Kaz Dağları, bitki ve hayvan zenginliği, milli parkı ve eşsiz doğal güzellikleriyle büyülü bir doğal alan. Dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip olan bölge, gezginlerin, seyahat severlerin ve macera arayanların yılın her günü buluşabildikleri, gezip doğal güzelliklerinden faydalandıkları ve doğa sporlarını deneyimledikleri bir coğrafya. Benim de her yıl mutlaka severek gittiğim bir coğrafya burası.

Edremit Körfezi manzarasına sahip Sarıkız Dağı yamaçlarından fışkıran pınarlar, denize doğru yol aldıkça derelere ve şelalelere dönüşüyor. Kızılkeçeli Çayı üzerinde yer alan Sütüven Şelalesi, bu şelalerden en güzeli. Suyun on yedi metreden gürül gürül düştüğü şelale, Zeytinli Köyü’ne dört buçuk kilometre mesafede yer alıyor.

Sütüven Şelalesi
Sütüven Şelalesi

Kazdağları Sütüven Şelalesi

Sütüven Şelalesi, yeşilin binbir tonuyla Türkiye’nin en bakir bölgelerinden Kazdağları Milli Parkı sınırlarında yer alıyor. Balıkesir’in Edremit ilçesinde, Edremit-Akçay Karayolundan 2 km kadar içeride yer alan şelale, Kazdağlarının eteklerinde, deniz seviyesinden 798 metre yükseklikte, etrafı zeytinliklerle çevrili bir doğa harikası.

Sarıkız Yaylasından doğup Kızılkeçili Çayı üzerinden akarak Hasanboğuldu Göletine uzanan Sütüven Şelalesi’nin orijinal ismi Sutüven. Yıllar içerisinde Sütüven’e dönüşen bu isim ‘tüvleyen su’ yani sıçrayan su anlamına geliyor. Suyun 17 metre yükseklikten gürül gürül düştüğü şelaleye Beyoba Köyünden geçilerek ulaşılıyor.

Malta

Serbia

Hasanboğuldu Göleti

Sütüven Şelalesi Kazdağları
Sütüven Şelalesi

Hasanboğuldu Göleti, Sütüven Şelalesi’nin yanı başında, doğal bir kayanın havuz haline dönüştüğü, şelaleyi ziyaret eden birçok kişinin mola verdiği bir nokta. Yaz aylarında sıcak havadan uzaklaşmak isteyenlerin serinlemek için tercih ettiği göletin bitişiğinde bir de piknik alanı yer alıyor.

Hasanboğuldu Göleti, ismini bir efsaneden alıyor: Efsaneye göre aşiret kızı Emine’ye aşık olan köylü Hasan onunla evlenmek ister. Fakat Emine’nin ailesinin bu izdivaç için bazı koşulları vardır. Buna göre Hasan’ın 40 okkalık tuz çuvalını sırtından hiç indirmeden dağı aşıp Emine’nin yaşadığı yere kadar taşıması gerekmektedir.

Sıcağın da etkisiyle tuz çuvalının sırtında derin yaralar açtığı Hasan, yarı yolda başaramayacağını anlar ve Emine’ye kaçmayı önerir. Emine Hasan’ın başaracağından çok emindir ve bu teklifi kabul etmez. Ancak ne yazık ki Hasan artık dayanamaz hale gelince gölün sularına kendine bırakır ve boğulur.

Onun haykırışlarına duymayan Emine daha sonra göletin üzerinde Hasan’ın hediye ettiği yazmayı bulur. Bunun üzerine Emine de yazmayla göletin hemen yanındaki ağaca kendini asar.

1990’da Hülya Avşar ve Yalçın Dümer’in oynadığı filme de konu olan olaydan bu yana, gölet Hasanboğuldu, çınar ise Emine Çınarı olarak anılıyor.

Kazdağları’ına gitmek için en güzel zaman ilkbahar. Nisan Mayıs arasında otlar ve çiçekler her yerden fışkırıyor. Doğaıyı iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Yaz dönemi giderseniz şelalenin dayanılması zor olan buz gibi suyuna girin. Hayatımda o kadar şok edici etki yapan başka bir suya girmemiştim, ama yine de çok keyifliydi.

Şelale ve göletin etrafında restoran, büfe tarzı yerler bulunuyor. Burada yemyeşil bir çevrede suyun sesini dinleyerek yürüyüş yapabilir, çevreyi keşfe çıkabilir ve köylülerin kurduğu küçük tezgâhlardan yöresel ürünler alabilirsiniz. Sütüven Şelalesi’nden Hasanboğuldu’ya yürürken, Romalılardan kaldığı söylenen su kemerlerinin sütunları sol tarafta görülebilir.

Sütüven, Hasanboğuldu
Hasanboğuldu Göleti
Hasan Boğuldu, Kazdağları
Hasan Boğuldu, Kazdağları

Milli park statüsünü 1993’te alan Kaz Dağları, Ege ile Marmara bölgeleri arasında sınır oluşturuyor. Derin vadi ve kanyonlar, flora ve fauna açısından çok zengin, değerli bir bölgemiz.

Dünyanın en önemli oksijen depolarından Kaz Dağları’nda, off road, doğa yürüyüşleri, trekking, dağcılık gibi sporların yanı sıra, termal turizm de yükselen bir değer olarak öne çıkmaya başladı.

Sütüven Şelalesi nerede 📍

ⓘ Sütüven ve Kaz Dağları gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Sütüven Şelalesine nasıl gidilir 🚘

Sütüven Şelalesi, Altınoluk-Edremit karayolunun 20. kilometresinden Zeytinli Köyü tabelasını gördüğünüzde, sapaktan girip köy çıkışındaki dar köprüden hemen sonra Beyoba Köyü’ne ulaşıyorsunuz. Köyün girişindeki çeşmeden sola inen toprak yolu izlediğinizde iki kilometre sonra şelale girişine ulaşıyorsunuz.

Şelaleye gelenlerden otopark ücreti olarak 15TL tahsil ediliyor. Edremit’in Çamlıbel Köyü’ndeki Albatross Dağ Evleri (0266) 387 3834) benim konaklama önerim. Ulaşımı aracınız varsa kolay, haber verirseniz transfer sağlıyorlar.

Her gittiğimde de burada kalıyorum. Kazdağlarında Mıhlı Çayı, Adatepe ve Yeşilyurt köylerini, Tahtakuşlar Etnografya Galerisini gezin. Kazdağları değeri çok iyi anlaşılamamış bir doğa harikası. Mutlaka görün.

Sütüven Şelalesi ve Hasanboğuldu Göleti, Kazdağları coğrafyasının doğal güzelliklerini yansıtan benzersiz iki durak. Yaz döneminde boğucu sıcaklara rağmen serinleme molası verebileceğiniz şelalede yeme-içme alternatifleri de bulunuyor. Doğayla baş başa piknik ve şelale gezisini birlikte yapabilirsiniz.

Serbia

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz