Çıralı, narenciye ağaçları gölgesine kurulmuş bungalov tarzı nefis tasarım otellerinde kalıp, Akdeniz’in berrak denizinin keyfini sürebileceğiniz şahane bir tatil kasabası. Sırtını çam ağaçlarıyla kaplı dağlara dayamış, muz ve mandalina kokulu bahçelerin önünde kilometrelerce uzanan kumsala sahip şanslı bir coğrafya. Dinginlik, sessizlik, alabildiğine yeşil ve huzur var.

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Ulupınar köyünün kıyıya açılmış bir uzantısı olan Çıralı, kaliteli hizmet veren seçkin konaklama tesisleri, nefis mekanlarıyla doğa içerisinde tatil kültürünün en iyi temsilcilerinden biri haline geldi. İstanbul’dan kaçan iş insanları birkaç günlüğüne cırcır böcekleri arasında kafa dinlemeye geliyor. Çok iyi otellerin yanı sıra kamp tutkunlarını da ağırlayan yerler var.

Çıralı

Çıralı, her sene en az bir defa yolumun mutlaka düştüğü muhteşem bir yer benim için. Adı huzura özdeş. Yapılaşmanın getirdiği çirkinliklerden uzak, sırtını verdiği yemyeşil dağların eteğinde yeşil ve mavinin buluştuğu Akdeniz’in gizli kalmış bir köşesi gibi. İstanbul’dan kaçıp gelen müdavimleri her sene bu huzurdan paylarına düşeni almaya geliyor.

Caretta kaplumbağalarının yumurtladığı nefis sahil şeridinin hemen arkasında uzanan portakal bahçelerinden yayılan çiçek kokusu baş döndürücü. Narenciye ağaçları, begonvillerin süslediği birbirinden güzel bungalovları gizliyor. Gürültü, patırtı ve yüksek sesten uzak, dinlenme garantili bir belde burası.

Malta

Çıralı Gezi Rehberi

Çıralı, insanın doğayla uyum içinde yaşadığı yerler arasında Türkiye’nin en iyi örneklerinden biri belki de. Çıralı Sahilinin iki yanındaki bölge, Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkının bir parçası. Antalya Yeni Liman yakınından başlayıp Beydağları sahiline kadar inen bölgeyi içerisinde bulunduran park, sahip olduğu doğal ve tarihi değerlerle çok özel bir yer.

Kasaba merkezi birkaç yüz metreyi geçmeyen birkaç sokaktan oluşuyor. Sokak boyunca cafeler, marketler, denizde ihtiyacınız olan malzemeleri satan dükkanlardan oluşuyor. Çıralı’nın neresinde olursanız olun yürüyerek merkeze gelmeniz 10 dakikayı geçmez. Yine Çıralı’nın neresinde kalırsanız kalın sahile yürümeniz 5 dakikayı geçmez.

Sedir ormanları, yaylaları, Yanartaş, Ulupınar deresi ve kanyonu ile bu bölge 1. ve 2. dereceden doğal ve tarihi sit alanı kapsamında olduğu için çok özel bir bölge. Sit alanı olması burayı kitle turizminden ve onun getirdiği hızlı ve bilinçsizce tüketim kültüründen korumuş. Çıralı çevresi, birbirine açılan vadileri, kayalık sırtlardaki antik dönemlerde kullanılmış patikalarıyla güzel yürüyüş rotaları sunuyor.

Rotaların bazılarına yarım gününüzü ayırırsanız keyifli manzaralar eşliğinde nefis patikalar sizi bekliyor. Narenciye bahçeleri, oraya buraya serpilmiş bungalovların ve pansiyonların arasından geçip ulaşılan, 2 km’den fazla uzunluktaki Çıralı Plajı, Antalya’nın batısındaki kıyı şeritleri içinde en güzel olanlarından.

Caretta Caretta kaplumbağalarının kendilerine mesken edindiği plaj, hemen bitişiğindeki Olimpos ile aynı koy üzerinde yer alıyor. Sahil civarında ise çok iyi gurme lezzetlerin tadına bakabileceğiniz restoranlar var. Akşam yemekleri saatlerinde dolu olan restoranlar gündüzün ise beach club olarak hizmet veriyor. Her birinden şezlong ve şemsiye kiralayıp duş ve tuvalet hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz.

Sedir ormanları, yaylaları, Yanartaş, Ulupınar deresi ve kanyonu ile bu bölge 1. ve 2. dereceden doğal ve tarihi sit alanı kapsamında olduğu için çok özel bir bölge. Sit alanı olması burayı kitle turizminden ve onun getirdiği hızlı ve bilinçsizce tüketim kültüründen korumuş.

Kuzeyinde fıstık çamları olan bu şirin tatil beldesi endemik türler açısından da epey zengin. Harika kokusuyla portakal bahçeleri; Yanartaş’a çıkarken görebileceğiniz mersin, funda, keçiboynuzu, sandal ağacı… Karakulak, ağaç kurbağası, kızböcekleri, farklı kelebek türleriyle de Çıralı’da doğal yaşam, ekosistemin renkli ve lirik bir parçası.

ÇIRALI’YA NASIL GİDİLİR
Çıralı’ya ulaşım için öncelikle Antalya’ya gelmeniz gerekiyor. Çıralı’ya en yakın havalimanı Antalya’da. Antalya Havalimanı Çıralı’ya 95 km uzaklıkta. Antalya Havalimanından Çıralı’ya direkt toplu ulaşım imkanı yok. Tramvay, HAVAŞ servisi ya da belediye otobüsü ile Antalya Otogarına ulaştıktan sonra otogardan her 30 dakikada bir hareket eden Batı Akdeniz firmasının otobüsleriyle Çıralı’ya gidebilirsiniz.

Otobüslerle Çıralı kavşağında indikten sonra Çıralı sahiline dolmuşla ulaşabilirsiniz. Anayol-Çıralı dolmuş seferleri sabah 8.30’da başlıyor ve 19.30’a kadar her yarımda bir araç kalkıyor. Aracınızla Çıralı’ya gidecekseniz, Antalya’dan Kumluca-Kaş istikametinde Tekirova’dan sonra Çıralı sapağından sola dönün. Virajlı ve manzaralı bir yoldan, çam ağaçları arasında 7 km yolculuk sonrası Çıralı’ya ulaşıyorsunuz.

🚘 Çıralı gezinizde araç kiralayacaksanız www.discovercars.com web sitesinden güvenle uygun fiyatlı araç kiralayabilirsiniz. DiscoverCars.com, online araç kiralama rezervasyonlarında lider konumda. Farklı şirketlerin araç kiralama tekliflerini kıyaslayıp size listeliyor ve bu sayede siz de seyahatiniz için en iyi olanı seçebiliyorsunuz.

ÇIRALI’YA NE ZAMAN GİDİLİR
Antalya ve çevresi temmuz ve ağustos aylarında epey sıcak. Sıcak ve nemle aranızda sorun yoksa bu aylarda gidebilirsiniz Çıralı’ya. Yaz aylarında deniz suyu da 20 derecelerin üzerinde. Benim tavsiyem mayıs haziran ve ağustostan sonraki dönem. Özellikle eylül, ekim ve kasımda Çıralı sıcaktan ve nemden uzak bir tatil yapmak mümkün. Kalabalıkların biraz dağıldığı bu aylarda, oda fiyatları nispeten daha düşük.

Neredeyse sıfır derecelerin görülmediği Çıralı kış aylarında da çok güzel ve inanılmaz sakin. Denize girmek için uygun olmasa da, Çıralı’nın sunduğu farklı aktiviteleri denemek, inzivaya çekilip biraz kafa dinlemek için de alternatif olabilir. Belki de yılbaşı için arkadaşlarınızla ufak bir kaçamak yapabilir, ya da sevgilinizle romantik birkaç gün geçirebilirsiniz Çıralı’da.

ÇIRALI’DA NEREDE KALINIR
🏡 Çıralı’da konaklamak için pansiyon, bungalov gibi hesaplı seçeneklerin yanı sıra, daha çok konfor arayanlar için çok şık butik oteller de var. Çadırda kalmak isteyenler ve karavanıyla gelenlere de kamping hizmeti veren tesisler mevcut. Caretta Carettaların yuvalama alanı olan sahilde çadır kurmak yasak.

Bu sevimli deniz kaplumbağalarını ve kumların altındaki yumurtalarını rahatsız etmememiz için alınmış bir önlem. Pansiyonlar genelde oda-kahvaltı konseptinde. Geneli aile işletmesi tadında, ve bir-iki katlı gözü yormayan, doğayla dost pansiyonlardan oluşuyor. Bayram dönemleri oldukça kalabalık olan Çıralı için önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var.

Olympos Lodge Otel, tam anlamıyla cennet bahçesi. Ülkemizin en benzersiz butik otellerinden biri. Balayı ve romantik bir tatil için şahane ✔︎ Villa Lukka, kaldığım diğer bir nefis Çıralı oteli. Lukkies Lodge Cirali ve çok defa kaldığım Baraka House da hoşunuza gidebilecek diğer seçenekleriniz ✔︎

🏡 Uygun fiyatlı, bungalov tarzı bir konaklama arıyorsanız Arlin Bugalov, gayet uygun bir tercih ✔︎ Çıralı sahiline 8-9 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan bungalovlar, 4 kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak ev konseptinde, bir yatak odası, salon-mutfak, banyo-tuvalet ve veranda yer alıyor. Yolda Olmak sitesinde sizi buldum derseniz Hasan abim elinden gelen kolaylığı gösterir. (☎️ 532 6774429)

Çıralı Gezilecek Yerler 📌

Çıralı’da çok özel bir yer var. ‘Sonsuz Ateş’ olarak da anılan, kayaların arasından yükselen Yanartaş’ın alevleri yüzyıllardır yanıyor. Beydağları Milli Parkı içerisinde, Çıralı ve Olimpos’un tepelerinde, 230 metre yükseklikte yanan ateş denizden bile görülüyor. Yanartaş’ın sönmeyen alevi birçok mitolojik öyküyle de bağdaştırılıyor.

Dünyanın en iyi uzun mesafe yürüyüş rotalarından Likya Yolu, Çıralı’dan da geçiyor. Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan Likya Yolu, 1999’da Kate Clow tarafından işaretlenip haritalanması ile oluşturuldu. Dünyanın en güzel trekking rotalarından bir olarak adı hep listelerde geçiyor.

Çıralı, kendisi gibi özel ve güzel olan Olimpos ve Adrasan gibi güzel koylarıyla ünlü tatil beldelerine de çok yakın. Olimpos, Çıralı ile aynı koyu paylaşıyor. Bir yan Olimpos Plajı, bir yan Çıralı Plajı. Çıralı Kemer’e bağlı iken Olimpos Kumluca ilçesine bağlı. Çıralı plajından 5-10 dakikalık yürüyüşle Olimpos plajına ulaşılabiliyor.

Olimpos, iri taşlı plajı, cam gibi denizi ve serin sularıyla daha çok gençlerin takıldığı bir plaj. Plajın hemen arkasında Likya uygarlığına ait kalıntılarının bulunduğu Olimpos Antik Kenti yer alıyor. Anıtsal mezarlar, lahitler, kazaya mezarları, kilise, tiyatro ve daha birçok yapı tam da ortasından geçen Akçay’ın iki yakasına dağılıyor.

1. Çıralı Plajı

Çıralı Plajı, Olimpos tarafındaki Musa dağından Çıralı tarafındaki Karaburun’a kadar 3,2 km uzuyor. Plaj boydan boya ince çakıl ve kumdan oluşuyor. Denize yakın kısımlar ince çakıllıyken, geride genişliği 50-100 m arasında olan kumluk alan var. Aracınızla geliyorsanız kıyı boyunca uzayan yol kenarlarında rahatlıkla yer bulabiliyorsunuz.

Akdeniz’in en iyi tatil bölgelerinden Çıralı’nın denizi genelde sakin ve dingin. Dalgalı olduğunda da rahatsız edici halini hiç görmedim. Suyu genelde sıcak. Hafta sonu kalabalık günlerde dahi dip dibe denize girmek gibi bir durum yok. Kıyı kesimi kısmen kalabalık olsa da geride bolca geniş alan var. Olimpos’a doğru uzayan plaj kısmı daha çok ilgi görüyor.

Kıyının diğer ucu ise çok tenha ve sakin. Hemen arkada birbirinden şık restoran, cafe ve tesisler var. Deniz kıyısı boyunca da şezlong ve şemsiyeye rastlamıyorsunuz. Sit alanı olduğundan plajda duş, tuvalet imkanı yok. Yürüme mesafesindeki otellerde kalıyorsanız sorun olmaz. Yeme içme için faydalandığınız mekanların tuvalet ve duşlarını kullanabilirsiniz.

Çıralı Plajı, aynı zamanda Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından biri. Sahil boyunca bazı alanların tel kafes ile çevrili olduğunu görürseniz oranın caretta yumurlama alanı olduğu aklınıza gelsin. Caretta Carettalar, mayıs sonundan ağustos başına kadar Çıralı Sahiline yumurtlamak için geliyorlar.

Sabah çok erken saatlerde sahile giderseniz kaplumbağaların yumurtadan çıkışlarına şahit olabilirsiniz belki. Çıralı Plajında yetişkin deniz kaplumbağalarını rahatsız etmeyin, yavruları elinize almayın. Kumsalda kamp yapmayın, ateş yakmayın ve fener ya da kamera ışığı, flaş kullanmayın. Denizden itibaren 50 metrelik alan içerisinde şemsiye dikmeyin, kumsalı kazmayın.

Kumsala ve denize çöp atmayın. Kumsala motorlu taşıtla girmeyin. Evcil hayvanlarınızı başıboş bırakmayın. Saat 21.00 ile gündoğumu arasında kumsala inmeyin. Yuvaları korumak için konulmuş kafesleri yerlerinden oynatmayın.

2. Yanartaş

Yanartaş, tarihte Olimpiyat meşalesine ilham veren, eşsiz bir bölge. Kalkerli kayaların ve serpantin arazinin birleştiği kısımlarda tektonik yer sarsıntılarının sonucunda meydana gelen yer çatlaklarından sızan yanıcı gaz ile ünlü Kayalardan sızan gazın tutuşmasıyla oluşan alevlerin Antik çağdan bu yana hiç sönmediğine inanılıyor.

Biraz yorucu bir güzergâh olsa da sonunda ulaşılan alevlerin gizemi mitolojik bir öyküyle de bağlantılı. Tloslu Bellerophontes’in karşısına çıkan, vücudu keçi, kuyruğu yılandan oluşan ve ağzından alevler saçan efsanevi yaratık Chimaira’yı, atı Pegasus ile uçarak öldürdüğü ama dilinden çıkan alevleri söndüremediği yerdir Yanartaş.

Yanartaş’ın alevleri gündüzün güneşin aydınlığının altında sıradan görünebilir ama gece olup da yıldızlar çıktığında tüm güzelliğini ve gizemini size gösterir. Yüzyıllardır hiç sönmeyecekmiş gibi yanan Yanartaş’a, Çıralı merkezden yaklaşık yarım saat süren bir tırmanışla gidiliyor. Günbatımı saatleri en güzel zamanlar. Olur da gece çıkacaksanız yanınıza fener almayı unutmayın.

Benim gibi cep telefonunuzun fenerini de hava kararınca yolu aydınlatmak için kullanabilirsiniz. Yanartaş ziyaret saatleri konusunda herhangi bir sınırlama yok. Giriş ücreti 15 TL.

3. Ulupınar

Ulupınar, Çıralı’nın bağlı olduğu mahallenin adı. Faselis’ten sonra Tekirova’yı geçince ulu çınar ağaçlarının altında debisi yüksek suların aktığı yıl kıyısındaki güzel bir mola yeri burası. Çoşkun bir derenin hayat verdiği Ulupınar, alabalık sunan lokantaları ile ünlü bir köy yeri. Antalya’nın sıcağından bunalanlar serinlemek için buraya sığınıyor.

Çınar ağaçları gölgesinde çağlayarak akan bir dere üzerine kurulu çok sayıda salaş, otantik restoran yaz günleri turist gruplarıyla dolup taşıyor. Mekanlar yüzünden atmosfer maalesef beklentimin altında çıktı. Promosyon gölgelik sağlayan içecek şemsiyeleri aştında, yerde oturarak yemek yediğiniz mekanlar konforlu değiller.

Kimisi bu tür yerleri daha çok seviyor ama ben fikrimi belirtmek istedim. Tropik Restoran‘da yemek yedim, burayı tercih edebilirsiniz. Ulupınar’dan Yanartaş’a kadar olan işaretlenmiş Likya Yolu yürüyüş rotasını yürüdüm. Rota yer yer dik olsa da oldukça kolay ve şahane bir yürüyüş rotasıydı. Orman içerisindeki patikadan geçip Yanartaş’a yürüdüm.

Tepeden Akdeniz manzarası ve ormanlık tepelerin görüntüsü şahane. Akşam saatine doğru Yanartaş’a vardım, sanırım 2 saatten kısa süren bir zamanda yürüdüm. Oradan da Çıralı’da kaldığım Olympos Lodge Otelime kadar yi

4. Likya Yolu

Likya Yolu, 509 km’lik uzunluğuyla dünyanın en uzun 10 yürüyüş rotası arasında yer alıyor. Fethiye’den başlayıp Antalya’da noktalanan ve Teke yarımadasındaki patikaları kapsayan trekking rotası olan Likya Yolu üzerinde 19 antik kentin kalıntıları, yerleşimler ve konaklama tesisleri yer alıyor. İlkbahar ve sonbaharda yolunuz Çıralı’ya düşerse yolun bir kısmını yürüyebilirsiniz.

Yaklaşık 19 km süren bu rotada denizden çok uzaklaşmadan birbirinden güzel koylardan geçiyorsunuz. Rotanın başlangıcı Çıralı sahilinin doğu yakasındaki sık çam ağaçlarının arasından başlıyor. Patikayı adımlayıp tırmanıp tepeye ulaştığınızda sağdaki buruna doğru yürüyün. Harikulade manzara sizi bekliyor. Bir yanda 3 km’lik Çıralı Plajı, tekneler ve Musa Dağının nefis manzarasını görürken diğer yanda kıvrımlarıyla uzayıp giden kıyıları ve masmavi Akdeniz’i görüyorsunuz.

Sola kıvrılan patikayı kıyı boyunca izlediğinizde, turkuazdan maviye uzanan ve nefis fotoğraf kareleri sunan girintili çıkıntılı koylar sizi bekliyor. Sırtın arkasında Üç Adalar ve Maden Koyu var. Hemen aşağıda kimseciklerin olmadığı küçük bir plaj var. Rotayı takip ettiğinizde rampayı tırmanıp indiğinizde Maden Koyu’na ulaşıyorsunuz. Koyun sonundaki yıkık binaların arasından başlayan yol sizi Tekirova’ya kadar ulaştırır.

5. Çıralı Tekne Turu

Çıralı tekne turları, yaz döneminde her gün Çıralı sahilinden kalkıyor. Cennet Koyu, Ceneviz Limanı, Sazak, Akvaryum, Çoban Limanı ve mağaraları dolaştıktan sonra aynı günün akşamında Çıralı sahilde sona eriyor. Çok sayıda tur firması tarafından gerçekleştirilen tekne turlarında turkuaz renkli suya sahip olan koylarda yüzme molası veriliyor.

Çıralı Tekne Turu Rota 1: Aşıklar Mağarası, Porta Ceneviz, Akvaryum ve Sazak koylarını ziyaret ediyor. Dik bir yamacın arkasında arka arkaya sıralanmış Ceneviz ve Sazak koyları ülkemizin en nadide koylarından. Açık denize bakan Ceneviz Koyu, yamacındaki kale kalıntısından dolayı Porto Ceneviz adını almış. Sazak Koyu ise bir iç koy. Buralar koruma altına alınan Akdeniz fokunun da yaşam alanı.

Çıralı Tekne Turu Rota 2: Phaselis Koyu ve Antik Kenti, Kleopatra Koyu ve Maden Koyu turu yapıyor. Kristal berraklığında mavi suların olduğu, birbirinden nefis koyları ve antik kenti ziyaret edip, antik kent limanında yüzüyorsunuz.

Çıralı tekne turu ücretine öğle yemeği, soft içecekler ve bölge otellerinden sahile olan servis hizmeti de dahil. Çupra veya levrek, fesleğen soslu spagetti, meyve, bisküvi ve çay ikram ediliyor. Yanartaş Travel teknesi ie tura gittim (☎️ 0532 5471183).

6. Porto Ceneviz Koyu

Porto Ceneviz Koyu

Porto Ceneviz Koyu, Akdeniz sahil şeridinin en bakir koylarından biri. Çıralı ve Olimpos’ta tatil yapan doğa severlerin uğrak noktası. Berrak, ışıltılı suyuyla unutulmaz bir yüzme deneyimi sunan Ceneviz Koyu, Olimpos ile Adrasan arasında konumlanıyor. Akdeniz korsanlarına sığınak olması nedeniyle Ceneviz ismiyle anılan koy, geceleri yıldız manzarası ile de oldukça popüler.

Beydağları Sahil Milli Parkı sınırlarına dahil olan Ceneviz Koyuna karadan ulaşım yok, teknelerle 1 saatte gidilebiliyor. Ben her iki ziyaretimi de Çıralı’dan kalkan tekne turları ile yaptım. İnanılmaz güzel bir mavisi ve suyun dokusu var. çevredeki kaya oluşumları da ilginç. Nesli tükenmekte olan Akdeniz fokları ve caretta carettaların yaşam alanı.

7. Sazak Koyu

Sazak Koyu

Sazak Koyu, Olimpos ve Çıralı tekne turlarının rotasında yer alan diğer bir nefis koy. Doğal korunaklı konumuyla tıpkı Ceneviz Koyu gibi tarih boyunca bölgede ticaret yapan teknelere sığınak olmuş. Ceneviz Koyuna komşu ve doğal bir havuz görünümünde. 25 metre su altı görüş mesafesi, denizinin ne kadar temiz olduğunu anlatmaya yeter. Denizin rengi inanılmaz güzel!

Bölgede tur yapan kaptanların balayı koyu ismini vermişler. Koya ben birkaç defa tekneyle gittim. Araç yolunun çok bozuk olduğu söyleniyor. Arkasında cırcır böceklerinin delicesine öttüğü çam ormanı uzanıyor. İki tepe arasında uzayan sakin bir plajı var. Türkiye’nin en güzel denizlerinden birisi kesinlikle. Adrasan ve Çıralı’dan kalkan tur tekneleri koyda kıyıya yanaşıp yüzme molası veriyor.

8. Faselis

Faselis Antik Kenti, Çıralı’dan günübirlik bir geziyle gidebileceğiniz bir antik kent. Phaselis Antik Kenti veya halk arasındaki adıyla Faselis, MÖ yedinci yüzyıl başlarında Rodoslu Kolonistler tarafından kurulmuş. Kemer ilçesi yakınlarındaki antik kentte Helenistik ve Roma döneminden kalma antik kalıntılar yer alıyor. Ayrıca Phaselis’te denize de girebilirsiniz.

Antalya müzesine bağlı olan ve yapılaşmanın yasak olduğu Faselis, bozulmamış doğası ve üç güzel sahiliyle günübirlik bir geziyi hak ediyor. Phaselis Antik Kentini, yaz döneminde 08.00 ile 19.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kışın ise 08.30 ile 17.30 saatleri arasında açık. Giriş Ücreti : 90 TL Müze kart geçerli.

9. Olimpos

Arada iki kasabayı ayıran dağlar olduğundan, Olimpos ve Çıralı’nın sadece sahilden bağlantısı var. Olimpos, Kumluca ilçesi sınırlarına kalırken, Çıralı Kemer ilçesi sınırlarında kalıyor. Sahilden Olimpos plajını kullanmak ücretsiz ama Olimpos Antik Kenti’ni gezmek isterseniz yanınızda Müze Kartınızı almayı unutmayın.

Olimpos’un en iyi ayakta kalmış olan yapısı bir tapınağa ait olan kapısı. Diğer arkeolojik kalıntılar ne yazık ki çok da iyi durumda değil. Köprü, iskele ve neredeyse tamamı bitkilerin altında kaybolmuş olan küçük Roma tiyatrosu ve mezar anıtları görülebilir.

Olimpos Plajı’na gidince en güzel manzaraları örmek istiyorsanız hemen sahildeki kayalığın zirvesinde yer alan eski kaleye çıkın. Diğer kale de plajın batı ucunda kayalıkların zirvesinde yer alıyor. Olimpos’a Nasıl Gidilir blog yazımda ulaşım hakkında bilgiler yer alıyor.

Olimpos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Olimpos Antik Kenti giriş ücreti 30TL. Müze Kart geçerli.

🏡 Olimpos’a her gittiğimde Olympos Çamlık Pansiyon‘da kalıyorum (☎️ 0543 5733110). Narenciye bahçesi içerisinde çok hoş, uygun fiyatlı bungalowları var. Kadir’s Family House ve Kadir’s Top Tree Houses, Olimpos’ta en beğenilen ağaç evler arasında. Yine Yakamoz Pansiyon, Bayrams Tree Houses, Defne Pension ve Koyevi Pension önerebileceğim diğer pansiyonlar.

10. Adrasan

Adrasan, Musa Dağının eteklerinde yer aln Çavuşköy’ün sahil kesimindeki koyun adı aslında. Yeşil ve mavinin buluştuğu benzersiz güzellikteki Akdeniz’in en güzel kumsallarından birine sahip. Çıralı’ya gelmişken Adrasan’a da uğrayın. Hatta başka bir tatil planınız için Adrasan’ı kalınacak yer olarak seçin.

Adrasan’ın her noktasından, kendinizi Akdeniz’in sularına bırakmanız mümkün. Oldukça uzun olan kumsalı ve sığ denizi ile çocuklu aileler için de son derece güvenli olan Adrasan Sahili, henüz turist kalabalığına uğramamış, bozulmamış doğası ile de dikkat çeken bir yer. Adrasan koyunun iki yakasındaki burunlar meraklılarına farklı rotalar sunuyor.

Adrasan Koyu da Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan tarihi Likya Yolu rotası üzerinde yer alıyor. Dere kenarındaki pansiyonların arkasında yer alan orman yoldan başlayan batı yakasındaki yol Gelidonya‘ya (Karaöz) uzanıyor. Gelidonya burnundaki Gelidonya Feneri manzarası enfes. 2007’de Türkiye’nin en güzel manzaralarından biri seçilmişti. Doğu yakasındaki koy ise Olimpos’a uzanıyor.

Adrasan tekne turu yaparken göreceğiniz koylar Adrasan koyu kadar keyifli. Adrasan Koyu yakınlarında 8 adet ada bulunuyor. Batısında Gelidonya Burnunun karşısında 5 adalar ile tatlı su kaynağıyla meşhur Suluada, doğusunda ise Pırasalı Ada ile Tuzla yer alıyor. Ceneviz ve Sazak koyları veya Suluada tekne turuna gidebilirsiniz. Mutlaka Suluada’ya tekne turuna çıkın.

Adrasan, Antalya’ya 95 km, Kemer’e 55 km, Çıralı’ya 24 km ve Olimpos’a 8 km mesafede yer alıyor. Antalya’dan geliyorsunuz Kemer’i geçtikten sonra, Tekirova ve Ulupınar’dan devam edip Olimpos sapağını geçtiğinizde yolun solundaki Adrasan tabelasından içeri girerek 8 km’lik asfalt yol ile köy merkezine ulaşıyorsunuz. Buradan 4 km daha devam ettiğinizde ise artık Adrasan Sahilindesiniz.

Antalya’ya özel aracınızla değil de uçakla veya otobüs ile geliyorsanız, Antalya Otogarından minibüsler ile Olimpos, Çavuşköy sapağında inebilir, buradan Adrasan yol sapağında 1 saat aralıklarla gelen Adrasan tur minibüslerine binerek Adrasan Sahili’ne ulaşabilirsiniz.

ÇIRALI’DA NE YENİR
🥘 Çıralı kahvaltısı pek meşhur! Bölgede yetişen narenciyeden yapılan mis kokulu reçeller, mis gibi köy yumurtası, köy peynirleri ve tabi ki yeşil zeytini çok lezzetli. Pansiyonundan en lüks butik oteline kadar bütün işletmeler kahvaltıların hakkını veriyor. Her şey taze ve doyurucu.

Akşam için sahilde çok şirin restoranlar ve kafeler var. Akdeniz mutfağından bol zeytinyağlı yemek seçenekleri, et yemekleri, soğuk mezeler, vegan-vejeteyan beslenenler için de lezzetli alternatifler var. Sahilde tatlı Akdeniz esintisiyle akşam yemeği yiyip günü bir kadeh bir şeyler içerek tamamlayabilirsiniz.

Muz ve portakal çiçeği kokulu bahçelerinin karşısında kilometrelerce uzanan kumsalların ve berrak denizin keyfini sürebileceğiniz Çıralı, her mevsim değişen, yenilenen doğası ve bitki örtüsüyle eşsiz bir Anadolu güzelliği.

Malta

7 Yorumlar

  1. Uzun süredir okuduğum en iyi gezi rehberi olmuş özellikle yolculuklarını otobüs ve uçak ile yapacak kişilere fikir yönünden ersinturizm.com adresini incelemeni öneririm.

  2. Sakın huzur dolu bir kasaba 😍Turunç ağaçları arasında bir sürü pansiyon. Doğa ile iç içe. Hatta nerede kaldığınızın çok da büyük bir önemi yok. Dayanamayıp burda yaşamak isteyebilirsiniz 🙂

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz