Selimiye, Muğla‘nın Marmaris ilçesinin cennet köşelerinden biri. Doğaya, yeşile, maviye, huzura doyacağınız, gündelik yaşamın tüm stresinden uzaklaşacağınız köy, Ege kıyılarında son yıllarda yıldızı parlayan tatil merkezlerinden birine dönüştü. Çünkü, Akdeniz’in mavi sessizliğini doya doya yaşayabileceğini tatlı bir huzur var burada. Bunu keşfedenler bugün bu köyün müdavimi benim gibi.
Hisarönü Körfezinin en güvenli koylarından birinde yer alan Selimiye, bundan 20 yıl önceye kadar sadece deniz yoluyla ulaşılabilen küçücük bir köydü. Sırtını yeşil tepelere yaslamış bu küçük balıkçı köyü, büyük şehirlerin stresinden uzaklaşmak isteyen varlıklı kesimin ilgisiyle son 10 yılda ciddi bir göç aldı. Bugün Alaçatı kalitesinde mekânlar peş peşe açılıyor. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.
Selimiye, Marmaris’e 45 km mesafede, Hisarönü körfezinin en güvenli bölgesinde, yeşille mavinin buluştuğu bir koy etrafına kurulu. Korunaklı coğrafyası, doğal limanı ve sakin deniziyle tarih boyunca kötü hava şartlarından korunmak için gelen denizcileri ve tekneleri ağırlamış. Şimdiyse Akdeniz kıyılarında mavi yolculuk yapan teknelerin uğrak noktası.
Selimiye Gezi Rehberi
Selimiye, Marmaris’in güneyinde, Bozburun Yarımadası sınırlarında yer alıyor. Bölgenin en korunaklı limanı olan Sığliman’ın etrafında yayılan köy, sırtını dayadığı yamaca doğru sene büyüyor. 1980’lerin sonuna kadar kendi halinde bir balıkçı kasabası olan Selimiye, mavi tur teknelerinin kötü havalarda ve kış aylarında fırtınadan korunmak için tercih ettiği bir limandı.
Yaklaşık 20 yıl önce ziyaret ettiğimde küçük bir köydü. Birka pansiyon, birkaç otel vardı. Şimdiyse, İstanbul ve Ankara’da yaşayan yüksek gelir seviyesine sahip kişilerin keşfetmesinin ardından kısa bir süre içerisinde hızla dönüştü. Kaliteli mekanları ve nitelikli konaklama tesisleri ile fiyatların Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu tatil merkezi oldu.
Muğla Marmaris’e bağlı bir mahalle olan Selimiye’nin kalıcı nüfusu bin 300. Yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Selimiye, Muğla’nın büyükşehir belediyesi statüsüne kavuşmasının ardından belde kimliğini kaybederek Marmaris’e bağlı bir mahalle oldu.
Huzurlu atmosferi, hoş mekanları, özenli butik otelleri, Akdeniz mutfağından lezzetler sunan restoranları, el değmemiş gibi duran koyları ve plajları ile övülmeyi tepeden tırnağa hak ediyor.
SELİMİYE’YE NASIL GİDİLİR
✈️ Selimiye’ye en yakın havalimanı Muğla Dalaman Havalimanı. Dalaman Havalimanına Türkiye ve dünyanın farklı şehirlerinden direkt uçak seferleri yapılıyor. Dalaman Havalimanı ile Selimiye arasındaki uzaklık 134 km. Özel araçla bu mesafe 2 saat 10 dakika sürüyor. Havalimanından Selimiye’ye direkt ulaşan bir toplu taşıma aracı yok.
Taksi, transfer aracı ya da araç kiralayarak ulaşımı sağlayabilirsiniz. HAVAŞ ve MUTTAŞ servisleri ile Marmaris Otogara ulaştıktan sonra Marmaris Otogar’dan saat başı hareket eden dolmuş ve belediye otobüsleriyle Selimiye’ye ulaşılabiliyor. Marmaris’ten ilk minibüs 06.40’te, sonrasında 08.15, 11.15 ve devamında her çeyrek geçe minibüs var. Marmaris-Selimiye son minibüs 19.15’te.
Minibüs saatleri değişebileceğini aklınızda tutun. 05337020145 ve 05427433422 telefon numaralarına makul saatlerde danışabilirsiniz. Selimiye-marmaris arası ilk dolmuş ise 06.50’de sonrasında her 50 geçe minibüs var. Son minibüs ise 20.50’de.
🚍 Selimiye, Marmaris’e 45km, Muğla’ya 102 km, İstanbul’a 763 km, Ankara’ya 680 km, İzmir’e 303 km, Bodrum’a ise 190 km uzaklıkta. Selimiye’ye şehirlerarası otobüslerin direkt seferleri yok. Marmaris’e ulaştıktan sonra Marmaris Otogardan dolmuşla Selimiye’ye gelebilirsiniz.
🚘 Kara yoluyla Selimiye’ye ulaşmak için Marmaris-Datça Karayolunu kullanmak gerekiyor. Marmaris-Datça Karayolunun 25. km’sinde Orhaniye, Bozburun, Selimiye kavşağından sola dönerek 20 km daha ilerleyince Selimiye’ye ulaşıyorsunuz.
SELİMİYE’DE NEREDE KALINIR
Selimiye’de çok tatlı oteller var, zaten kasabanın kendisi çok hoş. Son kaldığım Beyaz İskele Hotel & Restaurant, denize sıfır, miss gibi bir otel ✔︎ Önünde, kendine ait iskelesinde güneşlenebiliyorsunuz. Selimiye denizi zaten tertemiz. İskele akşam saatlerinde deniz üzerinde restorana dönüşüyor. Deniz ürünleri sevenler için bir cennet.
Yine daha önce birkaç defa konakladığım Masal Tatil Evi de çok hoştur. Nefis bir manzarası var. Swan Lake Hotel ve Boho Garden Boutique Hotel de Selimiye’nin kendinden söz ettiren butik otelleri. Uygun fiyatlı konaklama için ise Mavi Melek Hotel ve Kekik Otel seçenekleriniz olabilir.
Selimiye Gezilecek Yerler 📌
Selimiye, el değmemiş koyları ve bakir doğal güzellikleri ile ünlü. Selimiye çevresini keşfetmek için en iyi yöntem tekne turlarına katılmak. Bozburun Yarımadası çevresindeki ada ve koyları dolaşan tekne turlarıyla denizden bölgeyi keşfedebilirsiniz.
Selimiye merkezde Sığliman çevresindeki kafe ve restoranlar ile çok sayıda butik mağaza bulunuyor. Selimiye’ye gelmişken Turgut Şelalesi, Bozburun ve Orhaniye’deki Kızkumu da görülmeli.
1. Selimiye Köy Merkezi
Selimiye’nin geçmişteki ismi Losta. 2 km’lik bir sahil şeridi boyunca uzanan Selimiye köy merkezinde sahilde onlarca restoran, kafe, butik otel ve mağaza sıralanıyor. Mekanların önünde yat bağlama yerleri, iskele ve plajlar bulunuyor.
Selimiye Kalesi açık denizi gören tek yer. Açık denizden koya giriş bir S çiziyor. Kale gelebilecek tehlikeyi uzaklardan görebilecek bir konuma kurulmuş. Selimiye’nin denizi temiz. Dip akıntıları var. Bunun dışında birkaç pınarla da besleniyor.
Selimiye, şirin restoranların denize uzayan iskelelere kurduğu masalarında yanan mumların romantikliği, iskelelere kadar uzanan kafeler ve kıyısındaki şirin mi şirin küçük dükkânlar ile yarımadaya gelen herkesi kendine çekiyor. Gündüz saatlerinde denizde vakit geçiren tatilciler havanın kararmasıyla birlikte sahil boyunca yürüyüşe çıkıp mekanlarda zaman geçiriyor.
2. Sığ Liman
Selimiye köy yolundan devam edip de en sona ulaştığınıza Sığ Liman’a ulaşıyorsunuz. Burası aynı zamanda halk plajına sahip. Ben denizini ve plajını pek de sevemedim. Su çekildiğinden çamur gibi görünüyordu. Halk plajına kum dökülüp daha iyi hale getirileceği söyleniyor. Manzarası güzel ama. Herhangi bir hizmet, tuvalet, duş, kabin yok ama hazırlanacağı söyleniyor. Halk Plajının sağındaki buruna yürürseniz şahane bir manzarayla karşılaşıyorsunuz.
3. Bayır Köyü
Bayır Köyü, Selimiye’ye 10 km kadar uzaklıkta, dağlar arasında kendi halinde bir Marmaris köyü. Geçimini daha çok arıcılık, defne ve kekik ile sağlıyorlar. Ülkenin çam balının nerdeyse yüzde 70’i Bayır Köyü ve çevresinden sağlanıyor. Köyde portakal, kekik, harnup (keçiboynuzu) bal çeşitleri de var.
Köyde Star TV’de gösterilen Hanımköylü dizisi de çekilmiş. Dizi çekiminde köylüler de sık sık rol almış. Köy meydanındaki bazı evler dizi nedeniyle restore edilip güzelleştirilmiş. Köy meydanında 1880 yaşında devasa bir de çınar ağacı var. Çınar ağacının hemen alt kısmından da Eski Yağhane’ye giden bir patika var. Yağhaneyi ben görmedim, ama kapısına kadar gittim. Sahibinin meydanda Alper marketi var. Sahibi İrşad ile görüşürseniz sizi eski yağhaneye götürüyor.
Köyde kalınacak yer yok. Çınaraltında tek bir mekân var. Çiftlik Koyu’na giden yol üzerinde birkaç yer daha var. Aile işletmesi Şahin restoran iyi olduğu söylendi. Gözleme, ızgara türü şeyler var. Yöresel tur acenteleri de buraya uğruyor.
4. Çiftlik Koyu
Çiftlik Koyu, Marmaris Bayır Köyü’nden çıkıp da yolu takip ettiğinizde dağların arasından geçip 10 km kadar sonra ulaşabileceğiniz diğer bir hoş köy. Büyükçe bir koy, hemen karşısında da Çiftlik Adası var. Manzarası çok hoş. Plajın bir tarafına mekanlar şezlonglar koyuyor, diğer tarafına halk gidip ücretsiz havlusunu serip kalabiliyor.
Suyu miss gibi, bulanmıyor, dalgası az. Tekneler gelip iskeleye bağlanıyor zaman zaman. Çiftlik Adasını Ali Ağaoğlu almış dediler bana. Koyun hemen arkasında da eski bir otel var. Sheraton’ın aldığı söyleniyor, ama kesinleştiremedim. Çiftlik Koyunda konaklama yok, 4-5 adet restoran var. Mekanlar hem yemek hem şezlong ve şemsiye hizmeti veriyor.
Yanılmıyorsam şezlong şemsiye çift 20 TL. Orada yemek yenirse ücret alınmıyor. Duş, kabin, otopark var. Deniz restoran ve Rafet Baba’nın yeri iyi. Azmak restoran da fena değil.
5. Delikyol Koyu
Delikyol Koyu, özel bir mülk. İçerisinde tesis bulunan koyda günübirlik hizmet olarak kahvaltı, yemek, şezlong, duş ve kabin var. Denizi temiz ve güzel. Selimiye’den fazla uzaklaşmadan yüzmek isteyenler için ideal. Merkeze 5 km uzaklıkta. Girişi ücretli ama sormadım. Selimiye girişinden itibaren denize dikkat edin, Nefis minik koylar var. Bazıları izlemelik, ama bazılarına gidip yüzebiliyorsunuz.
6. Erle Koyu
Selimiye’nin girişinde bulunan Erle Koyunun denizi çakıl kum karışık, yüzmek için güzel bir yer. Koyda tesis bulunmuyor. Özel mülk olmasına rağmen yaz mevsiminde ücretsiz giriş yapıp denize girilebiliyor. Tuvalet ve duş imkanı bulunmuyor.
7. Selimiye Tekne Turları
Ege Denizi’nin maviliklerinin tadını çıkarmak ve Selimiye’yi denizden de keşfetmek için bir gününüzü mutlaka Selimiye tekne turuna ayırmalısınız. Yüksek sezonda her gün sabah saatlerinde farklı kaptanların tekne turu organizasyonları oluyor. Tekne turları eğer deniz kıyısında olan otel ve pansiyonlarda konaklıyorsanız sizi konakladığınız yerin iskelesinden alıyor.
Selimiye tekne turlarının iki farklı rotası var. Sabah 09.00’da başlayan turlar akşam 18.00’de bitiyor. Selimiye tekne turunun rotasında Kamelya Adası, Aşk Adası, Bencik Koyu, Tavşan Adası ve Amerikalı’nın Yeri bulunuyor. Hoş sohbeti ve çıldırtan müzik yayınına izin vermemesi nedeniyle Şener Kaptan’ın Sıla Nur-3 teknesini öneririm.
8. Söğüt
Söğüt, Çiftlik Koyundan Bozburun tarafına giden yolu takip ettiğinizde ulaşacağını, adını her geçen yıl daha da duyuran bir Marmaris köyü. Çiftlik Koyundan Söğüt’e ulaşmak 20 dakika kadar sürüyor. İlk gördüğünüz yerler sizi şaşırtmasın. Söğüt içine kapalı, kendisini özenle gizlemiş, doğası bozulmamış şirin bir köy görünümünde.
Dağınık evlerin etrafa serpiştiği tarafın sahili Kızılyer Koyu olarak adlandırılıyor. Burası gözüme pek sevimli görünmedi, sanırım sezonda daha güzel olur. Sakin ve doğal kalmış bir yer, birkaç pansiyon var. 2 balık restoranı, 1 hediyelik eşya dükkanı Söğüt Ağacı Atölye Cafe var. Hem cafe hem sanat atölyesi. El işi değerli hediyelik alışverişinizi buradan yapabilirsiniz.
Buradan ayrılıp Söğüt Köyünün merkezinden geçiyorsunuz. Eski köyün de pek bir cazibesi yok, ama devamında Söğüt’ün adını parlatan Saranda Koyu’na doğru şahane bir manzara sizi bekliyor. Bu bölgenin yeni adı ise Cumhuriyet.
Saranda’nın yamaçları tamamen badem ağaçlarından oluşuyor. Şubat döneminde kar beyazı badem çiçeğiyle olağanüstü bir manzara oluşuyormuş. Bu dönemde gitmek için fırsat kolluyacağım. Söğüt sahile inmeden önce, yukarıda yol üstündeki Manzara Restoran’da durup bir çay kahve molası verip önce manzaranın keyfini çıkarın.
Ben gittiğimde Söğüt’ün yolları henüz yapılıyordu, taştan yapılan yollardan kalkan tozlar, tadilat işleri, sezonun daha başlamaması nedeniyle oldukça dağınık ve düzensiz geldi bana, ama sezonda nefis olacağına eminim.
Söğüt sahilde yemek yiyebileceğiniz nefis yerler var. Eski dalgıç ve ahtapot avcısı Ahtapotçu Mehmet Usta, deniz kıyısına hemen sağda yer alan ve oldukça rağbet gören bir restoran. Artık avcılık yapmayan usta, 4-5 çeşit farklı hazırlamış olduğu ahtapot özel menüsüne sahip. Ben hayatımda çok az ahtapot yedim ama şunu söyleyebilirim ki burada yediğim menü enfesti!
Hemen yanında ise sunucu, kreatif direktör ve TV yapımcısı Dilara Endican’ın yeni açtığı Barba Saranda mekânı var. Kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri verilecek mekân ben oradayken daha yeni yeni hazırlanıyordu. Gittiğinizde sandalyelerin arkasına işlenmiş özlü sözleri okuyun, her biri ilham alınacak türden. Denize sıfır bir mekan, şahane manzarası var.
9. Bozburun
Bozburun, henüz bu kıyıların az bilinen ve yeni yeni keşfedilen bir kasabası. Selimiye gibi maviliğin kucağına kendini bırakmış bir kıyı kasabası. Evlerin boylu boyunca sahilin eteğine dizili olduğu, adım attığınız anda Selimiye gibi sükuneti hissedebileceğiniz bir kasaba. Sahil boyunca uzanan otellerin iskelelerinden denize direkt girebiliyorsunuz.
Hemen yakınında küçük bir halk plajı da var ama misafirlerin çoğu iskelelerden veya yakındaki koylardan denize giriyor. Genelde çarşaf gibi kıpırtısız bir denizi var. Bozburun Selimiye arası dolmuşla 20 dakika. Aracınızla Bozburun Yarımadasında dolaşıyorsanız eğer yanınızda en az bir iki yedek mayo bulundurun. Çünkü deniz yol boyunca karşı konulmaz bir çağrı gibi sürekli karşınıza çıkıp duruyor.
Huzurun timsali bir Ege kasabası olan Bozburun’a giderseniz muhteşem bir günbatımı manzarası bizi bekliyor. Selimiye’de güzel bir gün batımı görmek konumu dolayısı pek de mümkün değil maalesef. Güneş ağır ağır denize gömülürken gökyüzü renklere boyanıyor. Bozburun’da kalmıyorsanız en azından gün batımı saatlerinde orada olacak şekilde Selimiye gezilecek yerler listenize ekleyin.
Bozburun Yarımadası binlerce yıldan beri gemilere ve teknelere o kadar aşina ki Bozburun’da çok sayıda küçük tersane ve gemi yapım atölyesi görmek şaşırtıcı değil. Açıklarda çok sayıda batık gemi yatıyor. Yükü nedeniyle Cam Batığı olarak bilinen batık gemi, bugün Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde sergileniyor. Bozburun’a 3 km kala Yeşilova Bükünde tekne yapımcıları var.
Bozburun’daki Turgut Köyü’nde yer alan şelaleler ormanlık bir vadide gizlenmiş gibi. Yürüyüş platformları ve küçük köprüler sayesinde kolayca gezilebilen vadideki asırlık su değirmenini de görün.
Selimiye’de alışveriş için uğrayabileceğiniz bir yer ise Ayna Butik var. Sahibesi ODTÜ mezunu Aysun Hanım tam bir gezgin. Antarktika’dan tutun da dünyanın pek çok köşesini gezmiş. İçeride seçkin konfeksiyon ürünleri var. Hediyelik takı da bulabilirsiniz.
Rastgele mekanlarda gidip oturmayın. En azından menüye bakın. Bazı yerlerde basit şeylerin fiyatı bile yüksek olabilir. Selimiye’de günbatımı daha erken oluyor. Bazen çok iyi gün batımları oluyor ve güneş karşıdaki dağlara vurduğundan eski köyün adı Kızıl Köy olmuş.
SELİMİYE’DE NEREDE YENİR
Selimiye’de yeme-içme için çok sayıda alternatif var. Birçok pansiyon ve butik otelin kendine ait şirin restoranı da mevcut. Hidayet ve Sardunya restoranları bölgenin en iyi bilinen mekanları. Ama benim tavsiyem Beyaz İskele Hotel & Restaurant ile Üzüm Restoran.
🥘 Üzüm Cafe Restoran, akşam yemekleri için tavsiye edeceğim yer. Feyha Hanım ve Mehmet Bey’in işlettiği bir aile restoranı burası. Feyha Hanım öğretmenlikten gelme, Mehmet Bey de iş insanı ama hayatlarını buraya adamışlar. Hemen denizin üzerinde kurulmuş iskele üzerinde, ışıklandırılmış denize bakarak, balıkları izleyerek akşam yemeğinizi alıyorsunuz.
Restoran işlerine bakan Fatoş da çok güler yüzlü ve ilgili. Üzüm Restoranın en iyi yönü atmosferi ve mezeleri. Balık, kalamar ve çöp şişte karides konusunda iyiler. Sadece sezonda Nisan-Ekim arası açıklar.
Ev yemekleri için Beyaz Ev ve Selimiye Ev Yemekleri restoranları tercih edilebilir. Yine sahil kesiminin arkasında daha uygun fiyatlı ucuz mekanlar da var. Uygun mekân arayanlar için ise Bahtiyar Restorana uğrayabilirsiniz.
Selimiye, sakin ve dingin huzur içerisinde bir tatil geçirmek istiyorsanız sevgilinizle veya tek başına tatile çıkacaksanız kendinizle başbaşa kalabileceğiniz en güzel Akdeniz rotalarından biri. Tam bir huzur ve arınma yeri.
Yaz ve doğal ortama daha hasret kaldık su günlerde…
Inşallah bu olumsuz günler geçecek…
Biz yine anadolu ve dunyanin en iyi yerlerini görmeye gezmeye devam edeceğiz…
Rehber yazı için editöre teşekkür ederim.