Antalya, Türkiye’nin güneyinde Akdeniz kıyı şeridinin en önemli turizm destinasyonlarından biri. Uygarlıklar havzası Antalya dört bin yıldan bu yana pek çok medeniyeti bağrında büyüttü. Yeşilin ve mavinin sarmaladığı bu güzel coğrafyada deniz ve kumdan öte köklü bir tarihi zenginliğe her bir yanda rastlıyorsunuz. Yönetim biçimiyle Batı demokrasilerine ilham veren Likya Uygarlığı bu coğrafyada hayat bulmuştu.

Antalya, dağ ile deniz arasına kurulmuş şehirlerin doğal güzelliğinden çok daha fazlasına sahip. Geçmiş günlerden kalan görkemli yapıları ve tarihi eserleri görebileceğiniz sayısız antik kent ve tarihi eser bulunuyor.

Antalya’nın En Güzel Tarihi Yerleri

1. Tarihi Kaleiçi, Antalya

antalya tarihi yerler

Kaleiçi, nefis bir Orta çağ yerleşimi. Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlıların izlerini taşıyan tarihi yapıların büyük bir kısmını halen koruyabilen, Anadolu’nun en eski kentlerinden biri. Göz alıcı taşlarla süslü minareleri, taş döşeli dar sokakları, cumbalı ahşap evleri ve sakin avlularıyla Kaleiçi’nde Antalya’nın tarihi ruhunu görmek mümkün.

Geçmişten süzülen bir inceliği sergileyen evlerin bahçelerinden sokaklara taşan begonviller taş evlere çok yakışmış. İki katlı, yüksek tavanlı dış sofalı evlerin büyük bir bölümü restore edilmiş. Genellikle 3 katlı olan evlerin çoğu butik otel, restoran, antikacı ve hediyelik eşya dükkanı olarak hizmet veriyor.

Malta

Kale Kapısı mevkiindeki dış surlar üzerinde bulunan 14 metre yüksekliğindeki Tarihi Saat Kulesi, 1901 yılında II. Abdülhamit adına inşa ettirilmiş.

2. Yivli Minare, Kaleiçi

antalyadaki tarihi yerler

Yivli Minare, şehrin hemen hemen her noktasından görülüyor. Antalya’nın sembol eserlerinden biri olan Selçuklu zamanından kalma tarihi Yivli Minare, Antalya’da ilk gidilecek yerlerden kuşkusuz. Kesme taşlı kare bir blok üzerine yarım silindirli yiv şeklinde sekiz kuşağı ve firuze taşlarla bezeli 45 metrelik minaresiyle şehrin sembolu benim diyor.

Selçuklu hakimiyetinin simgesi, I. Alaeddin döneminde bir anıt olarak tasarlanmış. Çevresinde Ulu Camii, Ulu Camii Medresesi, Atabey Armağan Medresesi, Antalya Mevlevihanesi, Zincirkıran Mehmet Bey ile Nigar Hatun türbeleriyle bir külliye oluşturuyor. Hepsi de görmeye değer önemli tarihi miraslar.

3. Tarihi Liman Antalya Marina

antalyanın tarihi yerleri

Kaleiçi, surlarının çepeçevre sarıp kucakladığı tarihi yat limanı enfes bir manzaraya sahip. Mendireğin iki ucunda bir yanıp bir sönen fenerine nazır boy boy yelkenliler ve sandallar sırlanıyor. Palmiye ve hurma ağaçlarının çevrelediği bu güzel limanı Bergama Kralı II. Attalos’un dünyadaki cennet olarak yanımladığı söyleniyor. Sabahı ayrı güzel, akşamı ayrı.

Dalgakıranın ucuna kadar bir yürüyüşe çıkın. Antalya Tarihi Liman‘dan denize açılan irili ufaklı teknelerle, falezleri gezen ve Düden Şelalesi‘ni de görebileceğimiz kısa bir tura çıkmanız da mümkün. Limanın hemen altında yer alan küçük Mermerli Plajı ise buradan uzaklaşmadan deniz keyfi yapmanız için doğru adres.

Antalya surlar üzerinde 2. yüzyılda yapılmış silindir biçimindeki Hıdırlık Kulesi‘nin nefis bir manzarası var. Surların güneybatı köşesinde, Antalya’nın en eski parklarından biri olan Karaalioğlu Parkında yer alıyor.

4. Hadrian Kapısı

antalya hadrian kapısı

Hadrian Kapısı, Üç Kapılar olarak bilinen, antik dönemde kente Kaleiçi ve liman bölgesinden giriş kapısıydı. Bu anıt kapı, MS 130 yılında Roma İmparatorlarından Hadrian onuruna inşa edilmiş. İki sütunlu cephesi ve dört kapı kulesi üzerinde yükselen üç kemeriyle tipik Roma zafer takı görünümünde. Bugüne ulaşamayan ikinci katında ise sadece Roma imparatorunun değil aile üyelerinin de heykelleri bulunuyordu.

5. Phaselis Antik Kenti

antalya görülecek tarihi yerler

Phaselis (Faselis), Kemer’e bağlı Tekirova Beldesinde, doğal güzellikleri, antik şehri, koyu ve plajı ile ünlü, sakin ve huzurlu bir cennet. Phaselis Antik Kenti, tarihi antik tiyatrosu, su kemeri, agorası ve hamamları ile deniz ve tarihin bir arada bulunduğu antik bir yerleşim yeri.

MÖ 6. yüzyılda Rodos’lular tarafından kurulmuş. Likya’nın doğu kıyısının en önemli limanıydı. MÖ 333’de Büyük İskender’in Makedonya’dan Hindistan’a uzanan seferinde bir süre Phaselis’te konaklamış. Phaselis Koyu, Antik Phaselis Kentinin bir parçası. Yazın hafta sonları günübirlik pek çok ziyaretçi ağırlayan koy, Antalya’ya 60 km uzaklıkta yer alıyor. Yiyecek ve içeceğinizi yanınızda götürün.

⏰ Phaselis Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Phaselis Antik Kenti giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.

6. Aspendos Tiyatrosu, Serik

Aspendos Tiyatrosu, Antik tiyatrolar arasında en iyi korunan ve Anadolu’daki Roma tiyatroları arasında sahnesiyle günümüze ulaşan nadir örneklerden biri. Aspendos Tiyatrosu, 138-164 yılları arasında imparator Antonius Pius döneminde, mimar Zenon tarafından yapıldığı biliniyor. Yarım daire biçimindeki 15 bin kişilik anfi, klasik Grek tiyatro geleneğindeki gibi akropolisin doğu yamacına yaslanmış.

Halk arasında ‘Belkıs Harabeleri’ olarak bilinen Aspendos Antik Kenti Yukarı Kent ve Aşağı Kent olarak iki bölümde geziliyor. Tiyatro, Aşağı Kent’teki en önemli yapı. Görülecek yerler arasında surları, agorası, çeşmesi, eksedrası, stadionu, hamamları, su kemerleri, tapınak ve nekropolleri yer alıyor. Antik kente, Antalya-Manavgat karayolundan ayrılan asfalt yoldan ulaşılıyor.

⏰ Aspendos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Aspendos Antik Kenti giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

7. Perge Antik Kenti, Aksu

antalya tarihi noktalar

Perge Antik Kenti, Antalya şehir merkezine sadece 18 km uzaklıkta, Aksu ilçesi sınırları yer alıyor. Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış bir antik kent, Antalya’nın en güzel tarihi yerlerinden. UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Perge Antik Kenti, Helenistik dönem boyunca eski dünya içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasındaydı.

Tarihi Tunç Çağı’na kadar inen Perge Antik Kenti, Geç Klasik, Helenistik ve ağırlıklı olarak Roma İmparatorluk dönemleri bağlamında planlama açısından önem taşıyan bir kent. Aziz Paulus ile Barnabas Hıristiyanlığı yaymak üzere Anadolu’daki ilk gezilerine buradan başlamış

⏰ Perge Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Perge Antik Kenti giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

8. Xanthos Antik Kenti, Kaş

antalya ören yerleri

Xanthos Antik Kenti, Antik Çağ’da Likya Uygarlığı’nın en büyük idari merkeziydi. Meclisi Patara’da olmasına rağmen, birliğin başkenti Xantos’tu. Fethiye merkeze 46 km uzaklıkta bulunan Xanthos, dini merkez Letoon ile birlikte bölgenin en önemli yerleşimiydi.

UNESCO Dünya Mirası Listesine 1988 yılında alınan Xanthos, birçok kanlı savaşa ve birbirinden önemli tarihi olaylara şahitlik ettiği için, ne yazık ki kentte günümüzde görülebilecek pek fazla yapı bulunmuyor. 1840’lı yıllarda yapılan kazılarda bulunan eserler British Museum’da sergileniyor.

⏰ Xanthos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Xanthos Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

9. Termessos Antik Kenti, Korkuteli

antalya tarihi görülecek yerler

Termessos Antik Kenti, ülkemizin iyi korunmuş antik şehirlerinden biri. Termessos, Anadolu’nun en eski halklarından Luvi’lerin soyundan gelme Solym’ler tarafından kurulmuş. Büyük İskender MÖ 333’de kenti kuşatmış ancak Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemişler. İskender’in ölümünden sonra kent Ptolemyler tarafından alınmış.

Çok sayıda tapınağa ve bezemeleri oldukça zengin çok sayıda mezarlık alanlarına sahip. Termessos’un içerisinde barındırdığı Termessos kaplıcaları nedeniyle, antik kent milli park kapsamında bulunuyor. Güllük Dağı’nın tepesinde doğal bir platform üzerine kurulmuş antik kent Antalya’nın 30 km kuzeybatısında yer alıyor.

⏰ Termessos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Termessos Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

10. Alanya Kalesi

antalya alanya kalesi

Alanya Kalesi, Antalya en güzel tatil noktalarından Alanya’nın simgelerinden biri. Alanya Kalesi, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış. 6 km uzunluğunda sağlam surlarla çevrilmiş, 10 hektarlık bir yarımada üzerinde uzanıyor.

İlk kuruluş tarihi ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Harçlı Helenistik sur duvarı MÖ 12. yüzyılda kentin hakimi Diototos Tryphon döneminde yapılmış. Yuvarlak kuleli sur kalıntıları Bizans dönemine ait. Bu dönemde Akdeniz’in en işlek limanıydı.

1221’de Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat’a tarafından alınan kalenin eski surları bu dönemde sağlamlaştırılır. Tersane, Kızılkule, Tophane, ve İçkale’deki saray kompleksi görülmesi gereken yerler arasında.

⏰ Alanya Kalesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Alanya Kalesi giriş ücreti 30TL. Müze Kart geçerli.



11. Myra Antik Kenti, Demre

antalya tarihi yerler myra

Myra Antik Kenti, Antalya’nın batısında Demre ilçesi sınırlarında yer alıyor. Kaya mezarları, Likya yazılı kitabeleri ve Roma dönemi tiyatrosu ile mutlaka görülmesi gereken bir yer olan Myra Antik Kenti’nin geçmişi MÖ 5. yüzyıla kadar dayanıyor.

⏰ Myra Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Myra Antik Kenti giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.

12. Apollon Tapınağı, Side

antalyada gezilecek tarihi noktalar

Apollon Tapınağı, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side Mahallesi sınırlarında, Akdeniz kıyısında yer alıyor. Side Antik Kenti mirası olan tapınağın eşsiz ve görkemli mimarisi, özellikle günbatımının ışıkları altında mükemmel bir görünüme bürünüyor. Tapınak Side kentinin baş tanrılarından olan ışık, güzellik ve sanat tanrısı Apollon’a adanmış. Apollon Tapınağı 24 saat ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

MS 3. yüzyılda kent Hristiyan kentine dönüşmeye başlayınca tapınağın bir kısmı bazilika yapımında kullanılmak üzere sökülmüş. Apollon Tapınağı’nın yanı sıra Side Antik Tiyatrosu ve Köprülü Kanyon görülmesi gereken yerler arasında.

13. Olimpos Antik Kenti, Kumluca

antalya antik kentleri

Olympos Antik Kenti, hala gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen tarihi yapıları ile Antalya’nın en güzel noktalarından biri. Backpacker turizmi ile parlayan Olimpos artık her bütçeden gezginleri misafir ediyor. Ağaç evlerinden lüks butik otellerine kadar çok çeşitli tatil seçenekleri var.

⏰ Olympos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Olympos Antik Kenti giriş ücreti 30TL. Müze Kart geçerli.

14. Rhodiapolis Antik Kenti

Rhadiopolis Antalya

Rhodiapolis, isminden dolayı Rodoslular’ın kurduğu bir şehir olarak kabul ediliyor. Antalya’nın Kumluca ilçesinin Sarıcasu Köyü yakınında bir tepe üzerinde yer alan, antik kent muazzam ova manzarası, antik tiyatrosu ve yerleşim yeri kalıntıları ile bölgede az tanınan antik kentlerden biri olmasına rağmen şehir tüm görkemiyle ayakta. Çok yakınında bulunan Gagai, Phaselis, Korydalla ve Olympos gibi bölgedeki pek az Rodos kolonisinden birisi.

⏰ Rhodiapolis Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-17.30, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Rhodiapolis Antik Kenti giriş ücreti: Ücretsiz.

15. Gelidonya Feneri, Kumluca

Gelidonya Feneri, Türkiye’nin deniz kenarında bulunan en büyük feneri olarak biliniyor. Taşlık Burnunda yer alan ve resmi kayıtlarda ‘Taşlık Feneri’ olarak geçen Gelidonya Feneri, ülkemizin en güzel manzarasına sahip yerlerden birisi. Likya Yolu rotasının en çok ilgi gören yerlerinden.

16. Antalya Müzesi

antalya tarihi yerler müze

Antalya Müzesi, Antalya tarihinin izlerini sürmek için uğramanız gereken yerlerlerden biri. Zengin koleksiyonlara ev sahipliği yapan müzede Likya, Pamfilya ve Psida gibi önemli medeniyetlere ait eserler görülebilir. Müze, Akdeniz çanağının en başarılı müzelerinden biri olarak kabul ediliyor.



31 yıllık mücadelesi sonucunda yuvasına dönen Perge Herkülü, ya da daha çok bilinen adıyla Yorgun Herkül, elbisesiyle bedeni farklı renklerde yapılmış Dansöz Heykeli görülmesi gereken önemli eserlerden birkaçı. İşçiliğiyle insanı hayrete düşüren geniş bir lahit salonu da var. En değerlilerinden ise Herakles Lahdi.

⏰ Antalya Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-18.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-18.00. Bilet satışı ve giriş kapanıştan yarım saat önce sona eriyor. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Antalya Müzesi giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.

17 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz