Türkiye, tarih boyunca farklı medeniyetlerin buluşmasına tanık olan, dünyanın en şanslı bölgelerinden birinde yer alıyor. Batıdan doğuya insanlık tarihi ile yaşıt çok sayıda antik kent ve yerleşim bulunuyor. Muhteşem konumuyla onlarca medeniyete kucak açan Anadolu, birbirinden ilginç tarihi hikayeyi barındıran antik kentler ile dünya mirasında önemli bir yere sahip.

Türkiye’nin en güzel antik şehirleri, Anadolu coğrafyasının dört bir yanında kurulu. Görkemli mimari yapıları, kurulduğu dönemin ihtişamını yansıtan sivil yapıları, sanat eserleri, heykelleri ve eşsiz doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkaran bu güzel antik kentleri seyahat planlarınıza dahil edin.

Türkiye’nin En Güzel Antik Kentleri

1. Efes

en güzel antik kentler

Efes Antik Kenti, İzmir‘in Selçuk ilçesi sınırlarında yer alıyor. Kuruluşu MÖ 8 bin 600 yıl öncesine uzanan Efes, antik çağda Doğu ile Batı’nın buluştuğu bir noktada bir liman kenti olarak kuruldu. Politik ve ticari gelişmelerle birlikte dünyanın en önemli uygarlık, kültür, bilim ve sanat merkezlerinden birine dönüştü. Roma Devletinin Asya eyaletinin başkentlik yapan Efes, dönemin en varlıklı şehirlerinden biri oldu.

Akdeniz dünyasının en büyük antik kentlerinden Efes, bütünüyle benzersiz bir kent. Her biri görkemli mimari şaheser olan Celcus Kütüphanesi, Yamaç Evler, Antik Tiyatro, Kral Yolu ve çok sayıda arkeolojik eseri Efes’te en çekici yapılar. Tarihte tamamen mermerden yapılan ilk şehir olan Efes (Ephesus), UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

Malta

⏰ Efes Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.30; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-18.00. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Efes Antik Kenti giriş ücreti 100TL. Müze Kart geçerli.

2. Göreme

Göreme

Göreme Milli Parkı, Nevşehir’de Kapadokya bölgesi sınırları içerisinde bulunuyor. Milli Park, volkanik arazi yapısıyla ünlü. Volkanik tüften oluşan peri bacaları, bölgenin en bilinen simgelerinden. Bu muhteşem yapıların yanı sıra Göreme’de bulunan Bizans kiliseleri, manastırlar, şapeller, şarap yapım evleri de görülmesi gereken yerlerden. Parkın içerisinde belirlenen trekking rotalarının yanı sıra sıcak hava balon turlarıyla alanın nefis manzarası izlenebiliyor.

Göreme Milli Parkı, Kapadokya ile birlikte doğal ve kültürel miras olarak 1985’ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. Listede Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı yer alıyor.

⏰ Göreme Milli Parkı ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (1 Ekim- 1 Nisan) 08.00-17.00. Bilet satış gişesi yaz döneminde 18.30’da, kış döneminde ise 16.15’te kapanıyor. Milli park haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Göreme Milli Parkı giriş ücreti 75TL. Müze Kart geçerli.

3. Afrodisias

Afrodisias

Afrodisias adında çok sayıda kent olsa da bunların en bilineni Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunuyor. Tanrıça Afrodit’e adanan, deprem kuşağında bulunmasından dolayı oldukça zarar gören antik kent, yine de günümüze pek çok kalıntı ulaştıranlardan. Fotoğrafçı Ara Güler’in tesadüfen bölgede kaybolmasıyla keşfedilen antik şehirdeki kalıntılar düzenli çalışmalarla ayağa kaldırılmış durumda.

2017’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen, Arkeolog Kenan Tevfik Erim’in 1961-1990 yılları kazılarıyla gün ışığına çıkan Aphrodisias, Roma çağında tanrıça Aphrodite (Afrodit) kültüyle tanındı ve adını da ondan aldı. Şehrin bir başka özelliği de civardaki zengin mermer yatakları sayesinde önemli bir heykelcilik okulu kurması.

⏰ Afrodisias Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Afrodisias Antik Kenti giriş ücreti 30TL. Müze Kart geçerli.

4. Pergamon

en güzel antik kentlerimiz

Pergamon Antik Kenti, İzmir‘in 100 km kuzeyinde Bakırçay Havzasında yer alan 8 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan uygarlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisiydi. Tarihî mirası ve kültür zenginlikleriyle İzmir’in tarihe açılan kapısı Bergama, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yaptı.

Antik bölge, olağanüstü güzel doğası ve şifalı doğal kaynaklarıyla Doğunun en batısında, Batının da en doğusunda yer alan bir yerde kurulmuş, orta çağın önemli stratejik şehirlerinden biriydi. Bergama Antik Kenti, İyon, Hellen, Roma, Bizans dönemlerinin en etkileyici anıtsal eserlerine sahip olan, Helenistik dönemin kültür, bilim ve sanat merkezi olarak önem taşıyor.

Devrinin sağlık ve şifa merkezi özelliğini taşıyordu. Müzik, tiyatro, spor, güneş, çamur gibi doğal tedavi yöntemlerinin ilk defa kullanıldığı, tıp ve eczacılık bilimlerinin simgesi olan yılanın bulunduğu, tarihteki ilk büyük hastane olan Asklepion’un kurulduğu bir şehirdi. Yine psikoterapinin ilk defa yapıldığı, ilk afyon tarzındaki ilaçların hazırlandığı bir sağlık şehriydi.

⏰ Bergama Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Ören Yeri, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Bergama Antik Kenti giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

5. Knidos

knidos

Knidos, Muğla’nın Datça ilçesinde bulunuyor. bilim, mimarlık ve sanatta oldukça ileri bir antik kent olarak biliniyor. Tarihin önemli astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, doktor Euryphon, ressam Polygnotos ve Dünyanın 7 Harikasından İskenderiye Feneri’nin mimari Sostratos’un da burada yaşadığı biliniyor.

Deveboynu olarak bilinen yarımadaya kurulu şehrin aslında bir ada olduğu ve buraya yapıla 2 adet suni limanla yarımadaya dönüştürüldüğü de bilinenler arasında. Knidos geçmişi MÖ 2000 yılına kadar uzanan, korunaklı limanları, özel konumu, geçiş yolu üzerinde oluşuyla önemli bir liman kentiydi.

Dar bir boğazla birbirine bağlanan iki liman şeklinde, ana karaya yakın bir ada üzerine kuruluydu. Knidos Antik Kenti’nde denize girilebiliyor. Sadece yaz dönemlerinde açık olan bir cafe restoran da hizmet veriyor. Arkeolojik araştırmaların yapıldığı alanın uç kısmında deniz feneri var.

⏰ Knidos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Knidos Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

6. Göbeklitepe

Göbeklitepe Ören Yeri

Göbeklitepe, keşfi dünyanın bilinen tarihini gözden geçirilmesine neden olan heyecan veren bir tarihi yerleşim. Şanlıurfa şehir merkezine 22 km uzaklıkta yer alan, dünyanın bilinen en eski yapılar topluluğu. Yuvarlak planda dizili, araları taş örgülü ve merkezinde diğerlerinden daha yüksek 2 taş bulunan T şeklinde 10-12 adet dikili taş bulunuyor.

Taşların çoğunun üzerinde, kabartılarak ya da oyularak yapılmış insan, el, kol, hayvan ve soyut semboller görülüyor. Göbeklitepe, şaşırtıcı anıtsal mimarisiyle 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Henüz küçük bir bölümü çıkarılan Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirdi.

Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınma (kült) merkezi sayılan Göbeklitepe ile dinsel inanışın yerleşik yaşama geçişteki etkisi kanıtlandı.

⏰ Göbeklitepe ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Göbeklitepe, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Göbeklitepe giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.

7. Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis Antik Kenti, MÖ 190’da kurulan ve bir doğa harikası olan Pamukkale yakınlarında bulunan bir antik kent. En değerli zamanlarını Roma döneminde yaşayan şehir, UNESCO Miras Listesinde bulunuyor. Pek çok eserini günümüze ulaştıran kent, Hristiyanlık inanışı için de önemli merkezlerden biri olarak sayılıyor.

Antik tiyatrosu, Kleopatra Havuzu, Apollon Tapınağı ve Hierapolis Bizans Kilisesi Hierapolis’te mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında. Hristiyanlığın Anadolu’da yayılmasında en önemli rollerden birini üstlenen Hierapolis, aynı zamanda İsa’nın on iki havarisinden Aziz Philippus’un öldürüldüğü yer.

Yıllar sonra öldürüldüğü ve gömüldüğü yere önce bir kilise, sonra da anısına bir tapınak inşa edilmiş. Doğu Roma döneminde piskoposluk merkezi ilan edilen şehir, Hıristiyanlar için bir hac yolu haline gelmiş. 2010-2013 arasında St. Philippus Kilisesi’nde yapılan kazı çalışmalarında St. Philippus’a ait mezar ortaya çıkarıldı.

⏰ Hierapolis Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 06.30-19.00. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Hierapolis Antik Kenti giriş ücreti 80TL. Müze Kart geçerli.

8. Sagalassos

Sagalassos

Sagalassos, Burdur’un doğal güzellikleriyle bezenen Ağlasun yakınlarında bulunan Pisidya antik kentlerinden biri. MS 6 yüzyılda yaşanılan talihsiz olaylar ve sonrasındaki Arap akınları nedeniyle terk edilen şehir, aşkların, ihtirasların ve imparatorların gözde yeri olarak biliniyor.

Büyük İskender’in almasıyla adını duyuran kent, birçok antik eseri günümüze kadar taşımayı başaranlardan. Sagalassos, Küçük Asya’da günümüze kadar ulaşmayı başaran en iyi korunmuş antik kentlerden biri. Antik kentte, açığa çıkarılan yapılardan Neon Kütüphanesi, Helenistik Çeşme, Heroon ve Antoninler Çeşmesi görülmeye değer.

Bunların dışında birçoğu kazılarla açığa çıkarılan Aşağı ve Yukarı Agoralar, Roma Hamamı, Apollon Klarios ve Antonian Pius Tapınakları, Sütunlu Cadde, Macellum, Kent Villası ve tiyatro ayakta olan yapılar arasında.



⏰ Sagalassos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Sagalasos Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

9. Patara

Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti, Antalya’nın Kalkan beldesinde bulunan, Likya Birliğinin başkentliğini yapan antik bir şehir. MÖ 8. yüzyıla kadar dayanan tarihiyle kent, ticaretin yanı sıra dini açıdan da büyük önem taşıyan yerler arasında. Bunun asıl nedeninin Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın doğduğu yerin burası olması.

Zamanının önemli kentlerinden olan Patara’nın, limanın kumla dolmasıyla eski gücünü kaybettiği biliniyor. Şehirdeki yapı ve eserlerin çoğunun da kumlar altında kalması nedeniyle kent ziyaretçileri çok fazla eserle karşılaşmıyor.

⏰ Patara Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.30-21.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Patara Antik Kenti giriş ücreti 30TL. Müze Kart geçerli.

10. Aspendos

Aspendos

Aspendos, Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan bir antik kent. Ticaret yolları üzerinde bulunan ve Köprüçay Nehri sayesinde Akdeniz’e bağlanan kent, çağlar boyunca ele geçirilmek istenen bir zenginliğe sahipti. Aspendos Antik Kenti, günümüze ulaşan görkemli tiyatrosu ve antik kalıntılarıyla Antalya çevresinde günümüze ulaşan en eski yapılardan.

Konser, tiyatro ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, antik kentin günümüze ulaşan en önemli yapısı Aspendos Antik Tiyatrosu ise MS 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş. Biri küçük, biri büyük iki tepe üzerinde kurulu olan antik kent, Antalya’nın en çok ziyaret edilen tarihi bölgeleri arasında yer alıyor

⏰ Aspendos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Aspendos Antik Kenti giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

11. Perge

Perge

Perge Antik Kenti, Antalya’nın 18 km uzağında bulunan, bir dönemler Pamfilya Bölgesinin başkenti olan bir antik kent. Helenistik dönemdeki en zengin ve güzel şehirleri arasında olduğu bilinen yerde, 1946’dan beri çok sayıda anıtsal yapı ortaya çıkarılmış.

Mimarisinin yanında mermer heykeltıraşlığıyla da ünlü olan antik kentte yapılan kazılar sonucu çok sayıda heykel de bulunmuş. Perge Antik Kenti, tarihi varlıkları ve büyüklüğüyle dünyada ayakta kalmış en büyük ve önemli antik kentlerden biri. Perge Antik Şehrini gezmeye anıtsal sur duvarlarının kalıntıları boyunca yürüyerek başlayabilirsiniz.

Perge Antik Kenti’ne girdiğinizde, sizi Kocabelen Tepesinin güney eteklerine inşa edilmiş Yunan-Roma tipi tiyatro karşılıyor. Tiyatrodan şehre giden asfalt yolun sağında eski çağlardan günümüze kalan en iyi korunmuş stadyumlardan biri bulunuyor.



⏰ Perge Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Perge Antik Kenti giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

12. Olympos

Olympos Antik Kenti

Olympos Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca ilçesinde, Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Olympos, Helenistik dönemde kurulan ve Antalya’nın en çok ilgi gören antik kentlerinden biri. Akçay’ın ikiye böldüğü Olympos Antik Kenti, köprüyle birbirine bağlanıyor.

Şehrin kalıntıları, geçmişte iskele olarak kullanılan, doğudan batıya akan bu nehrin iki yakasında bulunuyor. Şehir, günümüze kadar ulaşan antik kentlerden farklı yapı özellikleri göstermesinden dolayı, eski Anadolu dillerinde yüksek dağ ya da ulu dağ olarak da adlandırılıyor.

Olimpos Antik Kenti, Olimpos çayının oluşturduğu dar vadinin iki tarafında yer alıyor. Olimpos tarihine ilişkin en erken tarihi yazılı kanıtlar Likya Birliği sikkelerinden sağlanıyor. Olympos, MÖ 168’de Likya Birliğinde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biriydi.

Olimpos’un ilk kuruluş yılları Yunanca adına dayanarak Anadolu’nun Helenleşme dönemine rastlıyor. Bu yıllarda gemileri denizde nehre girerek yükleme ve boşaltma işlemi yaptıkları tahmin ediliyor. Antik kentin sahilinde bölgenin en etkileyici plajlarından biri olan Olimpos Plajı yer alıyor.

⏰ Olimpos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.30-21.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Olimpos Antik Kenti giriş ücreti 30TL. Müze Kart geçerli.

13. Assos Antik Kenti

Assos

Assos Antik Kenti, MÖ 6. yüzyılda kurulan, günümüzde Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan antik kent. Sönmüş bir volkanik tepenin ve andezit kayalıkların arasında kurulan, antik dönemlerde yapılan lahitlerle ünlü olan Assos’ta çok sayıda eser günümüze ulaşmayı başarmış.

Kent, ayrıca ünlü filozof Aristotales’in bir dönem yaşadığı ve felsefe okulunu kurduğu yer olarak da biliniyor. Şehrin tepe noktasına yapılan Athena Tapınağı, buranın koruyucusu olan tanrıça Athena’ya adanıyor. Tapınak, Anadolu’da Dor düzeninde yapılan tek tapınak olma özelliğine sahip.

Kuzey Ege’de, Assos‘u içerisinde barındıran Behramkale Köyü, deniz seviyesinden 240 metre yüksekte yer alıyor. Bizans ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar burada yaşam kesintisiz sürmüş. Bölgeye has taşlardan inşa edilmiş sivil mimari yapılarıyla Osmanlı döneminde kurulmuş. Antik kenti çevreleyen surların içerisinde konumlanan köy, tarihi sit alanı olarak koruma altında.

⏰ Assos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ağustos) 08.30-21.30, kış dönemi (31 Ağustos – 1 Nisan) 08.30-17.30. Bilet satış gişesi kapanış saatinden yarım saat önce kapanıyor. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Assos Antik Kenti giriş ücreti 25TL. Müze Kart geçerli.



14. Myra

Myra

Myra Antik Kenti, Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan antik bir Likya kenti. 2009 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla antik tiyatro, akropol, hamam, bazilika ve çok sayıda kaya mezarı ortaya çıkarılmış. Özellikle uzaktan büyük ev şeklinde görülen kaya mezarları şehrin tanıtımında kullanılıyor.

Kentte en çok dikkat çeken kaya mezarı, keşfedildiği yıl olan 1840’ta üzerindeki kırmızı, sarı, mavi ve mor renklerin görülebildiği ‘Renkli Mezar.

⏰ Myra Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Myra Antik Kenti giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.

15. Laodikeia

Laodikeia

Loadikeia, Denizli’ye 6 km mesafede bulunan, MÖ 1. yüzyıldan bu yana Anadolu’nun en önemli ve ünlü kentlerinden. Coğrafi açıdan gelişime açık bir noktada bulunan kent, Lykos Irmağı’nın kenarında kurulu olmasından dolayı tarihin her evresinde önem taşıyan yerlerden biri haline gelmiş.

Kentte bulunan çok sayıda anıtsal yapıt ve sanat eseri, şehrin özellikle Roma döneminde ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca Küçük Asya’nın 7 ünlü kilisesinden birinin burada bulunması, bölgeyi Hıristiyanlar için de önemli hale getiriyor.

⏰ Laodikeia Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Laodikeia Antik Kenti giriş ücreti 25TL. Müze Kart geçerli.

16. Zeugma

Zeugma

Zeugma, MÖ 300’lerde Büyük İskender tarafından kurulan, günümüzde Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı bir antik kent. Çin’den Antakya’ya uzanan tarihi İpek Yolu’nun geçtiği şehir olan Zeugma, bölgenin en önemli ticaret merkezlerindendi.

Roma İmparatorluğu döneminin uç bölgelerinden biri olmasıyla zenginleşen Zeugma Antik Kenti’nin bir bölümü sular altında kalsa da kurtarma çalışmalarıyla pek çok eser gün yüzüne çıkarıldı.

⏰ Zeugma Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Zeugma Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

17. Letoon

Letoon

Letoon, Fethiye’den 65 km uzaklıkta bulunan bir antik kent. Anlatılan öykülere göre, Zeus’tan hamile kalan Leto adına kurulan kentte, kuzeyde Leto, ortada Artemis ve güneyde Apollon’a adanan üç tapınak bulunuyor. UNESCO Listesi’ne 1988’de alınan şehir MS 7. yüzyılda tamamen terk edilerek sessizliğe bürünmüş.

Helenistik döneme ait, sırtını doğal yamaca yaslayan tiyatro günümüze kadar ulaşmayı başaran yapılardan biri. Antik çağda Likya’nın dini merkezi konumunda olan Letoon Antik Kenti’nde Leto, Apollon ve Artemis tapınakları ile birlikte, bir kilise-manastır kompleksi yer alıyor.

Ayrıca bir çeşme, giriş kapısı ve kutsal yol, kutsal alanı çevreleyen bir portiko ve Hellenistik Döneme tarihlenen bir tiyatronun kalıntıları var. Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanan en büyük tapınak olan Leto Tapınağı, antik kentin batısında yer alıyor.

⏰ Letoon Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.30; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Letoon Antik Kenti giriş ücreti 12TL. Müze Kart geçerli.

18. Xanthos

Xanthos

Xanthos Antik Kenti, Fethiye merkeze 46 km uzaklıkta yer alıyor. Xanthos, geçmişte Likya Uygarlığı’nın en büyük idari merkezi olarak biliniyor. Tarihinde pek çok kanlı savaş gören ve yıkılan kent, sonrasında yeniden kurulsa da günümüze kadar ulaşabilen fazla yapı bulunmuyor.

Bizans döneminde piskoposluk merkezi olan şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesinde de yer alıyor. Likya, Pers, Roma ve Bizans uygarlıklarının önemli şehirlerinden olan Xanthos’ta 1840’larda yapılan kazılarda bulunan eserler British Museum’da sergileniyor.

Antalya ile Muğla arasında sahil şeridinde hüküm süren Likya medeniyetinin idari merkezi olan Xanthos, o dönemde iç işlerinde bağımsız, dış politikada ve birliği ilgilendiren kararlarda ortak hareket eden bu birlik üyelerinin buluştuğu önemli bir kentti.

Kimi kaynaklarda antik dönemin en demokrat birliği olarak da adlandırılan Likya birliğinin meclisi Patara‘da, başkent ise Xanthos’taydı. Likya birliğinin dini merkezi Ksanthos Antik Kenti’nin yakınlarında yer alan Letoon şehriydi.

⏰ Xanthos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Xanthos Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

19. Termessos

Turkiye Antik Kentler

Termessos, Antalya’nın 30 km batısında Güllük Dağının tepesine kurulan bir antik şehir. Anadolu’nun en iyi korunan antik kentlerinden olan bu yer, vahşi bitkilerin arasında saklanarak, sık çam ormanlarıyla sınırlanıyor. Pek çok antik eserini günümüze ulaştıran kentte farklı büyüklük ve çeşitte 6 tapınak var. Henüz kazı çalışması yapılmayan şehir, hala gizli kalmış birçok sırrı barındırıyor.

Huzur veren ve el değmemiş bir görünüme sahip Termessos’un içerisinde barındırdığı Termessos kaplıcaları nedeniyle, antik kent milli park kapsamında bulunuyor. Antik kent, yıllar içerisinde çevresini saran doğal bitki örtüsü, sık çam ormanları ile saklı bir yere dönüşmüş durumda.



⏰ Termessos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Termessos Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

20. Sardes

turkiye antik kentler

Sardes Antik Kenti, Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan ve Likya Krallığı’nın başkenti olarak bilinen yerleşim yeri. Helenistik ve Roma dönemlerinde önemli bir merkez olan şehir, Bizans döneminde de piskoposluğun merkezi olarak tanınıyor. Sardis Antik Kenti, yakınlarında bulunan Bintepe Tümülüsleri ile de ünlü.

Antik kentte görülmesi gereken yapılar arasında Hamam Gymnasion Kompleksi ve Artemis Tapınağı bulunuyor. MÖ 1300’de kurulup MS 1200’de yıkılan şehir, Salihli merkezine 9 km, İzmir’e 82 km uzaklıkta. Antik kent, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmış durumda.

⏰ Sardes Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Sardes Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

21. Simena

simena

Simena, Antalya’da Kaş ile Finike arasında bulunan, küçük bir Likya kıyı kenti. Günümüzde Kaleköy olarak da bilinen antik kentin tarihi MÖ 4. yüzyıla kadar dayanıyor. Döneminde stratejik bir nokta olduğu, günümüze kadar ulaşan ve tüm çevreye hakim konumdaki kaleden anlaşılıyor.

Yalnızca deniz yoluyla ulaşılabilen kentte bulunan kaleden, Kekova ve çevresinin enfes manzaraları görülebiliyor. Simena’nın en ünlü yapısı iyi durumdaki Orta Çağ kalesi. Kalenin içine girdiğinizde, nefes kesen büyüleyici bir mavilik çıkıyor karşınıza. Likya’daki tiyatroların en küçüğü, 7 oturma sıralı ve 300 kişi kapasiteli bir tiyatrosu var.

Kalenin arka tarafında, çok sayıda lahitin sıralandığı nekropol alanı var. Kaleden bakıldığında, köyün sol tarafında sahilde suyun içine gömülmüş Likya tipi lahitler, mendirek ve yapı kalıntıları rahatlıkla görülebiliyor.

⏰ Simena Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Simena Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

22. Telmessos

Telmessos

Telmessos, Fethiye yakınlarında kurulan, adını Tanrı Apollon’un oğlundan alan bir antik kent. Günümüzde antik kalıntılar bu şirin şehrin altında kalsa da bazı kurtarılan parçaları görmek mümkün. Mendos Dağı’nın eteklerindeki Telmessos Antik Kenti, tiyatrosu, kayalıklara oyulmuş mezarları ve masmavi deniziyle ziyaretçilerine hem tarihi hem de doğal güzelliklerini sunuyor.

Telmessos Antik Kentinin MÖ 3. bin yıllarında kurulduğu tahmin ediliyor. Fethiye‘de yer alan ilk yerleşim yeri olan kente yüze yakın düzgün basamak çıkılarak ulaşılıyor. Antik kentteki en görkemli kaya mezarı sie Amintas‘a ait. Kaya mezarının soldaki sütunun orta kısmında, MÖ 4. yüzyıl alfabesi ile ‘Herpamiasoğlu Amintas’ yazılı. Amintas’ın kim olduğu konusunda ise net bir bilgi yok.



⏰ Telmessos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Telmessos Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

23. Aslantepe

Aslantepe Ören Yeri

Aslantepe Höyüğü, Malatya merkezin 7 km uzağında yer alan, Türkiye’deki en büyük höyüklerden biri. Yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip yerin, MÖ 5 bin yılından MS 11. yüzyıla kadar kullanıldığı biliniyor. Burasının daha sonraki yıllarda bir Roma köyü olduğu da elde edilen veriler arasında.

Fransızlar tarafından 1932’de başlatılan kazılarda çok sayıda eser bulunmuş. MÖ 3 bin 600’lerden kalma bir tapınak, MÖ 3 bin 300’lerden kalma saray, çok sayıda mühür ve madeni eşyalar ortaya çıkarılan kalıntılar arasında bulunuyor.

⏰ Aslantepe Höyüğü ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-16.45. Höyük, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Aslantepe Höyüğüne giriş ücreti alınmıyor.

24. Hattuşaş

Hattuşaş Ören Yeri

Hattuşaş, Çorum’un 82 km uzağındaki Boğazkale ilçesinde bulunuyor. Hitit Uygarlığının başkenti olan, 1986’da UNESCO Listesi’ne alınan antik kent, sanat ve mimarlık alanında oldukça gelişmiş bir yapıya sahip. Bölgede bulunan çok sayıda kaya kütlesi ve dağ yamaçlarının surlarla çevrili olduğu şehir, ilk olarak 1834’te keşfedilmiş.

Kentte gün yüzüne çıkarılan çok sayıda önemli eser olsa da bunlardan en önemlisi Kadeş Antlaşması’nın çivi yazılı 2 parçalı tableti İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

⏰ Hattuşaş Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Hattuşaş Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

25. Alacahöyük

Alacahöyük

Alacahöyük, Çorum’un 45 km uzağında yer alıyor. Alacahöyük’te 4 ayrı kültür evresinden kalma 14 yerleşim alanına sahip. Şehirde Kalkolitik, Eski Tunç, Hiti ve Frig dönemlerinin izleri var. İlk kez 1835’te W.C. Hamilton tarafından tanıtılan yer, tarih boyunca Orta Anadolu’yu ziyaret eden gezginlerin ve bilim insanlarının uğrak noktası haline gelmiş.

Özellikle 1935’den sonra yapılan araştırmalar sonucunda bulunan önemli eserler arasında törensel sembol olan hitit güneşi ve barışı simgeleyen geyikli hitit güneşi bulunuyor. Alacahöyük kazılarında elde edilen eserlerin birçoğu Anakara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergileniyor.

⏰ Alacahöyük ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Alacahöyük giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.



26. Çatalhöyük

Çatalhöyük Ören Yeri

Çatalhöyük, Konya’nın 52 km uzağında bulunan, 9 bin yıl öncesinden günümüze kadar ulaşan bir Neolitik ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri. Doğu ve Batı olmak üzere 2 ayrı bölümden oluşan höyük, 2012’de UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmiş. Kesintisiz 2 bin yıl boyunca kullanılan bu yer, dünyanın bilinen en eski yerleşim yerleşimleri ve ilk tarımcı topluluklardan biri olma özelliği de taşıyor.

⏰ Çatalhöyük ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 09.00-17.00. Höyük, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Çatalhöyük’e giriş ücreti alınmıyor.

27. Troya

Troya

Troya Antik Kenti, Çanakkale’de bulunan, destanlara konu olan olayların geçtiği antik kentlerden. Homeros’un İlyada eserine konu olan Truva Savaşı ile tarihe geçen şehir, Çanakkale’nin en çok ziyaretçi ağırlayan tarihi merkezi. Aynı yerde yaklaşık 7 kez yeniden kurulduğu düşünülen kent, ilk kez 1871’de keşfedilmiş.

Toplamda 33 katman ve 9 ana bölümden oluşan yerde kazı çalışmaları günümüzde de devam ediyor. Antik kentin yanı başına inşa edilen Troya Müzesi, Türkiye’nin müzecilik alanında gösterdiği gelişimin en önemli örneği.

İnteraktif bir anlayışla, dünyanın en modern müzeleri örnek alınarak inşa edilen müze, UNESCO’nun 1998 yılında listesine aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. Müze, 3 bin m2 sergi salonu, 11 bin 200 m2 kapalı alana sahip.

⏰ Troya Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-18.00. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Troya Antik Kenti giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

28. Milet

Milet

Milet, Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan, Batı Anadolu’nun en görkemli antik kentlerinden biri. Çok sayıda farklı döneme tanıklık eden yer, ilk kez 1837’de keşfedilmiş. Kentte bulunan eserler Milet Müzesi, Paris, İstanbul ve Ankara gibi farklı şehirlerdeki müzelerde sergileniyor.

Bilim, felsefe ve sanatın başkenti olarak da tanınan şehirde birçok öncü isim Yunan felsefesinin gelişimine hayat vermiş. Milet’te görülebilecek yapılar arasında Faustina Hamamı, Humei Tepe Hamamı, tiyatro, liman anıtı, liman kapısı, Capito Hamamı, gymnasium, Güney Agora kapısı, batı agora, stadium ve depo yapıları bulunuyor.

Büyük Menderes Nehrinin taşıdığı alüvyonlarla dolmaya başlayan kent liman kenti özelliğini kaybedince kısa süre içerisinde gücünü de kaybetmiş.

⏰ Milet Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Milet Antik Kenti giriş ücreti 18TL. Müze Kart geçerli.

29. Limyra

Limyra

Limyra, Antalya’nın Finike ilçesinde bulunan, bir dönem Likya Uygarlığı’nın da başkenti olarak bilinen bir antik kent. Pek çok eserin hala görülebildiği şehir, Bizans döneminde piskoposluğun merkezi olsa da Arap akınları nedeniyle terk edilen yerler arasında.

Eski adı Zemuri olan kentin tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar uzanıyor. Zamanla giderek zenginleşen şehir, Perslere karşı kurulan Likya Birliğinin başında bulunarak, Likya’nın sönmeyen özgürlük ateşinin yakıldığı yer olarak tarihe geçmiş.

⏰ Limyra Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Limyra Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

30. Smyrna

Smyrna

Smyrna Antik Kenti (Agora), İzmir kent merkezinde, Konak ilçesi Mezarlıkbaşı semtinde bulunuyor. Smyrna Agorası olarak da anılan kent, İyon Kentleri Birliğinin 13. üyesiydi. Anadolu’nun iç kısımlarıyla deniz arasında adeta bir köprü görevi gören kent, döneminde oldukça önemli konumuyla tarih sahnesinde yer almış.

Şehir, Hippodamos şehir planına uygun olarak, merkeze yakın bir yerde üç kat halinde inşa edilmiş. Smyrna, İyon agoralarının en büyük ve iyi korunmuş olarak biliniyor. Tarihte, Roma’ya bağlı şehirler için önemli olduğu bilinen ‘İmparator adına tapınak yaptırma hakkı’ Smyrna’ya 3 kez verilmiş. Yapılan kazılarda bulunan çok sayıda sikke ve yazıtlarda bu konu anlatılıyor.

⏰ Smyrna Antik Kenti (Agora) ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik Kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Smyrna Antik Kenti (Agora) giriş ücreti 18TL. Müze Kart geçerli.

Türkiye, pek çok uygarlığa kucak açan, günümüzde bu uygarlıkların izlerini görebileceğiniz onlarca antik kente sahip. Farklı bölgelerde yer alan şehirler, kendine has özellikleriyle ziyaretçilerine zamanda yolculuk hissi yaşatıyor.

14 Yorumlar

    • Ayrıca Side de harikadır, Phaselis de keza. Bu ikisi de mutlaka görülmeli. Phaselis ayrıca Türkiyenin en güzel girilmelik denizlerinden birine sahiptir.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz