Dikili, masmavi denizi, uzun kumsalları, balıkçı tekneleriyle dolu sevimli limanı, şifa dağıtan termal kaynakları, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri ile İzmir çevresinde gezilecek en güzel yerlerden. İzmir şehir merkezine 120 km mesafedeki ilçe, 40 kilometrelik sahil şeridiyle yaz aylarında binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Çok katlı yayılmacı ruhundan, çarpık yapılaşmadan payına düşeni almış olsa da tatil için uygun bir İzmir ilçesi.

Antik dönemde Pergamon’un limanı olan Dikili Limanı, günümüzde de İzmir’in en kuzeyinde, kentin dünyaya açılan kapısı niteliğinde. Ayvalık, Bergama, Foça ve Aliağa gibi noktalara olan konumu ile önemli bir geçiş güzergahında yer alan Dikili, yerel festivalleri, doğal yaşamın izlerini taşıyan köyleri ve kumsallarıyla cazibe merkezi.

Dikili Gezi Rehberi

Dikili’de yapılan arkeolojik kazılar ve araştırmalarda ilçenin MÖ 5 binli yıllara uzanan bir tarihi geçmişi olduğu ortaya çıkarılmış. Ağıl Kale ve Kale Tepe, Dikili’de ilk insan yerleşiminin olduğu noktalar. Akaların yaşadığı dönemde Aternagus ismiyle anılan Dikili’de tarih boyunca sırasıyla Lidyalılar, İranlılar, Frikyalılar, Mysialılar ile Romalılar ve Bergamalılar Ortaçağda ise Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar egemen olmuş.

Karaosmanoğullarının bölgede çiftlik kurup burada dikmelik yetiştirmesiyle ‘Dikmelik’ ismini alan ilçe yıllar içerisinde Dikili’ye dönüşmüş. Antik dönemde Pergamon Krallığı’nın limanı olarak stratejik önem taşıyan Dikili, günümüzde İzmir’in kuzeyinde turizm, tarım ve balıkçılıkla geçinen şirin bir Ege ilçesi.

Malta

Ayvalık, Bergama, Foça ve Aliağa gibi bölgelere olan yakın konumu ve erişilebilirliği nedeniyle tatilci akınına uğrayan Dikili’nin nüfusu 45 bin, yüzölçümü ise 541 km².

DİKİLİ NEREDE
📍 Dikili, İzmir’e bağlı bir ilçe. İzmir kent merkezinin 120 km kuzeyinde yer alan ilçe, İzmir’in Ege Denizi kıyısında yer alan en kuzeydeki ilçesi. 31 mahallesi olan Dikili’nin en gelişmiş mahallesi yaz turizmiyle öne çıkan Çandarlı ve Bademli. Dikili, doğuda Bergama, kuzeyde Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, batı ve güneyde Ege Denizi ile çevrili. Dikili ilçe merkezi de Kuzey Ege’nin en önemli limanlarından biri olan Dikili Limanının yanı başında, Ege Denizi kıyısında yer alıyor.

DİKİLİ’YE NASIL GİDİLİR
Dikili, İzmir-İstanbul Otoyolunun hizmete açılmasıyla birlikte İstanbul ve Bursa gibi kentlerden çok kısa sürede ulaşılabilen bir tatil merkezine dönüştü. İzmir’in kuzeyinde konumlanan ilçeye, İzmir-Çanakkale Karayolundan ayrılan 2 km’lik bir karayoluyla ulaşılabiliyor.

Dikili’ye uçakla nasıl gidilir: Dikili’ye en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan havalimanı ile Dikili arasındaki mesafe 147 km. Havalimanından İZBAN trenini kullanarak Aliağa İstasyonu’nda indikten sonra Dikili dolmuşları ya da 835 numaralı ESHOT otobüsü ile Dikili’ye ulaşılabiliyor.

İzmir Otogardan Dikili’ye nasıl gidilir: İzmir Otogarı’ndan Dikili’ye haftanın 7 günü düzenli dolmuş seferleri var. Yaz aylarında 30 dakika aralıklarla hareket eden dolmuşlar, kış döneminde saatte bire düşüyor. Otogardan Dikili’ye 1.5 saatte ulaşılıyor. Dikili dolmuşları Çandarlı’ya uğradıktan sonra Dikili’ye gidiyor.

Dikili’ye arabayla nasıl gidilir: Dikili, İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinde konumlanıyor. İstanbul yönünden özel araçla gelenlerin Soma-Bergama yolunu takip etmeleri gerekiyor. Dikili, İstanbul’a 412 km (4 saat 15 dk), Ankara’ya ise 664 km (7 saat 15 dk) uzaklıkta.

Yaz döneminde Ankara ve İstanbul’dan direkt otobüs seferlerinin yapıldığı ilçeye kış aylarında İzmir Otogarında aktarma yapılarak İzmir Otogarından hareket eden dolmuşlarla ulaşılıyor.

Dikili Gezilecek Yerler 📌

Dikili, daha çok yaz aylarında ziyaret edilen bir tatil kasabası. Dikili’de ilçe merkezi küçük ve güvenli bir koyun çevresine kurulu. İlçe merkezindeki mavi bayraklı plajlar ve Kordon boyu mutlaka görülmesi gereken yerler. Demirtaş ve Deliktaş köylerinde çamlık ve tarihi mağaralar bulunuyor.

Aşıklar Şelalesi olarak da bilinen Nebiler Şelalesi, Dikili’nin Nebiler köyünde. Bademli köyü, Denizköy ve Çandarlı plajları ve sahil şeridiyle ünlü. Cenevizlilerden kalan Çandarlı Kalesi, UNESCO’nun geçici listesinde. Türkiye’nin en özel adalarından Kalem Adası, turkuaz deniziyle etkileyici. Pitane Antik Kentinde yapılan kazılarda bulunan eserler ise günümüzde Bergama Müzesinde sergileniyor.

1. Dikili ilçe merkezi

dikili gezilecek yerler

Dikili ilçe merkezinde uzunluğu 5 km’yi aşan mavi bayraklı plajlar tatilcileri ağırlıyor. Klasik bir tatil beldesi görünümündeki ilçe merkezinin farklı noktalarında denize girmek, sahil şeridinde vakit geçirmek ve huzurun tadını çıkarmak mümkün. Kayra Plajı ve Dikili Halk Plajı yüzmek için ideal mavi bayraklı plajlardan. Özellikle yaz aylarında cıvıl cıvıl bir görünüme kavuşan Dikili ilçe merkezinde denize karşı keyif yapmak için bir kafede oturup bir şeyler için.

2. Dikili Tekne Turları

dikili tekne turları

Dikili’den kalkan günübirlik tekne turlarıyla, mavinin her tonunun sıralandığı koylarda gezeceğiniz bir tekne turuna muhakak çıkın. Dikili balıkçı barınağından kalkan günlük tur tekneleri yaz boyunca her gün saat 11.00-18.30 arasında çevredeki ada ve koylara tur düzenliyor.

Koylar ve adalar şahane güzellikte. Zindancık Koyu, Hanımın Koyu, Güvercinlik Kayalıkları, Akvaryum, Aya Nikola Kilisesi’ne ait kalıntılar tekne turları kapsamında görebileceğiniz yerler arasında. Türkiye’nin Maldivleri yakıştırması yapılan Kalem Adası da Bademli Köyünün açığında bulunuyor ve tekne turlarının rotasında yer alıyor.

3. Nebiler Köyü

dikili gorulecek yerler

Nebiler Köyü, şelaleleri, mağara ve su kaynaklarıyla ünlü. Dikili’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındaki Nebiler Köyü’nde Nebiler ya da Aşıklar Şelalesi olarak bilinen şelale doğa ve piknik severlerin gözdesi. İrili ufaklı 4 şelalenin bulunduğu bu alanda yürüyüş ve tırmanma rotaları da var. Köy, Dikili’ye 17 km uzaklıkta, İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinden bağlanan ara yolla ulaşılıyor.

4. Bademli Köyü

Dikili Bademli ılıcası

Bademli‘de zeytinin yeşili ve güzelliği, Ege Denizi’nin maviliğiyle buluşuyor. Bademli Kültür Sanat ve Gelişim Derneği tarafından her yıl köyde Bademli Festivali düzenleniyor. Dikili’nin en güzel köylerinden Bademli, plajlarının yanı sıra sıcak su termal kaynaklarıyla da ünlü.

Geçmişte Aiolis Ilıcası olarak bilinen Bademli Ilıcası, Kalem Adası’nın yanı başında denizin içinde yer alıyor. Denizin içerisinde havuz şeklinde düzenlenen kaynaklar, sit alanında bulunması nedeniyle herhangi bir tesis ya da insan müdahalesine maruz kalmamış. Denizi güzel, kalacak hoş butik köy evleri var.

5. Kalem Adası

kalem adası dikili

Kalem Adası, tertemiz sularıyla emsalsiz bir doğa parçası. Bademli Köyü’nün karşısında yer alan, ana karaya 450 metre uzaklıktaki Kalem Adası’ndaki Olivera Otel, Türkiye’nin tek ada oteli. Kalem Adası Oliviera Resort, balayı tatili için en güzel gidilecek yerlerinden. İzmir’in Dikili ilçesine bağlı, Midilli Adası’nın tam karşısındaki adanın turkuazdan maviye çalan, nefis bir denizi var.

Akvaryumdan farksız turkuaz bir denizin tam ortasında, mavi bayraklı kıyılarda yüzüyorsunuz. Günbatımı manzarası doyumsuz. Gözlerden uzak, izole, sakin bir yer. Adaya gidebilmek için önceden haber verirseniz, Bademli’nin kıyısından sizi tekneyle alıp adaya götürüyorlar. Türkiye’de romantik bir tatil arayışında olanlar not etsin.

6. Garip Adası

garip adası dikili

Garip Ada, Dikili tekne turlarının gözdesi. Antik dönemdeki adı Arganussai, Türkçede Işık Saçan Adalar anlamına gelen ve dünyaca ünlü tarihçi Strabon’un bahsettiği üç adadan biri olan Garip Adası da hemen Kalem Adası’nın arkasında yer alıyor. Antik dönemden de izler taşıyan adanın etrafındaki deniz olağanüstü berrak. Kalem Adası ile Garip Ada arasındaki derin mavi alan Akvaryum olarak anılıyor zaten. Dikili tekne turları buraya uğruyor.

7. Atatürk Botanik Bahçesi

Atatürk Botanik Bahçesi, tropik bölgelerden Alp Dağları’na kadar çok geniş bir coğrafyaya ait bitki türlerini barındırıyor. Yaklaşık 3 bin çeşit bitkinin bulunduğu alan, rengarenk dokusuyla görsel şölen gibi. Dikili’de 30 hektarlık bir alana kurulan botanik bahçesi son yıllarda bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle zor günler geçiriyor.

Ülkemizdeki en yetkin ve uluslararası tek botanik bahçesi olma özelliği gösteren yer, dünya literatürüne de girme başarısı göstermiş. Ayrıca, kurutulmuş bitki örneklerinin korunduğu ve üzerinde bilimsel çalışmaların yapıldığı bir Herbaryum Merkezi de yer alıyor.

8. Atarneus Antik Kenti

Dikili gezisi

Atarneus Antik Kenti, merkezi Dikili olmak üzere, Ağılkale ve çevresinde konumlanıyor. Antik kent, Akhalılar tarafından MÖ 4 binli yıllarda kuruldu. Kurulduğu bölge çevresinde çok sayıda sıcak su kaynağı ile pınarların olması nedeniyle kutsal kaynak ya da ana tanrıça kaynağı anlamına gelen Atarnetus ismini alan şehirde arkeolojik kazı çalışmaları sınırlı bir biçimde yürütülüyor. Salgın hastalıklar nedeniyle terk edilen kentten günümüze ulaşan kalıntı sayısı da çok az.

9. Çandarlı

dikilide gezilecek yerler

Çandarlı, Dikili’nin en çok tanınan ve en popüler sahil kasabası. Çandarlı, Amazon kadın savaşçıların hüküm sürdüğü yer olarak biliniyor. Dikili’ye arabayla 20 dakika uzaklıktaki Çandarlı’nın merkezindeki tarihi geçmişi Cenevizlilere uzanan Çandarlı Kalesi, Çandarlı’nın en önemli sembolü.

Geçmişte kenti dış saldırılara karşı koruyan kalenin büyük bölümü zarar görmeden günümüze ulaşmayı başarmış. En son 2016’da restore edilen kalede dönem dönem konser, tiyatro ve festival gibi etkinlikler de yapılıyor. Kalenin önündeki halk plajı buz gibi suyuyla yazın sıcak havasına ilaç gibi.

10. Pitane Antik Kenti

dikilide gorulecek yerler

Pitane Antik Kenti, Çandarlı’nın antik dönemdeki yerleşimin ismi. Kentin kuruluşu ile ilgili net ve sağlıklı bilgi olmasa da Helenistik döneme uzandığı düşünülüyor. Antik kentin izlerini görebileceğiniz kazı alanı ya da ören yeri yok. Pitane’den çıkarılan vazolar, kadehler, mezarlar, ölü külü kapları ve arkaik erkek heykeli Bergama Müzesi‘nde sergileniyor.

Bergama Antik Kenti, Dikili merkeze sadece yarım saat uzaklıkta. UNESCO Listesindeki çok değerli ören yerini ve Kızıl Avlu’yu da görün. Bergama gezilecek yerler yazımda Bergama’da görmeniz gereken yerleri yazdım.

Ayvalık ve Cunda Adası da arabayla sadece yarım saat uzaklıkta. Ayvalık Ege’nin en güzel tatil yerlerinden biri. Bir gününüzü de Ayvalık, Cunda, Yeniçarohori Köyü için ayırın.

Dikili, İzmir çevresinde gezilecek yerler arasında, tarihi, kültürel dokusu ve doğasıyla etkileyici bir durak. Bergama, Assos, Ayvalık, Foça gibi destinasyonlara olan yakınlığı ile bölgeyi keşfetmek isteyen birçok kişi rotasına Dikili’yi de ekliyor.

Malta

5 Yorumlar

  1. Dikili nin içi adeta sürülmüş bakla tarlasını andırıyor içme su boruları döşenmiş yollar yayan yürümeye dahi müsait değil çamur içinde yaz sezonu başlayacak bizi bekleyen toz içinde kabuslu günlere hazır olun

  2. Aterna Zeytin Beylikçiftliği olmaması çok garip, içinde 100 lerce 1000 ve üzeri yaş ağaçları olan 1700 yaşında ağaç barındıran, Yunanistanda olsa sırf görmek için insanların akın edeceği bir bahçenin olmaması çok ilginç.

    • Şuan Dikili’deyiz ve gezilecek yerler rehberinde sizin söylediğiniz yer bulamıyorum. Bahsettiğiniz yer botanik bahçesi mı yoksa farklı bir yer mi?

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz