Yeşilyurt Köyü, ülkemizin en güzel yerlerinden Kazdağları‘nın neredeyse göbeğinde, zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı şirin bir köy. Edremit-Çanakkale yolu üzerinde yer alan Küçükkuyu ilçesini geçince sola dönerek ulaşılılan Yeşilyurt, nefis taş evleri, Arnavut kaldırımlı eski sokakaları, yeni yeni restore edilmiş butik otelleriyle güzel ve samimi bir Ege yerleşimi.

Her yıl en azından bir defa gittiğim Kazdağları rotasında bu defa yeni yerler keşfettim. Daha önce Çamlıbel, Tahtakuşlar, Güre’yi gezmiş, Hasanboğuldu ve Kaz Dağları Milli Parkını ziyaret etmiştim. Bu defa Yeşilyurt Köyü ile birlikte ilk defa gittiği Adatepe Köyü, Kızılkeçili Köyü, Mıhlı Şelalesi, Pınarbaşı Mesire Yerleri bu coğrafyaya tekrar hayran kalmama neden oldu.

Yeşilyurt Köyü

Yeşilyurt Köyü, Çanakkale

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü, tam bir Ege kasabası havasında. Hoş manzaralı, sakin, yemyeşil. Köydeki taş evler, geleneksel mimarinin en güzel örneklerini sergiliyor. Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan bu köyde ne yana baksanız fotoğrafını çekmek isteyeceğiniz şahane manzaralarla karşılaşıyorsunuz.

Şirin dükkanlar, begonvilli sokaklar, kendi halinde aile işletmeleri, cafeler, hediyelik eşya dükkanları. Sessiz, sakin, dingin, kendi halinde bir köy. Kaz Dağları eteklerinde yer alan şirin yer Yeşilyurt Köyü, 1355’te Oğuzların Çepni boyu tarafından kurulmuş. Yeşilyurt’un 700 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin ediliyor.

Malta

Serbia

Yüzyıllar boyunca Rum ve Türk nüfusun bir arada yaşadığı köyün kardeşlik bağları, göçebe yaşam tarzından yerleşik hayata geçen köyün ilk kurucularının, evlerini inşa ettirmek için Marmara Adası ve çevre yörelerde yaşayan Rum taş ustalarını köye getirmesiyle başlamış.

Zaman içinde nüfusu artan Rumlar köye yerleşip burada bir mahalle kurmuşlar ancak 1924’teki nüfus mübadelesiyle Midilli ve Girit adalarından Türklerle yer değiştirmişler. Geleneksel dokusunu büyük ölçüde korumuş köy, son yıllarda adını yavaş yavaş duyurmaya başladı.

YEŞİLYURT KÖYÜNE NASIL GİDİLİR
Türk Hava Yolları, AJet ve Pegasus Hava Yolları ile İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanına haftanın her günü 55 dakika süren aktarmasız uçuşlar düzenleniyor. Edremit uçak bileti için yaz dönemlerinden biraz yüksek fiyatlı olabildiği için biletinizi erkenden almaya bakın.

Havalimanından yaklaşık 49 kilometre uzaklıkta yer alan Yeşilyurt Köyüne gitmek araba ile yaklaşık 45 dakikada sürüyor. Altınoluk’tan Çanakkale yönüne giderken Assos sapağına girip hemen sonra Yeşilyurt tabelasını izleyin. Yaklaşık 5 dakika süren dolambaçlı dik bir yolu takip ederek köy meydanına varıyorsunuz. Aracınız yoksa Edremit Havalimanından Küçükkuyu’ya giden servis araçlarına binin. Küçükkuyu’dan taksiyle Yeşilyurt köyüne gitmek en fazla 1 dk sürer.

YEŞİLYURT KÖYÜNDE NEREDE KALINIR
Harmel Konak, Yeşilyurt Köyünde enfes bir konuma sahip. Eski Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış sevgili dostum Şerafettin Aşut açtığı butik otel, tam anlamıyla butik konaklama hizmeti sunuyor.

Albatross Dağ Evleri (0266) 387 3834), Edremit Çamlıbel Köyünde kalabileceğiniz bir alternatif. Şahane bir manzarası var. Ulaşımı aracınız varsa kolay, haber verirseniz transfer sağlıyorlar. Her gittiğimde de burada kalıyorum.

Eski adı Büyükçetmi olan köyün, İstanbul’a yakın konumu bunun sebeplerinden biri. Köylülerin ‘İstanbullu’ dediği dışarıdan gelenlerden rağbet gösterdiği köy restore edilen taş evlerinin yaşama döndürülmesiyle güzelleşince, daha çok İstanbullunun dikkatini çekmiş.

Öyle ki 1993’te köyün ilk butik oteli Çetmihan açıldıktan sonra köy içinde açılmaya başlayan yeni yeni kafeler, restoranlar, dükkânlar burasını kafa dinlemek için gözde bir kaçış yeri haline gelmiş.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Yeşilyurt, Cumhuriyet balolarının düzenlendiği, konuşma ve okuma yarışmalarının yapıldığı, eğitim, kanalizasyon ve şebeke suyu altyapılarının 30 yıl önce tamamlandığı, kültür ve estetik değerlerin yüksek olduğu bir köy olarak yaşamına devam etmiş.

Köyde, gözlemeden mantıya kadar çeşitli leziz yemekler bulmak mümkün. Köyün bir çok yerinde köylü kadınlar tezgah açmışlar; karadut reçeli ve suyu, kendi elleriyle ördükleri örgüler, tarhana, tahta kaşıklar ve daha birçok el emeği göz nuru şeyler satıyorlar. Destek olun.

Kaz Dağı çevresinde konaklama tesislerinin çoğunluğu kıyılara toplanmış. Köyde ben kalmadım ama kalabileceğiniz şahane butik oteller var. Harmel Konak, Çetmihan, Manici Kasrı, Öngen, Erguvanlı Ev, Şahmeran Konak bunlardan sadece birkaç tanesi. Yaz dönemi deniz keyfi yapayım da diyorsanız köyden araçla 10 dakika sürüş mesafesindeki Assos yolu üzerindeki plajalara gidebilirsiniz.

Yeşilyurt’un yakın çevresinde ise Troya Savaşından önce kurulmuş ve Edremit’e altı kilometre uzaklıktaki Adramyttium ile Kaletaşı Tepesinin üzerinde kurulu olan Antandros antik kentlerini gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Bu iki yer de az biliniyor. Daha popüler olan Assos Antik Kenti zaten listenizde olmalı. Antik çağlardan beri bilinen Afrodit Kaplıcalarını da görün.

Yeşilyurt Köyü, oksijen yönünde zengin ve bunaltıcı olmayan tertemiz serin havası ve deniz manzarasıyla, sakin bir haftasonu tatilinizde doğayla baş başa kalabileceğiniz bir yer. Konaklamasanız bile hafta sonu gezilecek yerler listesine ekleyin.

Serbia

2 Yorumlar

  1. Her yaz Çanakkale’den İzmir’e yol boyunca ailecek gezerir ve mutlaka bu güzel köyde bir mola veririz, çayımızı içer gözleme yeriz. 1 saat ayrılsa dahi hem sokakları gezilir, hem temiz havasında bir çay içilir. Biz seviyoruz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz