Assos (Behramkale), Çanakkale‘nin 87 km güneyindeki Ayvacık ilçesine bağlı küçük ve şirin bir köy. Antik çağdan bu yana süregelen yerleşim yeri Assos, günümüzde Asya kıtasının en batı noktası Babakale’den Küçükkuyu’ya kadar uzanan bölgenin adı aynı zamanda. Midilli Adasının tam karşısında, eşsiz Ege Denizi manzarasıyla Kuzey Ege’nin en özel yerlerinden biri olan Assos’un tarihi geçmişi MÖ 7. yüzyıla uzanıyor.
Ünlü filozof Aristoteles’i ve felsefe okulunu bu topraklarında ağırlayan Assos, Midilli’de gelen Methymnalılar ve Aioller tarafından kurulmuş. Yerleşim antik çağlardan bu yana devam ediyor. Bir dönemin zengin liman kenti Assos, günümüzde antik limanı, tapınakları, mavi bayraklı koyları, balıkçı köyleri ile nefis bir kaçış rotası.
Bir dönemin zengin liman kenti Assos, günümüzde antik limanı, tapınakları, mavi bayraklı koyları, balıkçı köyleri ile nefis bir kaçış rotası. Son yıllarda canlanan Assos, kuzeyinde ve güneyindeki koylarda deniz, güneş, kum tatilinin yanı sıra eşsiz antik kalıntılarıyla da gezginlerin gözdesi. Assos, Kuzey Ege’de Ayvalık, Cunda Adası ve Bozcaada ile birlikte tatil için tercih edilen en popüler yerlerden biri.
Assos Gezi Rehberi
Assos, Midilli’den gelen Methymnalılar ve Aioller tarafından kurulan bir yerleşim yeri. Antik çağdan bu yana süregelen yerleşim yeri Assos, günümüzde Asya kıtasının en batı noktası Babakale’den Küçükkuyu’ya kadar uzanan bölgenin adı aynı zamanda.
Günümüzden 2 bin yıl önce felsefenin en derin sorunlarını çözmeye çalışan insanların yaşadığı, filozof Aristo’nun burada evlenmesine neden olacak güzellikte bir cennet. Antik çağlardan bu yana yerleşimin devam ettiği yer, bir dönem stratejik konumu ile Akdeniz’den İstanbul yönüne giden birçok geminin ikmal için durduğu önemli bir liman kentiydi.
Ege Denizi kıyısından 250 metre yükseklikteki sarp bir tepeye kurulan Assos, limanı ve surlarla çevrili yerleşim bölgesiyle iki ayrı bölümden oluşuyor. Behramkale, Assos Antik Kenti surlarının girişinde yer alıyor ve ören yeri ile iç içe geçmiş. Bölge halkı ve turistler dahil herkes Assos ismini kullanıyor.
Köyün aşağısında yer alan ve antik dönemden bu yan kullanılan Assos Limanı çevresindeki geleneksel taş yapılar, günümüzde butik otel ve balık restoranları olarak hizmet veriyor. Şahane Ege manzarasıyla Kuzey Ege’nin özel yerlerinden biri olarak tercih edilebilecek bir tatil rotası.
MÖ 365’te Frig Satrabı Ariobarzanes, Pers Kralı Artaxerxes’e isyan etmiş, Assos’ta yapılan savaşta krala yenilmiş, Assos bundan sonra Banker Euboulos’un eline geçmiş. Euboulos’tan sonra onun hadım kölesi ve Platon’un öğrencisi olan Hermias, Assos’un başına geçmiş. Assos, aşkı uğruna felsefe okulu kurup, bu okulda yıllarca felsefe dersleri veren Filizof Aristo ile anılıyor.
Assos Kralı Hermias’ın davetiyle Assos’a gelen mantık biliminin babası Aristo, kralın dünya güzeli kız kardeşi Pythias’a aşık olur ve kentten ayrılmasına rağmen aklından çıkaramaz.
Bunu öğrenen Kral Hermias, Aristo’nun Assos’ta bir felsefe okulu kurması şartıyla kız kardeşiyle evlenmesine izin verir. Felsefe tarihinin en büyük filozoflarından Aristo, Assos’ta bir felsefe okulu kurar ve MÖ 348-345 arasında bu okulda üç yıl boyunca felsefe dersleri verir.
ASSOS NEREDE
Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı. Batı Anadolu’da, Midilli Adasının hemen karşısında Edremit Körfezinde yer alıyor. Çanakkale’nin 87 km güneyindeki tarihi bir köy olan Behramkale, Assos’un kalbi. Behramkale küçük bir yerleşim yeri ve Assos Antik Kenti’nin 4 km uzunluğundaki surları içinde yer alıyor. Assos kenti, denizden yaklaşık 250 metre yüksekliğindeki andezit bir kayalık bir tepe üzerine kurulmuş.
ASSOS’A NASIL GİDİLİR
Assos, Kuzey Ege’de birçok büyük şehirden ulaşımın oldukça kolay olduğu bir konumda yer alıyor. Assos-İstanbul 400 km, Assos-Ankara 734 km, Assos-İzmir 238 km, Assos-Ayvalık ise 17 kilometre. İstanbul’dan özel araçlar, Çanakkale Boğazını geçip farklı noktalardan feribota binerek karşıya geçebilirsiniz.
Gelibolu-Lapseki arası 20 dakika, Eceabat-Çanakkale arası 15 dakika ve Kilitbahir-Çanakkale arası ise 7 dakika sürüyor. Karşıya geçtikten sonra ise Ezine-Ayvacık üzerinden Assos’a yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz. Diğer seçenek de İstanbul-Bandırma arasındaki hızlı feribot seferlerini kullanmak. İndikten sonra ise Bandırma-Balıkesir-Edremit-Akçay-Altınoluk-Küçükkuyu-Assos istikametine devam edin.
Assos’a arabayla, otobüsle ve uçakla ulaşım seçeneği bulunuyor. Havayolu ile Assos’a gitmek isterseniz, Çanakkale Havalimanı, Balıkesir Koca Seyit Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanlarından biri tercihinizde yer almalı.
Assos’a en yakın havalimanı olanı 60 km uzaklıkta bulunan Balıkesir Koca Seyit Havalimanından direkt şehir merkezine hareket eden toplu taşıma aracı bulunmadığından Edremit, Burhaniye, Ayvalık araçlarına binip oradan şehir merkezine aktarma yapabilir, buradan Assos’a geçebilirsiniz.
Edremit-Assos arasında sefer düzenleyen minibüsler mevcut. Diğer yandan havalimanında bulunan tur şirketlerine ait servislerle direk şehir merkezine ulaşım mümkün. Ya da doğrudan havalimanından kalkan otobüs, minibüs ve taksilerle ya da özel araç kiralayarak Assos’a ulaşabilirsiniz.
Assos’a en yakın havalimanlarından 90 km uzaklıktaki Çanakkale Havalimanından Çanakkale merkezine servisler ile ulaşım imkânınız var. Çanakkale Belediyesinin uçak seferlerine göre hareket eden Troya Caddesi, Eski Tansaş, Atatürk Caddesi, Demircioğlu Caddesi, İskele, Kordon ve Necippaşa Camii güzergahından ilerleyen otobüsleri ile de merkeze ulaşabilirsiniz. Çanakkale-Behramkale arası araçla 1.5 saat.
ASSOS’TA NEREDE KALINIR
Behramkale, Liman, Kadırga ve yakın çevrede çok sayıda otel, pansiyon ve kamping yerleri bulunuyor. Assos’ta bulunan Behram Otel, Ayvacık ve Kozlu bölgelerinden kolay sürüş mesafesinde bulunuyor. 1880’li yıllarda palamut meşesi deposu olarak kullanılan tarihi bir yapı olan Otel Kervansaray, 1997’de tarihi dokusu bozulmadan restore edilerek otel haline getirilmiş.
Kadırga Koyu’nda denize sıfır konumdaki Hunter’s Otel, yemyeşil bahçesiyle koyun en güzel yerinde bulunuyor. Kadırga Koyu’nun tam ortasında yer alan Eden Beach Otel ise muhteşem bir doğaya sahip benzersiz denizi ve sahiliyle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Kendine ait bir şarap mahzeni ve sci-fi kütüphanesi bulunan Lembas Houses, bir homestay. Behramkale’de yer alan Old Bridge House, butik otel konseptinde hizmet veriyor. Behramkale’nin Kaıirga Çıkışında yer alan Eris Pansiyon ise uygun fiyatlı konaklamanın adresi.
🏡 Eceabat tarafına da yolunuz düşecekse size nefis bir otel olan Bengodi Butik oteli önereceğim. Gelibolu, Çanakkale veya Kuzey Ege gezilerinizde kalmasanız dahi restoranı, Asmadan dükkanı ve müzesi için görmeniz gereken bir vinery otel ✔️
Assos Gezilecek Yerler 📌
Aristo’nun felsefe okulu kurduğu Assos’ta gezilip görülecek pek çok tarihi mekan bulunuyor. Behramkale Köyünde Hüdavendigar Camii, Tuzla Çayı üzerinde kurulmuş 600 yıllık Hüdavendigar Köprüsü, Assos Antik Kenti’nde yer alan surlar, Athena Tapınağı, Akropol, Nekropol, Gymnasium, Amfi Tiyatro, Hamam ve Agora, Babakale yolu üzerindeki Apollon Smitheion Tapınağı bunların başlıcaları.
Bölgenin kuzeyinde ve güneyinde çok sayıda koy var. Plajların bulunduğu bölgelerin hemen hepsinde veya yakınlarında konaklama tesisleri de bulunuyor. Tarihe ilgi duyanlar, antik yerleri keşfetmeyi sevenler için Assos ve çevresinde gezilecek bir çok yer var. Çanakkale’nin güzel tatil beldesi Assos’u, Altınoluk’tan kalkan günübirlik Assos tekne turları ile de ziyaret edebilirsiniz.
1. Behramkale
Behramkale Köyü, Ayvalık, Edremit ve Kazdağları rotasında seyahat edenlerin mutlaka rotasına eklediği Assos Antik Kenti’ni keşfe başlamak için ilk nokta. Bozulmamış (ya da az bozulmuş diyeyim) dokusuyla ziyaretçilerini farklı bir zaman dilimine götüren köy, 5 bin yıllık antik kente en yakın yerleşim yeri.
Tarihi evlerden oluşan köy yamaçta kurulmuş, sokak aralarında kıvrım kıvrım patikalar. Orta çağı andıran dar sokaklar arasında dolaşıyorsunuz. Antik kentin surları içinde yer alan Behramkale, yılın dört mevsimi yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Yöreye özgü kızıl andezit taşından yapılmış taş evlerin çoğu otel, pansiyon ya da restorana dönüşmüş.
Assos silüetinde önemli bir yeri olan Hüdavendigar Camii, Osmanlı Padişahı I. Murat tarafından 14. yüzyılda, tek kubbeli ve kare planlı olarak inşa ettirilmiş. Antik kent sınırları içerisindeki tepede yer alan caminin içinde yer alan kadırga resimlerinin Osmanlı cami mimarisinde pek karşılaşılmayan bir örnek olduğu biliniyor.
Yine I. Murat tarafından 14. yüzyılda inşa edilen ve Tuzla Çayı üzerinde yer alan Hüdavendigar Köprüsünün kemerleri günümüzde de orijinalliğini koruyor. Araç trafiğine kapalı olan köprü yaklaşık 600 yıldır ayakta duruyor.
2. Assos Antik Kenti, Athena Tapınağı
Assos Antik Kenti, sönmüş bir volkanik tepe üzerine MÖ 6. yüzyılda kurulmuş. Assos Antik Kentinin 4 km uzunluğundaki surları içerisinde bulunan köyün en yüksek yerinde, Athena Tapınağı yer alıyor. Antik surların içinde görülmeye değer aynı zamanda nekropol, amfi tiyatro, agora gibi kalıntılar var.
kalıntı Athena Tapınağı, ören yerindeki en önemli. Şahane gün batımı manzarasıyla Assos’a gelenlerin hayranlıkla izlediği bir noktaya kurulmuş. Yunan mitolojisinde üretici zekanın ve adaletli savaşların tanrıçası olan Athena (Minerva), adına pek çok şehirde çok sayıda tapınak inşa edildi.
Assos Athena Tapınağı, MÖ 530’da Akropol’ün en yüksek yeri olan 236 metrede kurulu. İki basamaklı podyumun günümüze ulaştığı tapınak çevresinde yapılan kazılarda bulunan Helenistik dönem çakıl mozaik döşemeleri ile sunak daha sonra kaybolmuş. Tapınağın kabartmaları Paris, Boston ve İstanbul arkeoloji müzelerinde sergileniyor.
Dorik başlıklar, sütun kaideleri ve diğer mimari kalıntılar ise tapınak çevresinde yer alıyor. Kentin merkezi olan agora ve diğer resmi yapılar için ise Ege Denizine bakan güney yamaçlar seçilmiş.
Kültür ve Turizm Bakanlığına ait ören yeri statüsünde olan Assos Antik Kenti’ne giriş ücreti 150 TL. Yaz döneminde 08.30-21.30, kış döneminde ise 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret açık olan ören yerinde Müze Kart satışı da yapılıyor. Assos’u bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edilebiliyor.
3. Agora
Assos Agorası, Akropol’ün güney yamacında yer alıyor. Antik dönemde şehirle ilgili politik, dini, ticari her türlü faaliyetin gerçekleştiği, tüm kamu binalarının etrafında sıralandığı, halka açık geniş alanların genel ismi olan Agora, kent merkezi yerine de geçiyor. MÖ 2. yüzyıla uzanan kalıntılarını görebiliyorsunuz.
Daha sonra kiliseye dönüştürülen Agora’nın özgün planı hakkında detaylı bir bilgi ne yazık ki yok. Assos’ta biri Agora’nın kuzeyinde diğeri de güneyinde olmak üzere 2 farklı stoa yer alıyor. Daha çok agoralarda bulunan, yağmur ve güneşten korunmak amacıyla inşa edilen, üstü örtülü galeriler stoa olarak adlandırılıyor.
4. Gymnasium ve Bouleuterion
Gençlerin bedensel ve toplumsal eğitim aldıkları Gymnasium, en az agora kadar öneme sahip. Assos’ta MS 2. yüzyılda inşa edilen gymnasium, agora ile batı kapısı arasında yer alıyor. Kuzey doğusunda Bizans döneminden bir kilise ile güneybatısında sarnıçla çevrili olan gymnasiumun büyük bölümü yok olmuş durumda.
Şehir yaşamı ile ilgili önemli kararların alındığı, kent meclisinin toplandığı yapı olan Bouleuterion (Meclis binası), Assos Antik Kenti’nde Agora’nın doğusunda konumlanıyor. Kürsü, heykeller ve küçük anıtsal yapılardan oluşan meclis binasından günümüze ulaşabilen bir şey olmamış.
5. Tiyatro
MS 2. yüzyılda, Athena Tapınağı’nın güney yamacında inşa edilen Assos Tiyatrosu, son yüzyıla dek tümüyle ayaktaydı. Günümüzde restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılmak istenen tiyatro, son olarak Roma döneminde yenilenmiş. Assos’ta gerçekleştirilen festival ve etkinliklerin birçoğunun düzenlendiği tiyatro Grek tiyatro planına göre, at nalı biçiminde kurulmuş.
Antik dönemde mezarlıkları tanımlamak için kullanılan nekropol, Assos Antik Kenti’nde kentin yanı başında kurulmuş. Nekropol’ün batı ve doğu kapılarını bağlayan yol boyunca mezar ve anıtlar sıralanırken, batı kapısının kuzeyinde Publius Varius’un mezar kalıntıları bulunuyor.
6. Behramkale Köprüsü
Tuzla Çayı üzerine, 14. yüzyılda inşa edilen Behramkale Köprüsü, yerel taş dokusuyla Assos’un en görkemli yapılarından. Zamanla çay yatağının dolmasıyla 15 metre yüksekliğe sahip olan köprünün, görkemi görülemiyor. Günümüzde yalnızca yayaların kullandığı köprünün yanında araçların kullanabildiği yeni köprü de bulunuyor.
7. Antik Liman
Assos gezilecek yerler arasında, kentin antik limanı olarak da bilinen sahili var. Antik kentten aşağıya doğru ilerleyen yolu takip ettiğinizde Assos Antik Liman‘a ulaşıyorsunuz. Assos Antik Kenti’nin antik dönemden bu yana kullanılan limanı, günümüzde manzarası, kıyı şeridi boyunca uzanan balık lokantaları ve kıyıya bağlı duran balıkçı sandallarıyla Assos’un en çekici yerlerinden biri.
Limana inen araba yolu dik ve virajlı ve yaz aylarında araç girişine kapalı. Limanın 50 metre gerisinde bir park yeri var. Balıkçı teknelerinin süslediği sahil ve daracık taş sokaklardan oluşan küçük bir yer burası. Assos’un tatil merkezi olan iskele küçücük bir çanak gibi. Sit alanı olduğu için yeni bina yapılması yasak. Yüz yıllıktan daha eski binaların restorasyonuyla yapılmış otel, pansiyon ve restoranlar iskele çevresinde sıralanıyor.
Bugün kullanılan modern limanın doğusunda antik liman kalıntıları var. Batık antik limanın yerine yapılmış olan iskele, tarihteki eski hareketliliğini kaybetmişse de güzelliğinden pek de bir şey kaybetmemiş.
Gün batımının en keyifli saatlerini sahilde sıralanan restoranlardan birinde oturun. Deniz üzerine kurulu teraslarda manzaranın keyifini çıkarın. Konaklamak için hem liman çevresinde hem de köy merkezinde farklı seçenekler var.
9. Kadırga Koyu
Kadırga, Assos’un 2 km. güneyindeki yer alıyor. Osmanlı döneminde donanmanın merkez üssü olan Midilli Adasından savaşa giden ve dönüşte hasarlı olan kadırgalar bu koya getirilip, yörenin meşe ve kayın ağaçları ile tamir edilirmiş. Kadırgalar bu koya çekildiği için bu isimle anılan koyda akşam üzeri başlayan imbat rüzgârları ise ayrı güzel.
Konaklamak ve denize girmek için tercih edilen yerlerden biri. Mavi bayraklı koy tertemiz ve her bütçeye uygun otel ve kamping alanları var. Çevresi zeytinliklerle çevrili. Oldukça uzun ve taşlık bir plajı var. Suyu şimdiye kadar yüzdüğüm en soğuk yerlerden biriydi. Aklınızda bulunsun.
10. Sokakağzı
Assos’un çevresinde geleneksel yaşamın devam ettiği çok sayıda Yörük köyü bulunuyor. Bu köyler arasında yer alan ve Ege’nin az bilinen köylerinden Sokakağzı Köyü, sakin, mütevazi bir koy. Tarihle iç içe dokusu, huzurlu ve dingin günlük yaşamı, misafirperver köylüleriyle bambaşka bir kültürü tanımanıza ve yaşamanıza vesile olacak.
Behramkale’den çıkıp batıya yöneliyorsunuz, 30 dakika uzaklıkta Koyunevi Köyü tabelasını gördüğünüzde sola sapın. Sahil şeridine gelince yan yana dizilmiş pansiyonlar var. Sokakağzı sahilinde mantıcı, pizzacı ve çeşitli çay bahçeleri yer alıyor.
Assos’a göre konaklama ve restoranlar daha uygun. Anadolu’nun en batı ucu Babakale Köyü de Sokakağzı’na 25 km uzaklıkta. Günbatımı izlenir. Assos çevresinde görülecek çok yer var. Günübirlik turunuza Truva Antik Kenti da girebilir belki.
ASSOS’TA NE YENİR
Enfes Ege mutfağına özgü hemen her şeyi bulabileceğiniz Assos’ta, tadına bakmadan dönmemeniz gereken lezzetler var: avcı ve patlıcan börekleri, meşhur kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı bakla, otlu gözleme ile deniz ürünleri olarak da ızgara ahtapot salatası, kılıç şiş, orfoz ızgara, iskorpit çorbası, ızgara kalamar, kalamar dolması ve deniz börülcesi.
Ayrıca Panaroma Restoran’ın kiremitte köftesini, Yahya’nın Yeri’nin ise lezzetli mezeleri ile tadı damağınızda kalacak balıklarını mutlaka tadın. Diğer yandan Kadırga Plajı’nın sıra sıra dizilmiş balıkçılarına uğrayıp gerçek bir balık lokantası atmosferini yaşayın.
Assos, Kuzey Ege’nin en popüler tatil merkezlerinden. Bakir koyları, nefis Ege Denizi ve Midilli Adası manzarasının yanı sıra hoş butik otelleri ve leziz yemekler sunan restoranlarıyla, keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.
Gidip görülmesi gereken yerlerden, bilgi için teşekkürler
Assos baktıkça özlettiren mitolojik bir dünya.
Herkesin görmesi gereken muhteşem güzellikler.
Aslında Assos umarım hep böyle kalır. Çok turist gelmesi, çok tanınması şehri bozuyor. Kuşadası, Selçuk’un durumu ortada. Bodrum bile artık anlamsızlaştı. Sırada Alaçatı var görünüyor, o da pahalı bir yer olduğu için belki bir süre dayanır. Asoss böyle kalsın.