Çeşme, altın altın sarısı renkli kumsalları, termal kaplıca kaynakları, sörf merkezleri, beş yıldızlı otelleri ver her biri markaya dönüşen köy ve kasabalarıyla Türkiye‘nin en önemli tatil merkezlerinden. İzmir‘in en batısında yer alan Çeşme, yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.
Çeşme, ünü Türkiye sınırlarını aşan, konsept butik otelleri ve renkli gece hayatıyla Alaçatı, Türkiye’nin en popüler plajlarından birine sahip olan Ilıca, Ildır, Şifne, Germiyan gibi köyleriyle çok sayıda alternatif gezi rotası sunuyor.
Tarih boyunca Ege Denizi’nin en önemli limanları arasında yer alan Çeşme, denizciler tarafından ‘küçük liman’ olarak adlandırılıyordu. İlçenin dört bir yanında buz gibi suların aktığı çeşmeleri nedeniyle Çeşme ismini alan ilçe İzmir kent merkezinden 90 km uzaklıkta yer alıyor.
Anadolu’nun batı kıyısında konumlanan Çeşme, 12 İyon kentinden biri olan Erythrai Antik Kenti’nin iskelesiydi. Lidyalılar, Persler, Bergama Krallığı, Roma Devleti, Bizans ve Osmanlı izlerini taşıyan Çeşme çok kültürlü bir atmosfere sahip.
Çeşme Gezilecek Yerler 📌
1. Çeşme merkez

Çeşme ilçe merkezi, Çeşme’ye gelen ziyaretçilerin büyük bölümünün zaman geçirdiği tarihi ve doğal güzellikleriyle özellikle yaz aylarında tıklım tıklım olan bir tatil destinasyonu. Küçük bir körfezin çevresinde kurulu olan Çeşme merkezde mis gibi Ege kokusu daracık sokaklardan içeriye giriyor.
Çeşme Limanı’na hakim bir noktada II. Beyazıt tarafından 1508’de yaptırılan Çeşme Kalesi, günümüzde Çeşme Arkeoloji Müzesine ev sahipliği yapıyor. 1528’de Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde inşa edilen Kervansaray, Çeşme Çarşısı ve Çeşme Marina merkezde görülecek yerler arasında.
2. Çeşme Kalesi

Çeşme Kalesi, Çeşme ile Sakız Adası arasındaki deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak için 15. yüzyılda Cenevizliler tarafından inşa edilmiş. Günümüzde Çeşme’nin en önemli sembollerinden biri olan kale, Sultan II. Beyazıt zamanında, 1508-1509 yıllar arasında yapılan ilaveler ve onarımlarla büyütülmüş. Osmanlı ve Ceneviz üslubunu bir arada yansıtan kale, Batı Anadolu’da günümüze kadar ulaşan en önemli kaleler arasında yer alıyor.
Dikdörtgen planlı kale, kayalık bir yamaç üzerinde konumlanıyor. Üç yanı hendeklerle çevrili kalenin batısında Ege Denizi bulunuyor. Kalenin ana giriş kapısı ise güney cephede yer alıyor. 19. yüzyıla kadar kullanılan kale, sonraki dönemlerde tek edilmiş. 1965 yılında İstanbul Topkapı Sarayından getirilen silahların sergilenmesiyle Silah Müzesine dönüştürülen kalenin içerisinde günümüzde Çeşme Arkeoloji Müzesi bulunuyor.
Çeşme Arkeoloji Müzesi, Çeşme merkezde ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müze. Tunç Çağı Bağlararası yerleşim eserleri ile Çeşme Erythrai Antik Kentinden getirilen eserler müzenin en önemli eserleri arasında. El yapımı çanak ve çömlekler, Erythrai Antik Kenti’nin heykelleri, figürinleri, sikkeleri bölgenin tarihi zenginliğini yansıtıyor. Müzenin 1770 Osmanlı-Rus Deniz Savaşını anlatan bölümü de görülmeye değer.
⏰ Çeşme Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Çeşme Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti 18TL. Müze Kart geçerli.
3. Aya Haralambos Kilisesi

Aya Haralambos Kilisesi, Çeşme ilçe merkezinde günümüze ulaşmayı başaran tek kilise. 1830 yılında inşa edilen kilise, 19. yüzyılda Çeşme’nin en ünlü kilisesiydi. Mora isyanı sırasında yaşanan olayların kendileri için kötü sonuçlanmasından korkan Rumların Çeşme’yi terk etmesi üzerine günümüzde kilisenin yanı başında yer alan kilisenin tahrip olarak yıkılmasının ardından inşa edilen Ayıos Haralambos Kilisesi, Kaptan-ı Derya’dan alınan özel izinle inşa edilmiş.
Kilise ismini Hieromartis (kutsal şehit) unvanına sahip olan Aziz Haralambos’tan alıyor. En eski azizlerden birisi olan Haralambos, Roma İmparatoru Septimus Severus döneminde (193-210) Manisa’da Hıristiyanların ruhani lideri olarak görev yapıyordu. Roma İmparatorluğu, henüz Hıristiyanlığı kabul etmediği için, dönemin valisi Lukianus tarafından verdiği vaazlar nedeniyle tutuklanmış ve işkenceye uğramış. Kilise, ünlü ressam İ. Sitaras tarafından çizilmiş freskleriyle ünlü.
Aya Haralambos Kilisesi günümüzde Çeşme Belediyesi mülkiyetinde. Özel günlerde Sakız Adasından gelen Rumların ayin yaptığı kilise, kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Çeşme’de düzenlenen festival ve özel organizasyonlarda sergiler açılan kilise, Çeşme’nin merkezinde Çarşı Caddesi (Atatürk Bulvarı) üzerinde yer alıyor. Kiliseyi açık olduğu günlerde giriş için herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.
4. Çeşme Marina

Çeşme Marina, günümüzde Çeşme’nin sosyal yaşamının şekillendiği bir yaşam merkezi. Çeşme Ulusoy Limanı ile Cumhuriyet Meydanı arasında konumlanan marina, Türkiye’nin önde gelen yatırım firmalarından biri olan IC İbrahim Çeçen Holding ve marinacılık sektöründe köklü bir geçmişe sahip olan Camper & Nicholsons Marinas International ortaklığıyla kurulmuş.
Çeşme Marina, denizde 400, karada ise 100 tekne kapasitesine sahip; uzunluğu 60 metreye kadar olan yatlara hizmet verebiliyor. Bünyesinde çok sayıda kafe, restoran ve mağazaya da ev sahipliği yapan marina çevresinde de gelişimi tetikleyerek Çeşme’nin en hareketli bölgesine dönüştü. Ege maviliğinin tadını çıkararak marinada bir şeyler içip yiyebilirsiniz.
5. Alaçatı

Alaçatı, Çeşme’ye bağlı bir mahalle. Türkiye’de son yıllarda yıldızı parlayan tatil destinasyonları arasında öne çıkan Alaçatı, Arnavut kaldırımlı taş sokakları, konsept mağazaları ve butikleri, hareketli gece hayatı, meyhaneleri, kumsalları ve sörf alanları ile yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.
Özgün mimarinin korunduğu Alaçatı, taş butik otelleri ile ülkemizde butik otel işletmelerinin yoğunlaştığı bir bölge. Rüzgar değirmenleri, beach clubları ve Ege lezzetleri sunan aile işletmesi restoranları ile Alaçatı Bodrum’un tahtını sallayan bir tatil merkezi.
Alaçatı hareketli ve bazen de gürültülü bir yer. Oteli seçerken buna dikkat etmek gerek. Benim şimdiye kadar kaldığım ve memnun Kurabiye Hotel, Alura Boutique Hotel, Hay Otel, Salbakos Otel butik otel seçeneklerine göz atın. Bütçenize uygun olanı seçin.
6. Deliklikoy
Deliklikoy, Çeşme turizminde önemli bir marka olan Alaçatı’da yer alıyor. Alaçatı Port’a 3 km uzaklıktaki koy, son yıllarda gençler arasındaki popülerliği ile Alaçatı bölgesinin en tanınan koylarından birine dönüştü. Adını, koydaki delik bir kaya parçasından alan Deliklikoy’da herhangi bir işletme ya da tesis bulunmuyor. Duş, şezlong, kafe gibi imkanların olmadığı koya birçok kişi günübirlik deniz keyfi yapmak için geliyor.
Özellikle hafta sonları kampçıların da rotasına giren Deliklikoy’un bembeyaz kayaları muhteşem fotoğraf karelerine hayat veriyor. Çeşme çevresinde deniz, kum ve güneş keyfi yapabileceğiniz çok daha iyi plajlar var. Deliklikoy, ilginç atmosferini deneyimlemek için ziyaret edilebilir.
7. Ilıca

Ilıca, Çeşme ilçe merkezine 5 km uzaklıkta. Denizin içinde kaynayan termal suları, 2 km’yi bulan uzunluğu, altın sarısı ince taneli kumsalıyla Ilıca Halk Plajı, hem günübirlikçilerin hem de yaz tatilini değerlendirmek isteyenlerin gözdesi. Ilıca’nın sahil şeridi ise meşhur Çeşme kumrucularıyla bezeli.
Çeşme’nin en önemli tatil yerlerinden Ilıca, çevresinde çok sayıda konaklama alternatifi de mevcut. Rüzgarlı konumuyla yılın her dönemi temiz havaya sahip olan Ilıca’da termal kaynaklarla beslenen oteller sağlık turizmine de hizmet ediyor.
8. Ildır

Ildır Köyü (Ildırı Köyü), antik dönemde Erythrai olarak anılan bir yerleşim yeriydi. Yunancada kırmızı anlamına gelen Erythros’tan ismini alan bölge Tunç Çağı’ndan bu yana insanlığın yaşadığı zengin bir tarihe sahip. Birçok televizyon filmi ve diziye de set olan köyün gün batımı ve gün batımı manzarası şahane.
Günümüzde Çeşme’nin en sakin ve huzurlu yerlerinden biri olan Ildır, deniz manzaralı kafe ve restoranları, ev yapımı ürünlerin satıldığı stantları, Erythrai Antik Kenti’nin kalıntılarının yer aldığı görkemli tepesi ile hoş bir kaçış rotası. Ildır, Çeşme merkeze 22 km uzaklıkta.
9. Çeşme plajları

Çeşme plajlar konusunda İzmir’in en özel bölgesi. Girintili çıkıntılı coğrafi yapısı nedeniyle çok sayıda kumsal, koy, körfez, ada ve kayalığa sahip olan Çeşme’nin toplam kıyı şeridi uzunluğu 133 km. Yaz turizminin popüler yerlerinden Çeşme’de irili ufaklı ücretli ve ücretsiz plajlar Ege Denizi’nin muhteşem sularıyla tatilcileri ağırlıyor.
Çeşme bir yarımada olduğundan ilçenin 3 farklı bölgesinde deniz keyfi yapabileceğiniz çok sayıda plaj var. Bu plajların bir bölümü işletmeler tarafından beach club mantığında yönetiliyor, birçoğu ise herhangi bir işletmenin olmadığı sakin ve huzurlu bir atmosfere sahip.
Çeşme’nin kuzeyindeki plajlar: Çeşme’nin kuzeyi ilçenin en popüler plajlarına ev sahipliği yapan bölgesi. Bu bölge batıda Dalyan’dan başlayıp doğuda Ildır köyünde sona eriyor. Bu bölgenin batısında yer alan Dalyan’da Dalyan Plajı, Palmiye Beach, Marti Plajı, Sera Plajı bulunuyor. Her bir plajda ağırlıklı olarak günübirlik turistlerin ziyaret ettiği halka açık plajlar. Plajlarda kafe, şezlong ve şemsiye kiralayan işletmeler de bulunuyor.
Dalyan’ın güneyindeki Aya Yorgi Koyu ise Çeşme’nin bir dönemine damgasını vuran eğlence mekanlarıyla tanınıyor. Shayna Beach Club, Çeşme Paparazzi, Anka Beach, Tren Ayayorgi Beach Club giriş ücreti alınan ve ücretsiz girişin olmadığı plajlar. Kadın-erkek dengesi gözetilen bu plajlar daha çok yüksek müzik, alkollü mekanlar ve eğlencesiyle biliniyor.
Boyalık, Altınyunus ve Ilıca arasında yer alan sahil şeridi ise Çeşme’nin en tanınan ve en güzel plajlarına ev sahipliği yapıyor. Bu bölümde Boyalık Plajı, Altınyunus Sahili, Yıldızburnu Sahili ve Ilıca Halk Plajı bulunuyor. Altın sarısı renkli ince taneli kumsalı, sığ ve sıcak denizi ile bu bölgede plajlardan ücretsiz yararlanabilirsiniz. Sahilde Çeşme Belediyesi tarafından kafe, şezlong ve şemsiye gibi hizmetler veren işletmeler var.
Şifne’den başlayıp Ildır’a kadar uzanan sahil kesimi ise çok popüler değil. Bu kesimde kumsallar daha çok taşlık ve sahil kesimi daha engebeli. Deniz ise derin ve soğuk. Şifne Plajı, Bahçelievler Plajı, Günizi Plajı, İştur Sahili ve Ildır Plajı yer alıyor. Plajların birçoğu toplu konut sitelerinin sahilinde yer alıyor.
Çeşme’nin güneyindeki plajlar: Çeşme’nin güneyi, kuzey bölgesinden sonra en popüler ikinci bölge. Burası doğuda Alaçatı Port’tan batıda Altınkum’a kadar uzanıyor. Alaçatı Port bölgesi daha çok ücretli giriş yapılan beach clubların bulunduğu bölge.
Alaçatı Surf Paradise Club, Zio Beach Club, Plage Isolee, Dusk Alaçatı, Escape Beach Club, Cafe Pi Beach Club ve Piyade Koyu Beach ücret ödeyerek girebileceğiniz, ücretsiz halk plajı bölümü olmayan plajlar.
Bu plajların batısında ise Alaçatı Halk Plajı, Deliklikoy ve Kleopatra Koyu (Güvercinlik Koyu) bulunuyor. Bu koy ve plajlar ücretsiz girilebilen üzerinde herhangi bir işletmenin olmadığı yerler. Su, soyunma kabini, şemsiye ve şezlong yok. Kafe de olmadığından hazırlıklı gelmek şart.
Çeşme’nin güneyindeki plajların en batısını Altınkum Sahili oluşturuyor. İncecik kumu ve soğuk deniz suyu ile sıcak yaz günlerinde serinlemek için en iyi yerlerden biri. Altınkum Sahilinin bir kısmında yalnızca para ödeyerek girebileceğiniz beach club işletmeleri var.
Bu işletmeler Fly-inn Beach, Montana Beach, Dharma Beach ve Fun Beach Club. Altınkum Halk Plajı ise tamamen ücretsiz bir seçenek. Halk plajında herhangi bir işletme, kafe, şezlong ve şemsiye hizmeti yok.
Çeşme’nin batısındaki plajlar: Çeşme’nin batısındaki plajlar ilçenin Sakız Adasına bakan sahil kesiminde yer alıyor. Kuzeyde Çeşme Marinadan güneybatıda Pırlanta’ya kadar olan bölümü kapsıyor. Çeşme’nin batısındaki plajların çoğu hem ücretsiz halk plajı bölümü hem de ücretli giriş yapılabilen ve şemsiye, şezlong kiralanabilen alanların ortak olduğu plajlardan oluşuyor.
Yusuf Baba Beach, Wa Çeşme Farm Hotel Beach, Ocean Beach, Pırlanta Plajı ve Çiftlikköy Plajı Çeşme’nin batısındaki plajlar arasında yer alıyor.
10. Çeşme Kaplıcaları
Çeşme, Türkiye’nin en zengin termal kaplıca kaynaklarına sahip bir bölgede yer alıyor. İzmir-Çeşme Karayolu üzerinde, Çeşme ilçe merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Çeşme Ilıcaları, ortalama sıcaklığı 58 derece olan şifalı sularıyla sağlık turizmine hizmet ediyor.
Çeşme Ilıcalarının yanı sıra Şifne (Residere) Kaplıcaları, Şifne Körfezi üzerindeki yarımadada termal suları ve çamuruyla şifa dağıtan bir merkez. Çeşme kaplıcaları romatizmal hastalıklar, metabolizma bozuklukları ve idrar yolu rahatsızlıklarına iyi geliyor.
11. Eşek Adası
Eşek Adası, Çeşme merkezden kalkan tekne turlarının uğradığı yerlerden biri. Eski ismi Goni olan Eşek Adası, temiz koyları ve adada yaşayan eşekleri ile meşhur. Konumu nedeniyle kuzey rüzgarlarına kapalı korunaklı bir bölge olan ada, yatların ve teknelerin demirlediği, mola verdiği bir durak.
Çeşme merkezden teknelerle 1 saatlik bir yolculukla ulaşılan Eşek Adası’nın tamamı maki bitki örtüsü ile kaplı. Eşeklerin su ihtiyacını karşılayabilmek için adada rüzgarla çalışan bir tatlı su kuyusu da var. Gece konaklamasına izin verilmeyen ada turizm amacıyla kullanılıyor.
Çeşme’de ne yenir
Çeşme, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımadada yer alıyor. Çeşme, doğal olarak deniz ürünleri ile öne çıkan bir tatil destinasyonu. Çipura, levrek, ahtapot ve midye çeşitlerini gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz Çeşme’de balık restoranlarında meze kültürü de çok gelişmiş.
Çeşme’nin ünlü kumrusu nohut mayalı sandviç ekmeği içerisinde tulum peyniri, sucak ve domatesle sunulan bir yiyecek. Sakız reçeli ve dondurması, Çeşme kavunu ve enginarı ile zeytinyağlı yemekler ve Ege otları Çeşme’de öne çıkan lezzetlerden. Çeşme Marina, Alaçatı Port ve Alaçatı Hacı Memiş Mahallesinde iyi mekanlar var.
Çeşme’den ne alınır
Çeşme’den dönerken zeytin, zeytinyağı, taze Ege otları, sakız reçeli, yerel şarap çeşitleri ve sakız rakısı alabilirsiniz. Ayrıca Çeşme ve Alaçatı’da çok sayıda konsept mağaza bulunuyor. Kişiye özel tasarımlar yapan bu mağazalardan kıyafet, aksesuar ve hediyelik eşya çeşitleri bulabilirsiniz.
Nisan ayının ilk haftasında yapılan Alaçatı Ot Festivali ise Ege lezzetlerine doyabileceğiniz bir etkinlik. Her cumartesi Alaçatı’da kurulan pazarda çevre köylerden gelen üreticiler yeriştirdikleri taze ürünleri satıyor; mutlaka uğrayın.
Çeşme’de nerede kalınır
Her yaz binlerce turisti ağırlayan Çeşme’de çok fazla konaklama seçeneği mevcut. Çeşme Merkez, Ilıca ve Alaçatı’da her zevke ve bütçeye uygun Çeşme otelleri farklı konseptlerde hizmet veriyor. Alaçatı’ya kolay ulaşım ve eğlencenin merkezi olması nedeniyle Çeşme’nin merkezinde bulunan her şey dahil, denize sıfır otelleri tercih edebilirsiniz.
Beldenin merkezinde apart oteller, pansiyonlar ve butik otellerde bulunuyor. Alaçatı’yı tercih ederseniz taş konaklar restore edilerek inşa edilen butik otellerde konaklayabilirsiniz. Çeşme ve Alaçatı özellikle yazın ve bayram ya da resmi tatil dönemlerinde çok tercih edildiği için erken rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
Çeşme’ye nasıl gidilir
Çeşme, İzmir kent merkezinden 80 km uzaklıkta. Çeşme’ye, İzmir-Çeşme Otoyolunu kullanarak özel araçla 1 saatlik bir yolculukla ulaşılabiliyor. İzmir Otogarı ve Üçkuyular Semt Garajından Çeşme Seyahat otobüsleri ile Alaçatı, Ilıca ve Çeşme merkeze ulaşım sağlanıyor.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan HAVAŞ otobüsleri yaz sezonu boyunca sefer düzenliyor. HAVAŞ ile havalimanından Çeşme’ye 1.5 saatlik bir yolculukla ulaşılabiliyor. Birçok büyük şehirden şehirlerarası otobüs firmalarının yaz döneminde Çeşme’ye direkt seferleri var. Çeşme’ye nasıl gidilir blog yazımda Çeşme ulaşımı ile ilgili çok daha detaylı bilgiler paylaştım; göz atın.
Çeşme, Türkiye’de yaz turizmi denildiğinde akla gelen birkaç destinasyondan biri. Çeşme, dillere destan güzelliği Alaçatı’nın yanı sıra her biri kendi kültürünü yansıtan eşsiz köyleri, bakir koyları, renkli gece hayatı ve müthiş lezzetleriyle tatilden aradığınız her şeye yanıt veren bir yer.
Güzel ve kaliteli yazılmış bir içerik teşekkürler.
Ceşme kalesi gerek manzarası gerek mimari yapisı ile harika bir yer.