Şanlıurfa, sayısız medeniyete ev sahipliği yapan, açık hava müzesi görünümündeki Anadolu kenti. Fırat ve Dicle nehirlerinin hayat verdiği deltada kurulan, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şanlıurfa, zengin kültürel mirası ve arkeolojik kazılarda elde edilen buluntularla gezilecek görülecek çok sayıda yere sahip.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Suriye ile sınırı bulunan, Peygamberler şehri Şanlıurfa, geniş düzlüklerden oluşan bereketli topraklar üzerinde yer alıyor. Göbeklitepe’nin keşfiyle birlikte tarihi geçmişi günümüzden 12 bin yıl önceye uzanan Urfa, inanç, kültür ve gastronomi turizmi için büyük potansiyele sahip.

urfa gezilecek yerler

Şanlıurfa, Türkiye’nin güneydoğusundaki önemli, aynı zamanda da en eski şehirlerden biri. Dicle ve Fırat nehirlerinin arasında, tarihin en eski uygarlıklarının yeşerdiği bir bölgede kurulmuş. Önemli yolların kavşakta yer alan Şanlıurfa ve çevresi binlerce yıl boyunca değişik uygarlıkların, dillerin ve dinlerin birbirine karıştığı, birbirini etkilediği bir merkez olmuş.

İnanç turizminde, dünyada başka hiçbir şehre nasip olmayacak kadar zenginliğe sahip olan Şanlıurfa, çok tanrılı dinlerin bilinen en eski merkezi unvanına sahip. Yukarı Mezopotamya’da yer alan kentin 7 bin yıllık bir geçmişi var.

Malta

Tek tanrılı dinlerin kutsal kitaplarında ismi geçen İbrahim Peygamber’in doğduğu ve ateşe atıldığı kent, Hz. İsa’nın kutsal ilan etmesi nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor. Urfa, dünya tarihinin yeniden yazılmasına neden olan Göbeklitepe’nin de bulunduğu kent. Kendine münhasır kültüre ve zengin bir tarihi mirasa sahip.

Şehir merkezinde bölge kültürünü yansıtan tarihi çarşıları, yıllara meydan okuyan sivil mimari örnekleri, her biri ayrı güzellikteki 17 müzesi, damak çatlatan yemekleri ve tatlıları ile Şanlıurfa, Güneydoğu’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirlerden.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Şanlıurfa‘da kentle özdeşleşen Balıklıgöl, kümbet evleriyle Harran, baraj altında kalan Halfeti gibi yerler Şanlıurfa gezilecek yerler listesinde en önemli yerler. Şehir, Topdağı denilen bir tepenin eteklerinden başlayarak hafif eğimli bir düzlük üzerine yayılıyor. Gezilecek yerlerin birçoğu şehrin tarihi bölgesinde ve Balıklıgöl çevresinde yer alıyor. Kent merkezindeki birçok nokta yürüyüş mesafesinde.

GAP Bölgesi, Anadolu’nun kadim uygarlıklarını keşfetmek için muhteşem zengin coğrafya. Profesyonel acentelerin düzenlediği GAP Turu programlarına katılırsanız bölgenin kadim zenginliği çok daha iyi anlarsınız.

1. Balıklıgöl

urfada gezilecek yerler

Balıklıgöl, klasik Urfa gezisinin ilk durağı. İbrahim Peygamber’in ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen, Urfa’nın simgesi Balıklıgöl, Aynzeliha ve Halil-ür Rahman göllerinden oluşuyor. Kutsal olduğuna inanılan balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Balıklıgöl, Şanlıurfa’ya gelen herkesin mutlaka uğradığı bir yer. Yönlendirmeleri takip ederek Şanlıurfa Kalesi’nin bulunduğu Dambak Tepesi’ne çıkın. Parktaki merdivenleri tırmanıp Çift Mağara’yı görün.

Halilurrahman Camii, Halil ür-Rahman Gölü’nün (Balıklıgöl) yanında yer alıyor. Halk arasında Döşeme Camisi olarak da isimlendirilen caminin tarihi geçmişi 504 yılına uzanıyor. Rahip Urbisyus tarafından Hz. İsa Peygamber’in annesi Hz. Meryem adına bugün caminin olduğu noktada inşa edilen kilise, Abbasi Halifesi Me’mun döneminde (813-833), camiye dönüştürülmüş. Cami, Kanuni döneminde restore ettirilmiş. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde bu camiden ‘İbrahim Halil Tekkesi’ olarak bahsediyor.

Rizvaniye Camii, Balıklıgöl’ün kuzey kenarında yer alıyor. 1736 yılında Rakka Valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından yaptırılan caminin mihraba paralel üç kubbesi var. Caminin doğusunda ise tek şerefeli bir minare yer alıyor. Süslemeleriyle dikkat çeken ahşap kapısında çivi kullanılmadan geçme ve kakma tekniğinin kullanıldığı cami bitkisel ve geometrik desenleriyle ünlü. Caminin kuzeyinde aynı ismi taşıyan bir de medrese bulunuyor.

Ayn Zeliha Gölü, Halil-ür Rahman Gölü’nün (Balıklıgöl) güneyinde, Urfa Kalesi’nin önünde yer alıyor. 150 metrekarelik bir alanda yer alan gölün içerisindeki balıklar mekanın kutsal olduğuna inanıldığı için yenilmiyor. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atılacağı zaman Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’in dinine iman ettiğini söyleyince, babası tarafından ateşe atılır.

Zeliha yanarak can verir. Daha sonra Zeliha’nın düştüğü yerde bir göl oluşur. Bu göle de Aynzeliha (Zeliha Gölü veya Pınarı) adı verilir. Diğer bir rivayette ise Zeliha’nın göz yaşlarından oluştuğu için göle Arapçada göz yaşı anlamına gelen Aynzeliha adı verilmiş.

Mevlid-i Halil Camii, Dergah Platosu içerisinde, Balıklıgöl’ün yakınında yer alıyor. Hz. İbrahim’in doğduğuna inanılan mağara ile bitişik konumda yer alan cami kutlu doğum anlamına gelen Mevlid-i Halil Camii ismiyle anılıyor. Seleukoslar döneminde tapınak olarak kullanılan yapı, Yahudilik döneminde ise havraya dönüştürülmüş. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde, MS 150 yılında aynı noktaya kilise inşa edilmiş.

Bizans’ın Urfa’ya hakim olduğu yıllarda ise bu alan Urfa Ayasofyası yapılmış. Son olarak Osmanlı döneminde, 1523 yılında Muhammed Salih Paşa tarafından inşa edilen cami ile mağara arasındaki duvar üzerine küçük bir minare eklenmiş.

2. Urfa Kalesi

urfada gezilecek en güzel yerler

Urfa Kalesi, MÖ 10 bin yıllarına uzanan zengin bir tarihi geçmişe sahip Dambak Tepesi’nde bulunuyor. Kale, İbrahim Peygamber’in ateşe atıldığı tepe olarak biliniyor. Kale üzerindeki iki taş sütunun Hz. İbrahim’in ateşe atılmasında mancınık olarak kullanıldığı rivayet ediliyor. Kale, Balıklıgöl’ü de gören hoş bir şehir manzarasına sahip.

Romalılar tarafından kurulmuş olan Urfa Kalesi ile çevresinde kutsal sayılan iki mağara da önemli ziyaret yerleri. Birincisi Hz. İbrahim’in doğduğu ve beyaz bir ceylan tarafından beslendiği, diğeri de annesi Zeliha’ya ait olduğuna inanılan bu mağaralar kutsal kabul ediliyor. Halk tarafından Hz. İbrahim Mağarası’ndan çıkan suyun zemzemden sonra en şifalı su olduğu kabul ediliyor.

Büyük Mağara, Hz. İbrahim Mağarasının yanı başında, Urfa Kalesinin eteklerinde yer alıyor. Günümüzde nargile kafe ve restoran olarak hizmet veren mağaranın içerisindeki hava sıcaklığı yaz-kış sabit seviyede. Geleneksel şekilde dekore edilen kafede hafta sonları canlı müzik de yapılıyor.

Urfa Kalesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00; kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Kale, haftanın 7 günü ziyarete açık. Urfa Kalesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

3. Eski Şehir Merkezi

şanlıurfa görülecek yerler

Eski Şehir Bölgesi, Şanlıurfa’da günlük yaşamın kalbinin attığı yer. Balıklıgöl’ün dış kapısından itibaren Tarihî Hanlar bölgesi başlıyor. Bölge ve Şanlıurfa kültürünü yansıtan Şanlıurfa eski şehir merkezi, yerel atmosferi sonuna kadar hissedebileceğiniz bir bölge. Osmanlı döneminden kalan yapılar, eski ticaret merkezi olan Gümrük Han civarında.

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Gümrük Hanı, yetmiş Hanı olarak anmış. Urfa’nın ticaret merkezi Kapalı Çarşı’nın etrafında gelişen bölge, gün boyu hareketin bitmediği, restoran, kafe, tarihi ve turistik yapıların bulunduğu ticaret ve turizm merkezi.

Tarihi Kapalı Çarşı, Şanlıurfa’nın Osmanlı’dan kalma tarihi binaları ve hanlarının yer aldığı, eski ticaret merkezi Gümrük Han’ın yanı başında yer alıyor. 1562 yılında inşa edilen kapalı çarşı şeklindeki bedesten, düzgün kesme taşlardan yapılmış. Dört farklı kapısı bulunan Tarihi Kapalı Çarşı, Anadolu’da otantik değerini kaybetmeyen az sayıdaki çarşı arasında kabul ediliyor. Sağlı sollu sıralanan dükkanlarda yöresel giysi, kumaş ve aksesuarlar satılıyor.

4. Sipahi Pazarı ve Bakırcılar Çarşısı

urfa sipahi pazarı

Sipahi Pazarı, Gümrük Han’ın batısında, hana bitişik olarak inşa edilmiş bir kapalı çarşı. Gümrük Hanı ile aynı dönemde inşa edildiği düşünülen pazarın hana gelenlerin hayvanlarını barındırması amacıyla yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Geleneksel halı ve kilim üretiminin yapıldığı çarşı günümüzde Halıcılar Çarşısı olarak kullanılıyor. 30’dan fazla dükkanın sıralandığı dar bir han içerisindeki çarşıda el işçiliği ile üretilen halı, kilim, deri yelek gibi ürünler satılıyor.

Bakırcılar Çarşısı, 1887 yılında Hartavizâde Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış. Sağlı sollu uzanan her bir dükkanın kapısının üzerinde karşılıklı olarak aydınlatma pencerelerinin bulunduğu çarşı, inşa edildiği dönemde halı, kilim, keçe satışı için kullanılıyordu. Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarından bakır ustalarının dükkanlarının bulunduğu çarşıda bakırdan yapılmış benzersiz hediyelik eşyalar satılıyor.

Yöresel ürünlerin satıldığı Bedesten, Şanlıurfa’nın en hareketli kapalı çarşılarından. Geçmişte şehir surlarının dışında yer alan ve İpek Yolu’nu kullanarak kente gelen kervanların konaklaması için inşa edilen yapı, Türkiye’nin en büyük hanlarından biri.

5. Mutfak Müzesi

Mutfak Müzesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılında yıkılmaya yüz tutan Hacıbanlar Evi’ni satın alarak restore ettirdiği tarihi bir yapıda yer alıyor. Geleneksel Mutfak Müzesi olarak da bilinen müzede Şanlıurfa’nın eski mutfak malzemeleri sergileniyor. Müzede Urfa mutfak kültürünün örnekleri olan objeler, geleneksel kıyafetler giyen mankenler tarafından canlandırılıyor.

Beş odalı, içerisinde 2 kuyusu bulunan ve geniş avluya sahip tarihi Urfa evinde yer alan müzede kadınlara yönelik geleneksel yemek kursları da düzenleniyor. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

6. Ulucami

urfa ulucami

Ulu Camii, kentin en eski ibadethanelerinden biri. Şanlıurfa’nın Ulu Camii’ni diğer camilerden farklı kılan özelliği, başlangıçta Şaman dinine ait bir tapınak olarak kurulması. Hıristiyanlığın yayılmasıyla Süryani kilisesi olarak ‘Kızıl Kilise’ adını almış. İslamiyet’in yayılmasıyla da cami haline getirilmiş.

Mermer sütunlarının kırmızı renginden dolayı Kızıl Kilise olarak da anılan yapı, 1170-1175 yılları arasında Ulu Cami’ye dönüştürüldü. Caminin minaresi Cumhuriyet döneminde eklenen saat ile saat kulesine dönüştürülen cami, bu özelliği ile şehrin tek saat kulesine de ev sahipliği yapıyor.



7. Selahaddin Eyyubi Cami

urfa camileri

Selahaddin Eyyubi Cami, zarif mimarisi, iç dekorasyonda kullanılan mermer sütunları ile döneminde inşa edilen yapılar arasında farklı dokusuyla öne çıkıyor. Piskopos Nona tarafından 457’de yaptırılan Aziz Yuhannes Kilisesi’nin kalıntıları üzerine 900-1250 yılları arasında inşa edilen Selahaddin Eyyubi Cami, Urfa’nın en değerli kutsal yapılarından. Cami, kent merkezinde Vali Fuat Bey Caddesi üzerinde yer alıyor.

8. Eyüp Peygamber Türbesi

Hz. Eyüp Sabır Makamı, Peygamberler arasında sabrı ile tanınan Hz. Eyyüb’ün hastalanıp çile çektiği mağaranın da yer aldığı bir türbe yapısı. Şanlıurfa şehir merkezinde yer alan mağara, MÖ 2,100 yılında Suriye’nin Desniye köyünde dünyaya gelen ve cüzzam hastalığı nedeniyle mağarada çile çeken Eyüp Peygamber’in şifalı su ile yıkanarak iyileştiğine inanılıyor.

Amansız hastalığı ile mücadele sırasında gösterdiği sabır nedeniyle takdir edilen Hz. Eyüp’ün sabrını dileyenler tarafından ziyaret edilen makamda ziyaretçiler, Hz Eyyüb’ün hastalığı süresince kaldığı çile mağarası ile hastalığı esnasında tedavi olduğu belirtilen su kuyusu ve Eyyüb peygamberin sırtını dayadığı sabır taşını da görüyor.

Fırfırlı Camii (On İki Havari Kilisesi), Vali Fuat Bey Caddesi’nde ilk olarak kilise olarak inşa edilen bir yapı. Osmanlı döneminde yapı üzerindeki rüzgargülünü andıran bezemeler nedeniyle halk arasında Fırfırlı Kilise olarak isimlendirilen yapı, 1956 yılında camiye dönüştürülmüş. Yapının batı cephesi ile köşe kulelerinde hayranlık uyandıran ince taş işçililiği örnekleri görülüyor.

9. Müslüm Gürses Müzesi

Müslüm Gürses Müzesi, arabesk kültürünün önde gelen temsilcilerinden Müslüm Gürses’e ithafen hazırlanan bir müze. Ünlü Sanatçı Müslüm Gürses’in doğum yeri olan ve 3 yaşına kadar yaşadığı Helfeti’de, sanatçı anısına 2013’te açılan Müslüm Gürses Müzik Müzesi, Mahmud Nedim Konağı içerisindeki bir bölümde kurulu. Müzede sanatçının kişisel eşyaları, kıyafetleri, kasetleri ve enstrümanları sergileniyor.

Müslüm Gürses Müzesi ziyaret saatleri 08.00-17.00. Müze, cumartesi ve pazar günleri dışında her gün ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

10. Şanlıurfa Müzesi

şanlıurfa müzesi
urfa müzeler
Edessa Mozaik Müzesi

Şanlıurfa Müzesi, eski arkeoloji müzesinin 12 katı büyüklüğünde, bölge ve şehrin tarihi geçmişine ışık tutuyor. 34 bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük müzesi burası. Türkiye’nin son yıllarda inşa edilen en güzel müzelerinden biri olan, yaklaşık 10 bin eserin sergilendiği alanda Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark ve Edessa Mozaik Müzesi yer alıyor.

Şanlıurfa Müzesi’nin en önemli parçaları arasında insan boyutunda yapılmış dünyanın en eski heykeli olan Balıklıgöl Heykeli, Göbeklitepe D Tapınağı, Nevali Çori Tapınağının orijinali ve dünyanın en estetik mozaikleri bulunuyor.

Şanlıurfa Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 15 Kasım) 08.00-19.00; kış dönemi (15 Kasım – 1 Nisan) 08.00-17.00. Şanlıurfa Müzesi giriş ücreti 18TL. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık ve Müze Kart geçerli. Aynı bilet ile Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ni ziyaret edilebilirsiniz.

Halepli Bahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Müzesi’nin de içerisinde bulunduğu müze kompleksinin bir parçası. Halepli Bahçe’de yapılan arkeolojik kazılarda bulunan Roma Dönemi mozaiklerin sergilendiği müzenin en önemli parçası mitolojide kadın savaşçı olarak geçen Amazonların tasvir edildiği tek mozaik.



Haleplibahçe’de Sakıp’ın Köşkü yöresel kahvaltılar için güzel bir yer. 1845’te yapılan bu tarihi ev ve yemyeşil bahçesi vaha gibi.

11. Harran

urfa gezilecek yerler blog
kemal kaya harran

Harran, Şanlıurfa’ya 44 km uzaklıkta, bambaşka mimarisiyle ülkemizin en tanınan yerleşim yerlerinden biri. Akçakale ilçesinin bucağı Altınbaşak’ın merkezi olan Harran’ın geçmişi MÖ 2000 yıllarına dayanıyor. Şanlıurfa’nın en çok ziyaret edilen bölgelerinden olan Harran’ın geçmişte Ur şehrine bağlı bir ticaret merkezi olarak kurulduğu düşünülüyor.

Her biri külaha benzeyen ve bazıları 100 yaşını aşmış evlerinin yanı sıra Ulu Cami, kale, Şeyh Hayat el-Harrânî’nin türbesi Harran Ovasında yükseliyor. Kümbetli, kerpiçli evleriyle kendine has bir dokusu bulunan ilçe, Anadolu’nun ilk üniversitelerinden Abbasiler devrinde kurulmuş Harran Üniversitesine de ev sahipliği yapıyor. MÖ 2 binli yıllarda Harran’da kurulan Sin Tapınağında astroloji çalışmaları yapılıyordu.

Hayat Bin Kays El Harrani Türbe ve Camisi, asıl adı Şeyh Yahya Hayat b.Abdulaziz olan ve Hayat el-Harrani olarak tanınan kişinin mezarının da yer aldığı tarihi cami. Harran şehir surlarının dışında yer alan türbe ve cami keramet sahibi olarak bilinen Hayat Bin Kays El Harrani’yi görmek isteyenler tarafından özellikle Kadir Gecesi ve mevlidlerde ziyaret ediliyor. Hayati el- Harrani Türbesi’nin yanındaki tarihi kuyu, Hz. Yakub Kuyusu olarak biliniyor.

Harran Kalesi, Harran’ın güneydoğusunda, şehir suruna bitişik olarak inşa edilmiş. İslami kaynaklarda kalenin yerinde bir Sabii tapınağının bulunduğundan bahsediliyor. Emevi Halifesi II. Mervan’ın 10 milyon dirhem altın harcayarak yaptırdığı sarayın kalenin asıl yapısı olduğu düşünülüyor. Üç katlı kalenin dört köşesinde okikigen birer kule bulunuyor. Kale içerisinde yer alan höyükte yapılan kazı çalışmalarında MÖ 7 binli yıllara uzanan mühürler, figürünler ve çivi yazılı pişmiş toprak tabletler bulunmuş.

Harran Ulu Camii, Emeviler döneminde son halife II. Mervan zamanında, Harran’ın başkent olduğu yıllarda inşa edilmiş. Ulu Camii ya da Cennet Camii gibi isimlerle anılan yapı, Harran höyüğünün kuzeydoğu eteğinde yer alıyor. Caminin doğu cephesindeki mihrabı, şadırvanı ve minaresinin büyük bölümü günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Türkiye’de İslam mimarisinde inşa edilen en eski cami olan Harran Ulu Camii’nin 744-750 yılları arasında inşa edildiği biliniyor.

Harran Üniversitesi, dünyanın ilk üniversitelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ünlü tıp ve matematik bilgini Sâbit bin Kurrâ, dünyadan aya olan uzaklığı ilk olarak doğru hesaplayan ünlü astronomi bilgini El-Battanî, atomun ve cebir ilminin mucidi sayılan Cabir bin Hayyan, ünlü din bilgini Şeyhü’l İslam İbn-i Teymiyye gibi birçok bilim adamının yetiştiği ve ders verdiği okul olarak büyük önem taşıyor. Dünyadaki üç büyük felsefe ekolünden olan okul Yunan Felsefesi konulu Latince yazılmış eserlerden Arapçaya yapılan çevirilerle bilim alanında büyük ilerlemeler kaydetmiş.

12. Şuayb Antik Şehri

Şuayb Antik Kenti, Harran’a 45 km uzaklıkta, Roma Dönemine ait kaya mezarları ile bölgenin önemli antik kentlerinden. Hz. Şuayb’ın bir dönem yaşadığına inanılan bölgedeki mağara, bu inançtan dolayı kutsal kabul ediliyor. Yapıldığı dönemde Harran Ovasında yaşayan insanların tipik Roma evleri tarzındaki mimarisiyle dikkat çeken, antik kentin 18 km ilerisindeki Soğmatar Antik Şehri de görülmesi gereken bir yer.

Soğmatar Antik Kenti, Şanlıurfa şehir merkezine 80 km uzaklıkta, Eyyübiye ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi’nde yer alıyor. Çok sayıda kaya mezarı, kuyuları ve mağaralarıyla çok zengin bir kültürel mirasa sahip olan antik kent, firavundan kaçan Hz. Musa’nın yaşadığı yer olarak kabul ediliyor. Antik kent içerisindeki kuyulardan birinin Musa Peygamber’in mucizevi asası tarafından açıldığına inanılırken, halk arasında Şuayip Peygamber’in de bu bölgede Hazreti Musa ile buluştuğu anlatılıyor.

Şuayb Antik Şehri ve Soğmatar Antik Şehri herhangi bir zaman sınırlaması olmadan ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor.



13. Göbeklitepe

urfa tarihi yerler

Göbeklitepe, arkeoloji dünyasının en büyük keşiflerinden biri. Tarihi yerleşim yeri, Şanlıurfa’ya 20 km uzaklıktaki Örencik Köyünde yer alıyor. Dünya tarihinin yeniden yazılmasına ve bu alanda yeni araştırmalar yapılmasına neden olan Göbeklitepe, 12 bin yıllık geçmişi ile ‘Tarihin sıfır noktası’ olarak tanımlanıyor.

Malta’daki dünyanın eski tapınaklarından Hypogeum Tapınağı’ndan 7 bin yıl, Mısır Piramitleri ve İngiltere’deki Stonehenge’ten neredeyse iki kat daha eski. Göçebelikten yerleşik hayata geçerken, kentlerden önce tapınakların inşa edildiğinin kanıtı burası.

Tapınma amaçlı törensel alanlara ait mimari kalıntılar, dikili taşlar ve üzerinde kabartmalı yabani hayvan ve bitki figürlerinin bulunduğu taşlar gün yüzüne çıkartılmış. Tapınakları inşa edenlerin kim oldukları hâlâ tam olarak bilinmiyor. Dünyanın bu en eski tapınağı UNESCO Listesinde yer alıyor. Urfa gezilecek yerler listesindeki en değerli yerlerden biri.

Göbeklitepe Ören Yeri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 15 Kasım) 08.00-19.00; kış dönemi (15 Kasım – 1 Nisan) 08.00-17.00. Göbeklitepe giriş ücreti 45TL. Ören yeri, haftanın 7 günü ziyarete açık ve Müze Kart geçerli.

14. Halfeti

urfa görülecek yerler
urfa kemal kaya

Halfeti, Birecik Barajı’nın suları altında kalan bir yerleşim yeri. Ülkemizde siyah gülün yetiştiği tek yer olma özelliğine sahip Halfeti’nin tarihi geçmişi MÖ 885 yılına dek uzanıyor. Göl suları üzerinde tekne turları yapılan Halfeti’de bu turlarla Rumkale ve tarihi Savaşan Köyü ziyaret ediliyor. Şanlıurfa kent merkezine 112 km uzaklıktaki Halfeti’ye Şanlıurfa Otogarından düzenli dolmuş seferleri yapılıyor.

Şanlıurfa yeme içme

Şanlıurfa, coğrafi konumu ve zengin tarihi geçmişi ile ülkemizin en zengin yemek kültürüne sahip kentlerinden birisi. Şehrin geleneksel yemekleri, tıpkı komşuları Gaziantep ve Diyarbakır gibi et ağırlıklı malzemeden oluşuyor. Tam anlamıyla bir kebap kenti olan Şanlıurfa’da tadına bakabileceğiniz leziz kebap çeşitleri arasında keme kebabı, ciğer kebabı, patlıcan kebabı, Urfa kebap ve haşhaşlı kebap geliyor.

Şanlıurfa güne ciğerle başlayan bir kent. Sabah 05.00’ten 10.00’a kadar kentin farklı yerlerinde birçok kişi ciğer kebap yiyerek yeni günü karşılıyor. Kente şehir dışından gelen ziyaretçilerin de katıldığı bu gelenekle günün ilk saatlerinde ciğerciler tıklım tıklım oluyor. Ciğer şişle servis ediliyor. İkiler Ciğer ve Meşhur Ciğerci Aziz Usta gidebileceğiniz en ünlü iki mekan.

Adıyaman ve Diyarbakır’la ‘en iyi çiğ köfte bizim’ rekabetine giren Şanlıurfa’da çiğ köftenin yemek kültüründe özel bir yeri var. Terbiyesiz tavuk adıyla kentte son yıllarda popüler olan bir lezzet daha var. Çağdaş Ocakbaşı’nda tadına bakabileceğiniz bu lezzet için tavuklar şişe geçirilerek ızgarada pişiriliyor. Lavaş içerisinde ızgara sebzelerle servis ediliyor. Dilerseniz porsiyon dilerseniz dürüm şeklinde yiyebiliyorsunuz.

Ülkemizde yalnızca Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşayan Şabut balığı, Urfa’nın meşhur salatası bostana, bir soğuk çorba çeşidi olan lebeni, kuzu eti, kemik suyu, lavaş, yoğurt ve sarımsak ile hazırlanan tiritin yanı sıra kadayıf, şıllık ve billuriye tatlıları Urfa’nın en özel lezzetlerinden. 

Şanlıurfa alışveriş

Şanlıurfa, geleneksel çarşılarıyla Anadolu’nun rengarenk atmosferini hissedebileceğiniz otantik mekanlara ve dükkanlara sahip. Öte yandan son yıllarda hızla gelişen kentte alışveriş merkezi alternatifleri de var. Kentin en popüler alışveriş merkezleri arasında Novada Park, Urfacity AVM, Piazza AVM ve AbidePark AVM yer alıyor.

Şanlıurfa’nın tarihi dokusunu hissetmek ve ilginç hediyelikler almak için ise Bedesten (Kazzaz Pazarı), Sipahi Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Kunduracılar Pazarı ve Gümrük Hanı gibi tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz.

Şehirden alabileceğiniz hediyelikler arasında isot biberi, baharat çeşitleri, bakır ve gümüş tepsi ve biblolar, altın takı çeşitleri, yöresel deri ayakkabı ve çantalar, bakır fincan, çay, baklava ve kadayıf gibi tatlılar bulunuyor.

Şanlıurfa konaklama

Şanlıurfa‘da son yıllarda ardı ardına birçok uluslararası zincire ait oteller açılmaya başladı. Göbeklitepe’nin de olumlu etkisiyle yılın her dönemi ziyaretçi ağırlayan kentte konaklama için pansiyondan beş yıldızlı otele kadar sayısız seçenek var.

Şanlıurfa’da konaklama için en ideal bölge tarihi kent merkezi ve çevresi. Bu bölge gezilecek görülecek yerlere olan yakın konumuyla sizi hiç yormayacak bir konumda. Şanlıurfa’da konaklayabileceğiniz üst segmentteki oteller arasında Hilton Garden Inn Şanlıurfa, Nevali Hotel, Dedeman Şanlıurfa, Şehrazat Konağı, Manici Hotel Şanlıurfa ve Şanlıurfa Uludağ Hotel.

Eski bir Urfa konağı içerisinde hizmet veren Palmyra Boutique Hotel ise muhteşem bir atmosfere sahip. Sıra gecelerinin de düzenlendiği otelin taş mimarisi muazzam. Eski taş mimaride bir yerlerde kalmayı düşünüyorsanız alternatifler arasında Elçi Konağı Butik Otel, Taşkıran Konağı ve El Ruha Hotel bulunuyor.

Şanlıurfa nerede

Şanlıurfa’ya nasıl gidilir

Şanlıurfa, Ankara’dan Adana’ya uzanan ve Adana’dan Şanlıurfa’ya ulaşan otoyol güzergahının üzerinde yer alıyor. Hem devlet yolu hem de otoyol bağlantısının olması nedeniyle şehre kara yoluyla ulaşım çok kolay. Türkiye’nin birçok şehrinden Şanlıurfa’ya direkt otobüs seferleri düzenleniyor.

İstanbul’dan Şanlıurfa’ya özel aracıyla ulaşmak isteyenlerin Bolu, Ankara, Aksaray, Adana, Gaziantep rotasını izlemesi gerekiyor. İstanbul-Şanlıurfa arasındaki mesafe 1290 km ve bu mesafe özel araçla 13 saat 15 dakika sürüyor. Şanlıurfa İzmir’e 1253 km, Ankara’ya 843 km, Gaziantep’e 150 km, Adana’ya ise 366 km uzaklıkta.

Şanlıurfa kent merkezine 35 km uzaklıkta bulunan Şanlıurfa GAP Havalimanı’na Türkiye’nin birçok kentinden direkt uçak seferleri düzenleniyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa ve Trabzon seferlerin karşılıklı gerçekleştirildiği şehirlerden.

Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için HAVAŞ servisleri, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleri bulunuyor. HAVAŞ servisleri havalimanına uçaklar iniş yaptıktan 25 dakika sonra hareket ediyor. 45 dakika süren yolculukla Karaköprü ilçe merkezine ulaşıyor. Şanlıurfa’ya nasıl gidilir blog yazımda daha detaylı bilgiler paylaştım; göz atın.

Şanlıurfa‘da listede yer alan yerlere onlarca farklı noktayı eklemek mümkün. Antik yerleşim yeri Nevali Çori, Bazda Mağarası, Yücelen Mağaraları kentte vaktiniz kaldığında ziyaret edebileceğiniz yerler arasında. Medeniyetlerin buluşma noktası, peygamberler şehri Şanlıurfa, ülkemizin en gözde kültür rotalarından biri.



4 Yorumlar

  1. 5 yıl önce bu nev-i şahsına münhasır şehri gezme fırsatım oldu. Gizemli ve insanı çeken bir tarafı var bu kadim şehrin. Tarihi hanların avlularındaki küçük süs havuzlarının şakıyan sesini dinleyerek çayı yudumlamak… Sabahın erken saatlerinde caddeye yayılan ciğer kokusu… Halil İbrahimin sofrasında ekmeği paylaşmak gibi Urfa’da olmak.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz