Ana Sayfa Aydın Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı

Dilek Yarımadası Milli Parkı

29655
4

Menteşe Dağlarının Ege Denizine kavuştuğu yarımada üzerinde bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı, Kuşadası‘nın Güzelçamlı Mahallesi ve Söke’nin Büyük Menderes Deltası olmak üzere iki ayrı bölgeden ziyaret edilebiliyor. Adını, bölgenin bin 237 metre ile en yüksek noktası olan Dilek Tepesinden alan milli park, Aydın sınırları içinde bulunuyor.

Milli parkın plajlar bölgesine Kuşadası‘nın Güzelçamlı Mahallesi’nden araçla, dolmuşla ya da yaya olarak girilebiliyor. Mis gibi çam kokulu yolda ilerlerken, ağaçların arasından görünen mavi güzellik kesinlikle büyüleyici. Mavi ile yeşilin doyum olmaz buluşması milli parkın farklı noktalarında kurulu olan seyir teraslarından izlenebiliyor.

Dilek Yarımadası Milli Parkı

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı‘nda yol boyunca ağaçlara tırmanan sevimli sincaplarla ve kaplumbağalarla karşılaşabilirsiniz. Şanslı iseniz alageyikleri de görebilirsiniz. Yaban domuzları zaman içerisinde parka gelen ziyaretçilerin yiyecek artıklarından faydalanmak için ziyaretçilere yaklaşa yaklaşa evcilleşmişler ve hala parkta varlıklarını devam ettiriyorlar.

Büyük Menderes Deltası bölgesindeki müzede milli park alanında yaşamış hayvanlar sergileniyor. Bir zamanlar nesli tükenen Anadolu Parsı da müzede sergilenen hayvanlar arasında.

Malta

Serbia

Benzersiz flora çeşitliliğiyle sayesinde Avrupa Konseyi tarafından ‘Flora Biogenetik Rezerv Alanı’ kabul edilen ve her yıl bir milyona ulaşan yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan milli parkın iki farklı bölgeden girişi bulunuyor. Dilek Yarımadası girişi, Kuşadası’nın Güzelçamlı Mahallesi’nde, Büyük Menderes Deltası girişi ise Söke ilçesi üzerinde yer alıyor. Delta ile yarımada arasında askeri alan bulunması nedeniyle sivil vatandaşlar yalnızca bu iki bölgeden giriş yapabiliyor.

Foto safari, olta balıkçılığı, kültürel yürüyüşler, kuş gözlemciliği, dağ bisikleti turları, mağaracılık ve yüzme gibi etkinliklere elverişli yapısıyla heyecanlı ve keyifli zamanlar geçirilebilen milli parkta; Yunanistan’ın Sisam (Samos) Adası’nı, Olukludere Kanyonu’nu, Kuşadası’nı ve Mykale (Dilek Dağı) Dağını kapsayan nefis doğa ve deniz manzaralarının izlendiği üç adet seyir terası da bulunuyor.

Dilek Yarımadası Milli Parkı Ziyareti İçin 5 Neden

1. Zeus Mağarası

zeus mağarası

Soğuk suda yüzmekten hoşlanıyorsanız milli parkın Güzelçamlı girişinde bulunan Zeus Mağarası‘na uğrayın. Zeus Mağarası’nın derinliği ortalama 10-15 metre. Dağdan gelen tatlı su, denizin tuzlu suyu ile bu mağarada buluşmuş ve ortaya yeşil-mavi serin bir mağara gölü oluşmuş. Yazın ziyaretçilerin akınına uğrayan mağaranın bir tarafında da çıkan çamur ile güzellik banyosu yapılıyor. Mağaranın kutsal olduğuna inananlar etraftaki çalılıkları dilek ağacına çevirmişler.

Mitolojiye göre; Gök tanrısı Zeus, kardeşi Poseidon’u kızdırdığı zaman Poseidon üçlü yabası ile denizi kabartıp dalgalandırıyormuş, Zeus da bu zamanlarda kendini mağaraya atıp yıkanarak kardeşinin sakinleşmesini bekliyormuş. Zeus Mağarası, herhangi bir giriş ücreti ödenmeden günün 24 saati ziyaret edilebiliyor.

2. Dilek Yarımadası Milli Parkı Plajları

dilek yarımadası plajları

Milli park, Kuşadası’nın en temiz ve bakir koylarına ev sahipliği yapıyor. Milli parkın Güzelçamlı giriş kapısından yaklaşık 12 km sonra yol askeri barikatla sona eriyor. Bu noktaya kadar dört farklı koy tatilcileri ağırlıyor. Yerel halkın 1, 2, 3 ve 4. koy olarak adlandırdığı koylar sırasıyla İçmeler Koyu, Aydınlık Koyu, Kavaklıburun Koyu (Kalamaki) ve Karasu Koyu. Her biri pırıl pırıl, berrak bir suya sahip olan koylarda yaz aylarında yer bulmak zorlaşıyor.

İçmeler Koyu: İçmeler Koyu, milli parkın giriş kapısından girildikten hemen sonra giriş yolunda dönülen ilk dönemeçte yer alıyor. Giriş kapısına 1 km uzaklıktaki koy, Horoz Deresi’nin oluşturduğu vadinin denize ulaştığı noktada yer alıyor. 310 metre uzunluğundaki koy, sığ denizi nedeniyle çocuklu ailelerin ilk tercihi. Girişten itibaren yürüyerek ulaşımın kolay olması nedeniyle yaz döneminde en kalabalık koy burası oluyor.

Aydınlık Koyu: İçmeler Plajı’ndan sonra, Güzelçamlı milli park girişine 5 km uzaklıkta yer alan Aydınlık Koyu, Kavaklıburun Koyu’ndan sonra milli parkın en uzun plajına sahip olan koy. Kızılçamların sahile kadar indiği bu koyda yer yer makilikler de bulunuyor.

Kavaklıburun Koyu (Kalamaki): Eski adı Kalamaki olan Kavaklıburun Koyu, adını koy etrafında yer yer bulunan kavak ağaçlarından alıyor. Toplamda 1 km’yi bulan doğal plaj uzunluğu ile milli parkın en uzun plajı burası. Güzelçamlı milli park giriş kapısına uzaklığı ise 9 km.

Karasu Koyu: Kavaklıburun Koyu’nun batısında yer alan ve 450 metre uzunluğunda doğal plaja sahip olan Karasu Koyu’nda az miktarda kızılçam ve sık makilikler bulunuyor. Güzelçamlı giriş kapısına en uzakta yer alan koyun girişe uzaklığı 11 km.

Milli parkın dört koyu da küçük çakıl taşlı plajlara sahip. Plajda ücretsiz şezlong-şemsiye, duş, kafeterya hizmetleri veriliyor ancak plaj olmayan bölgelerden de denize girilebiliyor. Dilerseniz tekne turlarına katılarak da Dilek Yarımadası’nın muhteşem koylarında yüzebilirsiniz.

Milli parkın denizinin içerisi de taşlı ve su sıcaklığı ortalama değerlerin altında. Şnorkel ve paletinizi, hatta varsa sualtı fotoğraf makinanızı yanınıza almanızı öneririm çünkü renkli balıkların peşinden yüzmeye doyamayacaksınız.

3. Ormanın derinliklerinde trekking

Dilek Yarımadası Milli Parkı giriş ücreti
Dilek Yarımadası Milli Parkı

Dilek Yarımadası Milli Parkı ‘nın halka kapalı kısımlarında bulunan Olukdere Kanyonunda 15 km’lik yürüyüş rotası oluşturulmuş. Bu alanlarda bireysel giriş izni bulunmuyor, sadece parkın resmi görevli rehberleri ile birlikte trekking yapılabiliyor. Konaklama imkanı bulunmayan Milli Park’ta kamp kurmak ve ateş yakmak yasak.

Milli park alanında kuş gözlemciliği, bisiklet turu (25 km’lik parkur), doğa yürüyüşü (15 km’lik parkur), botanik yürüyüş turu (2 km’lik parkur) ve yamaç paraşütü etkinlikleri yapabilirsiniz.

4. Eski Doğanbey Köyü

doğanbey köyü

Dilek Yarımadası ile Büyük Menderes Deltası’nın birleştiği noktada konumlanmış olan Eski Doğanbey Köyü eski bir Rum köyü, 1924 yılındaki mübadele ile köye Türkler yerleştirilmiş. Rum ve Türk mimarisinin güzel örneklerini görebileceğiniz Eski Doğanbey Köyü’nde, günümüzün büyükşehir karmaşasından kaçarak yöreye gelip eski evleri restore ederek yerleşen insanlar yaşıyor.

Son yıllarda paket tur programlarının rotalarına da giren köyün sakinleri yerli turist akınından rahatsız. Köyü dolaşırken olabildiğince sessiz olmanız bekleniyor. Aksi takdirde köyde yaşayanların ilginç tepkileriyle muhatap olmak zorunda kalabiliyorsunuz.

5. Dilek Yarımadası Milli Parkı Tanıtım Merkezi

Eski Doğanbey Köyü’nün girişinde yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı Tanıtım Merkezi ve Müzesi, 1890’larda hastane amacıyla inşa edilen ve bir dönem Rum halkın ilkokul olarak kullandığı tarihi bir binada yer alıyor. Mübadelenin ardından kullanılmadığı için kısa süre içerisinde harabeye dönen yapı, bulunduğu alanın milli park alanına tahsis edilmesinin ardından 2004 yılında müze, tanıtım merkezi ve ziyaretçi merkezine dönüştürüldü.

Bina içerisinde eğitim ve kültür amaçlı sergi odası, kütüphane, ziyaretçilerin ihtiyaçlarına ve bilgilenmelerine yönelik bilgisayar odası, genç nesillerin eğitimine yönelik olan ve aynı zamanda atölye çalışmalarına olanak sağlayan, teleskop eşliğinde deltadaki kuşlarında gözlenebileceği eğitim odası var.

Ayrıca yerli ve yabancı ziyaretçilere çeşitli konularda sunum imkanı veren dia gösteri salonu, toplantı salonu, kafeterya, danışma, milli park tanıtım odası, bütün bu odaların tek elden kontrolünü sağlayan idare merkezi gibi hizmet üniteleri bulunuyor. Ayrıca bu binada eğitim, tanıtım, koruma, bilgilendirme ve rehberlik konularında çalışan biyolog, arkeolog, doğa-gezi rehberi ve teknik personel görev yapıyor.

Dilek Yarımadası Milli Parkı Tanıtım Merkezi ve Müzesi ziyaret saatleri 08.00-16.30. Dilek Yarımadası Milli Parkı Tanıtım Merkezi ve Müzesi haftanın 7 günü ziyarete açık ve giriş ücretsiz.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı mağaraları, Türkiye’nin en temiz sularına sahip plajları, doğa aşıklarını kendine hayran bırakan yürüyüş yolları ve yaban hayatına tanıklık etme imkanı sunan gözetleme alanlarıyla Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçeleri arasında görülebilecek en büyüleyici doğa alanlarından.

Dünyanın eşsiz doğal alanları arasında kabul edilen Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nı oluşturan Dilek Yarımadası 1966, Büyük Menderes Deltası ise 1994 yılında milli park statüsü kazandı. 27 bin 675 hektar genişliğindeki milli parkın; yarımada bölümü 10 bin 985 hektar, delta bölümü de 16 bin 690 hektarlık bir alana sahip.

Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz’in Kirliliğine Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) kapsamında koruma altında olan milli park; kuş, bitki, memeli ve doğa alanları açısından oldukça zengin.

Milli park, Avrupa’nın en nadir görülen memeli türlerinden olan Akdeniz Foklarına doğal bir yaşam alanı oluşturan kıyıları ve mağaralarının yanı sıra dünyada soyu tükendiği düşünülen Anadolu Parsının batıda yaşadığı son nokta olmasıyla da ünlü. Milli park çevresinde; yaban domuzu, karakulak, vaşak, çakal, sırtlan, doğaya terk edildiği için yabanileşen sığırlar, atlar ve alageyik gibi hayvan türleri yaşıyor.

Dilek Yarımadası 36 tür memeli, 42 tür sürüngen ve 45 tür deniz canlısına ev sahipliği yaparken, 256 adet kuş türünün yaşadığı bilinen Menderes Deltasında ise nesli tükenme tehlikesi altındaki cüce karabatak, tepeli pelikan, küçük akbalıkçıl ve akkuyruklu kartal gibi önemli kuş türleri bulunuyor.

dilek yarımadası milli parkı hakkında bilgiler

Milli park florasında 95 familyaya ait 804 adet bitki türü bulunuyor. Bu türlerden altısı sadece bu bölgede görülen endemik türler. Akdeniz maki florası ile Kuzey Anadolu ormanlarına özgü küçük orman topluluklarının birlikte görülebiliyor olması bölgede heyecan verici bir atmosfer oluşturuyor.

Dilek Yarımadası Milli Parkı giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Güzelçamlı, Kuşadası, Aydın ☎️ +90 (256) 646 10 79
🕘 Dilek Yarımadası Milli Parkı ziyaret Saatleri: Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ziyaret saatleri 08.30-19.30. 17.30’dan sonra ziyaretçi girişine izin verilmiyor.
🔐 Dilek Yarımadası Milli Parkı giriş ücreti: Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı giriş ücreti yaya 6TL, motosiklet 10TL, otomobil 18TL, minibüs 45TL, otobüs 120TL. Müze Kart geçerli değil.

Dilek Yarımadası Milli Parkı nerede

Dilek Yarımadası Milli Parkına nasıl gidilir

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçesi arasında yer alıyor. İki farklı girişi olan milli parkın Dilek Yarımadası girişi için Kuşadası’nın Güzelçamlı Mahallesi’ni, delta girişi için ise Söke, Doğanbeyli köyü yolunu takip etmek gerekiyor.

Karayolunun dışında havayoluyla da ulaşım sağlanabilen milli parka en yakın havalimanı İzmir‘de bulunuyor. İzmir’den milli parka gitmek isteyenler Bornova ilçesindeki otogardan Kuşadası yönüne hareket eden otobüs ve minibüsleri kullanabilir.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası ilçe merkezine 27 km, Aydın’a 68 km, İzmir’e 129 km, Ankara’ya 655 km, İstanbul’a ise 595 km uzaklıkta. Yılın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık olan milli parkın bin 200 araçlık otopark kapasitesi olduğu için resmi tatiller ve hafta sonu gibi yoğun ziyaretçi trafiğinin olabileceği günlerde ulaşım için toplu taşımadan faydalanmakta yarar var.

Bölgeye özgü önemli bitki ve hayvan türlerini barındıran doğasıyla uluslararası alanda kabul gören en özel ve değerli doğa alanlarından biri olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Türkiye’nin cennet köşelerinden.

Serbia

4 Yorumlar

  1. Aydınlık koydaki işletme, eşyalarını kullanmadığımız halde oturmamıza izin vermedi ve kaba bir şekilde tehdide varan türde davrandı. Buna hakkı var mı?

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz