Marmaris, Muğla’nın dillere destan doğal ve tarihi güzellikleriyle öne çıkan 13 ilçesinden biri. Ege ile Akdeniz Bölgesinin kesişim noktasında yer alan ve her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Marmaris, doğal limanı, palmiye ağaçları ile süslenmiş kıyı şeridi ve mimarisi ile cennet bir destinasyon.

Doğa, spor, eğlence, huzur, deniz, güneş, kum, tarih, kültür, hareketli ve canlı gece hayatı ile leziz yerel mutfak adına tüm beklentilerinizi karşılayabilecek şirin bir tatil beldesi olan Marmaris’te birbirinden güzel koyları teknelerle keşfe çıkabilirsiniz. Köyleri, antik kentleri, piknik alanları, milli parkları ve muhteşem doğası ile Marmaris ve çevresinde çok sayıda gezilecek ve görülecek yer bulunuyor.

Marmaris, Türkiye’nin Ege Bölgesinde, Muğla’ya bağlı bir ilçe. Muğla kent merkezinin güneyinde yer alan Marmaris’in batısında Reşadiye Yarımadası ve Kerme Körfezi, kuzeyinde Ula, doğusunda Balan Dağı, Karadağ ve Günlük Tepeleri yer alıyor. Marmaris’in güneyi ise Akdeniz’le çevrili.

Ege’nin o büyülü dünyasında yer alan güzide bir yer Marmaris. Masmavi denizi, geçmişin derin izlerini taşıyan tarihi bölgeleri ve birbirinden şahane plajları ile ülkemizin en güzel köşeleri arasında. Palmiye ağaçlarının gölgesinden tebessüm eden limanı ve sahil şeridiyle, yaz aylarının önde gelen tatil yerlerinden biri aynı zamanda.

Malta

Marmaris Gezi Rehberi

Marmaris, yeşilin Ege mavisiyle bütünleştiği, yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bir tatil merkezi. Akdeniz ve Ege Denizinin kavuştuğu noktada stratejik bir noktada yer alan Marmaris, girintili çıkıntılı kıyı yapısı nedeniyle her bir köşesinde ayrı bir güzellik ve sürprizi barındırıyor.

Antik dönemde Karyalılara ait bir liman kenti olarak bölgenin Mısır ve Rodos’la olan ticaret bağlantısında önemli bir görev üstlenen Marmaris, bu özelliği nedeniyle sık sık istilaya uğramış. 1919’da Sevr Anlaşması ile İtalyanlara bırakılan Marmaris, 22 Temmuz 1922’de İtalyanların ilçeyi terk etmesiyle yeniden Türkiye sınırlarına katılmış.

Muğla’nın en kalabalık nüfusa sahip ilçelerinden biri olan Marmaris’in nüfusu 95 bin, yüzölçümü ise 963.73 kilometrekare. El değmemiş koyları, hareketli plajları, mavi yolculuk rotaları, renkli gece hayatı ile Marmaris ziyaretçilerine keyifli bir tatil vaadediyor. İnce, uzun yarımda ile Akdeniz ve Ege’yi ayıran Marmaris kıyıları üzerinde yüzlerce enfes koy ve plaj yer alıyor.

Denizden ve karadan birçoğuna rahatlıkla ulaşılabilen Marmaris koyları, yeşil ve mavinin bir birine kaynaştığı berrak suları, temiz sahilleri göz kamaştırıcı.

Marmaris’e bağlı Turunç, Selimiye, Bozburun, Bördübet, bugün her biri Marmaris ile yarışırcasına marka tatil rotasına dönüştü bile. Sedir Adası, İçmeler, Kumlubük’ü ise bilmeyen yok.

Dünyanın dört bir yanından insanları Marmaris’e çeken şey sadece doğası ve denizinin güzelliği değil tabi. Bu kıyıları yuva bellemiş bir çok uygarlığın izleri de coğrafyanın her yanına serpilmiş durumda. Akdeniz’in güvenli sularına yelken açan eski ticaret gemilerine sığınak olan bir çok irili ufaklı antik liman kenti kalıntılarını Marmaris’te görebiliyoruz.

Hisarönünden 3 km’lik orman yerinden gidilen ulaşılan Erine, Söğüt’ün yamaçlarında yer alan Castabus, Orhaniye yakınlarında Bybassios, Karya kenti Phoinix, İyonyalılar tarafından yapılan Marmaris Kalesi, Physkos, Loryma ve Amos antik kentleri bunlardan bazıları. İyilik Kayalıkları Arkeolojik Parkında MO 4. yüzyıla ait arkeolojik kalıntılar sergileniyor.

Marmaris, deniz-kum-güneş üçlüsünün keyfinin sürüleceği en iyi tatil yerlerinden birisi. Şöyle sere serpe bir güzel güneşlenmeli, ara ara kendinizi kızgın kumlardan Ege’nin serin sularına da atmalısınız. İngiliz The Guardian gazetesinin belirlediği ‘Türkiye’nin en iyi 10 plajı’ arasında Marmaris’ten de plajlar yer aldı, gidin keşfedin.

Marmaris, büyük bir sahil kenti ve çevresinde çok sayıda biribirinden güzel ve etkileyici gezilecek ve görülecek yerleri barındırıyor. Dantel gibi işlenmiş koyları, mavi bayraklı plajları, tarihi güzellikleri, antik kentleri, köyleri, piknik alanları, milli parkları ve muhteşem doğası ile Marmaris’i bir haftalık bir tatilde bile tümüyle keşfetmek neredeyse imkansız gibi.

🚘 Marmaris gezinizde araç kiralayacaksanız www.discovercars.com web sitesinden güvenle uygun fiyatlı araç kiralayabilirsiniz. DiscoverCars.com, online araç kiralama rezervasyonlarında lider konumda. Farklı şirketlerin araç kiralama tekliflerini kıyaslayıp size listeliyor ve bu sayede siz de seyahatiniz için en iyi olanı seçebiliyorsunuz.

MARMARİS’E NASIL GİDİLİR
✈️ Marmaris’e en yakın havalimanı Muğla Dalaman’da. Dalaman Havalimanı, Marmaris’e 94 km uzaklıkta. Dalaman Havalimanından Marmaris’e özel araçla 1 saat 15 dakikada ulaşılıyor. Havalimanından Marmaris’e ulaşım için HAVAŞ ve MUTTAŞ servisleri, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleri bulunuyor.

HAVAŞ ve MUTTAŞ servislerinin saatte bir Marmaris ve Dalaman Havalimanı arasında karşılıklı seferleri var. Yolcu yoğunluğuna göre ara seferler de eklenebiliyor. Yolculuk 1.5 saat sürüyor. Dalaman Havalimanı-Marmaris yolculuk ücreti 20 TL.

Muğla’nın güneyinde yer alan Marmaris, İstanbul’a 758 km, Ankara’ya 843 km ve İzmir’e de 290 km uzaklıkta bulunuyor. Türkiye’nin birçok kentinden Marmaris’e şehirlerarası otobüs firmalarının direkt seferleri ile ulaşılabiliyor. Otobüsle Marmaris’e ulaşım İstanbul’dan 10 saat, Ankara’dan 11, İzmir’den ise 5 saat sürüyor.

İstanbul’dan özel araçla Marmaris’e ulaşmak isteyenlerin İstanbul-İzmir Otoyolu’nu kullanmaları, Aydın’a geldikten sonra Çine, Yatağan, Muğla istikametinde devam etmeleri gerekiyor. Ankara yönünden geleceklerin Dinar, Tavas, Muğla rotasını takip etmeleri gerekiyor.

MARMARİS’TE NEREDE KALINIR
Marmaris tatilinizde konaklamak seçenekleriniz oldukça zengin. Gönlünüze göre bir otel bulmanız ise gayet kolay olacak. Etstur sayfasına giderek Marmaris otelleri seçeneklerine göz atın. Hem beklentilerinize hem de bütçenize uygun pek çok otel alternatifleri var. Dileyene beş yıldızlı, dileyene butik otel, dileyene her şey dahil dileyen pansiyon. Güvenle rezervasyon işleminizi yapabilirsiniz. 

Marmaris Gezilecek Yerler

Marmaris ilçe merkeziyle olduğu kadar çevresindeki koyları ve tatil kasabalarıyla da çok sayıda gezilecek görülecek yere sahip. İlçe merkezinde Kordon boyu, Marmaris Kalesi, İçmeler Plajı, Barlar Sokağı mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Marmaris merkezde gezilecek yerler içerisinde her köşesini karış karış gezmeniz gereken yer Kaleiçi bölgesi. Labirent gibi sokakları çok keyifli.

Marmaris’te gezilecek yerler arasında pek çok tarihi yapı bulunuyor. Hafza Sultan Kervansarayı, Marmaris Müzesi, Marmaris Kalesi, İbrahim Ağa Camii, Taşhan Kemerli Köprü ve Halıcı Ahmet Urkay Müzesi görülebilir. Denize girmek için Marmaris’i ziyaret etmişken, kültürel bir geziye Marmaris’in geçmişiyle tanışıp, seyahatinizi renklendirin.

Marmaris, ilçe merkezi dışında da Türkiye’de marka olmayı başaran tatil destinasyonlarıyla farklı alternatifler sunuyor. Turgut Şelalesi, Selimiye, Bozburun, Kızkumu, Turunç, Sedir Adası’nın yanı sıra el değmemiş koylara uğrayan Marmaris tekne turu ve mavi yolculuk da yapılacak aktivitelerden.

Marmaris’in güzelliklerini keşfetmeniz için araba şart ama yine de birçok yere toplu taşımayla da gidilebiliyor. İçmeler, Türkiye’nin Ege Bölgesinde, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı bir mahalle. Marmaris’in güneybatısında yer alan İçmeler, yemyeşil bir doğanın içerisinde Ege Denizinin kıyısındaki tatil merkezi.

Günnücek (Marmaris Milli Parkı), Yalancı Boğaz ve Cennet Adası bir gününüzü rahat geçirebileceğiniz güzel bir rota. Yaz sıcağından uzaklaşıp ormanda vakit geçirmek için şahane.

Marmaris’te tatilinize renk katabileceğiniz pek aktivite var. Parasailing, jet ski, flyboard, yelken, banana, kano gibi su sporları aktivitelerine katılabilirsiniz. Ayrıca jeep safari, trekking, bisiklet gibi alternatif aktivitelere de yapılıyor. Dilerseniz dalış yapabilir ve Ege’nin derinlerde saklı kalmış hazinelerini keşfedebilirsiniz.

Marmaris’te bir gününüzü de şahane koylara giden tekne turuna ayırın. Gürültülü müzikler çalınanları insanı rahatsız ediyorsa da Marmaris denince akla eğlence geldiğinden pek yadırgamıyorum. Nefis koylarda, kristal berraklığında denizde yüzüyorsunuz. Bir gününü de Sedir Adası tekne turuna ayırın.

Marmaris Halk Plajı ve İçmeler Plajı, şehir merkezinden uzaklaşmadan günü deniz kıyısında geçirebileceğiniz yerler. İçmelerin gün batımından sonrası atmosferi çok daha güzel. İlk gittiğim 1995’te İçmeler’de kendimi Avrupa kasabasındaymış gibi hissetmiştim.

ⓘ Marmaris’te Nerede Denize Girilir 💦 Marmaris plajları, birçok kişi için Marmaris’e öncelikli gelme sebebi. İlçe merkezi ve çevresinde masmavi renkli deniz suyuyla onlarca farklı plaj, kumsal ve koy bulunuyor. Marmaris Halk Plajı, Günnücek ve İçmeler şehir merkezindeki yakın yerler. Sadece birisine takılmayın, bunları ve diğer gizli koylardaki plajları keşfedin.

⛱ Marmaris Halk Plajı, şehir merkezinde, uzunluğu neredeyse 4,5 km’yi bulan bir kumsal. Marmaris yay gibi uzayan bu plaj çevresine kurulu. Denizi sabah sakin, öğleye doğru dalgalı ve tekrar akşam saat 5 gibi sakin. Kumsalı her zaman kalabalık, boylu boyunca mekanlar sıralanıyor. Plajın Uzunyalı denilen kesiminde çok daha iyi.

⛱ İçmeler Plajı da pek güzel. Suyu bulanık gibi görünse de temizdir, duş yerleri ve kabinler ücretsiz. Pandemi öncesi otel ve mekanların şezlongları ile tıka basa dolu plaj şimdi daha sakin ve güzel. Mavi bayraklı plaj boyunca uzanan işletmeler hem yeme içme hem de eğlence açısında çok zengin seçenekler sunuyor. Su sporları açısından da pek çok aktivite seçeneği var.

Günnücek Plajı, Setur Netsel Marmaris Marina’nın sonrasında Marmaris Milli Parkının Akdeniz sularıyla birleştiği yerde mavi ve yeşilin karıştığı bir plaj.

Cennet Adası Plajı, aslında bir yarımada olan ve Yalancı Boğaz ile ana karaya bağlanan Nimara Yarımadası üzerinde. Tekne turları uğrak noktalarından. Ormanın denizle buluştuğu doğası ve denizi mükemmel.

⛱ Kumlubük Plajı, şahane deniz ve kumsala sahip, Turunç’tan sonra geliyor. Aracınıza varsa plaja kadar gidebiliyorsunuz. Denizi çok temiz, kumsalı ince kumlu değil, iri taneli kum ve taşlık. Plaj çevresinde yerleşim yerleri ve mekanlar var. Deniz ürünleri restoranları meşhur.

Turunç Plajı, merkeze 21 km uzaklıktaki Turunç kasabasının önünde uzanıyor. Bir zamanlar çok sakin, kendi halinde bir kasabaydı, her sene gittikçe büyüyor.

Kleopatra Plajı ve altın sarısı renkli, ince taneli kumları ile ünlü. Koruma altındaki Sedir Adasında yer alıyor, araçla değil tekne turu le gidin.

1. Marmaris Kaleiçi

Marmaris Kalesi, denize nazır konumu ve muhteşem manzarasıyla Marmaris’te gezilecek yerlerin başında geliyor. Marmaris merkezin en önemli tarihi yapısı olan kalenin hikayesi MÖ 1044’e İyonlar dönemine dek uzanıyor. Büyük İskender ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yenilenen ve genişletilen yapının şu anki görünen kısmı Osmanlı zamanından.

I. Dünya Savaşında Fransız donanması tarafından topa tutularak büyük zarar görmüş olsa da günümüze kadar gelebilmeyi seksenlerden sonraki restorasyona borçlu. Kalenin kapalı mekanlarından ikisi arkeoloji müzesi olarak düzenlenmiş.

1970’li yıllara dek Marmaris halkının yaşadığı ve çok sayıda konuta ev sahipliği yapan kale, 1980-1990 döneminde restore edilerek 1991’de içerisinde kurulan Marmaris Arkeoloji Müzesi ile birlikte turizme kazandırılmış. Kalenin muhteşem Marmaris manzarasını fotoğraflamadan kaleden ayrılmayın.

Marmaris Arkeoloji Müzesi, 1991 yılından bu yana Marmaris Kalesinin içerisinde konuklarını ağırlıyor. Müzenin, yedi kapalı alanından ikisi Arkeoloji Salonu, biri de Etnografya Salonu olarak; kalan alan bölümleri de Sanat Galerisi olarak kullanılıyor.

Müzede Helen, Roma, Bizans dönemlerine ait ve Knidos, Hisarönü ve Burgaz bölgelerinde yapılan kazılardan çıkarılan pişmiş topraktan yapılmış kandiller, şişeler, çeşitli kaplar ve cam eserler, ok uçları, sikkeler ve süs eşyaları; Etnografya bölümünde ise Osmanlı dönemine ait dokuma işleri, kilim, mobilya, bakır mutfak gereçleri, silahlar ve süs eşyaları sergileniyor.

Marmaris Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri 08.30-12.00, 13.00-17.30. Müze, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Marmaris Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 130 TL. Kale ve müzeye tek biletle girilebiliyor. Müze Kart geçerli.

Hafsa Sultan Kervansarayı, önemli bir Osmanlı yapısı. Sultan Süleyman’ın annesi Valide Hafsa Sultan için 1545’te yaptırılmış. Rodos seferinde konaklama noktası olarak kullanılmış. Üzeri kemerlerle örtülü kervansarayın 7 küçük ve bir büyük odası şimdilerde hediyelik eşya dükkanlarına ve Marmaris’in eğlence mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Çarşıdaki Tarihi Bedesten eskiden olduğu gibi de bir alışveriş merkezi.

2. İçmeler

İçmeler, Marmaris Körfezi içinde yer alan ve ismini şifalı içme suyundan alan şirin bir tatil beldesi. Adını şifalı içme suyu kaynaklarından alan yer, aynı zamanda Marmaris’in en çok konaklama tesisinin bulunduğu devasa bir tatil köyü. Akdeniz ve Ege’nin birleştiği noktada Marmaris’e 8 km uzaklıkta, canlı ve hareketli bir sahil yerleşimi.

Toros Dağlarının eteklerinde yer alan, Marmaris’in en popüler bölgesi olan İçmeler, çam ormanları ile kaplı, yerli ve yabancı turistlerin Marmaris’te ilk akıllarına gelen bölge. Özellikle İngiliz turistlere hizmet veren ve birçoğu erken rezervasyonla çalışan oteller, upuzun kumsala paralel uzanıyor. İçmeler, çam, palmiye ve okaliptüs ağaçlarının çevrelediği cennet bir bölge.

Kasabanın içerisinde geçen derenin iki yanında uzayan dükkanları capcanlı. Sokaklarda dolaşınca kendinizi Avrupai bir kasabada hissediyorsunuz. Serin esen rüzgârı ile en sıcak günlerde bile bunalmayı engelleyen, sakin ve huzurlu bir tatil istiyorsanız otelinizi buradan seçin. Geceleri de eğlenebileceğiniz çok sayıda bar ve cafe yer alıyor.

İçmeler, 6 km uzunluğundaki mavi bayraklı sahil şeridinde pek çok su sporuna da elverişli. Zeytinlikleri ve bölgeye has bitki örtüsüyle İçmeler aynı zamanda yemekleri, deniz ürünleri, zeytinyağlı Ege otları ve gözlemeleriyle de Marmaris’in vazgeçilmez. İçmeler, bir yandan da renkli gece hayatı, kulüp, bar ve restoranlarıyla da oldukça tercih edilen bir bölge.

Uzun ve temiz sahilde konumlanmış, çoğu lüks ve beş yıldızlı oteller ve tatil köylerinin bulunduğu İçmeler’de, küçük otel ve pansiyonlar sayıca az bulunuyor. Konaklamak için Marmaris’e en yakın, en çok tercih edilen yerleşim birimi İçmeler’e, ilçe merkezinden boyu gece de dahil olmak üzere minibüs seferleri düzenleniyor.

3. Günnücek – Marmaris Milli Parkı

Günnücek

Günnücek ya da yaygın bilinen adıyla Marmaris Milli Parkı, Marmaris’e 2 km uzaklıkta bulunan ve dünyada eşine az rastlanır ormanlık alanlara sahip. Hem piknik yapabileceğiniz hem de denize girebileceğiniz bir yer. Marmaris Netsel Marinanın arkasından uzayan yol önce Günnücek’e, sonrasında ise yol Yalancı Boğaz ve Cennet Adasına uzanıyor.

Marmaris şehir merkezinden ulaşım kolay. Macera Parkını geçince sağda kalıyor Marmaris Milli Parkı kızılçam ormanları ve suyun bol olduğu kesimlerde yer alan sığla ağaçlarıyla ünlü. 1996 yılında milli park ilan edilen ve 29 bin 206 hektar genişliğindeki milli park yaban keçisi, yaban domuzu, sansar, tavşan, sincap ve kirpi gibi hayvanlara da ev sahipliği yapıyor.

Kuş, börtü böcek sesleri altında piknik yapıp, Akdeniz kıyılarında denize girip, kamp yapabiliyorsunuz. Ormanda içerisine uzayan ahşap yollarda yürürken her an bir kaplumbağa ya da sincapla karşılaşabilirsiniz. Ziyaret saatleri 07.00-20.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Marmaris Milli Parkı giriş ücreti 8TL, öğrenci 4TL, bisiklet 8TL, motosiklet 12TL, otomobil 24TL. Müze Kart geçerli değil.

4. Cennet Adası

Cennet Adası, halk arasında Yalancı Boğaz denilen ince bir boğaz geçişiyle ana karaya bağlı, asıl ismi Nimara olan ve ormanlarla kaplı bir yarımada. Fırtınalı bir gecede, Güllücek ile Cennet Adası arasında uzayan ince yolu boğaz zannedip rotasını buraya süren bir geminin karaya oturduğu hikayesine dayanarak halk arasında buraya Yalancı Boğaz adı verilmiş.

Marmaris merkezden Yalancı Boğaz’a dolmuş seferleriyle gelinebiliyor. Boğazın Mmarmaris tarafında Marmaris Yacht Marina yer alıyor. Yalancı Boğaz’dan yürüyerek, oldukça kayalık olan Cennet Adasına geçebilirsiniz. Ada üzerindeki patikaların şahane manzaralar boyunca uzanıyor. Patikalardan biri de sarkıtlarıyla ve dikitleriyle ilgi çekici Nimara Mağarasına ulaşıyor.

Cennet Adasının hemen önünde de Bedir adası uzanıyor. Hem Cennet Adası hem de Bedir Adası, Marmaris tekne turlarının uğrak yerleri arasında. Masmavi denizin, şahane doğanın buluştuğu cennet bir bölge. Marmaris’ten kalkan teknelerin uğrak noktası iskele çevresinde ise cafeler yer alıyor.

5. Turunç

Turunç, Marmaris’e 21 km mesafede yer alan, temiz plajı ve berrak denizi ile ünlü Marmaris’in şirin bir beldesi. Bir yanı dağ, önü deniz ve nefis körfeze sahip böylesi bir yerin kasaba kesimi maalesef çok göz alıcı değil. Bir Akyaka, Alaçatı potansiyeline sahip olmasına rağmen hala çarşısına bir keşmekeşlik hakim.

Sahil kesimi, mekanlar da ha keza öyle ama yine de pek severim Turunç’u. Sahil şeridinin motorlu araç trafiğine kapalı olan kısm her sene daha da güzelleşiyor. Marmaris gezilecek yerler listenize günübirlik bir tur için dahi olsa Turunç’u ekleyin. Aslında tek başına birkaç günlük bir tatil rotası olabilecek potansiyele sahip. En güzel mevsimi ise sonbahar.

Sahil boyunca kafe ve restoranların yer aldığı Turunç Plajı, Mavi bayraklı bir kumsal. Denizi berrak, suyun dibini görebiliyorsunuz, kumsalı temiz. Son yıllarda aşırı kalabalık ziyaretçiler nedeniyle aşırı kirlenme görmeye başladım. Sahilin kayalık alanları ve sualtı mağaraları dalış yapmayı sevenlerin tercihi.

Sahilin en uç noktaları halk plajı olarak ayrılmış, fakat bu plaj bölümü çok kısıtlı. Geri kalan yerleri ise otellere almış. Yeşil dağların eteğinde güzel bir koyda çok daha sakin bir tatil isteyenler için güzel bir tercih olan Turunç’ta da çok sayıda aktivite ve gezilip görülecek yerler bulunuyor.

Turunç’un en güzel plajlarından birisi Amos Antik Kentini de içine alan Amos Koyu. Hayatınızda bu kadar berrak suyu olan bir plajı nadiren görürsünüz. Sahili taşlık olan koyun denizi 5-6 metre sonra derinleşiyor.

Plaj, deniz ve su muazzam ama işletme pek çok beldemizde olduğu gibi inanılmaz pahalı. Ödenen ücrete karşılık bir hizmet maalesef alamıyorsunuz. Yaz aylarında Turunç’tan Amos’a dolmuş var.

Karia uygarlığının başkenti 2 bin 200 yıllık Amos Antik Kenti de gezilecek yerler listenizde olsun. Patika bir yoldan kolayca tırmanabileceğiniz tepede Amos tiyatrosu ve tapınak gibi kalıntıları görebilirsiniz. Helenistik dilde ‘Ana tanrıçanın tapınağı’ anlamına gelen Amos’un, muhteşem bir Amos koyu manzarası var.

Araçla gidebileceğiniz gibi Marmaris tekne turları ile de gidebilirsiniz. Marmaris merkezden veya İçmeler beldesinden toplu taşıma araçlarıyla veya denizden teknelerle kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Marmaris-Turunç yolunu çok severim, oldukça manzaralı bir yol.

6. Kumlubük Koyu

Kumlubük Koyu, Marmaris’ten hareket eden teknelere rahatlıkla ulaşabilen bir başka Marmaris koyu. Marmaris ilçe merkezine 24 km uzaklıkta bulunan Kumlubük Koyu, mavi ile yeşilin misler gibi buluştuğu şahane bir koy. Marmaris merkez 26 km uzaklıktaki Kumlubük’e oldukça virajlı bir yoldan gidiliyor.

Marmaris kalabalığından kaçanların sığındığı Kumlubük’ün ünü arttıkça burası da kalabalıklaşmaya başladı. Muhteşem bir denize sahip koy özellikle hafta sonları çok kalabalık oluyor. Yine de herkese rahatlık verecek kadar alan bırakan uzun bir koy. Kumlubük taşlık bir sahile sahip, deniz birkaç metre sonra derinleşiyor. Suyu berrak, dalış keyfi için muazzam bir adres.

Su sporları merkezlerinde jet-ski, banana, ringa aktiviteleri mevcut. Aracınız yoksa yaz aylarında sadece Turunç’tan Kumlubük’e dolmuş var. Marmaris’ten tekne veya dolmuşla Turunç’a geçip oradan bu şahane koya geçebilirsiniz.

Amos Antik Kenti, Kumlubük Koyu’nun kuzeybatısında yer alıyor. Amos Koyunda gidilebileceği gibi Kumlubük’ten de gidiliyor. Tiyatro, tapınak ve heykellerden oluşan Amos’un çevresi, aynı dönemden kalma surlarla çevrili. Rodos karşı yakasındaki üç tiyatrodan ikincisi olan Amos Tiyatrosu ise oldukça iyi korunmuş oturma yerleri, yan duvar ve sahne evinin üç odası görülebiliyor.

Amos Antik Kentine Turunç ya da Kumlubük’ten yürüyüş gruplarının düzenli organizasyonları bulunuyor. Antik kente Turunç’tan yürüyerek 1 saatte, Kumlubük’ten ise 30 dakikada ulaşılıyor. Amos Antik Kenti herhangi bir saat sınırlaması olmadan, ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor.

ⓘ Kumlubük’te bir kaç otel var, dilerseniz konaklayabilirsiniz de. Kumlubük Koyuna bakan dağda yer alan, muhteşem manzaralı Dionysos Village Hotel bölgenin en havalı oteli. Kalabalıktan uzak, keyifli ve huzurlu bir tatil sunan Villa Florya ve Maris Butik Hotel koyda yer alan şahane oteller.

7. Sedir Adası

Sedir Adası
Sedir Adası

Sedir Adası, Marmaris ilçe merkezine 16 km uzaklıkta yer alan, antik Karia medeniyeti yerleşimi Kedrai Kenti ve meşhur Kleopatra plajı ile ünlü bir ada. Kleopatra Adası olarak da anılan adanın altın renginde kumsalı ve turkuaz denizi meşhur. Aracınız varsa Marmaris merkeze 40 dakikalık bir mesafede olan Çamlı Köyü iskelesine gidiyorsunuz.

Çamlı Köyü, Marmaris-Akyaka yolunun 12. km’sinden sola sapan yoldan 6 km kadar içeride yer alıyor. Çamlık İskelesinden kişi başı gidiş dönüş 40TL vererek adaya geçebiliyorsunuz. Marmaris’ten düzenlenen günübirlik turları ile gitmenizi tavsiye ederim. Akyaka’dan da adaya tekne turu düzünleniyor.

Kleopatra plajının kumlarının Romalı komutan Antonius tarafından Kleopatra için Kuzey Afrika’dan buraya gemilerle getirtildiği hikayesi halk arasında dolaşıyor olsa da adanın kumları özel biçimli kalker parçacıklarından oluşmuş. Koruma altındaki Adanın batı ucunda yer alan Kedrai Antik Kenti kalıntıları Roma dönemine ait.

Tarihi kule ve sur duvarlarını, tapınak ve kilise kalıntılarını, tiyatroyu ve agorayı görebilirsiniz. Plajda yürürken terlik şart, ayrıca duş alma zorunluluğu da var. Şezlonglar ücretsiz, şemsiyeler 20 TL, yer olmadığında yere uzanmak için 20 TL’ye minder kiralayabiliyorsunuz. Büfede sadece su ve dondurma alabiliyorsunuz, yiyecek yok.

Sedir Adası ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Mart – 1 Kasım) 08.30-19.30, kış dönemi (1 Kasım – 1 Mart) 08.30-17.00. Gişe yaz döneminde 19.00’da, kış döneminde ise 16.30’da kapanıyor. Sedir Adası, haftanın 7 günü ziyarete açık. Sedir Adası giriş ücreti 125TL. Müze Kart geçerli.

İncekum Plajı, Çamlı İskeleden 1,5 km batıda ziyaret edebileceğiniz nefis bir koy. Marmaris gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken yer Sedir Adasına gitmeyecekseniz burada deniz keyfi yapabilirsiniz.

8. Fosforlu Mağara

Fosforlu Mağara

Fosforlu Mağara, Turunç ve İçmeler’den hareket eden tur teknelerinin uğrak yeri. Doğal oluşumlu bir mağara olan Fosforlu Mağara, akvaryumu andıran yeşil ve turkuaz renkli sularda yüzme ve dalış imkânı sağlıyor. İsmini mağaraya dışarıdan giren güneş ışığının deniz suyu üzerindeki yansımasıyla meydana gelen parlak renkli görüntüden alan mağaraya karadan ulaşım imkanı yok.

9. Karacasöğüt

Karacasöğüt, Marmaris-Muğla yolunun çamlar arasından ilerleyen 11. km’sinden sapıp gidebileceğiniz Karaca köyünün sahil kesimi. Gökova sahillerinde yer alan, mavi tur teknelerin uğrak noktalarından bir mevki. Mevsiminde altında doğal havuzu oluşan ve 25 metreden dökülen Söğüt Şelalesi görülecek yerler arasında.

Yine 421 metre uzunluğunda 16 metre genişliğindeki Karacain Mağarası, Somalıkaya Düdeni ve Suçıktı Mağarası olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Mağaranın 242 metrelik bölümünü yürünebiliyor olsa da siz 10 metreden fazla ilerlemeyin.

Karacasöğüt yakınlarında Euthenia Antik Kenti kalıntıları yer alıyor. Nekropol alanı, sarnıçlar, sur kalıntıları kaya mezarları görülebilir. En tepede ise yine antik dönemden kalan bir tapınak kalıntısı yer alıyor. Amnistos Antik Kenti kalıntıları da yine Karaca Köyü yakınlarındaki bir burun üzerinde.

Karacasöğüt yakınlarında ulaşılabilen şahane koylar var. Hepsine gidebilmeniz için mavi tur teknesi en iyisi. Okluk Koyu İngiliz Limanı, Löngoz, Yedi Adalar, Gücük Limanı ve Bördübet en çok bilinenleri.

10. Bördübet

Bördübet Marmaris

Bördübet Koyu, çam ağaçlarının arasına gizlenmiş, yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran bir köy. Özel koruma alanı olduğundan dolayı bakir doğası ve sınırlı turizm tesisi ile gezginlerin gözdesi. Tatilini huzurlu geçirmek isteyenlerin Marmaris’teki adresi olan koyda, özel rehberle trekking yapabilirsiniz. Marmaris merkezinden 25 km uzaklıkta bulunan Bördübet’in Muğla il merkezine uzaklığı ise yaklaşık 90 km.

11. Hisarönü

Hisarönü, değişik bölgelerden Yörük göçü yerleşimi. Havası ve suyu ile astım ve kalp gibi çeşitli hastaların şifa bulduğu Hisarönü, eşsiz gün batımı ile de ünlü. İri taneli ve renkli kumlara sahip olan Hisarönü, üç yüz metrelik plajında denize girip, güneşlenebileceğiniz şahane bir koya sahip. Sakin ve huzurlu bir yerleşim olan Hisarönü’nden hareket eden tekne turlarıyla İnbükü, Kartal Koyu, Tavşan Adası ve Bencik Limanı’nı ziyaret edebilirsiniz.

12. Kızkumu

Kızkumu

Kızkumu, adını Bybassos Kralı’nın kızı için anlatılan efsaneden alıyor. Marmaris’in 30 km batısında, Selimiye ve Bozburun’a giden karayolu üzerinde Orhaniye Mahallesi’nde yer alan Kızkumu’na Marmaris’ten kalkan minibüslerle rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Buranın özelliği ise koyun ortasında bulunan adaya denizin sığlığından yararlanılarak yürünebiliyor olması. Bu adada bulunan ve Bybassos Krallığı’na ait olduğu düşünülen kale kalıntısına kıyıdan kiraladığınız teknelerle ulaşabilirsiniz.

13. Selimiye

Selimiye

Selimiye, Marmaris’e 45 km uzaklıkta, ülkemizin önde gelen yat limanlarından biri sayılan Sığliman Koyu’na ev sahipliği yapıyor. Marmaris merkezden kalkan minibüslerle yaklaşık bir saat içerisinde ulaşabileceğiniz Selimiye, ismini Osmanlı Padişahı I. Selim’den alıyor. Ilık, temiz ve sığ bir denize sahip olan bölgenin bakir koylarını ziyaret etmek için tekne turuna çıkabilirsiniz.

Son yıllarda İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden varlıklı kesimin keşfettiği ve yaz-kış yaşamaya başladığı Selimiye, Sığliman çevresinde sıralanan hoş restoranları, tasarım atölyeleri, butikleri ve ilginç kafeleriyle yaz aylarında cıvıl cıvıl oluyor. Bölgede gerçekleştirilen mavi tur yolculuklarının da uğrak noktası olan Selimiye yelkenli teknelerin de güvenli sığınağı.

🏡 Selimiye’de nefis konaklama seçenekleri var. Pek çoğu şahane Selimiye Koyu manzarasına sahip. Selimiye ziyaretlerinde çoğunlukla Masal Tatil Evi konakladığım yer oldu. Swan Lake Hotel de gayet iyidir.

14. Bozburun

Bozburun

Bozburun çam, keklik balı ve çiçekleriyle ünlü, Marmaris’e 50 km uzaklıkla yer alan bir belde. Keşif yapmak isteyenlerin, trekking severlerin ve bisikletçilerin uğrak noktası olan Bozburun, Marmaris’in turist yoğunluğundan arınmış bir bölge. Günübirlik ulaşabileceğiniz Bozburun, nüfusu oldukça az bir yarımada. Dik yamaçları, vadileri, ormanları, bakir koyları ve antik kalıntıları ile ziyaretçilerine pek çok seçenek sunan Bozburun’un tarihi Karya Medeniyeti’ne dek uzanıyor.

15. Dalyan

dalyan, muğla

Dalyan, doğal güzellikleri ile doğa severlerin gözdesi. Marmaris merkezden 86 km uzakta bulunan Dalyan, caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan İztuzu Plajı’nı kapsayan bölgeyi de içerisinde barındırıyor.

Dalyan’da Kaunos Antik Kenti, Kaunos Kral Mezarları, Radar Tepesi, Dalyan Çarşısının yanı sıra Kargıcak Koyu, Köyceğiz Sığla Ormanı, Yuvarlak Çay, Ekincik Koyu ve Sülüngür Gölü de mutlaka ziyaret edin.

Marmaris gece hayatı ile de oldukça ünlü. Gece hayatının tadını çıkarmadan dönmek olmaz! Marmaris’te eğlence bitmez. Güneş batınca başlayan hareketlilik, sabahın ilk ışıklarına dek sürüyor. Barlar Sokağı’nda yer alan mekanları keşfedebilir ya da Marmaris Merkezdeki restoran, barlara ve gece kulüplerine uğrayabilirsiniz.

Marmaris, Muğla’nın uzun kıyı şeridindeki koyları, doğal limanı, antik kentlere yakınlığı, doğal güzellikleri, mavi tur olanakları, modern yat limanları, körfezin her türlü su sporuna olanak sağlayan konumu, onu apayrı bir yere taşıyor.

Malta

88 Yorumlar

  1. Marmaris muhteşem yer. Her sene sıkılmadan gideceğim tek yer. Kalabalıklar dan sıkıldıysanız denizde olmak isterseniz uygun fiyata yat kiralayıp otele vereceğiniz parayı yata verip konaklama yapabilirsiniz. Bu sene apart yerine bir gulet kiraladık arkadaslarla 3 gün boyunca yedik içtik eğlendik ve muazzam keyif aldık verdiğimiz para ya değdi. Ben burdan kiralamıstım oscardenizcilik.com. Baya da ilgilenmişlerdi. Eğer Marmaris’e yolunuz düşerse mutlaka tekne turu yapın.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz