort Kazdağlari Thermal & Spa (★★★★★) ve Manastır Han Butik Otel, Akçay’da L’opera Deluxe Hotel ve Room 23 Hotel beğeneceğinizi düşündüğüm oteller.

Yörenin en iyi butik otellerinden bazıları Yeşilyurt Köyünde. Manici Kasrı, Çetmihan Hotel, Nadas Kazdağları ve Ida Tas Konak şahanedir! Her şey dahil otel aıyorsanız Altınoluk’taki Rawda Resort Hotel tam size göre.

3. Ayvalık ve Cunda Adası

Ayvalık, Kuzey Ege’nin en popüler tatil merkezlerinden. Şehir 19. yüzyılda ticari etkinliği ve zenginliği, kültürel ve entelektüel düzeyiyle Akdeniz kıyılarının en tanınmış yerleşimlerinden birisi haline gelmiş. Sanat galerileri, antikacılar, seramik atölyeleri ile son yıllarda sakin hayat özlemiyle büyük şehirlerden kaçanların sığındığı yeni bir kaçış rotası oldu.

Kuzey Ege’nin Kalbi olarak da anılan Ayvalık’taki tarihi Rum evlerinin sıralandığı daracık sokaklar, kiliseler, hoş mekanlar, antik pazarları ve mahalle kültürü Ayvalık’ın öne çıkan özelliklerinden. Kuzeyinde Edremit Körfezi ve Gömeç, doğusunda İzmir’in Bergama, güneyinde ise Dikili ilçeleriyle çevrili. Asırlık zeytinyağı ve sabun üretimi, enfes mutfağı ve tarihi evleriyle Ayvalık seyahat rotanıza girmeye aday.

Ayvalık’ın imbatı ve meltemi meşhur. Özellikle yazları tüm çevre kavurucu sıcaklıkla boğuşurken Ayvalık’ta, genellikle öğle saatlerinde başlayan batıdan ve kuzeyden esen imbat ve poyraz ilçeyi serinletiyor. Ayvalık bu özelliği sayesinde dünyanın oksijen bakımından en yüksek oranlarına sahip Kaz Dağlarının oksijenini bölgeye taşıyor.

Dağların denize dik uzanmasıyla burun ve koylardan zengin Ayvalık kıyıları üzerinde Türkiye’nin ünlü plajları bulunuyor. Sarımsaklı, Altıova, Armutçuk ve Cunda Plajları ince ve temiz kumlu, serin denize sahip cennet plajlar olarak biliniyor.

Ege kıyılarında sessiz, sakin ve huzurlu bir tatil arzuluyorsanız gitmeniz gereken yerlerden biri Ayvalık olsun. Yüz elliden fazla mezeyi içeren leziz mi leziz mutfağı, Ege Denizine yeşil bir inci gibi serpilmiş 22 adası, pırıl pırıl mavi bayraklı koyları ve meşhur Cunda Adası… Daha ne olsun!



Cunda Adası, Kuzey Ege’de görülmesi gereken, en güzel tatil beldelerinden biri. Hem doğal ve tarihi güzellikleri, hem de zengin mutfak kültürü ve deniz, güneş turizmiyle Ege’nin incisi. Alibey Adası olarak da bilinen Cunda, Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adadan biri. Güzel bir sahili ve hemen onun yanından yükselen bir yamaca serpilmiş eski Rum evleri, begonvillerin süslediği dar sokakları, tarihi yapılarıyla çok hoş.

Yöreye özgü sarımsak taşın kullanılarak yapılmış kilise ve manastırları, tarihi bir yel değirmenin bulunduğu ve tüm adayı izleyebildiğiniz Aşıklar Tepesi, dondurması ve sımsıcak insanıyla Cunda Adası dopdolu bir gezi vadediyor. Plajları, kamp alanları, bakir koyları ve taş butik otelleri ile Cunda tam anlamıyla bir cennet.

Cunda’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Aşıklar Tepesi, Yel Değirmeni, Agios Yannis Kilisesi, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis Kilisesi, Tarihi Cunda Evleri, Tarihi Kilise ve Manastırlar, Patriça Koyu, Ada Camping ve Tımarhane ve Güvercin Adaları yer alıyor.

Ayvalık merkeze 8 km uzaklıktaki Yeniçarohori, yeni adıyla Küçükköy, tarihi Rum evlerinin restore edilerek sanat atölyelerine dönüştürüldüğü, bir sanat ve tasarım köyü olarak Türkiye’nin en farklı yerleşim yerlerinden. Girintili çıkıntılı kıyı şeridi ve yarımadalarında çok sayıda plaja sahip olan Ayvalık’ın Sarımsaklı beldesi tatil için ideal.

AYVALIK’TA NEREDE KALINIR
🏡 Macaron Konağı, 100 yıldan daha eski bir taş konak. Bahçesinde türlü türlü bitkilerin ağaçların olduğu, Ayvalık’ın tam kalbinde 9 odalı enfes bir butik otel. Burada 3 defa kaldım. Yaşanmışlıkları olan eski taş evin ruhunu her odada hissediyorsunuz. Şahane bir de restoran açtılar, sadece burada tadabileceğiniz muhteşem lezzetler sunuyorlar. Bu arada otoparkı da var.

🏡 CavlıHane 1885 Ayvalık, önereceğim diğer enfesi bir Ayvalık butik oteli. Her köşesinin bir karakteri var, özenle döşenmiş. Kış mevsiminde kalmıştım ve çok keyif almıştım. Konak çok iyi restore edilmiş. Odalar temiz, fiyatlar uygun, otel ayvalık sahiline ve diğer işletmelere yakın bir konumda. Her odaya Kavala, İskamya, Poyraz gibi güzel isimler vermişler. Kahvaltıları çeşit çeşit ve lezzeti çok iyi.

D Resort Murat Reis Ayvalık (★★★★★), lüks otel tercih edenler için konforlu konaklama seçeneği. SPA hizmeti, tekne, dalış ve su sporları gibi hem tatil hem de pek çok aktivite sunan, plajına Mısır’dan bembeyaz kumların getirildiği nefis bir koyda ziyaretçilerini ağırlıyor.

Pansiyon sınıfında yer alan Mimosa House Ayvalık, Saatli Konak Pansiyon, Otelia Pansiyon ve Celil Pansiyon, konaklamak için uygun fiyatlı seçenekleriniz.

CUNDA ADASINDA NEREDE KALINIR
🏡 Pür Beyaz Otel, nefis deniz manzaralı huzur dolu bir yer. Yamaçta olduğundan şahane Ayvalık Denizi manzarası var. Kendine ait restoranda leziz yemekler de sunuluyor. VPN indirerek booking rezervasyonlarınızı güvenle yapabilirsiniz.

🏡 Cunda Fora Hotel, Hotel Sobe, Cunda Battalos Kucuk Hotel, Ziyabey Konağı, Cunda Labris Hotel ve Cunda Fora Glamping yüksek puanlı beğendiğim oteller. Bütçe sıkıntınız yoksa yörenin en eski ve en iyi otellerinden Ortunc Hotel, Cunda yarımadasının Midilli adasına bakan ucunda tenha bir koyda yer alan nefis bir otel.

4. Dikili

Dikili, masmavi denizi, uzun kumsalları, balıkçı tekneleriyle dolu sevimli limanı, şifa dağıtan termal kaynakları, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri ile Dikili, İzmir çevresinde gezilecek en güzel yerlerden. İzmir şehir merkezine 120 km mesafedeki ilçe, 40 kilometrelik sahil şeridiyle yaz aylarında binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Dikili, yerel festivalleri, doğal yaşamın izlerini taşıyan köyleri ve kumsallarıyla cazibe merkezi. Doğuda Bergama, kuzeyde Balıkesir, batı ve güneyde Ege Denizi ile çevrili olan Dikili, sahip olduğu doğal güzellikleri, bakir koyları ve masmavi Ege Denizi ile özellikle yaz aylarında bölgenin çekim merkezine dönüşüyor.

Yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Dikili, yılın her dönemi ilçede ikamet eden eğitimli bir nüfusa sahip. İlçe merkezi başta olmak üzere, Çandarlı, Bademli, Denizköy gibi sahil şeridinde yer alan turistik sahil kasabalarıyla Kuzey Ege’nin en popüler tatil merkezlerinden biri olan Dikili, limanı ile Kuzey Ege’nin dünyaya açılan kapısı konumunda.

Bademli Köyü, Dikili-Çandarlı yolu üzerinde, Ege kıyısında yer alan şirin bir köy. Masmavi denizi, bakir koyları ve Türkiye’nin en gözde ada otellerinden Kalem Adasına da ev sahipliği yapıyor. Dikili merkezden kalkan minibüslerle ulaşabileceğiniz Bademli’de köy merkezinden hareket eden tekne turları ile Bademli koylarını keşfedebilir ya da köy boyunca sıralanan plajların tadını çıkarabilirsiniz.



5. Foça

Foça, İzmir Körfezinin kuzeyinde, adacıklarla süslü küçük bir koyda kurulu küçük bir balıkçı kasabası. Uzun sahil şeridinin olağanüstü mavi ve yeşil manzarası, irili ufaklı enfes koyları, güzel kumlu sahilleri, taş evleri, yel değirmenleri ve balıkçı tekneleriyle İzmir’in kendine münhasır güzel bir ilçesi. Foça ve ilçe merkezine 20 km uzaklıktaki Yeni Foça ile birlikte Kuzey Egenin en temiz kumsal ve koylarına ev sahipliği yapıyor.

Arabayla Güney Ege Yaz Rotası

İzmir Türkiye’nin en önde gelen turistik merkezleri için başlangıç noktası. Bir yabancı konuk için Efes, Bergama, Foça, Sart, Pamukkale, Didim gibi tarihsel ören yerlerine Ayvalık, Çeşme, Kuşadası, Didim, Bodrum gibi tatil beldelerine en uygun ulaşım İzmir’den başlıyor.

1. İzmir

İzmir, 8500 yıllık geçmişi, insanlığın ortak mirası antik kentleri, 600 km’yi aşan kıyı şeridi, butik müzeleri ve renkli yemek kültürü ile Türkiye’nin en Avrupai, en hoşgörülü şehri. İster Ege’nin tatil yörelerinden Çeşme’ye, Alaçatı’ya, Karaburun, Kuşadası, Foça, Urla ya da Dikili’ye gidecek olun, ister bu bölgede mesela İyonya’nın incisi Efes’te, Selçuk ya da Bergama’da tarih gezisi planlayın, yolunuz mutlaka İzmir’den geçecektir.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Saat Kulesi, Agora ve Kordon gibi kentin simge yerlerini ziyaret ettikten sonra kentin merkezinden biraz uzaklaşıp tatil beldelerine yol aldığınızda, kendine has kişiliği ile Ege’nin en güzel kasabaları ve köyleri sizi bekliyor.

İzmir, hem kent merkezinde hem de çevre ilçelerinde gezilecek görülecek çok sayıda yere sahip. Kent merkezinde Alsancak ve Konak rotasında Saat Kulesi, Kemeraltı Çarşısı, Kordon, Kadifekale, Agora, Asansör görülmeye değer. Urla, Çeşme ve Alaçatı sadece Türkiye için değil dünyanın da en güzel tatil rotalarından biri.

Şirince, Selçuk, Efes ve Pamucak hem otantik köy hayatı, hem kadim uygarlıkların mirası hem de şahane deniz tatili vaadediyor. Birgi, Tire, Ödemiş ve Gölcük rotası ise İzmir’in en verimli topraklarına ve yerel hayata yolculuğa çıkarıyor. Foça, Bergama, Dikili ise huzur vadeden kasaba hayatından, neşeli plajlara ve UNESCO Mirası görkemli antik kente yolcuğa çıkarıyor.

2. Alaçatı, Çeşme

Çeşme, pırlanta tanecikleri gibi ışıldayan denizi, altın sarısı kumsalları, termal kaplıcaları, lüks plaj kulüpleri, sörf merkezleri ve çılgın su sporlarıyla Ege’nin parlayan yıldızı. İzmir’in en batısında yer alan Çeşme, uzun yıllar boyunca İzmir’in sayfiyesi olmaktan kurtularak, artık turizmde Bodrum ve Antalya’nın en ciddi rakibi oldu.

İzmir’in başı rüzgârlı sahili Çeşme her yaz kıpır kıpır. 29 km uzayan sahil şeridi boyunca birbirinden güzel plajlar var. Ege’nin yüzmek için en güzel denizi ve ayaklarınızın altında kayan yumuşacık kumlarıyla en güzel sahili olan Ilıca burada.

Ilıca, Çeşme’nin en ünlü plajlarından biri. Uzunluğu 2 kilometreyi bulan plaj, beyaza çalan nefis kumları ve turkuaz renkli deniziyle yüzmek ve güneşlenmek için miss gibi. Suyun derinliği de kıyıdan epeyce açılmanıza rağmen bel hizasını geçmiyor. Çocuklu gezginseniz ve yüzmeyi bilmiyorsanız seveceğinize eminim. Plajın yanıbaşında konaklayacağınız her bütçeye uygun oteller var.

Çeşme’nin bu kadar ünlü olmasının arkasında tabii ki çok geçerli nedenler var. Alaçatı, Ilıca, Dalyan, Çiftlik, Paşalimanı, Şifne ve Ildırı gibi turistik beldelerinin her birinin kendisine münhasır kişiliği var. Her biri de yaz aylarında yoğun rağbet görüyor.



Alaçatı, ünü İzmir ve Türkiye sınırlarını aşan, Çeşme’ye bağlı bir tatil beldesi. Arnavut kaldırımı sokaklar, cumbalı taş binalar, şık restoranlar, taş butik oteller, sıradışı kafeler, yel değirmenleri kasabaya vardığınız anda sizi avuçlayıp bir hayal alemine misafir ediyor. Alaçatı’da dikkati çeken ilk şey değişmemiş mimari doku. Sanki hala o eski canlı Rum köyü…

Alaçatı’nın daracık sokakları sürprizlerle dolu. Hacı Memiş Alaçatı’nın en gözde yerlerinden. Türkiye’nin bana göre en güzel sokaklarından biri. Rumlardan kalan eski Alaçatı evlerini restore edip, yerleşmek yeni bir yaşam tarzı buralarda. Butik otelcilik konusunda da örnek gösterilecek kadar ilerleme göstermiş.

Alaçatı gastronomi açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Farklı mutfaklardan lezzetler sunan restoranlar, keyifli sohbetlerin yapıldığı uzun yemekler için adeta birbirleriyle yarışıyor. Alaçatı, doğal zenginliklerini tanıtma amacıyla her yıl Ot Festivali düzenliyor.

ÇEŞME’DE NEREDE KALINIR
Çeşme’de kaldığım On’Live Hotel (★★★★★), her yönüyle şahane bir yıldızlı otel. Çeşme merkeze 6 km uzaklığındaki otelin tüm odaları deniz manzaralı. Balayı için de şahane. Çeşme merkezde kalmak isterseniz, 200 yıllık tarihi binada yer alan Laledan Hotel mükemmel konuma sahip.

Ilıca’da konaklayacaksanız, bölgenin iyi otellerinden Yasos Suites ya da iyi konuma sahip Kalipso Motel, Nars Ilica Hotel ve Destina Hotel seçeneklerine göz atın. Villa Lui Hotel de aklınızda bulunsun. Uygun fiyatlı yer arıyorsanız Villa 19 Apart Otel‘e bakın.

Alaçatı’da konaklayacaksanız Kurabiye Hotel, Alura Boutique Hotel, Alacati Kostem Hotel, Salbakos Salbakos Herakleia Boutique Hotel butik otel seçeneklerine göz atın. Bu otellerin hepsinde de konakladım. Bütçenize uygun olanı seçin. VPN indirerek Booking uygulamasından kredi kartı ile rezervasyon yapabilirsiniz.

3. Ödemiş, Tire, Birgi

Ödemiş, İzmir’e 114 km uzaklıkta konumlanan, tipik bir kırsal Ege kasabası. Bozdağlar ile Aydın Dağları arasında uzanan Küçük Menderes Nehri’nin suladığı dört tarafı dağlarla çevrili verimli bir ova üzerine kurulmuş Ödemiş’te doğal güzellikleriyle Gölcük Gölü, tarihi ve kültürel geçmişiyle Aydınoğullarına başkentlik yapmış Birgi Köyü, Ege’nin en güzel kayak merkezi Bozdağ bulunuyor.

Tire, İzmir kent merkezine 80 km uzaklıkta, yeşilin her tonunu bulunduran doğasından dolayı ‘Yeşil Tire‘ olarak adlandırılan, İzmir’in kırsal ilçelerinden. Tire, salı günleri kurulan pazarı, meşhur şiş köftesi, envai çeşit otlarla yapılmış yemekleri ve gezilecek pek çok tarihi yeriyle biliniyor.

Birgi, Beylikler Döneminde İzmir ve Aydın’ın da içerisinde bulunduğu Aydınoğulları Beyliğine başkentlik yapan bir yerleşim yeri. İzmir’in Ödemiş ilçesine 10 km uzaklıkta yer alıyor. Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinin bulunduğu Birgi sokakları, SİT kararları nedeniyle yapılaşmaya teslim olmamış. Bu yüzden eski doku büyük oranda korunmuş.

Birgi’nin en önemli sembolleri arasında bulunan Aydınoğlu Mehmet Bey Camii (Ulu Cami), 1312 yılında yaptırılmış. Birçok caminin aksine minaresi ön sağ köşede bulunan caminin üzerinde bir de antik aslan heykeli yer alıyor. Mimarlık şaheseri olarak adlandırılan Çakırağa Konağı da Birgi’de gezilecek yerler arasında. 1700’lü yılların sonunda inşa edilen konak ahşap yapısı ve barok süslemeleriyle etkileyici bir güzellikte.

Key Museum, Türkiye’nin en büyük otomobil müzesi unvanını taşıyan, İzmir’in Torbalı ilçesinde yer alan bir müze. Otomobil tutkunlarının harikalar diyarı olarak adlandırılan müzede Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından 2001 yılından beri titizlikle bir araya getirilen parçalarla oluşmuş farklı koleksiyonlar sergileniyor.

Müzede sergilenen eserler arasında 1800’lerin sonundan 2017 yılına dek uzanan 130 otomobil ve 40 motosiklet, Mercedes-Benz, Cadillac, Ford, BMW, Porsche ve MINI markalarının ilk otomobilleri, 2 bin 550 adet model otomobil, 39 otomobil temalı eşarp ve 2. Dünya Savaşı öncesi otomobilleri süsleyen 300 adet otomobil maskotu bulunuyor.

4. Selçuk

Selçuk, UNESCO Mirası Listesindeki Efes Antik Kenti ile biliniyor. Oysaki çok zengin bir tarihi geçmişi ve mirasa sahip. Dünyanın başka hiçbir bölgesinde binyıl boyunca çeşitli kültürleri içeren, benzer şekilde ayırt edilmiş bir yerleşim modeli yok. Yunan, Roma, Bizans ve Türk dönemlerine ait değerli anıtların ve mirasın gözler önünde.

Benim de bir dönem yaşadığım ilçe İzmir’e sadece 1 saat uzaklıkta. Türkiye’nin en güzel antik şehirleri arasındaki Efes, günümüzde dünyanın 7 harikası arasında yer alan Artemis Tapınağı, Meryem Ana’nın son yıllarını geçirdiği söylenen Meryemana Evi ile ülkemizin en güzel köylerinden Şirince Selçuk sınırlarında yer alıyor.

İncil’in yazarları arasında yer alan St. John’un mezarının olduğu St. Joan Kilisesi, Ayasuluk Tepesi ve Pamucak Plajı görülmesi gereken yerlerden. Selçuk Efes Müzesi, sahip olduğu eserlerle Avrupa’nın en zengin müzelerinden birisi. Ülkemizin en uzun sahillerinden biri olan Pamucak sahili de görmeye değer.

Şirince, efsanevi dönemde kendini dağlara vuran 40 kişi tarafından kurulduğu söylenen adı gibi şirin bir köy. İzmir’in Selçuk ilçesine 8 km uzaklıkta bulunan bu köy, Maya takvimine göre 21 Aralık 2012 tarihinde kopması beklenen kıyamette güvenli bölge olması nedeniyle tüm dünyada gündeme gelmişti.

Mübadeleden önce küçük bir Rum köyü olan Şirince’de, ağırlıklı olarak Rumeli Bölgesi’nden gelen Türkler yaşıyor. Zeytinyağı, şarap ve tarımsal üretim ekonomisinin yanına, köyün tanınırlığının artmasıyla birlikte turizm de eklendi. Şirince, son yıllarda yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.

Şirince, stres ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler için iyi bir rota. Sadece haftasonu için değil haftaiçi de bu şirin köye gidin ve tatil yapın. Şirince Köyünde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Aziz Nesin Vakfı Matematik Köyü, Tiyatro Medresesi, özgün mimari dokusuyla Nişanyan Evleri, Şirince Çarşısı ve köy meydanı ile Artemis Restoran bulunuyor.

Meyveli şarapları, Safranbolu evlerini andıran yapıları, taze meyveleri ve köy dokusu bozulmamış sokakları ile Şirince, şehir stresi ve koşturmasından kaçarak sığınılabilecek bir özellik taşıyor. Restorasyon çalışmaları sürdürülen 2 kilisenin bulunduğu köy, hafta sonu kahvaltıları, akşam yemekleri ve konsept pansiyonları ile oldukça popüler.

Çamlık, Türkiye’nin ilk demiryolu hattı olan İzmir-Aydın güzergahı üzerinde yer alıyor. Çamlık, Buharlı Lokomotif Açık Hava Müzesi ile önemli bir durak. Selçuk’a 7 km uzaklıkta Çamlık’ta bulunan müzede Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslovak yapımı 30 buharlı lokomotif ile yolcu vagonları, su ve motorin tankları sergileniyor.

1936 yılında beyaz trenle Çamlık’a gelen Atatürk’ün anısına hazırlanan bir vagon, Atatürk fotoğrafları ile birlikte müzede ziyaretçilerini ağırlıyor. 160 dönümlük arazide kurulu olan Açıkhava müzesi Türkiye’de tek, Avrupa’da ise alanında sayılı müzeler arasında gösteriliyor.

5. Kuşadası

Kuşadası, Aydın’ın Ege Denizi kıyısında yer alan, tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden. Turkuaz renkli denizi, kilometrelerce uzunluktaki plajları, Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın doğal güzellikleriyle bezeli ilçe renkli gece hayatına da sahip. Kuşadası, Efes Antik Kenti, Meryemana, Priene ve Milet gibi tarihi duraklara da oldukça yakın.



Tatil cenneti Kuşadası’nda gece hayatı için çok farklı alternatifler sunan bar, kulüp vb. eğlence mekanları fazlasıyla var. Kuşadası Barlar sokağı ve Kuşadası Kaleiçi bölgesi gece hayatının kalbinin attığı yerlerden. Gündüzleri plaj ve Beach Club olarak hizmet veren mekanlar, geceleri de klüp ve bar olarak eğlence fırsatları sunuyorlar.

Eski Doğanbey, geçmişi MÖ 7. yüzyıla uzanan, eski bir Rum köyü. 1924’te Mübadele ile nüfus yapısı değişen köye yerleşen Türkler, köyü terk edip 2 km kadar güneye yerleşince, eski ve yeni olmak üzere iki ayrı Doğanbey köyü ortaya çıkmış.

Aydın, Söke’de, Büyük Menderes Deltasının manzarasına hakim bir tepede kurulu olan köy, Dilek Yarımadası’nın güney ucunda ve milli park sınırlarındaki tek yerleşim olma özelliğini taşıyor. Günümüzde Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerden gelenlerin sessiz ve sakin bir yaşam sürdüğü köy, restore edilen taş evleri ve sokaklarıyla görülmeye değer.

6. Didim

Didim, Güllük Körfezi’ni çevreleyen iki yarımadadan biri üzerinde, Aydın’ın güneybatısında, Ege Denizi kıyısında yer alıyor. Didim, lüks konaklama tesisleri, yazlık siteleri, el değmemiş koyları ve hareketli gece yaşamıyla yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bir yer. İlçe, Didim Antik Kenti ve Apollon Tapınağı ile ünlü. Antik çağın filozoflar kenti Milet Didim’e sadece 20 km uzaklıkta. Bafa Gölü, Altınkum Plajı, Akbük ve Mavişehir Didim’de görülecek yerler arasında.

7. Bodrum

Bodrum, enfes koyları, eşsiz güzellikteki doğası, kendine özgü mimarisi, küçük balıkçı köyleri ve hareketli gece hayatıyla Türkiye’nin yıldızı her daim parlayan bir tatil beldesi. Beyaz badanalı az katlı evleri, el değmemiş sahilleri ve koyları, hareketli gece hayatı, zengin kültür sanat hayatı Bodrum’u Bodrum yapan değerler.

Pek çok kişinin hayallerini süsleyen, her koyunda farklı maceraları barındıran Bodrum’da her koyun başka hikayeleri, başka ayrıcalıkları var. Bitez’in mandalina bahçeleri, Yalıkavak’ın gün batım, Göltürkbükü’nün otelleri, Türkbükü plajlarında ‘happy hour’ eğlenceleri, Gümüşlük’ün sakinliği Bodrum denildiğinde birçok kişinin ilk aklına gelen şeylerden.

Bodrum’da gezilecek yerler arasında St. John Şövalyeleri tarafından 15. yüzyılda inşa edilen Bodrum Kalesi, antik çağ eserlerinin sergilendiği Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, yıl boyu açık olan, cazibe merkezi Marina Yacht Club, doğası ve manzarası ile Gümüşlük, Ortakent, Bitez ve daha pek çok adres bulunuyor.

Dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden birine de ev sahipliği yapan Bodrum, antik dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesinin de bulunduğu yer olarak dünya tarihinde ismini sıklıkla duyuran bir yer.

Bodrum Marina, 450 yat kapasitesi ve şehir merkezindeki konumuyla Ege ve Akdeniz sahillerinin en prestijli marinalarından. Marinada gün boyunca alışveriş yapabileceğiniz birçok ünlü mağaza ile çok sayıda kafe ve restoran bulunuyor. Bünyesinde bir spor salonu ile bir sanat galerisi de bulunan Bodrum Marinanın en ilgi çekici yanı ise gece canlı müzik eşliğinde şık bir ortamda eğlenebileceğiniz Marina Yacht Club.

Girintili çıkıntılı coğrafyası sayesinde, kuzeyinde, batısında ve güneyinde sayısız, rüya gibi koylara sahip olan Bodrum’da Oraklar tekne turlarının en sık ziyaret ettiği ve Bodrum’un en temiz koylardan biri. Pabuç Burnu yakınlarındaki batıklarda dalış keyfi yaşayabilir, turkuaza doyacağınız Cennet Koyu, Akvaryum Koyu ve Poyraz Limanı’nda yüzebilirsiniz. Muhteşem mavi tonları büyüleyen koyları keşfetmek için birkaç günlük bir mavi tur bir tekneleri kiralayabileceğiniz gibi, turist teknelerinin günübirlik turlarına da katılabilirsiniz.



Bodrum’da bu adreslerin yanı sıra arkeoloji ve tarih meraklıları için Myndos (Gümüşlük), Termena (Akçaalan), Telmisos (Gürece), Kadıyanda (Aşağıgöl), Theangela (Etrin) antik kentleri ziyaret edilebilecek noktalar. Diğer yandan, merkeze yalnızca 6 km uzaklıkta olan şirin tatil kasabası Torba da hem merkeze yakın hem de sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin vazgeçilmez adresi.

8. Akyaka

Akyaka, yakın geçmişe kadar gözlerden uzak bir balıkçı kasabasıyken günümüzde önemli bir turizm merkezi. 1980’lerden itibaren artan ilgiyle birlikte çok sayıda yazlık ev, pansiyon ve otelin yapıldığı Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka’da tek tip mimari zorunluluğu doğal görünümün korunmasını sağlamış. Bitişik yapılaşmanın olmadığı, eski evlerin mimari anlayış ile ahşap işlemeli, iki katlı evler ortaya çıkmış.

Sırtını yemyeşil ormana, eteklerini ise masmavi denize yaslayan Akyaka, Türkiye’nin sakin şehir (Cittaslow) ağı üyeleri arasında. Gökova Körfezi boyunca sıralanan plajları ve akvaryum özelliği taşıyan Azmak Çayı, Akyaka’nın en güzel noktalarından. Birbirinden güzel konakların otel ve pansiyon hizmeti verdiği Akyaka, deniz, kum, güneş tatilinin yanı sıra çevresindeki antik kentler ile kültür turizmi için de uygun.

Eskihisar, tarihi MÖ 270’li yıllara kadar uzanan tarihi geçmişiyle Muğla’nın Yatağan ilçesi sınırlarında bulunuyor. Helenistik dönemde bölgenin en önemli antik kentleri arasında yer alan Stratonikeia Antik Kenti’nin üzerine kurulan Eskihisar, 1956 yılında yaşanan depremin ardından boşaltılmış.

Osmanlı sivil mimarisini yansıtan evler arasında, taş döşeli yollarda yürüyerek gezilebilen, ender antik şehirlerden biri olan Stratonikeia’da kazı çalışmaları devam ediyor. Terk edilen köy ile iç içe geçen antik kalıntılardan bouleuterion, tiyatro ve gymnasion hala ayakta. Antik kentin girişinde, çınar ağacının yanı başındaki kahvehane, soluklanmak için ideal.

Gevenes Köyü, Ormancı Türküsüne konu olan Belen Kahvesine ev sahipliği yapıyor. Muğla’nın Menteşe ilçesine 23 km uzaklıkta yer alıyor. Günümüzde resmi adı Çaybükü olan köy, 1946 yılında Ormancı türküsünün bestelenmesine neden olan olayın yaşandığı Belen Kahvesi ile tanınıyor.

Belediye tarafından işletilen Belen Kahvesinde, geçmişi yansıtan tek odalık bir etnografya sergisi bulunuyor. Sergide fotoğraflar ve olayı yansıtan mankenleri görmek, sürekli yayın yapan Ormancı türküsünü dinlemek mümkün. Geniş bir ovaya bakan kahvede oturup Türk kahvesinin tadına bakıp, hemen ardından kahve girişinde köylü kadınların açtığı sergilerden alışveriş yapabilirsiniz.

Bozüyük Köyü, Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı, Baba Ocağı, Dondurmam Gaymak, Düriye’nin Güğümleri, Ümmü’nün Türküsü, Dabbe, Sürgün İnek ve son olarak Güzel Köylü dizisinin çekildiği, birçok kişinin televizyon ekranlarından tanıdığı köy. Dizi ve filmlerin etkisi ile birlikte ziyaretçi akınına uğrayan köyün meydanında 800 yıllık anıt bir çınar ağacı da bulunuyor.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi sırasında askerleri için han, hamam ve cami kurdurduğu köyde, restorasyonu tamamlanan Hacı Şükrü Evi butik otel olarak hizmet veriyor. Özellikle hafta sonları ilginin arttığı köy sokaklarında güzel fotoğraf kareleri yakalamak mümkün.

9. Marmaris

Marmaris, her zaman iyi fikir! Arabayla Ege turu yaparken muhakkak rotanızda olsun. Şahane doğası, muhteşem deniziyle ayırdığınız her dakikaya değecek güzelliğe sahip. Üstelik her bütçeye hitap eden pansiyon ve otellere, apartlara ve kamp yerleri de var. Marmaris’in kendisi kadar çevresindeki coğrafya da şahane, 1 hafta ayırsanız dahi yetmez.



İçmeler, Muğla‘nın Marmaris ilçesine bağlı, Marmaris Körfezi içinde yer alan ve ismini şifalı içme suyundan alan şirin bir tatil beldesi. Akdeniz ve Ege’nin birleştiği noktada Marmaris’e 8 km uzaklıkta, canlı ve hareketli bir sahil yerleşimi olan İçmeler, çam, palmiye ve okaliptüs ağaçlarının çevrelediği cennet bir bölge.

Zeytinlikleri ve bölgeye has bitki örtüsüyle İçmeler aynı zamanda yemekleri, deniz ürünleri, zeytinyağlı Ege otları ve gözlemeleriyle de Marmaris’in vazgeçilmezi. İçmeler, bir yandan da renkli gece hayatı, kulüp, bar ve restoranlarıyla da oldukça tercih edilen bir bölge.

Turunç, Marmaris‘te tekne turlarının uğrak rotalarından. Mavi bayraklı koyları, dalış, yürüyüş, tırmanma ve dağcılık gibi aktiviteleri ve eşsiz doğası ile şirin ve huzurlu bir atmosfere sahip tatil beldesi. Marmaris denildiğinde akla gelen ilk tatil merkezlerinden olan Turunç, ilçe merkezine 20 km uzaklıkta. Sahil boyunca uzanan sevimli restoran ve kafeleri, kıyılarına demirleyen yerli ve yabancı tekneleriyle Turunç, Ege’nin en güzel kasabalarından.

Hisarönü, doğal güzellikleri ve insanı heyecanlandıran eşsiz manzarasıyla Marmaris’in batısında Datça yolu üzerinde yer alıyor. Bölgedeki diğer körfezlere göre daha büyük olan Hisarönü Körfezi, sığ denizi ve kumlu plajlarıyla sakin bir tatil tercih eden tatilcilerin tercihi. Hisarönü aynı zamanda Bybassos Antik Kenti sınırları içerisinde yer aldığından, doğa yürüyüşü için de sıklıkla tercih ediliyor.

Orhaniye, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı, sımsıcak Akdeniz ikliminin etkisinde şirin bir turizm beldesi. Marmaris’in 30 km güneybatısında ve Turgut’tan 2.5 kilometre sonra yer alan Orhaniye, Hisarönü Körfezinin önemli yat limanlarından biri. Aynı zamanda Kızkumu Plajı ile ünlü. Orhaniye’de Hisarönü Körfezindeki çevre koy ve adalara yapılan tekne turlarına katılabilir, Selimiye, Hisarönü, İnbükü Koyu ve Dişlice Adalarını keşfe çıkabilirsiniz.

10. Selimiye, Söğüt, Bozburun

Selimiye, doğaya, yeşile, maviye, huzura doyacağınız, gündelik yaşamın tüm stresinden uzaklaşacağınız cennetten bir köşe. Ege kıyılarında son yıllarda yıldızı parlayan tatil merkezlerinden birine dönüşen Selimiye, Marmaris ilçe merkezine 45 km mesafede. Tarih boyunca kötü hava şartlarından korunmak için gelen denizcileri ve tekneleri ağırlamış köy, korunaklı coğrafyası, sakin deniziyle misafirlerini karşılıyor.

Bozburun, Marmaris ilçe merkezinin en uzak güneybatı ucunda, Marmaris’e 45 km uzaklıkta, yat turizmi ile öne çıkan sahil beldesi. Yat ve gulet tersaneleriyle tanınan Bozburun komşusu Selimiye ve Orhaniye gibi bölgelere göre çok daha kurak ve çorak bir görünümde. Larymna antik kenti sınırları içindeki yerleşim yeri masmavi koylarıyla tekne turlarının uğrak rotalarından.

Söğüt, Akdeniz ve Ege bölgesinin kesiştiği noktada bakir doğası, yeşil ve maviyi buluşturan konumu ile huzurlu ve sessiz bir sahil kasabası. Yunanistan’ın Simi Adası manzarasıyla karşı kıyıyı oturarak selamlayabileceğiniz çok sayıda aile işletmesine ev sahipliği yapan Söğüt, tekne turu ve doğa yürüyüşleri için de ideal.

SELİMİYE’DE NEREDE KALINIR
Selimiye’de çok tatlı oteller var, zaten kasabanın kendisi çok hoş. Son kaldığım Beyaz İskele Hotel & Restaurant, denize sıfır, miss gibi bir otel. Önünde, kendine ait iskelesinde güneşlenebiliyorsunuz. Selimiye denizi zaten tertemiz. İskele akşam saatlerinde deniz üzerinde restorana dönüşüyor. Deniz ürünleri sevenler için bir cennet.

Yine daha önce birkaç defa konakladığım Masal Tatil Evi de çok hoştur. Nefis bir manzarası var. Swan Lake Hotel ve Boho Garden Boutique Hotel de Selimiye’nin kendinden söz ettiren butik otelleri. Uygun fiyatlı konaklama için ise Mavi Melek Hotel ve Kekik Otel seçenekleriniz olabilir.

11. Datça

Datça

Datça, Ege ve Akdeniz bölgelerinin birleştiği bir yerde kurulu, Muğla’ya bağlı şirin bir Ege kasabası. Taş evleri, begonvilleri, şirin sokakları, güler yüzlü insanları, güzel doğası ve berrak koylarıyla Datça, büyük şehirlerde yaşayan birçok kişinin emeklilikte yerleşmeyi düşündüğü bir hayalin yansıması. Badem ağaçlarıyla ünlü Datça’nın gün doğumu ve gün batımı manzarası ise muazzam güzellikte.

Eski Datça, Datça Yarımadasında, antik çağlardan beri üzerinde yaşam süregelen tek mahalle olarak Datça’nın en önemli yerleşim yeri. Taş evlerin, şirin butik otellerin ve sanat atölyelerinin bulunduğu Eski Datça, ününü son yıllarını burada geçirmiş Can Yücel’e borçlu. Burada bir sokağa onun adı verilmiş. Eğer aracınız varsa Datça’da konaklama için de uygun yerlerden biri.

Kızlan Köyü, Datça ilçe merkezine 10 km uzaklıkta yer alan, sırtını dağlara yaslamış, badem ve zeytin ağaçlarıyla bezeli cennet doğaya sahip bir köy. Aşağıdan başlayarak yukarıya doğru arka arkaya altı değirmenden oluşan ve kapıları güneye bakan Kızlan Köyü Tarihi Yel Değirmenleri ise kimisi restore edilerek restoran, kimisi ev olarak kullanılan tarihi değirmenlerden oluşuyor.

Hayıtbükü, Datça’nın olağanüstü koylarından biri. Datça merkezden yaklaşık yarım saat uzaklıktaki Mesudiye’ye giden virajlı yollardan ovaya inip sola saptığınızda doğruca Hayıtbükü’ne geliyorsunuz. Korunaklı ve sığ bir denize sahip. Kumlu sahiliyle çocuklu ailelerin uğrak yeri. Su altı güzelliği ve dalış severler bakımından da Datça’nın en nadide koylarından biri. Hayıtbükü’nün hemen devamında ise Kızılbük var.

DATÇA’DA NEREDE KALINIR
🏡 Villa Aşina (☎️ (0252) 712 04 43), Datça’da konakladığım, Datça merkezden çok az ileride denize hâkim bir tepecik üzerine kurulu. Hem nefis manzarası hem sahibi Bülent Bey’in hoş sohbeti hem de samimi ve sıcak havasıyla konaklayabileceğiniz en güzel butik otel, üstelik fiyatları da makul.

🏡 Bizim Ev Datça (☎️ 0533 253 80 48), kargı Koyunda, denize sıfır kalabileceğiniz şahane bir otel, tabi yer bulabilirseniz! Kargı koyunda, denize sıfır konumda. 4 odalı taş evleri yanında konaklayabileceğiniz tiny house konseptinde odaları var. Aylar öncesinden rezervasyon yapmanız gerektiğini anımsatayım.

🏡 Bi’Badem Datça (☎️ 0530 397 93 20), adı gibi badem ve zeytin ağaçları arasında, tiny house konseptinde evlerde kalacağınız muhteşem bir seçenek. Biz bebeğimizle ailecek konakladık. kendine ait bir plajı da var. Kafa dinlemek için şahane! Home office konseptinde çalışıyorsanız daha uzun, hatta aylarca dahi kalmak isteyebilirsiniz.

🏡 Mandalya Küçük Otel (☎️ 0554 832 64 90), yine Kargı koyuna bakan, şahane manzaraya bakan bir aile işletmesi. Tüm odaları Kargı koyuna bakıyor. Aynı zamanda makul fiyata yemek yiyebileceğiniz restoranları da var.

🏡 Eski Datça Otel, Eski Datça’da kalabileceğiniz yüksek puanlı nefis bir seçenek. Uygun fiyatlı konaklama için ise Datca Hotel Antik Apart, Gülhan City Otel ve Yalcinkayalar Aparthotel seçenekleriniz olabilir.

Ege Bölgesi, Antik çağlardan Osmanlı’ya kadar farklı medeniyetlerin izlerinin görüldüğü ülkemizin cennet köşelerinden. Ege, çok sayıda antik kent, görülecek ve gezilecek köye sahip. Gezmeyi, keşfetmeyi ve farklı bir tatil planı düşünenler için oldukça elverişli destinasyonlara sahip bölgede, her birinin ayrı hikayesi ve geçmişi olan bu köyler, farklı bir deneyim için ziyaretçilerini bekliyor. Bu listede mutlaka yer almalı dediğiniz yerleri yoruma eklemeyi unutmayın.

13 Yorumlar

    • Merhaba, Eşimle Ege turu yapalım dedik. Ama güzel bir rota belirleme konusunda oldukça tecrübesiziz. internette Sizin bloğunuzu farkettim. Çok güzel anlatmışsınız. Antalya dan çıkıp Fethiye ile başlayacağız. sizin anlattıklarınızı tersten uygulamaya çalışacağız. umarım keyifli geçer, Teşekkürler..

  1. yukardaki turunuzu nasil yaptiginizi anlatmissiniz yüreginize ve elinize saglik cok güzel bir bilgilendirme insallah bende böyle bir turu yapmak istiyorum bu sene turlarla geziye katildik sirince ve kusadasi cesme ve efesi gezdik buyuk turlar oldugu icin bir kosturmaca yasadik inanilmaz cok yorulduk guzeldi fakat asla turlara katilmam dedim .tekrar tesekkurler .

  2. İzmir çevresindeki harika yerlere ulaşımın kolay olması sebebiyle çok iyi bir konuma sahip. Ege’de keşfedecek muhteşem doğal ve kültürel yerler mevcut. Birbirine yakın olmaları da buradaki gezileri çok kolay kılmakta.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz