Patriça Koyu (Pateriça Koyu), Balıkesir‘in Ayvalık ilçesine bağlı Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası‘nın kuzey ucunda yer alıyor. Pateriça aslında terk edilmiş durumdaki eski bir Rum köyü. Burada yer alan Patriça Koyu (Patricia Koyu), tertemiz denizi, sakinliği ve huzurlu atmosferiyle tam bir kaçamak yeri. Adanın en özel bölgelerinden biri. Birçok kişinin tercih ettiği popüler koy ve plajlara rağmen Patriça, hem ulaşım konusunda hem de tesisleşme konusunda birkaç adım geride kalmanın huzurunu taşıyor.
Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Cunda Adası’nda gezilecek yerler listesinin başına yerleştirin. Patriça Koyu, yapılaşmadan uzak bir yerde doğal bir koy. En hareketli yaz günlerinde dahi sakinliğin ve huzurun hakim olduğu bu bölgede Rumlardan kalma 25-30 ev bulunuyor. Büyüleyici ay ışığı manzarasıyla bilinen Ayışığı Manastırı da bu bölgede.
Patriça Koyu, Cunda Adası
Patriça Koyu, Ayvalık’ta Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası’nın kuzey ucunda, sessiz ve sakin atmosferiyle gürültü ve kalabalıktan uzak bir koy. Şekil olarak koltuk değneğine benzediği için, Yunanca ‘koltuk değneği’ anlamına gelen Patriça gündüzü başka, akşamı başka yaşanan ender kalmış huzur sığınaklarından.
Zamanında zeytin toplamak için gelenlerin konakladığı Birinci Köy ve İkinci Köy olarak anılan ve 25-30 evden oluşan yerleşimler dışında, yazlıklar, siteler bulunmuyor. 1922’de Giritlilerin, tarım ve zeytincilikle uğraştığı Patriça daha sonra terk edilmiş. Çünkü Giritlilerin hemen hepsi Cunda’nın Ayvalık’a bakan ön yakasına taşınmışlar.
Patriça Burnu olarak bilinen yerde yer alan Patriça Plajı, bozulmamış doğası ve sakin denizi ile ünlü. Sit alanı olduğundan yapılaşmaya izin verilmeyen Patriça Koyuna ulaşımın nispeten güç oluşu, bölgenin fazla kalabalık olmamasını ve doğal huzuru muhafaza etmesini sağlamış.
Ayvalık’ta denize girilecek yerler arasında fazla bilinmeyen bir doğal güzellik olan Patriça Koyunun sığ denizi ve kum plajı oldukça ideal. Girişi hafif taşlı olsa da 5-6 metre sonrası tamamen kum olan koyda, hoş beach clublar ve restoranlar bulunuyor.
Ormanlık alan ve zeytinliklerin çevrelediği Patriça Koyu’nun tam karşısında ise Güvercinlik Adası var. Güvercinlik’te yer alan Agios Yorgis Manastırı’nın yıkık duvarları ve kulesi halen ayakta.
Patriça’nın arkasında bulunan Ay Işığı Manastırı, Ayvalık’tan kalkan günübirlik motor turlarının da deniz banyosu molası verdikleri duraklardan. Rumların yaşadığı dönemlerde Ay Işığı Manastırı, evlenmek isteyen kızların dilek dilediği bir dini mekanmış.
1. Patriça Koyu Bıyıklı Plajı
Bıyıklı Plajı, Patriça tarafındaki birkaç beach’den biri. Deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz bir kumsala sahip. Suyun temizliği ve sakinliği Cunda’nın başka sahilinde yok. Oldukça sığ, hemen derinleşmiyor. Ancak bazen kıyıda yerler ot ve yosunlu olabiliyor. Deniz ayakkabısı, palet kullanırsanız iyi olabilir.
Mekanda ihtiyacınız olan her şey yeterince sağlanıyor. Restoranda uygun fiyatlı atıştırmak mümkün. Patriça Koyu Bıyıklı Plajı giriş ücreti kişi başı 75TL. Giriş ücretinin 25TL’si şemsiye ve şezlong için, geriye kalan 50TL ise restoranda kullanılmak üzere kupon olarak veriliyor. Kendine ait denize uzayan iskele ve yine deniz üzerinde yer alan localar var (100TL/kişi). 2 tane duş, 2’şer tane orta halli WC’si var.
Servis yoğun saatlerde aksayabiliyor. Alkol servisi de var. Fiyatlar ortalamanın biraz üzerinde. Rezervasyon yaptırmazsanız yoğun günlerde yer bulmanız güç olabilir. Gece konaklamanız için pek tavsiye etmiyorum, çünkü odalar çok eski, belli bir saatten sonra elektrik kesintisi oluyor diye biliyorum. Temizlik ve servis konusunda şikayetler var.
2. Pateriça Sobe Beach
Pateriça Sobe Beach, Cunda’nın en sakin bölgelerinden Pateriça Koyunun 2. Köy bölgesinde yer alıyor. Sobe Hotel tarafından işletilen plaj bölümü son derece sessiz ve yemyeşil bir bahçe içerisinden ulaşılan muhteşem bir yer. Otelde konaklayan misafirlere ücretsiz plaj servisi var. Otel, misafirlerin plaj havlularını da ücretsiz veriyor. Otel dışından plajı ziyaret etmek isteyenlerin 0536 5251911 numaralı telefondan rezervasyon yaptırmaları gerekiyor.
Yalnızca 12 yaş ve üzere konukların alındığı plaja hayvan dostların girişine izin verilmiyor. Plaj oldukça küçük bir kapasiteye sahip olduğundan yaz döneminde rezervasyonsuz giriş çok da mümkün değil. Giriş kişi başı 75TL. 75TL’nin 50TL’si ile otel restoranı ve kafesinden alışveriş yapabiliyorsunuz. Deniz suyu soğuk ancak oldukça sığ.
3. Mola Beach
Mola Beach, Bıyıklı Plajı ile aynı koyda yer alıyor. Mola, Peteriça Koyu’nda beğenilen beachlerden biri. Cunda Mola Otel’e ait bir işletme. Giriş ücreti kişi başı 50TL. 12 yaş altı çocuk alınmıyor. Büyük çam ağaçlarının gölgesinde ve büyük şemsiyelerin altında diğer insanlarla çok iç içe gelmeden çimenler üzerinde şezlongunuzda keyif yapabiliyorsunuz.
Mutfağı lezzetli, denizi gayet ideal. Hizmet ve lezzet kalitesi oldukça iyi, ancak fiyatların ortalamanın çok üstünde olduğu aklınızda bulunsun. Şık ve konforlu bir mekan. Mutlaka rezervasyon yaptırarak gitmekte fayda var.
Patriça Koyu nerede 📍
ⓘ Patriça Koyu ve Cunda gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Patriça Koyuna nasıl gidilir 🚘
Patriça Koyu, harita üzerinde Ayvalık’a bağlı Cunda Adası’nın kuzey ucundaki İğdeli Koy’un batısında yer alıyor. Koya ulaşım için Ayvalık’tan önce Lale Adası’na gelmeniz, daha sonra Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünden geçerek Alibey Adası’na geçmeniz gerekiyor. Buradan sonra Eski Yolu takip ederek, Patriça Burnu tabelaları izliyorsunuz.
Çataltepe mevkiini geçtikten sonra Patriça’ya gelmiş oluyorsunuz. Aracınızla gidiyorsanız maalesef topraktan, çukurlarla dolu, kasisli, tozlu bir yolculuk sizi bekliyor. Yolun büyük kısmı toprak olduğundan Cunda’dan koya ulaşım yaklaşık 30 dakika sürüyor.
Patriça Koyu, Ayvalık ve Cunda’nın en hareketli yaz günlerinde dahi sakinliğini koruyan birkaç işletme ve ücretsiz denize girebileceğiniz halk plajından oluşuyor. Mor, mavi, turuncu, pembe tonlarına bürünerek veda eden güneş harika bir günbatımı şöleni sunabiliyor, eğer şanslıysanız. Cunda’da sakin ve romantik bir yerde denize girmek isteyenler için nefis bir tercih olur.
Kamp yapabilecegimiz sakin sessiz dogaya kendimizi birakabilecegimiz bi yer midir? Yoksa her tarafi clublarla beachlerle cevrilmis midir?
Bölgede kamp yapabileceğiniz, çadır atabileceğiniz çok yer var.
karavan kampı yapılabilir mi ?
Her yaz mutlaka gittiğim yerlerden.
Tarihi ve diğer yönlerini de açıklayıp anlatmaniz mükemmel olmuş.
Kaleminize saglik