Troya Antik Kenti, Homeros’un İlyada Destanı’nda anlattığı Truva (Troya) Savaşı’nın yaşandığı yer olarak dünyaca ünlü. Çanakkale il sınırlarında, Kaz Dağı eteklerindeki Hisarlık adlı bölgede yer alan antik kent, birçok edebi eser, sinema filmi ve dizide kendine yer bulan Truva Atı efsanesinin yaşandığı yer.

Tarih boyunca yaşadığı çok sayıda doğal afet ve savaş nedeniyle 9 defa yıkılıp yeniden kurulan şehir, farklı dönemlerin izlerini gösteren katmanlarıyla bölge ve dünya tarihini aydınlatıyor. 1998 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Troya Antik Kenti, 2019 yılında açılan müzesi ile de göz kamaştırıyor.

Troya

Troya Antik Kenti

Troya Antik Kenti, Çanakkale il sınırlarında, Çanakkale Boğazı’nın güneybatı ağzının hemen güneyinde, Kaz Dağı’nın kuzeybatısında, Hisarlık olarak bilinen bölgede konumlanıyor. Truva ismiyle de anılan Troya Antik Kenti, Batı edebiyatının ilk büyük eserinden biri olan ve Antik Çağ’da yaşamış İyonyalı Ozan Homeros tarafından yazılan Odysseia destanında da ünlü Truva Savaşı ile anlatılıyor.

Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan Troya Antik Kenti’nde en erken yerleşimin MÖ 3 bin ile 2 bin 500 yılları arasındaki erken Tunç Çağı’na uzandığı biliniyor. Sonraki dönemde aralıksız olarak yerleşim yeri olarak kullanılan Troya’da son yaşam izleri ise MÖ 85 ile MS 8. yüzyıllara tarihleniyor.

Malta

Aralıksız yerleşimi çok iyi bir şekilde sergileyen 9 katmana sahip olan antik kentte kazı çalışmaları günümüzde de devam ediyor.

Tarih boyunca coğrafi konumu nedeniyle ev sahipliği yaptığı uygarlıkların diğer bölgelerle ticari ve kültürel bağlantıları açısından önemli bir rol üstlenen Troya, kesintisiz katman tabakası ile Avrupa ve Ege’deki arkeolojik alanlar için de referans görevi görüyor.

1870’li yılların başında Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından Çanakkale’nin Tevkifiye Köyü civarında keşfedilen antik kentte çıkan eserlerin önemli bir bölümü yurt dışına kaçırılmış. Antik kente ait eserler Türkiye, Almanya ve Rusya’daki farklı müzelerde sergileniyor. 1998 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kent, 1996 yılından bu yana milli park statüsünde.

Truva Atı Hikayesi

Truva Atı, Odysseus’un (Akhalılar) Truva surlarını aşmak ve şehre (Troya’ya) gizlice girmek için yaptırdığı tahtadan at maketi. İki taraf arasındaki savaş yaklaşık 10 yıldır devam ettiğinden askerler bıkkın ve yorgundur. Zekası yüzünden Athena tarafından da sevilen Odysseus’un aklına tahtadan bir at yapma fikri gelir.

Plana göre Akhalılar savaştan çekiliyor gibi gözüküp, geride çok büyük bir tahta at bırakırlar. Odysseus ve diğer seçkin komutanlar atın içine gizlenirken, diğerleri denize açılıp gemileri Bozcaada’nın arkasına, Troyalıların onları göremeyeceği bir şekilde gizlerler.

Planın yürümesi için, görevi tahta atın Truvanın surlarından içeri girmesini sağlamak olan bir Akhalı askeri atın yanında bırakırlar. Akhalıların çekildiğini gören Truvalılar, şaşkınlık içinde batı kapısının önündeki dev tahta atın yanına giderler.

Bu sırada ortaya çıkan Sinon ismindeki Akhalı asker, Yunanlardan nefret ettiğini, onu Akhalıların geri dönüşleri için gerekli rüzgarın çıkması adına kurban seçtiklerini ve kendisinin kaçarak kurtulduğunu söyler ve şöyle devam eder: Tahta at Tanrıça Athena’ya kutsal bir sunak olarak yapılmıştır. Büyük olmasının sebebi Troyalıların onu dar şehir kapılarından şehrin içine almalarını engellemek içindir.

Akhaların beklentisi Troyalıların bu atı yakıp yıkmalarıdır. Böylece Tanrıça Athena’nın öfkesini Troya üzerine çekmiş olacaklardır. Ama Troyalılar atı şehrin içine alıp onu korurlarsa Athena’nın lütfu Troyalılara yönelecektir.

Ahkalı askerin sözlerine inanan barışmak isteyen Truvalılar bu sözlere inanırlar ve tahta atı içeri alırlar. Gece barış kutlamalarıyla eğlenen ve alkolün etkisiyle sızan Truvalılar, atın içindeki Akhalı Savaşçılar tarafından avlanır. Bu sırada Truva’nın surlarına yaklaşmış olan Akhalı Ordusunun da takviyesiyle Truva Şehri tamamen yıkılır. Truva’nın baştan sona yakıldığı bu katliam sonrasında Menelous Helen’i alarak Yunanistan’a yelken açar.

Bugün antik kentte yer alan at 1975 yılında bir Türk sanatçı tarafından eski bilgiler ışığında yeniden yorumlanarak yapılmış.

Troya Antik Kenti
Troya Milli Parkı

Troya Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺Adres: Tevfikiye Köyü, Truva 6 sokak No:12 Çanakkale ☎️ +90 (286) 217 67 40
🕘Troya Antik Kenti Ziyaret Saatleri: Troya Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-18.00. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık.
💶Troya Antik Kenti giriş Ücreti: Troya Antik Kenti giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli. Antik kent ile müze tek biletle ziyaret edilebiliyor.

Troya Antik Kenti nerede

Troya Antik Kenti, Marmara Bölgesi’nin güneyinde, Çanakkale’nin merkez ilçesi sınırlarında, Çanakkale Boğazı’nın güneybatı ağzının hemen güneyinde, Kaz Dağı’nın kuzeybatısında konumlanıyor. Antik kent, Çanakkale’nin merkez ilçesinin Tevfikiye Köyü’nün Hisarlık tepesinde bulunuyor.

Troya Antik Kentine nasıl gidilir 🚘

Troya Müzesi
Truva Atı

Troya Antik Kenti’ne en yakın havalimanı Çanakkale’de. Troya Antik Kenti’ne 30 km uzaklıktaki Çanakkale Havalimanı’ndan antik kente ulaşım için herhangi bir toplu ulaşım aracı bulunmuyor. Taksi, araç kiralama ya da özel transfer aracı seçenekleriyle antik kente ulaşabilirsiniz.

Troya Antik Kenti’ne arabayla ulaşım için Bursa, Ankara ve İstanbul yönünden gelişlerde Çanakkale kent merkezine geldikten sonra güneyde İzmir yönünde ilerlemek gerekiyor. Çanakkale-Ezine Karayolu’nun 30 km’sinde bulunan Çıplak ve Tevfikiye sapağından içeriye girildikten 5 km ilerledikten sonra Troya Antik Kenti’ne ulaşılıyor.

İzmir ve güneyden arabayla gelişlerde ise Çanakkale kent merkezine 25 km kala Tevfikiye sapağından sola dönerek antik kente ulaşılıyor.

Türkiye’nin farklı birçok şehrinden Çanakkale kent merkezine otobüsle geldikten sonra Çanakkale Otogarı’ndan Tevfikiye ve antik kente hareket eden dolmuşlarla da ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Dünya edebiyatı ve tarihi için büyük önem taşıyan Troya Antik Kenti, binlerce yıllık geçmişe sahip. Çanakkale’de gezilecek yerler arasında bulunan ve Türkiye‘nin en güzel antik şehirleri arasındaki bu yer, yıl boyunca çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz