British Museum, insan tarihi ve kültürel mirasına dair bilgileri her biçimde sergileyen, türünün dünyanın ilk halka açık müzesi. Kendine özgü mimarisi, müzeleri ve tarihi geçmişi ile günümüzde 8 milyonu aşkın insanın yaşadığı Londra‘da yer alan müze 1753’te kurulmuş. 60’tan fazla ücretsiz galeride Antik Yunan’dan Mısır’a Afrika ve Çin’den Ortaçağ Avrupa’sına seyahat edin.

British Museum’un olağanüstü koleksiyonu, iki milyon yıllık insanlık tarihi ve kültürünü kapsıyor. dünyanın farklı yerlerindeki kültürlere ait Rosetta Taşı, Parthenon heykelleri ve Mısır mumyaları gibi dünyaca ünlü nesneler de dahil olmak üzere Türkiye’den de eserler var. Eğer Londra’yı ziyaret edecekseniz, gidilecek en değerli yerlerden birisi.

british museum

British Museum, Londra

British Museum, 15 Ocak 1759’da ziyarete açıldı. Müzenin dünyaca ünlü bir merkez haline gelmesinde en önemli pay sahibi isim Sir Hans Slome.

1660-1753 yılları arasında yaşayan ve İngiltere’de soylular tabakasından olan ünlü koleksiyoncu Slome’un yaşadığı süre boyunca topladığı 70 bin parçalık sanat koleksiyonu onun ölümüyle birlikte İngiliz devletine miras kaldı.

Malta

İngiliz devletine tek kalemde bu kadar çok eserin miras kalmasıyla birlikte İngiliz hükümeti bir müze kurulması yönünde girişim başlattı. Slome’un koleksiyonuna eklenen Edward ve Robert Harley kardeşlerin el yazması, sikke ve antikalardan oluşan eserleriyle birlikte müzenin açılması için gereken tüm eserler hazırlandı.

Son olarak dönemin İngiltere Kralı II. George’un kütüphanesi bağışladığı müze Bloomsbury’deki Montagu House’da açıldı. Müzenin tasarımcısı ise Sir Robert Smirke.

British Museum’da sergilenen eserlerin çoğu hediye, miras, satın alma ya da dünyanın farklı yerlerinden kaçırılma yoluyla elde edildi. Müze, eskiçağ yapıtları bölümü, sikkeler ve madalyalar bölümü, baskılar ve çizimler bölümü ve insanlık müzesi adı altında sergilenen etnografi bölümü olmak üzere toplam dört bölümden oluşuyor.

British Museum Türkiye’den de eserler içeriyor. Müzede Bodrum’dan kaçırılan ve antik dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Bodrum Halikarnas Mozolesi de sergileniyor. Müzede tüm dünyanın en çok ilgisini çeken dört başyapıt ise Rosetta Taşı (Rosetta Stone), Elgin Mermerleri (Elgin Marbles), Büyük Mahkeme (The Great Court) ve artık müzeye ait olmayan Büyük Ferman (Magna Carta).

british museum londra

Rosetta Taşı, bir metre yüksekliğinde ve tam 2 bin 200 yıl öncesine ait. Londra’daki British Museum’daki en popüler parçalardan biri. Sıradanmış gibi görünen taş belki de dünyanın en ünlü taşlarından biri. Fransız askerleri tarafından İskenderiye’nin 65 km doğusundaki bir liman kenti olan Rashid kasabasında bir kalenin temellerinde bulundu.

1300 yıldan fazla bir süredir kimsenin okuyamadığı Mısır’daki heykeller ve dikilitaşlar üzerine işlenmiş semboller ve hiyerogliflerin gizemi bu taş sayesinde çözüldü. Taş, daha büyük bir taş levhanın kırık bir parçası.

Rosetta Taşı üzerinde, rahipler konseyi tarafından kabul edilmiş bir kararname Eski Yunan ve eski Mısır dilinde yazılmış içeriyor. Aynı metni farklı dillerde içeren taş sayesinde 1799 yılında hiyeroglif yazıların şifresi çözülmeye başlandı.

Hiyerogliflerin deşifre edilmesi için değerli bir anahtar olan Rosetta Taşı, savaşın karmaşasında yanlışlıkla bir barış anlaşmasının parçası olarak İngilizlerin eline geçti. 1801’de İngilizler, Fransızlar geri talep edemeden önce onu Londra’ya götürdü.

I. Dünya Savaşının sonlarına doğru, 1917’de, Müze Londra’daki ağır bombalamalardan endişe duyduğunda, Rosetta Taşı diğer taşınabilir ‘önemli’ nesnelerle birlikte güvenli bir yere taşımışlardı.

Elgin Marbles, British Museum
Elgin Marbles, British Museum
bristish museum bilgi
bristish museum hakkında bilgi
Rosetta Taşı

Bir diğer önemli başyapıt da Elgin Mermerleri. Bu mermerlerden yapılmış tüm heykeller Yunanlılara ait. Ancak 19. yüzyılda Lord Elgin hepsini İngiltere’ye getirterek aslı Yunan olan bu heykellerin tekrar Yunanistan’a geri götürülmesi konusunda oldukça çok eleştiriye maruz kaldı.

Londra’da gezilecek yerler arasındaki en önemli yerlerden British Museum’da görülmesi gereken bir başka yapı da Büyük Mahkeme. II. Kraliçe Elizabeth Mahkemesi olarak da bilinen bu yapı gerçekten görülmeye değer. Tam avlunun ortasında bir okuma odası var ve yüksek tavanı, uzun masalarıyla adeta eski tarz bir kütüphaneyi andırıyor.

British Museum, Londra | www.britishmuseum.org
Adres: Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG, İngiltere Çalışma saatleri: 10.00–17.30

Her daim ziyaretçilere açık durumda olan müzede yer alan birçok değerli tarihi eser British Museum‘u ziyaret etmeniz için geçerli sebep oluşturmaya yetiyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz