Olimpos (Olympos), Türkiye’de beni en çok heyecanlandıran yerlerden biri. Çok uzun zaman önce ilk gittiğimde, hayatımda doğaya bu kadar yakın olduğum bir başka yer görmemiş olduğumdandır belki. Tamamen çam ağaçları ile kaplı bir vadiye kurulmuş. Ağaç evleri, uygun fiyatlı bungalov pansiyonları, antik kenti, pırıl pırıl plajı, sakinliğine inat capcanlı gece mekanları ile müptelalarını her yer kendine çeken bir cazibeye sahip.

İki yanı yemyeşil çam ormanlarıyla kaplı bir vadide yer alan Olimpos, vadiye serpilmiş benzersiz ağaç evleri ve bungalovları, antik kent kalıntıları, kristal berraklığında denizi ile doğa tatili denince tüm beklentileri karşılayan bir yer. Doğaya uyumlu sade bir konaklama imkanı sunan ağaç evler Türkiye’de ilk olarak burada görülmeye başlanmıştı.

Olimpos

Olimpos, Türkiye’de doğaya en yakın olabileceğiniz en doğal tatil deneyimini sunan nadir yerlerden biri. Her fırsatta ve her mevsimde gitmeyi sevdiğim bir rota. Üstelik sıkıcı bir yer de değil. Ben de her fırsatta gitmeye çalışıyorum. Herkes geçmişte daha güzeldi dese de ben bugününü de dün kadar seviyorum.

Olympos, yemyeşil Beydağlarına yaslanan konumu ve Likya Antik Kentinin izlerini taşıyan kültür mirası ören yeri ile tarih ve doğayı bir araya getiren bir tatil merkezi. Milli park sınırları içerisinde olması nedeniyle denize sıfır tesisi bulunmayan ve vahşi yapılaşma tehlikesi altında olmayan Olimpos, insanların kirletemediği, betonlaşmayan bir doğal güzellik olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Malta

1980’lerden itibaren doğayla baş başa tatil yapılabilecek yer arayışında olan sırt çantalı ve çevre dostu seyahat severlerin ilgi gösterdiği Olimpos, bu ilgiyle birlikte turizmde alternatif bir destinasyon olarak öne çıkmaya başladı. Olimpos koyunda denize girmek, sahilin güneybatısında kalan mağaralar çevresinde yüzmek ve koy etrafındaki tepelere tırmanıp sahilin muhteşem manzarasını izlemenin keyfine doyum olmuyor.

Olimpos Gezi Rehberi

Olimpos, Akdeniz sahillerimizin nadide yerlerinden biri. Tatil için Antalya’yı seçen sayısız yıldızdan biri olan Charlize Theron, çok sevdiği Olimpos’u ‘cennet gibiyidi’ sözleriyle anlatmış. Antik dönem tarihçisi Strabon’a göre Lykia bölgesinin en büyük kentlerindendi. Romalı devlet adamı ve hatip Cicero ise eski bir kent diye bahseder Olimpos’tan.

İki yanı çam ormanlarıyla kaplı derin bir vadide, narenciye bahçelerinin arasına serpilmiş yüzlerce bungalov ve ağaç evler düşünün. Doğa ile iç içe telaşsız bir tatil geçirmek isteyen sırt çantalı gezginler, çadır kampı sevenler neredeyse her yıl birkaç günlüğüne buraya kaçıyor. Milli parkın içerisinde, antik Olimpos kentinin kalıntıları arasından yürüyerek ulaşılan pırıl pırıl bir kumsalı var.

Pansiyonların hepsi aile işletmesi. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinin dahil olduğu konaklama fiyatları oldukça makul. Ekoturizm ve aktiviteleri denince ilk akla gelen yerlerden. Hareketli bir tatil yapmak isteyenleri bekleyen bolca aktivite seçenekleri de var. ATV gezileri, trekking, rafting, yamaç paraşütü, at turu, tüplü dalış, kaya tırmanışı, kano turu, tekne turları bunlardan bazıları.

Her yıl, mevsim ne olursa olsun fırsatını bulunca en az bir defa Olimpos’a muhakkak kaçıyorum. Hiçbir şey yapmasanız dahi kamelyalara kurulup kitap okumak insanı gündelik hayatın telaşından uzaklaştırıyor. İnsan ruhunun dinlendiğini hissediyor Olimpos’ta. Bunun tadını bilenler ne demek istediğimi anlıyordur.

Olimpos, özel koruma bölgesi olduğundan Akdeniz’in en bakir koylarından biri. Antalya’nın Kemer ve Kumluca ilçeleri arasında uzanan Olimpos Beydağları Milli Parkı, 1972’den bu yana milli park bölgesi olarak koruma altında. Batı Torosları oluşturan Beydağlarının başladığı noktada bulunan milli parkın içerisinde Olimpos, Adrasan, Çıralı, Yanartaş ve Antik Likya Yolu gibi cazibe merkezleri bulunuyor.

Yüzölçümü 34,452 hektar olan milli park önemli bir bitki ve yaban hayatı bölgesi. 25’i endemik olan bine yakın bitki türünün bulunduğu milli parkta yaban keçisi, vaşak, kurt, tilki, ayı gibi hayvanlar bulunuyor. Sahil şeridinde ise Akdeniz foku ve caretta carettalar var. Denize sıfır hiçbir tesisin yer almadığı Olimpos’ta, sahilin yanı başında yer alan Likya Antik Kenti kalıntıları bölgede yapılaşma tehdidini önleyen sigorta görevi görüyor.

Denize en yakın işletmenin 300-350 metre içeride bulunduğu Olimpos Vadisinde 6 km boyunca sıralanan ağaç evler pansiyon olarak kullanılıyor. Doğayla uyumlu tesisler yıl boyunca sırt çantalı gezginler ve doğa tutkunlarını ağırlıyor. Olimpos’un çevresinde de en az Olimpos kadar gezilecek görülecek onlarca rota var.

OLİMPOS’A NASIL GİDİLİR
Olimpos’a hava yoluyla ulaşım
: Olimpos’a en yakın havalimanı Antalya’da yer alıyor. Antalya Havalimanı, Olimpos’a 100 km uzaklıkta. Antalya Havalimanına Türkiye ve dünyanın birçok şehrinden direkt uçuşlarla ulaşabiliyorsunuz.

Antalya Havalimanından Olimpos’a ulaşım: Antalya Havalimanı’ndan Olimpos’a ulaşım için, öncelikle havalimanından 600 nolu otobüs ile Antalya Otogarına gelmeniz gerekiyor. Ayrıca tramvay ile de havalimanından otogara ulaşılabilir.

Antalya Otogarının Antalya İlçeler Terminalinden kalkan Kumluca, Finike, Kaş, Fethiye yönüne kalkan minibüslerle Olimpos’a gidebilirsiniz. Çiçek Tur, Kumluca Koop, Finike Koop, Batı Antalya Tur dolmuşlarını veya otobüslerini tercih edebilirsiniz. 2019 için Olimpos dolmuşları ulaşım fiyatı 15 TL. Olimpos kavşağında ineceğinizi söyleyin.

Olimpos sapağından itibaren sezonda 15 dakikada bir, sezon dışında da saat başı kalkan Likya Olimpos Tur minibüsleri ile yaklaşık 20 dakikada Olimpos’a ulaşabilirsiniz. Olimpos dolmuş fiyatı ise 7.5 TL. Kaldığınız pansiyona sorarsanız onlar da ulaşımınız konusunda size hizmet verebilir belki. Otostop yaparsanız da muhakkak alan olur, aklınızda bulunsun.

Olimpos’a kara yoluyla ulaşım: Antalya gezilecek yerler listesindeki Olympos’a, Antalya’dan Kemer, Finike, Kaş yönüne doğru uzanan yol üzerinden ulaşılıyor. Kemer’i geçtikten 29 km sonra, sol taraftan Olimpos yol ayrımından sahil yönüne doğru 11 km mesafede bulunuyor.

Antalya-Olimpos arası mesafe 83 km ve ulaşım ortalama 1,5 saat sürüyor. Kemer’den sonra Kumluca yönüne doğru 29 km sonra Olimpos Antik Kenti tabelasını göreceksiniz. Ana yoldan sol tarafa 11 km sahile doğru gittiğinizde Olympos’a ulaşıyorsunuz.

İzmir-Olimpos arası 522 km ve ulaşım ortalama 7 saat sürüyor. İzmir, Aydın’dan Olimpos’a özel araçla gitmek isteyenlerin Nazilli, Tavas, Acıpayam, Korkuteli, Elmalı, Finike, Kumluca rotasını izlemeleri gerekiyor.

Muğla, Didim, Bodrum, Marmaris yönünden geliyorsanız, Fethiye, Kaş, Finike, Kumluca rotasını izleyip Kumluca’yı geçtikten 15 km sonra, Olimpos Antik Kenti tabelasını takip edin.

Özel aracınızla İstanbul, Eskişehir, Ankara, Konya, Isparta veya Adana’dan geliyorsanız, Antalya’dan Kemer yönüne sapıyorsunuz. Yukarıda tarif ettiğim rotayı izleyerek Olimpos’a gidiyorsunuz.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

OLİMPOS’TA NEREDE KALINIR
🏡 Olimpos genellikle ağaç ev olarak bilinen pansiyonları ile tanınıyor. Yerel halkın Kavuşuk Boğazı dediği, Olimpos Sahilinden iç bölgelere uzanan dar vadi boyunca sıralanan ağaç ev pansiyonların birçoğunu aileler işletiyor. Huzurlu ve muhteşem doğasıyla muhteşem bir alternatif sunan Olimpos’ta vadi boyunca pansiyonlar, kamp alanları, antik kent ve sahil yer alıyor.

Olimpos’a her gittiğimde Olympos Çamlık Pansiyon‘da kalıyorum (☎️ 0543 5733110). Narenciye bahçesi içerisinde çok hoş, uygun fiyatlı bungalovları var ✔︎ Kadir’s Family House ve Kadir’s Top Tree Houses, Olimpos’ta en beğenilen ağaç evler arasında. Yine Yakamoz Pansiyon, Bayrams Tree Houses, Defne Pansiyon ve Koyevi Pansiyon önerebileceğim diğer pansiyonlar.

OLİMPOS’A NE ZAMAN GİDİLİR
Olimpos yılın her dönemi ayrı bir güzelliğe sahip. Kalabalığın çekildiği, çevrenin sakinleşip sessizleştiği eylül ayı Olimpos’un en güzel dönemi olarak biliniyor. Kavurucu sıcağın etkisinin ortadan kalktığı eylül dönemi yürüyüş, deniz keyfi ve çevreyi keşfetmek için de uygun.

Olimpos Gezilecek Yerler 📌

Olimpos Beydağları Milli Parkı, Antalya’nın Kemer ve Kumluca ilçeleri sınırlarında bulunuyor. 1972’den bu yana milli park statüsünde bulunan alan, ülkemizin en çok ziyaretçi çeken bölgelerinden biri. Batı Torosları oluşturan Beydağlarının başlangıcını oluşturduğu bölge, Antik Likya Yolu, Çıralı, Yanartaş, Adrasan gibi birbirinden güzel noktalara sahip. Olimpos da bu coğrafyanın en güzel yerlerinden.

Bana sorarsanız Olimpos’a her mevsim gidilir. En güzel zamanları ise doğanın uyandığı ilkbahar dönemi ile kalabalıkların çekildiği sonbahar dönemi. Yaz dönemi gündüzün çok sıcak oluyor, genellikle ziyaretçiler gündüzlerini bungalovlarda veya pansiyonların kamelyalarında geçiriyor. Öğleden sonra ise Olimpos Plajı’na gitmek için güzel zaman.

1. Olimpos Antik Kenti

Olympos Antik Kenti, antik Likya kentlerinden biri. MÖ 168’de, yirmi üç kentten oluşan Likya Birliğinde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biriydi. Olimpos Beydağları Milli Parkı alanı içerisinde bulunan Olympos’un, Akdeniz’e açılan önemli bir liman kenti olduğu ve kentin ortasından geçen Olympos Çayından gemilerin limana girdiği günümüze ulaşan arkeolojik verilerden anlaşılıyor.

Olympos Antik Kenti MÖ 168-78 yılları arasında yöre korsanları tarafından yağmalanmış. Ünlü korsan Zeniketes, MÖ 1. yüzyılda Phaselis’le birlikte Olympos’u da kontrolü altına almış. Korsan saldırılarından çok etkilenen ve fakirleşen kent, orta çağda toparlandı. Osmanlının deniz hakimiyetiyle 15. yüzyılda terk edildi.

Nehrin iki yanındaki çok sayıda antik tapınak, mezar ve kalıntılar defne ve böğürtlen çalısı ve diğer bitki örtüsüyle kaplı. Dar vadinin iki tarafında kurulmuş antik kenti gezmeyi unutmayın. Vadinin denize açıldığı yerdeki, iri taşlıklı plaj şahane. Derenin kuzey kısmındaki kayalık üzerinde Olympos’un son dönemini yansıtan orta çağ kalesi ve kalıntıları var. Oradan Olimpos Koyu manzarası olağanüstü.

Olympos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Olympos Antik Kenti giriş ücreti 30TL. Müze Kart geçerli.

Olimpos Antik Kentinin sahil bölümü iri çakıl taşlı Olimpos plajına ev sahipliği yapıyor. Deniz kaplumbağaları caretta carettaların yumurtlama bölgesi olan plaj, Türkiye’nin en bakir, temiz, doğası korunmuş alanlarından biri.

2. Olimpos Plajı

Olimpos Plajı, Türkiye’nin bakir kalabilen en temiz plajlarından birisi. Yeşilin denizle buluştuğu yerde, bir ucu Çıralı’ya uzanan Olimpos Koyu, sessiz, sakin, huzur ve doğayla iç içe bir yaşamı tercih eden gezginlerin uğrak noktası. Olimpos Plajına ulaşmak için Olimpos Milli Parkına girmeniz gerekiyor.

Milli Park girişinden sonra Olimpos Antik Kenti’nin içerisinden geçen 20 dakikalık bir yürüyüşle Olimpos Sahiline varıyorsunuz. Tesis olan plajlar gibi konfor veya mekan beklemeyin. Hiçbir tesis yok. Şemsiye şezlong da yok. Tuvalet dahi yok. Ona göre hazırlıklılı gelmeniz, yanınızda su bulundurmanız iyi fikir.

Plajda deniz kısmında neredeyse hiç kum yok, iri boyutlarda beyaz çakıllarlardan oluşuyor. Plajın deniz kıyısının birkaç metre ilerisinden itibaren kumluk alan başlıyor. Hemen arkada ise mevsime göre doluluğu değişen bir gölet var. Göletin denize karıştığı yerdeki su çok daha soğuk. Olimpos sahilindeki deniz, dağlardan gelen suyun hayat verdiği Olimpos Çayının birleşim yerinde olduğundan deniz suyu sıcaklığı diğer bölgelere göre daha serin.

Sahilde Deliktaş mevkisinden itibaren Çıralı’dan ayrılan sahil Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırlarında. Olimpos koyunda denize girmek, koyun güneybatısındaki mağaralarda yüzmek, tekne turları ile koy çevresini keşfetmek ve tepelere tırmanıp sahile kuş bakışı bakmak yapılacak aktiviteler arasında.

Eğer kano kiralama veya şnorkel ve paletiniz varsa Olimpos Plajının sağındaki kıyıları takip ederseniz muhteşem kristal berraklığında kayalık alanda yüzebilirsiniz. Hemen yukarıdaki sırtta ise Olimpos surlarının kalıntıları var. Oraya kadar tırmanırsanız Olimpos koyunun manzarasının şahaneliği karşısında büyüleneceğinize eminim.

Antik kente ve plaja Müze Kart ile ücretsiz giriş yapılabiliyor. Müze kartınız yoksa tek giriş için 24TL, 10’lu plaj kartı için ise 30TL ödenmesi gerekiyor. Çıralı tarafından yürüyerek Olimpos Plajına gelebilirsiniz, ücret vermeden.

Hemen her sene en az bir defa farklı mevsimlerde de olsa ziyaret etmeye çalıştığım Olimpos her geçen gün daha da kalabalıklaştı. Geçmişte sahilde dilediğiniz yere serilip güneşleniyordunuz. Şimdilerde ise fok sürüleri gibi kalabalıktan dip dipe havlu sermek zorunda kalıyorsunuz. Sadece doğa sever gençlerin takıldığı plaja artık her yaştan insan merakla gelmeye çalışıyor. Olsun, Olimpos Plajı bence her zaman güzel.



3. Olimpos Aktiviteleri

Olimpos yapılacak şeyler

Olimpos yamaç paraşütü, hava koşullarına bağlı olarak Adrasan’da 1000 metreden yapılıyor. Ortalama uçuş süresi 20 dakika. Pilotla beraber uçuyorsunuz. En az 1 gün önceden rezervasyon yapılması şart. Sabah 10.00 veya öğleden sonra 14.00’te uçuşlar planlanıyor. Sizi Olimpos’ta otelinizden alıyorlar.

Saatler kişi sayısına göre, hava şartlarına göre değişebiliyor. İsteyen olursa havada akrobatik hareketler dahi yapılıyor. Adrenalin seviyorsanız eğlenceli olabilir. Fotoğraf çekimi istenirse pilotla anlaşmanız gerekiyor. GoPro ile video ve fotoğraflar çekiliyor.Rüzgarın durumuna göre Karaöz Sahil veya Adrasan Plajı civarında süzülüyorsunuz.

Olimpos kaya tırmanışı, bölgede yaklaşık 10 farklı yerde yapılıyor. Bu bölgelerde nerdeyse 4 yüze yakın tırmanış noktası var. Türkiye’de doğa, deniz ve hatta tarih turizminin kaya tırmanışı işle birleştiği tek yer burası. Hayatında hiç kaya tırmanışı yapmamış olsanız dahi burada amatör olarak eğitim alıp tırmanış yapabileceğiniz uygun tırmanış noktaları yer alıyor.

Orta ve ileri düzey dağcılar için de çok sayıda profesyonel tırmanış noktası var. Tırmanışlar deneyimli rehberler eşliğinde ekipmanlarla yapılıyor. Kaya tırmanışı turu düzenleyen okullar gerekli malzemeleri sağlıyor. Tırmanışlar başlangıç seviyesinden rotalarda, üstten güvenlik sunan iple bağlı şekilde yapılıyor.

Kaya tırmanışları minimum 2 en fazla 6 kişiyle yapılıyor. Tur sabah 10’da ya da öğleden sonra 3’te yapılıyor. Herbir aktivite yaklaşık 2-3 saat kadar sürüyor. Olimpos merkezden yürüyerek çoğunlukla 15 dakikada tırmanış noktasına ulaşıyorsunuz. Tırmanışın 2 sektörü de (cennet ve La Plaj) Akdenize nazır tırmanış yapıyorsunuz.

Olimpos ATV turu ise günde 3 defa yapılıyor. Sabah 10, öğleden sonra 3 ve gün batımına yakın saatlerde düzenleniyor. Dere yolundan sonra köy sokakları gezilerek uzun orman rotasına geçiliyor. ATV turu rotası yaklaşık 12 km uzunluğunda ve tur 1 saat sürüyor.

Maksimim aynı anda 12 kişiye yapılıyor, 6 ATV’yi ister tek tek ister çift olarak kullanabiliyorsunuz. Bu turla Olimpos’un altını üstüne getiriyorsunuz. Önde bir rehber gidiyor, siz de güvenlik kurallarına uyarak, hız limitlerini aşmadan rehberi takip ediyorsunuz. Rota süresince manzara noktalarında 2 yerde mola veriliyor.

Olimpos dalış, Akdeniz’in sıcak sularında deniz altını keşfetmek isteyenler için düzenlenen bir aktivite. Dalış noktalarının çoğu Adrasan’a yakın yerlerde. Hacivat, Pırasalı, Üç Adalar, Beş Adalar dalış noktalarında dalış yapılıyor. Olimpos’tan Adrasan’a araçla gidiliyor, oradan tekneyle dalış noktalarına gidiliyor. Çok sayıda canlı görebildiğiniz gibi coğrafyada yaygın olan Caretta kaplumbağalarına denk gelebiliyorsunuz.

Daha önce hiç dalış yapmamış kişiler için birebir deneme dalışı yapılıyor. Maksimim 5 metre derinliğe yarım saati geçmeyecek şekilde su altı dünyasıyla tanışıyorsunuz. Olur da çok severseniz aynı okulda sertifikalı dalış eğitimi de alabiliyorsunuz. Sertifikalı dalışcılar sabah 9’da tura gidiyor, öğleden sonra 14.00’te dönülüyor Deneme dalışına çıkanlar 14.30’da götürülüyor ve 18.00’de dönülüyor.

4. Olimpos Tekne Turları

Olimpos Koylar Tekne Turu: Çıralı’dan kalkıyor ve sizi saat 10.30’da Olimpos Milli Parkı içinde yer alan Olimpos Plajından alıyorlar. Olimpos koylar turunda Porto Ceneviz, Sazak, Akvaryum koyları ve Aşıklar Mağarasına uğruyor. Turun tümünde tekne kıyıya yaklaşıyor. Yüzme bilmesine dahi kıyıya inip oradan yürüyebilir veya can yeleği ile yüzebilirsiniz.



Her bir koy enfes, kristal berraklığında şahane suya sahip. her biri yamaçları çam ağaçlarıyla kaplı tepe ve dağların önünden uzuyor. Bu turun ücreti 120 TL.

➤ Suluada Tekne Turu: Adrasan’da bulunan Suluada, Antalya’nın Maldivleri benzetmesi yapılan, muhteşem turkuaz renkli deniz suyuyla tekne turlarının gözde duraklarından. Bembeyaz renkli iki ayrı kumsala sahip olan Suluada, ismini üzerinde bulunan tatlı su kaynağından alıyor. Suluada tekne turları Adrasan’dan kalkıyor.

Olimpos’tan 9.30’da tekneyle Adrasan’a götürülüp, oradan saat 10.00-10.30 arasında başlıyor. Tekneler sırayla kalktığından kalkış saati esneyebiliyor. Bu tekne turunda ilk olarak Suluada’ya gidiyorsunuz. Adada ilk durulan ana plaj olan Turkuaz plajında 1-1,5 saatlik yüzme molası veriliyor.

Akabinde öğle yemeğini aynı koyda veya daha uygun diğer bir koyda yiyorsunuz. Devamında adadaki diğer mavi mağarayı, koyların yanından geçip adaya adını veren su kaynağının olduğu koyu ziyaret ediyorsunuz. Adadan ayrıldıktan sonra Adrasan açıklarında yer alan Amerikan ve Fener koylarında yüzme molası veriliyor.

Dönüş ise saat 17.00 civarında. Oradan da Olimpos’taki otelinize transferiniz sağlanıyor. Olimpos’ta kaldığınız pansiyona söylerseniz sizin için tekne turunu rezerve eder. Suluada tekne turlarına çok talep olduğundan gitmeden en az 1-2 hafta önceden rezervasyon yaptırın.

Adrasan Teken Turu: Adrasan ve Çıralı’dan kalkan, Suluada dışında diğer enfes koylara uğrayan bir tekne turu. Sazak, Ceneviz Limanı, Çoban Limanı, Akvaryum gibi noktalara uğruyor. Ceneviz Koyu, Olimpos’a 5 km uzaklıkta yer alan, yemyeşil orman dokusu ve masmavi denizi ile görsel şölen yaşatan koy, büyüleyici bir güzelliğe sahip.

Kekova Tekne Turu: Antalya’nın Demre ilçesi açıklarında, kıyıdan birkaç mil uzaklıkta bir ada olan Kekova, ülkemiz sınırları içinde olan Akdeniz sınırlarında kalan en büyük adamız. Kaleköy ya da diğer adıyla Simena, Üçağız, Batıkkent, Tersane ve İnönü koyları gibi şahane koylar var. Kekova tekne turları işte bu özel bölgeyi keşfetme imkanı sunuyor.

Demre’de olduğundan Olimpos’tan sabah 8.30’da Demre’ye 1,5 saatlik transferiniz yapılıyor. Tekne turu Demre Çayağzı Limanından 10.30’da başlıyor. Kekova rotasında Gökkaya Koyu, Hamidiye Koyu, Burç Koyu ve Kaleköy Simena’ya, Kekova Batıkkent’e tekneniz uğruyor.

Bu turun devamında saat 16.00 gibi Çayağzı’na geri dönüp dönüşte Noel Baba Kilisesi ve Myra Antik Kenti‘ni ziyaret ettikten sonra 19.30 gibi Olimpos’a dönmüş oluyorsunuz. Tekne turlarında çoğunla balık, makarna ve salatanın verildiği öğle yemeği var, içecekler hariç.

5. Tahtalı Teleferik

Tahtalı Teleferik (Olympos Teleferiği), Kemer’den 2365 m yükseklikte Olimpos Dağı zirvesine hizmet veren tramvay tipi bir hava asansörü. Olimpos Tahtalı Dağına ulaşmak için teleferik sistemi bulunuyor. Yunan mitolojisinde Olympos Dağı, tanrıların evi olarak adlandırılıyor. Bu yüzden Anadolu ve Yunanistan coğrafyasında 20’ye yakın dağa Olimpos adı verilmiş.



Olympos-Beydağları Sahil Milli Parkı içerisindeki 2,374 m yüksekliğindeki Tahtalı Dağı’nın antik dönemdeki ismi de Olimpos’tu. 600 metre yüksekten binilen teleferikle 2,365 metreye kadar çıkılabiliyor. 10 dakikalık yolculuk sırasında unutulmayacak manzaraya doya doya bakabilirsiniz. Dağ çevresinde yamaç paraşütü de yapılıyor.

Olimpos’tan Tahtalı Teleferiğe günlük turlar düzenleniyor. Otelinizden öğleden sonra 14.00 gibi alınıyorsunuz. Tahtalı Teleferik’e götürülüyorsunuz. Teleferikle 15 dakikada 2365 metre yer alan zirveye çıkıyorsunuz. Denize en yakın yüksek zirvelerden biri burası. Orada 1 saat vaktiniz var, dileyen Likya Yolunun geçtiği Olimpos Dağı trekking rotasına rotasının bir kısmını yürüyebilir.

Dileyen için orada yapılan Yamaç Paraşütü aktivitesini de yapılabilir (100$) civarında. Dönüşte ise Ulupınar’da yemek yedikten sonra otelinize bırakıyorsunuz. Bu tur 130 TL, teleferik ücreti ve Ulupınar’da Çınar Restoran’da yemek dahil. Bu turun yapılabilmesi için en az 8 kişilik bir talebin olması gerekiyor. Talebe göre kontenjan oluşunca tur yapılıyor.

6. Göynük Kanyonu Turu

Olimpos Göynük Kanyonu turu haftanın 2 günü, talebe göre en az 8 kişi olması halinde yapılıyor. Olimpos’tan saat 10.00’da hareket edilerek 1 saatte Göynük Kanyonu’na ulaşılıyor. Milli Parka girişten itibaren 10 dakikada önce yürüyüş yapılıyor, sonrasında Jeep Safari arabalarına binilip yüzülebilecek kaynak noktasına ulaşılıyor. Orada sağlanan özel ayakkabı, elbise ve can yeleği giyiliyor.

Kanyonun kalbinde, su içinde geçen 700 metrelik bir yürüyüş yapılıyor. Özel elbiseler hem güvenlik hem de sağlığınız için, su soğuk çünkü. Etkinlik iki dağın arasındaki koridorda akan çayda yüzerek veya yürüyerek yapılıyor. Yer yer tırmanıp yer yer yürüyüp yer yer de yüzüyorsunuz. Oldukça eğlenceli.

Rotanın sonunda 6-7 metre yükseliğinde şelaleye ulaşıyorsunuz. Sonrası ancak profesyoneller için uygun. Turda, şelaleden sonra aynı rotadan geri dönüp öğleden sonra 16.00 gibi Ulupınar’da yemeğe gidiyorsunuz. Akşam 18.00’de otelinize bırakılıyorsunuz.

7. Gelidonya Feneri ve Likya Yolu

Likya Yolu, Fethiye’den Phaselis’e 509 km uzunluğundaki bir rota. Yılın her dönemi rahatlıkla yürünebilmesi nedeniyle doğa ve yürüyüş tutkunlarının akın ettiği rota üzerinde Olimpos da bulunuyor. Harika manzaralar sunan rota üzerinde belirli aralıklarla yerleştirilen bilgilendirme levhaları ile tarihi ve doğal güzellikleri takip edebilirsiniz.

Teke Yarımadasının güney ucunda yer alan Gelidonya Feneri, Likya Yolu güzergahının üzerinde yer alan bir deniz feneri. Türkiye kıyılarında, deniz seviyesinden en yüksek noktada bulunan Gelidonya Feneri, aynı zamanda ülkemizin en eski deniz feneri. Aynı burunda MÖ 1200’lü yıllardan kalma Fenike gemi batağı da yer alıyor. Manzarası, doğası ve tarihi dokusuyla şahane bir yer.

Olimpos’ta dilerseniz Likya Yolu rotasının bir bölümünü yürüyebilirsiniz. Olimpos Likya Yolu rotasının ortasında yer aldığından rotanın hem geliş hem gidiş yönünü yürüyebilirsiniz. Olimpos’tan Ulupınar’a yürüyüş yaklaşık 5 km ve yürümek ortalama 4 saat kadar sürüyor. Bu turda Olimpos’tan otelinizden araçla alınıp önce Çıralı Yanartaş girişine ulaştırılıyorsunuz.

Önce Yanartaş’a oradan da tepeliklerden ve orman patikalarından geçerek Ulupınar’a yürüyorsanız. Ulupınar’da ağaçlar gölgesinde geçen dere kenarında yemek molası veriliyor. Bu yürüyüş öğleden sonra 15.00’te başlıyor, 4 saatte rotayı yürüyüp Ulupınar’a ulaşıyorsunuz. Ulupınar’dan araçla alınıp otelinize geri bırakıyorlar. Minimum 4 kişi olma koşulu var.

Olimpos Likya Yolu yürüyüş rotasının diğeri ise Olimpos’tan Adrasan’a veya Adrasan’dan ters şekilde Olimpos’a yapılıyor. Bu rota diğerine göre nispeten daha rahat, fakat tam gün. Yürüyüş sabah erken saatte, sabah genelde 7’de trekking başlayıp öğlen deniz keyfi için Adrasan’da uzun mola veriliyor. Bu rota 16 km uzunluğunda. Minimum 4 kişi koşuluyla Adrasan Likya Yolu yürüyüşü yapılıyor.

Doğa’nın içinde olmak, Yanartaş’ı görmek için Ulupınar rotası ama doğa ve denizi birleştirip yüzeyim derseniz Adrasan rotasını tercih edin. Dileyen için sadece akşamları yapılan Yanartaş turu da var. Servis Olimpos’tan sizi akşam 21.00’de alıyor, Yanartaş girişine bırakıp, aynı noktadan 1,5 alınıyorsunuz. Bunda rehber yok tabi.

8. Çıralı

Çıralı, Olimpos sahilini paylaşan iki yerleşim yerinden biri. Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı, Ulupınar mahallesinin bir beldesi. Olimpos gibi Çıralı’da başlı başına bir tatil destinasyonu. Sahilin hemen ardında bulunan köy dağınık bir yerleşime sahip. Narenciye ve meyve ağaçlarıyla bezeli bu bölgede çok sayıda konaklama tesisi bulunuyor.

Çıralı sahili, Çıralı’nın doğusundan başlayıp Olimpos’a kadar devam ediyor. Antalya’nın en güzel koylarından biri. İki dağ arasında bir hilal gibi uzanan Çıralı sahili kum ve çakıldan oluşuyor. İstediğiniz her yerden denize girebileceğiniz sahil, merkezde 100 metre civarında fakat sahil kuzeye doğru genişliyor. Tertemiz denizi genelde sakin ve güvenli.

Kilometrelerce devam eden Çıralı sahilini benzerlerinden farklı kılan özelliği ise ‘Caretta Caretta’ adıyla bildiğimiz Akdeniz’de sıkça görülen deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olması. Caretta’lar yılın belli dönemlerinde yumurtalarını Çıralı sahiline bırakıyorlar.

Caretta’ların yaşam alanını korumak için Çıralı sıkı tedbirlerle korunuyor. Yumurtlama dönemlerinde hava karardıktan sonra sahile inmek, çadır kurmak ve ateş yakma yasak. Çıralı sahilinin Caretta’ların yuvalama alanı olması nedeniyle sahil mümkün olduğunca az aydınlatılıyor. Işık kirliliğinin olmaması ise galaksiyi daha görünür yapıyor.

Çıralı yakınlarından Ulupınar Köyü, Kemer ilçesi sınırlarında. Yüzyıllık çınarların gölgesinde, serin suların aktığı bu yerleşim yeri Phaselis’ten sonra Tekirova’yı geçer geçmez önemli bir mola yeri. Yemyeşil ormanlarla çevrili köy, huzurlu bir durak. Çınar ağaçlarının altındaki bu restoranlarda alabalık, deniz balığı, et yemeklerini, lezzetli salatalarını tadın.

Bu yeşil cennet aynı zamanda alabalık üretimi yaptığı için çevredeki birçok tatil beldesi, restoranlara alabalık temin ediyor. İsterseniz Ulupınar’dan yürüyerek Yanartaş’a ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüş dağların arasındaki patika yolda devam ediyor.

ÇIRALI’DA NEREDE KALINIR
🏡 Çıralı, ağaç evleri ve doğa içerisindeki konforlu otelleriyle ünlü. Olympos Lodge Otel, tam anlamıyla cennet bahçesi. Ülkemizin en benzersiz butik otellerinden biri. Balayı ve romantik bir tatil için şahane ✔︎ Villa Lukka, kaldığım diğer bir nefis Çıralı oteli. Lukkies Lodge Cirali ve çok defa kaldığım Baraka House da hoşunuza gidebilecek diğer seçenekleriniz ✔︎

🏡 Uygun fiyatlı, bungalov tarzı bir konaklama arıyorsanız Arlin Bugalov, gayet uygun bir tercih ✔︎ Çıralı sahiline 8-9 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan bungalovlar, 4 kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak ev konseptinde, bir yatak odası, salon-mutfak, banyo-tuvalet ve veranda yer alıyor. Yolda Olmak sitesinde sizi buldum derseniz Hasan abim elinden gelen kolaylığı gösterir. (☎️ 532 6774429)

9. Yanartaş

Yanartaş, volkanik bir yamacın farklı noktalarında yılın her dönemi hiç sönmeden yanan ateş öbeklerine sahip. Antik bir patikadan yarım saatlik yürüyüşle ulaşılan Yanartaş’ın mitolojik bir öyküsü de var. Antik çağdan bu yana hiç sönmediğine inanılan Yanartaş, 230 metre yükseklikteki kayalardan sızan ateşi ile büyüleyici bir yer.



Antik çağda son nefesinde bile ağzından ateş püsküren bir varlığın yaşadığı düşünülen Yanartaş, Olimpos’un en gözde ziyaret yerlerinden. Olimpos gezilecek yerler listenize muhakkak ekleyin. Yanartaş ziyaret saatleri konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması yok. Giriş ücreti 30 TL.

10. Adrasan

Adrasan, Olimpos’un 8 km güneyinde, Kumluca ilçesi sınırlarında yer alan enfes bir tatil bölgesi. Antalya’nın saklı bir cenneti Adrasan, sit bölgesi olmasından ve yollarının bozukluğundan dolayı gözlerden biraz uzak kalmış. Kıyıdan 4 km içeride yer alan kasaba merkezinin bir cazibesi yok, asıl güzellik sahilde.

Bakir doğası, hoş kumsalı ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Olimpos ile birlikte Batı Akdeniz’in en önemli doğa, kamp ve çadırlı tatil merkezlerinden. Musa Dağının gölgesinde uzayan yay uzayan Akdeniz‘in en güzel kumsallarından birine sahip. Yaklaşık 2 km’den fazla uzunluktaki Adrasan Koyu, Antalya’nın batısındaki kıyı şeritleri içinde en uzun olanlarından biri.

Masmavi denizini üç bir taraftan sarmalayan çam ormanlarıyla nefis bir havaya sahip. Adrasan, etkileyici kumsalı ve komşusu Gelidonya Feneri ile biliniyor. Adrasan Deresi, kasabanın en çekici yeri. Derenin iki kıyısı geniş teraslı mekanlar ve otellerle dolu. Çok sayıda pansiyon ve otel var. Suluada turuna katılınca Adrasan’ı da görebilirsiniz.

ADRASAN NEREDE KALINIR
🏡 Adrasan otellerinin nerdeyse tamamını Çavuşköy sakinleri işletiyor. Her bütçeye uygun, farklı konfor seçenekleri sunan oteller var. Papirus Otel, Adrasan’da en çok kaldığım otel. Gayet güzel, havuzu da olan nezih bir yer ✔︎ Adrasan Shambala Hotel, On Hotel ve Swiss Eviniz Hotel hoşunuza gidebilecek diğer oteller.

Olimpos doğa tutkunlarının sadece doğayla baş başa vakit geçirdiği, gündüzleri denize girdiği ve tekne turlarına katıldığı aktivitelerden ibaret bir yer değil. Geceleri de capcanlı bir yer olan Olimpos’ta kafe ve barlar sabahın ilk ışıklarına kadar açık. Her akşam canlı müzik ve bol eğlence sunan mekanlarda müşteri kitlesi genç ağırlıklı.

Dolu dolu bir yaz tatili yapmak isteyenler için ise haziran, temmuz ve ağustos ayları Olimpos‘un en kalabalık, en sıcak ve en popüler dönemi. Birçok pansiyonda yer bulmanın zorlaştığı bu dönemde erken rezervasyon şart. Pansiyonların bahçesinde ise çadırınızla konaklayabiliyorsunuz.

14 Yorumlar

  1. Olimposun denizi artık eskisi kadar bakım yok. Seyahat tekneleri geldikten sonra şu yüzeyinde yağmur taneleri gibi 2 metrelik zift şeridi oluyor. Bence yutmak ve onların içinde yüzmek herkes için tehlikeli. Devletin uyarması lazım.

  2. Sulu ada benim favorim,yıllar öncesinde ilk gittiğimde kimsecikler yoktu ama artık çok popüler.Tekne turları tıklım tıklım, özellikle bayram dönemlerinde Sulu ada’ya giden teknelerde yer bulmak çok zor. Gitmeyi düşünenler önceden tekne turu için rezervasyon yaptırsın.

  3. Olimpos doğal güzelliği, antik kenti, eşsiz orman örütüsü, ağaç evleriyle Akdeniz Bölgesi’nin özgün tatil noktalarından biri. Her yıl en az iki kez yolum bu güzel koya düşüyor. Kıyı’da yapılaşma olmadığı için bu güzellik yıllarca korunmuş. Umarım hep böylr kalır.

  4. Ulaşım için alternatifler neler acaba? Yazı çok güzel olmuş bu arada gerçekten tam tatil zamanı gelmişken böyle bir bilgiye denk gelmek güzel oldu.

  5. Gelidonya Feneri-Karaöz arası benim sevdiğim rotalardan.Biraz zorlu ama buna değer.Gelidonya Feneri’nin çevresi baharda çok güzel ,Likya yolu’nun üzerinde olması ve muhteşem manzarası burayı daha da özel kılıyor.

  6. Her yıl 2 defa giderdim ama artık eskisi gibi çekiciliği kalmadı. Haftasonu günübirlikçiler çoluk çocuk doldu, sahilde uzanacak yer yok nerdeyse.

    • Sanki bize o Olimpos’taki mezarının başka yerde olmasını istemeyen ve yanına başka kimseyi gömdürtmeyen o Yunanlı! (o yunanlının adini unuttum ya nerden kalsin garip gurup isimler). Kardeş narsistliğin kaçıncı seviyesi bu?

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz