Fethiye Kral Mezarları, Fethiye merkezinde MÖ 4. yüzyıldan kalma, kayalara oyulmuş kaya mezarı. Likya dönemi yapısı olan Amintas Kral Mezarları, İyon tarzında yapılan ve tek parça kayanın yontulmasıyla oluşturulmuş. Telmessos kentinin yöneticisi olduğu sanılan Kral Amintas’ın anısına inşa edilmiş. Likya Uygarlığına ait Telmessos Antik Kenti’nden geriye kalan en önemli kalıntı.

Buradan çıkarılan eserlerin çoğunluğu şu anda İngiltere’deki British Museum’da sergileniyor. Yüze yakın düzgün basamakla çıkılan Amintas’tan şahane Fethiye Körfezi ve Şovalye Adası manzarası görünüyor. Doğal kayaya oyulmuş mezarlar aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülebiliyor. Yaklaştıkça, büyüklüğü karşısında duyulan hayranlığın artacağı mezarlık alanın solundaki sütunun orta kısmında, MÖ 4. yüzyıl alfabesi ile ‘Herpamiasoğlu Amintas’ yazılı.

Amintas Kral Mezarları

Fethiye Kral Mezarları’na ulaşım, Fethiye merkezinde bulunduğundan yürüyerek veya şehir içi toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla sağlanıyor. Çıkmak için biraz zahmete girmeniz gerekiyor ama binlerce yıllık bu anıt mezarları görmeye ve yakınına kadar gitmeye değer.

Çetin bir yamacın üstündeki kayalar oyularak, büyük emekle yapılmış Fethiye kaya mezarlarının durumu pek de iyi değil, üzerindeki grafitti yazılarını görmek üzücü. Çoğu içler acısı durumda, ancak enfes deniz manzarasına sahip. Kayaköy’e giderken de yol üstünde uğrayabilirsiniz.

Malta

⏰ Fethiye Kaya Mezarları ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-20.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Fethiye Kaya Mezarları giriş ücreti 7TL. Müze Kart geçerli. Hayranlık uyandıran mezarları Fethiye gezilecek yerler listenize ekleyin.

Fethiye Amintas Kaya Mezarları

Amintas Kaya Mezarları, Fethiye eski şehir merkezi Paspatur’dan 15 dakikada yürüyerek gidebileceğiniz, yamacın eteğinde yer alan şehrin ihmal edilen belki de en önemli simgelerinden. Doğal kayaya oyulmuş mezarlar, Likya Döneminden bugüne kadar gelebilmiş nadir eserlerden. Telmessos Antik Kenti’nin yöneticisi olduğu sanılan Kral Amintas’ın adını taşıyor.

Anadolu’nun pek çok bölgesinde de rastlanan kaya mezarları, yapıldığı dönemlerde toplum içerisinde yüksek statüye sahip kişiler için yapılmış anıt mezarlardan oluşuyor. Tapınak tipi ve ev tipi gibi çeşitleri bulunan anıt mezarlar, tanrı kral olarak adlandırılan kişiler için, ölümlerinden sonra da tapınmak için yapılıyordu. Kayalara üstten başlayarak oyulan mezarlar, ülkemizin en değerli antik kalıntılarını oluşturuyor.

Görülmeye değer pek çok lahit mezarın bulunduğu Fethiye’nin güneyinde bulunan dik kayalık yamaç üzerine inşa edilen 3’ü tapınak tipinde diğerleri ise sivil mimariyi yansıtan çok sayıda kaya mezarı yer alıyor. Bu tapınak tipindeki 3 mezardan birisi olan ve diğerleri arasındaki en görkemli olan Harpapos’un oğlu Amnitas’a ait mezar, genel olarak Fethiye Kral Mezarları diye biliniyor.

Diğer iki mezara göre daha sağlam kalan Amnitas, Telmessos Antik Kenti’nin kuzey batısında, boyu 3 m’yi geçen bir oyma mezar kalıntısı. Fethiye Limanına 1,5 km mesafede bulunan, devasa büyüklükteki bu mezarın içerisindeki odaya benzer bölümün solunda, insan sığacak büyüklükte olan mezarda, geçmişte Amnitas’ın cesedinin bulunduğu biliniyor.

İki katlı ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunan mezarda, kapağın her iki yanı savaşları resmeden fresklerle bezeli. Bunların kişinin yaşamı ile ilgili olduğu düşünülüyor.

Eski Telmessos şehrinin üzerine inşa edilen mezarlar antik çağda Telmessos o dönemin insanları tarafından kahinler kenti olarak adlandırılıyordu. Telmessos Fethiye’nin sırtını dayadığı dağın eteklerinden körfeze kadar uzanan geniş bir alanda kurulan bölgedeki kalıntıları bugün de görmek mümkün.

Amintas Kaya Mezarları

Aynı zamanda bölgede yer alan pek çok lahit ve kaya mezarının halen görülebildiği Fethiye’de, bugünkü PTT ve Kaymakamlık Binası arasında kalan Anıtsal Lahit Mezar bunlardan biri. Likya dönemine ait olan bu yapı savaşçıları simgeleyen kabartmalarla bezeli.

Diğer yandan şehrin güneyinde yükselen tepenin üzerindeki Telmessos Akropolü’nde Aziz John Şövalyeleri’nin yaptığı sanılan bir kale kalıntıları bulunuyor. Tepeye çıkarsanız sur kalıntıları, sarnıç ve tepenin doğu yüzünde küçük kaya mezarlarını görebilirsiniz.

Amintas ziyaret saatleri: Haftanın 7 günü
15 Nisan-2 Ekim, 09.00-20.00
3 Ekim-14 Nisan, 08.00-17.00
Amintas Giriş Ücreti: 5 TL, Müze Kart geçerli.

6 Yorumlar

  1. Fethiye ülkemizde cennetten bir köşe 2 kere gittim güzelliklerine doyamadım. Yine gitmek isterim. Her tarafı başka güzel hisarönü ölüdeniz, yakapark, Saklıkent hepsi birbirinden güzel mutlaka tekne turu yapın koylar bir harika

    • Her yere bisikletle ulaşım sağlanabilir. Fethiye’de yüzlere koy var, bazı güzergahlarda toplu taşıma var. Fethiye’de denize yakın yer olsun istiyorsanız Ölüdeniz’de veya Çalış Plajı’na yakın kalabilirsiniz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz