Datça, Ege ve Akdeniz bölgelerinin birleştiği bir yerde kurulu, Muğla ilimize bağlı Türkiye’nin en şirin yerlerinden biri. Hemen her yıl istisnasız gitmeye çalıştığım bozulmamış bir coğrafya burası. Taş evleri, begonvilleri, şirin sokakları, güler yüzlü insanları, güzel doğası ve berrak koylarıyla Datça, huzur, sakinlik, mutluluk, dinginlikle özdeş.

Gidince geri dönmek istemiyor insan. Anadan ayrılır gibi, gözü arkada bırakıyor. Gidip koyların seyrine dalmak antidepresan etkisinde. Bademler, ballar, zeytinler, sokakları süsleyen mis gibi begonviller, 90 yaş üstü zihinler ve bedenleri canlı mutlu insanlar, neredeyse yaz-kış yüzülen kristal berraklığında denizi, gündoğumu, günbatımı, mehtabı, yakamozu…

Doğal güzelliği, özgünlüğü, duruluğu ve sakinliğiyle huzurla özdeş. İnsanı da doğası da ayrı bir güzel. Datça Yarımadasının batıya uzanan tepelerinin arası çok davetkar. Ovabükü, Palamutbükü, Hayıtbükü, Kızılbük koyları inci gibi dizilmiş. Denize kadar uzayan tepecikler yemyeşil badem, zeytin, incir, turunçgiller ve meşeliklerle kaplı.

Şehirleşmeden, gürültülü gece hayatından ve abartılı fiyatlardan uzak, leziz şeylerin diyarı burası; badem, balık ve bal bu topraklarda en güzel. Tadına bir defa varan bırakamaz zaten.

Malta

Serbia

Son yıllarda Datça’ya bir şeyler olmaya başladı. İnsanların güzelliğini ve dinginliğini keşfedip kaçıp sığındığı bir yer oldu. Bu ilgi kendi halindeki kasabanın gittikçe şehirleşmesine neden oldu. Şimdilerde Datça’da korkunç bir yapılaşma var.

Tüm esnaf emlakçı oldu sanki, hemen her şey satılık. Yarımada kocaman bir şantiye alanı gibi. Doğayla uyumsuz mimarisi çok kötü binalar dikilmeye başladı. Badem bahçelerinin yerini apartmanlar doldurdu. Bu sadece Datça’nın değil tüm Ege ve Akdeniz kıyılarındaki kasabaların sorunu. Neyse…

Datça Gezi Rehberi

Datça, büklüm büklüm koylarıyla yeşil ve mavinin her tonunu gözler önüne sunan, cömert bir coğrafya. Üç tarafı denizle çevrili Muğla‘nın bu şirin ilçesi Ege ve Akdeniz’in birleştiği yerde yer alıyor. Datça’da hangi koya varsanız kendinizi denize atasınız gelir. Hala bakir, hala güzel.

Doğa Datça’ya cömert davranmış. Yarısı Ege’ye yarısı Akdeniz’e bakan Datça Yarımadasının her yerinde tarih, deniz ve doğa var. Marmaris ve Bodrum‘un turistik gölgesinde kalmış. Buna en büyük sebep havalimanlarına uzaklığı ve bitmek bilmeyecekmiş görünen virajlı yolları. Ben Datça yollarını en az Datça kadar seviyorum ve dolambaçlı yollarının abartıldığını düşünüyorum.

Datca haritasi
Datça Haritasını büyütmek için tıklayın

Palamut Bükü, Akvaryum, Hayıt Bükü, Domuz bükü, Kızıl Bükü, Kargı bunların en güzellerinden. Birine daha güzel dersen diğerine haksızlık etmiş gibi hissedersin. Kuzey rüzgarları eksik olmayan Datça, virajlı yolları sayesinde kendini koruyabilmiş. Tüm haftayı masa başında geçiren modern hayat tutsakları için tam da kafa dinlemelik bir güzellik. Umarım böyle de kalmaya devam eder.

Datça, dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip. Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen yarımada, 235 km’lik sahil şeridi ve 52 koyu, zengin flora ve faunası, mavi bayraklı plajları ile eşsiz. Merkeze bağlı dokuz köyle birlikte toplam 15 bin dolayında bir nüfusa sahip, tabi yaz aylarında bu sayı 50 binlere ulaşıyor.

Doğa yürüyüşleri, rüzgâr sörfü, yelken gibi sporlarının yapılabildiği Datça, sürekli esen rüzgârıyla nemin hissedilmediği bol oksijeni havasıyla tatil için ideal. Bodrum ve Marmaris’ten kalkan mavi yolculuk tekneleri için de önemli bir güzergâh. Knidos Antik Kenti günbatımının en güzel gördüğüm yerlerden.

DATÇA’YA NASIL GİDİLİR
Muğla’nın 13 ilçesinden Datça, coğrafi olarak Güney-Batı Ege’de yer alıyor. Yarımadanın kuzeyinde Gökova, güneyinde Hisarönü körfezleri yer alır. Yarımadanın ucunda Ege ve Akdeniz birbiriyle kucaklaşıyor. Datça’nın tek kara bağlantısı Marmaris ile.

Datça’ya en yakın havalimanları Milas Bodrum veya Dalaman havalimanları. Datça’ya gideceklerin öncelikle Marmaris’e gelmeleri gerekiyor. Dalaman Havaalanı Datça arası 160 km. Dalaman Havalimanından Marmaris’e 07.30 ile 01.30 saatleri arasında inen uçaklara göre HAVAŞ servisi düzenleniyor. Marmaris otogarından Datça minibüslerine ile Datça’ya 1 buçuk saatte gidiliyor.

Bodrum Havalimanından Datça’ya ulaşım: Datça’ya en kolay ulaşım Bodrum üzerinden feribotla yarımadaya gitmek. Milas Bodrum Havalimanıdan Bodrum Marina’ya geçin ve buradan kalkan Datça feribotlarıyla toplamda 2 saatte Datça Kormen Limanına ulaşabiliyorsunuz. Milas-Bodrum Havalimanı ile Bodrum arası 45 km. Bodrum Marina’ya ulaşım için havalimanından kalkan shuttle servislerini kullanın.

Datça’ya kara yoluyla ulaşım: Mesafe olarak Datça Marmaris 70 km, Datça Muğla arası 122 km. Datça-İzmir 330 km, Ankara 708 km, İstanbul 882 km mesafede. Datça-Antalya ise 394 km uzaklıkta yer alıyor. Datça Ankara 11 saat, Bursa’dan 12 saat, İstanbul’dan ise 14 saat sürüyor. Datça İzmir 6-7 saat, Datça Muğla 2 saat sürüyor.

Marmaris’ten Datça’ya ulaşım: Datça Koop minibüsleri ile Marmaris Datça minibüs seferleri yazın sabah 7.30’da başlıyor. Sabah 9’dan gece 19.00’a kadar saat başı minibüs var. Sonrasında 20.30, 22.30 ve 00.30’da son Marmaris Datça servisi yapılıyor. Datça’dan Marmaris’e son dolmuş ise 20.00 ve 22.00’da. Datça Koop Datça telefon ☎️ 0252 7123302.

Muğla Datça dolmuşları 11.45, 14.45 ve 17.45 arasında seferler düzenleniyor. Datça’dan ise 06.00, 08.00 ve 13.00 saatlerinde Muğla’ya minibüs ulaşım hizmeti var. Sonrasında 20.30, 22.30 ve 00.30’da son seferler yapılıyor.

DATÇA’DA NEREDE KALINIR
🏡 Villa Aşina (☎️ (0252) 712 04 43), Datça’da konakladığım, Datça merkezden çok az ileride denize hâkim bir tepecik üzerine kurulu. Hem nefis manzarası hem sahibi Bülent Bey’in hoş sohbeti hem de samimi ve sıcak havasıyla konaklayabileceğiniz en güzel butik otel, üstelik fiyatları da makul.

🏡 Bizim Ev Datça (☎️ 0533 253 80 48), kargı Koyunda, denize sıfır kalabileceğiniz şahane bir otel, tabi yer bulabilirseniz! Kargı koyunda, denize sıfır konumda. 4 odalı taş evleri yanında konaklayabileceğiniz tiny house konseptinde odaları var. Aylar öncesinden rezervasyon yapmanız gerektiğini anımsatayım.

🏡 Bi’Badem Datça (☎️ 0530 397 93 20), adı gibi badem ve zeytin ağaçları arasında, tiny house konseptinde evlerde kalacağınız muhteşem bir seçenek. Biz bebeğimizle ailecek konakladık. kendine ait bir plajı da var. Kafa dinlemek için şahane! Home office konseptinde çalışıyorsanız daha uzun, hatta aylarca dahi kalmak isteyebilirsiniz.

🏡 Mandalya Küçük Otel (☎️ 0554 832 64 90), yine Kargı koyuna bakan, şahane manzaraya bakan bir aile işletmesi. Tüm odaları Kargı koyuna bakıyor. Aynı zamanda makul fiyata yemek yiyebileceğiniz restoranları da var.

🏡 Eski Datça Otel, Eski Datça’da kalabileceğiniz yüksek puanlı nefis bir seçenek. Uygun fiyatlı konaklama için ise Datca Hotel Antik Apart, Gülhan City Otel ve Yalcinkayalar Aparthotel seçenekleriniz olabilir.

Datça Gezilecek Yerler 📌

Datça gezilecek yerler listesine, ulaşımı mümkün olan önemli yerleri yazdım. Bunun dışında mavi tur tekneleriyle gidilen çok şahane koylar da var. En az 3 günlük bir gezi planlamanızı öneririm. Datça’nın dillere destan bük adı verilen koylarına ve plajlarını keşfetmek için araç şart.a Aracınız olmasa dahi bir çok yere kolaylıkla toplu taşıma ile ulaşabiliyorsunuz.

Muğla’nın en güzel tatil beldelerinden Datça’dan ayrılmadan mutlaka görmeniz gereken yerler var. Pırıl pırıl berraklıktaki Kargı ve Taşlık plajlarında güneşin ve denizin keyfini çıkarın. Palamutbükü ve Hayıtbükü’nde yüzün. MÖ 2000’lere uzanan tarihiyle Knidos Antik Kentinde güneşi batırın.

Yunan Adaları arasında güzellerinden Simi Adası, hemen Datça’nın karşısında yer alıyor. Schengen vizesi veya yeşil pasaportunuz varsa mutlaka gidin. Dağın yamacına kurulan şehir manastırlarıyla meşhur.

1. Datça Merkez

datça gezilecek yerler

Datça merkezi görünce burası mı Datça demeyin! Anadolu’nun hemen her yerinde olduğu gibi şirin bir kasaba merkezi beklemeyin. Apartmanların sıralandığı sokaklar sıradan.

Datça Limanı, mavi yolculuk teknelerinin sıralandığı minicik koyuyla insanı ilk görüşte âşık eden yerlerden. Üzerinde kültürel etkinliklerin yapıldığı bir amfi tiyatro bulunan palmiyeli ada, ince bir yolla limana bağlanmış. Liman özellikle gün batımı saatlerinden muhteşem güzel.

Şanslıysanız renkten renge dönüşen anlarından birine denk gelirsiniz. Akşam saatlerinde Kumluk Plajı’ndaki restoranlarında önceden yerinizi ayırmayı ihmal etmeyin. Liman çevresindeki restoranlarda balık ve deniz ürünleri ağırlıkta.

Datça Pazarı, Datça merkezdeki sokak aralarında her Cumartesi günleri kuruluyor. Datça Yarımadası ve çevre bölgelerde yetişen her çeşit çeşit meyve ve sebze tazelikleriyle burada satışa çıkıyor. Pazarda tarçın kokulu köy ekmeği, Datça çam balı, ak badem, çiçek balı, adaçayı, kaya koruğu satın alabileceğiniz şeyler. Yunan adalarından, özellikle Rodos ve Sömbeki adalarından pazar alışverişi yapmaya gelen Yunanlılar da pazarı şenlendiriyor.

Datça Bit Pazarı, belediyeye ait kapalı pazaryerinde, her ayın son pazar günü kuruluyor. Gaz lambalarından, kömürlü ütülere, gramofon ve fayton fenerlerine kadar birbirinden ilginç, ikinci el eşyalar yeni sahiplerini bekliyor. İlginizi çekebilir belki.

Datça merkezdeki plajlar arasında yer alan mavi bayraklı plajlardan Hastane Altı, Kumluk ve Taşlık plajlarında denize görebilirsiniz. Kumluk Plajı denize girebileceğiniz güzel plajlardan biri. Plajın tamamı kum ve denizi de oldukça sığ. Çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için ideal. Plajda şezlong ve şemsiyeler kiralanabilir.

2. Eski Datça

datcada gezilecek yerler

Eski Datça, Datça Yarımadasında, antik çağlardan beri üzerinde yaşam süregelen tek mahalle. Tarihi milattan önce 11. yüzyıla uzanan yarımadanın ilk yerleşim merkezlerinden biri. Badem ve zeytin ağaçları, begonvillerin süslediği taş evlerin, şirin butik otellerin ve sanat atölyeleri her yana serpilmiş.

Eski Datça, ününü son yıllarını burada geçirmiş Can Yücel’e borçlu. Burada bir sokağa onun adı verilmiş, sokak tabelası yanına bir de şiiri eklenmiş. Büyük şehirlerin kaosundan kaçan sanatçı ruhlu insanların yeni sığındıkları kasabalarımıdan biri. Geleceği parlak.

Taş duvarlı eski evlerinin hala birçoğu harabe olsa da, begonvillerin süslediği eski sokaklarda dolaşmak ve fotoğraflamak çok keyifli. Eğer aracınız varsa Datça’da konaklama için de uygun yerlerden biri.

3. Kargı Koyu

datça kargı koyu

Datça güzelliğiyle sizi büyüleyecek enfes koylara ve Datça büklerine sahip. Datça ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta yer alan Kargı Koyu, kuzey ve güneybatı rüzgârlarına kapalı şahane bir doğal güzellik. Merkezden yürüyerek yarım saatte de gidilebilir. Yeşil ve mavinin tonları harmanlanmış burada.

Bozulmamış ve bakir olan Kargı’nın çevresinde pek çok pansiyon ve restoran var. Beach club beklemeyin, bildiğiniz sahil işletmeleri miss gibi. Yürüyüş rotalarının birçoğu da buradan başlıyor. Her yarım saatten bir kalkan minibüsler var, yol sadece 15 dakika sürüyor.

4. Kızlan Köyü

datca gezi blog

Kızlan Köyü, Datça ilçe merkezine 10 kilometre mesafede yer alan, sırtını dağlara yaslamış bir Datça köyü. Arkasına Ege Denizini alan badem ve zeytin ağaçlarıyla kaplı verimli ovalarıyla cennet bir doğaya sahip.

Aşağıdan başlayarak yukarıya doğru arka arkaya altı değirmenden oluşan ve kapıları güneye bakan Kızlan Köyü Tarihi Yel Değirmenleri ise, kimisi restore edilerek restoran, kimisi ev olarak kullanılan tarihi değirmenlerden oluşuyor.

Kızlanaltı, Gebekum, Gereme, Katıyalı plajları, tarihi yel değirmenleri, fosil kumlar ile farklı bitki ve hayvanları barındıran Gebekum Doğa Koruma Alanı, sörf yapılan turistik tesisler ve doğa yürüyüşleri için birçok yürüyüş parkurlarıyla da şahane bir yerleşim.

5. Hayıtbükü ve Kızılbük

Hayıtbükü
Hayıtbükü
Kızılbük
Gabaklar Plajı da denilen Kızılbük

Datça’nın olağanüstü koylarından Hayıtbükü ve Kızılbük, Mesudiye Köyü sınırları içinde kalıyor. Datça merkezden yaklaşık yarım saat uzaklıktaki Mesudiye’ye giden virajlı yollardan ovaya inip sola saptığınızda doğruca Hayıtbükü’ne geliyorsunuz.

Yaz sezonunda yüzlerce yata ev sahipliği yapan Hayıtbükü, yay şeklindeki kumsalıyla tatilcilerin cennet mekânlarından biri. Korunaklı ve sığ bir denize sahip. Kumlu sahiliyle çocuklu ailelerin uğrak yeri. Su altı güzelliği ve dalış severler bakımından da Datça’nın en nadide koylarından biri. Hayıtbükü’nün hemen devamında ise Kızılbük var.

Hayıtbükünden sadece birkaç km devam ettiğinizde Kızılbüke ulaşıyorsunuz, ancak yol hem oldukça dar hem de virajlı. Küçük ve dar bir koy olduğundan hafta içi dahi oldukça sıkışık. Sahilinin hemen her yeri zaten işletmelerin şezlongları ile dolu.

Kızılbük’te deniz şahane ancak işletmeler vasatın altında. Birçoğu kişi başı 50 TL alarak müşteri kabul ediyor. Böylesine güzel bir koyun isletmelerinin bu kadar kötü olması üzücü. İşletmelerin bazıları şezlong ve otopark ücreti almıyor, onları tercih edin.

6. Ovabükü

Mesudiye Köyü’nün sahili burası. Hayıtbükü ve Kızılbük’e nazaran daha uzun ve koyun hemen arkası zeytinlikler ve yazlıklarla dolu. Sahili hafif taşlık ve kumlu küçük bir koy. Çevrede az sayıda işletme ve birkaç pansiyon var. Ovabükü’nden Palamutbükü’ne uzayan dar bir kıyı yolu yolculuğuyla Palamutbükü’ne geçilebiliyor. Palamutbükü benim daha çok sevdiğim bir koy. Vaktinizi Palamutbükü’ne ayırın.

7. Palamutbükü

Palamutbükü, Datça Yarımadasının en ünlü plajı. Badem ağaçları arasından geçip ulaştığınız koy, metrelerce dibi görünen eşsiz denizi, bakir kumsalı ve cana yakın insanıyla sessizlik ve huzurun yarımadadaki adresi. Datça merkeze 25 kilometre mesafede yer alan Palamutbükü’ne, Datça’dan yola çıkıp, muazzam güzellikteki bir yoldan kekik kokuları arasından geçerek ulaşıyorsunuz. Mevsim baharsa enfes manzaralar sizi bekliyor.

Sahil şeridi diğer büklere göre en uzun olanı. Çok sayıda yazlık ve pansiyonların çevrelediği koy diğerlerine göre daha kalabalık. Sahili taşlık olduğundan kum severler belki hoşlanmayabilir ama denizi o yüzden kristal berraklığında.

Masmavi denizi, uzun sahili ve tertemiz deniziyle, günün her saati farklı bir güzelliğe bürünüyor. Koy boyunca pek çok turistik tesis, otel, restoran ve yazlık evlerin bulunduğu Palamutbükü’nde, sahil boyunca sıralanmış balık lokantalarından birine oturup mutlaka taze ürünlerinden tadın.

8. Knidos Antik Kenti

datça blog

Datça Yarımadasının batı ucundaki Tekir Burnu üzerinde nefis bir yere kurulmuş Knidos Antik Kenti, Rodos Birliği’ne bağlı, bilim, mimarlık ve sanatta da oldukça ileri bir kentti. Reşadiye Yarımadası’nın en ucunda, bir yanınız Akdeniz, bir yanınız Ege.

Antik dünyanın pek çok sanatçı ve bilim insanının da yaşadığı yer aynı zamanda. Tarihin büyük astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, Doktor Euryphon, ünlü ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos Knidos’da yaşamış.

Şarap ihracatı sayesinde gelişmiş bir ticarete sahip olan Knidos, kuleler ve surlarla çevrili askeri ve ticari olmak üzere iki limana sahip kent olarak yaşamını sürdürmüş. Antik kentin hemen her köşesini yürüyün, tepeye çıkıp nefis manzarayı izleyin. Gezmek için en az 1 saat gerekiyor. Knidos Antik Kenti, dünyada güneşin en güzel battığı yerlerden birisi. O yüzden akşama doğru gidin, güneşi burada batırın.

Knidos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Knidos Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

9. Datça Aktur

datça aktur

Berrak mavi bayraklı koyları ile Aktur, Datça’nın en çok bilinen yerlerinden. Çiftlik Koyu, Kovanlık Koyu ve Kurucabük Koyu yan yana. Kampçıların, karavancıların, tatilcilerin gözde mekânı. Datça’ya 30 km mesafede yer alıyor. Merkezden düzenli minibüs seferleri var.

10. Apollon Kutsal Alanı

Datça Yarımadası, Emecik Köyü yakınlarında yer alan Apollon Kutsal Alanı, 998’den bu yana kazı çalışmalarının devam ettiği kazı bölgesi. Herodotos’un eserinde Dorların toplanarak Apollon adına düzenledikleri ritüellerin yapıldığı yer olarak söz edilen Triopion için uygun konumda yer alıyor.

Yukarı Teras, Hellenistlik Dor Tapınağı ve Aşağı Teras olarak üç bölümde yoğunlaşan kazılarda, erken Bizans dönemine ait bir Büyük Bazilika ve geleneksen bir Dor Tapınağı olduğu anlaşılan Hellenistlik Anıtsal Yapı ortaya çıkarılmış.

Apollon Kutsal Alanı, herhangi bir saat sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

datcada nerede kalınır

Datça Dalaman Havaalanı’na 160 km, Bodrum Havalimanına ise karayoluyla 234 km’lik uzaklıkta yer alıyor. Datça’ya karayolu ile gidecekleri virajlı ama bir o kadar da güzel bir yol bekliyor. Çam, zeytin ve badem ağaçlarının eşsiz güzelliğine nazır kıvrıla kıvrıla uzayan yol, bana göre Türkiye’nin en güzel araç sürüş yollarından birisi.

Datça’da gezilecek yerler, sevdiğiniz noktalar, atladığım ve bilmediğim yerler ile ilgili önerileriniz varsa yorum kısmında iletirseniz bir sonraki gidişimde ziyaret ederim.

Serbia

14 Yorumlar

  1. En sevdiğimiz tatil yer ve her 2 yılda bir gideriz. Bazen haftasonu bazen 1 haftalığına. Her yanı güzel. Mesudiye Köyü’nü de yazın.

  2. Kemal Bey, bu yaz için Datça’ya yapacağım seyahatim sırasında Simi’yi de ziyaret etmek istiyorum ama farklı bloglar da Datça’ dan Simi’ye feribot seferleri olduğu söylenmesine rağmen ben online olarak hiç bir tur firması bulamadım. Bu konuda bir bilginiz varsa ve aydınlatırsanız sevinirim.

  3. Kemal bey her sene gidiyorum fakat bilerek gezmek farklı, çoğu yeri altamışım. Bu sene önerilerinizi dikkate alıp gezicem. Eminim çok keyifli olucak. Bilgiler harika emeğinize sağlık

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz