Kız Kumu Plajı, jeolojik anlamda ‘kum seti’ ya da ‘kum dili’ diye adlandırılan bir jeolojik oluşum. Muğla‘nın Marmaris ilçesi sınırlarında, Orhaniye Köyü yakınlarında yer alıyor. Masmavi koyun ortasında 3 metre genişliğinde kızıl bir kumluk 525 metre uzuyor. Dünyada ve Türkiye’de başka bir benzeri yok.

Sığlık alanıyla denizin ortasında yürüyormuş hissi yaşatan ilginç bir doğa harikası. Selimiye ve Bozburun rotasında giden tatilcilerin akınına uğrayan doğa harikası plaj, koruma tedbirlerinin alınmaması ve yanlış uygulamalar nedeniyle özelliğini yavaş yavaş yitirmeye başladı.

Kızkumu

Kızkumu’nu ilk olarak 2000 yılında ziyaret etmiştim. Kızıl rengi ve kum seti çok belirgindi. Geçen yıllar içerisinde üzerinde milyonlarca insanın yürümesiyle kumlar yayılmış ve set bozulmuş. Benzersiz kum seti özelliğini yitirip sıradan bir renkli plaja dönüşmüş. Önlem alınmazsa bu jeolojik mirasın yok olmasının kaçınılmaz.

Kız Kumu Plajı, Marmaris

Kız Kumu Plajı, Marmaris’in en ünlü plajlarından biri. Marmaris Orhaniye Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Kum setini oluşturan çakıl ve kumlar, Orhaniye’yi çevreleyen kayaların doğanın etkisiyle parçalanıp sel suları tarafından denize taşınıp bu noktada birikmesiyle kuzey güney doğrultusunda oluşmuş.

Malta

Etrafı sık çam ormanlarıyla kaplı tepelerle çevrili olan plaj, koyun ortasında batık bir patika gibi uzanan 525 metre uzunluk ve 3 metre genişliğe sahip sığ, kum alanıyla denizin ortasında yürüyormuş hissi yaşatıyor.

Kumsal kısmında hafif taşlı bir zemin olsa da kumlar ayağınıza yapışmıyor ve zemin sert. Plaja bölgede gerçekleştirilen tekne turları ve özel tekneler de yanaşıyor.

Plajdaki kumların hafif kızıl ve kahverengi olduğu Kız Kumu Plajında deniz son derece duru ve berrak, korunaklı bir koyun uç noktasında yer alması nedeniyle denizde dalga da görülmüyor. Koyun ortasındaki adada ise Bybassos antik kentine ait kalıntılar bulunuyor.

Jeoloji Yüksek Mühendisi ve Tıbbı Jeoloji Uzmanı Dr. Eşref Atabey’in 2002 yılında yaptığı çalışmada, kıyıdan itibaren 525 metre uzanan kum setinin ortasına kadar suyun üzerinde, ortasından da ucuna kadar deniz yüzeyinin 20-50 cm kadar altında uzandığını kaydetmiş.

O dönemlerde kum seti, kıyıdan itibaren setin ortasına kadar su üstünde, ortasından sonra ucuna kadar denizin altında 20-50 cm derinlikte yer alırken şimdilerde dağılıp çok fazla tahrip olmuş. Setteki kumlar dağılmış ve set tamamen su altında kalmış. Kum dili, kum seti özelliğini artık kaybetmiş.

Yolunuz buraya düşerse yandaki tepeye çıkıp sadece manzaranın ve ilginç jeolojik mirası görmenin keyfini çıkarın. Üzerinde yürümenin yok olmasına neden olacağını bilin.

kız kumu hakkında bilgiler

Kız Kumu’nun hemen yanında uzayan Kızkumu Plajında şemsiye, şezlong ve yeme-içme hizmeti sunan birkaç farklı özel işletme var. Fiyatlar ortalama. Yüzmekten keyif alanlar için ‘yürü yürü bitmez’ şeklinde bir sığlığa sahip olan Kız Kumu Plajı, daha çok çocuklar ve yüzme bilmeyenler için keyif yapma yeri.

Plaja çok yakın bir konumda, Orhaniye Koyu girişinde yer alan Martı Marina, karada 100 adet tekne ve yat, denizde ise 300 adet tekne ve yat bağlama imkanına sahip. Martı Marina’da restoran, bar, market, yüzme havuzu, tekne ve yat bakım-onarım hizmeti bulunuyor.

Kız Kumu efsanesi

Tarih boyunca bu ilginç görünümüyle farklı efsanevi olaylarda isminden söz edilen Kız Kumu Plajında birçok efsanenin baş kahramanı olan prensesi tasvir eden beyaz bir heykel var. Plajdaki su seviyesi heykele yaklaştıkça artıyor.

Kız Kumu Plajı’na isim kaynağı olan iki ayrı efsane bulunuyor. Birinci efsaneye göre Bybassos Kralının kızı güzel prenses ile bir balıkçı birbirlerine aşık olurlar. Geceleri prenses gizlice sahile çıkıp balıkçı ile buluşur. Buluşma için elinde bir kandille beklediği yeri işaret etmekte ve balıkçı ışığı görünce küreklere asılıp sandalıyla buluşma yerine gitmektedir.

Kral, kızının geceleri balıkçı ile gizlice buluştuğunu öğrenince bir gece askerlerini prensesin peşinden gönderir. Kız kumsala iner, ancak kandili yaktığında askerler onu bulur ve yakalar. Bu defa askerler balıkçıyı yakalamak için kandili sallarlar, ancak bu sırada Prenses ellerinden kurtulup denize doğru koşar.

Bir mucize gerçekleşir; denizde attığı her adım kuma dönüşür arkasından koşan askerler ise denize gömülür. Kız balıkçıya kavuştuğu anda bir asker okunu delikanlıya doğru atar. Ok prensese saplanır ve prenses orada ölür. Su, prensesin kanı ile kırmızıya boyanır. Prensesin öldüğü yerde kumsal son bulur.

Halk arasında dolaşan ikinci efsaneye göre Bybassos Kentinin kralı, düşmanlarına karşı giriştiği ve uzun yıllar süren savaşı kaybeder. Kral güzelliğiyle meşhur prensesi, kenti ele geçiren düşmanlardan kaçmaya çalışır. Deniz kıyısına gelen ve yüzme bilmeyen prenses gerçekleşen mucize sonucunda eteğine doldurduğu kumları serptikçe denizde yol oluşur. Karanlıkta yolunu kaybeden prensesin eteğindeki kumlar bitince boğularak yaşamını yitirir.

kız kumu plajı

Kız Kumu Plajı giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Orhaniye Mahallesi, Marmaris-Bozburun Yolu, 48700 Marmaris, Muğla
🕘 Kız Kumu Plajı ziyaret saatleri: Kız Kumu Plajı, herhangi bir zaman sınırlaması olmadan günün her saati ziyaret edilebiliyor..
💶 Kız Kumu Plajı giriş ücreti: Kız Kumu Plajına giriş ücreti ödemeden girebilirsiniz.

Kızkumu Plajı, Muğla’nın Marmaris ilçesi sınırlarında yer alıyor. Marmaris’in 30 km güneybatısında, Orhaniye Mahallesindeki plaja Marmaris-Datça Karayolunu kullanarak Orhaniye, Turgut, Selimiye, Bozburun kavşağından dönerek 13 km ilerledikten sonra ulaşabiliyorsunuz. Marmaris merkezden kalkan Selimiye, Bozburun, Orhaniye, Turgut dolmuşları Kız Kumu Plajından geçiyor.

Kız Kumu Plajına hava yoluyla ulaşım için Dalaman Havalimanını kullanabilirsiniz. Dalaman Havalimanı Kız Kumu Plajı’na 117 km uzaklıkta. Bu mesafe özel araçla 1 saat 50 dakika sürüyor.

Özel araçla Kız Kumu Plajına ulaşım düşünenlerin ise Marmaris’in 30 km güneydoğusunda yer alan Kızkumu Plajı’na ulaşım için Marmaris-Datça Karayolunu kullanmaları gerekiyor. Kızkumu Plajı, İstanbul’a 747 km (8 saat), Ankara’ya 691 km (8 saat 29 dk), İzmir’e 286 km (3 saat 35 dk), uzaklıkta.

Kızkumu Plajını ziyaret etmek için Orhaniye’ye gelmişken Bozburun Yarımadasının gözdesi Selimiye, çam balı ile ünlü Bayır Köyü, şelalesiyle tanınan Turgut Köyü, sahil kasabası Bozburun ve vaktiniz kalırsa Datça‘yı da rotanıza ekleyebilirsiniz.

Kız Kumu Plajı, Türkiye‘nin en ilginç plajlarından biri. Oluşum yapısıyla denizin üstünde yürüyormuş hissi yaşatan plaj, Datça-Bozburun-Marmaris rotasında en çok ziyaret edilen cazibe merkezlerinden.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz