Kemeraltı, dünyanın en eski şehirlerinden İzmir’de, dünyanın en eski pazar yerlerinden birisi. Birçok tarihi mekânı kucaklayan İzmir’in 2 bin 400 yıllık Kemeraltı Çarşısı, Helenistik dönemden beri kentin alışveriş merkezi. İstanbul Kapalıçarşı’dan 1.500 sene daha eski. İpek Yolu’nun bir ucundan getirilen Doğu’nun egzotik malları buradaki hanlara indirilir, Ceneviz tüccarları aracılığı ile de limandan gemilere yüklenerek ihraç edilirdi.

İzmir’in sosyal, kültürel ve ticaret hayatına yön veren, şehrin gelişimine ivme kazandıran önemli bir yer. Zamana inat, aktarları, bakırcıları, ayakkabıcılarıyla Saat Kulesi’nin ardından Agora’ya uzayan bölgede misafirlerine eğlenceli alışveriş keyfi yaşatıyor. Yaklaşık 2 bine yakın tarihi tescilli bina var. Aynı zamanda içinde kiliseleri, camileri sinagogları ile 3 dinin de ahenk içinde uzun yıllar yaşadığı bir bölge.

Kemeraltı Kızlarağası Hanı
Kemeraltı Kızlarağası Hanı

Tarihi Kemeraltı Çarşısı, İzmir

Tarihi Kemeraltı Çarşısı, iki yüz yıl önce Batılı gezginler tarafından ‘Akdeniz’in mücevheri’ olarak tanınan İzmir’in kalbi. Çarşı, İzmir gezilecek yerler denince aklan gelmesi gereken ilk yerlerden. Şehrin tarihi, kültürel ve mimari öğeleri, hanları, hamamları, camileri ve eski İzmir evleriyle eski şehir dokusunu yaşatan bir semt burası.

Doğu’nun ve Batı’nın mallarının buluştuğu hanlarıyla Kemeraltı, antik dönemlerden bu yana Ege’nin en önemli ticaret noktalarından biriydi. İzmir’in tarihi kadar eski Kemeraltı Çarşısı, MÖ 330’larda Büyük İskender’in Kadifekale yani Pagos Tepesi’ne inşa ettiği kalenin kurulup surlarının genişletilmesiyle canlanmaya başlıyor.

Malta

O zamanlar İzmir Körfezi içinde bir de iç liman bulunuyordu. İpek Yolu’nun batı ucundaki ticaret merkezi İzmir’de liman, Hisar Camii’nin bulunduğu bölgeye kadar gelirdi.

kemeraltı sokakları
kemeraltı

Zaman içinde bu bölgede yerleşim gelişmiş, hanlar, hamamlar, camiler, Kiliseler, havralar, şadırvanlar inşa edilmiş. Bölge, bir ticaret merkezi olarak gelişmiş. Tarihi Kemeraltı Çarşısı, birçok kültürün izini yapılarına sindirmiş.

İzmir’in en renkli, en büyük alışveriş mabedi Kemeraltı adını, ana caddeyi boydan boya aralıklarla süsleyen ‘arasta’ adı verilen kemerlerden almış.

Bu kemerlerden çok azı günümüze kalmış. Üstü açık dünyanın en büyük çarşılarından biri olan Kemeraltı Çarşısında sayıları gittikçe azalsa da han, hamam, kitabe, hazire, köşk, konak, cami, mescit, sinagog, sebil, şadırvan, çeşme, bedesten ve eski sokak dokularını görmek mümkün.

kemeraltı görülecek yerler
Yeni Şükran Oteli, Kemeraltı

Uzayıp giden, hıncahınç insan dolu, labirent gibi içiçe geçmiş sokakları, göz nuru ile yapılmış el sanatları eserleri, giyim mağazaları, tarihi hanları, hamamları, camileri ve diğer tarihi yapıları ile gezilmesi gereken yerlerden. Çarşı pazar keyfi ve alışveriş severler için nefis bir yer. Bin bir çeşit nesnenin satıldığı dükkânlara girip çıkın.

İzmir’in en eski ve hala ayakta olan oteli Yeni Şükran, kentin belleğinin saklı olduğu Milli Kütüphane, sanatseverlerin buluştuğu Devlet ve Opera Balesi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın içinde.

kemeraltı çarşısı
Kızlarağası Hanı, Tarihi Kemeraltı Çarşısı

İzmir Kemeraltı Çarşısı’nın önemli tarihî yerlerinden Kızlarağası Hanı‘nı dolaşıp sahaflara, dükkânlara bakın. Uzun ve keyifli bir gezintiden sonra hanın tam ortasındaki açık çay bahçesinde, fincanda pişirilen kumda kahveyi yudumlamak bir İzmir gezisi klasiği.

Hergün onbinlerce ziyaretçinin ayak bastığı bu tarihi çarşıda farklı yüzyıllarda yaptırılmış pek çok cami var. Kestanepazarı Camisi, Şadırvanaltı Camisi ve Başdurak Camisi görmeniz gereken Kemeraltı tarihi yerlerinden diğer bazıları. Kızlarağası Hanı, bitişiğindeki Hisar Camisi’ni de görün.

Başdurak’ta köşe başında gerçek meyvelerden sıkılmış meşhur karadut şerbetinin tadına varın, meşhur Kemeraltı Turşucusu Tahsin’in turşularını tadın.

Abacıoğlu Hanı, Kemeraltı

Abacıoğlu Hanı, Kemeraltı’nda en sevdiğim yerlerden. 200 senelik bir geçmişe sahip Tarihi Abacıoğlu Hanı, Kemeraltı’nın karmaşası içerisinde eski doğal dokusunu korumayı başarmış bir han. 2007 yılında restorasyon çalışmaları tamamlandı. nefis mekanlar, cafe ve restoranlar var. 60 yıl önce yağ ve bal tüccarları mesken tuttuğu hanın atmosferi şahane.

Abacıoğlu Hanı, Kemeraltı’nda Başdurak Camii’nden Arastaya giden Anafartalar Caddesi’nin sağ tarafında kalıyor. Handaki Ayşe Hanım, Boşnak yemekleri yapıyor, tavsiye edilir. Yolo Art & Lounge ise kahve ve sohbet için ideal.

Kemeraltı’da, müze gibi bir dükkân olan Pamukoğlu Antik Saat’e uğrayın. Fethi Pamukoğlu, zamana yenik düşüp tekleyen emektar saatleri eski ritmine kavuşturuyor. 1936’dan bugüne üç kuşaktır saat ustalığı yapan Pamukoğlu, asırlık antika saatlerin yanı sıra İzmir Saat Kulesi başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki pek çok ilin tarihi saat kulelerinin bakım ve onarımını da yapıyor. Kemeraltında, Kemer Plazada.

Kemeraltı Havra Sokağı

Kemeraltı’nın sonuna kadar yürüyün ve her türlü yiyeceğin en tazesinin satıldığı, Osmanlı döneminde Portekizlilerin yerleştiği tarihi Havra Sokağı’na uğrayın. Dünyada bir benzeri daha olmayan birbirine yakın hatta iç içe geçmiş havralar var. En canlı olması icap ederken, maalesef en ölü bölgelerden biri.

Kemeraltı değişim ve dönüşüm içerisinde. Bunun en güzel yansımalarını umarım bu bölgede görürüz. Yaklaşık 1 kilometrekare içinde 9 havra, 2 dini yapı bulunuyor. Her biri 200-300 senelik.

Selanik, Edirne, İstanbul’dan 16. yüzyıldan itibaren İzmir’e göçen Yahudilerin tümü, geleneklerinin ve dinlerinin icabı, hep bir arada, Havra Sokağı ve civarına yerleşir. Her cemaat havra açar. İspanya ve Portekiz’den İzmir’e gelen diğer Yahudi grupları da kendine havra inşa eder. Sayıları elliyi bulan havralardan çoğu bugün ayakta değil. Daracık sokaklarda ayakta kalmaya çalışan İzmir’in çok değerli kültür hazinesi havraları görün.

1967’den beri damakları şenlendiren lezzetlerle buluşturan Kısmet Lokantası, İzmir yerel lezzetlerini tadabileceğiniz bir lokanta. Buranın İzmir Köftesi meşhur.

kemeraltı gezilecek yerler agora

Havra Sokağı’nı ziyaret ettikten sonra Agora’ya geçin. MÖ 4. yüzyılda kurulmuş Agora’dan günümüze gelebilen kalıntıların çoğu, MS 178 depreminden sonra İmparator Marcus Aurelius’un destekleriyle yeniden inşa edilen Roma Dönemi Agorasına ait. Agoranın kuzey kanadında yer alan Bazilika’nın günümüze ulaşan görkemli bodrum katı en güzel instagram fotoğrafı çekebileceğiniz yerlerden biri.

İzmir Tarih Projesi kapsamında kentlilerin tarihle bağını güçlendirmek ve Kemeraltı bölgesinde canlılığı artırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TARKEM (Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım ve Ticaret Anonim Şirketi), tarihi çarşıyı ve çevresini geleceğe taşıyacak çok güzel projeler üretiyor.

Kemeraltı Çarşısı ve çevresini kapsayan İzmir’in Tarihi Kent Merkezi, Nisan 2020’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil oldu. 8 bin 500 yıllık kent İzmir’in hafızası olan Kemeraltı, 10-15 yıl içerisinde muhteşem bir Eski Şehir (Old Town) havasına kavuşacak diye ümit ediyorum.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Konak, İzmir
Tarihi Kemeraltı Çarşısı ziyaret saatleri: Tarihi Kemeraltı Çarşısı haftanın 7 günü 08.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Bazı meslek grupları daha erken saatlerde dükkanlarını kapatıyor.
🔐 Tarihi Kemeraltı Çarşısı giriş ücreti: Tarihi Kemeraltı Çarşısını ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
🚌 Tarihi Kemeraltı Çarşısına nasıl gidilir: Tarihi Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in kalbi olarak da bilinen Konak ilçesi sınırlarında yer alıyor. Konak’a İzmir’in dört bir yanından farklı ulaşım araçlarıyla ulaşmak mümkün. Konak’ta tramvay istasyonu, metro istasyonu, vapur iskelesi ve otobüs aktarma merkezi bulunuyor. Çarşıya Konak Saat Kulesinin arkasındaki Anafartalar Caddesinden giriliyor.

Kemeraltı‘yı turladıktan sonra Kemeraltı’na yakın görülecek yerlerden İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Kadın Müzesi, Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, Aziz Voukolos Kilisesine de uğrayın dilerseniz. Akşam olunca da muhteşem bir gün batımı manzarası izlemek için Tarihi Asansör’e çıkın.

4 Yorumlar

  1. Kızlarağası Han’ina gittiğinizde mutlaka oturup bir kahve içmelisiniz. Tarihi bir mekanda o havayı tenefüs edip ortamın büyüsüne kapılıyorsunuz. Buca’da bulunan tarihi köşklerden de biraz bahsetseiz keşke. Forbes köşkü levantenler vs..

  2. İzmir… Yakın tarihde ki kurtuluş savaşında büyük İzmir yangını olmasaydı birçok tarihi noktalar ayakda duracakdı. Ne yazık ki Yunan kuvvetlerinin kaçarken güzel İzmir’i ateşe vermesi bizlerin tarihi mirasin ancak bir kısmını görmemize vesile olmuştur.

  3. Cok iyi yaaaaaa! Ben Iranliyim, iran Turklerinden. Turkiyeyi cok seviyorum. izmir sehrine de bayilirim. Cok guzel anlatdiniz. Tesekkurler

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz