Gaziantep, Türkiye’nin en eski kentlerinden biri. Hala özgünlüğünü koruyabilen tarihi mekanları ve muazzam bir yemek kültürüyle son yıllarda turistlerin gözdesi haline gelmiş görülesi bir şehir. Göç dalgasıyla birlikte toplumsal dokusu hızla değişmiş olsa da güneydoğunun en modern şehri olma özelliğini koruyan, girişimci ruha sahip dinamik bir şehir.

Kurtuluş Savaşında Fransızlara direnirken neredeyse açlıktan kırılan Antep, bugün mükemmel mutfak kültürüyle Türkiye’de gastronomi şehri dendiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri. Yiyecek lokması olmadan savaşan bu şehre bugün sadece yemek yemek için bile gidilir. Bir çok yemeğin en güzelini Gaziantep’te yiyebilirsiniz. Şehre gitmeden önce diyetteyim modundan çıkmanız şart!

gaziantep rehberi

İlk uygarlıkların doğduğu topraklarda kurulan Gaziantep’in tarihi MÖ 4 binlere dek uzanıyor. Mezopotamya ve Akdeniz arasında, tarihi ipek yolu üzerinde yer alan kent, köklü gelenekleri, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi yapıları ve zengin mutfağı ile gerçek bir turizm cenneti.

Gaziantep, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağının bir parçası. Maharetli ellerin sunduğu olağanüstü zengin ve bir o kadar leziz mutfağıyla misafirlerini kendisinden geçirten bir şehir.

Malta

Serbia

Midelerine de oldukça düşkün olan Antepliler yaşamak için değil, yemek için yaşıyor zaten. Şehir son yıllarda adeta yeniden yaratıldı. Bin beş yüzden fazla tarihi bina restore edildi ve şehrin çehresi tamamen değişti, güzelleşti.

Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep, 2 milyona yakın nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehri. Tarihi ilk çağlara kadar uzanan şehirde en eski yerleşme Gaziantep’in yakınlarında bulunan Dülük’te başladı. Kent Babiller, Hititler, Komagene Uygarlığı, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi farklı uygarlıklara ev sahipliği yaptı. Kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Kilis, batısında Osmaniye, doğusunda Şanlıurfa ile çevrili.

Hititlerden Perslere, Romalılardan Araplara kadar çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yaptı. Romalılar Döneminde Latince Toroslar’ın karşısındaki Antakya anlamına gelen Antiochia ad Taurum olarak adlandırılan kent, Araplar tarafından ele geçirilince ‘pınarı bol anlamına gelen’ Ayıntap olarak anılmaya başladı.

Osmanlı Döneminde uzun yıllar Halep Eyaleti’ne bağlı bulunan Gaziantep, Arap kültüründen çok Osmanlı kent kültürü etkisi altında kaldı. I. Dünya Savaşı’nda Fransız birliklerine karşı direnen Antep halkı sayesinde şehir, ‘Gazi’ unvanını elde etti. Antep harbi gerçek bir kahramanlık destanı.

Tam 11 ay işgalci Fransız güçlerine tüm şehir bir olup karşı koydu. Kuşatarak lojistiğini kesilen şehir, Ankara’dan asker ya da mühimmat yardımı gelemeden 11 ay açlık, hastalık, sefalet, yokluk içinde Fransız birlikleriyle çarpıştı ve bu uğurda 6317 şehit verildi.

Ticaret yollarının üzerinde bulunması ve liman kentlerine yakınlığı nedeniyle yüzyıllardır önemli bir konuma sahip olan kent Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş şehri olarak gösteriliyor. Zengin tarihi, muhteşem mutfağı ve benzersiz yerel sanatlarıyla cazibe odağı olan Gaziantep, Türkiye’nin önemli turistik merkezleri arasında.

Türkiye’nin sanayisinde ve ticaretinde oldukça önemli bir yere sahip olan Gaziantep bu özelliğinin yanında benzersiz el sanatları, mutfağı, zengin tarihi ve müzeleriyle de ön plana çıkıyor.

Akdeniz ve karasal iklimin hakim olduğu kentte hava haziran, temmuz ağustos ve eylül aylarında çok sıcak geçiyor. Aralık-şubat ayları arasında serin bir havaya sahip kenti ziyaret etmek için en ideal aylar mart, nisan ve mayıs ayları.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep, tarihi sokak ve çarşıları, barındırdığı dünyanın da sayılı müzelerinden Zeugma Mozaik Müzesi, antik kentleri ve ören yerleri, kiliseleri ve tarihi dokuları, yaylaları ve mesire yerleri ile gezmekle bitirilecek bir şehir değil. Hele ki enfes mutfağının tadını bir kez aldığınızda, meftunu olacak kadar seveceğiniz bu güzel şehirde bir turizm merkezinde olması gereken her şeyin fazlası var.

Hem karasal hem de Akdeniz iklimin özelliklerini taşıyan Gaziantep’te yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçiyor. Şehre gitmek için en güzel dönem ilkbahar ve sonbahar ayları. Yaz döneminin çok sıcak olabileceğinizi aklınızda bulundurun.

1. Zeugma Mozaik Müzesi

zeugma müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi, kent merkezindeki, Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı üzerinde yer alıyor. 2011’de açılan ve dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğine sahip müze gerek mimari, gerekse de teknolojik açıdan dünyanın önemli müzelerinden biri. Zeugma’daki mozaikler on üç renk armonisinden oluşuyor.

Üç blok olarak inşa edilen müzede, Zeugma Antik Kenti’nden getirilen mozaikler ile dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiği sergileniyor. Baraj suları altında kalan Zeugma Antik Kenti’nde keşfedildiğinde dünyada yankı uyandıran Çingene Kızı mozaiği, kabarık saçları, sağına doğru bakan gözleri ve dolgun yüz hatlarıyla dikkat çeken bir güzelliğe sahip.

Zeugma Mozaik Müzesi, yaz döneminde (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-19.00, kış döneminde (1 Ekim – 1 Nisan) 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Zeugma Müzesi giriş ücreti 24TL (Müze Kart geçerli).

2. Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, İstasyon Caddesi üzerinde yer alıyor. Kent çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği müzede Alt Paleolitik Dönem’den günümüze dek çok geniş bir zaman aralığına tanık olmak mümkün. Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaiklerin de bir dönem sergilendiği müze, bu mozaiklerin yeni kurulan müzeye nakledilmesinin ardından yenilenerek 2017’de yeniden ziyarete açıldı.

Zemin katından itibaren kronolojik bir sergileme alanıyla ziyaretçilerini karşılayan müzede jeolojik dönem fosil ve kayaçları, nesli tükenmiş Maraş filinin iskeletleri, Neolitik Dönem’e ait taş heykeller, Eski Tunç Çağı’na ait mezar ve Karkamış Antik Kenti’nin buluntuları görülmesi gereken eserler arasında.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, yaz döneminde (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-19.00, kış döneminde (1 Ekim – 1 Nisan) 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Gaziantep Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 10TL (Müze Kart geçerli).

3. Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, kent merkezinde yer alan ve Türkiye’nin günümüze ulaşan en güzel kale örneklerinden biri. Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinemeyen kale Roma döneminde son halini almış. Kalenin 12 burcu ve 1.2 km’lik çevresi ziyaretçiler için etkileyici bir görünüme sahip.

Kalede yürütülen kazı çalışmaları sonucunda, Osmanlı dönemine ait bir hamam ile bir cami ortaya çıkarılmış. Alleben Deresinin güney yamacında yaklaşık 30 metre yükseklikte yer alan kalenin içindeki Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesini gezebilirsiniz.

Haftanın 7 günü ziyarete açık olan Gaziantep Kalesi, 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Gaziantep Kalesi giriş ücreti 10TL (Müze Kart geçerli). Gaziantep Kalesi gişesi saat 17.00’de kapanıyor.

Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, Milli Mücadele Dönemi’nde Antep halkının şehrini var gücüyle düşman kuvvetlerine karşı savunması ve direnişinin anlatıldığı eşsiz bir müze. Gaziantep halkının kahramanca verdiği mücadeleyi ölümsüzleştiren görseller, heykeller ve balmumu heykellerin yer aldığı müze interaktif bölümleriyle gerçeklik hissi yaşatıyor.

Saklı Konak, Osmanlı döneminde yaşayan bakır ustalarına ait 1060 parça eser ile önemli bir kültürel mirasın temsilcisi. Koleksiyoner Ali Atalar’ın özel koleksiyonunun sergilendiği, Gaziantep Kalesi yakınlarında bulunan Saklı Konak’ta tabak, ibrik, kazan, tas, tepsi, sürahi, kantar, radyo, Osmanlı Dönemi’ne ait silahlar, süngü, kama ve kılıç gibi eserler yer alıyor.

4. Tarihi Gümrük Hanı

Tarihi Gümrük Hanı, Gaziantep Kalesi’nin yanı başında yer alıyor. Hacı Ömer Efendi tarafından 1873-1878 yılları arasında yolcu hanı olarak inşa edilen yapı, 2011 yılında restore edilerek kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretim ve satış merkezine dönüştürüldü.

Yaşayan Müze olarak da anılan handa gümüşçülük, tesbihçilik, ressam kilimci, aba dokuma, mozaik, cam üfleme, bakır işleme, takunya, ebru, eski gelinlik salonu, Antep işi, el ürünleri satış yeri, ahşap oyma, kutnu dokuma, yemenicilik, kilimcilik ve sedefkârlık meslekleri yaşatılıyor.

5. Medusa Cam Eserleri Müzesi

Medusa Cam Eserleri Müzesi

Medusa Cam Eserleri Müzesi, Gaziantep Kalesi altında, tarihi kır kahvesinin hemen karşısındaki eski bir Antep evinin restore edilmesiyle oluşturulmuş. 6 odadan oluşan müzede, Roma döneminden ve İslam tarihinden kalan, tarihi cam eserler sergileniyor.

Gaziantep’in ilk özel müzesi olan Medusa’da yer alan koleksiyon, Gaziantepli bir kadına ait. Cam eserler, porselenler ve el işi örtülerden oluşan 1500’e yakın eserin sergilendiği müzenin bir de kuyumcu bölümü yer alıyor. Müzede zaman zaman, kiremit işleme, masa üstünde alevle cam boncuk çalışması, mücevher tasarımı, cam işleme ve cam üfleme tekniklerini gösteren gösteriler yapılıyor ve dersler veriliyor.

Medusa Cam Eserleri Müzesi ziyaret saatleri 09.00-17.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Medusa Cam Eserleri Müzesi giriş ücreti 4TL, öğrenci 2TL. Müzede Müze Kart geçerli değil.

6. Hamam Müzesi

gaziantep hamam müzesi

Hamam Müzesi, geçmişten günümüze hamam kültürünü yansıtan bir yer. Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birini yansıtan müze, türünün nadide örneklerinden. Müze Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümünde hizmet veriyor.

Vakfiyesine göre 1577’de Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015’te restore edilerek Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüş. Aslına sadık kalınarak hamamda soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, balmumu heykeller ve maketlerle canlandırılarak hamam kültürü tanıtılıyor.

Gaziantep Hamam Müzesi haftanın 7 günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Hamam Müzesi giriş ücreti yetişkinler için 5TL, öğrenciler için ücretsiz. Hamam Müzesi’nde Müze Kart geçmiyor.

7. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında Türkiye’nin dördüncü oyun ve oyuncak müzesi olarak açıldı. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze, şehrin en eski mahallelerinden Bey Mahallesinde, tarihi bir Antep evinde yer alıyor.

Müzenin kuruluş sürecini yöneten Yazar ve Şair Sunay Akın’ın danışmanlığında Avrupa’nın farklı ülkelerindeki koleksiyonerlerden satın alınan 1700-1990 yıllarına ait el ve fabrika yapımı 600’e yakın oyuncak sergileniyor. 3 katlı olan müzenin teşhir alanı açık alanda 250 metrekare, kapalı alanda ise 315 metrekare. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Türkiye’deki mağara galerisinin bulunduğu ve dünya çocuklarının tanıtıldığı tek oyun ve oyuncak müzesi özelliğine sahip.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi ziyaret saatleri 08.30-17.30. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi giriş ücreti yetişkinler 5TL, öğrenci, öğretmen ve çocuklara ise ücretsiz. Müzede, Müze Kart geçerli değil.

8. Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı Gaziantep

Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep’in yüzlerce yıllık geçmişe sahip bakır işçiliğinin en güzel örneklerini bulabileceğiniz, bir kapalı çarşı. Hanlar bölgesinde yer alan ve tek katlı dükkanlardan oluşan çarşı, şehrin en eski alışveriş merkezlerinden biri. Kemerli girişlerle sokağa açılan ve düzgün kesilmiş ve sert kalker taşlardan yapılmış dükkanlarda el işi bakır eşya, baharat, kutnu kumaşı, yemeni gibi birçok yöresel ürün bulunuyor.

Hazreti Yuşa Peygamber ve Pirsefa Hazretleri Türbesi, Bakırcılar Çarşısı’nda yer alıyor. İsrailoğulları’ndan, Hz Musa’nın yeğeni olan Yuşa Peygamber, İsrailoğulları’nı göçebelikten kurtarması nedeniyle kutsal kitaplarda isminden söz ediliyor. Boyacı Mahallesinde, Kavaflar Çarşısı’na doğru uzanan Pirsefa ismiyle de bilinen mevkide, tek katlı binada yer alan türbenin iki odasında Pirsefa Hazretleri ve Yuşa Peygamber’in kabirleri bulunuyor.

Almacı Pazarı, Gaziantep’in en eski çarşısı olarak 250 yılı aşkın bir tarihi geçmişe sahip. Ahilik anlayışı ve kuşaktan kuşağa aktarılan meslekleriyle öne çıkan çarşı, Gaziantep’te yöresel ve organik ürün denildiğinde ilk akla gelen nokta. Geçmişte elma meyvesinin nadir bulunması ve bu çarşıda taneyle satılması nedeniyle bu ismi alan çarşıda baharatlar, Antep fıstığı, sucuk, pestil, kuru üzüm ve muska gibi ürünler satılıyor.

Tahmis Kahvesi, Türkiye’de halen hizmet veren en eski kahvehane olarak biliniyor. Gaziantep’in sembol yapılarından biri olan Tahmis Kahvesi 1635 yılından bu yana kendine özgü kahve kültürünü temsil ediyor. 1900’lü yılların başında büyük bir yangın geçiren kahve, otantik atmosferi ve leziz Türk kahvesi sunumuyla uğranılması gereken bir durak.

9. Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten Gaziantep

Zincirli Bedesten (Kara Basamak Bedesteni), 1718’de Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan ve 2008’de restore edilen tarihi bir yapı. Halk arasında Kara Basamak Bedesteni olarak da bilinen, 5 kapılı iki katlı bedestende yaklaşık 80 dükkân barındırıyor. Zincirli Bedesten, uzun yıllar kasaplara ev sahipliği yaptığı için et hali olarak bilinse de özellikle baharatçılar ile turistik ve yöresel eşya dükkanlarıyla kente gelen ziyaretçilere otantik bir ortam sunuyor.

10. Devr-i Alem Para Müzesi

Devr-i Alem Para Müzesi, Gaziantepli Esat Kaplan’ın uzun yıllar yaşadığı Hollanda’da başladığı para koleksiyonerliğinin ürünü. 170 farklı ülkeye ait, 700 farklı para biriminden toplam 3 bin 500 kilogram madeni ve kağıt paranın sergilendiği müze, dünyanın en büyük para arşivi olarak biliniyor. Koleksiyondaki birçok paranın dünyanın farklı ülkelerine seyahat eden pilotlar tarafından hediye edildiği müze 18 odadan oluşan, 2 şadırvanlı tarihi bir konakta yer alıyor.

Devr-i Alem Para Müzesi ziyaret saatleri 08.00-18.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Devr-i Alem Para Müzesi giriş ücreti 2TL, Müze Kart geçerli değil.

11. Tarihi Antep Evleri

Tarihi Antep Evleri

Tarihi Antep Evleri, şehrin özellikle Bey Mahallesinde bulunan, kesme taştan yapılmış, şehrin geleneksel mimari yapısını yansıtan en önemli zenginliği. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep’in tarihi kimliğine katkı sunan Tarihi Antep Evleri, iki kattan oluşuyor. Geniş bir avluya sahip olan evlerin önemli bölümü günümüzde butik otel olarak hizmet veriyor.

Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezi, Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı bir sosyal tesis. Gaziantep’in Tarihi Kültür Yolu ve Bey Mahallesinde yer alan konak, 1870 yılında kesme taştan inşa edilmiş. İki avlusu ve dört yapıyı barındıran konağın bahçesinde çok sayıda meyve ağacı da bulunuyor. Üniversite tarafından restorasyonu tamamlanan yapı, günümüzde sanat galerisi olarak hizmet veriyor.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Antep’in eski kent dokusuna sahip Bey Mahallesi Hanifioğlu Sokak’ta yer alıyor. 1900’lü yılların başında inşa edilen yapı, 1985’te iş insanı Hasan Süzer tarafından satın alındıktan sonra restore edilerek müzeye dönüştürülmüş. Etnografya müzesi olarak hizmet veren yapıda yerel halkın gündelik ev yaşantısı, geleneksel kıyafetleri ve kültürüne ait eşyalar sergileniyor.

12. Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep Rehberi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep Kalesi’nin güneyindeki Göğüş Konağı içerisinde yer alıyor. Dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak olan Gaziantep mutfağını ve mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan müzede, kullanılan araç ve gereçler ile unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemekler görseller halinde sergileniyor.

Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine sahip olan müzede, yöresel yemeklerden içeceklere, pişirme yöntemlerinden hazırlanışına ve erzakın saklanmasına varıncaya değin mutfak kültürü anlatılıyor. Ayrıca müze içerisinde Gaziantep’e özgü çeşitleri baharat ve bakır ürünlerin satıldığı bir de hediyelik eşya satış bölümü bulunuyor.

Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi haftanın 7 günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık. Emine Göğüş Mutfak Müzesi giriş ücreti yetişkinler için 5TL, öğrenciler için ücretsiz. Müzede Müze Kart geçerli değil.

13. Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi, Bey Mahallesinde bulunan ve iki binadan oluşan tarihi Antep Evi’nde yer alıyor. Konukoğlu Ailesi’ne ait yapı, 1933 yılında Gaziantep’e gelen Atatürk’ün nüfus kaydının Gaziantep Bey Mahallesinde olması nedeniyle tarihi önem taşıyor.

Müzenin birinci bölümünde Atatürk’ün konakladığı mekanın benzeri ve kullandığı şahsi eşyalarının orijinalleri sergileniyor. Ortak avluya bakan müzenin ikinci bölümünde ise Atatürk Araştırma Kitaplığı ile Antep Savunması’nın anlatıldığı Sözlü Tarih Araştırma Odası yer alıyor. Müzede Atatürk’ün kullandığı kahve fincanından okuduğu kitaplara, Cumhuriyetin ilk yıllarına ait eserlere kadar çok sayıda eser bulunuyor.

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi ziyaret saatleri 08.30-17.30. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Gaziantep Atatürk Anı Müzesi giriş ücreti yetişkinler 5TL, öğrenci, öğretmen ve çocuklara ise ücretsiz. Müzede, Müze Kart geçerli değil.

14. Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Gaziantep’in en önemli müzelerinden biri. Antep’in eski kent dokusuna sahip Bey Mahallesi Hanifioğlu Sokak’ta yer alan müze, 1900’lü yıllarda inşa edilmiş bir konağın içinde bulunuyor.

1985 yılında iş adamı Hasan Süzer tarafından satın alınıp restore edilen müze, bir etnografya müzesi olarak kullanılmak şartıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlandı. Müzede yerel halkın gündelik ev yaşantısı, geleneksel kıyafetleri ve kültürüne ait eşyalar sergileniyor.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Hasan Süzer Etnografya Müzesi giriş ücreti 10TL (Müze Kart geçerli).

15. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, Kurtuluş Savaşı’nda Gaziantep direnişinin tüm yönlerinin anlatıldığı şehrin tarihi geçmişini yansıtan bir müze. Anteplilerin Fransız ve İngiliz işgaline karşı kahramanca yürüttüğü mücadele ve Gazi unvanını kazandığı savunmanın önemini ve detaylarını gelecek nesillere anlatmak amacıyla kurulan müze, 12 odalı tarihi Antep evinin altındaki mağarada yer alıyor.

Mağara şeklindeki müzenin mekatronik heykelleri farklı kompozisyonların oluşturulduğu dönemin anlık sahnelerini yansıtıyor. Canlandırmalarda projeksiyon gösterileri ve ses efektleri de kullanılıyor. Gaziantep savunmasına dair belgelerin kronolojik sırayla anlatıldığı tarihi binada, İngiliz ve Fransızlara ait silah parçaları şehir halkının kullandığı tabanca, av tüfeği, kılıç, kama, et satırı, kazma, kürek ve nacak gibi şehitlere ait birçok eşya sergileniyor.

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi ziyaret saatleri 09.00-18.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

16. Şahinler Vadisi Minia Türk

Şahinler Vadisi Minia Türk, Şahinbey Belediyesi tarafından Şahinbey Parkı içerisine kurulmuş bir müze. Aslına sadık kalınarak 1/25 oranında küçültülen 20 farklı eserin sergilendiği bu müzede Selimiye Cami, Atatürk’ün Selanik’teki evi, İtalya’daki Pisa Kulesi, Bosna Hersek’teki Mostar Köprüsü, Çanakkale Şehitler Anıtı gibi dünyaca ünlü eserleri görmek mümkün.

Müzede görebileceğiniz diğer eserler arasında Urfa Balıklı Göl, Mısır Mehmet Ali Paşa Cami, Kız Kulesi, Hindistan Tacmahal, Kudüs Kubbet-ül Sahra, Mescid-i Aksa, Mevlâna Türbesi, Dolmabahçe Sarayı, St. Antuan Kilisesi, Süleymaniye Cami, Topkapı Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Ayasofya Cami ve Anıtkabir bulunuyor.

Şahinler Vadisi Minia Türk herhangi bir zaman sınırlaması olmadan, günün 24 saati ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

17. Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi, eski bir tüccar olan Bayaz Ahmet Efendi tarafından 1909 yılında yaptırılan tarihi bir hanın içerisinde yer alıyor. 2009 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep kent kültürünü ve tarihini tanıtmak amacıyla müzeye dönüştürülen yapıda Gaziantep’in tarihi, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi, el sanatları ve mutfak kültürü hakkında bilgiler sunuluyor.

Gaziantep’in yöresel el sanatlarından kutnu, sedef, bakır işlemeciliği gibi sanatların uygulamalı olarak icra edildiği tematik bölüme de sahip olan müzede kardeş şehirler teşhir salonu, sergi mekânları, kentin önemli mimari yapılarının maketleri de bulunuyor.

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi ziyaret saatleri 08.30-17.30. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi giriş ücreti yetişkinler 5TL, öğrenci, öğretmen ve çocuklara ise ücretsiz. Müzede, Müze Kart geçerli değil.

18. Rumkale

Rumkale Gaziantep

Rumkale, Yavuzeli İlçesi’ne bağlı Kasaba Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Tarihi antik dönemlere dek uzanan Rumkale bir zamanlar Halfeti (Şanlıurfa) ile Gaziantep arasında sınır oluşturan Fırat ırmağı kıyısında bulunurken günümüzde ise üç yanı baraj gölüyle çevrili olduğundan bir yarımada görünümüne sahip.

Kasaba Köyü’nden veya Şanlıurfa’dan hareket eden tekne turlarına katılarak bölgeyi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, Rumkale’nin güneyinde yer alan ve 18. yüzyılda yapılmış barok bir yapı olan Şair Aziz Nerses Kilisesi’ni gezebilirsiniz. Barşavma Manastırı ise kale içinde kuzeyde yer alan, 13. yüzyıl yapısı.

19. Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti, Gaziantep’in Nizip ilçesi Belkıs Köyü’nde yer alıyor. Zeugma’nın kökleri MÖ 300 yılına dayanıyor. Fırat Nehri’nin en stratejik noktasında, Büyük İskender’in generallerinden Selevkos Nikator tarafından Seleukeia Euphrates adıyla kurulmuş.

Ticarete elverişli stratejik konumu sayesinde zamanla büyüyen ve gelişen şehir 80 bin nüfusu ile döneminin en büyük kentlerinden biri olmuş. Roma hakimiyetine girdikten sonra Latince köprü anlamına Zeugma adını almış.

MS 256’de Sasani Kralı I. Şapur, Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmış. Bu tarihten sonra Zeugma bir daha eski ihtişamına ulaşamamış. Sasani yağması sırasında harap edilen şehir terk edilip, tüm buluntularıyla birlikte bozulmadan korunmuş. Dönemin günlük hayatına dair paha biçilemez bilgiler sağladığından 3. yüzyıl ortalarında Roma’nın ünlü kentlerinden Pompei ile karşılaştırılıyor.

Hellenistik ve Semitik kültürlerin harmanlanıp karma kültürlerin oluştuğu bir yer olduğudan muazzam bir öneme sahip. Antik kentte Antik Çağ’a ait en önemli mozaikler, heykeller, kabartmalar ve mezar taşları bulunuyor.

Zeugma Örenyeri (Zeugma Antik Kenti) yılın her dönemi 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Zeugma Örenyeri giriş ücreti 10TL (Müze Kart geçerli). Saat 16.00’da gişe kapanıyor.

20. Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi unvanını taşıyor. Hayvanat bahçesinde 325 türden 7 bin 100 hayvan yaşıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilen hayvanat bahçesinde akvaryum, kanatlılar için kafesler, maymun, kanguru, deve kuşu, atlar, deve, ceylan, geyik, dağ keçisi, dağ koyunu, karaca, Kamerun koyunu evleri tel örgüyle çevrilmiş doğal ortamının ve kışlık barınakları bulunuyor.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, yaz döneminde (Nisan-Eylül) 09.00-19.00, kış döneminde ise (Ekim-Mart) 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Haftanın 7 günü açık olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi giriş ücreti öğrenciler için 5TL, yetişkinler için ise 10TL.

21. Dülük Antik Kenti

Dülük Antik Kenti

Dülük, Türkiye’de yaşanılan en eski kentlerden biri. Gaziantep şehir merkezinin 10 km kuzeyindeki Dülük köyünde antik kent, Asurlular döneminde Mezopotamya’dan Kilikya’ya uzanan yolun, Helenistik ve Roma döneminde ise, Antakya ve Kilikya’dan Zeugma’ya uzanan ipek yolunun güzergahında bulunuyor.

Antik kent ve kutsal alan olmak üzere ikiye ayrılan Dülük, 6 bin yıllık geçmişiyle bilinen en eski matematik işlemlerine rastlanan bölge. Tarih boyunca sırayla Hititler, Medler, Asurlular, Persler ve Büyük İskender arasında el değiştiren kent, tarihteki dini ve ticari önemi sayesinde birçok medeniyetten izler taşıyor.

Dülükbaba Tabiat Parkı, Dülük Antik Kenti’nin yanı başında Gazianteplilerin özellikle hafta sonlarında akın ettiği bir mesire alanı. İçerisinde biyolojik gölet ve şelalenin de yer aldığı tabiat parkı bisiklet, yürüyüş, koşu ve piknik gibi aktiviteler için kentin en gözde yerlerinden.

Düllük Baba Tabiat Parkı, Tarım ve Orman Bakanlığı yönetiminde. Düllük Baba Tabiat Parkı, yaz döneminde (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-19.00, kış döneminde (1 Ekim – 1 Nisan) 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Düllük Baba Tabiat Parkı giriş ücreti yetişkinler için 3TL, öğrenciler için 1,5TL, otomobil 9TL, bisiklet ise 3TL. Tabiat Parkı’nda Müze Kart kullanılmıyor.

22. Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi, Gaziantep’in İslahiye ilçesinin 23 km güneydoğusunda, 1890’da, Zincirli Höyük’te kazılar yapan Alman bilim kurulu tarafından saptanan bir bölge. Yesemek, MÖ 1375-1335 yılları arasında, Hitit İmparatoru Şuppillulima döneminde heykel atölyesi olarak kullanılmış.

100 dönümden fazla bir alanı kaplayan, 300’ün üzerindeki yontu taslağının toprak altından çıkarılıp belli bir düzende sergilendiği Açık Hava Müzesi, Yesemek Köyü’nün güney bitişiğinde, Hazil Dağı’nın uzantısı olan Karatepe’nin (Aslanlıtepe) batıya bakan yamaçlarında yer alıyor. AÇık hava müzesinde dönemin heykellerinin nasıl yapıldığı aşama aşama görmek mümkün.

Yesemek Açık Hava Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-12.00, 13.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-12.00, 13.00-17.00. Yesemek Açık Hava Müzesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Gaziantep yeme ve içme

İlk çağlara dayanan mutfak kültürüyle Gaziantep tam bir gastronomi cenneti. Hititler’den, Mısırlılar’a, Bizans’tan, Osmanlı’ya kadar pek çok ulusa ev sahipliği yapmış şehrin 300 çeşide yakın yemeği bulunuyor.

Çorbalar, dolmalar, et yemekleri, hamur işleri, pilavlar, kebaplar ve tatlılardan oluşan bu yemeklerle Gaziantep, mutfak zenginliği bakımından Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Yerel baharatlar ve taze ürünler kullanılarak yapılan bu yemekler damakları adeta şenlendiriyor.

Küşleme, katmer, beyran, yuvalama, sarımsa kebabı, dünyaca ünlü baklava ve dahası… Lezzet keşfine çıkanları onlarca tat arasında kaybolmak bekliyor. Şehirde yemekler daha çok et ağırlıklı.

Bilinen kebap türleri dışında şehirde yeni dünya kebabı, firenk kebabı, simit kebabı ve ayvalı kebap gibi farklı kebap çeşitleri yapılıyor. Kuşbaşı doğranmış etlerin nohutla haşlanarak patatesle birlikte servis edildiği yoğurtlu patates, ekmeğin üzerine sürülerek yenilen Antep’in acı mezesi muhammara, sebze köftesi omaç, buğday başağından yapılan firik pilavı, yayla çorbasını andıran lebeniye çorbası tatmanız gereken lezzetler.

Alinazik Kebabı, yöreye özel Antep fıstıklı lahmacun, sarımsak kebabı, bol baharatlı ve genellikle kahvaltıda tüketilen beyran çorbası, yenidünya kebabı, ince hamurun içine antep fıstığı, kaymak ve şeker konularak yapılan katmer Gaziantep’e özgü yemek çeşitleri.

Tatlılara gelince kente has Antep fıstığıyla yapılan muhteşem baklavalarının yanında fıstıklı sarma, bülbül yuvası, kadayıf, zerde, bastık, şıllık tatlısı gibi lezzetler de Gaziantep mutfağında oldukça beğenilen lezzetlerden.

Yerel lezzetlere sahip lokantaların dışında kentte farklı restoranlar, kafeler ve pastaneler de mevcut. 2015’te gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen şehirde ayrıca Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi de bulunuyor.

421 tescilli yemeği ile UNESCO gastronomi şehirleri listesinin zirvesindeki Antep’te baklava ve kebap dışında bir şeyler de yiyin. Halil Usta’da küşleme, İmam Çağdaş’ta kebap, Bakırcılar Çarşısına yakın Güllüoğlu veya Koçak Baklavacısında tatlı, Tahmis Kahvesinde menengiç kahvesi, Ciğerci Mustafa’da lahmacun, Zeki İnal’da şöbiyet, Sakıp Usta’da Beyran çorbası, Dukat’ta katmer, Bayazhan’da yuvalama ve simit kebabı, Erçelebi’de künefe yemeden Antep sınırından çıkmayın.

Gaziantep eğlence hayatı oldukça hareketli. Dedeman Otelinin içerisinde bulunan Deep Night Kulüp şehrin en ünlü mekanı. Zılgıtlı yerel bir eğlence arayanlar için Zılgıt Kafe Bar, rock müzik severler için La Mia Verita, dans ve eğlence için SPR Pub Restoran, daha çok gençlerin takıldığı bir yer arayışında olanlar ise Garaj Bar’a gidiyor.

Düğünlerin büyük bir coşkuyla kutlandığı Antep’te sokaktan geçen herhangi bir yabancının halaya katılması doğal karşılanır. Her türlü eğlence ortamında zılgıt çekme gelenleri vardır.

Gaziantep’te alışveriş

Kültürel zenginliğiyle ön plana çıkan Gaziantep’te alışveriş için en çok tercih edilen noktalar Turistik Gaziantep Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Zincirli Bedesten çevresi. Bu noktalarda özellikle kentte hala önemini koruyan el işlemeciliği, bakırcılık ve kilimcilik gibi yerel sanat ürünleri satılıyor. Bakırcılar çarşına uğrayıp, dolma taşı, dolma oyacağı gibi yöresel eşyalar almayı unutmayın.

Küçük dükkanlardan, büyük alıveriş merkezlerine, renkli çarşılardan, zincir mağazalara kadar pek çok alıveriş noktasına sahip kentten geleneksel motiflerle süslenmiş yemeniler, el yapımı deri ürünler, Antep işi danteller alınabilecek diğer hediyelik eşyalar arasında.

Gaziantep’in yemeklerine lezzet katan baharatların satıldığı Elmacı Pazarı, baharat ve salça çeşitleriyle rengarenk bir ortam sunuyor. Bakır işlemeli ürünler ve yerel objeler için Bakırcılar Çarşısı ilk akla gelen yer. Şehir merkezindeki cadde mağazaları ve AVM’ler de alışveriş için tercih ediliyor.

Gaziantep konaklama

Gaziantep’te lüks otel zincirlerinden, konuk evlerine, hotellerden, konaklara kadar pek çok bütçeye uygun konaklama alternatifi bulunuyor. Bu alternatifler özellikle şehir merkezinde yer alıyor. Bu yüzden buradaki fiyatlar size biraz yüksek gelebilir. Ancak Gaziantep ilçelerindeki otellerin şehir merkezine oranla daha ucuz olduğunu söylemekte yarar var.

gaziantep gezi rehberi

Gaziantep nerede

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Akdeniz Bölgesi ile geçiş noktasında yer alan Gaziantep’in güneyinde Suriye ve Kilis, kuzeydoğusunda Adıyaman, kuzeyinde Kahramanmaraş, batısında Osmaniye, güneybatısında ise Hatay konumlanıyor.

Gaziantep’e nasıl gidilir

Yüzyıllar boyunca önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Gaziantep’e, Türkiye’nin pek çok yerinden kalkan şehirlerarası otobüslerle ya da uçakla kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Her gün İstanbul, Ankara ve diğer illere uçak seferlerinin yapıldığı Gaziantep Oğuzeli Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 20 km mesafede bulunuyor. Ayrıca bu havalimanından Almanya’ya da direkt uçuşlar yapılıyor.

Gaziantep’te şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri, halk otobüsleri, minibüsler ve tramvay kullanılıyor. Minibüsler dışındaki toplu ulaşım araçlarında elektronik kart kullanılıyor. Taksi ve kiralık araç da şehir içi ulaşımda alternatif.

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep birbirinden güzel müzeleri, taş evleri, benzersiz lezzetleri ve zengin tarihi geçmişiyle Türkiye’nin önemli turistik merkezlerinden biri.

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz