İzmir’in en bilinen yerlerinden buluşma noktası Konak Meydanı, yüzyıllık tarihiyle kentin en merkezi noktası sayılıyor. Konak Meydan’ı tarihte ihtilallere, işgallere, kurtuluşlara, suikastlara, yangınlara, şenliklere, Atatürk, İnönü, Bayar, Menderes gibi liderlerin İzmir’e gelişlerine tanıklık eden, şehrin belleğini taşıyan önemli bir yer. Tam anlamıyla yaşayan bir tarih burası.

İzmir merkezde gezilecek yerler arasındaki mekan, şehrin simgelerinden biri olan yüz yıllık Saat Kulesi‘ni de ağırlıyor. Kulenin önünde hatıra fotoğrafı çektirmek biz İzmir klasiği. İzmir’in kurtuluşunun simgesi sayılan Hükümet Konağı İzmirliler için önem taşıyan tarihi mekanlardan. İzmir’i keşfetmenin en güzel başlangıç rotası burası.

Konak Meydanı

Konak Vapur İskelesi, Hükümet Konağı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kamu kurumlarının yer aldığı meydandan, Tarihi Kemeraltı Çarşısına da geçilebiliyor. Konak’ta gezilecek yerler için bu meydanı başlangıç noktası olmalı.

İzmir’in simgesi Saat Kulesi, palmiye ağaçları, camisi, havuzları, güvercinleri ile Akdeniz havasını hissedebileceğiniz cıvıl cıvıl bir yer. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesinin logosunda yer alan İzmir Saat Kulesi, İzmir denildiğinde ilk akla gelen simgeler arasında.

Malta

Serbia

İzmir Saat Kulesi

izmir Saat Kulesi

Meydanı dantel görünümlü işçiliğiyle bir inci gibi süsleyen İzmir Saat Kulesi, Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle 1901’de Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından yaptırılıyor. İzmir Saat Kulesi için mimar Raymond Charles Pere’nin projesi uygun görülüyor. Mimar Raymond Charles Pere 1901-1904 arasında, İzmir’de Saat Kulesi, Saint Helen Kilisesi, Saint Polycarpe Kilisesi, Kamil Paşa (Ayşe Mayda) Köşkü’nü inşa etmiş.

Birçok tarihi olaya tanıklık eden bu yapı, tüm zarafetiyle meydanı adeta bir inci gibi süslüyor. Saat Kulesi, İzmir’in iyi kötü, acı tatlı, sevinçli hüzünlü yirminci yüzyılda yaşadığı her güne tanıklık etti.

İzmir gezilecek yerler listesindeki önemli yerlerden İzmir Saat Kulesi, 25 metrelik boyuyla, görkemini günümüzde de korumayı başarıyor. Yaptırıldığı dönemde Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilen saat, kurulduğu günden bu yana sadece bir kez durmuş. Şiddeti 5,2 olan 1974 İzmir Depremi esnasında hasar gören saat, depremin oluş saati 02:04’te duruyor ve 2 yıl içerisinde onarılarak yeniden çalıştırılıyor.

Saat Kulesi izmir

Dört basamaklı, haç biçiminde bir platformun üzerinde yükselen kulenin kenarlarında dört küçük sütun üzerine yerleştirilmiş sebiller de bulunuyor. Zaman içerisinde yapının üzerinde bulunan Osmanlı tuğrası ve Osmanlı’ya ait işaretler kaldırılarak, sanatın genç cumhuriyetle birlikte başladığı hissi uyandırılmak istenmiş.

İzmir Konak Meydanı’nda bulunan saat kulemizin bir kopyası Gürcistan’ın Batum kentinde bulunuyor.

Konak Yalı Camii

konak meydani cami

Konak Saat Kulesi’nin hemen yanında bulunan Konak Yalı Camii ise İzmir’in en zarif camileri arasında. Klasik Osmanlı mimari üslubunda yapılmış Yalı Camii, 1754’te aynı yerde bulunan Ayşe Hanım Medresesi için yaptırılmış. Yaşanan depremlerden zarar gören cami 1920 ve 1964 yıllarında onarılmış. Muhteşem firuze çini süslemeleri ve sekizgen planıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

İlk Kurşun Anıtı

hasan tahsin anıtı

Konak Meydanı ve çevresi, İzmir’in tarihindeki en önemli olaylara tanıklık eden yerlerin başında geliyor. 1908’de Meşrutiyet ilanının sonrası dönemin Maliye Bakanı Cavit Bey ve İzmir Lisesi hocalarının konuşmalar yaptığı miting yine bu meydanda yaşanmış.

Konak Meydan’da bir diğer görülmeye değer yapısıysa, İlk Kurşun Anıtı. Yunan Ordusunun kenti işgali sırasında şehit olan gazeteci Hasan Tahsin adına dikilen anıt, 1974’ten bu yana meydanda.

15 Mayıs 1919’da ilk kurşun Hasan Tahsin tarafından bu meydanda ateşlenerek savaş başlamış ve 9 Eylül 1922’de Yüzbaşı Şerafettin Bey’in Hükümet Konağı’na Türk bayrağını çekmesiyle savaşın bitmesi yine bu meydanda gerçekleşmiş. Bu tarihler sadece Konak Meydanı için değil, İzmir ve tüm Türkiye için kolektif belleğin oluşumu açısından önemli.

Kemeraltı

Konak Meydani Kemeraltı

Yapının etrafında bulunan ve mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olan bir diğer yer ise, Kemeraltı Çarşısı. Yüzyıllardır İzmir’in en canlı alışveriş alanı olan çarşı, deyim yerindeyse buram buram tarih kokuyor. İlk yapıldığı zamanlarda, kiremit örtülü sokaklarıyla adeta bir kapalı çarşı görümünde olan mekan, şimdilerde yaklaşık 15,000 irili ufaklı dükkanıyla büyük bir turistik yer halinde.

Kentin en eski alışveriş merkezi olan çarşı, içindeki birbirinden farklı dükkanla turistlerin gözde uğrak noktası. Gelenlerin aradıkları neredeyse her şeyi bulabilecekleri, içinde envai çeşit ürün ve hediyelik eşya barındıran çarşı, muhteşem Türk kahvesi kokusuyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Bölgede içebileceğiniz en güzel kahveyi bulabileceğiniz Kızlarağası Hanı, otantik havasıyla adeta tarihe açılan bir kapı.

konak meydan kemeralti çarşısı

Konay Meydanı ve İzmir Saat Kulesine ulaçım için en iyi yol metroyu kullanıp Konak durağından çıkmak. Konak Meydanı aynı zamanda Tarihi Asansör, Konak Pier, Kadifekale ve Agora gibi ilgi çeken yerlere de yakın. İzmir gezilecek yerleri ile ziyaretçilere çok sayıda alternatif sunarken, şehri ziyaret edenler tarihi ve kültürel güzellikleri deneyimliyor.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz