Agora, İzmir‘in Konak ilçesi Mezarlıkbaşı semtinde yer alıyor. MÖ 4. yüzyılda Antik Smyrna kentinin taşındığı Kadifekale’nin (Pagos Dağı) kuzey yamacına kurulan Agora, İyon agoralarının en büyük ve en iyi korunmuş olanı olarak kabul ediliyor. Yunancada ‘Kent Meydanı’, ‘Çarşı’, ‘Pazar Yeri’ anlamına gelen Agora, Helenistik dönemde Hippodamos şehir planına uygun olarak üç kat halinde inşa edilmiş.

Dönemin kamu binalarıyla çevrili olan Agora’dan günümüze ulaşmayı başaran yapıların çoğu MS 178’de yaşanan depremden sonra Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un desteğiyle inşa edilen kente ait. Tarihi Kemeraltı Çarşısının yanı başında olan Agora, Tarihi Kent Merkezinde uğranması gereken bir durak.

izmir agora

Agora Ören Yeri, İzmir

Agora Ören Yeri, İzmir’in kalbinde, Konak ilçesinin Mezarlıkbaşı semtinde yer alıyor. Roma Dönemine (MS 2. yüzyıl) tarihlenen Agora, Yunancada kent meydanı, çarşı, pazar yeri’ anlamına geliyor. İyon agoraları arasında günümüze ulaşmayı başaran en büyük ve en korunmuş yapı olan Agora, İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin en önemli tarihi yapısı.

Antik dönemlerde pazar yeri ve çarşı anlamında kullanılan Agora, şehrin önemli siyasi kararlarının alındığı bir toplanma merkezi işlevi görüyordu. İzmir Agorasının toprak altında bulunan kalıntılarına 1927’de ulaşıldı.

Malta

Agora’daki ilk kazılar yapının kuzeybatı bölümünde, 1932-1941 arasında R. Naumann ve S. Kantar tarafından yapıldı. 1996-1998 arasında İzmir Müzesi adına kazılara kısa aralıklarla devam edildi ve 2002’den itibaren de müze tarafından kazılara yeniden başlandı.

Yüzyıllardır toprakla yeryüzü arasında yarı açıkta duran mermer sütunların kazılarının başlamasıyla İzmir kent merkezindeki bu tarihi yer İzmir’in en önemli arkeolojik bölgelerinden birine dönüştü.

Dikdörtgen formda planlanan Smyrna Agorası, ortada geniş bir avlu ve bu avlunun etrafında bulunan sütunlu galerilerden oluşuyor. Agora’da gerçekleştirilen kazılarda kentin kuzey ve batısındaki galeriler gün yüzüne çıkarılmış durumda.

Agora’nın kuzey kapısındaki Tanrıça Vesta kabartmasının, ilk dönem kazılarda çıkarılan Zeus Sunağı kabartmalarının devamı olduğu anlaşılmış. Antik kentin yazıtlarında İzmir ve çevresini yerle bir eden 178 depreminde kente yardım edenler hakkında da bilgi veriliyor.

izmir agora nerede
agora izmir

Agora’dan çıkarılan önemli eserler İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Kazılarda bulunan eserler arasında Tanrı Hermes, Eros, Herakles ve Dionysos heykellerinin yanı sıra pişmiş topraktan eserler, kabartmalar, mermer ve kemik parçalar bulunuyor.

İzmir Arkeoloji Müzesinin kazı çalışmalarıyla Agora’nın arkeoloji parkı olması hedefleniyor. Proje kapsamında Agora’nın batısında yer alan Eşrefpaşa Caddesine (İkiçeşmelik yokuşu), kuzeyde ise Anafartalar Caddesine uzanan alanda çevre düzenlemesi yapılarak Agora, arkeoloji ve tarih parkına dönüştürülecek.

Agora İzmir giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Namazgah Mahallesi, Tarık Sarı Sk. No:29 35240 Konak, İzmir
📲 agoraizmir.com ☎️ 0 (232) 4890796
Agora Ören Yeri ziyaret saatleri: Agora Ören Yeri, yaz döneminde (1 Nisan–1 Ekim) 10.00–19.00; kış döneminde (1 Ekim–1 Nisan) 08.30–17.30 saatlerinde ziyarete açık. Ören Yeri, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Agora Ören Yeri giriş ücreti: Agora Ören Yeri giriş ücreti 18TL. Müze Kart geçerli.
🚌 Agora Ören Yerine nasıl gidilir: Agora Ören Yeri, İzmir’in kalbi olarak da bilinen Konak ilçesinin Mezarlıkbaşı semtinde yer alıyor. İkiçeşmelik ve Çankaya yönüne giden tüm belediye otobüsleri ile Agora’ya ulaşabiliyorsunuz. Agora Ören Yerine en yakın metro istasyonu Çankaya’da. Çankaya Metro İstasyonundan 10 dakikalık bir yürüşle ören yerine ulaşabiliyorsunuz.

İzmir şehir merkezinde gezilecek tarihi yerler arasındaki Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın yanı başında bulunan Agora ile birlikte Namazgah Hamamı, Basmane bölgesi, Ayavukla Kilisesi, İzmir Basın Müzesi, Radyo ve Demokrasi Müzesi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Havra Sokağı, Kızlarağası Hanı ve İzmir Saat Kulesi’ni de kapsayan bir rotayı yarım günlük bir sürede keşfedebilirsiniz.

Agora Ören Yeri, İzmir’in tarihi geçmişini yansıtan, şehir merkezindeki en eski yerleşim yeri. İnsanlık tarihi ile yaşıt ören yerinde kentin eski günlerine doğru yolculuğa çıkarken, bugüne dek hiç durmamış Agora Çeşmesinin soğuk suyunu için.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz