Ödemiş, sakin yaşamıyla huzurlu ve güzel bir ilçe. İzmir’e 114 km uzaklıkta, Bozdağlar ile Aydın Dağları arasında uzanan Küçük Menderes nehrinin suladığı dört tarafı dağlarla çevrili verimli bir ova üzerine kurulmuş Ödemiş, hem Ege hem de Anadolu’nun gelenek ve göreneklerini bir arada görebileceğiniz eşsiz bir yer.

İzmir çevresinde gezilecek yerler listesinde bulunan ilçe, adını yavaş yavaş duyurmaya başlayan çok güzel yerlere sahip. Doğal güzellikleriyle Gölcük Gölü, tarihi ve kültürel geçmişiyle Aydınoğullarına başkentlik yapmış Birgi Köyü, Ege’nin en güzel kayak merkezi Bozdağ bunlardan bazıları.

ödemiş nerede
Birgi, Ödemiş

Ödemiş Gezi Rehberi

Ödemiş, İzmir’in güneydoğusunda konumlanan, kırsal özellikleri öne çıkan bir ilçe. Ödemiş ilçesinin ismiyle ilgili tarihi kaynaklarda farklı görüşler bulunuyor. Kimi görüşlere göre Ödemiş (Yunanca: Οδεμήσιο) ismi Yunanca Eudaimos (Mutluluk) ya da Adamis (Ana Tanrıça) kelimelerinden geliyor.

Fransız oryantalist Vital Cuinet’in V.La Turquie d’Asie eserine göre bölgenin ismi Teke Türkmenlerine bağlı Ötemiş oymağından geliyor. Refik Ahmet’in Anadolu Türkmen Aşiretleri eserinde de bu görüşe yer verilmiş.

Malta

Serbia

İlk insan yerleşiminin MÖ 3 binli yıllara uzandığı Ödemiş, Ege Bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biri. Verimli ovalarında sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Ödemiş’te hüküm süren devletler arasında Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Helenler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar bulunuyor.

Kurtuluş Savaşı döneminde Anadolu’nun farklı bölgelerinde ortaya çıkan Kuvayı Milliyecilerin en başarılı örneklerinden biri de Ödemiş çevresinde görüldü. İzmir’in 15 Mayıs 1919’da Yunan ordusu tarafından işgalinin ardından Ödemiş ve çevresinde örgütlenen halk Kurtuluş Savaşı yolunda büyük mücadeleler gösterdi.

İzmir’in Kurtuluşuna giden süreçte Ödemiş ve yöresindeki direnişin büyük etkisi oldu. İzmir’in kırsalda bulunan en kalabalık nüfuslu ilçelerinden Ödemiş’in nüfusu 135 bin. İlçenin yüzölçümü ise 1082.6 kilometrekare. İlçenin 99 mahallesi bulunuyor.

Sakin ve huzurlu yaşama ve temiz havaya sahip ilçe halkı tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Tarih boyunca Ege’nin verimli ovalarında yetiştirilen kaliteli meyve ve sebzeyi Türkiye’nin dört bir yanına gönderen Ödemiş, patates üretimiyle de bir marka.

Ödemiş Gezilecek Yerler 📌

Ödemiş’te gezilecek görülecek çok sayıda rota var. Her hafta cumartesi günleri kurulan Ödemiş Pazarı, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Ödemiş Ulu Camii, İlk Kurşun Anıtı, Ödemiş Müzesi, Ödemiş 125. Yıl Kültür Parkı görülecek yerler arasında.

Bozdağ Kayak Merkezi, hayalet köy Lübbey, Aydınoğulları Beyliğine başkentlik yapan Birgi, Çakırağa Konağı, Gölcük gezilecek yerler arasında. Ünlü ses sanatçısı Bedia Akartürk’ün bir dönem yaşadığı evi günümüzde kendi adıyla anılan müze olarak ziyaret edilebiliyor.

1. Bedia Akartürk Müzesi

Ödemiş Bedia Akartürk

Bedia Akartürk, Ödemiş’in yetiştirdiği en önemli isimlerden. Akartürk, sanat hayatına da Ödemiş’te başlamış. Yaşını büyüterek çalışmaya başladığı TRT İzmir Radyosunda 9 yıl geçirdikten sonra Ankara Radyosuna geçen sanatçı, buradan emekli olmuş.

O dönemlerde Paris Olympia’da muhteşem bir konser veren Akartürk, sayısız albüme ve 6 sinema filmine de imza atarak çalışmalarına hala devam eden isimlerden.

Türkiye’de çok sevilen ve eşsiz bir ses rengine sahip olan sanatçı için açılan Bedia Akartürk Müzesi‘nde, sanatçının bu zamana kadar aldığı ödüller, sahne kıyafetleri, fotoğrafları ve kendi diktiği yöresel kıyafetler görülebiliyor.

⏰ Bedia Akartürk Müzesi ziyaret saatleri 08.30-17.30. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Bedia Akartürk Müzesi’ne giriş ücreti alınmıyor.

2. Ödemiş Pazarı

Ödemiş Gezilecek Yerler

Ödemiş Pazarı, Türkiye’nin en büyük açık alışveriş merkezi olarak biliniyor. Uçsuz bucaksız bir pazar olan ve cumartesi günleri kurulan, 110 yıllık geçmişe sahip pazarda 850 sergici esnaf tezgahında yöresel ürünlerden meyve ve sebzeyi bulmak mümkün. Bunların yanı sıra köy ekmeği, kekik, taze çökelek peyniri, yoğurt ve reçel gibi çok sayıda yöresel ürün tezgahlarda görülebiliyor.

Tamamı meşe odunuyla ısıtılmış, geleneksel fırınlarda nohut mayasıyla yapılan ekmekler, başka hiçbir yerde bulunamayacak lezzetleriyle taze taze pişiriliyor. Ödemişli kadınların el emeği ürünleri sergiledikleri Kadın El Sanatları Pazarı özellikle görülmeli.

3. Kadın El Sanatları Pazarı

ödemiş görülecek yerler

Ödemiş Kadın El Sanatları Pazarı, ipek mendiller, efe oyaları, iğne oyası, mekik oyası, kanaviçeler, tel kırma ile yapılan hediyelik eşyalar, rengarenk danteller ve el dokumalarının her çeşidinin bulunabileceği renkli bir pazar. İzmir’den yapılan Ödemiş turları programının en önemli noktalarından birisi burası.

İpek böcekçiliği ürünü ham ipekten elde edilen el emeği göz nuru ipek çarşaflar, iç gömlekler ve giysilerin her biri güzellikleriyle görenleri büyülüyor. Yapılan düzenlemelerle tüm tezgahların aynı sırada görülebildiği 3 Eylül Teyyare Parkı giderek popülerleşiyor. Hediyelik eşyalarınızı buradan alın.

4. Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı

ödemiş arasta çarşısı

Ödemiş Arasta, bir eksen üzerinde, sağlı solu dizilmiş dükkanlardan oluşan Osmanlı çarşı yapısına verilen isim olarak biliniyor. Tarihi 1800’lü yıllara kadar uzanan Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı, Osmanlı döneminin açık arasta türünün ender örneklerinden biri.

Üç cami arasında ve 17 hanın ortasında yer alan çarşı, ticari bir merkez konumunda. Osmanlı’nın son dönemiyle Cumhuriyetin ilk yıllarına tanıklık eden arasta, işgal döneminde müftü ve imamın gayretleriyle yakılmaktan kurtulmuş. Arasta çarşısı birinci derece sit alanı aynı zamanda.

Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş el zanaatlarının da görülebileceği arasta çarşısında iğneden ipliğe, aranan her şeyi bulmak mümkün. Semerci, keçeci, kalycı, tenekeci, sepetçi, nalıncı, sandalyeci, saraç zanaatkarları zamana karşı direniyor.

5. Ödemiş Ulu Camii

ödemişte gezilecek yerler

Ödemiş Arastası Büyük Camii (Ulu Camii) yanında ve çevresinde kurulmuş. Ödemiş Ulu Camii 1702’de Yenice Köyü Bıçakçızade Mustafa Bey tarafından yaptırılmış. Camideki direkler ağaçtan yapılmış. Sol üst tarafta şse kuş sarayı bulunuyor. 1852’de büyük bir yangın geçirmiş. Ödemiş Merkez Abdi Ağa Camii (Ekin pazarı Camii) ile Gürcü zade (Küçük Camii) Camileri Ödemiş Arastasını çevreleyen diğer camiler.

6. Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi

ödemiş blog

Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Yıldız Oteli’nin 14 odası ve 4 koridoruyla Keçecizade Hanı’nın 2 katına yayılmış olan bir müze. Müzede toplam 27 bin 34 taşınabilir eser bulunuyor. Ödemiş ve Küçük Menderes Havzasının tarihi ve kültürüne açılan pencere gibi.

Hanın üst katında Yıldız Kundura Odası, Çeyiz-Gelin-Düğün Sergi Salonu, Yıldız Sinema Odası, İlkkurşun Sergi Salonu, Kore Savaşı Fotoğraf ve Obje Sergi Salonu bulunurken, alt katında ise, Berber Odası, Tütün Odası ve Saatçi Odası yer alıyor. Müzenin geri kalanında Efeler Odası, Mutfak, Kadın Takıları ve Silahlar bölümleri gibi çok sayıda sergi alanı gezilebiliyor.

⏰ Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi ziyaret saatleri 08.30-17.30. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’ne giriş ücreti alınmıyor.

7. Ödemiş Müzesi

ödemiş müzesi

Ödemiş Müzesi, eski eserler koleksiyoneri olan Muttahar Başoğlu’nun bağışladığı arsaya kurulan, toplamda iki kattan oluşuyor. Müze kuruluşunda etnografik eserler sergilenirken zamanla arkeolojik eserlere de yer verilmiş.

Burada sergilenen eserlerin çoğu Eski Tunç Çağı, Arkaik, Klasik ve Bizans dönemlerine aitken, kalıntıların çoğunluğunu süs eşyaları, küçük heykeller, bronz, cam ve seramik ürünler oluşturuyor. Ödemiş Müzesinde toplam 16 bin eser sergileniyor. Müze Birgi girişinde yer alıyor, vaktiniz varsa görün.

⏰ Ödemiş Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Ödemiş Müzesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

8. Ödemiş 125. Yıl Kültür Parkı

Ödemiş Kültür Parkı

125. Yıl Kültür Parkı, Ödemiş-Birgi karayolu üzerinden yer alıyor. Kültür Parkı, 10 bin metrekarelik bir yapay gölet, buranın üzerinde 2 şelale, yüzme havuzu, bir tesis, düğün salonu, iş merkezleri, iskele çay bahçesi, yürüyüş parkurları, çocuk parkları gibi çok sayıda alana sahip.

Mini golf alanı ve jimnastik tesislerine de sahip olan park, küçük büyük herkesin ilgi odağı ve ilçenin nefes alma merkezlerinden. Bir çay molası verilebilir.

9. İlk Kurşun Anıtı

Ödemiş gezilecek noktalar

İlk Kurşun Anıtı, Ödemiş ilçe merkezine 13 km uzaklıkta yer alıyor. 1925’te aynı isimli köyün girişine dikilen anıt milli mücadele döneminin sembolü. İlkkurşun Köyü, eski adıyla Hacıilyas Köyü, Ödemiş halkının Yunan işgal güçlerine karşı, örgütlü olarak karşılık vermesi açısından önemli bir yere sahip. Bu nedenle, köyde her yıl mayıs ayının son haftasında, ‘İlk Kurşun Bayramı’ adı altında kutlamalar yapılıyor.

10. Birgi

Ödemiş Birgi

Birgi, Ödemiş gezilecek yerler içerisinde en önemlisi en değerlisi bana göre. Ödemiş merkeze 7 km uzaklıkta. Küçük Menderes Havzasının kültür, inanç turizmi merkezi Birgi, açık hava müzesi gibi. Bir zamanlar Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış. Ege’nin en güzel köylerinden biri aynı zamanda.

1333’de ünlü Arap gezgini İbni Battuta Birgi’ye gelmiş, Aydınoğlu Mehmet Bey’in Bozdağ’daki yaylağı, Birgi’deki sarayı, Birgi medresesini ve yapılan gösteriyi anlatmış. Çakırağa ve Sandıkoğlu konakları, Ulu Cami, İmam-ı Birgi Türbesi görülmesi gereken yerler. Tarihi köy evlerinin arasında mutlaka dolaşın.

11. Gölcük

ödemiş nerede

Gölcük, tarihteki en eski yerleşim yerlerinden. Asırlık ağaçları, şifalı bitkileri ve geniş çam ormanlarıyla Bozdağ’ın eteklerinde yer alan bu mahalle, serin esen rüzgarı nedeniyle çevre bölgeler tarafından yayla olarak kullanılıyor. Ödemiş merkeze 6 km uzaklıkta. Doğanın içindeki bu yer, sakin bir tatil isteyenler ve fotoğraf çekmeyi sevenler için oldukça uygun.

Sonbaharda giderseniz doğanın en güzel renklerini fotoğraflayabileceğiniz İzmir çevresinde gezilecek yerlerden. İzmir’den seyahat edeceklere Ödemiş, Birgi, Gölcük, Sardes (Manisa) rotasını tavsiye ederim.

12. Bozdağ Kayak Merkezi

ödemiş bozdağ

Bozdağ Kayak Merkezi, kış sporları meraklılarının ilgi gösterdikleri yerlerden. İzmir’e olan yakınlığı sayesinde her kış çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilen Bozdağ’da aralık ile mart ayları arasında kayak yapmak mümkün. Toplamda 2 teleski tesisi olan merkez, Akdeniz iklimine rağmen yaklaşık 120 cm kar kalınlığına ulaşmayı başarıyor. Kayak merkezi çığ tehlikesi nedeniyle kapalı.

13. Hayalet Köy Lübbey

ödemiş gezi

Lübbey Köyü, günümüzde neredeyse tamamen terk edilmiş durumda. Türkiye’nin hayalet köylerinden Lübbey’in yeni adı Çamyayla Köyü. Yerleşim yerinin nüfusu yalnızca 10 kişiden oluşuyor. Lübbey, Kaderine terk edilmiş, bir çoğu yıkılmış evleri ve onları terk etmeyen son sakinleriyle var olmaya çalışıyor.

Osmanlı döneminde askerlerden kaçan eşkıyaların saklandığı söylenen köy, fotoğraf ve belgesel tutkunları için bir film seti gibi. Köy kahvesinde oturup yöre insanından bilgiler alın.

Ödemiş’in lezzetli bir pidesi töngül ve katmer denilen yerel ikilisi ile kahvaltınızı edin, meşhur Ödemiş pazarından bol bol alışveriş yapın, ödemiş köftesi ve ödemiş tostu tadın, sezonundaysa Ödemiş karpuzu ile serinleyip ilçenin tadına varın.

Ödemiş nerede📍

Ödemiş, İzmir’in ilçesi. Ege Bölgesinin en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Ödemiş, kent merkezinin güneydoğusunda bulunuyor. İzmir şehir merkezine 112 km uzaklıktaki Ödemiş’in kuzeyinde Bozdağlar, güneyinde ise Aydın Dağları uzanıyor. İlçe kendi adını taşıyan ovada kurulu.

Ödemiş’in doğusunda Kiraz ve Beydağ, batısında Bayındır ve Tire ilçeleri, kuzeyinde Manisa, güneyinde ise Aydın bulunuyor.

Ödemiş’e nasıl gidilir ✈️

Ödemiş, bulunduğu konum itibariyle işlek bir kara yolu güzergahında yer almıyor. İlçeye ulaşım kent merkezinden tren, otobüs ve dolmuşlarla sağlanıyor.

Ödemiş’e uçakla nasıl gidilir: Ödemiş’e en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan havalimanı ile Ödemiş arasındaki mesafe 91 km. Havalimanından Otogar’a ya da İZBAN treni ile Gaziemir Semt Garajı’na giderek Ödemiş dolmuşlarıyla ilçeye ulaşabilirsiniz.

İzmir Otogar’dan Ödemiş’e nasıl gidilir:İzmir Otogarı’ndan Ödemiş’e haftanın 7 günü düzenli dolmuş seferleri var. İzmir Otogarı’ndan Ödemiş’e yaklaşık 2 saatte ulaşılıyor. İzmir Otogarı’ndan sabah 05.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında yarım saat arayla dolmuş seferleri yapılıyor.

Gaziemir Semt Garajı’ndan Ödemiş’e, İzmir Otogarı’na göre daha sık dolmuş seferleri var. Semt Garajı ile Tire arasındaki mesafe 1.5 saat sürüyor. Ödemiş ilçe merkezinden Alaşehir, Kuşadası, Selçuk, Salihli ile karşılıklı dolmuş seferleri de var.

Ödemiş’e arabayla nasıl gidilir: Ödemiş, İzmir’in güneydoğusunda konumlanıyor. İlçe şehirlerarası ana yol güzergahında olmadığından ulaşım için İzmir-Aydın Otoyolu’nu kullanmak Selçuk çıkışından devlet yoluna girmek gerekiyor. Ödemiş, İzmir’e 112 km (1.5 saat), İstanbul’a 549 km (6 saat), Ankara’ya ise 542 km (6 saat 40 dk) uzaklıkta.

Ödemiş’e trenle nasıl gidilir: İzmir Basmane Tren Garından hareket eden İzmir-Torbalı-Ödemiş treni haftanın 7 günü, günde 5 kez karşılıklı sefer yapıyor. Trenle İzmir-Ödemiş yolculuğu 2 saat sürüyor.

Ödemiş, yemyeşil doğası, kültürel zenginliği ve sakin yaşantısıyla ilçe merkezi olarak çok cazibeli değilse de gezilecek ve görülecek yerleriyle hafta sonu bir gününüzü ayırarak gidebileceğiniz bir ilçemiz. Konaklamak isterseniz Birgi bunun için en doğru adres olur.

Serbia

16 Yorumlar

  1. İsmini bile duymadığım, varlığından haberdar olmadığım yerlerden bahsetmişsiniz hocam. kurban bayramına tatile belirtmiş olduğunuz yerleri gezmeye nasip olursa geliceğim

  2. Ben Ödemişliyim çok huzurlu bir yer. Tam yaşanmalık harika bir ilçe. Büyük şehirlerin sıkıntılarından bıkanlara resmen cennet gibi gelir. Hem insanları da çok iyi buranın insanı daha geçmişini unutmadı. İnşallah yeni nesillre de unutturmamayı başarırız.

  3. Ödemiş pek bilinmese de çevresinde gezilecek çok yer var. Gölcük, Birgi mutlaka görülmesi gereken değerli yerlerimizden. Bu yerler aslıca dünyaca da ünlü bir yer olabilir.

  4. Oradan Gölcük peynir rendeli pide . Ardından Prenses otel, rezistans ısıtmalı sıcak havuzda göl keyfi . Dönüsü şanşınız varsa Gölcükte keşkek .

      • Nereden duydunuz bu asılsız bilgiyi bilmiyorum ama, Lübbey bir Alevi köyü değildir. Zira ben Lübbey köyünün yerlisiyim ve bizde Alevi yok. Tarihçe ile ilgili Behiç Galip Yavuz ve Lübbeyi bekleyenler Youtube da video olarak var.

    • hatta burası 500 bin nüfuslu bir şehirdi. Nacarlar tarafından ahalisi aleviler sürüldü. Yerine uzaydan görünmeyen canlılar getirildi. Bu şehirdeki yaklaşık 10 bin cemevi de camiye çevrildi. Resim de görünmüyor çünkü faşist iktidar bu camiye Amerika’dan ithal görünmezlik kaplaması yaptırdı…..vs.
      Böyle iddiaya böyle cevap.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz