Bafa Gölü, Ege Bölgesi‘nin en büyük gölü unvanına sahip olan. Batı Anadolu’da, Muğla ve Aydın il sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor. Çamiçi Gölü ve Vafi Denizi gibi isimlerle de anılan Bafa, geçmişte Ege Denizinin bir parçasıydı. Büyük Menderes Nehri’nin binlerce yıl boyunca taşıdığı alüvyonların Ege Denizi kıyısında oluşturduğu setin gerisinde kalan bölüm Bafa Gölüne dönüşmüş.

Bafa Gölü, arkeolojik ve geleneksel değerlerin bir arada yaşanıldığı bir coğrafyaya. Geçmişi iki bin yıl öncesine kadar uzanan Bafa Yöresi, antik felsefenin öncülerinden ünlü filozof Heraklit’in memleketi olarak biliniyor. Bafa Gölü, Bodrum ve Kuşadası gibi büyük turizm merkezlerine yakın olmasına rağmen, kitle turizminden etkilenmemiş doğa harikası bir yer.

Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri deltasının güneydoğusunda yer alıyor. Akdeniz bitki örtüsünün gözlendiği göl çevresi, zeytinlik ve çam ormanları ile kaplı. Göl çevresinin hemen hemen büyük bir kısmı zeytin ağaçlarıyla kaplı. Yaklaşık 2 bin yaşındaki bilinenen en yaşlı zeytin ağacı Bafa Gölünün kenarında yaşıyor.

Yemyeşil zeytin ağaçlarıyla çevrili Bafa Gölü huzurlu atmosferi ile doğa ve kültür tutkunlarını ağırlıyor. Bafa Gölü, 1994’te Bafa Gölü Tabiat Park alanı olarak ilan edilmiş. Bafa’nın en güzel zamanları, yakıcı Ege güneşinin etkisinin görülmediği ilkbahar ayları. Havaların ısınması ile birlikte doğanın canlanışına şahit olmak için bu mevsim uygun. Ayrıca gerek kış ayları gerekse yaz ayları olsun Bafa Yöresi, her mevsim ziyaret edilmeye değer bir yer.

Malta

BAF GÖLÜ NEREDE
Bafa Gölü, Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yer alıyor. Söke Ovası’nın güneyinde, Didim’in ise kuzeydoğusunda yer alan göl, kendisiyle aynı adı taşıyan Bafa kasabasının yanı başında. Göl, İzmirBodrum Karayolu üzerinde, Söke’den sonra, Bodrum’a 40 dakika uzaklıkta.

Bafa Gölü Gezi Rehberi

Bafa Gölü, Ege Bölgesinin en büyük gölü. Uzun zaman önce Ege Denizinin bir parçası olan Bafa, zamanla bölgenin en büyük akarsuyu Büyük Menderes’in alüvyonla durmasıyla büyük bir göl haline gelmiş. Çamiçi Gölü olarak da bilinen, Büyük Menderes Deltasının güneydoğusunda yer alan göl, Menteşe Dağlarının içine sokuluyor. Zengin tarihi geçmişi ile çok sayıda antik kalıntıya ev sahipliği yapıyor.

Roma İmparatorluğunun gemileri günümüzden 2 bin yıl önce Ege kıyılarının ünlü limanı Herakleia’ya yanaşıyordu. Herakleia Antik Kenti, Akdeniz’in üç kutsal ürünü zeytin, üzüm ve incirin yetiştiği coğrafyasıyla önemli bir liman kentiydi. Yüz yıllar içerisinde Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonların birikmesiyle kapanan Latmos Körfezi kapanınca Bafa Gölü meydana gelmiş.

Herakleia böylece denizden koparak Bafa Gölü’nün kıyısında kalmış. Gölün üzerinde 4 adet ada ve bu adaların üzerinde de antik Heraklia kalıntıları var. Göl, bugün Büyük Menderes Nehrinin Ege Denizine döküldüğü alandan yaklaşık 17 km uzaklıkta yer alıyor.

Dağlarla çevrili muhteşem bir körfez olan Bafa, Büyük Menderes Nehrinin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle, günüüzde Ege Denizi kıyısından uzaklaşarak, kıyı şeridinden 17 km içeride kalmış. Ancak nehir, yüzyıllarca onu besleyerek yavaş yavaş tatlı su gölüne dönüşmesini sağlamış. Doğal bir set gölü olan Bafa günümüzde balıkçılık, doğa sporları ve turizm etkinlikleri ile öne çıkan bir çekim merkezi.

Bafa Gölü, 60 km²’lik bir yüzölçümüne sahip olan gölün denizden yüksekliği 2 metre, en derin bölümü 21 metre, uzun ekseni 16 km, en geniş yeri ise 6 km uzunluğunda. Bafa Gölü kıyısından itibaren yükselen Beşparmak Dağları (Latmos Dağı), günümüzden 8 bin yıl öncesine dayanan kaya resimleri, Hristiyanlık dönemine ait mağara freskleri, Yediler Manastırı, Kiselik Manastırı, Arap Avlusu Manastırı ve Sobran Kalesi gibi binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapıyor.

Son yıllarda gölü besleyen nehrin suyu, başta Söke olmak üzere ovalara aktarılınca gölün beslenmesi sekteye uğramış. Su girişininin azalmasıyla gölün seviyesi 20 yılda iki metre kadar düşmüş. Gölün çevresinde kurulu zeytinyağı fabrikalarının atıkları gölün geleceği için bir diğer sorun. Kimyasal atıklar gölü hızla kirletip, gölde oksijen azlığına neden olup gölün içeriğini değiştiriyor.

Buna bir de tarım ilaçları eklenince toplu balık ölümlerinin görülmüş. Hızla kirlenen Bafa Gölünü koruma ve gölün sorunlarını çözmeyi amacıyla çeşitli projeler yürütülüyor. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfi) ve Coca-Cola Türkiye, Bafa Gölü çevresindeki 360 bin dekarlık tarım alanında salma veya vahşi sulama yöntemi yerine damla sulama yöntemi yaygınlaştırılacak projeler yürütüyor.

BAFA GÖLÜNE NASIL GİDİLİR
Bafa’ya en yakın havalimanı Bodrum’da bulunuyor. Milas-Bodrum Havalimanına Ankara Esenboğa, İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarından yıl boyunca düzenli seferler yapılıyor. Bodrum Havalimanına yaz aylarında Avrupa kentlerinden de seferler düzenleniyor. Araç kiralama düşüncesindeyseniz www.discovercars.com web sitesinden güvenle uygun fiyatlı araç kiralayabilirsiniz.

Milas-Bodrum Havalimanı, Bafa Gölü’ne 52 km uzaklıkta. Havalimanından Bafa’ya herhangi bir toplu ulaşım aracı bulunmuyor. Milas ya da Bodrum’a HAVAŞ ya da MUTTAŞ araçlarıyla geçip bu ilçelerden İzmir yönüne giden otobüsleri kullanarak Bafa’da inebilirsiniz. Araç kiralamak ise en hızlı ulaşım yöntemi.

🚘 Büyük Menderes Deltasının güneydoğusunda yer alan göle özel aracınızla ulaşmak için İzmir-Bodrum Karayolunu kullanmanız gerekiyor. Bafa Gölü ile aynı ismi taşıyan kırsal Bafa Mahallesi, İzmir-Bodrum Karayolunda Söke ve Didim kavşaklarını geçtikten sonra yer alıyor. İstanbul’dan özel aracınızla yaklaşık 8 saatte Bafa’da olabilirsiniz.

🚐 Milas’tan hareket eden minibüslerle ulaşabileceğiniz Bafa’ya, Söke Otogarından kalkan minibüslerle de ulaşım mümkün. İzmir ve İstanbul istikametinden Bodrum’a Söke güzergahından geçen tüm otobüsler Bafa’dan geçiyor. Bafa Gölü, Söke’den 25 km uzaklıkta yer alıyor. Diğer alternatif de Aydın’a gelip buradan Bodrum-Milas Karayolundan işleyen herhangi bir toplu taşıma aracına binerek Bafa’da inmek. Gölden 30 km mesafede bulunan Didim’den ise her 20 dakikada bir minibüs seferleri düzenleniyor.

🚌 Bafa Gölüne otobüsle ulaşım için doğrudan bir ulaşım seçeneği yok. Didim, Söke ya da Milas üzerinden Bafa’ya ulaşmak mümkün. Türkiye’nin dört bir yanından bu üç ilçeye de direkt otobüs seferleri var. Özellikle yaz aylarında sefer sayısı artıyor. Bodrum’a giden otobüsler Söke’den sonra Bafa Mahallesinden geçiyor. Ancak birçok otobüs transit geçmesi nedeniyle Bafa’da durmuyor. Didim’den her 20 dakikada bir, Söke’den saatte bir ve Milas’tan da saatte bir kalkan dolmuşlarla Bafa’ya ulaşabilirsiniz.

BAFA’DA NEREDE KALINIR
Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️ Yurtiçi rezervasyonlar için VPN yüklemeniz gerek.

Selene’s Pansiyon, Kapıkırı Köyü, (0252 543 52 21): Bafa Gölü Tabiat parkı sınırları içerisinde ve Latmos Herakleia antik şehri sınırları içerisinde bulunuyor.

Milas Agora Pansiyon, Kapıkırı Köyü, (0 252 5435445): 25 yıldır hizmet veren Agora Pansiyon, küçük bir aile işletmesi olarak Türkiye’nin en güzel küçük otelleri arasında yer alıyor. 14 odası bulunuyor.

Club Natura Oliva, Çakaliçi Mevkii, (0 252 5191072): Bafa Gölü Tabiat Parkı içinde yer alan Hotel Silva Oliva 34 odaya sahip. Her odada şömine bulunuyor. Otel Natura Bafa, Bafa gölünün kıyısında, yemyeşil zeytinliklerin içinde yer alıyor. Bu küçük kır evleri, güzel göl manzarası sunan 30 konforlu odalarından oluşuyor.

Bafa Gölü Gezilecek Yerler

Bafa Gölü çevresinde çok sayıda gezilecek görülecek yere sahip. 1989’da 1989’da Bafa Gölü Tabiat Parkı ilan edilen bölgede eski Herakleia’nın üzerine yerleşmiş 300 nüfuslu Kapıkırı Köyü, gölü keşfetmek isteyenlerin ilk durağı. Kapıkırı Köyündeki MS 8. yüzyıl civarında yapılmış olan Bizans Kalesi, köyün en hakim tepesine kurulmuş olan Athena Tapınağı, Karga Asarı Ada, İkizce Ada ve Kapıkırı Adaları, Latmos Dağı ve Serçin Köyü gezilecek yerler arasında.

Bafa Gölünde üzerinde antik kalıntıların yer aldığı Hayaletada, İkizada ve Menet Adası gibi birçok küçük ada bulunuyor. Kıyılarında zeytin ağaçlarının bulunduğu Bafa Gölü çevresinde ise antik liman kentlerinden Herakleia ve Pyrrha’nın yanı sıra, tarihi manastır ve mağaralar yer alıyor.

Bafa Gölüne kadar gelmişken Ege kıyılarının önemli turizm merkezlerinden biri olan Didim, Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti, Eski Doğanbey Köyü, Magnesia Antik Kenti, Kuşadası ve Söke’yi de rotanıza ekleyebilirsiniz.

Bafa Gölü, turizm açısından tarih ve doğa harikası bir bölge. Beşparmak Dağları Gnays Kayalıklarında foto-safari, Serçin Gölünde kano ile gezi yapılabilir. Milas yakınlarında bulunan, Ege bölgesinin bu en büyük golünde, kayalık kıyıları ve adacıkların çevresini kapsayan yaklaşık 5 kilometrelik bir kano parkuru mevcut.

Bahar dönemi yanında Eylül-Ekim dönemi kano turları için ideal zamanlar. Karia ülkesinin görkemli kenti Herakleia’nın, sular altında kalmış antik liman kalıntıları üzerinde dolaşıyorsunuz. Bafa Gölünün batı kıyılarında bir balıkçı köyü olan Serçin Köyünde, göl kıyasından başlayarak yürüyerek Serçin Kışlasına ulaşıp, otantik köy gezileri yapılabilir.

Yörede yaşayanların rehberliğinde yapılan trekking turları bölgenin az bilinen özelliklerini gözler önüne seriyor. Doğa sporları sevenler açısından önümüzdeki yıllarda adını daha çok duyurabilir. Bafa, kısa kaya tırmanışları için mükemmel bir yer. 400-500 adet tırmanış noktası var. Bafa Gölü etrafında bulunan Kapıkırı, Gölyaka ve Pınarcık köylerini kapsayan ekoturizm destekli turizm faaliyetleri projesi umarım başarıyla tanıtılır.

1. Kapıkırı Köyü

bafa gölü gezilecek yerler

Kapıkırı Köyü, göl kenarında kendi halinde adı sanı pek bilinmeyen, bakir bir köy. Kapıkırı, eski Herakleia’nın üzerine yerleşmiş 300 nüfuslu, çevresi devasa kayalarla kaplı, küçük çayırlar dışında toprakları tarıma elverişli olmayan küçücük bir köy. Doğa, tarih, deniz, macera ve eğlencenin kesiştiği köye ulaşım rahat. Bafa’nın içinden sola dönerek ilerleyen 10 km’lik asfalt yolu takip etmeniz gerekiyor.

Beşparmak Dağları’nın eteklerindeki köy, turizm, tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Herakleia Antik Kentinin üzerine kurulmuş köyün dar sokaklarında dolaşırken her yerde antik dönemin izlerini görüyorsunuz. Köyün en hakim tepesine kurulmuş olan Athena Tapınağı, Beşparmak Dağları ve Bafa Gölünün en iyi seyredilebileceği yer. MS 8. yüzyıl civarında yapılmış olan Bizans Kalesi, köyün yaşayan diğer bir tarihi önemli yeri.

2. Bafa Gölü Tabiat Parkı

Bafa Lake

Bafa Gölü Tabiat Parkı, Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden biri. 1994 yılında tabiatı koruma alanı olarak ilan edilen gölün Balat Ovasına bakan batı kıyısı, sonbahar ve ilkbaharda göçmen kuşların konaklayıp üredikleri, canlı yaşamının sürdürülmesi için önem taşıyan bir bölge.

Gümüzde Bafa Gölü ve çevresinde 224 çeşit kuş türü yaşıyor. Kaşıkçı kuşu, küçük batağan, bahri, karabatak, tepeli pelikan, mahmuzlu kızkuşu, sakar meke ve flamingo gibi su kuşları izlenebilir. Tek tük görülen ayı, vaşak, saz kedisi, çakal, tilki, sincap, porsuk, kaya sansarı, oklu kirpi, yılan türleri gibi yaban hayatına rastlamak mümkün.

3. Latmos Dağı

Latmos Dağı (Beşparmak Dağı), Bafa Gölünün doğusunda, Batı Menteşe Dağları sisteminde yer alan, ismi Yunan mitolojisinde de geçen dağ. Aydın ve Muğla topraklarında yer alan dağın en yüksek noktası 1.375 metre ile Tekerlekdağ. Arkeolojik olarak çok önemli olan dağ, Neolitik dönemden Osmanlılara kadar farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor.

Dileyen büyük ve zorlu yürüyüş Latmos Dağı zirvesine 2 gece 3 gün süren trekking turlarına katılabilirler. Gün doğumlarında ve gün batımlarında Bafa Gölü’nün büyüleyici manzarası izlenmeli. Morun çeşitli tonlarına bürünen Latmos Dağı’nın neden antik çağın en önemli tapınak merkezlerinden biri düşünün.

4. Bafa Gölü adaları

bafa gezilecek yerler

Mitolojideki ay tanrıçası Selene’nin aşık olduğu yer olarak anılan Bafa Gölü üzerinde, Bizans manastırları ve savunma yapıları bulunan Menet Ada, Karga Asarı Ada, İkizce Ada ve Kapıkırı Adaları bulunuyor. Binlerce yıllık antik Herakleia kentinin üzerine kurulmuş olan Kapıkırı Köyü’nden kalkan tekneyle Bafa Gölü’nde bir tekne turu yapılarak, göl üzerindeki 5 ada gezilebilir.

Göl kenarındaki burun ve adacıklarda Bizans Dönemine ait kilise ve manastırlar var. Gölün kuzeyindeki İkizce Adalar’ın üzerindeki Meryem Ana Manastırı Bizans döneminden kalma. Patikaları yürüdükçe dört bir yanınızda anakayaya oyulmuş kaya mezarları görüyorsunuz. Göldeki en güzel plaja sahip İkizce Adasında mevsimin uygunluğuna göre yüzme molası da verilebilir.

5. Kaya resimleri

bafa nerede

Bafa Gölü kaya resimleri, Batı Anadolu’daki insan yerleşimine ait günümüze ulaşmayı başarmış en önemli bilgi kaynaklarından biri. Antik çağda Latmos denilen Beşparmak Dağlarının eteğine kurulmuş, Bafa Gölü kıyısındaki Kapıkırı Köyü çevresindeki kayalıkların üzeri tarih öncesi resimlerle dolu. Bölgede 180’e yakın mağara var. Bazılarının geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine uzanıyor. Kaya resimlerini görmek isteyenler için mağaraları da kapsayan rehberli yürüyüş turları düzenleniyor.

6. Herakleia Antik Kenti

Herakleia Antik Kenti, Bafa Gölü’nün doğu kıyısında Kapıkırı Köyü sınırlarında yer alıyor. İdari olarak Muğla’nın Milas ilçesine bağlı bu yerleşim yerinin MÖ 2. yüzyılın başlarında kurulduğu tahmin ediliyor. Roma döneminde bağımsızlık verilen şehirde şehrin surlarının kalıntıları, kilise ve manastır yapısı ile Paleotik zamandan Neolitik zamana geçişi simgeleyen kaya resimleri bulunuyor. Antik kent herhangi bir zaman sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

bafa görülecek yerler

BAFA GÖLÜNDE NE YENİR
Bafa Gölü kıyısındaki Kapıkırı Köyünde bulunan pansiyonlar konuklarına organik sofralar sunuyor. Bafa Gölü zengin balık çeşitleriyle ünlü. Göl kıyısındaki lokantalarda levrek ve kefal gibi tatlı su balıklarından tadabilirsiniz. Deniz balıkları ise Bodrum’dan geliyor. Yörede bütün yemekler zeytinyağı ile yapılıyor. Fiyat olarak da çok uygun.

Bafa Gölü çevresinde 3 adet salaş restoran bulunuyor. Kahvaltı mekanı olarak Göl Restoran tercih edilebilir. Ayrıca konaklama hizmeti veren otel ve pansiyonlar Bafa Gölü kahvaltı mekanı olarak iyi seçim. Konaklama hizmeti veren Bafa Gölündeki oteller, zengin çeşit içeren açık büfe kahvaltıları sunuyor.

Özellikle hafta sonu için kahvaltı ve konaklama içeren şahane bir plan yapılabilir. Ayrıca Söke-Bodrum yolu üzerinde Çeri Restoran yöresel yemekleri tatmak için güzel bir adres.

Bafa Gölü, doğa ve yürüyüş severler, kuşları gözlemcileri, sakin bir yerde hoş bir hafta sonu geçirmeyi dileyenler için mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bodrum, Marmaris, Datça ve Fethiye gibi Türkiye’nin gözde tatil merkezlerine ev sahipliği yapan Muğla’ya yolunuz düşerse Bafa Gölü’nü es geçmeyin.

Malta

6 Yorumlar

  1. Bafa, Ege’nin en efsunlu yerlerinden biri bence. Özellikle gün batımında bir harika oluyor. Bence kamp rotası olarak da ideal. Üstelik, Wilco’nun belgeselinde izlediğime göre, Türkiye’nin en eski zeytin ağacı da Bafa Gölü’nün yanındaki zeytinliklerdeymiş. 🙂 Bir gün, hatta yakın zamanda bir gün gitmeli. 🙂

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz