Çeşme, Türkiye’de de tatil denildiğinde ilk akla gelen yerlerden. Her kıvrımında ayrı bir ahenk barındıran Çeşme Yarımadasının doğallığı, güneşle yıkanan altın altın sarısı kumsalları, berrak denizi, dantel gibi işlenmiş koyları, nefis butik otelleri, her biri markaya dönüşen Ildır, Şifne, Germiyan gibi köyleriyle Türkiye‘nin en önemli cazibe merkezlerinden biri.
Ne de olsa Ege’nin, eşine az rastlanır yumuşacık kumsallarından bazıları Çeşme kıyılarına serpilmiş durumda. Sayısız koyları, termal kaynakları, zengin su altı dünyası, sörf gibi alternatif su sporlarına elverişli yapısı ve canlı eğlence hayatıyla sadece ünü ülke sınırlarını çoktan aşmış ilk beldelerimizden.
Deniz, rüzgar, kum ve güneşiyle tanınan İzmir Çeşme, Deniz, ören yerleri ve doğal güzellikleri yönünden de zengin. Şimdilerde, artan yapılaşma ile her köşesinde villalar mantar gibi bitse de güzelliğinden pek bir şey kaybetmiş değil.
Çeşme Gezi Rehberi
Çeşme, İzmir’in batısında, kendi adını taşıyan yarımadanın en ucunda bulunuyor. Sadece tatil merkezi olarak değil tarihi, kültürel, doğal zenginlikleri ile de oldukça baş döndüren enfes bir coğrafya. İzmir’in yanı başında ama şehrin karmaşasından bir o kadar uzak olan bir belde. Çok derine inmeden özetle Çeşme’nin hikayesini aktarayım.
Çeşme’nin eski çağdaki adı Cyssus. MÖ 1200’de Batı Anadolu’da kurulan İyonya’nın başlıca şehirlerinden biri olan Erythrai‘nin iskelesi görevini görmüş. Ege ticaretinde önemli bir yere sahip olan ve 12 İyon kentinin arasındaki Erythrai, Arkaik Dönemde doğu ticaretinde ve diplomaside etkin bir rol oynamış. Erythrai’nin günümüzdeki adı Ildır köyü.
Erythrai, MÖ 7. ve 8. yüzyıllarda büyük bir iktisadi güce sahip olmuş. Sakız adası ile birlikte esir ve şarap ticaretini elinde tutmuş. Önce Lidya, ardından Pers saldırısına uğrayıp çok zarar görmüş. MÖ 2. yüzyılda Bergama krallığına, daha sonra da Roma’ya bağlanmış. 14. yüzyılda Çaka Bey zamanında, Menteşe Beyin damadı tarafından Türk topraklarına katılmış.
Gemiciler tarafından Küçük Liman olarak adlandırılan bölge, kaynak suları bol olduğundan, buz gibi suyu aktığı çeşmelerinden dolayı Çeşme ismini almış. 1426’da da II. Murat zamanında Osmanlı topraklarına dahil olmuş. I. Dünya Savaşından sonra Yunanlılar tarafından işgal edilse de Kurtuluş Savaşında 16 Eylül 1922’de işgalinden kurtarılmış.
İzmir’e bağlı 30 ilçeden biri olan Çeşme’nin nüfusu 45 bin. Türkiye’de bir şehirle ilçe merkezi arasında otoyola sahip tek beldemiz. İzmir şehir merkezinden 80 km uzaklıkta bulunan ilçeye özel araçla 1 saat gibi kısa bir sürede ulaşabiliyorsunuz.
ÇEŞME NEREDE
Çeşme, Ege Bölgesinin batısında, İzmir kent merkezinin en batısında, Ege Denizi kıyısında konumlanıyor. Kendi adını taşıyan yarımada boyunca kuzey-güney yönlü olarak uzanan ilçenin batısında, güneyinde ve kuzeyinde Ege Denizi, doğusunda ise Urla bulunuyor.
ÇEŞME’YE NASIL GİDİLİR
Çeşme, İzmir kent merkezinden 80 km uzaklıkta. Çeşme’ye, İzmir-Çeşme Otoyolunu kullanarak özel araçla 1 saatlik bir yolculukla ulaşılabiliyor. İzmir Otogarı ve Üçkuyular Semt Garajından Çeşme Seyahat otobüsleri ile Alaçatı, Ilıca ve Çeşme merkeze ulaşım sağlanıyor.
✈️ Çeşme’ye en yakın havalimanı İzmir’de. İzmir Adnan Menderes Havalimanına Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok şehrinden farklı hava yolu firmalarının direkt uçuşları bulunuyor. Havalimanı ile Çeşme arasında HAVAŞ otobüsleri sefer düzenliyor. Seferler uçuşlara göre düzenleniyor. Yaklaşık 90 dakika süren yolculuğun ücreti 130 TL. Servis Güzergahı ise Adnan Menderes Havalimanı – İzmir Çeşme Otoyolu – Alaçatı Terminali- Çeşme Otogar.
🚍 İzmir Otogar – Çeşme ulaşım: İzmir Otogardan ilçeye, Çeşme Seyahat otobüsleri ile gidilebilir (Otogar ☎️ 05334091554 | Çeşme ☎️ 0232 7126499). Nisan-Kasım arasında her saat başı, yılın diğer döneminde ise daha seyrek gerçekleştirilen seferler yaklaşık 1,5 saat sürüyor, ücret ise 60 TL. Araçlar 141 nolu perondan kalkıyor. İlk araç 06.30 son araç ise 22.00’de kalkıyor. Ayrıca İstanbul, Ankara gibi şehirlerden Kamil Koç, Pamukkale, Metro Turizm seferleri var.
🚌 İzmir – Çeşme ESHOT: Otobüsle önce Urla’ya gidip oradan da Çeşme otobüsüne binmeniz gerekiyor. 984 numaralı Fahrettin Altay-Urla otobüsü haftanın her günü 06.00-00.00 saatleri arasında her yarım saatte bir hareket ediyor. Urla’ya vardıktan sonra 760 numaralı Urla-Çeşme otobüsü ile de Urla’dan Çeşme’ye gidebilirsiniz. Urla-Çeşme arası ulaşım ücretleri tarifesine şuradan ulaşabilirsiniz.
ÇEŞME’DE NEREDE KALINIR
Çeşme’de çok fazla konaklama seçeneği mevcut. Çeşme Merkez, Ilıca ve Alaçatı’da her zevke ve bütçeye uygun Çeşme otelleri farklı konseptlerde hizmet veriyor. Çeşme merkeze yakın, plaj veya koya sahip her şey dahil, denize sıfır otelleri tercih edebilirsiniz. Beldenin merkezinde apart oteller, pansiyonlar ve butik otellerde bulunuyor.
Çeşme’de kaldığım On’Live Hotel (★★★★★), her yönüyle şahane bir yıldızlı otel. Çeşme merkeze 6 km uzaklığındaki otelin tüm odaları deniz manzaralı. Balayı için de şahane. Çeşme merkezde kalmak isterseniz, 200 yıllık tarihi binada yer alan Laledan Hotel mükemmel konuma sahip.
Ilıca’da konaklayacaksanız, bölgenin iyi otellerinden Yasos Suites ya da iyi konuma sahip Kalipso Motel, Nars Ilica Hotel ve Destina Hotel seçeneklerine göz atın. Villa Lui Hotel de aklınızda bulunsun. Uygun fiyatlı yer arıyorsanız Villa 19 Apart Otel‘e bakın.
Alaçatı’da konaklayacaksanız Kurabiye Hotel, Alura Boutique Hotel, Alacati Kostem Hotel, Salbakos Salbakos Herakleia Boutique Hotel butik otel seçeneklerine göz atın. Bu otellerin hepsinde de konakladım. Bütçenize uygun olanı seçin. VPN indirerek Booking uygulamasından kredi kartı ile rezervasyon yapabilirsiniz.
Çeşme Gezilecek Yerler 📌
Türkiye’de yaz turizminin önde gelen merkezlerinden Çeşme, yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Çeşme’de görülmesi gereken çok yer var. Altın sarısı kumsallarıyla Ilıca, şık butik otelleri, restoranları ve sörf okullarıyla Alaçatı, Eritrai Antik Kenti ve doğal yaşamıyla Ildır Köyü bunlardan sadece birkaçı.
Çeşme ilçe merkezi, Çeşme’ye gelen ziyaretçilerin büyük bölümünün zaman geçirdiği tarihi ve doğal güzellikleriyle özellikle yaz aylarında tıklım tıklım olan bir tatil destinasyonu. Küçük bir körfezin çevresinde kurulu olan Çeşme merkezde mis gibi Ege kokusu daracık sokaklardan içeriye giriyor.
Çeşme Limanı’na hakim bir noktada II. Beyazıt tarafından 1508’de yaptırılan Çeşme Kalesi, günümüzde Çeşme Arkeoloji Müzesine ev sahipliği yapıyor. 1528’de Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde inşa edilen Kervansaray, Çeşme Çarşısı ve Çeşme Marina merkezde görülecek yerler arasında.
1. Çeşme Kalesi
Çeşme Kalesi, 15. yüzyılda Cenevizliler tarafından inşa edilmiş. Çeşme ile Sakız Adası arasındaki deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak için yapılan kale, Sultan II. Beyazıt zamanında, 1508-1509 arasında yapılan ilaveler ve onarımlarla büyütülmüş. Osmanlı ve Ceneviz üslubunu bir arada yansıtan kale, 19. yüzyıla kadar kullanılmış, ancak sonraki dönemlerde tek edilmiş.
İlk yapıldığı zamanlarda denize sıfır olarak inşa konumda olan kale, zaman içerisinde denizin doldurulmasıyla birlikte daha içerde kalmış. İstanbul Topkapı Sarayı‘ndan 1965’te getirilen silahların sergilenmesiyle Silah Müzesine dönüştürülmüş. Çeşme’nin önemli sembollerinden biri olan tarihi kalede çeşitli kültür sanat etkinlikleri, festival ve konserler düzenleniyor.
Batı Anadolu’da günümüze kadar ulaşan önemli kaleler arasında yer alan Çeşme Kalesini ziyaret ettiğinizde, büyük Türk komutanı Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’nın yanında aslanı bulunan heykelini de görebilirsiniz. Kalenin içerisinde yer alan Çeşme Arkeoloji Müzesini de gezebilirsiniz.
Çeşme Arkeoloji Müzesi, Çeşme merkezde ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müze. El yapımı çanak ve çömlekler, Erythrai Antik Kentinden heykelleri, figürinleri, sikkeleri bölgenin tarihi zenginliğini yansıtıyor. Müzenin 1770 Osmanlı-Rus Deniz Savaşını anlatan bölümü de görülmeye değer.
⏰ Çeşme Arkeoloji Müzesi ziyaret 08.30-19.30 arasında ziyarete açık. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. Çeşme Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti 100 TL. Müze Kart geçerli.
2. Ayios Haralambos Kilisesi
Ayios Haralambos Kilisesi, Çeşme merkezde günümüze kalmış tek kilise. İsmini Hieromartis (kutsal şehit) unvanına sahip olan Aziz Haralambos’tan almış. En eski azizlerden birisi olan Haralambos, Roma İmparatoru Septimus Severus döneminde (193-210) Manisa’da Hıristiyanların ruhani lideri olarak görev yapmış.
Kilise, 1830’da inşa edilmiş. 1770 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Mora Yarımadasında Osmanlı İmparatorluğu’na karşı çıkarılan Yunan Mora isyanı sırasında yaşanan olayların kendileri için kötü sonuçlanmasından korkan Rumlar Çeşme’yi terk edince, kilise de sahipsiz kalmış ve yerliler tarafından yakılmış.
Tahrip olmuş orijinal kilisenin yıkılmasının ardından, yanı başında yeniden inşa edilen Ayıos Haralambos Kilisesi, Kaptan-ı Deryadan alınan özel izinle inşa edilmiş. Günümüzde Çeşme Belediyesinin mülkiyetinde olan kilise, Çeşme’nin merkezinde Çarşı Caddesi (Atatürk Bulvarı) üzerinde yer alıyor.
Özel günlerde Sakız Adasından gelen Rumların ayin yaptığı kilise, kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Çeşme’de düzenlenen festival ve özel organizasyonlarda sergiler açılıyor. Kiliseyi açık olduğu günlerde herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.
3. Çeşme Marina
Çeşme Marina, günümüzde Çeşme’nin sosyal yaşamının şekillendiği bir yaşam merkezi. Çeşme Ulusoy Limanı ile Cumhuriyet Meydanı arasında konumlanan marina, Türkiye’nin önde gelen yatırım firmalarından biri olan IC İbrahim Çeçen Holding ve marinacılık sektöründe köklü bir geçmişe sahip olan Camper & Nicholsons Marinas International ortaklığıyla kurulmuş.
Bünyesinde çok sayıda kafe, restoran ve mağazaya da ev sahipliği yapan marina çevresinde de gelişimi tetikleyerek Çeşme’nin en hareketli bölgesine dönüştü. Ege maviliğinin tadını çıkararak marinada bir şeyler içip yiyebilirsiniz. Çeşme Marina, denizde 400, karada ise 100 tekne kapasitesine sahip. Uzunluğu 60 metreye kadar olan yatlara hizmet verebiliyor.
4. Ilıca
Ilıca, Çeşme ilçe merkezine 5 km uzaklıkta yer alan 2 km uzunluğundaki geniş ve beyaz kumlu plajı, kaliteli otelleri ve termal olanaklarıyla Çeşme’nin en büyük ve popüler turizm merkezi. Beyaza çalan ince taneli kumsalıyla Ilıca Halk Plajı etrafında genişlemiş olan belde hem günübirlikçilerin hem de yaz tatilini değerlendirmek isteyenlerin gözdesi.
Çeşme merkeze 12 km, Alaçatı’ya 4,5 km, İzmir’e 80 km uzaklıkta olan Ilıca, rüzgarlı konumuyla yılın her dönemi temiz havaya sahip. Tatil, yüzmek, güneşlenmek, dinlenmek için şahane bir bölge. Sezonda özellikle hafta sonu insanların akın akın gittiği plajın özelliği termal kaynağa yakın olması nedeniyle suyu ılık ve şifalı olması.
Ilık suda yüzmeyi seviyorsanız buraya bayılırsınız. Ilıca Plajının en önemli özelliklerinden biri de kıyıdan denize doğru yaklaşık yüz metrelik bir şeridin insan boyunu geçmeyecek derinlikte olması. Sığ su olduğundan dalgalar rahatsız edici kadar büyük olmuyor. Ilıca plajı boyunca az sayıda ücretli hizmet sunan tesis var. Bunun dışında şezlong ve şemsiye yok.
Upuzun kumsalı boyunca dilediğiniz yere havlunuzu atıp ücretsiz faydalanabiliyorsunuz. Çeşme’den Ilıca’ya dolmuşla geçebilirsiniz. İzmir Otogar veya Üçkuyular’dan kalkan Çeşme Seyahat otobüsleriyle Ilıca’ya gidebilirsiniz. Yine Konak’tan otobüsle Urla’ya gidip Urla’dan kalkan 760 Numaralı ESHOT otobüsü ile de gidebilirsiniz.
5. Ildır Köyü
Ildır Köyü (Ildırı Köyü), Çeşme merkeze 22 km uzaklıkta yer alan bir köy. 19. yüzyılda ‘Lithri’ isimli Rum köyü. Antik dönemde Erythrai olarak anılan bir yerleşim yeriydi. Yunancada kırmızı anlamına gelen Erythros’tan ismini alan bölge Tunç Çağından bu yana yerleşim yeri olmuş. Rumlar, 1913’te Balkan Savaşları mağlubiyetinin ardından Anadolu’da baş gösteren intikam hareketinlerinden korkarak Sakız’a kaçmış.
Boşalan köye, o tarihlerde Balkanlardan getirilen göçmenler yerleştirilmiş. 1981’de SİT alanı ilan edilen Ildırı’da, yapılaşmaya izin verilmemesi bölgenin bakir kalmasını sağlamış. Günümüzde Çeşme’nin en sakin ve huzurlu yerlerinden biri. Deniz manzaralı kafe ve restoranları, ev yapımı ürünlerin satıldığı stantları, Erythrai Antik Kenti kalıntılarının olduğu tepesi ile hoş bir kaçış rotası.
Birçok televizyon filmi ve diziye de set olan köyün gün batımı ve gün batımı manzarası şahane. Doğal plajları ve kamp alanları ile kampçıların sevdiği bir lokasyon. Ildırı sahilindeki salaş balık restoranları hem soluklanmak hem de karnınızı doyurmak için iyi bir alternatif. Gün batımı saatlerini tercih edin.
Erythrai Antik Kenti, tarihi 5 bin yıl öncesine dayanıyor. 12 İyon kentinden Klozemania ve Teos ile Karaburun Yarımadasının üç büyük yerleşim alanından biri. MÖ 8. yüzyıldan itibaren, İyonya’nın sosyo-politik gelişmelerinde önemli rol oynamış. Antik kente, lahana tarlalarının ve evlerin arasından giriliyor. Girişi ücretsiz, herhangi bir açılış kapanış saati de yok.
Tırmanış biraz zorlayıcı, ancak merak etmeyin çok sürmüyor. Yaz sıcağında, güneşin tepede olduğu zaman gitmemeye çalışın. Giderseniz de güneş kreminizi sürün, şapka ve su yanınıza alın. Yörenin diğer görkemli antik kentleri gibi kalıntılar göreceğinizi beklemeyin. Antik kentte kazı çalışmaları sürüyor.
MÖ 3. yüzyıl sonralarında yapıldığı sanılan Akropol’ün kuzey yamaçlarındaki antik tiyatro toprak altından çıkarılmış. Tiyatrodan devam edip patikayı tırmanıp tepe bölümündeki kiliseye ulaşabilirsiniz. Tepe noktasına ulaştığınızda göreceğiniz manzarası için gitmeye değer. Athena Tapınağı ve Herakleion, İyon mimari özellikleriyle Anadolu’daki en iyi örneklerden.
6. Alaçatı
Alaçatı, Çeşme’ye bağlı bir mahalle. Birbirinden güzel butik otelleri, şahane kafe ve restoranları, begonvillerle süslü taş duvarları, hareketli eğlence hayatı ve muhteşem Çeşme plajlarına olan yakınlığı ile Alaçatı, tatilcilerin gözdesi. Değişim ve dönüşümü her yıl Alaçatı’nın dört bir yanında görmek mümkün.
Alaçatı, 1980’li yılların sonuna kadar kendi halinde bir kasabaydı. Kasaba, Osmanlı Döneminde bataklık ve sazlıklardan oluşan verimsiz bir bölgeydi. Dönemin Osmanlı sadrazamınının Alaçatı çevresindeki bataklıkları kurutmak amacıyla çalışma yapılması emrini vermesinin ardından Alaçatı’nın güneyindeki bataklıklar kurutularak küçük bir limana dönüştürülmüş.
Sakız Adasından bataklığı kurutmak için çalışmaya gelen Rum işçilerin Agrilia ismiyle kurduğu Alaçatı, Cumhuriyet Döneminde Mübadele Anlaşmasıyla Rum nüfusunu kaybetmiş. Alaçatı’yı imar eden Rumların yerine Yunan adalarında yaşayan Türklerin yerleştirildiği Alaçatı, 80’lerin sonunan itibaren başlayan hareketlilikle ülkemizin gözde turizm merkezlerinden birine dönüştü.
Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden yurt içinde alternatif seyahat rotaları arayanların ilgisiyle kısa süre içerisinde kendine has kimliği ve kültürel dokusunu oluşturan Alaçatı’da sokaklardan mimari yapılara kadar eşsiz bir bütünlük görmek mümkün. Ülkemizin birçok noktasında gelişen turizmin bozduğu tatil beldelerine inat Alaçatı, değerlerini korumayı sürdürüyor.
Son gittiğim Alaçatı Ot Festivalinde hayatımda hiç görmediğim bir kalabalığa sahipti. Özgün mimarinin korunduğu Alaçatı, taş butik otelleri ile ülkemizde butik otel işletmelerinin yoğunlaştığı bir bölge. Rüzgar değirmenleri, beach clubları ve Ege lezzetleri sunan aile işletmesi restoranları ile Alaçatı Bodrum’un tahtını sallayan bir tatil merkezi.
Alaçatı, gezilecek görülecek yerler açısından çok sayıda alternatife sahip. Alaçatı’nın merkezinde 24 saat canlı olan Hacı Memiş Mahallesinde onlarca restoran, kafe, meyhane ve alışveriş yapılabilecek mağazalar bulunuyor. Alaçatı değirmenler, rüzgar sörfü parkurlarıyla Sörf Plajı, Deliklikoy, Çark ve Kleopatra plajları görülecek yerler arasında.
7. Çeşme Plajları
Çeşme plajlar konusunda İzmir’in en özel bölgesi. Girintili çıkıntılı coğrafi yapısı nedeniyle çok sayıda kumsal, koy, körfez, ada ve kayalığa sahip olan Çeşme’nin toplam kıyı şeridi uzunluğu 133 km. Yaz turizminin popüler yerlerinden Çeşme’de irili ufaklı ücretli ve ücretsiz plajlar Ege Denizinin muhteşem sularıyla tatilcileri ağırlıyor.
Çeşme, Türkiye’nin en zengin termal kaplıca kaynaklarına sahip bir bölgede yer alıyor. Çeşme merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Çeşme Ilıcaları, ortalama sıcaklığı 58 derece olan şifalı sularıyla sağlık turizmine hizmet ediyor. Ayrıca Şifne Kaplıcaları, Şifne Körfezi üzerindeki yarımadada termal suları ve çamuruyla şifa dağıtan bir merkez.
Çeşme bir yarımada olduğundan ilçenin 3 farklı bölgesinde deniz keyfi yapabileceğiniz çok sayıda plaj var. Çeşme yarımadasındaki koyların, kuzeyde yer alanlarının denizi daha sıcakken güneyde yer alan kıyıların denizi daha soğuk. Bunun sebebi ise kuzey kıyılarda, deniz tabanında ortaya çıkan sıcak su kaynağı olan ılıcalar.
⛱ Çeşme Kuzey Plajları: Çeşme’nin kuzeyi ilçenin en popüler plajlarına ev sahipliği yapan bölgesi. Bu bölge batıda Dalyan’dan başlayıp doğuda Ildır köyünde sona eriyor. Bu bölgenin batısında yer alan Dalyan’da Dalyan Plajı, Palmiye Beach, Marti Plajı, Sera Plajı bulunuyor. Her bir plajda ağırlıklı olarak günübirlik turistlerin ziyaret ettiği halka açık plajlar. Plajlarda kafe, şezlong ve şemsiye kiralayan işletmeler de bulunuyor.
Dalyan’ın güneyindeki Aya Yorgi Koyu ise Çeşme’nin bir dönemine damgasını vuran eğlence mekanlarıyla tanınıyor. Shayna Beach Club, Çeşme Paparazzi, Anka Beach, Tren Ayayorgi Beach Club giriş ücreti alınan ve ücretsiz girişin olmadığı plajlar. Kadın-erkek dengesi gözetilen bu plajlar daha çok yüksek müzik, alkollü mekanlar ve eğlencesiyle biliniyor.
Boyalık, Altınyunus ve Ilıca arasında yer alan sahil şeridi ise Çeşme’nin en tanınan ve en güzel plajlarına ev sahipliği yapıyor. Bu bölümde Boyalık Plajı, Altınyunus Sahili, Yıldızburnu Sahili ve Ilıca Halk Plajı bulunuyor. Altın sarısı renkli ince taneli kumsalı, sığ ve sıcak denizi ile bu bölgede plajlardan ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Şifne’den başlayıp Ildır’a kadar uzanan sahil kesimi ise çok popüler değil. Bu kesimde kumsallar daha çok taşlık ve sahil kesimi daha engebeli. Deniz ise derin ve soğuk. Şifne Plajı, Bahçelievler Plajı, Günizi Plajı, İştur Sahili ve Ildır Plajı yer alıyor. Plajların birçoğu toplu konut sitelerinin sahilinde yer alıyor.
⛱ Çeşme Güney Plajları: Çeşme’nin güneyi, kuzey bölgesinden sonra en popüler ikinci bölge. Burası doğuda Alaçatı Port’tan batıda en batıdaki Altınkum’a kadar uzanıyor. İncecik kumu ve soğuk deniz suyu ile sıcak yaz günlerinde serinlemek için en iyi yerlerden biri. Altınkum Sahilinin bir kısmında para ödeyerek girebileceğiniz beach clublar var.
Alaçatı Port bölgesi daha çok ücretli giriş yapılan beach clubların bulunduğu bölge. Alaçatı Surf Paradise Club, Zio Beach Club, Plage Isolee, Dusk Alaçatı, Escape Beach Club, Cafe Pi Beach Club ve Piyade Koyu Beach ücret ödeyerek girebileceğiniz, ücretsiz halk plajı bölümü olmayan plajlar.
Bu plajların batısında ise Alaçatı Halk Plajı, Deliklikoy ve Kleopatra Koyu bulunuyor. Bu koy ve plajlarda herhangi bir işletme yok. Su, soyunma kabini, şemsiye ve şezlong yok. Hazırlıklı gitmek şart. Altınkum Halk Plajı ise tamamen ücretsiz. Halk plajında herhangi bir işletme, kafe, şezlong ve şemsiye hizmeti yok. Ücretli olanlar ise Fly-inn Beach, Montana Beach, Dharma Beach ve Fun Beach Club.
⛱ Çeşme Batı Plajları: Çeşme’nin Sakız Adasına bakan batı kesimindeki sahil kesiminde yer alıyor. Kuzeyde Çeşme Marinadan güneybatıda Pırlanta’ya kadar olan bölümü kapsıyor. Çeşme’nin batısındaki plajların çoğu hem ücretsiz halk plajı bölümü hem de ücretli giriş yapılabilen ve şemsiye, şezlong kiralanabilen alanların ortak olduğu plajlardan oluşuyor.
Yusuf Baba Beach, Wa Çeşme Farm Hotel Beach, Ocean Beach, Pırlanta Plajı ve Çiftlikköy Plajı Çeşme’nin batısındaki plajlar arasında yer alıyor.
8. Eşek Adası
Eşek Adası, Çeşme tekne turlarının uğradığı yerlerden biri. Konumu nedeniyle kuzey rüzgarlarına kapalı korunaklı bir bölge olan ada, yatların ve teknelerin demirlediği, mola verdiği bir durak. Temiz koyları ve adada yaşayan eşekleri ile meşhur. Teknelerle 1 saatte gidilen Eşek Adasının tamamı maki bitki örtüsü ile kaplı. Eşeklerin su ihtiyacını karşılayabilmek için rüzgarla çalışan bir tatlı su kuyusu var. Gece konaklamasına izin verilmiyor.
ÇEŞME’DE NE YENİR
Çeşme, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımadada yer alıyor. Çeşme, doğal olarak deniz ürünleri ile öne çıkan bir tatil destinasyonu. Çipura, levrek, ahtapot ve midye çeşitlerini gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz Çeşme’de balık restoranlarında meze kültürü de çok gelişmiş.
Çeşme’nin ünlü kumrusu nohut mayalı sandviç ekmeği içerisinde tulum peyniri, sucak ve domatesle sunulan bir yiyecek. Sakız reçeli ve dondurması, Çeşme kavunu ve enginarı ile zeytinyağlı yemekler ve Ege otları Çeşme’de öne çıkan lezzetlerden. Çeşme Marina, Alaçatı Port ve Alaçatı Hacı Memiş Mahallesinde iyi mekanlar var.
Çeşme’den dönerken zeytin, zeytinyağı, taze Ege otları, sakız reçeli, yerel şarap çeşitleri ve sakız rakısı alabilirsiniz. Ayrıca Çeşme ve Alaçatı’da çok sayıda konsept mağaza bulunuyor. Kişiye özel tasarımlar yapan bu mağazalardan kıyafet, aksesuar ve hediyelik eşya çeşitleri bulabilirsiniz.
Nisan ayının ilk haftasında yapılan Alaçatı Ot Festivali ise Ege lezzetlerine doyabileceğiniz bir etkinlik. Her cumartesi Alaçatı’da kurulan pazarda çevre köylerden gelen üreticiler yeriştirdikleri taze ürünleri satıyor; mutlaka uğrayın.
Çeşme, Türkiye’de yaz turizmi denildiğinde akla gelen birkaç destinasyondan biri. Çeşme, dillere destan güzelliği Alaçatı’nın yanı sıra her biri kendi kültürünü yansıtan eşsiz köyleri, bakir koyları, renkli gece hayatı ve müthiş lezzetleriyle tatilden aradığınız her şeye yanıt veren bir yer.
Güzel ve kaliteli yazılmış bir içerik teşekkürler.
Ceşme kalesi gerek manzarası gerek mimari yapisı ile harika bir yer.
Merhaba biz de ağustosda Alaçatı’ya gidiyoruz. Ben Çeşme’de konaklamak isterdim ama Alaçatı’da uygun otel buldum. Ilıca’da denize girmek için hergün Alaçatı Çeşme arası dolmuşla gidip gelmek çok mu zorlayıcı olur?
Alaçatı-Ilıca arası 15-20 dakika.
Alaçatı da bulduğunuz otelin ismi paylaşabilir misiniz?
Çok güzel bir turizm yeri. Biz balayı için gitmiştik. Dış çekimi orada yaptık. Alaçatı’nın her köşesini eşimle ölümsüzleştirdik. Gitmeden önce çok araştırdım. Alaçatı’da balayı için tatil paketi yapan alacatibook.com sitesi ile karşılaştık. İzmir’e gelişinizde transfer,otel,tur planlaması yapan bir işletme. Çok memnun kaldık size de tavsiye ederim.
Ben de Alaçatı’ya gitmek için araştırma yaparken cesmebook.com adlı siteyi buldum. Çeşme hakkında bir sürü güncel bilgi var. Hatta android telefonlar için programı bile var cesmebook diye. Arada otel çekilişi oluyor bedava tatil veriyorlar. Tavsiye ederim.
Çeşmaden Eskişehir’e gidicem otobüs yok çeşmeden izmir e gitmek zor oturulmuş bi sistemi bile yok burasını nası bi yer len burasın herşey çok palı çeşme ni bi adı bide denizi var başka bişey yok
OZANSOY seyahat acentesi olarak Alaçatı ve çeşme, ılıca otellerinize kadar ulaştırıyoruz. İzmir havalimanı paylaşımlı transfer 35 tl, Alaçatı ve çeşme otellerine kadar İzmir havalimanı paylaşımlı transfer 35 TL.
Ya da havaalanından shuttle servisleri ile gidebilirsiniz arkadaşlar. Sadece 35 TL’ye havaalanından istediğiniz yere götürüyorlar. Şuan için en düşük fiyat çeşmede. Rezervasyon yapmak isterseniz şu adrese bakın: cesmebook.com
Çeşmemiz çok güzeldir, umarım daha fazla yapılaşma olup da bozulmaz.
En iyisi araç kiralayıp veya araçla Çeşme yaramadsının hepsini gezmek. Urla’dan başlayıp Mordoğan, Karaburun, Çeşme, Alaçatı, Demircili… Hatta Sığacık, Seferihisar…
O da bir seçenek tabi. O doğal güzelliklerin tadına araç kiralayarak varmak daha kolay.