Akyaka, Muğla‘nın Ula ilçesine bağlı, Gökova Körfezinin doğu ucunda yemyeşil ormanlarla mavi suların iç içe geçtiği bir yer. Işıltılı Ege kıyılarının bozulmamış güzelliklerine sahip. Gözden uzak küçük bir balıkçı köyü iken, son yıllarda bakir doğası, yazın bile hiç kesilmeyen meltemi, denizi ve sahilleriyle gözde bir turizm bölgesine dönüştü.

Tatil sezonları dışında hala sakin bir tatil beldesi, henüz kitle turizminin hışmına uğramamış. Tabi eski haline göre daha kalabalık, son yıllarda daha çok tanınmaya başladı ama yine de o huzurlu havasını henüz kaybetmemiş. Her ne kadar küçük ve bakir bir sahil kasabası havasında olsa da kendinden beklenmeyecek bir zenginliğe sahip.

Akyaka

Akyaka, İtalyanca Citta Slow (Cittaslow) terimiyle ortaya çıkan yavaş şehir kavramına dahil ülkemizdeki az sayıda yerlerden biri. Azmak deresi, sazlıkları ve muhteşem doğasıyla ile şahane bir doğaya sahip. Denizi, güneşi, tarihi, doğası ve sevgi dolu, samimi insanıyla, Ege‘nin en özel duraklarından biri.

Kendine has mimarisi ile alışılagelen, birbirine benzeyen tatil merkezlerinden çok farklı. İşten uzaklaşıp şöyle kafa dinleyeyim, ama farklı aktiviteler deneyip, güzel bir yer göreyim diyorsanız, dolu dolu bir tatil için biçilmiş kaftan. Sırtını kızılçamlarla kaplı Sakartepe’ye yaslamış kasabada, ahşabın hâkim olduğu bu geleneksel yapılar, yeşil ve maviyle uyum içinde.

Malta

İzmir veya Muğla yönünden geliyorsanız dağların arasından kıvrıla kıvrıla aşağıya, Ege’ye inen Sakartepe’den geçeceksiniz demektir. Kızılağaç Köyü sırtlarındaki 900 rakımlı Sakartepe, Ege’nin en güzel manzara izleme noktalarından biri. Burayı es geçmeyip, bir mola verin.

Sakartepe Seyir Terası, Gökova Körfezinin ve çevresinin seyirlik güzelliğini gözler önüne seriyor. Bir yanda çam ormanları, bir yanda Gökova, Akyaka, Akçapınar ve Azmak Çayı, diğer tarafında ise Sakartepe manzarası bulunan kafe yöresel köy kahvaltısı ile ünlü. Tepeden kıvrılan yoldan Akyaka’ya varmanız çok zaman almıyor.

Akyaka Çarşı, Ege sahil şeridiyle dağ arasındaki dar bir bölgeye kurulmuş. Kasaba çok büyük bir alanı kaplamasa da, çarşısı birçok küçük tatil kasabasının çarşısından daha büyük ve hareketli. Sağlı sollu uzanan iki katlı şahane Akyaka evlerinin dizildiği sokaklar her geçen yıl açılan yeni mekanlarla daha da canlanıyor.

akyaka görülecek yerler

Akyaka’nın kaderini değiştiren biri var; Nail Çakırhan. Hiç bir zaman mimarlık eğitimi almamış Çakırhan’ın geleneksel Muğla mimarisine kendi zevkini katarak yaptırdığı Çakırhan Evi’nin çok beğenilmesi, Akyaka’nın yapı geleneğine yön vermiş.

Önce eş dost, sonra da oteller çevreye duyarlı doğal malzemelerle yapılan bu yöresel mimariyi esas almış. Bir ya da iki katlı bu yeni evler kentin çehresini belirleyip özgün bir kimlik kazandırmış. Şehrilerimizin eksik yönü mimari güzelliğin bir yerin gelişmesinde ve değerlenmesinde ne kadar değerli olduğunu Akyaka’yı gezdiğinizde anlıyorsunuz.

Birbirine paralel uzanan sokaklarda dolaşması keyifli, çünkü çok iç içe değil, geniş ferah. Bengonvillerin süslediği iki katlı evlerin alt katlarında nefis pizzalar yapan restoranlar, yeni nesil kahveciler, kruvasan kokuları yayılan minik fırınlar var. Bir de Ege’de çıkan lokal gazoz markalarının hepsini bir arada bulabiliyorsunuz.

Çarşısının sol tarafında Azmak, güneyinde ise plaj kalıyor. Mavi bayraklı plaj, korunaklı yapısıyla tüm yaş gruplarına ve yüzme bilmeyenlere de hitap ediyor. Denizi sakin, hani insanı birkaç adımda alabora edecek türden değil. Biraz deniz kenarında güneşlenip, çarşıda dondurmanızı yedikten sonra, bir iki dakika yürüme mesafesiyle Azmak’da serinleme şansınız var.

Dünyanın en iyi kitesurf (uçurtma sörfü) alanları arasında gösterilen Akyaka merkeze 10 dakika uzaklıktaki kitesurf alanı, sıra dışı, heyecanlı bir deneyim isteyenler için ideal. Akyaka’nın kuzeyindeki Sakartepe ise yamaç paraşütçüleri için biçilmiş kaftan.

Su sporlarından hoşlananlar için Azmak Çayı ve Gökova Körfezi boyunca paddleboard, kano, ringo ve yelken seçenekleri de bulunuyor. Akyaka’da, bisiklet ya da motosiklet kiralamak da çok yaygın.

Akyaka’nın güneyinde yer alan Gökova Sazlığını da unutmamak gerek. Gökova Ovasının sazlıklarına gelen yüzlerce değişik kuş çeşidi, göçmen kuşlar, flamingolar ve pelikanlar Akyaka habitatına ayrı bir güzellik katıyorlar.

Akyaka, Muğla
Akyaka, Muğla

Akyaka çarşının verdiği ‘her şey elimin altında olma’ hissiyatını çok sevdim, ancak bir ‘Yavaş Şehir’ kenti olmasına rağmen bölgenin bilinirliğinin artması ve çeşitli sportif/turistik aktiviteleri ilgide ciddi bir artışa neden oldu. Yaz aylarında hiç de yavaş bir yanı kalmadı. Artan bilinirliğiyle birlikte gelen hızlı büyümenin ve ilginin getirdiği sıkıntılar göze çarpıyor hemen.

Nüfusu 4-5 bin olan kasabaya hatta köye, 100 bin kişi yığılınca kasaba girişi yoğun araç nedeniyle tıkanıyor, sahilde adım atacak yer kalmıyor. Turizme dayalı ekonominin gelişimine ayak uyduramayan altyapı, gürültü, trafik, otopark problemi, kirlilik, her yanda pet şişeler, hatta maskeler ve çöpler, tıka basa dolu plaj ve sokaklar ve mekanlar…

Hem yerel halkın yaşam kalitesi, hem de çevrede bozulmalar var. Gelenlerin duyarlı olması beklentisi maalesef boşuna. Yöneticilerin, Akyaka’ya olan bu ilginin getireceği yığılmaya karşı bir plan geliştirme vizyonuna sahip olmaları gerekiyor. Akyakalılar sahip oldukları doğal güzellikleri kaybetmemek için sürdürülebilir turizm anlayışı çerçevesinde çözümler üretmeli.

Ekonomik kazanç uğruna beldenin kaldıramayacağı sayıda insana ev sahipliği yapmasının getirebileceği geri dönüşümü olmayan tahribatlar büyük risk çünkü. Tarla, bahçe, hayvancılık üzerine kurulu bir düzen hızla yok olup turizme evriliyor. Sürdürülebilirliği esas alan yaptırımlar ve eşsiz doğasının çekiciliğini yitirmemesi adına denetimlerin arttırılması şart.

Akyaka Gezilecek Yerler

1. Akyaka Evleri

Akyaka Evleri
akyaka sokakları
Akyaka’nın en güzel sokağı Karanfil Sokak

Akyaka Evleri, cephelerindeki gösterişli ahşap işçiliği, tuğla bacaları, kırmızı kiremitli çatıları ile bölgeye has mimarinin yansıması. Ressam ve Sanatçı Nail Çakırhan, Ula tarzı geleneksel evlerini örnek alarak yaptığı ev tüm kasabanın kaderini değiştirmiş. Çok sayıda ödül alan bu doğayla uyumlu tasarım zaman içerisinde Akyaka kimliğinin bir parçasına dönüşmüş.

Ahşabın sıcaklığından olsa gerek samimi bir havası var. Akyaka Evlerinin en önemli özelliği kullanılan ahşap malzemenin bölgeden temin edilmesi. Her biri birbirinden güzel ferah bahçelerin içerisinde yer alan evler, dantel gibi işlenmiş ahşap oymalarla süslü.

Beyaz badanalı geleneksel evlerin tavan göbekleri göz kamaştırıyor. Görür görmez keşke böyle bir evim olsa diye içinden geçiriyor insan.

2. Akyaka Sahili

akyaka plajı
akyaka sahili
Günbatımında Akyaka Plajı

Akyaka sahili, palmiye ağaçlarının sıralandığı egzotik bir sahil. Akyaka Halk Plajı olarak da bilinen Akyaka sahili, 250 metre uzunluk ve 15 metre genişliğinde. İnce kumlu kumsalı, kıyıdan onlarca metre ilerlendiğinde bile derinleşmeyen sıcak deniz suyu ile özellikle yüzme bilmeyenler ve çocuklu ailelerin tercihi.

Kıyının bir iki metre yakınındaki yeşil, uzun iri yaprakları palmiyeler burayı müthiş güzelleştirmiş. Hemen arkada ise çok sayıda cafe ve restoran sıralanıyor. Bazıları inanılmaz konforlu ve keyifli. Ege’nin bu küçük kasabasında şahane içecekler içip, aradığınız her yemeği bulacağınız mekanlar var.

Akyaka sahilinin bir diğer ucunda uçurtma sörfü tesisleri ve Akçapınar plajının yer aldığı ikinci sahile, Kadın Azmağı üzerindeki tahta köprüden geçerek ulaşılıyor. Kadın Azmağı ve denizin birleştiği nokta olan bu bölge, onlarca metre ilerlendiğinde ancak derinleşiyor. Akyaka sahiline göre daha bakir olan bu bölgede şezlong kiralama imkânı var.

3. Azmak Çayı

Azmak çayı
kadın azmağı

Azmak Çayı, Akyaka’nın karakterini belirleyin diğer önemli bir doğal güzellik. Şaşırtıcı derecede berrak ve buz gibi. Akyaka’nın merkezinde ağaçlar ve sazlıklar arasından süzülerek Gökova Körfezine akan çay doğal bir akvaryumu andıran sualtı güzellikleriyle birinci derece sit alanı olarak koruma altında.

Asıl adı Kadın Azmağı olan çayın uzunluğu 1.200 metre. Nehre 400 farklı gözden gelen suyun sıcaklığı yılın her dönemi 8-12 derece arasında sabit. Yüksek debiyle akmasından dolayı azmak adı verilen çayda eskiden kadınları çamaşırlarını yıkaması dolayısı ile ‘Kadın Azmağı’ denmiş.

Yaz aylarında Akyaka Limandan kalkan teknelerle tur yapılan nehrin sualtı bitki örtüsü, balıkları, kaplumbağaları, üzerinde süzülen ördekleri ve sevimli su samurları yörenin doğal dokusunu yaşatıyor. Nehrin yanı başında çok sayıda balık lokantası ve butik otel sıralanıyor.

Toros Dağlarının kaynaklarıyla beslenen çayın mineral yüklü sularının çeşitli cilt hastalıklarına şifa olduğu söyleniyor. Kasaba merkezinden geçen çayda dilerseniz yüzebiliyorsunuz. Etrafta ördekler ve tekneler geçerken çok keyifli ama suyu çivi gibi. Sandalyenizi getirip azmak deresi kenarında oturabilirsiniz. Çöp konusunda lütfen hassas olun.

4. Akyaka Liman

akyaka gezilecek yerler
Akyaka Liman ve Akyaka Plaı

Akyaka Liman, Azmak Nehrinin denizle buluştuğu nokta ile Akyaka sahili arasında yer alıyor. Geniş bir mendirekle kötü havalarda oluşabilecek dalga ve fırtınaya karşı korunaklı bir yer olan limanda çok sayıda gezi teknesi, balıkçı teknesi, balık-ekmek satışı yapan kayıklar sıralanıyor.

Akşam saatlerinde, gün batımına doğru güzel bir yürüyüş noktası. Azmak nehri boyunca yürüyüş yapıp, Azmak üzerinde yer alan ahşap köprüden geçen tekneleri fotoğraflayın. Azmak Çayı üzerinde yapılan tekne turlarının başlangıç ve bitiş noktası olan limanda kişiye özel kiralama yapıp Gökova Körfezinde gezintiye çıkabilirsiniz.



🚤 Akyaka Limandan kalkan küçük teknelerle Azmak boyunca turluyorsunuz. Sabah 10:00’dan akşam 19:30’a kadar, 10-12 kişilik teknelerle yarım saatlik tur 15 TL’ye yapılıyor. Her 15 dakikada kalkan turlarda çocuklardan ücret alınmıyor. Sol tarafında restoranların, sağda sazlıkların arasından 2 km kadar ilerliyorsunuz. Akvaryum denen yerde su kristal berraklığında.

⛵️ Akyaka tekne turları, Akyaka gezinizden bir tam gününüzü ayırmanız gereken bir aktivite. Tekne turları 2 farklı rotaya gidiyor. Biri Defne Koyu, İncekum Plajı, Zeytinlik Koyu, Sedir Adası Kleopatra Plajı, Lacivert Koy, Gelibolu Adası Sualtı Mağaralarına giden tur. Sabah 10.30’da başlayan tur akşam 17.00’ye kadar sürüyor. Bu tur 80-100 TL.

Diğer Akyaka tekne turu ise Asarcık Koyu, Akbük Koyu, Akvaryum Koyu, İncekum Plajı, Sedir Adası Kleopatra Plajı, Lacivert Koy, Gelibolu Adası Sualtı Mağaraları rotasına sahip. Sabah 10.30’da başlayan tur akşam 19:30’da sona eriyor. Bu tur 100-120 TL.

Akyaka tekne turlarında ızgara tavuk ve köfte, mevsim salatası, makarna, karpuz servis ediliyor. Tekne tercihinizi kesinlikle pandemi döneminde 50 yolcudan fazla almayan ve müziksiz olandan yana yapın. İnsanların yüzmek, dinlenmek, doğayla içiçe olmak için çıktığı bu tür turlarda müziği tamamen yasaklamalılar zaten. Yanınızdaki arkadaşın sesini duyamadığınız turlar var. Sorun, onlarla çıkmayın.

4. Gökova Kaya Mezarları

akyaka kaya mezarları

Gökova Kaya Mezarları, Akyaka’nın girişinde, Kadın Azmağı Çayının kıyısında yer alıyor. Karya Bölgesinin geleneksel kaya tipi mezarlarından günümüze ulaşmayı başaran mezarlar İyon mimari planına sahip. MÖ 4. yüzyıla uzanan mezarlara şehir merkezinden levhaları takip ederek gidebilirsiniz.

Akyaka’nın Hititler dönemindeki adı Utima. Hitit askerleri yaklaşık 3 bin 250 yıl önce Stratonikeia Antik Kenti üzerinden Akyaka’ya gelmiş. Gökova Kaya Mezarları Hitit askerlerine ait olduğu düşünülüyor. Dalyan Kaunos‘dan sonra görebileceğimiz en güzel mezar örneklerinden biri.

Tapınağa benzeyen kaya mezarları oldukça bakımsız ve korumasız. Herhangi bir zaman sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilen kaya mezarları, Akyaka’ya gelen birçok kişinin gözden kaçırdığı, tarihi geçmişe tanık olabileceğiniz bir nokta.

5. Akyaka’da Denize Girilecek Yerler

AkbÜk Koyu, Akyaka
AkbÜk Koyu, Akyaka

Akbük, Akyaka’ya 24 km uzaklıktaki koy Gökova Körfezinin en güzel koylarından biri. Azmak Çayının bir kolu buradan denize dökülüyor, suyun tuzunu azaltıp serinletiyor. Akbük Plajı ince çakıllı ve kumluk. Dibi taşlık olduğundan suyu cam gibi berrak.

Koya giriş yapan araçlardan ücret alınmıyor. Mekanlar ve işletmeler çok da düzgün değil, hemen arkadan yol geçiyor. Halk plajı olarak kullanılan tarafta soyunma kabinleri, tuvalet ve duş var. 2 şezlong 1 şemsiye 50 TL. Deniz birkaç metre sonra derinleştiği halde çocukların oynayabileceği sığ alanı var.

Kalmak isterseniz de her bütçeye uygun bungalov, pansiyon ve kamp alanı seçenekleri var. Akyaka Halk Plajı size çok kalabalık geldiyse vaktinizi burada geçirebilirsiniz. Burasının da çok sakin olmasını beklemeyin, ama denizi ve ortamı daha güzel.



Çınar Plajı, Akyaka ilçe merkezinin 3 km kadar devamında yer alıyor. Otopark sıkıntısı var, aracınızı yol kenarına park etmeniz gerekiyor. Çınar Plajı giriş ücreti kişi başı 40TL. Plaja dışarıdan yiyecek içecek girişine izin verilmiyor. Doğal güzelliğe rağmen plajın kafesinde satılan ürünlerin pahalı olması nedeniyle birçok kişi şikayetçi.

Kıyı şeridinin taşlık olduğu plajın denizi kıyıdan birkaç metre derinleşiyor. Yüzme bilmeyenler ve çocuklu aileler için uygun olmayan plaj, iskeleden direkt denize girmek isteyenler için cezbedici. Akyaka Halk Plajının kalabalığından uzaklaşmak için tercih olabilir.

Albay Koyu, Akyaka’nın çevresinde deniz keyfi yapabileceğiniz çok sayıda bakir koydan biri. Genellikle serin bir suyu var, çok sayıda merdivenden inilerek ulaşılıyor. Kıyısına yakın yerleri sığ. Koy oldukça küçük, denize gireceğiniz yerde beton taş karışımı bir platform var. Zemin sürekli ıslak olduğu için yürürken dikkatli olun.

Burun Koyu ise Albay Koyunun yanı sıra denize burun gibi çıkma yapan diğer bir koy. Akyaka Halk Plajından da rahatlıkla görülebiliyor, ancak deniz suyu sıcaklığı ve dalga durumu değişkenlik burada. Koyun denizi oldukça derin. Orman Kampı Alanında bulunan bungalov evlerinin önünde denize girilebilecek iki alan var.

İncekum Plajı, Akyaka’ya 28 km uzaklıkta, Marmaris’e bağlı Çamlı Köyü sınırlarında. Sedir Adası’nın tam karşısında, ince kumlu, altın sarısı kumsalıyla büyüleyici. Sahil şeridi geniş, denizi sığ ve sıcak. Şezlong kiralayabileceğiniz gibi havlunuzu ve şemsiyenizi ücret ödemeden sererek plajdan yararlanabilirsiniz. Plaja ulaşım için kullanılan traktör römorkuna ücret ödemeniz gerekiyor.

6. Sedir Adası

sedir adası akyaka

Sedir Adası (Kleopatra Adası), Gökova Körfezi içerisinde, Marmaris’e 16 km, Akyaka’ya ise 27 km uzaklıkta bulunan, antik dönem kalıntılarıyla ünlü üçlü adalar grubunun en büyüğü. Antik dönemdeki ismi Kedrae veya Cedra olan ada, altın sarısı kumsalı ve temiz denizi ile ünlü.

Adada, Cedrae Antik Kenti’ne ait agora ve antik tiyatro kalıntıları da bulunuyor. Adanın batı ucunda yer alan bu kalıntılar Roma dönemine ait. Adanın plajı, aynı zamanda Kleopatra Plajı olarak adlandırılıyor. Efsaneye göre, Antik Mısır’ın son Helenistik Kraliçesi Kleopatra ve Romalı Komutan Marcus Antonius’un bu plajda yüzdüğü ile ilgili hikayeler anlatılıyor.

Sedir Adası ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.30-19.30; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Sedir Adası giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

7. Akyaka yakınlarında gezilecek yerler

datça

Hisarönü, Akyaka’ya 53 km uzaklıkta, Marmaris’in güneybatısında yer alan hoş bir tatil beldesi. Belde Marmaris ile Datça arasında kalıyor. Yemyeşil ormanlarla kaplı Hisarönü’nün umulmadık yerlerde karşınıza çıkan koyları rahatsız edici kalabalıklardan uzak, sükunet içinde.

Arkasını yasladığı dağların eteğinde kıyıya uzanan enfes bir koyu olan Hisarönü’nün Rumlar dönemindeki ismi Erene’ydi. Temiz havası ile astım ve kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen bölgede irili ufaklı çok sayıda pansiyon ve butik otel bulunuyor.



Datça, Ege ve Akdeniz bölgelerinin kesiştiği yerde kurulu, Muğla’ya bağlı bir ilçe. Türkiye’nin en bakir tatil merkezlerinden biri olan Datça, taş evleri, begonvillerle süslü daracık sokakları, güzel doğası ve berrak koylarıyla huzur ve sakin bir atmosfere sahip.

Halk plajı, iskelesi, üretici pazarı ve bit pazarı ile Datça merkezin yanı sıra Datça Yarımadasında, antik çağlardan beri üzerinde yaşam süregelen tek mahalle olan Eski Datça, badem ve zeytin ağaçlarıyla bezeli Kızlan Köyü, muhteşem güzelliğiyle Kargı Koyu, Mesudiye Köyü sınırlarında yer alan Hayıtbükü ve Kızılbük, Datça Yarımadası’nın en ünlü plajı olan Palamutbükü ile Ege’nin en ünlü antik kentlerinden Knidos Datça’da görülmesi gereken yerlerden.

Selimiye, Akyaka’ya 70 km uzaklıkta, Marmaris’e bağlı şirin bir yerleşim yeri. Doğaya, yeşile, maviye ve huzura doyacağınız cennetten köşe Selimiye, son yıllarda büyük şehirlerden göç akını yaşıyor. Marmaris ilçe merkezine 45 km uzaklıktaki Selimiye’de Çeşme Alaçatı kalitesinde çok sayıda mekan, kafe ve restoran var.

Kamelya Adası, Aşk Adası, Bencik Koyu, Tavşan Adası ve Amerikalı’nın Yeri gibi mavinin tadını sonuna kadar çıkarabileceğiniz bakir koylara sahip olan Selimiye’de tekne turları bölgeyi keşfetmek için mutlaka yapılması gereken bir aktivite. Selimiye köy merkezinin yanı sıra Erle Koyu, Delikyol Koyu, Çiftlik Koyu, Sığ Liman, Bayır Köyü ve Söğüt Köyü görülecek yerler arasında.

Orhaniye, Akyaka’ya 55 km uzaklıkta, Marmaris ilçesine bağlı bir yerleşim yeri. Hisarönü Körfezinin en dar noktasında yer alan Orhaniye, dünyaca ünlü güzelliği Kızkumu ile tanınıyor. Marmaris ilçe merkezinin 30 km güneybatısında yer alan Orhaniye, bölgenin en keyifli tekne turu rotalarına da ev sahipliği yapıyor. Orhaniye’ye kadar gelmişken Turgut köyünde yer alan Turgut Şelalesini de ziyaret edebilirsiniz.

Akyaka’da tavsiye mekanlar

Akyaka Kite Surf
Akyaka Kite Surf

🍕 Pizza Fellas, hayatımda yediğim en güzel pizzalardan patlıcanlı pizzayı yapan yer. Akyaka çarşı içerisinde, küçük bir yer. Az sayıda masası olduğundan oturmak için sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz, ama beklemeye değer. İnce hamurdan pizza yapıyorlar, bir kişi için fazla iki kişi için az. Dilim pizza da var. Bir pizzayı yarı yarıya ik çeşit yapabiliyorlar. Kuşkonmazlı, mantarlı pizzaları da güzel.

🍲 Ayşe Ananın Yeri, Akyaka’da iki defa uğradığım bir mekan oldu. Ev yemekleri yapıyorlar, tabldot usülü yemeğinizi seçip kasada ödüyorsunuz. Sulu ev yemeklerinde çeşit bol, lezzet güzel, fiyat uygun. Serpme kahvaltıdan sulu yemeklere, zeytinyağlı tabağından mantıya kadar günün her saatinde uğrayabileceğiniz bir mekan.

🍦 Akyaka Konak Dondurma, çok çeşitli yüzde yüz keçi sütününden yapılmış leziz dondurmaları olan kaçırmamanız gereken bir mekan. Hergün gidilir. Hijyenik ortamda güleryüzlü çalışanların sizi karşıladığı mekandaki dondurmaların hepsi doğal. Antalya Elmalı ilçesinin yaylalarında yapılıp Akyaka’ya öyle getiriliyor. Seçenek çok, tercih etmek zor. Ayrıca çok zengin gazoz dolabına da bir göz atın.

🥂 No 22 Riders’ Inn, görünce ben nereye geldim dedirten uber çekici bir ortamı olan cafe, restoran ve bar. Dilerseniz zengin menüsünden bir şeyler seçin yiyin, dilerseniz barına oturup içkinizi yudumların, dilerseniz haftanın belli günlerinde düzenlenen canlı müzik performansıyla çılgınca eğlenin.

Gece müzik dinlemek ve eğlenmek için en keyifli mekan. Gittiğimde akşam Jabbar konserine denk gelmiştim. Performans ve ortam şahaneydi. Kite Sörf tutkunları her akşam bu mekandalar. Rezervasyonla içeri girebiliyorsunuz. Akyaka gece hayatı diye araştırmayın, direkt buraya gidin. Akyaka’da iyi kahvenin de adresi.

Kitebase Gökova, Gökova Kite Surf plajında iki gün boyunca sörf eğitimi aldığım yer oldu. Akyaka’yı ünlendiren şeylerden biri de benzersiz kite surf okulları. En az 1 hafta kalıp surf eğitimi almak lazım. Benim 2 gün vaktim vardı ve buraya misafir oldum. Kıvanç Bey birçok konuda yardımcı oldu. Okulun ekipmanları oldukça yeterli, bu işi bilen eğitmenlerle çalışıyorlar.

Akyaka’da nerede kalınır

Akyaka son yıllarda hızla gelişti. Küçük bir Ege kasabasından turistik bir rotaya dönüşmesinde yeni açılan şahane otellerin de çok katkısı var. Doğayla uyumlu özgün mimariye sahip yapılarda hizmet veren oteller, misafirlerine keyifli bir konaklama deneyimi de sunuyor.

🏡 XOX Apart Hotel, şehrin ana girişindeki Migros’un karşısında 6 katlı bir binanın odalarını şahane dekorasyonla bir apart otele çevirmişler. Sahile yürüyerek 10 dakika. Her odanın çok samimimi bir ortamı, tam teşekküllü mutfağı var. Kaldığım 6 numarayı mümkünse tercih edin. Her gün Gökova Körfezini gören terasında kahvaltımı yaptım. Şömineli olduğundan yaz kış gidilebilecek bir otel. Kışın da çok keyifli olacağına eminim.

Akyaka nerede📍

Türkiye’nin en güney batı ucundaki Muğla sınırları içinde yer alan Akyaka, Gökova Körfezi’nin doğu ucunda yer alıyor. Marmaris ile Muğla’yı birleştiren yolun yaklaşık olarak orta noktasında bulunuyor.

Gökova Körfezinin bittiği yerde, 1000 metre yüksekliğindeki Sakartepe ile kuzeyden, Gökova Ovası ile güneyden kuşatılan Akyaka, bu konumu ile belki de Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri.

ⓘ Akyaka gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 460TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️

Akyaka’ya nasıl gidilir ✈️

Akyaka’ya hava yoluyla ulaşım: Havayolu ile Akyaka’ya ulaşım için en yakın havalimanı Muğla Dalaman Havalimanı. Akyaka’ya 71 km uzaklıktaki Dalaman Havalimanı’ndan özel araçla 1 saatte Akyaka’ya ulaşılıyor.

Dalaman Havalimanı ile Marmaris arasında sefer yapan HAVAŞ ya da MUTTAŞ servisleri ile Akyaka-Marmaris kavşağına kadar gelip bu noktadan yürüyerek, otostop çekerek ya da taksi ile Akyaka’nın merkezine gidebilirsiniz.

Akyaka’ya kara yoluyla ulaşım: Akyaka, İstanbul’a 850 km, Ankara’ya 620 km, İzmir’e 240 km, Muğla’ya 26 km, Marmaris’e 36 km, Köyceyiz’e 35 km, Ortaca’ya 50 km ve Dalaman’a 60 km uzaklıkta bulunuyor.

Akyaka’ya, yaz döneminde her gün Marmaris’ten 16.00’da ve 23.00’te 2 ayrı dolmuş seferi bulunuyor. Akyaka’dan Marmaris’e ilk dolmuş sabah 10.00′da, ikinci dolmuş gece saat 18.00′de hareket ediyor.



Muğla kent merkezinden ise Muğla Otogarı’ndan her yarım saatte bir Akyaka ile karşılıklı sefer yapan dolmuşları kullanarak Akyaka’ya ulaşabilirsiniz.

Akyaka’ya özel araçla nasıl gidilir: Akyaka’ya Türkiye’nin kuzeyinden gelenlerin Muğla kent merkezi ve Sakar Rampası yolunu kullanmaları gerekiyor. Güney ve doğudan gelenlerin ise Dalaman yolunu tercih etmeleri gerekiyor.

İstanbul’dan Yalova-Bursa-Susurluk-Salihli-Nazilli güzergahını izleyip Muğla üzerinden Akyaka’ya ulaşabilirsiniz. Muğla’dan sonra yaklaşık 28 km sonra Akyaka sapağından devam ettiğinizde yolculuk yaklaşık 12 saat sürüyor.

Ankara’dan Afyon-Denizli güzergahını izleyip Muğla’dan yaklaşık 28 km sonra Akyaka sapağından devam ettiğinizde yolculuk yaklaşık 11 saat sürüyor.

Akyaka, insanın ciğerlerini temizleyen oksijeni bol çam ormanları, etkileyici kumsalları, tadına doyum olmaz Azmak çayıyla keşfedeceğiniz yeni yerlerden biri olmaya aday. Mavi yolculuğun öncülerinde Halikarnas Balıkçısı “Roma’yı görmeden ölme derler, Gökova’yı görmeden yaşama…” sözüne kulak verip bu enfes kasabayı ziyaret edin.

6 Yorumlar

  1. Akyaka mimarisi ve doğal güzelliğiyle ön plana çıktığı gibi orman kampı ile de farklılık oluşturuyor. Gitmenizi kesinlikle öneririm.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz