Bir yanı yemyeşil dağlarla çevrili, bir yanı Ege Denizi’ne bakan Kızlan Köyü, badem ve zeytin ağaçlarıyla Datça‘nın en sakin ve huzurlu köylerinden. Datça’ya 10 km uzaklıktaki Kızlan, çok geniş tarım arazilerine sahip ve ilçenin sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor. Kızlan Ovası yörenin en verimli ovalarından.

Datça Yarımadası’na özgü yel değirmenleri ile yarımadanın en rüzgarlı noktasına kurulu olan Kızlan Köyü, 1,200 kişilik daimi nüfusu ve yaz aylarında hareketlenen sokaklarıyla şirin bir Ege köyü. Kızlan, taş değirmenlerin ve rüzgar güllerinin olduğu, turistik değeri her geçen gün artan bir köy.

kızlan köyü

Kızlan Köyü, Datça

Köy ile aynı ismi taşıyan Kızlan Ovası’nın verimli topraklarında kurulu olan köy, Datça Yarımadası’nın tarım yapılabilen en geniş arazisine sahip. Sırtını dağlara yaslayan köy, Ege Denizi’nin maviliklerine yüksekten bakıyor.

Datça Kızlan Köyü’nde 2 zeytinyağı fabrikasında organik zeytinyağı üretimi yapılıyor. Köylüler butik şarap üretimi ile de uğraşıyor. Halkı yavaş yavaş turizme alışan köy halkı, sımsıcak Anadolu insanının hoşgörüsü ile karşılıyor ziyaretçilerini.

Malta

Kızlan’da 6 adet tarihi yel değirmeni bulunuyor. Bunlardan biri restore edilerek restoran haline getirilmiş. Bir diğeri de ev olarak kullanılıyor. Diğerleri ise anıt niteliğinde görülebilir. Kendi hallerine bırakılmış bu taş değirmenlerin içine girerseniz, mekanizmalarını inceleyebilirsiniz.

Kızlanaltı, Gebekum, Gereme, Katıyalı plajları ile ünlü Kızlan’da, yel değirmenlerine ziyaretinin yanı sıra, Gebekum mevkiinde sörf yapabilir, Gereme Koyu’na bisiklete binip dağ yürüyüşüne çıkabilir, Gereme Katıyalı Piknik Alanı’nda piknik ve yüzme aktivitesini birleştirebilirsiniz.

Her yıl geleneksel olarak mayıs ayı başında yapılan Akdeniz’den Ege’ye doğa ve barış yürüyüşü Kızlan Köyü’nde sonlanıyor ve bu etkinliğin sonunda köyde şenlikler düzenleniyor. Kızlan Köyü doğa yürüyüşleri için ideal birçok yürüyüş parkuruna sahip.

Kızlan köyünde kalınabilecek şirin yerler de var. Ağaçlar içerisinde yer alan ve restoranı da olan Datça Kızlan Halise Apart ile bungalov tarzı odalarıyla Derin Bahçe Bungalow Kızlan Köyü’nde kalınacak yerler.

Kızlanaltı Plajı

Datça Kızlanaltı Plajı
Datça Kızlanaltı Plajı

Yay biçiminde uzanan, tamamı ince kumlu bir plaj olan Kızlanaltı Plajı, Burgaz Uzun Azmak ile Gebekum Koruma Bölgesi arasında yer alıyor. Güçlü rüzgarı nedeniyle windsurf sporuna çok uygun bir yer olan plajda deniz yavaş yavaş derinleşiyor.

Kızlanaltı Plajı’na Burgaz üzerinden ya da Marmaris-Datça Karayolu’nu kullanarak ulaşılabiliyor. Özel araçla plaja gitmek için Datça’dan Marmaris yönüne 11 km ilerledikten sonra sağa dönen toprak yoldan ilerleyebilirsiniz.

Gebekum Plajı

Datça Gebekum Plajı
Datça Gebekum Plajı

Kızlanaltı Plajı ile aynı körfez içerisinde yer alan Gebekum Plajı, Datça’nın en popüler plajlarından biri. Gebekum Kumulu olarak da anılan plajın kumsalı milyonlarca yıllık fosil kalıntıları nedeniyle koruma altında. “Gebekum Doğa Parkı Fosil Kumulu Koruma Alanı”, 6 milyon yıllık sürede oluşmuş tortuları barındıran, korunabilmiş ve bir daha asla oluşturulamayacak olan bir doğa mirası. Sahilden kum alınması kesinlikle yasak.

Sörf Tatil Köyü ile Yolluca Ada arasında yer alan kumulun sahil şeridi 5 km uzunluğa sahip. Kumulda 19 kuş türü, 85 çeşit de bitki türü olmak üzere çok zengin bir yaban hayatı bulunuyor. Gebekum tıpkı Kızlanaltı Plajı gibi güçlü rüzgarı nedeniyle windsurf parkurlarıyla öne çıkıyor.

datça kızlan köyü

Datça, Ege Bölgesi’nin girintili çıkıntılı kıyı yapısını en iyi yansıtan yerlerden. Datça gezilecek yerler listenize yarımadanın en ünlü koylarından Palamutbükü, Hayıtbükü, Kargı Köyü, Ovabükü, Domuzbükü koylarını da ekleyin. Yarımadanın en önemli tarihi mirası Kinidos da görülecek yerler listenizde olsun.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz