Foça demek huzur demek. İzmir Körfezinin kuzeyinde, adacıklarla süslü küçük bir koyda kurulu küçük bir balıkçı kasabası. Ege kıyılarının en sakin, en dingin ve en huzurlu kasabası. Uzun sahil şeridinin olağanüstü manzarası, irili ufaklı koyları, güzel kumlu sahilleri, taş evleri, yel değirmenleri ve balıkçı tekneleriyle İzmir‘in kendine münhasır güzel bir ilçesi.

Tüm bunlar Foça’yı tatil tercihlerinde ilk sıralara taşımaya yetse de biraz gözlerden uzak kalmış. İyi ki de öyle olmuş. İzmir’den 45 dakikada ulaşılabilen bir kaçış noktası Foça, hala o yüzden sakin ve dingin. İzmirliler haftasonu günübirlik balık yemeye, huzurundan nasiplenmeye gidiyor buraya. Yazın ise Yeni Foça yazlıkları tatilcilerle şenleniyor.

foça nasıl gidilir

Foça’yı severim. İzmir‘de yaşadığımdan sık sık kaçma fırsatı da bulurum ve az bilinen, ismi dahi olmayan koylarını ziyaret ederim zaman zaman. Eski ve Yeni Foça arasındaki koylar, yeşilin denizle buluştuğu en güzel yerlere ev sahipliği yapıyor. Ege’nin en güzel koylarından birine kurulu Foça, sırf gidip kordonunda oturup hiçbir şey yapmadan denizini ve balıkçıları izleseniz bile huzur dolacağınız güzellikte.

Küçük balıkçı kasabalarının ruhunda bu var, sizi sarıp sarmalıyor huzuru ve dinginliğiyle. Bunu keşfedenler, daha Türkiye’de tatil köyü anlayışının yokken, Antalya’ya ulaşımın bile çok zor olduğu 1967’lerde Foça’da Fransız Tatil Köyü köyü kurmuşlar. Artık eskisinden daha kalabalık olsa da dört mevsim gidilebilecek bir yer yine de.

Malta

Foça Gezi Rehberi

Foça, İzmir’in kuzeyinde Çandarlı ve İzmir Körfezi arasında, üç tarafı denizle çevrili son derece güvenli ve korunaklı bir koyun kıyıları üzerinde kurulmuş. İzmir’e 70 km’lik bir karayoluyla bağlı. Bir fok türü olan Monacos’ların sığınağı olan kasabanın adının kaynağının nesli tükenmekte olan bu Akdeniz foklarından aldığı iddia ediliyor.

Eski dönemlerde fokların Foça’nın 40 dakika ötesindeki Siren Kayalıklarında koloniler halinde yaşadığı söyleniyor. Foça kıyılarında hala az sayıda Akdeniz foku ile karşılaşmak mümkün. Bir zamanlar İyon Federasyonun bir parçası olan Foça, Batı Anadolunun en eski yerleşim yerlerinden biri. Geçmişin büyük bir kültür mirasıyla yüklü.

Antik yazarlardan Herodot, Strabon ve Şamlı Nikolaos’a göre MÖ 9. yüzyılın ortalarında Yunanistan’dan gelen İyonlar tarafından kurulmuş. Batı Uygarlığının da temelini kuran İyonların kurup yerleştikleri 12 kentten biri olan Foça’ya Phokai adını vermişler.

Antik dönemlerde denizcilikteki başarısıyla tanınan şehir, İyon Medeniyetinin gelişiminde önemli bir rol oynamış. Güçlü deniz filosuna sahip Phokaililer, 50 kürekli gemileriyle denizlere açılıp Fransa ve İspanya’ya kadar uzanarak koloniler kurmuşlar.

Güney İtalya’da sayılı kültür merkezlerinden Elea, Karadeniz’de Amysos (Samsun), Çanakkale Boğazındaki Lampsakos (Lapseki), Midilli Adası‘nda Methymna (Molivos), Korsika Adasında Alalia, Fransa’da Massalia (Marsilya) ve İspanya’da Emporion bunlardan bazıları.

İzmir’in eski yerleşim bölgesi Antik Smyrna, Lidya Kralı Alyattes tarafından yıkılınca bölgedeki ticari egemenlik Phokaia’ya geçmiş, iyice zenginleşmişler. Mısır’daki Naukratis ile ticaret yapabilen az sayıdaki İyon kentlerinden biri olmuş.

Antik Çağda altın-gümüş karışımı sikkeleri ticarette kullanmışlar. Para, Lidya’da icat edilmiş olsa da asıl Foça’da büyük bir işlerlik kazanmış. Tüccarlar Foça’yı Doğu Akdeniz ticaretinde en işlek limanlarından biri haline getirmişler.

Birçok uygarlığın iştahını kabartan Phokai, Pers istilası ile görkemli çağının sonuna gelmiş ve halkın büyük bir çoğunluğu kenti terk ederek kolonilere yerleşmiş. Perslerden sonra, Büyük İskender’in kurduğu Makedonyalıların sonrasında da Bergama Krallığı ve Romalıların egemenliğine girmiş.

foça görülecek yerler
Eski Foça ile Yeni Foça arasında uzayan yol ülkemizin en güzel manzarasına sahip yerlerinden biri benim için

Bir zamanlar Ege’nin en büyük kentlerinden biriyken, Bizans döneminde Foça iyice küçülmüş. 1275’te Foça’da Ceneviz yönetimi başlamış. Kaynaklarda Piri Reis “Osmanlı’dan önce Eski Foça’nın Ceneviz tüccarları için iyi bir ticaret limanı” olduğunu söyler.

Cenevizliler döneminde kaleyle güçlendirilmiş ticari bir üs olmuş. Orta Çağın önemli stratejik ürünlerinden şap madenini işletmişler. Şap, özellikle yün ve pamuk liflerinin ayrışmasını sağlayıp boyanın kumaşa sabitleşmesini mümkün kılıyordu.

Foça, Bizans döneminde korsanların da barınağı olmuş. Korsanlar üs, sığınak ve pazar yeri olarak kullanışlar Foça’yı. Cenevizliler Phokai’yi yıkarak yerine kentin Kuzeyindeki Yeni Foça’yı kurmuşlar. Sonrasında ise Aydınoğulları Döneminde 13. yüzyılda Çaka Bey tarafından alındıktan sonra 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet Döneminde Osmanlı sınırlarına katılmış.

Antik dönem kalıntılarının büyük bir kısmının bugünkü kent yerleşiminin altında kaldığı düşünülüyor. Gerek eski Foça gerek Yeni Foça Osmanlıların eline geçtiği zaman birer küçük kasabadan başka bir şey değildi. Hala da öyle. Foça’yı ilk keşfedenler Fransızlar olmuş. Nefis koylarından birine bir tatil köyü kurmuşlar.

Foça, ülkemizde 12 yörenin dahil olduğu özel çevre koruma bölgesine dahil. Listeye ayrıca Gökova, Datça – Bozburun, Köyceğiz – Dalyan, Fethiye – Göcek, Patara, Kekova, Belek, Göksu Deltası, Pamukkale, Gölbaşı ve Ihlara dahil.

İzmir ili içinde en az yağış alan ilçelerden biri. Mayıs ayından Ekim ayına kadar süren dönemde hava neredeyse tamamen yağışsız geçiyor. Hemen her mevsim poyraz ve batı rüzgârları esiyor. Temmuz ve Ağustos en sıcak aylar. Sıcaklığın 35 dereceyi aştığı oluyor.

Foça konaklama için, Küçük oteller sayfasından bulabileceğiniz Bülbül Yuvası Butik Otel tavsiyem. Çokça kamp alanları da var.

Foça Gezilecek Yerler 📌

İzmir’in deniz kokan sahil kasabası Foça’da gezilecek görülecek çok sayıda alternatif bulunuyor. Foça ilçe merkezindeki sahil şeridi günün her saati cıvıl cıvıl. Balıkçı barınağının çevresinde çok sayıda balık lokantası, restoran ve kafe var.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Foça surları, İncir Adası, Foça ilçe girişindeki yel değirmenleri, Eski Foça Halk Plajı ve Foça Reha Midilli Caddesindeki eski Rum evleri görülmeye değer. Vaktiniz varsa Kozbeyli ve Bağarası köylerini ziyaret edin. Yeni Foça’ya da uğramayı unutmayın.

1. Eski Foça sokakları

foça gezilecek yerler
foça sokakları

Foça’nın ilçe merkezi Eski Foça olarak anılıyor. Tarihi geçmişini yansıtan Foça sokakları, ilçenin kurulduğu yarımada boyunca uzanıyor ve nerdeyse her sokak mutlaka denize çıkıyor. Büyük bir bölümü kentsel ve arkeolojik SİT alanı olduğundan yapılaşmaya kapalı.

Antik Phokai kenti üzerine kurulu kasabada nereye kazmayı vursanız oradan bir antik dönem kalıntısı çıkıyor. Özgün kent dokusunu görebileceğiniz sokak aralarında ömre bedel taş evlerle karşılaşıyorsunuz. Foça taşı olarak da bilinen tüften oluşan taşlarla yapılmış evlerin çoğu 19. yüzyıldan kalma. Bir çoğunda kaleden sökülen taşlar kullanılmış.

Son yıllarda bu taş evlerin bazıları nefis butik otellere ve pansiyonlara dönüştürüldü. Ev rahatlığını sunan taş evlerinde kalın, kendinizi şımartın.

Yerel halkın küçük deniz olarak andığı minik koyda balıkçı tekneleri sıralanıyor. Balıkçılık hala Foça halkının önemli bir bölümünün geçim kaynağı. Balıkçı barınağı çevresinde dolaşan kordon boyunca uzanan eski cumbalı taş evler, dondurmacılar, çok sayıda balık lokantası ve kafeler sırlanıyor.

Eski Foça’yı keşfetmek için Foça Kent Konseyi Turizm Meclisi’nin oluşturduğu 4 tarihi yürüyüş rotası hazırlanmış. Bu rotalarda İyon, Rum, Osmanlı döneminden kalan izleri görebiliyorsunuz. Foça sokaklarındaki yürüyüşünüzü bu rotalardan birini seçerek yapabilirsiniz.

Kybele Yolu: Anadolu’nun en eski ana tanrıçası Kybele’den ismini alan bu rotada Sur Kalıntıları, 1 Nolu Hamam, Hafız Süleyman Mescidi, Cumhuriyet Çeşmesi, 2 Nolu Hamam, Fatih Camii, Ağalar Konağı, Denizciliği Sevdirme Müzesi, Kybele Gemisi, Beş Kapılar, Surlar, Kybele Açık Hava Tapınağı, Tuz Depoları, Athena Tapınağı ve Kayalar Camii görülüyor.

Heredet Yolu: Phokai’nin Antik dönem kent duvarının adı olan Heredot Duvarından alan yolda Çifte Kayalar Sur Yatakları, Antik Tiyatro, Yel Değirmenleri, Kybele Tapınım Yeri, Arkaik dönemdeki sur yatakları olan Tiyatro Tepe, Hilmi Dağı, Maltepe Tümülüsü, Heredot Duvarı, Osmanlı Mezarlığı, Antik su kuyusu ve su kemerleri görülüyor.

Theodoros Yolu: Adını İyonyalı Heykeltıraş Theodoros’tan alan yürüyüş yolunda ara ve ana sokakları, restorasyonla günümüze kazandırılmış Foça evlerini görüyorsunuz.

Megaron Yolu: Foça’nın 5 bin yıl önceki ilk yerleşim alanında taş evler, değirmenler, nekropol alanı, su kanalları, Dış Kale, Şeytan Hamamı, Kule Ev, Demirci Atölyesi görülüyor.

2. Foça Kalesi, Sur ve Beşkapılar

foça rehberi
foça nasıl bir yer

Beşkapılar Kalesi ve Ceneviz Kalesi olarak bilinen kale, 1678’de bölgeyi korumak için stratejik bir noktada yapılmış. Balıkçı teknelerinin bağlandığı koyun hemen karşısında yer alan kale ve surlar, Antik Çağda Foça Limanını korumak için savunma amaçlı yapılmış.

Surların, antik döneme kadar geri gidildiğinde Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlarla varlığını korumuş. Dış Kale 1678’de Osmanlılar tarafından bölgeyi korumak için stratejik bir noktada, bir boğazkesen olarak yapılmış.

Evliya Çelebi seyahatnamesi‘nde Foça Kalesinin sağlamlığını över. Bir süre önce Venedikliler buraya saldırdığından ve ağır hasar verdiğinden söz eder. Venedikliler kaleye girmiş, kale kapısını alıp gitmişler. Hatta Evliya Çelebi, kalenin tamirinde iki gün çalıştığını da yazar.

Phokaia kentinin ana tanrıçası olan Athena adına yapılmış Athena Tapınağının olduğu tarihi bölge, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alıyor. İyon düzeyindeki tapınak türünün erken dönem en iyi örneklerinden görkemli Athena Tapınağı, liman kumsal alanı ve henüz ayağa kaldırılmayan tiyatro antik dönemden kalan görülecek yerler arasında.

Önceleri yeri bilinmeyen Phokaia antik tiyatrosu ise 1991’de ortaya çıkarıldı. Üzerine kazılmış Hellenistik döneme ait bir yazıt, tiyatronun Büyük İskender döneminde MÖ 340-330 arasında inşa edilmiş olduğunu ortaya koymuş. Bu da Phokaia tiyatrosunu Anadolunun bilinen en eski tiyatrosu yapıyor.

Foça’nın Arkaik dönemde dahi ekonomik ve kültürel yönden yüksek bir düzeyde olduğunun kanıtı. Akşam saatlerinde Kybele Açık Hava Tapınağı’nın önünden Beşkapılara doğru yürüyüş gün batımında yapılan bir yürüyüş Foça klasiği. En güzel gün batımı fotoğraflarını burada çekebilirsiniz.

3. Foça Yeryüzü Pazarı

foça yeryüzü pazarı

Foça Yeryüzü Pazarı, Slow Food akımının temsilcisi olarak ilçede kuruluyor. Yeryüzü pazarları (Earth Markets), hızlı yaşam temposuna karşı bir duruş geliştirmek ve yok olmaya yüz tutmuş yerel yeme-içme alışkanlıklarını korumak amacıyla 1989’da İtalya’da başlatılan Slow Food hareketinin bir parçası.

Türkiye’nin ilk, dünyanın 28’inci Yeryüzü Pazarı, 2010 yılı sonlarında küçük üreticinin yerel ve doğal ürünlerini aracısız satarak aile bütçelerine destek olmalarını sağlamak için birkaç tezgahla başladı. Yerel üreticilerle tüketicileri bir araya getirme hedefiyle Slow Food Zeytindalı Birliğinin çabalarıyla kurulmuş.

Pazarda hiçbir ürün halden alınmıyor, adil ve temiz satış ilkesine göre bölgede yaşayan üreticilerin yetiştirdiği sebze ve meyveleri satışa sunuyor. Organik meyve ve sebzeler, ekmek çeşitleri, reçel, zeytin ve zeytinyağı Yeryüzü Pazarında bulabileceğiniz lezzetler arasında. Pazar, alışık olduğumuz semt pazarlarından farklı olarak az sayıda tezgâha sahip. Foça’ya 40 kilometre öteden ürün kabul edilmiyor.

Plastik yerine cam şişeler, naylon poşet yerine bez ve geri dönüşümlü torbalar kullanılıyor. Yerel gıda kültürlerinin ve biyoçeşitliliğin korunması açısından önemli bir görev üstleniyor. Foça Yeryüzü Pazarı, her pazar 08.30–18.30 saatleri arasında Foça Meydanında kuruluyor.

4. Siren Kayalıkları

siren kayalıkları
siren kayalıkları foça

Siren Kayalıkları yerkürenin neojen dönemine ait kireçtaşlarından oluşmuş. Koruma altındaki fokların sığınağı olan Orak Adası‘nda yer alıyor. Rüzgâr hangi yönden eserse essin gizemli sesler çıkaran bu ilginç kayalıklar bugün Foça tekne turlarının duraklarından biri.

Yazın Foça’ya giderseniz Siren Kayalıkları ve adalar turu yapmanız tavsiyem. Orak Adasına gitmek için Foça tekne turlarına katılmanız veya Foça balıkçı barınağından tekne kiralamanız gerekiyor. Rüzgârın hızına bağlı olarak Foça’dan kayalıklara 40 dakikada gidiliyor.

Geriye sadece birkaç tane kalmış fokların barınağı olduğundan kayalıklara çıkmak, yakınında avlanmak ve yüzmek yasak. Deniz dalgaları ve rüzgâr on binlerce yıldır bu kayalıkları aşındıra aşındıra girintili çıkıntılı hal getirerek kenar süsünü andıran şekillere bezemiş.

Yüzlerce martı bugün bu kayalıkları kendine yuva bellemiş. Henüz oluşumunu tamamlamadıklarından aşınmaya ve ilginç şekiller oluşturmaya devam ediyorlar. Homeros’un Odysseia Destanında Siren Kayalıklarının hikayesi geçiyor.

Antik Çağ mitolojisine göre bu kayalıklarda Siren adlı masalsı güzellikte deniz kızları yaşarmış. Ufukta bir gemi göründüğünde lyra çalar, büyülü şarkılar söyleyeme başlar, denizcilerin aklını başından alarak kendine çekerlermiş. Gemiler Siren Kayalıklarına çarpıp batarmış.

Bu kızları sadece Odysseus ve gemicileri görebilmiş. Kendisini gemisinin direğine bağlatan Odysseus, tayfasının da kulaklarını balmumu ile kapattırır. Sirenlerin davetkar sesini duyan Odysseus, tayfalarına sonsuza kadar burada kalmayı emretse de kulakları tıkalı olan tayfalar onu duyamaz.

Bugün Siren Kayalıklarında büyülü bir ses yok ama kayalıkların büyüleyici görüntüsü var. Şanslıysanız bu kayalıklarda güneşlenen Akdeniz foklarına belki denk gelirsiniz kimbilir!

5. Yeni Foça

yeni foça

Yeni Foça, Foça ilçe merkezine 20 km, İzmir merkeze ise 100 km uzaklıkta bulunan Foça’nın kuzeyinde huzurlu bir mahalle. Büyükşehir Yasasından önce belediye yönetimine sahip bir belde olan Yeni Foça, günümüzde Foça’ya bağlı. Rüzgâr sörfü parkurları, plajları, eski Rum evleriyle bezeli sokakları ve renkli gece hayatıyla Yeni Foça, en az Foça kadar renkli.

Eski Foça’dan Yeni Foça’ya doğru kıvrılarak giden Mersinaki Yolu, çam ağaçlarının Ege mavisiyle buluştuğu kıvrılarak giden enfes bir yol. Türkiye’nin en güzel araç yollarından biri. Geçmişte İzmir’den Yeni Foça’ya iş için giderken yolumu çok uzatıyor olmasına rağmen bu kıvrılarak giden uzun ama enfes yoldan geçmeyi tercih ederdim.

Bir yanı masmavi Ege manzarasına sahipken sağ taraf ise yemyeşil çam ağaçlarıyla kaplı. Kıyı boyunca irili ufaklı çok sayıda minik koy ve enfes güzellikte kayalıklar sıralanıyor. Yol her zaman bir uçurum değil, kimi noktadan aşağıda yer alan minik koylara uzanan patikalar var.

Muhakkak bir kez de olsa Mersinaki’de denize girin. Ancak, buraların çevre koruma bölgesi altında olduğunu unutmayın.

6. Fadime-Kaplan Zülfikargil TaTuTa Çiftliği

Zülfikargil TaTuTa Çiftliği

Deneyim meraklısıysanız Foça’nın Ulupınar Köyü’ndeki Fadime-Kaplan Zülfikargil TaTuTa (Tarım Turizm Takas) Çiftliğini ziyaret edebilirsiniz. Mevsimine göre sebze fidesi ekiminden nar ekşisi veya koruk ekşisi yapımına, sabun üretimine kadar pek çok konuda uygulamalı bilgi edinebiliyorsunuz.

Kurdun kuşun hakkını gözeterek üretim yapan çiftlikte en az 10 kişilik gruplara randevu ile hizmet veriyor. Çiftlikte organik zeytin, sofralık zeytin ve zeytinyağı satın alınabiliyor.

7. Pers Mezarı Anıtı

Taş Kule olarak bilinen Pers Mezar Anıtı, İzmir yolu üzerinde yer alıyor. Perslerin Phokaia’yı ele geçirmelerinin tarihi belgesi olan mezar anıtı MÖ 5. yüzyılın sonları ile 6. yüzyılın başlarına tarihleniyor. Foça’ya giderken veya Foça’da İzmir’e dönerken ziyaret edilebilir. İzmir yolunda, Foça’nın 7 km. dışında yer alıyor.

8. Kozbeyli Köyü

kozbeyli köyü

Kozbeyli Köyü, tarihte özellikle Cenevizliler döneminde ekonomik değeriyle öne çıkan Şaphane Dağının kuzeydoğu eteklerinde Orta çağda bu kıyıları tehdit eden korsan akınlarına karşı korunaklı bir tepenin üzerinde kurulmuş.

Foça’ya 20 km uzaklıkta. Civardaki taş ocaklarının ürettiği birinci sınıf ebniye ve kayrak taşlarından yapılan iki veya üç katlı sivil mimari örneği taş evlerinin restore edilmesiyle son zamanlarda yıldızı hızla parlayan köylerden biri.

Tarihi dokusunu korumayı başaran köyün taş evleri hala ayakta. Köy meydanında bulunan dibek kahvesi satan mekanlar, leziz köy kahvaltısı sunan butik işletmeler özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor. Meşhur dibek kahvesi ile Türkiye’de ün yapmış bir köy.

Günümüzde çok sınırlı yapılan dibek kahvesinin Türkiye’de Gökçeada, Kastamonu ile birlikte en ünlü adreslerinden biri burası. Bunun da sebebi hazırlamasının zahmetli olması. Şakir’in Yeri’nde 150 yılı aşkın süredir kullanılan tarihi dibek Kozbeyli’nin de simgesi nerdeyse. Geleneksel sapsız fincanlarla ikram ediyor.

İlkokulun köşesinden Şaphane Dağına doğru yönelen bir yürüyüş rotasına da sahip. İzmir’den Aliağa’ya giderken Yeni Foça tabelasından sola saptığınızda, 2 kilometre sonra tekrar sola saparsanız Kozbeyli köyüne ulaşıyorsunuz.

9. Foça plajları

foça plajları

Foça, deniz-kum-güneş tatili sevenler için güzelliği tescilli plajlara sahip. Mersinaki, Hanedan Plajı, Phokaia Otel, Pollen Tatil Köyü, Foça Belediyesi Karakum plajları mavi bayrakla tescilli. Sazlıca plajları, Eski Foça Halk Plajı, Voodoo Beach ve Mambo Beach Club da gayet iyi.

Foça gezilecek yerler listenize ekleyeceğiniz irili ufaklı başka yerler var. Osmanlı Döneminden kalma iki cami Foça Fatih Camii ve Foça Kayalar Camii, görece iyi korunmuş ziyaret edilebilecek yerler arasında. Kasabanın güneyinde de Osmanlı Mezarlığı yer alıyor. Foça merkeze 2 km uzaklıkta, Can Dede Tepesi’nin eteğinde de Şeytan Hamamı olarak bilinen kaya mezarları var.

Foça’ya İzmir yönünden girişte Değirmentepe üzerinde Foça yel değirmenleri var. Önceleri çok harap haldeydiler, şimdilerde restore edilip turizme kazandırılıyor. 16. yüzyılda, Foça’da 27 yedi değirmenin olduğu kaynaklarda geçiyor. Foça’nın doğusundan başlayıp pazar yerine kadar uzayan Orta Çağdan 20. yüzyılın başarına kadar kullanılmış bir su kemeri kalıntısı hala ayakta.

İzmir yolundan Foça’ya gelirken 10 km kadar geride yer alan Bağarası, bir zamanlar bölgede yaşayan Rumların zeytinlik ve bağlarıyla dolu olan bir kasabaydı. Şimdilerde daha çok sebze ve meyve ekiliyor. Zeytincilik ise burada çok eski zamanlardan beri sürüyor.

Foça nerede 📍

Adını foklardan alan Foça, İzmir’in kuzeybatısında yer alan bir sahil ilçesi. Ege Bölgesi’nde yer alan Foça, kuzey doğuda Aliağa, doğu ve güneyde Menemen, batı ve kuzeyde Ege deniziyle çevrili. Güney sınırını Gediz Irmağı’nın belirlediği Foça’da, Gediz, geniş menderesler çizerek ilçenin güney doğusunda denize dökülüyor.

Foçaya nasıl gidilir 📌

Foça’ya hava yoluyla ulaşım: Foça’ya en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes. Havalimanı ile Foça arasındaki mesafe 90 km. Havalimanından Foça’ya ulaşmak için İZBAN (banliyö tren), otobüs ve araç kiralama seçenekleri bulunuyor.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Foça’ya ulaşım: Adnan Menderes Havalimanı’ndan geçen İZBAN treni ile Foça’ya en yakın durak olan Hatundere İstasyonu’na gelip, istasyondan kalkan 744 numaralı Foça-Hatundere ESHOT otobüsü ile Foça’ya gidilebilir.

Otobüsler İZBAN treni ile koordineli çalışıyor. Havalimanından Foça’ya gidiş yaklaşık 2 saat sürüyor (5,20TL). Havalimanında İZBAN’da kullanacağınız İzmirim Kartından alın.

Adnan Menderes havalimanı araç kiralama diğer bir alternatif. Gaziemir, Karşıyaka, Menemen güzergahını kullanarak 1,5 saatlik bir yolculukla Foça merkeze ulaşırsınız.

Foça’ya kara yoluyla ulaşım: Şehirler arası otobüs kullanmak isterseniz Türkiye’nin hemen her yerinden İzmir’e şehirler arası otobüs seferleri bulunuyor. Yaz aylarında ise direkt Foça’ya hareket eden otobüs seferleri de olabilir. Online Foça otobüs bileti alırken Foça diye de aratın.

İzmir otogardan Foça’ya nasıl gidilir: İzmir Otogarından Foça dolmuşları var. Havalimanından ESHOT’un 204 numaralı Havalimanı-Bornova Metro otobüsüne binip oradan otogara geçip Foça dolmuşlarına binin. Alternatif olarak İZBAN Turan durağında inip yolun karşısından geçen Foça dolmuşlarına binebilirsiniz. Yolculuğun toplam süresi 2,5 saat, ücret ise 20-30₺ arasında.

Araçlar İzmir Otogarından 101 ve 102 nolu perondan hareket diyor. İzmir’den hareket saatleri 06:00’da başlıyor ve her yarım saat, 40 dakikada bir kalkıyor. Son İzmir-Foça seferi saati 21:30. Eski Foça’dan ise İzmir dolmuş seferleri sabah 06:30’da başlıyor. Son Foça-izmir seferi saat 23:00’te kalkıyor.

İzmir’den Yeni Foça’ya nasıl gidilir: İzmir-Foça dolmuşları EÜ Kampüs, Bölge Metro (Özkanlar Bornova), Bayraklı, Turan (Havalimanı Aktarma), Naldöken, Soğukkuyu, Dedebaşı, Serinkuyu, Çiğli, Ulukent, Ulukent 2, Menemen, Ilıpınar, Gerenköy, Bağarası ve Foça rotasını takip ediyor. Dolmuşlar yaklaşık 1 saate Foça’ya varıyor.

Bornova’dan Foça’ya gidecekler EÜ Kampüs, Bölge Metro (Özkanlar Bornova) durağını; Karşıyaka’dan Foça’ya gittmek için Soğukkuyu, Dedebaşı, Serinkuyu durakalarında bekleyin.

Karşıyaka’dan Foça’ya otobüsle nasıl gidilir: Karşıyaka İskele – Menemen arasında sefer yapan 400 numaralı otobüs ile Menemen’e gidip oradan 744 (Foça-Menemen Hatundere Aktarma) ve 745 (Yeni Foça – Biçerova Aktarma) numaralı otobüs aktarması yapmanız gerekiyor. Otobüs oradan da Yeni Foça’ya geçiyor. ESHOT Menemen-Foça kalkış saatleri için tıklayın.

izmirden focaya nasıl gidilir

Foça’ya özel araçla ulaşım: İzmir’e 60 km mesafede bulunan Foça, Bergama’ya 87 km, Selçuk’a 140 km, Çeşme’ye 152 km, Ayvalık’a 133 km, Pamukkale’ye 303 km, Çanakkale’ye ise 317 km uzaklıkta.

Ankara ve İstanbul yönünden Foça’ya ulaşmak isteyenlerin önce İzmir’e ulaşması gerekiyor. İzmir-Çanakkale yolunun 39. km’sinden sola sapıp 26 km sonra Foça’ya ulaşabilirsiniz. İzmir şehir merkezinde Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli, Menemen’den sonra Buruncuk’u geçince ilk ışıklardan sola döndüğünüzde Foça yoluna çıkmış oluyorsunuz.

İstanbul’dan Foça’ya nasıl gidilir: İstanbul-Foça arası 500 km ve yaklaşık yolculuk 6 saat sürüyor. Özel aracınızla İstanbul, Gebze, Bursa, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Susurluk, Balıkesir, Akhisar, Manisa, Menemen ve Foça rotasını takip edin. İzmir’e girmenize gerek yok. Manisa’dan Menemen’e geçin.

Aracınız yoksa ve İstanbul’dan Foça’ya gitmek isterseniz alternatif bir yol daha var. Deniz otobüsüyle Bandırma’ya geçip, oradan trenle Menemen’e gidebilirsiniz. Menemen’den Foça dolmuşları geçer. Yarım saat sonra Foça’dasınız.

Foça’ya vapurla ulaşım: İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaz aylarında Foça’ya direkt vapur seferleri var. Hafta sonları karşılıklı düzenlenen seferler sabah saat 08.00’de ve 18.00’de Karşıyaka-Konak-Foça güzergahı ile yapılıyor. Foça’dan kalkış ise 10.05 ve 20.05’te. Foça-Karşıyaka seferlerinin ücretleri tam 12TL, öğrenci 8TL.

İzmir çevresinde gezilecek yerler listenizde yer vermeniz gereken Foça her mevsim tercih edilebilecek bir tatil merkezi. Dokusu bozulmamış Foça’dan ayrılırken kalbinizin yine Foça’da kalacağını ve yine gitmek isteyeceğinize eminim.

Malta

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz